BILA PEMIMPIN AMBIL TAHU

 Bila naik pemimpin yang Rahmatan lil Alamin, dia bukan sahaja cara pada manusia, dia juga ambik berat pasal tumbuhan. Tahniah Anwar Ibrahim


PMX arah setiap 1 pokok yang ditebang oleh DBKL, kena ganti tanam 100 pokok baru. 


Hebat! Tahniah dari kami pencinta alam sekitar.TAHNIAH


Che Ibrahim


 Tahniah dan selamat datang kepada Datuk Azah Hanim bt Ahmad, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) KPTM yang dilantik sebagai Timbalan Pengerusi KADA merangkap Pengurus Besar KADA (Sementara).

KENA KANDAK DIA BAIK SELALU


Che Ibrahim Kena kandak dia, molek selalu, tak kena kandak dia tak molek selalu.....inilah dipanggil serupa tapi tak sama.LEMBAB ..LEBAI TAK BUAT KERJA


 

INI BARU KERJA...YANG TAK KERJA CUBA ANDA LIHAT ALASAN


 

JANGAN HINA BAB KESIHATAN ORANG

Semakin kerap mereka tuduh pmx sakit, puak mereka plak satu persatu masuk hospital kena tidurkan.  Kena ingat, sakit sihat, ajal maut itu kerja Allah.  Jangan doakan orang lain benda- benda yang buruk.Kedah dipaksa jadi miskin'..YA AMPUSALAM...

 https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/05/1247401/kedah-dipaksa-jadi-miskin'Kedah dipaksa jadi miskin'


Mei 15, 2024 ALOR SETAR: Kedah memohon ganti rugi sebanyak RM200 juta setahun dari kerajaan Persekutuan berikutan kehilangan pendapatan demi mengekalkan tanah sawah bagi menjamin keselamatan makanan negara.


Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor, berkata permohonan ganti rugi itu dianggap munasabah kerana permintaan membangunkan tanah sawah bagi tujuan perumahan, industri dan komersial meningkat setiap tahun.


"Kita minta RM200 juta setahun, kalau kita bangunkan tanah (sawah) sedia ada yang diluluskan (lebih 10,000 hektar) dalam Rancangan Tempatan Daerah (RTD) setiap tahun, kita akan dapat RM100 juta (setahun) untuk tanah itu.


"Peningkatan permintaan kepada tanah sawah untuk perumahan, industri dan komersial juga meningkatkan cukai tanah.


"Kita juga ada pelaburan datang, macam mana kita nak imbangi kehilangan kita dengan permintaan terhadap tanah untuk aktiviti selain padi, jadi kita minta RM200 juta (setahun)," katanya ketika sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Darul Aman di sini, hari ini.


Muhammad Sanusi berkata Kedah kehilangan cukai pembangunan berkenaan yang jumlahnya adalah RM1,000 per hektar berbanding hanya RM15 per hektar kerana mengusahakan sawah.


Katanya, adalah tidak adil untuk membuat perbandingan Kedah sebagai negeri miskin sedangkan negeri ini 'diarahkan' menjadi miskin.


"Sampai masa dibuat perbandingan dia kata kita miskin, miskin kerana suruh kami tanam padi. Cukai tanah sawah padi, satu hektar RM15, cukai untuk tanah industri, satu hektar RM1,000.


"Itu (cukai) yang kita lepaskan, bila saya kata kita dimiskinkan, orang marah, itu satu jenis paksaan. Kita diarahkan untuk menjadi miskin (tanam padi) tapi orang tak faham," katanya.


Muhammad Sanusi berkata adalah menjadi harapan kerajaan negeri agar Kerajaan Persekutuan untuk berkongsi tanggungjawab bersama-sama melindungi bekalan makanan negara.


Pada 4 Mei lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata kerajaan bersedia meluluskan penukaran status tanah Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA), kepada pembangunan komersial sebagai salah satu inisiatif membantu meningkatkan pendapatan Kedah yang memainkan peranan besar dalam keselamatan makanan negara.


Bagaimanapun, Pengerusinya Datuk Dr Ismail Salleh dilaporkan berkata tindakan menukar status tanah sawah kepada pembangunan komersial dikhuatiri memberi impak besar terhadap jaminan keselamatan makanan negara.PM Anwar Ibrahim tiba di Republik Kyrgyz untuk lawatan rasmi dua hari se...

