CELARU BERSATU NI..


 

TAK SOKONG PAS TAK BERMAKNA TAK ISLAM. TAK SOKONG HADI AWANG BUKAN BERMAKNA TAK SOKONG ULAMA.


 

TUU DIA NOH... LAGU TU RUPANYA...




 Barang order.                                    Barang sampai


Mungkin depa tak ada group wasap kut.



KEH.. KEH.. KEH... LEMAU SUNGGUH

Che Ibrahim


 Masa ada kuasa, dia guna kuasa untuk lanjutkan tempoh tol.


Bila dah takde kuasa, dia cadang mansuhkan tol.




LAGU NI YANG KITA KATA PAS BIJAK. HAPUS CUKAI GST DAN SST. NOHHHHH


Ahmad Mursi


Baru sedar sistem PAS yang terbaik.. mansuh GST dan SST.. tapi boleh dapat hasil terbanyak... Allah.. kita perlukan genius macam ni sebenarnya... patutlah masa 33bulan negara belanja surplus




 SOAL JAWAB TAWARAN PERTAMA MANIFESTO PAS (siri 1)

❄❄❄❄❄❄❄

MENGHAPUSKAN GST DAN MENGGANTIKAN DENGAN CUKAI YANG LEBIH ADIL


❓1. Kenapa PAS nak hapus GST?


✅Banyak sebab. Antara yang paling besar adalah kerana ia bertentangan dengan ajaran Islam. Konsep cukai dalam Islam adalah sama seperti zakat, iaitu mengenakan kepada golongan berada sahaja. Sedangkan GST dikenakan kepada semua rakyat yang bertindak sebagai pengguna akhir tidak kira kaya ataupun miskin.


Sepatutnya dengan alasan ini sahaja, orang muslim tidak patut mempertikaikannya lagi. Walaupun ia memberi manfaat kepada negara, tetapi hukum tetap hukum. Menolak GST sama seperti menolak judi, menolak perbankan riba dan perniagaan arak meskipun ia menguntungkan.


Selain isu hukum, GST juga telah menbebankan rakyat. Terdapat industri kecil yang gulung tikar seawal sistem GST diperkenalkan lagi kerana tidak mampu menanggung kos pemasangan. GST telah menaikkan harga barang dan menyebabkan inflasi. Kos sara hidup semakin membebankan dalam keadaan pendapatan rakyat tidak bertambah. Justeru ia adalah cukai yang zalim.


❓2. Bagaimana nak tampung kehilangan perolehan negara daripada GST?


✅PAS mencadangkan dua bentuk cukai sebagamaina yang diperincikan di dalam Dokumen Hijau siri 1 iaitu Cukai Simpanan Korporat dan Cukai Pegangan Saham.


Cukai Simpanan Korporat dikenakan kepada simpanan badan korporat di mana-mana institusi kewangan negara dalam bentuk yang pelbagai. Mengikut maklumat yang diperolehi, nilai semasa simpanan korporat di Malaysia adalah kira-kira RM500-600 billion. Cadangan supaya cukai ini dikutip pada kadar 2.5% selari dengan kadar zakat simpanan.


Cukai Pegangan Saham pula dikenakan atas saham yang berada di Bursa Saham Nasional. Ia terbahagi kepada dua; samada dicukaikan atas nilai saham jika pegangan melebihi satu haul (tahun), ataupun dikenakan terus ke atas keuntungan transaksi saham jika pegangan kurang daripada satu haul. Sebagai maklumat, nilaian saham di bursa hari ini mencecah kira-kira RM1-2trilion.


Jika dikenakan 2.5% daripada kedua-dua saham ini, negara bakal menjana pendapatan baharu sebanyak RM50-60billion! Sedangkan GST hanya menyumbang RM43billion sahaja kepada negara. Dengan bentuk percukaian baharu ini, negara berjaya menambah lebih 10 billion dari pendapatan sedia ada.


Itu belum termasuk beberapa bentuk cukai baharu yang sedang dalam kajian. Contohnya cukai ke atas barangan mewah. Mengikut maklumat daripada kastam, item atau barang yang dikategorikan sebagai barangan mewah diniagakan di dalam Malaysia pada tahun lepas berjumlah lebih kurang RM400billion. Sekiranya dikenakan 5% sahaja daripada jumlah tersebut, negara akan menambah pendapatan baharu sebanyak 20billion lagi.


Selain itu, dasar penjimatan dan penskrukturan semula kontrak dan tender-tender kerajaan boleh membantu menambah pendapatan negara lagi. berdasarkan laporan audit negara selama 10 tahun lepas berturut-turut, negara mengalami kadar ketirisan yang amat besar. Kita menganggarkan seikiranya ketirisan berjaya diatasi, jumlah pendapatan negara boleh ditambah dalam anggaran 10 ke 20 billion ringgit lagi.


❓3. Ada kemungkinan pasaran saham dan kemasukan pelabur ke Malaysia akan berkurangan sekiranya cukai dikenakan kepada para kapitalis dan golongan korporat. Mereka akan memindahkan wang mereka ke bursa negara lain yang lebih mesra kapitalis. Bagaimana PAS melihat perkara ini?


✅Ia sekadar andaian semata-mata. Banyak negara yang telah mengenakan cukai ke atas saham, seperti cukai CGT (Capital Gain Tax) di New Zealand dan Share Capital Gain Tax di UK, namun tidak berlaku market crash sebagainya yang digembar-gemburkan. Kadar 2.5 peratus adalah kadar yang boleh diterima. Ada negara yang mengenakan dengan lebih tinggi tetapi pasaran saham masih lagi stabil.


Selain dari kadar cukai, banyak lagi faktor ekosistem lain yang boleh mengikat pelabur kepada pasaran Malaysia. Contohnya iklim pelaburan dan pertumbuhan yang rancak, keselamatan, jenayah, political risk, kemudahan berurusniaga, ketelusan, pool of talents dan chain of supplies and vendors. Maka 2.5% semata-mata tidak terlalu membawa kepada market crash. Kalau adapun mungkin market shock sahaja, dan kebiasaannya akan pulih dalam tempoh yang singkat.


❓4. Antara pemegang saham terbesar di bursa adalah GLC dan syarikat yang berkait dengan kepentingan awam seperti KWSP, PNB dan Tabung Haji. Cukai yang dikenakan bakal memberi kesan kepada kadar dividen dari caruman orang ramai. Bagaimana keadaan ini boleh diatasi?


✅PAS melihat dan mengambilkira sudut ini. Antara cadangan yang dipertimbangkan adalah dengan mengecualikan cukai kepada syarikat-syarikat yang berkaitan. Walaubagaimanapun, boleh dikenakan cukai terus kepada pencarum yang memiliki simpanan dalam amaun yang besar mencecah ratusan ribu ringgit.


Sudah tentu dapatan hasil negara akan berkurangan dari yang diunjurkan di atas. Walaubagaimanapun, ia tetap akan dapat menampung perbelanjaan negara dengan beberapa lagi cadangan sumber pendapatan tambahan negara sebagaimana yang dinyatakan juga di atas.


❓5. Berkenaan Cukai Simpanan Korporat, bagaimana kalau cukai-cukai syarikat ini tidak diletakkan di dalam simpanan akaun FD sebaliknya dialihkan kepada instrumen seperti bond/sukuk ataupun money market. Bagaimana cara untuk atasi masalah ini?


✅Perkara tersebut mudah diatasi dengan menetapkan definisi ‘simpanan’ itu termasuk juga dalam bentuk akaun money market, sukuk/bond, atau apa-apa instrumen pelaburan yang dikenalpasti. Bahkan mengikut asas perakaunan, pelaburan dalam money market boleh juga diperakaunkan sebagai FD. Bond/Sukuk pula biasanya diperakaunkan sebagai “available for sale invesment”, “investment held to maturity” dan sebagainya yang masih boleh dikategorikan sebagai simpanan. Apa yang penting adalah pendefinisian simpanan.


✳Penerangan ini berdasarkan maklum balas yang diterima daripada orang ramai. Soalan terkumpul dibincangkan bersama kumpulan teknokrat PAS di bidang ekonomi, kewangan dan bisnes. Sebarang soalan susulan boleh diajukan dan akan dijawab menerusi siri seterusnya.


3 Syaaban 1439

19 April 2018


_(Alang Ibn Shukrimun)_


๐Ÿ“ฑTelegram:

telegram.me/AlangIbnShukrimun

๐Ÿ“ฑFacebook:

fb.com/AlangShukrimun

๐Ÿ“ฑTwitter:

twitter.com/alangshukrimun


#AiSSiasah

#AiSDakwah



SOP perlombongan NR-REE dihantar ke Kerajaan Negeri


 

Oleh: Abdullah Zaid



Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam telah mengedar prosedur operasi standard (SOP) Perlombongan mineral unsur nadir bumi bukan radioaktif (NR-REE) ke Kerajaan Negeri bagi tujuan mengawal selia aktiviti perlombongan mineral.



Menterinya Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, sebarang pemakaian SOP aktiviti perlombongan itu masih tertakluk kelulusan dan penyelarasan Kerajaan Negeri.



"Selain itu, kementerian melalui Jawatankuasa Pemandu telah memuktamadkan Kajian Cadangan Model Perniagaan (Business Model) Bagi Pembangunan Industri NR-REE di Malaysia daripada peringkat huluan sehingga ke peringkat hiliran.



"Ia seterusnya, akan membentangkan hasil kajian tersebut bagi mendapatkan kelulusan di peringkat Mesyuarat Jemaah Menteri," katanya menerusi Waktu Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat, hari ini.



Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Dr Ku Abd Rahman Ku Ismail (PN-Kubang Pasu) mengenai kemajuan REE negara selain langkah kerajaan menanggani REE di kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK).



Mengulas lanjut, Nik Nazmi berkata kajian tersebut akan memberikan kefahaman jelas terhadap keseluruhan ekosistem industri NR-REE di Malaysia, serta boleh dijadikan rujukan dan panduan dalam pembangunan industri berkenaan.



"Melihat kepada potensi industri ini, kerajaan juga mengalu-alukan pelaburan dari dalam dan luar negara untuk membangunkan sumber NR- REE melalui perkongsian strategik terutamanya dalam sektor pertengahan dan hiliran, penyelidikan, pembangunan, pengkomersialan dan inovasi (R&D&C&I) dan juga pemindahan pengetahuan dan teknologi," katanya.



Namun, menurut Nik Nazmi dasar kementerian pada ketika ini masih tidak membenarkan perlombongan dijalankan dalam kawasan HSK berpandukan komitmen Malaysia untuk mengekalkan sekurang-kurangnya 50% daripada keluasan tanah negara sebagai hutan.



"Walau bagaimanapun, dalam perbincangan di peringkat Majlis Mineral Negara dan Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri, termasuk Perdana Menteri telah meminta kementerian memperhalusi serta menilai kebolehlaksanaan aktiviti perlombongan NR- REE dalam HSK melalui pembangunan projek perintis perlombongan di HSK," ujarnya.

 

Jagalah kebersihan! Ini tanah tumpah darah kita - Pesan MP Hulu Langat



Masyarakat seharusnya menjaga kebersihan kerana negara ini merupakan tanah tumpah darah bagi mereka, pesan Mohd Sany Hamzan (Harapan-Hulu Langat) di Dewan Rakyat. Malah, Howard Lee (Harapan-Ipoh Timor) menyambut saranan Sany dan mencadangkan agar kerajaan menggunakan dron untuk memantau aktiviti membuang sampah secara haram.




[Video penuh] Abdul Hadi Awang bahas usul menjujung kasih titah Diraja d...

WALAU PERLEMBAGAAN TELAH DIPINDA, ADUN BERSATU MASIH TAK TAKUT MENGALIH SOKONGAN

 

Adun Selat Kelang, Abdul Rashid Asari hari ini menyatakan sokongannya kepada kepimpinan Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari.

Menerusi satu kenyataan, katanya, keputusan itu dibuat dengan rela hati dan tanpa paksaan.

“Ini setelah saya meneliti ucapan DYMM Sultan Selangor yang memuji pentadbiran kerajaan negeri Selangor yang berada di landasan tepat demi kemajuan negeri dan kesejahteraan rakyat.

“Langkah ini juga adalah akibat daripada beberapa siri tindakan Perikatan Nasional terutamanya Perikatan Nasional Selangor yang dilihat berdiam diri terhadap tohmahan yang dilontar kepada Raja-raja Melayu.

“Ini adalah berlawanan dengan prinsip orang Melayu beragama Islam,” katanya.

Bersatu pada 2 Mac lalu meminda perlembagaan parti itu dalam usaha untuk menghalang wakil rakyatnya berpaling tadah.

Keputusan itu dibuat pada mesyuarat agung luar biasa (EGM) Sabtu lalu, dengan perwakilan parti sebulat suara menyokong usul untuk meminda Perkara 10 perlembagaan Bersatu.

Artikel itu menetapkan perkara berkaitan peletakan jawatan dan pemecatan ahli parti.

Sebelum ini, enam ahli parlimen Bersatu menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri, Anwar Ibrahim.

Mereka ialah Zulkafperi Hanapi (Tanjung Karang), Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal (Bukit Gantang), Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar), Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang), Zahari Kechik (Jeli), dan Suhaili Abdul Rahman ( Labuan).

Abdul Rashid adalah Adun pertama Bersatu yang berpaling tadah. Katanya, keputusan berkenaan adalah bagi memastikan kesejahteraan rakyat Selangor terutamanya penduduk di Selat Kelang yang akan menerima manfaat daripada kerajaan yang stabil serta padu.

“Saya kekal komited sebagai ahli Bersatu dan akan terus berkhidmat sebagai Adun Selat Kelang,” katanya.

Dengan sokongan Abdul Rashid, kerajaan perpaduan yang diterajui Pakatan Harapan dan disokong oleh BN kini mempunyai 35 kerusi di DUN Selangor manakala PN yang dianggotai oleh PAS dan Bersatu mempunyai 21 kerusi. 

Jumlah itu masih belum mencukupi untuk menikmati sokongan dua pertiga.

Sumber – https://m.malaysiakini.com/news/698401

 

[panas] HUJAH ABAHCOW YANG MERACAU! BRO ISWARDY SEKOLAHKAN ABAHCOW!

YB NI SOKONG MB SELANGOR


Ketua Badan Pimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Selangor, Datuk Abdul Rashid Asari menyokong kepimpinan Dato' Menteri besar, YB Amirudin Shari..





 




LAPOK.... WAKALIMANTOI




 Wakil rakyat lapok yang akan bangun dengan mengguna berbagai peraturan dewan untuk membangkitkan hal hal sepele. Kelamaannya dalam dewan tidak membantu langsung apa lagi hendak tunjukkan akhlak yang mulia.


Inilah standard citarasa rakyat Malaysia masih memangkah orang orang seperti ini. Jadi kalau parlimen jadi macam serkas atau zoo tidak pelik kerana ia turut diserta wakil bersifat haiwan dan yang suka menganologikan seduatu dengan sifat haiwan atau serengga. Trims.



BUKAN CERDIK PUN. MENGGUNAKAN DUIT RAKYAT JUGA..

 



Sebenarnya benda ini tak pelik, ahli parlimen PN ni di undi sebab sentimen agama dan perkauman. Bila incompetent dan dah di lantik, masuk parlimen tak tahu nak bawa usul yang berkualiti. Sebab tu berbohong dalam dewan macam kata menu rahmah sebabkan autisme, tuduh perarakan sokong pelangi, tuduh PMX korup. Bila nak kena tindakan oleh speaker, baru terhegeh2 minta maaf. Mereka tak takut dengan dosa fitnah, tapi takut kalau kena tindakan undang2. 


Lagi kelakar suruh keluarkan kwsp padahal kalau kerajaan ikut permintaan mereka, sudah tentu kwsp tak dapat bagi 5.4% untuk tahun 2023. Instead of educate pengundi supaya jadi cerdik, mereka lagi suka mislead penyokong demi kepentingan politik peribadi.



BELANJAWAN DIBENTANG TAHUN INI. TAHUN DEPAN LAKSANA..


 

NOHHHHH....YELLEPATTY YELLEK....


 Parti PN telah perkenalkan konsep FITNAH DULU, MINTA MAAF KEMUDIAN. Di sini hanya sekadar contoh-contoh dari senarai panjang.



JANGAN LA DENGKI PADA ORANG...





 Lama dahulu, Almarhum TG Nik Aziz juga pernah dapat pemberian alSultan Kelantan sebuah kereta Merce. Dan yang di paper cutting ini anugerah dari YDP Agong Sultan Ibrahim kepada PMX. Agaknya Agong duk tengok PMX asyik lenjan Perdana je.. Oklah juga kerajaan tak belanja duit untuk pembelian kereta mewah. . Sultan Ibrahim tak apa lah.. baginda kaya raya banyak business, harta warisan di UK pun agak lega.


Jadi masyarakat netizen tak payahlah duk jeles. Kalau kurang nak, beli je kalau ada duit, kalau rasa tak layak simpan je busuk hati merah mata tengok orang lain mengecap kenikmatan.


Aku tak berapa gemar nikmat! Sebabnya, antara hal yang banyak ditanya di akhirat besok ialah perkara berkaitan nikmat, waima sebijik nasi yang kau biarkan jatuh dan tak kutip bakal menjawab soal soal.. Ermm tak mau aku sebab benda kecik busuk hati tengok orang lain bergaya kita dah sakit hati kena masuk neraka!




MMMMMM.... TOYAMATMIN

 



Padanlah Muhyiddin kata PAS parti ajaran sesat...


semenjak bila kunci pintu surga PAS pegang nii..

Kohkohkoh

 ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†



Soalan: ๐—•๐—ฎ๐—ธ ๐—ž๐˜‚๐˜ ๐—ง๐—ฒ๐—ต halal ke haram?


Jawapan: Bergantung kepada situasi.


Situasi pertama, kalau kita dalam ๐—ฝ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐—ฟ๐—ฎ๐˜†๐—ฎ dan kita perlukan undi orang Cina. Masa tu bak kut teh ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต ๐—ฑ๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—น๐—ธ๐—ฎ๐—ป dengan masak guna bahan yang halal seperti kambing atau ayam.


Tak payah risau. Kalau orang lain tak buat, ๐—ธ๐—ถ๐˜๐—ฎ ๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ถ akan buat. Biar kita je yang masak bak kut teh halal tu.


Situasi kedua, kalau isu bak kut teh ni boleh digunakan untuk burukkan musuh kita, maka hukumnya akan jadi ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—บ. Supaya kita boleh gunakan isu ini untuk hasut Melayu ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ถ ๐—บ๐˜‚๐˜€๐˜‚๐—ต ๐—ธ๐—ถ๐˜๐—ฎ.


Hukum halal haram ni ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐˜€ ๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ถ๐˜๐—ฎ ๐—ฏ๐—น๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ. Kalau haram lebih menguntungkan, maka haramlah ia. Kalau halal lebih menguntungkan, maka ia akan jadi halal. Pahang setakak ni? Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


FUHHHH....


 

KAH KAH KAH... UPSEREYNAPETEY


 

PEMBURU PERASUAH...


 

๐—”๐—Ÿ ๐—ฅ๐—จ๐—ช๐—”๐—œ๐—•๐—œ๐——๐—›๐—”๐—› ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—™๐—œ๐—ž๐—ฅ๐—”๐—› ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— : ๐—ฅ๐—”๐— ๐—”๐—œ ๐— ๐—œ๐—ฆ๐—ž๐—œ๐—ก ๐—ง๐—˜๐—š๐—”๐—ฅ ๐——๐—œ ๐—ž๐—˜๐—Ÿ๐—”๐—ก๐—ง๐—”๐—ก ๐—ง๐—”๐—ฃ๐—œ ๐—Ÿ๐—˜๐—•๐—”๐—œ ๐— ๐—”๐—ฆ๐—œ๐—› ๐—ฆ๐—˜๐— ๐—•๐—”๐—ก๐—š ๐—ž๐—˜๐—ก๐—–๐—”๐—ก๐—š






(Nota : Antara artikel-artikel terakhir dari Zus Din)


1) Exco Kelantan sendiri mendedahkan sebanyak ๐Ÿญ๐Ÿฐ,๐Ÿต๐Ÿฌ๐Ÿฎ ๐—ž๐—˜๐—Ÿ๐—จ๐—”๐—ฅ๐—š๐—” ๐— ๐—ถ๐˜€๐—ธ๐—ถ๐—ป ๐—ง๐—ฒ๐—ด๐—ฎ๐—ฟ di Kelantan. Tentulah MAJORITInya walaun & untit. Puak itu lah yg paling ramai di Kelantan dan mengundi PA$. ๐—œ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐˜, ๐—ž๐—˜๐—Ÿ๐—จ๐—”๐—ฅ๐—š๐—” ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ป๐—ฎ ๐—ท๐—ถ๐—ธ๐—ฎ ๐—ฝ๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐—ฎ ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐˜‚๐—ฎ๐—ฟ๐—ด๐—ฎ ๐˜๐˜‚ ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐Ÿฐ ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐˜‚ ๐Ÿฑ ๐—ผ๐—ฟ๐—ด pun sudah berapa ramai yg terkesan miskin tegar? Baca berita bertarikh 5 Mac 2024 : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2024/03/1066944/14092-keluarga-miskin-tegar-di-kelantan


2) Jumlah yg dikategorikan Miskin di Kelantan pula adalah sebanyak ๐Ÿฒ๐Ÿฏ,๐Ÿฌ๐Ÿฒ๐Ÿฌ ๐—ž๐—˜๐—Ÿ๐—จ๐—”๐—ฅ๐—š๐—”. Bermakna rata-rata walaun & untit berbangsa Melayu adalah miskin. Tapi apa lebai buat? Sembang kencang program itu ini tapi sudah ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฝ๐˜‚๐—น๐˜‚๐—ต ๐˜๐—ฎ๐—ต๐˜‚๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ ๐—š๐—”๐—š๐—”๐—Ÿ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ถ๐˜€๐—ธ๐—ถ๐—ป ๐˜๐—ฒ๐—ด๐—ฎ๐—ฟ ๐—บ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฎ๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐—ต. Anehnya walaun & untit ini enggan bekerjasama dgn Kerajaan MADANI yg mahu membantu mereka. Mungkin lebai offer Nak Kaya ke atau Nak Isley? Mungkin la.


3) BUKTI tiada kerjasasama dari walaun & untit ialah jawapan Menteri Ekonomi di Parlimen. Baca berita tahun lepas 7 Mac 2023 : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kelantan-terengganu-kedah-catat-permohonan-paling-rendah-untuk-sertai-ipr-rafizi-409645

Rafizi Ramli Menteri Ekonomi memaklumkan bahawa permohonan menyertai ๐—œ๐—ฃ๐—ฅ - ๐—œ๐—ป๐—ถ๐˜€๐—ถ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ณ ๐—ฃ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ป ๐—ฅ๐—ฎ๐—ธ๐˜†๐—ฎ๐˜ ๐˜€๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐˜€๐—ฎ๐˜๐˜‚ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ด๐—ฟ๐—ฎ๐—บ ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐˜€๐—บ๐—ถ ๐—บ๐—ถ๐˜€๐—ธ๐—ถ๐—ป ๐˜๐—ฒ๐—ด๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ถ๐˜€๐—ธ๐—ถ๐—ป (๐—•๐Ÿฐ๐Ÿฌ) ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ฅ๐—˜๐—ก๐——๐—”๐—› di kalangan walaun & untit di Kelantan, Terengganu dan Kedah. Apa lebai bagi makan pada walaun & untit ini? Semut? LiPA$?? Sehinggakan mereka GAGAL membezakan antara realiti dan politik persepsi?


4) ANDA lihat mentaliti walaun & untit bagaimana?? Ramai di kalangan mereka miskin malah ramai juga yg miskin tegar, tapi ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ท๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฎ utk dibantu keluar dari kehidupan seperti itu. Lepas tu sibuk pasal USD berbanding MYR seolah-olah mereka berurusan menggunakan USD? ๐—ฆ๐—ฒ๐—ผ๐—น๐—ฎ๐—ต-๐—ผ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐— ๐—ฌ๐—ฅ ๐—ท๐˜‚๐—ด๐—ฎ ๐˜๐—ถ๐—ฑ๐—ฎ๐—ธ ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฏ๐—ผ๐˜‚๐—ป๐—ฑ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜‚๐˜€ ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ผ๐˜€๐—ผ๐˜?? Itu yg disibukkan walhal lebih afdhal jika mereka beri kerjasama kpd Kerajaan MADANI bagi menangani masalah miskin tegar di kalangan walaun & untit.


5) Di SocMed walaun & untit berkempen supaya jangan daftar dan ๐˜‚๐—ฝ๐—ฑ๐—ฎ๐˜๐—ฒ ๐——๐—”๐—ง๐—” ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐˜€๐—ถ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—บ ๐—ฃ๐—”๐——๐—จ. Pelbagai ๐—ง๐—ฒ๐—ผ๐—ฟ๐—ถ ๐—ž๐—ข๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐—”๐—ฆ๐—œ diketengahkan KUNUNnya ini ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ฐ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐——๐—”๐—๐—๐—”๐—Ÿ. Walhal data ASAS mereka termasuk no. IC, alamat, tarikh lahir dll yg basic sudah pun ada dalam sistem PADU cuma perlu daftar, login, update (kemaskini), tambahkan atau "key in" perincian (details) dan sahkan melalui KYC. Itu shj. 


6) Maknanya samada mereka daftar PADU atau tidak maklumat ASAS mereka telah ada pada kerajaan (dikumpulkan dari pelbagai agensi) ๐—ฐ๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ง๐—œ๐——๐—”๐—ž ๐˜‚๐—ฝ๐—ฑ๐—ฎ๐˜๐—ฒ, ๐—•๐—จ๐—ž๐—”๐—ก ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ถ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ ๐—ง๐—œ๐——๐—”๐—ž ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ต๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—น๐˜‚๐—ถ ๐—ž๐—ฌ๐—–. Boleh jadi yg enggan update PADU akan ketinggalan dari segi bantuan dan subsidi bersasar namun salahkanlah kejahilan sendiri. JIKA itu berlaku, walaun & untitlah yg akan menjerit dan melalak di SocMed nanti. Kita tunggu.


7) Sebab itu saya kata PNtaksub PA$ Parti BUNGA PNyakau Nasional ini adalah ๐—ด๐—ผ๐—น๐—ผ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—”๐—น ๐—ฅ๐˜‚๐˜„๐—ฎ๐—ถ๐—ฏ๐—ถ๐—ฑ๐—ต๐—ฎ๐—ต. Segerombolan orang-orang bodoh yg mahu mencampuri urusan masyarakat luas. Lagi teruk apabila mereka diajar lebai-lebai kongkiak supaya ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—™๐—œ๐—ž๐—ฅ๐—”๐—› ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— mengkafirkan dan menuduh Mukmin yg lain sebagai ๐—ฆ๐—˜๐—ฆ๐—”๐—ง walhal mereka yg tersesat jalan dari semua arah kehidupan beragama dan politik.


8.) Rasulullah SAW telah menyebut tentang ๐—”๐—Ÿ ๐—ฅ๐—จ๐—ช๐—”๐—œ๐—•๐—œ๐——๐—›๐—”๐—›...


Imam Ibnu Majah meriwayatkan di dalam Sunannya :


ุญَุฏَّุซَู†َุง ุฃَุจُูˆ ุจَูƒْุฑِ ุจْู†ُ ุฃَุจِูŠ ุดَูŠْุจَุฉَ ุญَุฏَّุซَู†َุง ูŠَุฒِูŠุฏُ ุจْู†ُ ู‡َุงุฑُูˆู†َ ุญَุฏَّุซَู†َุง ุนَุจْุฏُ ุงู„ْู…َู„ِูƒِ ุจْู†ُ ู‚ُุฏَุงู…َุฉَ ุงู„ْุฌُู…َุญِูŠُّ ุนَู†ْ ุฅِุณْุญَู‚َ ุจْู†ِ ุฃَุจِูŠ ุงู„ْูُุฑَุงุชِ ุนَู†ْ ุงู„ْู…َู‚ْุจُุฑِูŠِّ ุนَู†ْ ุฃَุจِูŠ ู‡ُุฑَูŠْุฑَุฉَ ู‚َุงู„َ ู‚َุงู„َ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ ุณَูŠَุฃْุชِูŠ ุนَู„َู‰ ุงู„ู†َّุงุณِ ุณَู†َูˆَุงุชٌ ุฎَุฏَّุงุนَุงุชُ ูŠُุตَุฏَّู‚ُ ูِูŠู‡َุง ุงู„ْูƒَุงุฐِุจُ ูˆَูŠُูƒَุฐَّุจُ ูِูŠู‡َุง ุงู„ุตَّุงุฏِู‚ُ ูˆَูŠُุคْุชَู…َู†ُ ูِูŠู‡َุง ุงู„ْุฎَุงุฆِู†ُ ูˆَูŠُุฎَูˆَّู†ُ ูِูŠู‡َุง ุงู„ْุฃَู…ِูŠู†ُ ูˆَูŠَู†ْุทِู‚ُ ูِูŠู‡َุง ุงู„ุฑُّูˆَูŠْุจِุถَุฉُ ู‚ِูŠู„َ ูˆَู…َุง ุงู„ุฑُّูˆَูŠْุจِุถَุฉُ ู‚َุงู„َ ุงู„ุฑَّุฌُู„ُ ุงู„ุชَّุงูِู‡ُ ูِูŠ ุฃَู…ْุฑِ ุงู„ْุนَุงู…َّุฉِ


Abu Bakr bin Abi Syaibah menuturkan kepada kami. Dia berkata; Yazid bin Harun menuturkan kepada kami. Dia berkata; Abdul Malik bin Qudamah al-Jumahi menuturkan kepada kami dari Ishaq bin Abil Farrat dari al-Maqburi dari Abu Hurairah radhiyallahu’anhu, dia berkata;


Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh dengan penipuan. Ketika itu ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐˜‚๐˜€๐˜๐—ฎ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฒ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ท๐˜‚๐—ท๐˜‚๐—ฟ ๐—บ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ฑ๐—ถ๐—ฑ๐˜‚๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป, ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ต๐—ถ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐˜ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฐ๐—ฎ๐˜†๐—ฎ ๐˜€๐—ฒ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐—ต ๐—ท๐˜‚๐˜€๐˜๐—ฟ๐˜‚ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ฝ ๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐—ฎ๐—ด๐—ฎ๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ต๐—ถ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐˜. Pada saat itu Ruwaibidhah berbicara.”


Ada yang bertanya, “Apa yang dimaksud ๐—ฅ๐˜‚๐˜„๐—ฎ๐—ถ๐—ฏ๐—ถ๐—ฑ๐—ต๐—ฎ๐—ต?”.


Baginda menjawab, “๐—ข๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฏ๐—ผ๐—ฑ๐—ผ๐—ต ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐˜ ๐—ฐ๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐˜‚๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐˜€๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐˜†๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐˜ ๐—น๐˜‚๐—ฎ๐˜€.”


(HR. Ibnu Majah, disahihkan al-Albani dalam as-Shahihah [1887] as-Syamilah). 


9) ANDA lihat sendiri ๐—•๐—จ๐—ž๐—ง๐—œ ๐˜€๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ฝ ๐—”๐—น ๐—ฅ๐˜‚๐˜„๐—ฎ๐—ถ๐—ฏ๐—ถ๐—ฑ๐—ฎ๐—ต ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฃ๐—ก๐˜๐—ฎ๐—ธ๐˜€๐˜‚๐—ฏ ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐—. PMX yg berusaha membantu Rakyat, mentadbir negara ini dgn tatakelola yg baik, melawan rasuah, diiktiraf masyarakat antarabangsa, disenangi ramai Ulama' di seluruh dunia, mereka kata PMX pembohong dan pendusta. Apa shj yg PMX buat malah cuba bantu walaun & untit dgn masalah banjir dan masalah air karat ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ ๐˜๐—ถ๐—ฑ๐—ฎ๐—ธ ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ด๐—ฎ๐—ถ ๐—น๐—ฎ๐—น๐˜‚ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฎ๐—ฐ๐—ถ, ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ถ ๐—ต๐—ฎ๐—บ๐˜‚๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ณ๐—ถ๐˜๐—ป๐—ฎ๐—ต ๐—ฃ๐— ๐—ซ ๐˜€๐—ฒ๐—ต๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ ๐˜€๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ด๐˜‚๐—ฝ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ด๐—ป ๐—ฑ๐—ผ๐˜€๐—ฎ ๐—ค๐—”๐—ญ๐—”๐—™. 


10) Tapi anda boleh lihat ๐—ด๐—ผ๐—น๐—ผ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—”๐—น ๐—ฅ๐˜‚๐˜„๐—ฎ๐—ถ๐—ฏ๐—ถ๐—ฑ๐—ต๐—ฎ๐—ต ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ณ๐—ถ๐—ธ๐—ฟ๐—ฎ๐—ต ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— ๐—ถ๐—ป๐—ถ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ผ๐—ธ๐—ผ๐—ป๐—ด ๐—ฃ๐—ก๐˜†๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐˜‚, ๐—๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐˜„๐—ถ๐—ฏ๐—ฎ๐˜„๐—ฎ, ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐—ฎ๐—ต, ๐˜€๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต๐—ด๐˜‚๐—ป๐—ฎ ๐—ธ๐˜‚๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฟ๐˜๐—ถ ๐—ฃ๐—ก๐˜‚๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—”๐—ด๐—ฎ๐—บ๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—•๐—ฎ๐—ป๐—ด๐˜€๐—ฎ yg PMX kata menggunakan duit judi sebagai sebahagian dana kempen Pilihanraya. Mereka ๐—ž๐—˜๐—Ÿ๐—จ๐—ฃ๐—ข๐—ค apabila PMX memberi kebebasan kpd SPRM utk bertindak kpd sesiapa shj baik di pihak Kerajaan mahu pun PEMBANGANG yg disyaki terlibat dgn rasuah dan salahguna kuasa.


11) Apa jenis ๐—•๐—”๐—ก๐—š๐—ฆ๐—”(๐˜) yg kita sedang hadapi ini kalau bukan golongan ๐—”๐—น ๐—ฅ๐˜‚๐˜„๐—ฎ๐—ถ๐—ฏ๐—ถ๐—ฑ๐—ต๐—ฎ๐—ต ๐—ฑ๐—ด๐—ป ๐—™๐—ถ๐—ธ๐—ฟ๐—ฎ๐—ต ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐—? Ada istilah lain yg lebih tepat? Saya tidak fikir begitu. Walaun & untit membuktikan mereka ๐—ด๐—ผ๐—น๐—ผ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—”๐—น ๐—ฅ๐˜‚๐˜„๐—ฎ๐—ถ๐—ฏ๐—ถ๐—ฑ๐—ต๐—ฎ๐—ต ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ณ๐—ถ๐—ธ๐—ฟ๐—ฎ๐—ต ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐—, ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐—ผ๐—บ๐—ฝ๐—ผ๐—ธ ๐—ฏ๐—ผ๐—ฑ๐—ผ๐—ต ๐˜†๐—ด ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ ๐—•๐—˜๐—ง๐—จ๐—Ÿ ๐—ธ๐—ฒ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐˜‚๐—ฎ dan mereka TIDAK bersetuju apa shj pandangan org lain melainkan pandangan kelompok mereka semata-mata. Mereka sangat ๐—ง๐—”๐—ž๐—ฆ๐—จ๐—• ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—š๐—›๐—จ๐—Ÿ๐—จ๐—ช dalam meyakini sesuatu. Walaun & untit menolak kebenaran dan fakta kerana ๐˜๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ผ๐—ธ "๐—•๐—˜๐—•๐—”๐—Ÿ๐—œ๐—ฆ๐— ๐—˜". 


12) Berkali-kali puak ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—™๐—œ๐—ž๐—ฅ๐—”๐—› ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— itu sanggup ugut b*n*h PMX kerana ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— memang sanggup memb*n*h Khalifah pun kerana berbeda pendapat dalam politik dan pemerintahan. Mereka keluar dari ketaatan terhadap Pemerintah, mereka tegamak menghina Raja-Raja malah menyanggah dan tidak taat pada titah YDPA. Jelas itu ciri-ciri ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— yg sukar mereka nafikan. Mereka adalah ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— ๐— ๐—ผ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป yg mesti dihapuskan doktrin pemikirannya.


13) ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— juga bermudahan mengkafirkan, ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ฝ ๐— ๐˜‚๐—ธ๐—บ๐—ถ๐—ป ๐˜†๐—ด ๐—น๐—ฎ๐—ถ๐—ป ๐—ฆ๐—˜๐—ฆ๐—”๐—ง kerana tidak menyokong atau bersetuju dgn kelompok mereka. ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— ๐— ๐—ผ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป di negara kita sedang membuktikannya. Kelompok ini memang mempunyai ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ž๐—˜๐— ๐—ข๐—ฅ๐—”๐—Ÿ๐—”๐—ก. ๐—ฆ๐—ฎ๐˜†๐—ฎ ๐—บ๐˜‚๐˜€๐˜†๐—ธ๐—ถ๐—น ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ ๐— ๐——๐—ก ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ด๐˜‚๐—ป๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฆ๐—ฒ๐—ธ๐˜€๐˜†๐—ฒ๐—ป ๐Ÿฑ(๐Ÿญ) ๐—”๐—ธ๐˜๐—ฎ ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐˜‚๐—ฏ๐˜‚๐—ต๐—ฎ๐—ป ๐Ÿญ๐Ÿต๐Ÿฒ๐Ÿฒ ๐˜‚๐˜๐—ธ ๐— ๐—˜๐—ก๐—š๐—›๐—”๐—ฅ๐—”๐— ๐—ž๐—”๐—ก ๐˜€๐—ต๐—ท ๐—ฃ๐—ฎ๐—ฟ๐˜๐—ถ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—™๐—œ๐—ž๐—ฅ๐—”๐—› ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐— daripada terus menebarkan benih Politik Kebencian, racun pembodohan minda kpd anak muda Malaysia?


Wallahualam. Kenot brainlah.


- Zus Din 

06032024



[panas] AHLI PARLIMEN LAWAN AGONG! ZAHID YAKIN BERSATU PUTIH MATA!


Sistem raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen membolehkan cabang-cabang demokrasi bersekali dengan raja berperlembagaan. Oleh itu tidak timbul isu ahli parlimen melawan titah Agong atas alasan kebebasan bersuara dan kebebasan berpolitik, kata pakar perlembagaan Institut Antarabangsa Pemikiran Islam dan Tamadun (ISTAC) dari Universiti Islam Antarabangsa, Profesor Datuk Dr Wan Ahmad Fauzi Wan Husain. “Tidak boleh ahli parlimen menyanggah titah Yang Di Pertuan Agong secara terbuka apatah lagi secara tidak beradab kerana ia merendahkan raja berdaulat negara. “Di negara ini kedaulatan Raja membentuk sistem demokrasi berparlimen,” kata beliau dalam satu wawancara eksklusif, Berita Harian. Beliau mengakui bahawa Malaysia mempunyai undang-undang khusus seperti Akta Hasutan untuk melindungi kedudukan raja. Untuk menambah baik keadaan ini beliau mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Kedaulatan Raja-Raja dan Negara untuk tujuan pemantauan yang lebih berkesan. “Suruhanjaya Kedaulatan Raja-Raja dan Negara perlu diwujudkan bagi memantau setiap perkara yang membabitkan kedaulatan Raja dan negara.



[parlimen] YB BUNG BALUN KAW KAW! MP PAS TUNGGANG ISU BAK KUT TEH!

[terkini] MENANTU MUHYIDDIN APA CER? ISU KERETA CHEGUBAD DISIASAT KERANA...


Polis membuka kertas siasatan terhadap Chegu Bard, atau nama sebenarnya Badrul Hisham Shaharin, berhubung kenyataan beliau yang didakwa berbaur hasutan berkaitan kereta kurniaan Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim. Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain berkata kertas siasatan mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 itu turut dibuka terhadap Muhammad Zahid Md Arip, yang juga bekas setiausaha politik Tun Dr Mahathir Mohamad. "Kita sedang melengkapkan kertas siasatan ini dan kedua-dua individu akan dipanggil untuk memberi keterangan dalam masa terdekat," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis serah terima tugas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman yang baharu Datuk Khaw Kok Chin daripada Datuk Seri Mohd Kamarudin Md Din serta Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam yang baharu Mohd Kamarudin daripada Datuk Seri Hazani Ghazali di sini. Mengenai notis merah terhadap menantu bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin iaitu Datuk Seri Muhammad Adlan Berhan, Razarudin berkata pihaknya telah menghantar maklumat tambahan seperti yang diminta oleh Polis Antarabangsa (Interpol).




๐—ฃ๐— ๐—ซ ๐——๐—”๐—ก ๐—ฃ๐—”๐—ฆ๐—จ๐—ž๐—”๐—ก๐—ก๐—ฌ๐—” ๐—š๐—œ๐—š๐—œ๐—› ๐— ๐—˜๐—ก๐—–๐—”๐—ฅ๐—œ ๐—™๐——๐—œ ๐——๐—”๐—ฅ๐—œ ๐—ก๐—˜๐—š๐—”๐—ฅ๐—” ๐—Ÿ๐—จ๐—”๐—ฅ

 






Nota : Antara artikel-artikel terakhir dari Zus Din)

1) ANDA lihat ๐—ฃ๐— ๐—ซ, ๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ ๐—Ÿ๐˜‚๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ ๐— ๐—œ๐—ง๐—œ ๐˜€๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐˜ ๐—ด๐—ถ๐—ด๐—ถ๐—ต ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—™๐——๐—œ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ป๐—ฒ๐—ด๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐—น๐˜‚๐—ฎ๐—ฟ. Kali ini misi ke Australia dan PMX disambut mesra oleh Perdana Menteri Australia. Tidak seperti Atok yg "kekal Tegang" dgn Australia.
2) Dengan hubungan baik antara Perdana Menteri Malaysia dan Australia ada pihak-pihak tertentu yg disyaki PNyakau wang rakyat dan membeli aset di Australia patut rasa sedikit bimbang. PMX pernah menyebut tentang aset dan wang disimpan di Australia...jeng jeng jeng....
3) Anyways...dengan usaha PMX dan pasukannya ke Australia dan bertemu dgn ๐Ÿญ๐Ÿด ๐˜€๐˜†๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐˜ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ฟ ๐—”๐˜‚๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐—น๐—ถ๐—ฎ, ๐—™๐——๐—œ ๐—ฑ๐—ถ๐—ท๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต๐—ถ ๐—น๐—ฎ๐—ด๐—ถ. Tahun lepas (2023) komitmen RM329.50 billion diperolehi. ๐—™๐——๐—œ ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐˜‚๐˜๐—ธ ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ "๐—ฆ๐—ฝ๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ฑ ๐—ข๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—˜๐—ณ๐—ณ๐—ฒ๐—ฐ๐˜" tetapi 51% dikatakan telah mula direalisasikan. ๐—”๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ด๐—ฒ ๐Ÿด๐Ÿฑ% ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—™๐——๐—œ ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ป.
4) Dengan kemasukan FDI ini dan keperluan tukaran kpd MYR sekaligus akan menaikkan demand kpd MYR sekaligus mengukuhkannya. ๐—ฆ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ถ ๐˜†๐—ด ๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐˜€๐—ฎ๐˜†๐—ฎ ๐—ธ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐˜‚๐—น๐˜‚, ๐— ๐—ฌ๐—ฅ ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฅ๐—˜๐—•๐—ข๐—จ๐—ก๐—— ๐—บ๐—ฐ๐—บ ๐—ฏ๐—ถ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ. ๐—ช๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜‚๐—ป & ๐˜‚๐—ป๐˜๐—ถ๐˜ ๐—ช๐—”๐—ฅ๐—š๐—”๐—ก๐—˜๐—š๐—”๐—ฅ๐—” ๐—ง๐—”๐—ž ๐—•๐—˜๐—ฅ๐—š๐—จ๐—ก๐—” ๐˜†๐—ด ๐—ฑ๐—ผ๐—ธ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ธ ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐—ธ ๐—ด๐˜‚๐—ฎ. Selama ni saya biar je puak tu memalukan diri meskipun lita dah terangkan berkali-kali.
5) Al maklumlah walaun & untit budak2 potong belalai guna LASER (๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—ด ๐—ฆ๐—จ๐—ก๐—”๐—ง ๐—Ÿ๐—”๐—ฆ๐—˜๐—ฅ) memg lagu tu. ๐— ๐˜‚๐—ธ๐—ฎ ๐˜๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ผ๐—ธ ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—ฟ๐—ฒ๐˜๐—ถ ๐—บ๐—ฎ๐—น๐˜‚, ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐˜๐—ฎ-๐—บ๐—ฎ๐˜๐—ฎ ๐—ป๐—ฎ๐—ธ ๐—ท๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ถ๐˜€๐˜‚ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ป๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ณ ๐—ฃ๐—”๐—Ÿ๐—ฆ๐—จ. ๐— ๐—ฒ๐—ฟ๐—ผ๐˜†๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฒ๐—ผ๐—น๐—ฎ๐—ต-๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ ๐—ป๐—ถ๐—ฎ๐—ด๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—จ๐—ฆ๐—— ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ถ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฑ๐—ด๐—ป ๐—จ๐—ฆ๐—— ๐˜„๐—ฎ๐—น๐—ต๐—ฎ๐—น ๐—ฏ๐˜‚๐—ฑ๐—ฎ๐—ธ๐Ÿฎ ๐˜๐˜‚ ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ, ๐—ฏ๐—ผ๐˜…๐—ฒ๐—ฟ, ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€, ๐—ฐ๐—ผ๐—น๐—ถ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐˜๐˜‚๐—ฎ๐—น๐—ฎ ๐˜„๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐˜๐—ฎ ๐—ฝ๐˜‚๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐—ธ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐—ธ ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ถ ๐—น๐—ฎ๐—ด๐—ถ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฎ๐—ป๐—ด?? Piiiraaah mabuk..!!
6) Yg jenis walaun & untit tua pulak, ๐—ฝ๐˜‚๐—ฎ๐—ธ ๐—ฃ๐—”$ ๐—ฃ๐—ฎ๐—ฟ๐˜๐—ถ ๐—•๐—จ๐—ก๐—š๐—” ๐—ฃ๐—ก๐˜†๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐˜‚ ๐—ก๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐—ผ๐—ป๐—ฎ๐—น ๐—ฑ๐—ผ๐—ธ ๐—ธ๐—ฎ๐˜†๐˜‚๐—ต ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ, ๐—ป๐—ฎ๐—ถ๐—ธ ๐—ธ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฐ๐—ฎ๐—ถ ๐—ฐ๐—ฎ๐—ฏ๐˜‚๐—ธ ๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐—ฎ ๐—ธ๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐˜‚๐—ป๐—ด ๐—ฑ๐—ผ๐—ธ ๐—ฝ๐—ถ ๐—บ๐—ผ๐˜๐—ผ๐—ป๐—ด, ๐—ฝ๐˜‚๐—ป ๐—ป๐—ฎ๐—ธ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—จ๐—ฆ๐—— ๐—ท๐˜‚๐—ด๐—ฎ๐—ธ ๐˜๐˜‚ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐˜๐—ฎ-๐—บ๐—ฎ๐˜๐—ฎ ๐—ป๐—ฎ๐—ธ ๐—ธ๐˜‚๐˜๐˜‚๐—ธ ๐—ฃ๐— ๐—ซ. ๐—๐—ฒ๐—ป๐˜‚๐—ต ๐—š๐—˜๐—Ÿ๐—”๐—ž. Puak takdak otak, akai pun tarak. Mampoihhh....๐ŸคฃPuak sembang kencang dlm Whatsapp Group dan FB. FITNAH hari-hari, dah jadi makanan ruji.
7) Nak bagitahu, walaun & untit ni meroyanlah macam mana pun, PMX dan pasukannya terus bekerja utk negara. Seperti yg saya tulis sebelum ini, jika kita ๐˜๐—ฒ๐—น๐—ถ๐˜๐—ถ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ฎ๐—ท๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป, ๐—ธ๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ท๐˜‚๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐—ถ ๐—ฃ๐— ๐—ซ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ž๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐— ๐—”๐——๐—”๐—ก๐—œ ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ป๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐—ธ ๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ ๐—ถ๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ต ๐—ธ๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฆ๐—จ๐—ฅ๐—ฃ๐—Ÿ๐—จ๐—ฆ dan kemantapan kedudukan fiskal negara. Saya jangkakan 7 atau 8 tahun lagi hasrat itu akan tercapai seperti mana yg pernah PMX capai sewaktu beliau kali pertama menjadi Menteri Kewangan pada tahun 1991-1998.
8.) Sila baca : ๐—ฅ๐—ฃ๐—ž ๐—ฅ๐—”๐—๐—” ๐—ช๐—”๐—Ÿ๐—”๐—จ๐—ก ๐—ฆ๐—˜๐—ง๐—จ๐—๐—จ ๐——๐—š๐—ก ๐—ง๐—œ๐—ง๐—”๐—› ๐—ฌ๐——๐—ฃ๐—”, ๐—ฌ๐—”๐—ž๐—œ๐—ก ๐— ๐—”๐—ฆ๐—”๐—Ÿ๐—”๐—› ๐—˜๐—ž๐—ข๐—ก๐—ข๐— ๐—œ ๐——๐—”๐—ก ๐—›๐—จ๐—ง๐—”๐—ก๐—š ๐—ก๐—˜๐—š๐—”๐—ฅ๐—” ๐—•๐—จ๐—ž๐—”๐—ก ๐—ฆ๐—”๐—Ÿ๐—”๐—› ๐—ฃ๐— ๐—ซ link : https://www.facebook.com/Zusdin3/posts/380362448191688
dalam artikel itu saya menunjukkan bukti kejayaan PMX sebagai Menteri Kewangan pada tahun 90an dan pasti mengulanginya lagi. InsyaAllah. SAya salah seorg rakyat yg pernah merasa "zaman emas" Malaysia yg ekonominya sangat makmur.
9) JIKA difikirkan kembali, kesabaran perjuangan sejak 1998 oleh sebahagian Rakyat Malaysia dari kalangan penyokong PH terutamanya telah meletakkan Malaysia pada kedudukan mula mampu memperbaiki kerosakan ekonomi dan pentadbiran. Dgn integriti tatakelola yg baik, saya yakin PMX disokong oleh Menteri-menteri yg bekerja keras seperti Rafizi Ramli, Menteri-menteri DAP dan pengalaman luas MenRafizi Ramli UMNO dalam pentadbiran merupakan resipi dan formula menuju KEJAYAAN.
10) Yg perlu ditingkatkan ialah penguatkuasaan undang2 bagi memastikan kerajaan ini kekal dan terus diberikan peluang. Bila ekonomi kita semakin makmur, ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐˜†๐—ฎ๐˜ ๐— ๐—จ๐—Ÿ๐—” ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—ถ ๐—ป๐—ถ๐—ธ๐—บ๐—ฎ๐˜ ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ ๐Ÿต๐Ÿฌ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ต๐˜‚๐—น๐˜‚, ๐˜€๐—ฎ๐˜†๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฐ๐—ฎ๐˜†๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ท๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฃ๐—ฅ๐—จ๐Ÿญ๐Ÿฒ (๐˜๐—ฎ๐—ต๐˜‚๐—ป ๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฎ๐Ÿณ) sebahagian pengundi atas pagar terutama yg dulunya menyokong UMNO BN akan kembali menyokong PH-BN dan Kerajaan MADANI. ๐—๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ณ๐—ถ๐—ธ๐—ถ๐—ฟ ๐˜€๐—ผ๐—ฎ๐—น ๐˜„๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜‚๐—ป & ๐˜‚๐—ป๐˜๐—ถ๐˜ ๐˜๐—ผ๐˜๐—ผ๐—ธ ๐—ž๐—›๐—”๐—ช๐—”๐—ฅ๐—œ๐—. ๐—œ๐˜๐˜‚ ๐—ท๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐˜€ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ธ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฏ๐˜‚๐—ถ๐—ต ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ผ๐—ธ. ๐—ฌ๐—ด ๐—ถ๐˜๐˜‚ ๐—ด๐—ผ๐—ป๐—ฒ ๐—ฐ๐—ฎ๐˜€๐—ฒ. ๐— ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ฒ๐—ฐ๐—ถ๐—น ๐˜€๐—ต๐—ท ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐Ÿฐ.๐Ÿฎ ๐—ท๐˜‚๐˜๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐˜‚๐—ป๐—ฑ๐—ถ ๐˜†๐—ด ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ป๐—ฎ๐—ต ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐˜‚๐—ป๐—ฑ๐—ถ ๐—ฃ๐—ก๐˜†๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐˜‚ ๐—ก๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐—ผ๐—ป๐—ฎ๐—น.
11) JUJURnya saya berasa lega dan gembira memikirkan anak cucu kita akan mewarisi Malaysia yg lebih baik dan cemerlang. Hanya walaun & untit yg TAK BAHAGIA. SEBENARnya... ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐—ท๐˜‚๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐—น๐—ฎ๐—น๐˜‚ ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐˜‚๐˜๐—ธ ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ถ๐—ป๐—ถ. ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐—ท๐˜‚๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ถ๐—ป๐—ถ ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐˜‚๐˜๐—ธ ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐—ต๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป. Sudah tiba masanya utk org lama seperti saya mengundurkan diri dan tersenyum melihat generasi akan datang merintis jalan lebih baik berbanding zaman kita.
InsyaAllah.
- Zus Din






LALUAN HARAM AKAN DIHAPUSKAN




 Menteri Dalam Negeri akan mengadakan pertemuan dengan kerajaan Kelantan dalam usaha menghapuskan kewujudan pangkalan haram yang berisiko menjadi laluan sebarang bentuk penyeludupan.

Menterinya Datuk Seri Saifuddin Nasution memaklumkan pembentangan agensi perisikan keselamatan bukan sahaja isu permasalahan dan ancaman malah mencadangkan agar satu jalan keluar dapat dirumuskan mengenai status pangkalan haram di kawasan sempadan utara negara kita dengan negara jiran.


KEH.. KEH.. KEH... TAU TAKUT... MISS SORU LA YA...




 Hm... Dia ๐—บ๐—ถ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ณ la pulak. Tau dia takut hidup 6 bulan tanpa elaun. Zahid pun tarik balik usul. Tapi aku tak percaya Wan Saiful ๐—ถ๐—ป๐˜€๐—ฎ๐—ณ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—น.


Tak mustahil lepas ni dia, atau mungkin MP lain dari PN, boleh ๐—ฏ๐˜‚๐—ฎ๐˜ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฎ. Kita dah kenal sangat ๐˜จ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ puak-puak ni. Jangan percaya.


Simpan untuk rekod. Kalau dibuat lagi, sama ada dia minta maaf atau tak, gantung he terus. ๐—ฆ๐—ฒ๐˜‚๐—บ๐˜‚๐—ฟ ๐—ต๐—ถ๐—ฑ๐˜‚๐—ฝ ๐—ฝ๐˜‚๐—ป ๐˜๐—ฎ๐—ธ๐—ฝ๐—ฒ. Biar dia rasa. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


HELI TERHEMPAS AKAN DIBAWA NAIK



 Pasukan penyiasat PDRM memaklumkan bangkai helikopter jenis AW139 milik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia yang melakukan pendaratan cemas di perairan Pulau Angsa, pagi tadi dijangka dibawa keluar dari lokasi kejadian malam ini.


Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Deputi Superintendan Mohd Ambia Nordin memaklumkan, lapan anggota polis membantu Maritim Malaysia membuat kawalan keselamatan di lokasi kejadian.



MASUKKAN JA DALAM JEL


Che Ibrahim


 Ambo setuju, walaupun sultan bukan ulama, namun memelihara institusi raja raja melayu lebih aula dari memberi wala' kepada ulama' yang menentang raja tanpa sebab yang nyata, memang patut buboh dalam jel.