ANWAR SEBAGAI CALON PM-8 ADALAH PILIHAN PH, TUN M TIADA RUANG PILIH PENGGANTI, SEMUA PILIHANNYA SEBELUM INI TERBUKTI SALAH


Tun Mahathir Mohamad selalu berkata beliau adalah seorang yang tidak pandai dan selalu salah dalam memilih penggantinya.
Ini berikutan kedua-dua pemimpin yang pernah dipilihnya, Tun Abdullah Badawi sebagai penggantinya dan kemudian Najib Razak yang disokongnya dengan kuat untuk menjadi Perdana Menteri, adalah pilihan yang salah serta akhirnya lebih banyak mendatangkan kerosakan kepada negara.
Berikutan itu, Tun Mahathir telah keluar daripada persaraannya untuk memaksa Pak Lah berundur dan menubuhkan Bersatu untuk menumbangkan UMNO bagi tujuan menyingkirkan Najib.
Sekarang Tun Mahathir sekali lagi menjadi Perdana Menteri. Namun kali ini beliau menjadi Perdana Menteri melalui PH, bukan melalui BN.
PH adalah jauh berbeza dengan BN. Dalam BN, pengganti Perdana Menteri boleh ditentukan oleh Perdana Menteri di mana beliau boleh menonjolkan pemimpin yang disukainya dengan memberi pelbagai jawatan kanan dalam kerajaan supaya mudah memenangi jawatan Timbalan Presiden UMNO atau melantik sesiapa sebagai Timbalan Perdana Menteri agar boleh menduduki kerusi Timbalan Presiden UMNO kemudiannya dengan lebih mudah.
Sebaliknya, dalam PH, pengganti Perdana Menteri ditentu dan diputuskan oleh Majlis Presiden. Kaedah ini lebih baik dan lebih telus berbanding BN.
Tun Mahathir selaku Perdana Menteri hakikatnya tiada kuasa menentukan penggantinya tanpa persetujuan atau konsensus Majlis Presiden PH.
Kedudukan Anwar sebagai bakal Perdana Menteri ke-8 atau pengganti kepada Tun Mahathir bukanlah atas pilihan Tun Mahathir.
Pemilihan Anwar adalah merupakan ketetapan PH melalui Majlis Presiden yang kemudian disahkan dalam Kongres PH pada 6 Januari 2018 iaitu empat bulan sebelum PRU14 diadakan.
Oleh yang demikian, dengan memahami perbezaan antara PH dan BN ini, mereka yang siang malam mengampu serta membodek Tun Mahathir dan dalam masa yang sama membenci Anwar dan mahu Perdana Menteri memilih pemimpin lain sebagai penggantinya, haruslah terlebih dahulu faham realiti dan sistem yang diamalkan oleh PH.
Tun Mahathir mungkin boleh menonjolkan seseorang atau melindungi sesiapa saja daripada di dakwa di mahkamah atas kuasanya sebagai Perdana Menteri, tetapi beliau tidak boleh memilih sesuka hati atau secara sendirian mana-mana pemimpin kesukaannya sebagai penggantinya.
Pengganti Perdana Menteri mesti dirunding, dibincang, diputus dan dikonsensuskan oleh Majlis Presiden PH.
Lebih-lebih lagi, oleh kerana Anwar sudah ditetap dan dikonsensuskan sebagai Perdana Menteri selepasnya, Tun Mahathir lebih tidak boleh sewenang-wenangnya menolak Presiden PKR itu untuk digantikan dengan pemimpin lain.
Inilah kebaikan dan kelebihan PH berbanding BN.
Dalam konteks yang lain, sistem yang diamalkan oleh PH ini juga dapat mengelakkan negara daripada terjerumus kepada ulangan memiliki Perdana Menteri yang salah seperti pemilihan Pak Lah dan Najib sebelum ini.
Oleh kerana Tun Mahathir telah terbukti tidak pandai memilih penggantinya, maka sistem ini tidak memberi ruang kepada beliau melakukan salah pilih pengganti sekali lagi.
Lebih daripada itu, oleh kerana telah terbukti dan diakui sendiri oleh Tun Mahathir bahawa beliau tidak pandai serta selalu salah memilih penggantinya, memberinya ruang sekali lagi membuat pilihan tentulah merupakan suatu sikap yang juga salah.
Walaupun pilihan PH sebagai bakal Perdana Menteri ke-8 iaitu Anwar belum tentu suatu pilihan yang tepat, tetapi dalam mana-mana sistem sekalipun, pilihan yang dibuat ramai orang atau secara konsensus oleh empat parti – PKR, DAP, Amanah dan Bersatu – tentunya lebih baik berbanding pilihan yang hanya dilakukan oleh Perdana Menteri seorang diri.
Daripada sudut baiknya pula tentang Tun Mahathir tiada kuasa memilih penggantinya ini ialah beliau tidak lagi terbeban dengan sebarang penyesalan selepas berundur nanti.
Tun Mahathir boleh saja berundur dan seterusnya melakukan peralihan kuasa dengan aman dan tenang sebagai seorang negarawan tulen yang akan dikenang sepanjang zaman atas jasa-jasa yang ditinggalkannya.
Berbeza jika beliau boleh memilih penggantinya, bayangkan apa jadi andai pilihannya kali ini salah juga sebagaimana salahnya beliau memilih Pak Lah dan Najib sebelum ini?
Sudah tentu tiada kesempatan lagi untuknya dalam usia 94 ketika ini untuk membetulkan atau menjatuhkan semula pemimpin yang salah dipilihnya itu. (Shahbudindotcom 03/08/2019)

SIDANG DUN SINGKAT TIADA KAITAN GANTI MB SELANGOR

PERALIHAN KUASA PM: JANGAN IKUT RENTAK UMNO, PAS – AZAN ISMAIL

KELOMPOK PENGAMPU REALITINYA TIDAK SAYANG KEPADA TUN M SEBAGAI NEGARAWANSetiap hari sejak kebelakangan ini
ada saja  muncul golongan pengampu dan pembodek baru yang tampil mendesak agar Tun Mahathir Mohamad terus berkhidmat sebagai Perdana Menteri sehingga ke akhir penggal.

Sementara itu, pengampu dan pembodek lama pula terus memerah idea untuk meyakinkan Tun Mahathir agar tidak melepaskan jawatan di pertengahan penggal sebagaimana perkara itu sudah pun merupakan konsensus PH sebelum ini.

Alasan yang selalu diberi untuk memanjangkan tempoh beliau ialah kononnya  khidmat Tun Mahathir masih diperlukan sehingga negara benar-benar pulih sepenuhnya.

Sekali imbas, mungkin ramai yang menyangka mereka ini benar-benar prihatin kepada negara dan sayang kepada Tun Mahathir yang berpeluang menjadi Perdana Menteri buat kali kedua.

Tetapi, hakikatnya mereka inilah sebenarnya kelompok yang paling mementingkan diri sendiri dan tidak sayang sama sekali kepada Tun Mahathir sebagai negawaran ulung di negara ini.

Apa yang mereka fikir hanyalah kepentingan ekonomi jangka pendek, jawatan dan habuan untuk diri sendiri yang boleh dikaut selagi Tun Mahathir duduk di kerusi Perdana Menteri dan nikmat keduniaan itu dirasakan mungkin tidak semewah sekarang selepas beliau tidak lagi memegang apa-apa kuasa.

Seperti yang kita sedia maklum, PH sudah ada persetujuan bahawa Tun Mahathir hanya memegang jawatan Perdana Menteri sekitar tempoh dua tahun saja.

Dalam waktu yang sama, Tun Mahathir sendiri berulangkali menyatakan beliau tetap akan mengotakan janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim dan tidak sesekali akan berkhidmat sehingga habis penggal.

Maka, jika kita sayang kepada Tun Mahathir sebagai negawaran dan agar legasinya sentiasa terpelihara, kita sepatutnya sama-sama membantu beliau melaksanakan janji peralihan kuasa yang sudah disepakati dan dikonsensuskan melalui PH itu.

Hanya dengan demikian, kita dapat memastikan Tun Mahathir meninggalkan nama yang harum selepas ketiadaannya nanti.

Meskipun ajal dan maut atau bila seseorang itu akan meninggal dunia adalah ketentuan Tuhan, tetapi dalam usia 94 tahun sekarang, Tun Mahathir benar-benar dalam usia bonus diberi peluang menikmati dan menghirup udara dunia ini.

Tidak ramai manusia di dunia ini berpeluang untuk hidup sehingga ke usia itu, malah dalam ceramah-ceramah agama pun kita selalu diingatkan tentang usia 63 tahun Rasulullah SAW sebagai pedoman untuk berpada-pada mengejar apa yang ada di dunia ini.

Untuk itu, ikut hukum akal, bila-bila masa saja Tun Mahathir boleh pergi atau dijemput Tuhan meninggalkan kita dan dunia yang sementara ini.

Berpeluang menjadi Perdana Menteri sebanyak dua kali adalah nikmat tak terhingga buat Tun Mahathir, begitu juga dengan peluang dapat berbaik semula dengan Anwar setelah bermusuhan demi kuasa selama 20 tahun lamanya.

Semua itu adalah ketentuan Tuhan yang tentu ada rahmatnya yang tersendiri.

Soalnya, apakah setelah berbaik semula dengan Anwar, kita mahu melihat Tun Mahathir bersengketa semula dengan Presiden PKR itu semata-mata kerana didesak untuk tidak menunaikan janji penyerahan jawatan yang telah dipersetujui?

Bolehkah kita bayangkan apa jadi kepada legasi dan status kenegarawanan Tun Mahathir jika pemergiannya nanti  diselebungi bukan saja kerana perbalahan semula dengan Anwar, tetapi juga dengan perpecahan dalam PH?

Bolehkah dikata mereka yang mendesak Tun Mahathir  untuk berkhidmat sehingga ke akhir penggal itu benar-benar sayang kepadanya, sedangkan perbuatan mereka lebih berisiko mendedahkan legasi dan kenegarawanannya kepada pencercaan selepas ketiadaannya?

