INI ANWAR YANG DIKATAKAN LIBERAL DAN ANTI ISLAM. TAK PAYAH JADI DUTA KHAS PUN DIJEMPUT DAN BERTEMU DENGAN PIMPINAN ISLAM TERBESAR DI INDIA DAN DI LUAR NEGARA
 

RAKYAT LEBIH PENTINGKAN BAJET

 SHAMSUDIN NAWAWI

BIAR LAH orang politik yang berteka teki dan bertekak pasal bubar atau tidak.

Rakyat lebih pentingkan bajet.

Semua benda perlu ada bajet. Nak ke pasar perlu ada bajet. Nak sekolah atau ke universiti perlu ada bajet. Ada kereta atau motor semua perlu bajet.

Tak ada bajet apa pun tak jadi.

Nak buat rumah atau nak sambung dapur pun mesti ada bajet. Kalau tak ada bajet tapi buat juga, itu nama nya projek tergendala.

Projek tergendala sakit mata menengoknya.

Kalau negara tergendala, siapa juga politician yang menyebabkan nya, kita mesti pastikan dia merengkok dalam penjara.

*** gambar hiasan untuk contoh projek tak kira bajet.

 

RATAPAN SANG PENGUASA YANG DIBERI TUGASMMMS

Dulu meratib "Mujahid tidak sensitif derita umat Islam Uighur"; dan "Mujahid terlalu naif fahami derita Muslim Uyghur"

Siap kata "Jadi ini satu malapetaka kepada kita umat Islam, ada seorang Menteri yang sangat naif tentang apa yang berlaku kepada umat Islam, dia telah membuat satu kenyataan dan pendirian dan tindakan beliau yang sangat mengecewakan seluruh umat Islam di Malaysia, bahkan seluruh dunia."

Lebai bagi nasi tambah lagi "Jika menteri agama gagal memahami hal ini, maka selayaknya dia melepaskan jawatan sahaja."

Tapi bila Allah uji dengan beri pinjam kuasa secara istidraj, mereka sendiri tak buat apa-apa, berdegar-degar dalam sosial media, di konvensyen mereka tercekik sagon.

Kalau di tanya walaun, "kami berpegang pada Al-Quran, hadis , Qiyas dan ijma ulamak", tapi bila suruh buktikan dengan perbuatan mereka jadi seperti keldai yang membawa barang dagang.

Quran telah jelas menceritakan tentang perbuatan mereka ini.

"Wahai orang-orang yang beriman, mengapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? Amat besar kebencian di sisi Allah bahwa kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan." (QS ash-Shaff: 2-3).

Betul kata Syeikh Said Ramadhan Al-Buuti:

"Hukumnya sama, dan dalilnya tetap sama.. yang berubah adalah cita cita dan kepentingan mereka di dalam politik.. "

https://www.amnesty.org/.../china-xinjiang-vote-failure.../

https://twitter.com/.../status/1578151876348235776/photo/1

 

RINGKASAN BELANJAWAN


 
NIK HASYUDEEN

Ringkasan Bajet 2023

Dari RM 372 bilion yang akan dibelanjakan, kira-kira RM 100 bilion adalah dari pinjaman dan penggunaan aset.

Oleh kerana Perbelanjaan Mengurus dianggarkan berjumlah RM 272 bilion, hampir kesemua Perbelanjaan Pembangunan akan dibiayai melalui hutang dan penggunaan aset seperti yang dinyatakan.

Emolumen, pencen dan bayaran hutang kerajaan merupakan 44.6% atau RM 165 bilion dari keseluruhan perbelanjaan.

 

NAK BUAT PILIHANRAYA UNTUK RAIH KEMENANGAN SEBAB KESUSAHAN RAKYAT

 
Ni namanya mixed signal.

Hold your tongue. Jangan sampai fitnah Agong.

Kalau dia bertitah bubar, kita ikut. Kalau sebaliknya, kita patuh. Kesetiaan kepada Raja dan Negara. Itu dituntut dalam Rukun Negara.

UMNO nak sekarang bubar, kerana orang susah nak balik mengundi. Bila macam ni, ada chance dia menang lagi. Di Melaka dan Johor pernah terjadi. Sanggup menang tanpa undi rakyat majoriti.

Ingat hari Rabu kita mengundi pada PRU14?

Kalau orang dah menyampah, mereka akan tetap cari jalan pulang. Kerajaan pernah tumbang.

~LM~

 

JIKA ADA PARTI YANG HIPOKRIT . INILAH DIANYA


 

BAJET


 

DIALOG KAYANGAN
DIALOG KAYANGAN

PRESIDEN:

1. “Kalau banjir pun, kami akan redah, demi PRU!”

2. “Parlimen akan bubar, bila PM mengadap Agong. Paham tak paham ni?”

3. “Kami hormat kuasa PM, tapi PM perlu mengadap Agong. Seboleh-bolehnya semalam… Description: 😅

PERDANA MENTERI:

1. “Kuasa nasihat Agong untuk bubar Parlimen, adalah kuasa Perdana Menteri, tiada kena mengena dengan mana2 parti. Termasuk parti sendiri”

2. “Bubar Parlimen? Tengok lah kalau saya sempat bincang dengan Agong hari ni ya? Banyak benda lain nak bincang ni”

3. “Saya bincang bajet tadi dengan YDPA, bubar tak sempat pula”

YDP AGONG

“Beta bimbang PRU15 diadakan masa musim tengkujuh. Kerajaan perlu fokus benda lain dulu”

*****************************************************

That my friend, is the art of high level politicking.

Perdana Menteri 33 juta rakyat Malaysia vs. Presiden Parti 3 juta ahli.

Kita tengok la siapa kena game?

Salam hormat,

Liyana Marzuki

 

BN LEBIH MUDAH MENANG JIKA PRU15 DIADAKAN SELEPAS KES MAHKAMAH ZAHID HAMIDI DIPUTUSKAN

 

Setelah semalam masih tiada ketentuan bila Parlimen akan dibubarkan, ini menjadikan tarikh PRU15 bakal diadakan kekal sebagai misteri yang belum ada jawapan.

Mengikut laporan media, isu pembubaran Parlimen tidak dibangkitkan dalam majlis menghadap kepada Yang Dipertuan Agong oleh Perdana Menteri petang semalam.

Begitu pun, pelbagai khabar angin terus berlegar mengenai bila Parlimen akan dibubarkan berikutan Ismail Sabri Yaakob terus mengadakan pertemuan dengan kepimpinan Top 5 UMNO sebaik selesai menghadap Agong itu.

Ia memberi gambaran seolah-olah ada perbincangan lanjut dengan Perdana Menteri mengenai bila selepas ini Parlimen seharusnya dicadang untuk dibubarkan.

Maklumat daripada UMNO menyebut, keinginan parti itu cuma satu – PRU15 mesti diadakan tahun ini dan bukan tahun depan.

Bila tarikhnya mungkin selepas Belanjawan 2023 dibentangkan, selepas ia diluluskan atau sebelum tiba musim tengkujuh sepenuhnya pada Disember nanti.

Dalam hal ini, diberitakan isu pembubaran Parlimen akan dipersembahkan oleh Ismail Sabri kepada Agong dalam majlis menghadap yang lain selepas ini.

Namun, bilakah sebenarnya masa yang paling sesuai untuk Ismail Sabri harus membubarkan Parlimen bagi menjamin momentum kemenangan lebih memihak kepada BN?

Sekarang ini, setelah Najib Razak dipenjarakan, isu lain yang masih mengotorkan nama UMNO ialah berikutan Presiden UMNO, Zahid Hamidi sendiri masih ada kes mahkamah yang belum selesai.

Meski sudah dibebaskan daripada 40 pertuduhan berkaitan kes rasuah projek visa luar negara dan kini kes tersebut sedang dirayu, beliau masih dalam proses membela diri daripada 47 pertuduhan pecah amanah dan penggubahan wang haram dana Yayasan Akalbudi.

Sebelum ini, mana-mana pemimpin UMNO yang dituduh di mahkamah, mereka dikehendaki melepaskan jawatannya agar nama baik UMNO tidak terpalit sekali dengan jenayah yang sedang dibicarakan itu.

Tetapi di era Zahid Hamidi memegang jawatan Presiden UMNO, perkara itu tidak diguna pakai lagi dan sebab itu bila beliau pergi ke mahkamah untuk dibicarakan, ia seolah-olah UMNO sendiri sedang dibicarakan.

Lantaran itu, selagi beliau dibicarakan dan kesnya belum selesai, malah sudah tentu Zahid Hamidi akan terus diberikan watikah sebagai calon oleh Presiden UMNO jika PRU15 diadakan dalam waktu terdekat ini, mahu tidak mahu, ramai sebetulnya yang jadi sangsi untuk mengundi BN.

Ini kerana mengundi BN dalam keadaan Zahid Hamidi yang ada kes mahkamah dan sedang dibicarakan itu tetapi terus juga bertanding, ia seperti menolong dan membantu beliau untuk membersihkan dirinya melalui proses selain daripada mahkamah.

Dengan itu, mengadakan PRU15 ketika kes Zahid Hamidi belum selesai belum benar-benar menjamin BN mampu meraih kemenangan.

Kemenangan hanya lebih selesa untuk dicapai oleh BN jika selepas kes beliau diputuskan oleh mahkamah.

Ketika itu, sekiranya Zahid Hamidi didapati bersalah, beliau bukan saja terlarang untuk bertanding, bahkan UMNO boleh mendabik dada mempertahankan proses keadilan, meski dalam kedaaan Perdana Menteri sendiri adalah daripada UMNO.

Seterusnya, apabila PRU diadakan, UMNO tidak terpalit lagi dengan sebarang kekotoran.

Jika Zahid Hamidi tidak bertanding, pihak pembangkang pun dengan sendirinya akan hilang sebahagian modal kempen mereka.

Kiranya Zahid Hamidi dibebaskan pula, maka ia akan melonjakkan nama UMNO sebagai pilihan yang sudah dibersihkan dan tidak lagi terpalit dengan kekotoran.

Rakyat pun tiada lagi keraguan untuk memberi sokongan dan mengundi BN.

Proses membela diri Zahid Hamidi akan berakhir tidak berapa lama lagi dan dijangka keputusan kesnya akan diketahui sebelum pertengahan Disember ini.

Jadi, tarikh paling sesuai, paling wajar dan paling tepat untuk Ismail Sabri memohon pembubaran Parlimen ialah selepes keputusan mahkamah itu. – ShahbudinHusin 07/09/2022.RM372.34 bilion untuk belanjawan 2023, ‘Bajet PRU-15’

 

Belanjawan negara untuk tahun depan dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini, 7 Oktober 2022.

Kerajaan Malaysia di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini (7 Oktober 2022) akan mendedahkan pelan perbelanjaan Persekutuan berjumlah RM372.340 bilion untuk tahun depan, mengatasi bajet tahun ini sebanyak RM40 bilion.

Dalam Bajet 2023, sebanyak RM94.3 bilion telah diperuntukkan untuk perbelanjaan pembangunan, yang tertinggi setakat ini, berbanding peruntukan untuk 2022 sebanyak RM71.2 bilion.

Di bawah perbelanjaan ini, peruntukan yang disalurkan kepada pertumbuhan ekonomi meningkat dua peratus, mengambil hampir satu perlapan daripada jumlah perbelanjaan pembangunan.

Unjuran untuk perbelanjaan mengurus 2023, sebaliknya, dijangka berkurangan kepada RM272.3 bilion daripada RM284.7 bilion tahun ini, kurang sebanyak kira-kira RM12 bilion.

Namun, kerajaan Ismail Sabri telah menggandakan perbelanjaan untuk bantuan sosial dan subsidi daripada hanya 5.2 peratus ketika Bajet 2022 kepada 11.3 peratus di bawah perbelanjaan mengurus tahun depan.

Langkah itu telah dijangkakan oleh pakar ekonomi memandangkan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) sudah semakin hampir.

Emolumen untuk perkhidmatan awam negara juga diunjurkan berkurangan walaupun hanya di bawah dua peratus di samping pengagihan pencen. Gaji, elaun dan faedah merangkumi sehingga satu perempat daripada perbelanjaan mengurus.

Sementara itu, peruntukan 2023 untuk dana Covid-19 akan mengambil hanya 1.3 peratus. Di bawah Bajet 2022, peruntukan untuk dana itu adalah hampir tujuh peratus daripada jumlah belanjawan.

 

Mat Sabu: Dalam Keadaan UMNO Lemah, PAS Itulah Pergi Letak Bahunya Untuk...

PATUT LUKU JA KEPALA UNCAI SEBAB BODO

 


Aku ingat lagi bila kata Najib penyamun, curi duit, ada unchai tanya aku berapa banyak Najib dan curi duit aku? Jelas unchai tak faham isunya.

Cuba tengok ni. Kerajaan gunakan RM1.5 bilion duit yang sepatutnya digunakan untuk pembangunan, hanya untuk bayar hutang SRC.

Duit pembangunan itu untuk siapa? Patutnya untuk kita tapi kita tak dapat sebab Najib dah belanjakan. Tak rasa lagi hak kita telah dicuri?

Najib dapat berjoli sana-sini. Kita pula kena cukai tinggi untuk bayar hutang yang dia buat. Nasib baik PH menang, dapat skandal ini terbongkar. Kalau tak berapa banyak lagi yang dia dapat curi?

Jangan lupa Najib ada agihkan duit tersebut kepada pemimpin UMNO yang lain. Itu maknanya mereka sama subahat. Sama je semua pemimpin UMNO. Masih nak sokong UMNO? Guane boh?

Raja Gelap
 

JOM PAKAT TOLONG SEKUTU PH.

 Sumbangkan RM15 atau lebih di amanah.org.my/dana untuk bantu kempen Pakatan HarapanAAAAUUUUUMMMMM

 

3 negeri PAS tak bubar DUN

12 Menteri PN utuskan surat kepada Agung tak setuju parlimen dibubarkan, tapi yang salah PH.

PH DAP ni memang ditubuhkan untuk disalahkan ke? 

MAKLUMAT DAN RUJUKAN YANG BERGUNA


 

INI BUKAN MENGATA, TAPI NASIHAT YANG BAIK...KEH..KEH


 

[🔥SIRI 63🔥] "PULANGKAN BALIK! (PART 2)"

Guna 16.3% hasil negara bayar faedah hutang membimbangkan


 

PAC bimbang dengan peningkatan hutang Kerajaan Persekutuan, dengan hutang pada 2021 berjumlah RM979.814 bilion, meningkat daripada RM879.56 bilion pada 2020 - 63.4 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

 

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) melahirkan kebimbangan dengan tindakan menggunakan 16.3 peratus daripada hasil negara yang dikutip pada 2021 hanya untuk membayar faedah pinjaman Kerajaan Persekutuan.

Pengerusinya Wong Kah Woh hari ini membangkitkan kebimbangan itu dengan membuat andaian bagi setiap RM1 yang dikutip, 16 sen akan digunakan untuk membayar faedah pinjaman.

Ini adalah antara kebimbangan PAC yang diketengahkan dalam laporan Ketua Audit Negara (LKAN) mengenai penyata kewangan Kerajaan Persekutuan, kerajaan negeri dan agensi negeri bagi tahun 2021 yang dibentangkan di Dewan Rakyat, hari ini (6 Oktober 2022).

Pada sidang media di Parlimen hari ini, Wong juga berkata PAC bimbang dengan peningkatan hutang Kerajaan Persekutuan, dengan hutang pada 2021 berjumlah RM979.814 bilion, meningkat daripada RM879.56 bilion pada 2020 – 63.4 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Beliau berkata walaupun Sijil Ketua Audit Negara dikeluarkan tanpa teguran, beberapa perkara memerlukan perhatian kerajaan.

Wong berkata ini termasuk pembayaran pinjaman matang menggunakan pinjaman baharu dan pengurangan perbelanjaan pembangunan.

“Pada 2021, kerajaan membuat pinjaman kasar berjumlah RM217.201 bilion, dan 52.4 peratus atau RM113.674 bilion digunakan untuk pembayaran pokok pinjaman matang.

“Jadi apa yang kita boleh lihat di sini, daripada RM217.201 bilion pinjaman kasar, hanya 28.7 peratus atau RM62.317 bilion digunakan untuk tujuan Dana Pembangunan.

“Jadi sebelum ini kita bercakap kira-kira RM62.317 bilion dipindahkan ke Dana Pembangunan, daripada jumlah ini hanya RM40.994 bilion digunakan untuk tujuan ini,” katanya.

Beliau menegaskan terdapat sedikit penurunan peratusan berbanding 2020 di mana RM37.530 bilion atau 77.3 peratus digunakan untuk Kumpulan Wang Pembangunan.

Ketua Audit Negara Datuk Seri Nik Azman Nik Abdul Majid yang turut hadir pada sidang media itu berkata, peningkatan hutang Persekutuan kepada RM979.814 bilion adalah disebabkan oleh pinjaman kasar RM217.201 bilion.

“Sudah tentu, jika kita lihat angka sebelum ini, pinjaman ini sentiasa dibuat untuk membiayai Dana Pembangunan.

“Cuma sekarang, tahun ini (2021) dan tahun sebelumnya (2020), Covid-19 berlaku, dan sebahagian daripada dana itu digunakan untuk meningkatkan ekonomi dan membantu syarikat yang terjejas akibat Covid-19.

“Kami faham itu, tetapi kami bimbang – kenaikan hutang tidak dapat diteruskan dan ini bermakna ini harus menjadi langkah jangka pendek.

“Pandangan kami, kerajaan mesti mengambil langkah untuk membetulkan perkara ini supaya ia lebih terurus,” katanya.

Nik Azman menambah, disebabkan pembayaran faedah terkumpul, bagi setiap RM1 hasil yang dikutip, 16 sen digunakan untuk membayar bayaran faedah.

“Ini tidak boleh diteruskan, walaupun kami faham ini adalah sementara… jadi tugas kami sebagai juruaudit adalah untuk meningkatkan tekanan terhadap perkara itu,” katanya.

 

 

[🔥SIRI 62🔥] "PULANGKAN BALIK! (PART 1)"

TAKAT WAN SAIFUL HANGPA KATA HEBAT SANGAT- GAGAL BUAT KERJA DALAM KERAJAAN DULU.SOH JAGA PTPTN DIA BUAT APA?

 

Saingan ‘sengit’ jika Wan Saiful pilih bertanding di Lembah Pantai, kata penganalisis


Saingan bagi Wan Saiful Wan Jan jika bertanding di Lembah Pantai
 dikatakan akan menjadi agak sengit kerana Ahli Parlimen semasanya,
 Fahmi Fadzil, lebih dikenali di kawasan itu.

PETALING JAYA: Seorang penganalisis politik berkata, saingan akan menjadi “sengit” sekiranya Ketua Penerangan Bersatu Wan Saiful Wan Jan memilih untuk bertanding di Lembah Pantai pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Kartini Aboo Talib daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata, jika Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil ingin mempertahankan kerusinya, beliau dilihat sebagai calon pembangkang yang berkaliber.

“Wan Saiful ahli politik yang sangat berbakat dan aktif sebagai aktivis sosial membantu kanak-kanak kurang upaya (autisme). Beliau juga anak jati Kedah,” katanya kepada FMT.

“Beliau pernah memimpin Ideas, badan pengkaji dasar dan dikenali atas platform ini bagi masyarakat bandar. (Namun) untuk beliau bertanding di Lembah Pantai, saingan agak hebat kerana Fahmi Fadzil lebih dikenali di kawasan ini.”

Selasa lepas, FMT melaporkan ketua bahagian Bersatu di Lembah Pantai dan Jerlun mahu mencalonkan Wan Saiful di dua kawasan itu, walaupun sebelum ini beliau dikatakan akan bertanding di Kubang Pasu. Menurut sumber, Wan Saiful mempunyai peluang cerah untuk bertanding di Lembah Pantai atau Jerlun pada PRU15.

Kartini berkata, di Jerlun, Wan Saiful berkemungkinan berdepan Mukhriz Mahathir, justeru akan menghadapi laluan sukar kerana keluarga bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad sangat dihormati oleh warga Kedah, terutamanya masyarakat Melayu luar bandar.

“Antara dua kerusi ini, saya kira Wan Saiful boleh memilih Lembah Pantai berbanding Jerlun (kerana mempunyai) peluang yang lebih cerah dalam kalangan komuniti bandar,” katanya.

Dalam pada itu, penganalisis politik Universiti Teknologi Mara (UiTM), Noor Nirwandy Mat Noordin berpendapat jika Wan Saiful atau mana-mana pemimpin parti politik bertanding di kawasan parti gergasi, agak tipis peluangnya untuk menang.

Hal ini kerana, katanya, mana-mana dominasi parti politik gergasi seperti Umno, DAP, PAS atau PKR telah kembali menguasai arena politik negara.

“Seperti yang ditunjukkan dalam pilihan raya negeri Melaka dan Johor. Ini membuktikan masyarakat tidak berminat dengan isu-isu politik dan jumlah pengundi yang turun amat rendah, maka parti gergasi seperti Umno, DAP, PKR, PAS kemungkinan akan terus memenangi PRU15 jika diadakan dalam masa terdekat,” katanya.

Tambahnya, pemimpin parti atau calon bukan dari parti politik gergasi harus bijak mendorong masyarakat keluar mengundi.

“Di situ kemungkinan wujud peluang tumbangkan calon parti gergasi dalam negara dan membentuk jajaran politik lebih demokratik,” katanya.

Sementara itu, Bilcher Bala daripada Universiti Malaysia Sabah (UMS) berpendapat Wan Saiful akan tewas jika bertanding di Jerlun atau Lembah Pantai.

“Ini bukan soal hendak tukar parti, tetapi soal kesetiaan (merujuk kepada tindakan Bersatu keluar Pakatan Harapan dan sertai Perikatan Nasional),” katanya.

LAAAA....LGBT TAK HILANG JUGAK LAGI....NI NAK PI PADANG MERBOK TANG MANA- JOM CARI STADIUM MANA-MANA ....

 MOHD AFFENDI ABAS

Zaman Kerajaan Keluarga PAS PN BN- Penyanyi LGBT pun dibenarkan buat konsert? Inikah Kerajaan Melayu-Isle yang dilaung-laungkan?

Mana pergi pejuang RUU 355? Masih menyokong lagi kerajaan ini? Ke semuanya dah keluar dari parti? Patutlah senyap sunyi je Padang Merbok! 


KESIAN BUDAK INI- WAKIL RAKYAT KA MB TAK RASA NAK TURUN BAGI BANTUAN KA TAK TAU- AWAT YANG BINGAI SAMPAI LAGU TU

 

Pelajar cemerlang tolak tawaran ke MRSM demi jaga ibu bapa sakit.
Penaung Kedah Darul Aman FC, Mohd Daud Bakar melawat Nurfatin Hanis dan keluarganya di Sik, Kedah. (Gambar Facebook)

PETALING JAYA: Seorang pelajar cemerlang Tingkatan Tiga menolak tawaran belajar di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) demi menjaga ibu bapanya yang sakit serta adik-beradiknya.

Kisah pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Sik, Nurfatin Hanis Abdullah, 15, itu mendapat perhatian penaung Kedah Darul Aman (KDA) FC, Mohd Daud Bakar yang berkongsi pengalamannya melawat remaja itu di Sik, Kedah pada Ahad lalu.

Menerusi perkongsian di Facebook, Daud diberitahu, meskipun hidup dalam kedaifan, ditambah pula tanggungjawab menguruskan ibu bapa dan adik-beradik, remaja itu masih mampu menunjukkan prestasi cemerlang dalam pelajaran.

“Pihak sekolah menceritakan kehidupan Fatin. Dia menghantar adik-adiknya pada awal pagi ke sekolah. Kemudian ambil pulang waktu tengah hari.

“Kadang-kadang Fatin tidak dapat hadir ke sekolah kerana hantar ayahnya membuat rawatan fisioterapi. Apa-apa pun, Fatin tetap cemerlang dalam pendidikan. Ibunya juga tidak sihat,” katanya menerusi catatan Facebooknya.

“Seorang pelajar yang cemerlang, tapi miskin. Pihak sekolah menyediakan makanan di kantin secara percuma kepadanya. Saya juga sempat tengok buku catatan kos makanan Fatin di kantin antara RM2.50 ke RM4.80 setiap hari.

Daud melabelkan remaja itu hero hebat kerana mampu berbakti kepada ibu bapa walaupun masih di bangku sekolah.

“Kelopak mata saya terasa berat. Air mata halus mula menolak keluar. Saya datang ke sebuah rumah yang berlubang-lubang, tapi berjumpa seorang hero hebat. ‘Unsung’ hero.”

Tokoh kewangan Islam itu mengambil pelajar tersebut sebagai anak angkat pertama KDA FC dan akan menanggung perbelanjaannya sehingga tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).


Rafizi berani bongkar skandal2 besar demi Rakyat #DSAI #anwaribrahim #rafiziramli #ayuhmalaysia #iniusahakit


 

LEBAI LEBONG


 

RAKYAT DIPAKSA TELAN TANPA PILIHAN - SAIFUL NANG SIRI 2


Datuk Seri, buanglah darah kerabat dan darah bangsawan yang ada dalam diri. Bercampurlah dengan marhaen yang sering terpaksa menelan semua yang disuapkan tanpa rela.

.

Datuk Seri mungkin lihat, selepas beberapa bulan rakyat akan senyap kembali dan semuanya berjalan seperti biasa dan Datuk Seri akan buat kenyataan "Alhamdulillah, Rakyat Malaysia sudah mampu terima kemajuan".

.

Boleh naikkan harga minyak, tetapi siapkanlah sarana pengangkutan awam yang murah dan efisyen serta boleh diharap. Jangan jadikan KEPERLUAN AWAM seperti pengangkutan, elektrik dan bekalan air sebagai satu perniagaan untuk dasar keuntungan tetapi jadikanlah itu satu khidmat yang wajib bagi sebuah kerajaan.

.

Sedarkah Datuk Seri, di sebalik penerimaan itu bukan kerana kerelaan tetapi kerana mereka terpaksa mencara jalan survival kerana sandaran mereka kepada Kerajaan sudah tidak berguna lagi. Nenek tua yang patut berehat terpaksa menjaja untuk tidak rasa membebankan anak-anaknya yang menjaga beliau. Berapa ramai anak jadi yatim kerana bapanya maut dalam kemalangan motorsikal kerana mengantuk membuat kerja tambahan sehingga 20 jam sehari? Berapa ramai anak-anak yang rosak akhlaknya kerana ibu bapa terpaksa kerah tenaga bekerja siang dan malam? Berapa ramai anak-anak yang terpaksa menukar ruji mereka dari nasi kepada bubur lembik dan kangkung? Berapa ramaikan bapa-bapa marhaen akan dipenjara kerana mencuri susu di pasaraya kerana anak kecilnya menangis kehabisan susu? Berapa ramaikah adik beradik berbunuhan kerana kesempitan ruang hidup? Berapa ramaikah suami dan isteri yang bercerai kerana kehidupan sudah jadi terlalu mahal untuk kekal bersama.

