KETIKA ANWAR DALAM PENJARA 3 NEGERI DITAWAN- KINI BELIAU MENJADI PM TAKKAN NAK KALAH LAGI?


 

KATA TUDUHAN-SURUH AMBIL TINDAKAN SAMAN DIA BELIT


 

KERJA PAK GUARD- FAHAM LA KAN..PATUT JADI KAKI FITNAH SAKAN..OTAK TAK BERAPA ADA. TAPI SEWA KAWASAN MEWAH


 

MULA MULA ADA 3 BILLION- KEMUDIAN TINGGAI 300 RIBU SAJA- KISAH AKAUN ANWAR KONONNYA ADA DI ISRAEL.


 

KISAH NAK BAWA MAZHAB SYAFIE KE PERLIS


 

VIDEO KABUR AKAN MUNCUL SEMULA.


 

ORANG BODOH, MISKIN, PENAKUT..YANG INI LEBAI SUKA..


 

ULASAN MENARIK KENA HAMZAH.,


 

LAWATAN PM HARI INI KEBPENANG DAN KEDAH


 

INILAH PERANGAI MELAYU- YANG HILANGKAN TANAH MELAYU BUKAN CINA PUN TAPI MELAYU


 

KENAPA ZAHID BENCI BERSATU - KERANA BERSATU HINA ZAHID TANPA JAWATAN.MEREKA HINA UMNO


 

ABANG NI PUJI USAHA DSAI- PAS PULA KATANYA KAMPUNGAN


 

Andaikata MUDA tinggalkan Pakatan Harapan
Norman Radzuan


 Andaikata MUDA tinggalkan Pakatan Harapan

YANG RUGI MUDA BUKAN KERAJAAN PERPADUAN 


Khabar2 angin membisik ke telinga saya MUDA akan meninggalkan PH atau Kerajaan Perpaduan. Persoalannya adalah ia akn memberi apa2 kesan kpd kerajaan Perpaduan?


Dahulu ketika PRN Johor saya berpendapat MUDA mempunyai kekuatannya tersendiri berdasarkan keputusan di Larkin. Nyata saya silap dan berdasarkan perkembangan semasa MUDA seperti tidak ada nilai tambah kpd PAKATAN HARAPAN.


Ini kerana sokongan anak muda kpd PH tidak bertambah malah semakin merosot walaupun MUDA memberi sokongan kpd PH. Sdgkan MUDA yg begitu ghairah mahukan UNDI 18 akhirnya memakan diri sendiri. Lebih malangnya undi 18 tidak memihak kpd parti MUDA.


UNDI 18 KESILAPAN BESAR BUAT NEGARA


Undi 18 sebenarnya tidak sesuai utk pengundi di negara ini. Ia kerana mentaliti anak2 muda di negara ini bukan seperti di barat yg bukan sahaja negara maju tetapi pemikiran rakyatnya yg lebih kritikal.


Meletakkan anak muda seusia 18 tahun utk menentukan masa depan negara adalah kesilapan terbesar dilakukan oleh ahli2 Parlimen. Pemikiran anak muda kita di usia 18 tahun 90% bukan pemikiran kritikal dan analitikal.


Mana mungkin kita meminta anak2 muda yg seusia 18 hingga 21 tahun ini menentukan masa depan negara sdgkan mereka ini masih tinggal di rumah keluarga, makan harapkan ibu bapa yg beri, keluar sosial minta duit dgn ibu bapa, nak bayar bil Hp pun minta ibu bapa bayarkan.


Apatah mereka tidak tahu mengenai harga barang kesan dari korupsi dan mereka sendiri belum lagi derita mencari wang, peluang pekerjaan malah membayar cukai pun belum lagi utk memikirkan arah politik dan kepimpinan yg patut diperlukan. 


Mereka lebih memikirkan bagaimana utk menang bermain game di HP dari memikirkan soal rasuah dan salah guna kuasa. Jgn bual bab ekonomi tentu mereka menyampah utk mendengarnya.


MUDA YG RUGI JIKA SERTAI PN…


Saya dengar khabarnya kemungkinan MUDA akn tinggalkan PH jika mereka tiada dpt kerusi di DUN terutama di Selangor. Mereka juga sgt berkecil hati kononnya PH tidak melayani mereka sewajarnya terutama melibatkan mesyuarat tertentu Kerajaan Perpaduan.


MUDA kena akui mereka juga ada silapnya. Mereka sendiri sombong apabila tidak mahu menggunakan logo PH dlm PRU15.  


