SKIM PERUBATAN MADANI. APA ADA DIDALAMNYA


Baru-baru ini Kerajaan telah meluncurkan Skim Perubatan MADANI yang bermatlamat untuk menampung keperluan kesihatan warga B40. Justeru itu penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan tanggungan boleh mendapatkan rawatan secara percuma di klinik perubatan swasta yang berdaftar.

Saya amat berharap skim ini dapat memanfaatkan golongan sasar sebagai usaha dan upaya Kerajaan mewujudkan akses yang adil kepada khidmat kesihatan yang berkualiti. Saya mohon teman-teman untuk sebarkan maklumat ini kepada keluarga dan rakan-rakan yang memerlukan.

#MalaysiaMADANI #SkimPerubatanMADANI

 

PMX MENGHADIRI MAJLIS TILAWAH AL QURAN PERINGKAT ANTARABANGSA

 


Alhamdulillah, semalam saya dan Azizah hadir dalam Majlis Tilawah & Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke-63 Tahun 1445H/2023M di Dewan Merdeka, World Trade Centre Kuala Lumpur. Saya ingin zahirkan ucapan selamat datang dan penghargaan kepada seluruh peserta dan hakim jemputan yang melibatkan wakil dari 52 negara.

Saya singgung kepentingan menguasai, mendalami dan memahami Al-Quran yang mengandungi mesej yang sarat dengan petunjuk. Tanpa kefahaman yang tuntas, ianya akan mewujudkan kelompok yang dangkal dalam ilmu sekaligus melahirkan dua sisi esktrem iaitu kelompok yang mempromosi Islamophobia dan lawannya yang melampau dalam agama.

Saya juga tegaskan bahawa Kerajaan Perpaduan tidak apologetik dalam mempertahankan Islam sebagai agama Persekutuan sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan dan memelihara seluruh hak rakyat Malaysia dengan pelbagai latarbelakang agama serta kepercayaan.

Semoga kita semua mendapat manfaat daripada usaha memulia serta memartabat Al-Quran dalam majlis ini dan seterusnya mengangkat kedudukan umat.

#MalaysiaMADANI

 

STEVEN SIM , BAU WONG DAN TAN KOK YEW MENYAMPAIKAN SUMBANGAN KEPADA PAK SALLEH

 Sesungguhnya berat mata memandang berat lagi hati yang menanggung ujian kehilangan orang tersayang.

Saya dapat rasa peri sakit dan sugul Pak Salleh ketika di upacara pengebumian anak sulungnya, Muhamad Hafiz. Allahyarham seorang pekerja penghantaran makanan yang terkorban dalam tragedi pesawat terhempas di Elmina.

Menteri Pengangkutan Saudara Anthony Loke Siew Fook minta saya untuk sampaikan sumbangan ikhlas RM10,000 daripada pihaknya kepada keluarga Allahyarham.

Turut hadir YB Bau Wong Bau Ek ADUN Siram dan Saudara Tan Kok Yew Pengerusi DAP Kedah.

Tiada kata-kata dapat mengubat kehilangan Pak Salleh; saya hanya mampu mengungkapkan ucapan takziah dan memberitahu Pak Salleh agar menghubungi saya jika keluarga mereka memerlukan bantuan selanjutnya nanti.

Marilah kita titipkan doa buat keluarga mereka.Description: 🤲Description: 🙏

 

ISU AMBALAT: Melondehkan Pembohongan Perikatan Nasional

MENCARI PELABUR DI SEBALIK TOHMAH DAN FITNAH“Kebijakan Ekonomi MADANI adalah sebuah kerangka wahana yang jelas dan komprehensif bagi memungkinkan sebuah tatanan (sistem) ekonomi negara yang mampan dan terangkum sebagai usaha dan upaya kerajaan dalam meningkatkan tahap kesejahteraan seluruh rakyat Malaysia. “Visi ini menekankan peri penting penyertaan sektor swasta dan pelabur untuk memacu pertumbuhan ekonomi, menggalak daya inovasi dan juga mewujudkan peluang pekerjaan yang berkualiti serta berdampak tinggi,” katanya.


PENERANGAN KERJASAMA PH-BN PERLU SAMPAI KE AKAR UMBI“PRN ini adalah ujian pertama kita bersama sebagai satu pasukan dengan latar belakang falsafah politik dan pendekatan kita yang berbeza sudah bertahun-tahun. "Tetapi persamaannya pada kali ini berhadapan dengan PRN yang mahukan perpaduan atas titah Yang di-Pertuan Agong. Pada saya titah ini adalah ikatan yang amat utama kerana ini adalah titah di bawah Perlembagaan kita," katanya, dipetik daripada diskusi 'Analisa PRN 2023 Di Mana Silapnya?' yang menerusi laman sosial UMNO Online dan Media Perpaduan.
RENTASAN 1428 | PANAS!! INI PUNCANYA PN MENANG 22 KERUSI DUN SELANGORMENARIK DALAM RENTASAN 1428 1. NEGARA INI MILIK KITA SEMUA 2. RAKYAT HANYA MAHUKAN KEADILAN 3. KENAPA TIDAK DIPERKASA MEDIA SOSIAL YANG SEDIA ADA? 4. SIAPA GAGAL & SIAPA JUARA, APA LAGI MAHU DIBUKTIKAN??
UMNO TERKELUAR DARI LANDASAN PERJUANGAN ATAU MAIL SEBENARNYA BERHASRAT N...

MAMPOIH WALAU TAIK FITNAH

 Jamzuri Ardani


YB Dr Hafidzah tak pernah bergambar dengan Nik Elin pun tapi walaun sebar gambar orang lain dan fitnah kata YB Dr Hafidzah bersamanya menyokong usahanya mencabar undang-undang syariah. 


Tapi walaun tak sebar pulak gambar Nik Elin dengan Setiausaha Agung PAS Pusat. 


Saya bukan nak tuduh siapa-siapa. Tapi kalau nak tahu betapa jahatnya tukang kempen PAS itulah dia.  Fitnah dan bohong jadi makanan harian. 


Kawan-kawan dalam PAS mungkin boleh mendabik dada konon partinya hebat dan dapat sokongan besar ... tapi kalau inilah modus operandi untuk mendapat sokongan rakyat ... sorry laaa ... sebelah mata pun saya tak pandang. Nothing to be proud.  Even shameful.  Itu pun kalau masih ada harga diri.


DIN COPONG, MU JANGAN MINTA MAAF. LAWAN TETAP LAWAN. MU MINTA MAAF GAK....LEKEH LA MU...

 

Label 2 Adun pembangkang anti-Islam, MB Kelantan diberi 7 hari mohon maaf

Dua Adun pembangkang Kelantan mengugut akan menyaman Nassuruddin Daud, jika beliau tidak memohon maaf.

Menangi hati rakyat tumpaskan Gelombang Hijau - Syed Ibrahim


 

Gelombang Hijau pada Pilihan Raya Negeri (PRN) yang lalu meskipun tidak begitu kuat kesannya di Selatan Semenanjung namun kemaraannya perlu ditumpaskan.


Menurut Ahli Parlimen Ledang, Syed Ibrahim Syed Noh, sepanjang pengalamannya berkempen dalam PRN di Selangor, Gelombang Hijau bukanlah suatu kempen politik yang bermaruah.


Katanya, gelombang itu terbina di atas platform kutuk mengutuk dan fitnah. Pada jangka panjang, ujar beliau, arus politik seperti itu akan hilang momentum apabila rakyat sedar akan kebenaran.


"Setakat ini cara bermaruah ini (amalan Pakatan Harapan) tidak menjadi dan seolah olah kita tewas dengan cara begitu. Tetapi ini jangka pendek. Saya rasa bagi masa lagi dengan program kita buat, dengan dasar kita, ia (gelombang) akan mengendur.


"Ada orang kata dah jadi kerajaan 8 bulan, kita (PRN) patut lebih baik daripada sebelum ini (pilihan raya umum) keputusannya. Tetapi saya rasa masih tidak mencukupi, maksudnya kalau kita buat PRU sekali gus dengan negeri negeri, kita akan tewas lebih teruk.


"Tetapi disebabkan PRN dibuat kemudian sikit daripada PRU, kesan itu tidak seburuk bersekali dengan PRU.


"Jadi dengan adanya tempoh yang lebih panjang (selepas ini) kita kena lakukan usaha berterusan supaya kempen bermaruah diterima pengundi. Kita kena cerita rasional dasar, pelan, perlaksanaan, prestasi


"Strategi dengan orang muda, penerangan dan komunikasi ini sampai bila bila ada isu. Buat perancangan, laksanakanlah kepada kumpulan sasar yang kita tahu dan pengundi atas pagar," katanya kepada Suara Keadilan.


Di samping itu, Syed Ibrahim turut kecewa dengan pemikiran sesetengah pengundi Melayu yang simplistik serta suka kepada kempen 'kutuk, fitnah, hentam' berbanding membincangkan manifesto dan kebaikan yang diperolehi rakyat sepanjang pemerintahan PH.


Namun katanya, PH mempunyai pilihan untuk melakukan kempen yang sama. Bagaimanapun beliau berpuas hati apabila PH memilih politik nilai berbanding kempen yang merosakkan.


Bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Pulai dan Simpang Jeram di Johor pula, Syed Ibrahim berkata, Gelombang Hijau tidak begitu kuat melanda negeri itu sebagaimana di Selangor.


"Namun tempias itu ada, tetapi mungkin tak sampai ke Pulai, Simpang Jeram mungkin. Cuma kalau kita lihat peratus pengundi bukan Melayu tinggi di Simpang Jeram di bawah parlimen Bakri. Jadi taklah terlampau kritikal," katanya.


Walau apa pun, Timbalan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Johor itu tidak mahu jentera KEADILAN atau PH berasa selesa kerana gerakan Pas biasanya tidak menonjol dan bergerak secara subversif.


"Cuma jangan ambil mudah. Pesanan saya memang (orang kita) kena pergi masjid, surau, jumpa rakyat. Kalau dah buat sebelum ini oklah, kalau tidak, kena buat," katanya lagi.

Hari Kebangsaan bukan sambutan politik, hentikan sikap konfrantasi - AMK


 Perikatan Nasional (PN) dinasihatkan agar tidak menambah perpecahan dalam kalangan rakyat Malaysia dengan logo dan tema yang berbeza pada sambutan Hari Kebangsaan pada tahun ini.Angkatan Muda KEADILAN Malaysia dalam satu kenyataan hari ini menolak sikap berkonfrantasi yang dicadangkan oleh Ketua Pemuda PN, Ahmad Fadhli Shaari semalam yang mahu 4 negeri ditadbir PN menggunakan logo dan tema yang berbeza."Langkah Pemuda PN yang melancarkan logo dan tema yang berlainan daripada yang diumumkan Kerajaan Persekutuan bukan sahaja menunjukkan sikap kurang patriotik PN, malah bertentangan dengan matlamat sambutan Hari Kemerdekaan yang bersandarkan semangat federalisme."Tambahan pula, penggunaan warna tema PN terhadap logo tersebut juga menzahirkan sikap berpuak-puak Perikatan Nasional secara melampau yang mengutamakan kepentingan parti melebihi kepentingan negara," kata kenyataan itu.PN diharap tidak mengamalkan semangat yang bertentangan dengan kerajaan pusat dan sentiasa mewujudkan hubungan baik antara negeri dan Persekutuan bagi melancarkan pembangunan demi rakyat di Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu."PN digesa menghentikan konfrontasi yang berpanjangan antara negeri-negeri yang ditadbirnya dengan Kerajaan Persekutuan dan tidak terus menyimbah minyak ke api yang marak tatkala Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menghulurkan tangan untuk memaut semula tali silaturrahim dengan semua pihak pasca pilihan raya negeri."Alangkah rugi sekiranya niat baik Perdana Menteri ini tidak disambut oleh Perikatan Nasional jika mereka memilih untuk terus berkonfrontasi dengan Kerajaan Persekutuan sekali gus menafikan semangat federalisme sehingga menggadai kepentingan rakyat," kata kenyataan itu lagi.Tahun ini Kerajaan Perpaduan menggunakan tema sambutan Hari Kebangsaan "Malaysia Madani, Tekad Perpaduan Penuhi Harapan" sebagai cogankata sambutan peringkat kebangsaan, negeri dan wilayah.