TANDATANGAI KEMPEN MENOLAK LANTIKAN LATEEFA KOYA SEBAGAI KP SPRM

https://www.change.org/p/rakyat-tidak-suka-lantikan-kp-sprm-latheefa-koya-tidak-layak-jadi-kp-sprm-baharu?use_react=falseLatheefa Koya Tidak layak Jadi KP SPRM baharu

PENGARAH Eksekutif Lawyers for Liberty, Latheefa Beebi Koya dilantik sebagai Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) baharu berkuat kuasa 1 Jun lalu untuk tempoh dua tahun.
Kami rakyat Malaysia mengecam perlantikan yang tergesa-gesa oleh pihak kerajaan.Untuk makluman SPRM tidak boleh di campur aduk dengan orang politik terutama yang berfahaman islam liberal.

BELUM TERLAMBAT UNTUK LATHEEFA UNDUR DIRI, TOLAK JAWATAN KP SPRM
TANDA TANGANI PETITION BANTAH LANTIKAN LATEEFA KOYAhttps://www.change.org/p/rakyat-tidak-suka-lantikan-kp-sprm-latheefa-koya-tidak-layak-jadi-kp-sprm-baharu?use_react=falseImage result for latheefa koya

Makin hari makin melebar sudut pelbagai pihak mempertikaikan perlantikan bekas Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Latheefa Koya sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baru.
Daripada perlantikan itu dilihat menodai janji manifesto PH, latar belakang politiknya dipersoalkan dan keraguan terhadap sikap tidak berpihaknya dalam menjalankan tugas nanti, malah terbaru sudah ada yang secara nakal turut mencecehkan hal-hal kehidupan peribadinya sebelum ini.
Itu belum beliau mula menjalankan tugasnya lagi. Tidak mustahil lebih banyak pendedahan mengejutkan mengenai dirinya disebarkan dalam media sosial selepas ini.
Dengan segala macam yang berlaku ini, apa juga tindakan Latheefa selepas ini akan terus dipersoal, diragui serta dipertikaikan.
Oleh kerana jawatan Ketua Pesuruhjaya SPRM bukan jawatan politik, sudah barang tentu ada kesukaran untuk Latheefa membalas balik setiap keraguan dan dakwaan yang ditujukan terhadapnya itu.
Dengan itu, beliau sebenarnya lebih terdedah kepada gambaran buruk tanpa dapat menepis atau menjawabnya, walau sebaik dan setegas mana sekali pun tindakannya melaksanakan tugas sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM kelak.
Sebelum ini, walaupun telah banyak kali pihak luar daripada SPRM dilantik sebagai peneraju agensi pencegah rasuah itu, tetapi inilah pertama kali lantikan dibuat daripada kalangan orang politik.
Dengan itu, Latheefa akan lebih terdedah kepada peneropongan umum berbanding mereka yang memegang jawatan itu sebelumnya.
Malah jika kerana terlalu dijadikan sasaran mata masyarakat itu beliau gagal melaksanakan tugasnya dengan baik, reputasi dirinya selepas tempoh dua tahun menerajui SPRM nanti jauh lebih memusnahkan kehidupan masa depannya.
Terutama bila hal-hal kehidupan peribadinya turut diungkit dan diperkata, rasa kesian pun ada terhadap nasib Latheefa sekarang ini.
Tidak berbaloi sebenarnya beliau menerima semua bala ini hanya kerana dirinya dilantik sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM.
Lainlah jika beliau diberikan jawatan politik seperti menteri atau timbalan menteri misalnya, kecaman, keraguan, malah hal-hal peribadi sekali pun jika dibangkitkan, ia tidak menjadi masalah kerana boleh menjawab dan menepisnya dengan mudah setiap hari.
Kadang-kadang hairan juga dengan Tun Mahathir, kalaulah benar beliau kagum dengan ketegasan Latheefa Koya sebagai peguam dan aktivis sosial, sepatutnya peguam itu lebih layak diberikan jawatan politik seperti menteri atau timbalan menteri.
Setidak-tidaknya dapatlah beliau menggantikan mana-mana menteri dan timbalan menteri yang tidak berguna dan “menghabiskan beras” yang ada dalam pentadbiran kerajaan sekarang.
Dalam hal ini, adalah baik dan belum terlambat sebenarnya jika Latheefa mengundur diri – walaupun beliau sudah menerima tawaran perlantikan itu – demi kebaikan diri dan masa depannya sendiri.
Beliau patut memikirkan bukan saja kedudukan dirinya dalam tempoh dua tahun memegang jawatan itu, bahkan apa jadi kepadanya selepas tempoh khidmat berakhir nanti.
Tempoh dua tahun berkhidmat yang bakal dihimpit kiri dan kanan serta belum tentu mampu melaksanakan tugasnya dengan baik, tidak mustahil lebih merugikan reputasi diri yang dibina selama ini serta hari-hari mendatang yang bakal dilalui.
Fikirlah baik-baik, Latheefa. (Shahbudindotcom 06/06/2019)

PELABURAN ASING KUNCI PH KEKAL DI PUTRAJAYA – PENGANALISIS

TOLONG INGATKAN TUN M AKAN JANJI PH DAN JANJI BELIAU SENDIRI


OLEH: W.FAIDZIN . NSSaya ulang kembali apa yang Tun M pernah katakan. Semoga Tun M mengingatinya kembali....

PUTRAJAYA, 13 Ogos (Bernama) -- Kuasa kerajaan dan Perdana Menteri dalam urusan pelantikan beberapa jawatan penting akan dikurangkan melalui penubuhan Jawatankuasa Khas Parlimen, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.


Perdana Menteri berkata pelantikan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Ketua Audit Negara akan ditentukan oleh jawatankuasa khas itu selepas cadangan penubuhannya dipersetujui.

Beliau berkata kedua-dua jawatan tersebut sangat penting kerana ia berkait dengan soal integriti serta memastikan pengurusan kerajaan mengikut aturan, satu elemen penting dalam menentukan usaha membanteras rasuah dapat dilakukan.

"Apabila kuasa melantik diletak di bawah Jawatankuasa Khas Parlimen, kerajaan atau Perdana Menteri tidak lagi boleh campur tangan, malah tiada kuasa untuk mengambil tindakan, menjatuhkan hukuman atau menurunkan pangkat mana-mana jawatan di dalam jabatan berkenaan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti Rasuah (JKKMAR) di bangunan Perdana Putra di sini hari ini.

SEKEJAP SOKONG , SEKEJAP TIDAK04 JUNE PAS BANTAH LATEEFA KOYA, 06 JUNE PAS SOKONG LATEEFA KOYA

W.FAUDZIN.NS 


Tidak pelik kalau Pas bersikap demikian. Parti lebai ini memang terkenal dengan "flip flop" nya, jika tidak masakan parti ini boleh "bercemolot" dengan Umno setelah pernah menyatakan menentang Umno itu adalah jihad dan boleh mati syahid. Itu kita faham sebab dalam parti ini berbohong boleh sahaja asalkan menguntungkan parti tersebut.

Kita faham, kekhuatiran Pas kepada Lateefa Koya kerana bekas MPP Keadilan ini amat anti kepada Pas. Kebetulan pula Pas masih terkait dengan beberapa isu yang melibatkan beberapa pimpinan mereka dalam isu dedak Umno. Ini bukan auta, tapi fakta yang diakui sendiri oleh Nik Abduh melalui rakaman audionya, ditambah lagi perakuan oleh menantu Hadi sendiri iaitu "Din Ayam" sehingga berbalah dua orang ini.
Imej mungkin mengandungi: teks
Sudah tentu memuji Lateefa Koya adalah langkah paling baik berbanding dari terus menghentamnya. Kalau saya mahu lihat beberapa pemimpin Pas disiasat atau didakwa atas kes terima dedak dari Umno samada melalui skandal 1MDB atau apa cara yang salah sekalipun, sudah tentu saya juga turut mengalu-alukan perlantikan Lateefa Koya sebagai Ketua Pengarah SPRM.
Ada Menteri yang kata perlantikan beliau mematuhi undang-undang. Nampaknya mereka masih kabur mengapa ramai yang bantah perlantikan tersebut. Kita bukan bicara soal Lateefa Koya ini mampu mengorek salah laku pemimpin Pas atau beliau layak dari segi undang-undang.

Kita bantah dari segi kaedah yang Tun M gunakan. Kita ada jawatankuasa khas yang dibentuk di Parlimen. Kita ada Majlis Presiden dan juga Kabinet. Kita juga ada manifesto yang jelas tentang perlantikan beberapa jawatan penting seperti ini. Mustahil Tun M tidak hadam lagi manifesto tersebut. Mengapa beliau buat keputusan sendiri dan membelakangkan semua ini? Itu isunya.
Seandainya nama Lateefa Koya ini dibawa untuk dibincangkan, kemudian ianya dipersetujui bersama, sudah tentu tidak timbul isu dalam perkara ini. Sudah beberapa kali kita hanya memandang beberapa tindakan yang berlawanan dengan prinsip PH yang kita canangkan sebelum kita membentuk kerajaan. Apakah selama-lamanya kita hanya sekadar memandang sedikit demi sedikit prinsip kita dilanggar?
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, teks

Kita sayangkan PH melebihi dari kita sayangkan Tun M. Tun M kita hormati kerana beliau diangkat untuk menjadi PM melalui kesepakatan di dalam PH. Kalau jawatan penting sebagai PM itu kita boleh berbincang dan persetujui bersama, mengapa Tun M tidak mampu lakukan kaedah yang sama?
Pembangkang pula jangan ingat bila kita tegur dan kritik Tun M bermakna kita akan menentang PH dan menyokong mereka. Silap besar jika beranggapan begitu. Kami mengkritik Tun M kerana kami mahu maruah dan prinsip PH terpelihara.

Kami bukan seperti walaun yang menjadi pak turut atau wala' tidak bertempat kepada Hadi. Hadi menipu pun walaun bertakbir.


SEKUMPULAN PENDAKWA ERA PM NAJIB BERUNDUR?