MUDA perlu mencontohi UPKO yg telah teruji kesetiaan menyertai PH sebelum secara rasmi menyertai pakatan itu pada Ogos 2021 lalu. UPKO bukan sahaja berdepan dgn peristiwa Langkah Sheraton, malah telah bersama pada PRN Sabah.


Berbeza dgn situasi PRN Johor apabila MUDA  melanggar kerusi yg ditandingi calon PH dari PKR. Tindakan MUDA itu telah menghakis kepercayaan anggota parti dan komponen pakatan itu malah penyokongnya juga.


Jadi MUDA tidak boleh hanya menuding jari kpd Pakatan Harapan. MUDA perlu masa utk membuktikan kesetiaan dan gerak kerja parti parti utk mereka dilihat memberikan impak atau tambah nilai kpd Pakatan Harapan.


Cuma saya ingin bertanya adakah anak2 MUDA sudah memikirkan semasak masaknya jika mereka berhasrat utk meninggalkan PH?


Saya melihat pilihan yg ada jika MUDA meninggalkan PH ialah dgn menyertai PN utk survival politic strategy mereka. Persoalannya ideologi politik PN langsung tidak sesuai dgn MUDA.


MUDA dilihat membawa politik pelbagai kaum dan parti ini penerimaannya dari kelompok anak muda kawasan bandar atau anak muda intelektual yg mana ia adalah sokongan dari pengundi2 Pakatan Harapan.


Jika MUDA memilih utk bersama PN ada beberapa persoalan yg ingin diajukan. Pastinya PN akn memberi kerusi kawasan bandar yg sememangnya di kuasai Pakatan Harapan. Kedua adakah MUDA ingin dilabel sebagai parti perkauman dan ekstrimis agama? 


Syed Saddiq anak muda berbakat. Jujur Syed Saddiq, KJ, Nurul Izzah, Shahril dan Rafizi antara anak muda yg bijak dan pemimpin masa depan negara malah aset negara jika mereka ini jujur utk reform negara ini.


Cuma partinya kena buktikan dahulu kesetian dan perjuangannya utk reform negara ini bersama PMX. Mereka juga kena buktikan dgn tindakan yg lebih agresif bagaimana utk menarik anak2 muda utk bersama sama mengubah negara ini bersama PH. Persoalannya adakah ia sudah dilakukan?Kes SRC International melibatkan sejumlah RM 4 bilion, bukannya RM 42 juta sahaja
Nik Hasyudeen


Di dalam perbicaraan kes SRC International, dinyatakan jumlah wang yang sebenarnya terlibat ialah RM 4 bilion yang asalnya adalah sukuk-sukuk yang diterbitkan oleh Kumpulan Wang Amanah Pencen untuk dilaburkan di dalam “projek tenaga”. Sampai sekarang tak ada maklumat yang jelas apakah projek tenaga itu dan dimanakah letaknya.


Menurut Tinjauan Fiskal kerajaan yang terkini, sukuk-sukuk ini telah dibayar oleh kerajaan Malaysia. Ini bermakna, kita semua adalah pihak yang menanggung kerugian dari pelaburan ini, melainkan Kementerian Kewangan boleh menerangkan apakah aset atau harta yang berjaya diselamatkan.


Oleh kerana di dalam perbicaraan kes SRC, jumlah yang terlibat di dalam pendakwaan hanyalah RM 42 juta, mungkin ada di antara ahli masyarakat yang terkabur matanya dan berasa jumlah ini kecil. Ini menyebabkan mereka juga berasa kita boleh sahaja memaafkan orang-orang yang terlibat.


Hutang kerajaan Persekutuan sekarang bersekali dengan komitmen jaminannya sudah mencapai RM 1.5 trilion. Di dalam Belanjawan 2023, kerajaan memperuntukkan RM 46 bilion untuk membayar hutang. Menurut kenyataan kerajaan, jumlah berkenaan hanya untuk bayaran faedah atau kos hutang, bukan pokoknya. Jika perbelanjaan pembangunan yang hampir RM 100 bilion itu dibiayai hampir sepenuhnya melalui hutang, jumlah hutang dan komitmen kerajaan akan naik menghampiri RM 1.6 trilion menjelang akhir tahun ini.


Jadi, mengikut gambaran besar dan “scheme of things”, bukan sahaja RM 4 bilion yang digunakan untuk membayar sukuk-sukuk KWAP itu satu jumlah yang besar, kerajaan juga kena membayar kos sukuk-sukuk berkenaan disebabkan keadaan keberhutangan sekarang ini. Pada kadar 3% setahun, itu sudah berjumlah RM 120 juta setahun, lebih besar dari jumlah yang dibicarakan di dalam kes SRC.


