MGID

Doktor HKL Ubah FikiranDoktor HKL Ubah Fikiran

Friday, 04 June 2010 11:04 AM Oleh erapakatan

KUALA LUMPUR : Perbicaraan kes konspirasi ke- 2 terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim di tangguh tengah hari tadi.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dikejutkan apabila seorang pakar perubatan mengubah kenyataannya yang sebelum ini mengesahkan tidak ada bukti menunjukkan pengadu Saiful Bukhari Azlan diliwat.

Doktor Mohd Razali Ibrahim antara 3 pakar yang memperakukan laporan mengesahkan tidak ada bukti berlaku tusukan pada dubur Saiful.

Namun apabila dipanggil oleh ketua pendakwaraya hari ini untuk memberi keterangan, Dr Mohd Razali berkata laporan Jabatan Kimia meyakinkan beliau bahawa Saiful diliwat walaupun beliau tidak mempunyai tanda- tanda kecederaan untuk menyokong hujah itu.

Perbicaraan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim kini memasuki fasa yang memperinci bukti-bukti perubatan bersabit pertuduhan terhadap beliau.

Pakar Bedah Jabatan Pembedahan, Doktor Mohd Razali diminta menjelaskan laporan klinikal forensik HKL yang ditandatangani oleh beliau dan 2 pakar lain.

Laporan ini jelas menyebut tidak ada bukti klinikal yang mencadangkan berlakunya penembusan ke dalam dubur Saiful.

Ia juga merumuskan tidak ada tanda- tanda kecederaan mempertahankan diri pada tubuh Saiful.

Rumusan itu dicapai setelah Doktor Mohd Razali, Pakar patologi Forensik HKL, Doktor Siew Sheue Feng dan Pakar Rawatan Trauma HKL Doktor Khairul Nizam turut meneliti laporan Jabatan Kimia.

Namun pada hari ini, Dr Razali berkata laporan HKL ini tidak konklusif.

Beliau mengambil pendirian bahawa selepas meneliti laporannya sendiri dan juga laporan dari makmal jabatan kimia, kini ada pula kesan tembusan pada dubur Saiful.

Malah menurut Doktor Razali, walaupun tidak ada tanda- tanda luka atau kecederaan, kesan tembusan itu konsisten dengan rentetan dakwaan Saiful.

Keterangan Doktor Razali yang membelakangkan laporan perubatan rasmi HKL mengejutkan pasukan peguambela Anwar.

"Dia telah mengemukakan pendedahan baru yang tidak pun ditimbulkan sebelum, dan bercanggah dengan laporan sebelum ini. Ini tidak betul. Ini sekali lagi cubaan untuk menyerang hendap pasukan peguambela," kata Sangkara.

Sankara juga kesal kerana mahkamah tidak memberikan ruang untuk pihaknya mendapatkan khidmat pakar- pakar berkaitan bagi memperinci keterangan Doktor Razali sebelum Karpal Singh memulakan soal balas.

"Kita telah meminta kebenaran untuk mendapatkan khidmat nasihat dari pakar- pakar yang berkaitan tetapi ini di tolak. Jadi kami terpaksa hanya bergantung kepada seorang pakar," katanya lagi.

Ini bermakna pasukan peguam Anwar hanya terpaksa bergantung kepada Doktor David Well, seorang pakar forensik dari Australia.
Beliau tiba dari Sydney pagi tadi.

Dalam pada itu anwar tenang menerima keterangan daripada Doktor Razali yang menurut beliau penuh dengan kesangsian dan tanda tanya.

“kita ada pakar yang akan meneliti keterangan doctor yang pada mulanya mengatakan mengesahkan laporan tidak ada tembusan ataupun 'penetration' tapi sekarang bawa keterangan, bawa dari kajian makmal tapi kajian makmal tu belum lagi dibentangkan, adakan disebut juga tentang air mani tidak disebut air mani siapa, berapa DNA yang didapati, 1,2,3 didalam dubur berkenaan, jadi hal itu semua akan dihujah oleh kerana keterangan- keterangan itu baru kita dapat tadi pertama kali setelah satu tengah tahun, 2 tahun ya, baru dapat keterangan bahwa ada sampel itu disimpan, sebelum ini ada bertulis daripada polis tidak ada sampel, jadi semua ini akan kita hujah mengapa ada percanggahan- percanggahan besar yang diberikan dalam keterangan tadi,” kata Anwar.