INILAH HASILNYA BERKAWAN PARTI PAS P4KAR MEMFITNAH! KES SAMAN TERHADAP A...

Perbualan dengan PM Anwar Ibrahim @ Qatar Economic Forum 2024

SAMAN JA WALAUNTIT NI....SAMAN FITNAH TERHADAP SITI MASTURA USTAZAH PAS!! PERKEMBANGAN TERKINI!!Pengerusi DAP Lim Guan Eng dan dua lagi pemimpin kanan parti itu serta ahli parlimen PAS Siti Mastura Muhammad dijadualkan menghadiri proses mediasi yang dinasihatkan oleh mahkamah hari ini. Ini sebagai sebahagian daripada usaha untuk menyelesaikan saman fitnah ketiga-tiga mereka terhadap wakil rakyat PAS itu.
Peguam Sankara Nair, yang mewakili Guan Eng dan veteran DAP, Lim Kit Siang serta ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok, mengesahkan kepada Malaysiakini bahawa Mahkamah Tinggi Pulau Pinang di Georgetown telah menasihatkan mereka supaya berunding mencari penyelesaian. Pada Nov tahun lalu ketiga-tiga mereka memfailkan tindakan sivil terhadap Siti Mastura selepas pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Dewan Muslimat PAS Pusat itu mendakwa mereka mempunyai pertalian dengan pemimpin Parti Komunis Malaya, Chin Peng. Tidak sekadar itu, Siti Mastura turut mengaitkan ketiga-tiga mereka dengan bekas perdana menteri pertama Singapura, Lee Kuan Yew. Sankara berkata bahawa Pusat Mediasi Mahkamah Negeri Pulau Pinang telah menjadualkan perjumpaan bagi ketiga-tiga plaintif dan defendan melalui tiga sesi berasingan hari ini. Sumber Berita 1. https://www.malaysiakini.com/news/705573 2. https://www.malaysiakini.com/news/705566
PMX KE REPUBLIC KYRGYZ

 

Usai tugasan di Qatar, saya terus ke Republik Kyrgyz untuk lawatan rasmi dua hari seraya diapit delegasi kerajaan Malaysia termasuk Jemaah Menteri dalam usaha mengukuhkan hubungan selain mengintai peluang kerjasama baharu antara kedua negara.


Sayugia, Republik Kyrgyz ini adalah negara pertama dikunjungi dalam kerangka lawatan ke Asia Tengah yang turut meliputi Kazakhstan dan Uzbekistan.


Beberapa program rasmi dan tinjauan mesra telah diatur sepanjang lawatan ini sebelum saya dan delegasi berlepas ke destinasi berikutnya iaitu Kazakhstan.


#MalaysiaMADANI𝗪𝗔𝗟𝗔𝗧𝗢𝗞, 𝗪𝗔𝗟𝗔𝗥𝗚𝗢𝗡, 𝗪𝗔𝗟𝗔𝗨𝗡 & 𝗨𝗡𝗧𝗜𝗧 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗣𝗘𝗡𝗨𝗗𝗨𝗛 𝗟𝗜𝗪𝗔𝗧 𝗔𝗧𝗔𝗨 𝗣𝗘𝗡𝗗𝗢𝗦𝗔 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙 𝗦𝗨𝗗𝗔𝗛 𝗠𝗘𝗡𝗝𝗔𝗗𝗜 𝗙𝗔𝗦𝗜𝗞
1) DENGAR penjelasan Ustaz dalam video ni. 𝗣𝗲𝗻𝘂𝗱𝘂𝗵 𝗟𝗶𝘄𝗮𝘁 𝗮𝘁𝗮𝘂 𝗣𝗲𝗻𝗱𝗼𝘀𝗮 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙 𝗺𝗲𝗷𝗮𝗱𝗶 𝗙𝗔𝗦𝗜𝗞 𝗱𝗮𝗻 𝗸𝗲𝘀𝗮𝗸𝘀𝗶𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝘁𝗶𝗱𝗮𝗸 𝗱𝗶𝘁𝗲𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗯𝘂𝗮𝘁 𝘀𝗲𝗹𝗮𝗺𝗮-𝗹𝗮𝗺𝗮𝗻𝘆𝗮.
2) Anda bayangkan 𝗕𝗔𝗡𝗬𝗔𝗞 𝗘𝗞𝗢𝗤 𝗺𝗲𝗻𝗮𝘁𝗮𝗻𝗴 𝗹𝗮𝗻𝗴𝗮𝘂 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗶𝗻𝗶 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗙𝗕, 𝗪𝗵𝗮𝘁𝘀𝗮𝗽𝗽 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗽 yg hari-hari melakukan 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙. Sudah lama kita tegur, malah berkali-kali tapi 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 "𝗘𝗡𝗝𝗢𝗬" 𝗯𝗲𝗿𝗯𝘂𝗮𝘁 𝗱𝗼𝘀𝗮 𝗕𝗘𝗦𝗔𝗥. Kemudian mereka takbir dan mengaku perjuangkan Islam. Ironi bukan?3) Puak 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗿𝗮𝘀𝗮 𝗦𝗔𝗡𝗚𝗔𝗧 𝗽𝘂𝗮𝘀𝗵𝗮𝘁𝗶 𝗱𝗮𝗻 𝗕𝗘𝗥𝗕𝗔𝗡𝗚𝗚𝗔 KUNUNnya kita akan sakit hati?? Takdenya kita nak sakit hati tapi kita cuba dok ingatkan mereka menjadi 𝗙𝗔𝗦𝗜𝗞, InsyaAllah akan 𝘁𝗲𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗞𝗜𝗙𝗔𝗥𝗔𝗛 𝗱𝗶 𝗱𝘂𝗻𝗶𝗮 dan disiksa di akhirat kelak. 𝗞𝗲𝗽𝘂𝗮𝘀𝗮𝗻 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗶𝘁𝘂 𝘁𝗶𝗱𝗮𝗸 𝗯𝗲𝗿𝗯𝗮𝗹𝗼𝗶 𝗹𝘀𝗴 kerana itu akan menyebabkan walaun masuk neraka.
4) Tapi puak 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗻𝗶 𝗝𝗔𝗛𝗜𝗟 𝗠𝗨𝗥𝗔𝗞𝗞𝗔𝗕, 𝗕𝗨𝗞𝗔𝗡 𝘁𝗮𝗸𝘂𝘁 𝗧𝘂𝗵𝗮𝗻 𝗽𝘂𝗻. Dengan hukum Allah pun mereka tak percaya. Apa agaknya kalau mereka ni degil dan masih jadi wali kpd anak-anak perempuan mereka yg baru berkahwin?? 5) Jadi saksi nikah pun tak boleh. JIKA jadi saksi, teraniaya pasangan itu. 𝗣𝗲𝗻𝗱𝗼𝘀𝗮-𝗽𝗲𝗻𝗱𝗼𝘀𝗮 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙 𝗶𝗻𝗶 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗞𝗔𝗦𝗜𝗛𝗔𝗡 𝗸𝗽𝗱 𝗮𝗻𝗮𝗸-𝗮𝗻𝗮𝗸 𝗽𝗲𝗿𝗲𝗺𝗽𝘂𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗹𝘂𝗮𝗿𝗴𝗮 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮. Sebab tu saya kata puak KHAWARIJ pendosa QAZAF itu juga menzalimi diri sendiri. Baca : 𝗝𝗘𝗡𝗔𝗬𝗔𝗛 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙 𝗝𝗔𝗗𝗜 𝗧𝗥𝗘𝗡𝗗 : 𝗣𝗘𝗟𝗔𝗞𝗨 𝗕𝗨𝗞𝗔𝗡 𝗦𝗛𝗝 𝗕𝗘𝗥𝗟𝗔𝗞𝗨 𝗭𝗔𝗟𝗜𝗠 𝗣𝗔𝗗𝗔 𝗣𝗠𝗫 𝗧𝗔𝗣𝗜 𝗣𝗔𝗗𝗔 𝗗𝗜𝗥𝗜 𝗦𝗘𝗡𝗗𝗜𝗥𝗜 𝗝𝗨𝗚𝗔

Link :  https://www.facebook.com/Zusdin3/posts/pfbid0p9dhkKRQf8AmwyYBEptpHHKTtQkaUyQQNH2PoKZdcKApJ8nE2mN9sxodtsh1szHvl


6) FASIK dan kesaksian tidak diterima juga bermakna mereka hilang kelayakan utk menjadi saksi dalam apa perkara sekalipun. Sebenarnya berat 𝗛𝗨𝗞𝗨𝗠 𝗔𝗟𝗟𝗔𝗛 𝘆𝗴 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝗣𝗘𝗥𝗠𝗔𝗜𝗡𝗞𝗔𝗡 𝗱𝗮𝗻 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗣𝗘𝗥𝗖𝗔𝗬𝗔 𝗶𝘁𝘂. 


7) Offcoz pendosa QAZAF juga adalah penyebar tuduhan buruk. Pasti 𝗗𝗜𝗔𝗭𝗔𝗕 𝗗𝗜 𝗗𝗨𝗡𝗜𝗔 𝗗𝗔𝗡 𝗔𝗞𝗛𝗜𝗥𝗔𝗧


Firman Allah yg bermaksud :  


"𝗦𝗲𝘀𝘂𝗻𝗴𝗴𝘂𝗵𝗻𝘆𝗮 𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴-𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝘀𝘂𝗸𝗮 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗵𝗲𝗯𝗮𝗵𝗸𝗮𝗻 𝘁𝘂𝗱𝘂𝗵𝗮𝗻-𝘁𝘂𝗱𝘂𝗵𝗮𝗻 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗯𝘂𝗿𝘂𝗸 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗸𝗮𝗹𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴-𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗺𝗮𝗻, 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗯𝗲𝗿𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗮𝘇𝗮𝗯 𝘀𝗲𝗸𝘀𝗮 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝘁𝗶𝗱𝗮𝗸 𝘁𝗲𝗿𝗽𝗲𝗿𝗶 𝘀𝗮𝗸𝗶𝘁𝗻𝘆𝗮 𝗱𝗶 𝗱𝘂𝗻𝗶𝗮 𝗱𝗮𝗻 𝗱𝗶 𝗮𝗸𝗵𝗶𝗿𝗮𝘁; 𝗱𝗮𝗻 (𝗶𝗻𝗴𝗮𝘁𝗹𝗮𝗵) 𝗔𝗹𝗹𝗮𝗵 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗲𝘁𝗮𝗵𝘂𝗶 (𝘀𝗲𝗴𝗮𝗹𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗸𝗮𝗿𝗮) 𝘀𝗲𝗱𝗮𝗻𝗴 𝗸𝗮𝗺𝘂 𝘁𝗶𝗱𝗮𝗸 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗲𝘁𝗮𝗵𝘂𝗶 (𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗲𝗺𝗶𝗸𝗶𝗮𝗻)


𝗦𝘂𝗿𝗮𝗵 𝗔𝗻-𝗡𝘂𝗿 𝗔𝘆𝗮𝘁 𝟭𝟵


8.) Di depan Allah nanti 𝗽𝘂𝗮𝗸 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗣𝗡𝗱𝗼𝘀𝗮 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙 itu pasti akan menyesal. Di dunia boleh le angkuh sombong, 𝗠𝗘𝗡𝗔𝗙𝗜𝗞𝗔𝗡 𝗛𝗨𝗞𝗨𝗠 𝗔𝗟𝗟𝗔𝗛, 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗣𝗘𝗗𝗨𝗟𝗜𝗞𝗔𝗡 𝗣𝗘𝗥𝗜𝗡𝗚𝗔𝗧𝗔𝗡. 𝗣𝗘𝗥𝗔𝗦𝗔𝗡 𝗞𝗨𝗡𝗨𝗡 𝗟𝗘𝗕𝗜𝗛 𝗣𝗔𝗦𝗧𝗜, 𝗟𝗘𝗕𝗜𝗛 𝗧𝗔𝗛𝗨 𝗗𝗔𝗥𝗜 𝗔𝗟𝗟𝗔𝗛. Di akhirat nanti, di depan Allah cuba le buat perangai angkuh sombong mcm ni. Ada bran??


Wallahualam.


- Zus Din 

14052024BARU PERINTAH TAK SAMPAI 2 TAHUN... MELINGKUP DAH... HANGPA PILIH LA LAGI... APA PUN TAK TAU... NAK BAGI PELINGKUP NEGARA KALAU BAGI KE PUAK PUAK NI.


Zuwairi Md Yusof


 Perlis Semakin Hangat

5 lagi ADUN akan di kutip dalam sehari dua ini.MB SHUKRI RAMLI sudah mula kemas2 pejabat sebab ada orang lain nak masuk.SPRM sempoi mempoi gelemboi 😀


Anak MB - 1 orang

MB - 1 orang

5 ADUN - 5 orang


Tinggal seorang je rakyat Perlis yang tak pernah di tangkap 😂 Siapa lagi kalau bukan SHAHIDAN KASSIM,ehem ehem ehemBIJAK ORANG SELANGOR NI...


 

SULTAN SELANGOR MARAH PADA PAS.... HADI AWANG RUPANYA


 

SEMBANG TAK CUKOP JOMMELAH... UPSEREYNAPETEY


 

WOIII YA AMPU SALAM.. AYAQ TAK DAK... PALA BAPAK HANG


 

BLACKOUT

 

𝗕𝗹𝗼𝗰𝗸𝗼𝘂𝘁.


Khabarnya di US para pelajar universiti telah lancarkan kempen 𝘣𝘭𝘰𝘤𝘬𝘰𝘶𝘵 untuk boikot 𝘪𝘯𝘧𝘭𝘶𝘦𝘯𝘤𝘦𝘳 yang gagal 𝗯𝗲𝗿𝗰𝗮𝗸𝗮𝗽 𝘀𝗼𝗮𝗹 𝗙𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁𝗶𝗻 walaupun sekali.


Dikhabarkan juga kempen ini juga telah 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗯𝗮𝗸 𝗸𝗲 𝗻𝗲𝗴𝗮𝗿𝗮 𝗶𝗻𝗶. Ada beberapa 𝘪𝘯𝘧𝘭𝘶𝘦𝘯𝘤𝘦𝘳 yang termasuk dalam senarai boikot tersebut.


Aku tak bantah kempen ni. Ada bagusnya juga. Sebab para 𝘪𝘯𝘧𝘭𝘶𝘦𝘯𝘤𝘦𝘳 ini, kalau bercakap soal Falistin, 𝗶𝗺𝗽𝗮𝗸 𝗱𝗶𝗯𝗲𝗿𝗶 𝘁𝗲𝗻𝘁𝘂𝗻𝘆𝗮 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗹𝗲𝗯𝗶𝗵 𝗯𝗲𝘀𝗮𝗿.


Cuma aku terfikir, 𝘪𝘯𝘧𝘭𝘶𝘦𝘯𝘤𝘦𝘳 je ke? bagaimana dengan 𝗮𝗵𝗹𝗶 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗸? Terutamanya mereka yang memakai 𝗹𝗮𝗯𝗲𝗹 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗺. Kononnya 𝗺𝗲𝗺𝗽𝗲𝗿𝗷𝘂𝗮𝗻𝗴𝗸𝗮𝗻 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗺.


Malah lebih teruk lagi, bukan sahaja tak bercakap isu Falistin, bahkan mereka 𝗺𝗲𝗺𝘂𝘀𝘂𝗵𝗶 𝘁𝗼𝗸𝗼𝗵 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗸𝘂𝗮𝘁 𝗽𝗲𝗿𝗷𝘂𝗮𝗻𝗴𝗸𝗮𝗻 𝗵𝗮𝗸 𝗙𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁𝗶𝗻 hingga ke hadapan muka pemimpin kuasa besar yang jadi 𝘀𝗲𝗸𝘂𝘁𝘂 𝗜𝘀𝗿𝗮𝗵𝗲𝗹𝗹.


Mereka ini, ahli politik ini, lebih layak dan lebih sesuai 𝗱𝗶𝗯𝗼𝗶𝗸𝗼𝘁 kerana bukan sahaja mereka ahli politik yang sepatutnya mahir isu ini, bahkan 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝗺𝗲𝗺𝗮𝗸𝗮𝗶 𝗹𝗮𝗯𝗲𝗹 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗺. Sayangnya mereka tak cakna.


Orang macam Ning Baizura kalau tak kenal Rafah aku tak terkejut sangat. Tapi kalau yang bergelar ustaz tapi 𝗹𝗲𝗯𝗶𝗵 𝘀𝗶𝗯𝘂𝗸 𝗺𝗲𝗹𝗮𝗸𝘂𝗹𝗮𝗻 𝗾𝗮𝘇𝗮𝗳 𝗱𝗮𝗯 𝗳𝗶𝘁𝗻𝗮𝗵 𝗹𝗮𝗶𝗻 daripada bercakap soal Falistin, itu mendukacitakan.


Aku cadangkan, pemimpin politik begini kita boikot. 𝘜𝘯𝘧𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 mereka. Lagi bagus 𝙗𝙡𝙤𝙘𝙠 𝘁𝗲𝗿𝘂𝘀. Jangan biar mereka tunggang agama untuk kuasa 𝘁𝗮𝗽𝗶 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗶𝘀𝘂 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗷𝗲𝗹𝗮𝘀, mereka 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝗷𝗮𝗱𝗶 𝗽𝗮𝘀𝘂. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


SEBAB TU ORANG KAYA MARAH... HANYA WALAUN SAJA YANG TAK CERDIK.Bob Kelanang


 Engkau isi RON95

Dia pon isi RON95


Engkau dapat subsidi RM1.30 seliter 

Dia pon dapat subsidi RM1.30 seliter


Akan tetapi……


Engkau isi 7 liter

Dia isi 70 liter


Engkau enjoy RM9.10

Dia enjoy RM91.00 😭


Sebab itu orang kaya marah bila sistem subsidi ni diperbetulkan. Tapi engkau pun ikut marah sebab HANG BODOOOOO.
KAH.. KAH.. KAH

 

Bob Kelanang


SATU-SATUNYA RESTORAN JUAL PEHA AYAM BERSAMA LUTUTNYA...


KOH KOH KOH... JILAKER!!
BILA AGAMA DIJADIKAN KOMODITI AGAMA.


Jamzuri Ardani


 Bila agama dijadikan komoditi politik semata untuk meraih undi.

𝗘𝗛... 𝗞𝗔𝗟𝗔𝗛 𝗞𝗔𝗔 𝗦𝗘𝗠𝗔𝗟𝗔𝗠?1) Nampaknya kerajaan campuran PH-BN telah diterima rakyat dengan sokongan semua kaum kepada PH-BN naik ketara:


Undi Melayu  

2023 PRN 39%

2024 PRK 42.7%⬆️


Undi Cina 

2023 PRN 85.3%

2024 PRK 88.4%⬆️


Undi India

2023 PRN 60%

2024 PRK 70.2%⬆️


Undi Campuran (Orang Asal)

2023 PRN 60.1%

2024 PRK 63.1%⬆️


2) Undi penjawat awam juga naik ketara apabila dari 769 pengundi awal, calon PN-PAS cuma dapat 156 iaitu hanya kira-kira 20%. Masa PRN hari tu PN-PAS dapat 530 undi. Penjawat awam kali ni swing kaw-kaw kepada Kerajaan Madani.


3) Perlu diingatkan apabila penjawat awam swing, bermakna mood pengundi Melayu juga swing kepada Kerajaan Madani. Kenapa? Kerana majoriti penjawat awam adalah Melayu. Itulah padahnya apabila 33 bulan hari tu sibuk agih jawatan sesama sendiri sampaikan jawatan Duta Khas Timur Tengah yg tak perlu pun diwujudkan. Usaha menaikkan gaji penjawat awam sikit pun tak cuit. 


4) Dah, tak perlu meroyan bagai. Negara makin makmur. Hangpa 33 bulan hari tu dok kurung kami aje.  Tapi tok wakil hangpa bebas sana sini. Gaji buta, jawatan agih sesama geng, pelabur lari, siap menikah online lagi. Yelah, duduk umah, gaji jalan, tak dak buat apa, baik tambah apam.  Rakyat angkat bendera putih pun disindir suruh angkat bendera biru. Harga minyak masak melambung pun boleh pegi sorok minyak paket. HamPAS betul. Rakyat tak buduss. Rakyat ingat semua tu.


5) Sebenarnya nak tambah sokongan rakyat ni mudah aje. Jaga perut rakyat. Perut yang lapar akan memberontak. Mana² negara yg bergolak semuanya kerana perut rakyat mereka lapar, perut pemimpin kenyang memboyot. Ini realiti.  Al-Marhum Ayahanda ana pernah berpesan bahawa manusia ini kebiasaannya mencari 3 perkara; Kenyang, Menang, Senang. Cukup 3 perkara ini, bahagialah kehidupan insan. Wallahua'lam.


Dah. Ana nak bikin sambal kuninin pedas padodap pap pap pap lak. Nak kasi kenyang perut.


𝗣𝗿𝗼𝗳 𝗔𝗿𝗶𝗳𝗳 𝗞𝗮𝗱𝗶𝗿 𝗔𝗹-𝗞𝗮𝘁𝗮𝗺𝗶

𝗣𝗲𝗻𝗴𝗲𝗿𝘂𝘀𝗶 𝗠𝗮𝗷𝗹𝗶𝘀 𝗣𝘂𝗻𝗰𝗮 𝗣𝗡-𝗣𝗔𝗦 𝗞𝗮𝗹𝗮𝗵 𝗠𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴𝗸𝘂𝗽 𝗠𝗮𝗹𝗮𝘆𝘀𝗶𝗮.
UKM MEMBUKA LANGKAH PENUBUHAN CAWANGAN DI DOHA

 

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah mengorak langkah yang unik dengan pembukaan kampus di Doha, pada hari ini. 


Saya ingin memanjatkan rasa syukur kerana telah diberi kesempatan dan ruang ketimbang keberadaan saya di Doha untuk bersama-sama kepimpinan dan warga UKM untuk menyaksikan saat-saat yang unik dan bersejarah ini. 


Ia juga telah meletakkan status pengajian tinggi kita di pentas dunia apatah lagi UKM bermula sebagai sebuah institusi pengajian awam Malaysia yang menggunakan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar utama. 


Sekali lagi saya mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan syabas kepada Naib Canselor UKM, Prof. Dato' Dr. Mohd Ekwan Hj Toriman di atas kejayaan besar ini.


Apa yang telah dirintis oleh UKM diharap akan membuka laluan yang lebih luas dan besar kepada universiti awam Malaysia yang lain untuk mengorak langkah serupa selepas ini. 


Sebagai salah seorang yang menandatangani memorandum mendesak penubuhan sebuah universiti awam yang berteraskan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar, saya berasa bangga untuk bersama-sama warga UKM di hari yang gemilang ini.


#MalaysiaMADANIMAT JARGON ORANG PALING BENCI

 

Najib Bakar


Hasil eksperimen sosial aku terhadap Wan Fayhsal, antara politikus paling dibenci netizen.


Semalam aku up status pasal politikus ini. Baca di sini https://www.facebook.com/share/p/C8vmPjo5YWVxyLDy/?mibextid=oFDknk


Hasilnya?


- 1000++ reaction, 0 yang bersifat 😡


- 140 komen, 0 yang backup dia.


- Asalnya aku tag dia, ada link biru. Dia koyak, terus remove tag tu. 😆


Bang, panggil la budak-budak kau mai backup. Sedih dowh. Ke memang takde budak langsung? 


Semua sokong sebab nak mintak surat sokongan je kot selama ni? Time kena backup, semua menikus.


Kat status aku kau kena kitai. Tapi kat post kau sendiri pun lunyai kau kena.


Kalau PAS amik balik kerusi Machang, memang babai la politik kau bro. 🥹


Bertabahlah jargon referendum, bertabahlah.PENYAMUN BOLEH BERTUKAR JADI ULAMAK


                     Zunar cartoonist fan clubPMX DI QEF MENJAWAB SOAL PELABURAN DI MALAYSIA Menghadiri Forum Ekonomi Qatar (QEF) 2024 dan berpeluang berada di pentas utama dalam sesi bertajuk "In Conversation with the Prime Minister of Malaysia.


Dalam sesi ini saya dapat membincangkan tarikan Malaysia sebagai destinasi utama pelaburan.


Malaysia juga saya tegaskan sedang memberi tumpuan khusus kepada sektor transformasi digital, peralihan tenaga serta kecerdasan buatan (AI).


Kesemua sektor ini, antara lain, memadai untuk mendorong pertumbuhan masa depan Malaysia.


Saya turut menjawab pelbagai persoalan yang diutarakan termasuk fitnah isu kasino yang dimainkan Bloomberg.


#MalaysiaMADANIKESIAN MAT JARGON KENA MAKI DENGAN NETIZEN.


Najib Bakar


 Politikus yang aku kesian adalah Wan Ahmad Fayhsal. Dia up status, majoriti masuk kecam. Yang backup boleh kira dengan jari. Walaun PAS pun takmau backup dia. Berbeza dengan politikus PAS macam Fadhli Shaari yang ada diehard fan.


Nampak sangat Wan Fayhsal menang di Machang tu ihsan pengundi PAS sebab dia guna logo PAS. Cuba bertanding Machang guna logo Bunga, confirm ghuyub.


Elok lah PAS amik balik kerusi tu nanti. Bazir ja bagi orang lain, bukan function pun.


Dah la Bersatu takdak grassroot. Sampai bila PAS nak kena layan Bersatu?


Muhyiddin mesti nak jadi calon PM lagi nanti. Yang penat, jentera PAS jugak. Baik hampa angkat pemimpin PAS jadi calon PM. 


*Sekadar mengeruhkan keadaan.