Ini satu beban besar kepada pembayar cukai Malaysia dan warga negara lain. 


Di dalam bulan Ramadhan yang mulia ini marilah kita berdoa agar kita semua sebagai pembayar cukai dan rakyat diberikan keadilan di dalam kes-kes sebegini, di dunia dan akhirat.MUJAHID DISARAN TERUSKAN SAMAN. JANGAN SEKALI KALI UNDUR.

 

Jangan batalkan, jangan batalkan. Tolonglah Dato Seri Mujahid TOLONGGGGGG LAH JANGAN BATALKAN. Sempena bulan Ramadhan ni, kerja baik perlu diteruskan demi melawan #Dajjal. Kita buat lah baik setara mana pun, Dajjal tak akan insaf.


REE MEMANG REAL-TAPI BILA ADA KES, SAPA YANG NAK JAWAB.JOM DENGAR CERITA MENARIK INI.


 

BUKAN KAWIN PAKSA-TAPI ORANG TUA TUA YANG KIRA BAGI JODOH


 

TIME TRAVEL


 

BOLEH UNTUNG KE DIA SENYAP LA....


 

JUARA FITNAH SUNGGUH- ISSSHHHH BULAN PUASA PUN NAK FITNAH- KALAU BOLEH GAMAKNYA , AKU PUN NAK SENGAJA PI LANGGAQ DIA..AAAUUUMMMM


 

TU DIA AIHHH- ALOQ SETAQ TAK DAK AYAQ-KEPALA PENUH KAKI KETAQ-DARI BANDAQ BARU SAMPAI BALING HINGGA KE ALOAQ SETAQ. TEKANAN AYAQ RENDAH KADANG AYAQ TAK DAK.,.SALAH SAPA LAK NI.


 

MUDAH SANGAT NAK MENIPU DAN MEMBOHOƑG- MEMBINA PERSEPSI


 

DULU PAS JADI MANGSA FITNAH-TAPI DAH BERTUKAR SEBALIKNYA DAN SANUSI DITANGGA KE 19...


 

BERIKUTAN PEMBEKUAN AKAUN PPBM- MUHYIDDIN MERACAU

 


ALAHAI MAHFUZ...DIA KATA DEPA NAK HUMBAN LAM JAMBAN- TU DOK BERKELAHI DENGAN RAMAI ORANG.


 

APA PUN TARAK DI KEDAH- SEMBANG KARI SAJA.YANG ADA DULU PUN BEKAS MB YANG DULU DULU


 

DEPA KATA SESUAI MASUK LUBANG JAMBAN...SANGAT SESUAI.


Ibrahim Md Isa


Memang elok pun humban dia ke lubang jamban macam dia nak. Jenis manusia tak reti jaga mulut! Mulut cam haram jadah apa macam tu
MEMBODOHKAN DIRI SENDIRI DAN ORANG MELAYU

 


Norman Radzuan


Apa sahaja boleh dibangkang

MEMBODOHKAN DIRI SENDIRI DAN ORG MELAYU


MOT telah luluskan 527 penerbangan tambahan sempena hari raya ini. Bila banyak penerbangan bermakna ramai yg berpeluang pulang ke kampung terutama mereka yg tinggal di Borneo.


Lagi satu bila penerbangan banyak sedikit sebanyak ia memberi kesan harga tiket yg lebih murah. Sebelum ini ada yg sinis kononnya kerajaan hanya tambah penerbangan utk Chinese New Year. Selagi boleh lahirkan persepsi perkauman.


Tiba2 Richard nak tunjuk pandai atau memang benar2 bodoh dan kurang siuman agaknya dia kata isu yg rakyat mahukan ialah tambang percumašŸ„µ Dia ini duduk planet mana? Naik sampan sungai Golok 5 meter pun kena bayar. Macam la Abah pernah bagi tambang percuma.


Inilah jenis yg percaya berjalan 320km dlm masa 5 hari. Its all about mentality dan attitude. Ini jenis teruja bila MB dia kata nak alih sungai. Jenis kalau org kata jaga kesihatan kau jawab asal dia bahagia. 


Pagi2 bersahur bila baca artikel mcm ini terus naik darah…marah sb terbaca benda membodohkan org. Tak dpt dibayangkan jika mereka memerintah negara ini…


Makin lama makin saya hayati apa yg dikatakan oleh Imam Syafie, “ Aku mampu berhujah dgn 10 org yg berilmu tetapi aku pasti kalah dgn seorang yg jahil, kerana org yg jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu.”MODAL TAK PANJANG MACAM RAJA PETRA....LARI LARI ANAK JA...