ANAK ANAK KAT MALAYSIA PUN BELAMBAK TERBIAR..........TU TAK MASUK YANG BUANG SANA BUANG SINI.........

Rosmah pelawa kanak-kanak laos sertai Program Permata Pintar

VIENTIANE 3 Jun - Isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor mempelawa kanak-kanak pintar di Laos mengikuti summer camp Program Permata Pintar kali kedua yang akan diadakan pada Disember ini.

Beliau berkata, bagaimanapun kanak-kanak yang diterima masuk mesti terlebih dahulu menjalani peperiksaan yang ditetapkan bagi mempastikan mereka akan dapat mengikuti program yang dirancang oleh Universiti John Hopkins.

"Kita akan pelawa mereka, tetapi terserahlah sama ada mereka dapat menerima program yang dijalankan itu dan mendapatkan calon yang sesuai," katanya kepada wartawan Malaysia yang membuat liputan lawatan kerja dua hari Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke Laos.

Dalam acara berasingan, Rosmah yang mengiringi suaminya pada lawatan rasmi itu, melawat Universiti Laos serta sebuah tadika dan sekolah bagi kanak-kanak pintar yang terletak dalam kawasan kampus universiti itu di sini.

Isteri Perdana Menteri itu berkata, dalam pertemuan beliau dengan pihak pentadbir universiti serta sekolah berkenaan, mereka mengakui bahawa banyak bantuan dan pembangunan pembelajaran diperlukan.

Beliau berkata, mereka juga berharap dapat mempelajari teknik pembelajaran yang terkini seperti di negara lain yang lebih maju.

LIVE DARI MAHKAMAH TINGGI-PERBICARAAN DSAI

PARTI DAH NAK MAMPUS PUN LAWAN BOSS

Presiden PPP diminta hormati keputusan PM

KUALA LUMPUR 3 Jun - Senator Datuk T. Murugiah mahu Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP), Datuk M. Kayveas menilai dirinya terlebih dahulu dan menghormati keputusan Perdana Menteri yang masih mengekalkan beliau dalam Kabinet.

Katanya, Kayveas sepatutnya menilai peranannya dalam parti dan keberkesanan PPP sebagai komponen Barisan Nasional (BN) sebelum mempersoalkan tindakan Datuk Seri Najib Tun Razak itu.

"Apakah niat beliau mengeluarkan kenyataan seperti ini. Jika tidak berpuas hati, beliau seharusnya bersemuka dengan Perdana Menteri sendiri.

"Tidak sepatutnya beliau membuat kenyataan terbuka yang menggambarkan seolah-olah tidak wujud persefahaman dalam BN," katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Kavyeas semalam yang keliru dengan tindakan Perdana Menteri mengekalkan Murugiah sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri selepas membuat rombakan kecil dalam Kabinet.

Menurut Kavyeas, beliau ingin mengetahui atas dasar apa Murugiah dikekalkan walaupun telah dipecat sebagai ahli PPP.

Jelas Murugiah, Kavyeas sepatutnya menggunakan masa yang ada untuk memperkemaskan partinya yang dilanda masalah berpanjangan termasuk ketidakupayaan PPP untuk memenangi beberapa kerusi semasa Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu.

"Beliau perlu memperbaiki dirinya yang telah ditolak oleh pengundi di Taiping pada pilihan raya umum lalu dengan majoriti sebanyak 11,298 undi. Ia merupakan rekod buruk bagi seorang Presiden parti," kata beliau.

Jelas Murugiah, Kavyeas harus bersyukur dan berterima kasih kepada Perdana Menteri yang memberi peluang kepada wakil PPP untuk berada dalam Kabinet dengan pelantikan Datuk Maglin Dennis D'cruz sebagai Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.

Pada masa sama, Murugiah mengucapkan terima kasih kepada Najib yang terus mengekalkannya dalam Kabinet dan beliau akan berusaha menyelesaikan masalah rakyat menerusi portfolio Biro Pengaduan Awam (BPA) yang dipegangnya.
TENGOK AKAI KEL......BELIT
(function() { var d = document, w = window; w

ANWAR PD - BEBERAPA AKTIVITI MEMBANTU MASYARAKAT

  4 MAC   Hari ini saya bersama pimpinan Pakatan Harapan (PH) mengadakan pertemuan dengan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan...