Karpal Mahu Panggil Semula Farah Azlina

KUALA LUMPUR, 12 DIS: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menyaksikan penggulungan hujah daripada peguam kedua-dua belah pihak dalam kes perbicaraan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dituduh meliwat Saiful Bukhari Azlan.

Peguambela Anwar, Karpal Singh dalam penggulungan mahu bekas timbalan pendakwa Farah Azlina dan Saiful Bukhari dipanggil semula memberi keterangan di mahkamah bagi memastikan perbicaraan berlangsung dengan adil.

"Mahkamah ini perlu ditangguhkan untuk membolehkan PW1 dipanggil semula dan Farah Azlina juga dipanggil di bawah Seksyen 425 Kanun Keseksaan untuk memastikan keputusan yang adil untuk kes ini," kata Karpal.

Menurut Karpal, mereka perlu dipanggil kerana sehingga kini kedua-duanya belum menafikan hubungan di antara mereka berdua.

"Peguam Negara hanya menjelaskan kedudukan Farah Azlina pada 11 November 2011 selepas peguam bela menamatkan hujah pada 18 Oktober 2011," kata Karpal.

Mengulas lanjut, hubungan di antara Farah dan Saiful dilihat mempunyai potensi bagi membolehkan Saiful mendapatkan akses kepada kertas pendakwaan.

Justeru, Saiful mungkin mengubah keterangan beliau sepanjang perbicaraan berdasarkan kertas pendakwaan, jelas beliau lagi.

Sementara itu, Anwar ketika ditemui di luar perkarangan mahkamah menyatakan antara isu yang terkandung dalam sesi penggulungan adalah kenyataan Perdana Menteri yang juga Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak pada Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini yang disifatkan sebagai menghina mahkamah.

"Sepanjang perbicaraan peguam sudah memberikan cukup bukti. Dalam perbicaraan hari ini, isu pertama Karpal telah menyuarakan isu menghina kes ini di Perhimpunan Agung Umno. Keadaan yang berat sebelah dimana Perdana Menteri boleh mempengaruhi rakyat dalam ucapannya," katanya.

Anwar yang tiba pada jam 11.45 pagi bersama isteri yang juga Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat sambil disambut dengan laungan 'Reformasi' dan 'Hancur Umno' oleh para penyokong.

Anwar, 63, didakwa meliwat Mohd Saiful, 25, di sebuah pangsapuri di Bukit Damansara di Kuala Lumpur pada 26 Jun 2008 dan dituduh mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika disabit kesalahan.

Mahkamah ditangguhkan dan bakal disambung semula pada jam 2.00 petang.

Rasuah, Ketirisan, Salah Urus Punca Negara Ketinggalan

KUALA LUMPUR 12 DIS: Amalan rasuah yang keterlaluan, ketirisan dalam pemberian kontrak serta salah pengurusan pihak kerajaan menjadi punca utama negara ini masih ketinggalan jika dibandingkan dengan negara-negara yang setarafnya.

Senator, Dr Syed Husin Ali dalam ucapan ketika membahaskan bajet 2012 di Dewan Negara berkata pada sekitar tahun 1960 an, Singapura, Taiwan dan Korea Selatan mempunyai taraf pendapatan perkapita yang setaraf dengan negara ini tetapi kini negara-negara tersebut jauh lebih maju jika berbanding dengan Malaysia.

Menurut beliau peruntukan Perbelanjaan Pembangunan 2012 sebanyak RM51.25 bilion (22%) berbanding Perbelanjaan Mengurus RM232.83 bilion (78%) semakin mengecil sejak 2000.

"Perbelanjaan untuk Pembangunan menurun daripada 31.6 peratus (tahun 2000), ke 28.4 peratus (tahun 2004) dan 27.2 peratus (tahun 2008) hinggalah 22.0 peratus (tahun2012). Penurunan ini tentu menjejaskan kadar pembangunan negara." kata beliau.