.

Datuk Seri tak mungkin tahu perkara ini. Kerana ayah, atuk dan keturunan Datuk Seri ialah orang Bangsawan. Bukan Marhaen yang melarat. Tidak salah jika saya sarankan Datuk Seri untuk belajar dan mungkin bekerjasama dengan individu yang memimpin dalam miskin seperti Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Saya yakin, jika tiada sekatan pembangunan dari kerajaan pusat, saya yakin cara kepimpinan TGNA mampu ubah Kelantan menjadi negeri termaju.

.

Bangsawan dengan bangsawan, Marhaen dengan marhaen. Jika makan berpinggan emas, masakan tahu erti tidur berbumbung langit.

.

Turunlah ke bawah seperti Khalifah Ummar lakukan....secara DIAM, sembunyi dan tidak dikenali. Jika turun padang Datuk Seri dengan rombongan sekapal dan gempita siren-siren polis pengiring, orang buta pun akan tahu PM yang datang.

.

Datuk Seri, bukannya marhaen tidak berjimat. Sudah habis susu anak berganti air sirap kurang gula kami berikan anak-anak kami yang menangis. Bukan juga marhaen malas, kerana marhaen sampai sudah hampir 24 jam bekerja. Jika tidur itu tidak wajib, 24 jam itu marhaen akan bekerja.

.

Bertimbang taralah...

.

Datuk Seri pembuat keputusan tertinggi di Malaysia. Input kepada percaturan keputusan Datuk Seri ialah informasi yang diberi. Jika informasi tidak telus, maka keputusan Datuk Seri pun akan jadi zalim juga.

.

Pentadbiran Datuk Seri terlampau mahal dan sesuap makanan Datuk Seri ialah sebaldi peluh marhaen. Bil Elektrik Datuk Seri setahun boleh menghantar 50 orang anak-anak Marhaen menjadi doktor yang tidak berhutang dengan PTPTN. Mungkin juga jika benar desas desus akan beg tangan Datin Seri yang mahal itu, untuk setiap satu beg tangan itu bernilai lebih dari pendapatan seumur hidup beberapa orang marhaen.

.

Datuk Seri, tak mengapa jika Wawasan 2020 tidak dicapai pada tahun 2020. Apalah guna jika dicapai tetapi kekayaan negara tidak dapat dirasai bersama, yang miskin terus tertolak tempatnya dari daratan negara. Saya bukan mengeluh untuk diri saya, Alhamdulillah saya orang susah dahulu yang kini sudah senang. Minyak naik banyak kalipun insyaAllah saya masih mampu tetapi saya cuba mendengar dan memahami marhaen lainnya yang masih mengira syiling dalam saku untuk beli barang dapur.

.

Datuk Seri, MALAYSIA BELUM AMAN. MALAYSIA BELUM MAJU.

.

.

SAIFUL NANG

Orang Marhaen

.

//nota tambah : Datuk Seri kalau baca, saya nak ingatkan haritu ada minta nak jumpa Datuk Seri tanpa pelobi-pelobi projek seperti semasa kita berjumpa di Jibby & Co dulu. Saya bersama sekumpulan marhaen yang sudah buktikan kebahagian dan kemakmuran negara tidak bermodalkan duit sangat. Datuk Seri boleh menang majoriti 2/3 pun kalau cepat tahu caranya. Tapi tu lah...kami ni Marhaen kan, lama dah minta jumpa tak dapat-dapat juga. Saya pun tak suka jadi keyboard warrior berdegar-degar di laman sosial jika dapat berdepan dan berhadap.

.

///saya bukan orang politik. Saya bukan benci Datuk Seri, bukan juga benci kerajaan dan tidak juga penyokong Anwar Ibrahim jauh sekali bernadikan PERKASA...tetapi saya menulis sebagai MARHAEN MALAYSIA.