 MOHD AFFENDI ABAS


Sepandai-pandai walaun PAS memfitnah! Akhirnya masuk ke penjara jua!


AKHIRNYA.. Pemfitnah pujaan PAS yang kerap muat naik ciapan di media sosial berunsur perkauman dan agama telah ditangkap ditahan PDRM malam tadi..


Dengar citer, terkencing dalam seluar..?šŸ˜‚


TAHNIAH PDRM !!.. Tapi masih ada ramai lagi di luar sana tabur fitnah & main unsur perkauman dan agama.PM BERTEMU ARTIS MALAM SEMALAM. TAPI KENAI KA MAMAT NI YANG KEMPEN PASAL PENANG HARI TU.


 IBRAHIM MD ISA.

Mereka cuma artis. Mereka buta politik!
Bila ada pohon rendang boleh menumpang mereka akan berteduh, janji cuan selalu masyukk! Kita yang tiada nama jangan harap lebih bro. So.. hidup ini simple kan?


LAAA...TAKUT PA GAK YIDDIN.

 

Ingatkan Mahiaddin ni takut nak berdepan dengan DS Anwar dalam parlimen je. Rupa-rupanya dia nak berdepan dengan rakyat pun takut.


Nampak sangat la PN ni tak ada pengikut. Sampai nak guna logo sendiri dalam PRN pun tak berani. Terpaksa tunggang logo PAS.


Nasib baik la pemimpin PAS tak cerdik. Walau PAS tulang belakang PN, tapi Bersatu yang bolot kuasa. PAS cuma pak turut. Kesian. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.NI BILA MASA PULA SINAR TUKAR LOGO WARNA BIRU PN ? NI BUKAN SINAR NI. TAPI SINAQ HAIRAN. Khabarnya dah ada penafian berita ni palsu. Agak terlambat aku ulas. Tapi tu la. Tengok je pun dah nampak palsu. Apa pasal warna Sinar dah ikut warna PN pulak tu?


15 MP BN sedia hilang kerusi tu memang susah la nak percaya. Sanggup berbalah sama sendiri sebab nak jadi calon, ingat senang-senang nak lepaskan ke? Mimpi la.


Lagipun setakat 15 MP BN lari, kerajaan ni masih tak hilang majoriti. Masih ada sokongan daripada GPS dan GRS. Jadi tak ada kesan sangat. Sebab tu aku yakin ini berita palsu. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.KEH..KEH.,.TAKUT NAK LOMPAT MASUK ATAU NAK LOMPAT KELUAR
Tuan Ibharim kata jangan tergesa-gesa bentang RUU antilompat parti di negeri Pahang. Kenapa tu? Ada niat nak beli Adun kerajaan negeri ke?


Agaknya kalau akaun Bersatu tak kena beku, ada kemungkinan DUN Pahang dah tumbang. Mungkin la. Ada rahmat akaun Bersatu dibeku.


RUU antilompat parti ini penting bagi memastikan hak rakyat tidak tergadai oleh syaitan gila kuasa. Ia mesti diluluskan secepat mungkin. Guane boh?


 

Raja Gelap 


DI SANGKAKAN PAKCIK TUA INI SIAPA. RUPANYA MB N9.

 


MB Kedah eh silap. MB Negeri Sembilan tidur beriktiqaf di masjid. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.ISWARDY MORNI


Pakcik tua tido iktikaf di Masjid di negeri sembilan ni rupanya... Menteri besar negeri sembilan.


Kredit kawan yang bagi gambar..


Maaf MB sebab share... Saya rasa terkesan nak share sedangkan amalan saya ni pun lompang lagi... Nak bagi motivasi diri dan kawan2.


Pangkat darjat tidak bermakna apa disisi Tuhan kita. Yang ada, amalan yang baik...

TAK JADI LAH KALAU SEKADAR DENGAR KHABAR ANGIN.

 

Ah sudah! Payah kalau MB main dengar khabar angin ni. Patutlah angin semacam je. Guane boh?


Raja Gelap 

.


Aku belajar perkataan baru hari ni.


SANUSINASI


Satu perasaan di mana dia percaya ada pihak yang cuba menganiayainya walaupun sebenarnya tiada dan itu hanyalah khayalannya semata-mata.


Ayat contoh: MB Kedah mengalami SANUSINASI kronik hingga mereka cerita tak dibenarkan hadir ke majlis kerajaan pusat dan ada cubaan untuk buang namanya dari senarai Majlis Kewangan Negara.


Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


KISAH WALAUN KENA TIPU

 

Kesah RUU355 yang dilupakan! Kesian walaun yang terpedaya.
PUNYA SOMBONG.,BIAQ PI DIA...