Jelas beliau, kesan dari kelemahan struktur ekonomi negara dan pergantungan kepada Pelaburan langsung asing (FDI) akan mendedahkan negara kepada kejatuhan ekonomi yang tenat.

Ini memandangkan Malaysia adalah sebuah negara pengekspot barangan pengilangan, pembuatan dan perkhidmatan yang akan menerima kesan secara langsung dari kejatuhan ekonomi di Amerika, eropah dan Jepun.

Hutang isi Rumah

Menurut Dr Syed Husin jurang perbezaan ekonomi rakyat telah memaksa kerajaan BN terpaksa melaksanakan cukai barangan (GST) yang akan dibebankan kepada rakyat.

Katanya di Malaysia hanya lima peratus rakyat berpendapatan tinggi manakala 95 peratus lahi golongan sederhana dan kecil.

Pada akhir 2010, jumlah hutang isi rumah yang ditanggung rakyat Malaysia telah mencecah RM577 bilion bersamaan 77 peratus dari KDNK.

Disamping itu ketidakpekaan kerajaan terhadap nasib kaum pekerja juga menggalakkan berlakunya tiada pembelaan terhadap nasib kaum pekerja secara mutlak.

Manakala tindakan Kementerian Sumber Manusia sedang meminta kelulusan untuk membuat pindaan tertentu ke atas Akta Pekerjaan 1955 membebankan lagi kaum pekerja. Pindaan ini meminta supaya dibenarkan dari segi undang-undang proses pengambilan pekerja dilakukan oleh pihak luar atau di"outsource". Dengan pindaan pekerja tidak berpeluang menubuhkan persatuan sekerja untuk membela nasib mereka

Tiada jaminan nasib petani

Belanjauan yang di Umumkan Najib lau menurut Dr Syed Husin tidak menyentuh langsung berhubung usaha menjamin masa depan para petani terutamanya dalam sektor kelapa sawit dan getah.

Beliau menyarankan supaya stok penimbal bagi dua komuniti ini diwujudkan supaya harga bahan mentah tersebut dapat dikawal dan bukannya di dedahkan dengan pasaran global yang tidak menentu.

Hak milik peneroka Felda di gadai

Tindakan pihak pengurusan Felda yang memperjudi 350,000 tanah peneroka kepada Felda Global Venture Holding Bhd (FGVH) untuk disenaraikan di busar saham pada tahun depan dengan agihan keuntungan 60% FGVH : 40% Felda dianggap sebagai usaha yang menekan para peneroka.

Manakala tindakan kerajaan dan FGVH bahawa FELDA bakal dibayar RM1 bilion setahun selama 99 tahun bagi meneruskan aktiviti pertanian dan pembangunan sosio-ekonomi peneroka amat disangsikan. Ini ialah kerana difahamkan tidak ada jaminan bertulis mengenai perkara tersebut dalam Perjanjian Pajakan.

Ketirisan dalam Kementerian Pertahanan

"Satu lagi pendedahan oleh Ketua Audit Negara ialah mengenai pembelian 257 kenderaan berperisai dari Turki oleh Kementrian Pertahanan. Kerajaan Malaysia tidak melakukan kaji selidik apabila membayar syarikat Deftech Malaysia sebanyak RM29.4 juta bagi setiap kenderaan, pada hal Deftech Malaysia membayar hanya RM6.6 juta kepada FNSS Turki.

"Ertinya, perbezaan atau ketirisan sebanyak Rm23 juta sebuah. Sekiranya Kerajaan memberi secara langsung (Kerajaan dengan Kerajaan), harganya tidak melebihi RM4.5 juta sebuah. Bezanya bagi 257 kenderaan melebiki RM6 bilion. Siapakah yang mendapat laba daripada trasaksi ini? Sekali lagi saya ingin bertanya: salah urus atau rasuah?." kata beliau yang juga bekas Timbalan Presiden PKR.

Pelbagai penyelewengan dan Jambatan di bina di atas daratan

Menurut Dr Syed Husin lagi pembinaan Jambatan Sungai Bagus, Bandar Baru Ketereh, Daerah Kemaman. Paling aneh, jambatan ini dibina atas daratan dan tidak melintasi Sungai .
"Harga asal kontrak RM174 juta. Harga semasa sudah meningkat RM210 juta. Tambahan RM70 juta untuk membentung anak Sungai Bagus. Nama kontraktor jambatan atas darat ini ialah: TSR Construction Sdn Bhd. Khabarnya kontraktor seorang AJK Umno Bahagian Ulu Trengganu."

Kata beliau wujudnya negara yang lemah, tidak cekap tidak telus serta tidak akauntabel, dan luasnya institusi yang korup seperti polis, kehakiman, birokrasi,Suruhanjaya Pilihanraya dan SPRM. Ini membawa kepada bertambah kurangnya keyakinan terhadap tata kelola baik (good governance) secara keseluruhannya.

Sehubungan itu menurut Dr Syed Husin masih terdapat banyak
penyelewengan wang rakyat yang berlaku.

"Dewan Rakyat pernah diberitahu oleh seorang Menteri apabila menjawab soalan, bahawa sebanyak kira-kira RM52 wang ekuiti Bumiputera telah hilang. Bagaimanakah wang sebayak ini boleh lesap? Siapakah yang secara langsung bertanggungjawab atas kelesapan ini?
"Jikalau RM52 bilion boleh hilang tanpa penjelasan, apalah perlunya mengambil tindakan ke atas jumlah RM210 atau RM250 juta. Keadaan sudah parah. Ia tidak boleh didiamkan lagi," kata beliau lagi.

Jerat UMNO, Utusan untuk Hasan Ali

Daing Yahya

Setelah perhimpunan agung UMNO puas memaki dan memfitnah DAP, kini lidah rasmi parti itu Utusan Malaysia kembali memasang jerat "percintaan" di antara PAS dan UMNO. Isu yang dibangkitkan adalah pemimpin PAS Selangor Hasan Ali yang diketahui umum berbeza pandangan dalam beberapa perkara melibatkan pelaksanaan dasar kerajaan negeri Selangor.

Perbezaan pendapat

Walau pun perbezaan pendirian itu tidak bermakna prinsip perjuangan politik beliau sudah berubah, Utusan melalui kolum "Cuit" tulisan pengarang kanannya Zaini Hasan, sengaja membangkitkan pergeseran politik di antara Hasan Ali yang juga EXCO kerajaan negeri Selangor dan beberapa tokoh politik Pakatan Rakyat.

Perbezaan pendapat dalam proses pelaksanaan sesuatu agenda sebenarnya indikasi politik yang demokratik. Mungkin itu sesuatu yang tidak akan difahami oleh Utusan Malaysia yang menganut ajaran ketuanan satu kaum.

Sedangkan jika Utusan dan pengarang kanannya membuka mata, mereka akan melihat perbezaan pendapat di antara Presiden UMNO Najib Razak dan tokoh besar UMNO Tengku Razaleigh Hamzah dalam banyak perkara.

Perbezaan mereka begitu ketara sehingga Ku Li menubuhkan Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH) untuk bersuara kerana ruang untuk meluahkan pandangan semakin sempit dalam parti itu.

Adakah ini bermakna Ku Li membenci UMNO yang didokongnya sekian lama dan mahu keluar dari UMNO?

UMNO memancing Hasan Ali

Memancing Hasan Ali agar segera melompat ke dalam UMNO dalam persiapan Barisan Nasional untuk menawan kembali Selangor pada pilihan raya yang akan datang, hanya akan merosakkan imej pemimpin PAS itu sendiri secara peribadi.

Malah ia tidak membawa apa-apa makna kepada UMNO kerana parti itu sangat menolak pelaksanaan hukum hudud sedangkan Hasan mendukung hudud. Bukankah itu sangat hipokrit kepada kedua-dua belah pihak?

Strategi murahan pengarang kanan Utusan itu tidak menunjukkan sikap politik yang bijak. Tetapi apalah yang diharapkan sangat daripada lidah rasmi UMNO itu. Seperti mana UMNO sekarang, Utusan hari ini bukan lagi suara perjuangan umat Melayu menentang Malayan Union pada 1946 atau menuntut Merdeka pada 1957.

Hasan sebagai pemimpin PAS bukanlah ahli politik yang mudah gelap mata dengan tawaran wang, jawatan atau gelaran sebagai hero Melayu di Selangor. Rakyat di Selangor tahu bahawa beliau tidak bercita-cita untuk menjadi wira, apatah lagi hero buatan UMNO.

Malah beliau sendiri pernah menuturkan bahawa perjuangannya hanya untuk mengharapkan keredhaan Allah dan balasan syurga.

Erti gelaran hero

Apalah sangat gelaran hero UMNO ini. Malah kita pelik, mana dia hero Melayu dari parti UMNO yang sebelum ini diwarwarkan sebagai yang paling hebat di Selangor? Senator Ezam Mohd Noor sudah tidak bertenaga lagikah? Atau Noh Omar sudah karamkah?

Maka tidak perlulah Utusan bersusah payah untuk memancing Hasan Ali menyeberangi ke kapal UMNO yang hendak karam itu. Hasan lebih sedar bahawa jika UMNO menang sekali pun di Selangor, tiada apa-apa yang UMNO janji dan berani lakukan kecuali hanya "janji-janji manis" yang biasa dituturkan sepanjang zaman.

Sekali pun Hasan Ali mempunyai pengaruh besar di Selangor, kita yakin beliau lebih redha jika gelaran hero yang ingin Utusan nobatkan itu datangnya dari rakyat Selangor sendiri.

Tiada apa-apa harga gelaran hero yang diberi oleh Utusan. Ia lebih merupakan jerat terhadap Hasan.

Jika Sultan Selangor mengurniakan anugerah kepada Hasan Ali, ia adalah pengiktirafan kepada PAS dan kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Tentunya rakyat Selangor gembira dengan pengiktirafan diraja untuk pemimpin kerajaan negeri Pakatan Selangor.

*Tulisan ini dipetik dari Roketkini.com.

MAJLIS DAERAH MARAN CUBA USIR PENEROKA BANDAR MATAU


BANDAR TUN RAZAK JENGKA-Penduduk awal kawasan pekan Matau di Bandar Pusat Jengka yang kini dikenali sebagai Bandar Tun Razak Jengka , telah mengadakan demontrasi bagi mepertahankan hak mereka selama 40 tahun lebih meneroka kawasan tersebut. Kawasan yang terletak di jalan utama Bandar Pusat Jengka iaitu Bandar utama gugusan felda Bandar di daerah Maran baru-baru ini yang mana meresahkan hampir 300 penduduk apabila notis merobohkan rumah kedai papan yang dibina sejak awal penempatan disitu.

Turut sama dalam memantau demontrasi tersebut ialah bekas ADUN Bandar Pusat Jengka selaku ketua penerangan PAS Pusat Dato Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Dewan Pas pemuda Pahang Ustaz Sharil Azman.Al Hafiz.,Ketua Cabang PKR Temerloh selaku Timbalan Pengerusi PKR Pahang Sdr Nizam Hamid yang mewakili 5 peguam membantu penduduk Matau, ahli Pas,PKR dan penduduk setempat.

Inilah kali pertama tunjuk perasaan ini diadakan berikut semua usaha rundingan dan notis yang di hantar beberapa kali oleh Pihak Majlis Daerah Maran sejak tahun 2006 lagi bagi merobohkan penempatan dan kedai papan yang dibuka peneroka pertama kawasan Bandar jengka yang wujud hingga ke hari ini.Lebih 300 ahli keluarga yang tingal disitu menyertai tunjuk perasaan ini bagi mendesak agar Umno yang melaungkan semangat membantu kaum Melayu dan akhirnya orang melayu di tindas.Demikianlah tinjauan yang diberikan oleh beberapa orang penduduk disitu.

Mak cik Halijah Man umur 86 tinggal selama 40 tahun tahun mulai 72 balu kepada bekas askar renjer ini mengeluh menyatakan bahawa pihak Majlis Daerah hanya seringkali menghantar notis untuk merobohkan banggunan kami, namun tiada penempatan lain yang di tawarkan.Kemana kami hendak pergi jika dipindahkan tanpa adanya penempatan lain untuk kami berniaga.Malahan saya tidak pernah mendapat apa-apa bantuan pun sebagai warga emas.

Nama Zaharah bt Mat Min 62 tahun..sejak lebih 40 tahun dimana tinggal dimana beliuau juga mengeluh dengan menyatakan bahawa pihak berkuasa tidak menghiraukan masaalah pendudk disini sedangkan tidak jauh dari sini ada penempatan kaum cina yang dibangunkan kerajaan barisan nasional.Kita bukan cakap soal bangsa cina atau melayu, tapi hakikatnya kenapa di sana kerajaan Bantu,kami disini tidak boleh nak dibantu.

Zaki bin Jusuh- pegerusi kampong Matau dan telah berusaha beerapa kali berbincang dengan berbagai pihak .Menurut beliau , jika Matau diuruskan sejak 1970an wujud dan bila diarahkan untuk diroboh sejak 2006 dan pihak penduduk telah membuat perbincangan dan dialog dengan pegawai daerah ,akan tetapi kami hampa ,kami marah kerana bangggunan yang nak dibina itu terlalu mahal untuk kami mampu membelinya, dinafikan bekalan air bersih sejak 40 tahun lalu, dan seolah-olah kami dianaktirikan sekian lama bekalan air bersih. Dan semasa notis akhir, saya telah berbincang dengan peguam dan kami tidak ada pilihan dan kami terpaksa membuat perhimpunan agar dapat memberikan pembelaan kepada penduduk Matau ini.

Junizam Husein 43 beliau yang tinggal sejak tahun 1972 lagi merasa marah dengan tindakan pimpinan Umno, sudah lah mereka tidak pernah pun jenguk ke kampong Matau ini ,malahan bekalan air pun tidak pernah kami dapat sejak 40 tahun lalu.Inilah kezaliman pimpinan yang kononya hendak membantu bangsa Melayu.Pendatang asing bukan main lagi dibantu, kita yang meneroka kawasan ini dianaktirikan sedemikian rupa.Tak tahu saya nak cakap macamna pimpinan Umno yang asyik laungkan nak bantu bangsa sendiri.

Menurut Sdr Nizam Hamid yang juga peguam yang telah dilantik mewakili penduduk kampong Matau menjelaskan bahawa wakil rakyat dahulunya yang menjanjikan pembanggunan, dan pihak kerajaan yang dahulunya pimpinan Umno mahu membantu orang Melayu telah lama boleh membantu tanpa ada sedikit pun rasa untuk menghalau penduduk yang telah sekian lama berniaga di kawasan ini ,malah mereka dikatakan antara penduduk pertama yang berniaga di Bandar Tun Razak ini dahulunya Bandar Pusat jengka.Jika hari ini pimpinan Umno mendabik dada mahu membantu orang Melayu, inilah masanya membantu kaum Melayu yang telah sekian lama berniaga.Kita cuba membantu dari segi undang-undang dimana yang oatut dan perlu.Barisan seramai 5 orang peguam akan secara sukarela membantu penduduk disini dari sudut undang-undang dan perundingan dimasa akan dating tegasnya yang juga merupakan Timbalan Pegerusi PKR Negeri, selaku Ketua Cabang Temerloh.

Mereka ini bukan warga asing pun di bumi sendiri.Malah ada penempatan tidak jauh dari sini yang di kenali sebagai pekan “Tong Kiat” yang dahulunya juga sama seperti tempat Matau ini, dengan bangunannya kini telah berubah dengan usaha kerajaan Umno , kenapa penempatan yang sedemikian kerajan tak boleh Bantu.Umno seringkali mendabik dada soal meperjuangkan hak Melayu.Ini 100% bangsa Melayu, p[enempatan juga Melayu, tanah pun di buka dan diteroka oleh mereka sehingga munculnya kedai-kedai yang akhirnya membangunkan penempatan ini.

Mereka golongan yang berniaga kecil-kecilan, dan telah beranak cucu tingal disini dan sepatutnya pintu rundingan dan peluang membantu itu perlu ada.Kita bukan bercakap soal kaum,kita tahu di pecan Tong Kiat itu peniaganya kaum Cina, maka kerana itu wujudnya perasaan tidak puas hati pendudk disini.Kita dapati ada usaha bagi membina rumah kedai dalam anggaran rm300 ribu, dan angka ini menakutkan peniaga kecil kawasan ini untuk membelinya.Siapa yang mampu untuk membeli kedai berharga rm300 ribu sedangkan mereka ini peneroka dan sepatutnya kedai yang dibina atau rumah kedai yang dijanjikan dibina ini mampu dimiliki oleh peniaga-peniaga khususnya orang Melayu.Tak kan lah Umno dan kerajaan piminan sekarang ini tidak mampu mencari satu makanisme terbaik membantu orang Melayu. Inilah masanya.


Menurut Dato Tuan Ibrahim Tuan Man lagi, yang pernah menjadi wakil rakyat Bandar jengka pada tahun 1999 selama sepenggal menjelaskan bahawa , agenda utama beliau semasa menjadi wakil rakyat ialah bercakap soal penempatan di Matau ini, malah telah dibawa ke meja Menteri Besar dan sampai ketangan Baginda Tuanku Sultan Pahang sendiri pun pernah menitahkan supaya penempatan ini tidak diusik.Namun tidak ada apa-apa tindakan yang dibuat.Cuma semasa saya menjadi wakil rakyat tidak ada satu notis pun yang di hantar kepada penduduk di kawasan ini.Saya memperjuangkan hak rakyat miskin ketika itu sebagai wakil kepada rakyat di Bandar Pusat jengka.Saya kata penduduk Matau di beri hak dan diberi bekalan air bersih.Kita malu, negeri Pahang yang kita laungkan negeri maju tetapi pendudk tidak diberi hak penempatan.

Kita pun tahu dan lihat sendiri.Mereka bukan peniaga besar, berniaga kecil-kecilan dan apa salahnya dibantu .Saya juga mendengar adanya kawasan perniagaan yang akan diganti dengan tempat ini, namun , ianya agak jauh dari kawasan utama sini, memandangkan disinilah mereka meneroka dan membuka kedai-kedai mereka.Malahan rumah kedai yang nak dibina itu antara 15 ke 10 kaki persegi, dan ianya tidak cukup luas dan selesa , malah disini lebih strategic dan merupakan penempatan Bandar utama dulu, dan dimana pulak mereka ini akan tingal sekiranya kedai seperti itu yang dibina.Tempat yang penduduk tak ada diberi geran.Hampir 40 tahun dibayar dengan atas tanah tol.sampai masa mereka dihalau.

Malah yang menjadi peliknya , jika rumah kedai papan ini dirobohkan, penduduk perlu membayar kepada pihak yang merobohkan rumah.Rumah kita diroboh,kita kena bayar.Inilah yang menjadi satu perkara yang amat pelik.Matau adalah sebahagian Bandar jengka.Matau mesti mendapat air bersih yang harus dibekalkan penduduk Matau adalah penduduk pertama dan mesti diberikan tanah lain yang lebih baik dan bukan kedai kecil .Dalam usaha beterusan ini kita akan cuba mempertahan agar geran ini diberikan kepada penduduk .Jawapannya satu sahaja, bagi hak milik , kawasan ini akan jadi cantik.Kerajan mesti mempunyai makanisme membuat.Lihat sahaja kawasan Tong Kiat, kenapa tak buat seperti dikawasan tersebut? Soal Dato Tuan Ibrahim tuan Man.Pampasan tak ada apa pun tak ada , mana mereka nak beli.jika berat disini berilah alternative kepada meraka.Pendudk sini bukan degil, namun bertimbangrasa lah.Berbagai usaha telah dilakukan,berpuluh-puluh kali dah.Pendudk tak mahu buat demo,Cuma inilah jalan mereka.

TANAH TERGADAI JIKA SAHAM DIAPUNGKAN


BANDAR TUN RAZAK JENGKA-Program pelancaran membantah pengapungan tanah milik peneroka felda yang dilancarkan baru-baru ini, memberikan penerangan jelas kepada tanah pemilik peneroka yang sedang menerima ancaman jika diapungkan di Bursa Malaysia,demikian jelas Saudara Mazlan Aliman pegerusi ANAK kepada hampir 5000 peneroka yang hadir bagi mendengar penerangan yang disampaikan.Turut hadir ialah ketua penerangan Pas Dato Tuan Ibrahim Tuan Man,dan juga Dr Rosli Yaakob yang juga merupakan bekas timbalan Gabenor Bank Negara.

Menurut beliau hampir 40 tahun lebih sejak 1956 , Allahyarham Tun Abdul Razak ,para peneroka membanting tulang dengan berbagai kepayahan dan kesusahan ,datang dari perlbagai pelosok Negara .Tanah Felda adalah yang terbesar dan keluasan tanah Felda ialah sebanyak 880 ribu hektar , dimana 550 ribu hektar adalah tanah para peneroka dan selebihnya ialah tanah Felda Plantation.

Felda yang mula berkembang iaitu Felda Endau yang dibangunkan peneroka sejak 1959 kemudian diikuti Felda Taib Andak yang ditubuhkan tahun 1961 yang pertama ditanam dengan kelapa sawit.Terdapat 313 tanah rancangan Felda dengan 112622 warga peneroka pada mulanya dan kini berkembang kepada 1.6 juta warga felda di 54 kawasan Parlimen dan 92 Dewan Undangan Negeri.Barisan nasional disokong oleh para peneroka sebanyak 85%.

Sebelum sistem blok diperkenalkan yang masuk ke felda dalam tahun 60an dan 70an ,tiada bekalan letrik dan mengunakan generator.Dengan pendapatan ketika itu sehari RM2.90 sehari.anak-anak membantu ibubapa membangunkan tanah felda.hutang berpuluh ribu,selepas ditolak,dan jika harga sawit harga stabil dan dapatlah para peneroka makan sedap sikit dengan ikan kembong,ibubapa berendam air mata dan kita menyahut cabaran dari kerajaan dan inilah tanah tumpah kelahiran para peneroka dan kerana para peneroka dijanjikan mendapat hak milik setiap seorang 10 ekar dan kerana syaratnya menjadi ahli Umno, maka para peneroka bersetuju dan ikut perintah, maka kerana itu lah hampir semua peneroka adalah ahli Umno.

Kini dengan mudahnya pengerusi Felda,Isa Samad,Dato Sri Najib,Dato Ahmad Mazlan yang merupakan menteri Felda pertama yang mahu tidor dirumah peneroka dan sudah tentulah beliau tidak mampu melakukannya .Maka sekarang orang yang tak pernah ada tanah seinci pun tanah iaitu Isa Samad mahu membangunkan fekda dan mahu mengajak orang felda mengembangkan saham ,malah dia mencemik,memandang rendah warga peneroka dan juga mahu mengajar para peneroka bermain saham. dengan mudah pula mahu mengapungkan dan mengadaikan tanah para peneroka kononnya untuk menambahkan pendapatan para peneroka.Beliau nak ajar para peneroka bermain saham.

“Jika kerajaan mahu membantu para peneroka,dengan asset dan nilai sebanyak rm5 billion% yang ada sudah mampu untuk membantu para peneroka.Namun apakan daya dengan 47 buah anak syarikat,pendapatan tahunan berbillion kini . kita mahu mengadaikan semua kesusahan dan kepayahan kita kepada penyangak seperti Isa Samad ini”, demikian jelas Sdr Mazlan yang juga merupakan anak kepada peneroka

“Jangan biarkan mereka menjahanamkan usaha kita ini dan kita akan halang usaha yang jahat ini.Saya mendapat maklumat Perdana Menteri Dato Sri Najib,Dato Ahmad Mazlan, Tan Sri Isa Samad, Dato Sabri Ahmad,DatoHafanizam Harun peguam Umno sedang merangka dan bagi menjadikan kenyataan penyenaraian saham ini, malah telah melobi Menteri-Menteri Besar negeri lain kerana hak milik tanah Felda adalah dibawah kerajan negeri .Sebanyak 143,00 hektar tanah peneroka di Pahang sedang dilobi,malah Dato Adnan Yaakob bersetuju dengan usaha kerajaan ini.” jelas beliau lagi.

“Melalui BUKU JINGA Pakatan Rakyat akan memberikan hak milik kepada anak-anak tuan-tuan semua.malah kita cetak hampir 70,00 borang, jika kita menang,tanah-tanah ini akan kita berikan kepada anak cucu peneroka yang susah ini.Tanah inilah yang akan di pajak kepada Felda Global Venture.Harapan anak cucu para peneroka untuk memiliki tanah ini akan hanya tingal harapan.”

Menurut pelan penyenaraian ini sebanyak 360,000 hektar tanah Felda Palantation dipajak kepada Felda Global Venture selama 99 tahun.Unjuran keluasan tanah ini memberi manfaat kepada peneroka sebanyak beribu juta ringit dan bayangkan perjanjian yang dimenterai pada januari akan datang 2012 dengan Felda Global Venture ini pendapatannya akan menurun dan hanya sebanyak rm251 juta sahaja keuntungan yang akan diperolehi.

Ini lah harga yang perlu dibayar melalui penyenaraian dibawah Felda Holding , Felda Global Venture hanya menjanjikan 15 % keuntungan setahun seperti yang dijanjikan dibawah penyenaraian semua anak syarikat Felda Holding termasuk KPF .Bayangkan jika 51% ekuti dalam KPF diserah dalam Felda Global ,

Terdapat 23,000 kakitangan KPF dan yang masuk saham maksimum 100,000 dianggar seramai 2000 orang , saham KPF Felda hanya akan mendapat keuntungan sebanyak RM257 juta dicampur RM251 juta pendapatan Felda hanya mendapat RM508 juta sahaja sedangkan pada tahun 2010 pendapatan Felda adalah sebanyak RM2.3 billion selepas menandatangani bersama Felda Global Venture , hanya RM508 juta sahaja keuntungan diperolehi .Felda kehilangan RM1.3 Bllion.

“Dimana Felda nak cari duit untuk RM1.8 billion untuk kos pembanggunan Felda,gaji kakitangan ,keceriaannya,jalan,pembangunan usahawannya ,jika pendapatan hanya RM508 juta bagaimana Felda akan mencari sumber bagi menampung perbelanjaan pengurusannya jika jumlah pendapatnnya telah menurun.

Melalui koperasi KPF juga , terdapat kakitangan Felda yang membeli saham KPF sebanyak 200 ribu seorang dan jika 51 peratus ekuiti KPF diserahkan kepada Felda Global venture ,mereka bukan sahaja kehilangan pegangan saham,malahan hutang pinjaman mereka juga belum tentu selamat malah boleh diistiharkan muflis jika nilai harga saham ini jatuh, sebagaimana yang berlaku dalam amanah-amanah saham negeri seperti Amanah Saham Johor,Amanah Saham Kedah dan negeri-negeri lain yang telah lingkup dibawah pentadbiran Umno.

(function() { var d = document, w = window; w

SAYA DAN AZIZAH MENYAMBUT KETIBAAN ROMBONGAN PRESIDEN JOKOWI.

  Saya dan Azizah menerima tetamu istimewa dari negara sahabat Indonesia yakni Presiden Indonesia Bapak Joko Widodo di Seri Perdana hari ini...