Atau mereka yang mahu beliau sentiasa berpegang kepada janji peralihan kuasa itulah sebenarnya yang sayang kepada legasi dan kenegarawanan Tun Mahathir untuk tinggalan paling berharga buat negara tercinta ini? (Shahbudindotcom 03/08/2019)

UMNO SABAH HILANG SOKONGAN, PEMIMPIN HIDAPI ‘SINDROM PENAFIAN’

KERAJAAN PH WUJUDKAN USAHAWAN CIPTA PELUANG KERJA

SEMBANG AGAMA HARI-HARI, TAPI DOK LAGAKAN ORANGoleh :Niazam Aka


Kamu sembang agama..kamu sembang perjuang islam..Tapi tiap-tiap hari menjadi batu api untuk melaga-lagakan DSAI  dan Tun M..Kamu sembang berbelit-belit dan berputar-putar semata-mata nak halang DSAI daripada diangkat sebagai PM ke 8..Makluk apakah yang sentiasa nak melaga-lagakan dan mewujudkan permusuhan sesama islam?makluk apakah yang selalu sembang berputar-putar dan berbelit-belit?sendiri mau ingatlah....
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, teks

MEREKA YANG MAHU TUN M JADI PM SEHINGGA HABIS PENGGAL LANGGAR KETETAPAN PH DAN WAJAR DIAMBIL TINDAKAN

Sebagaimana yang telah kerap saya tulis sebelum ini, malah saya sebut dalam ucapan semasa diskusi buku “Anwar PM Ke-8 Janji Serah Kuasa Yang Mesti Ditepati” pada 17 Julai lalu, keputusan menetapkan Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri ke-8 adalah merupakan ketetapan, persetujuan dan konsensus PH sejak sebelum PRU14 lagi.
Perkara itu ditetapkan dalam Kongres PH yang diadakan di Shah Alam pada 6 Januari 2018 iaitu kira-kira empat bulan sebelum PRU14 diadakan.
Perkara-perkara yang dikonsensuskan dalam kongres tersebut serta dipersetujui oleh PKR, DAP, Amanah dan Bersatu sekiranya PH menang PRU14 ialah:-
⁃ Tun Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri.
⁃ Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Timbalan Perdana Menteri.
⁃ Anwar sebagai Perdana Menteri ke-8 menggantikan Tun Mahathir.
⁃ Membebaskan Anwar dengan kadar segera daripada penjara.
⁃ Memohon pengampunan penuh buat Anwar daripada Yang Dipertuan Agong agar beliau boleh kembali aktif dalam politik dan seterusnya mengambil alih jawatan Perdana Menteri.
Daripada lima ketetapan itu, empat daripadanya sudah pun ditunaikan, sesuai dengan mandat rakyat yang memberi kemenangan dan menjadikan PH sebagai kerajaan baru buat Malaysia.
Hanya satu konsensus lagi yang belum ditunaikan iaitu penyerahan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar.
Meskipun tiada tempoh masa ditetapkan bagi peralihan jawatan itu, tetapi Tun Mahathir sendiri yang awal-awal menyebut beliau hanya memerlukan tempoh masa selama dua tahun saja memegang jawatan Perdana Menteri.
Mengambil kira bahawa selepas dua tahun menjadi Perdana Menteri, Tun Mahathir akan berusia 95 tahun, ia dianggap waktu yang sesuai bagi peralihan kuasa dan tepat untuk negara mempunyai seorang Perdana Menteri baru yang lebih muda serta bertenaga.
Lagi pula, dua tahun itu bermakna jatuh pada Mei 2020 dan ia sangat cantik sebagai tarikh pengunduran Tun Mahathir yang mencipta Wawasan 2020 sebelum ini.
Oleh yang demikian, bagi sesiapa yang menyokong dan mengundi PH pada PRU14 lalu, tiada sebab mereka tidak boleh faham dan hadam mengenai konsensus PH itu.
Konsensus tersebut mesti disokong sebagaimana kita semua tiada masalah apabila empat ketetapan lain dilaksanakan sebelum ini, maka persetujuan mengenai peralihan kuasa juga hendaklah dipersetujui sama.
Dalam hal ini, sesiapa yang cuba melanggar atau menodai ketetapan itu, seharusnya mereka diambil tindakan disiplin yang sewajarnya oleh PH.
Perbuatan itu jelas suatu tindakan yang bertujuan memecah-belahkan PH dan memberi ruang kepada pembangkang memanipulasinya untuk kepentingan mereka.
Baik Azmin Ali, tiga Adun Bersatu dari Selangor dan yang terbaru, Pengerusi Bersatu Johor, Mazlan Bujang yang bersetuju agar Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri sehingga akhir penggal, mereka ini wajar diambil tindakan disiplin yang sama tanpa pilih kasih.
Mereka jelas telah melakukan sesuatu yang bercanggah dengan ketetapan PH secara sedar dan sengaja.
Tindakan disiplin ini adalah sebagai suatu pengajaran agar tiada pihak lain terus mengeluarkan kenyataan yang serupa yang akhirnya menjuruskan PH ke arah perpecahan sesama sendiri.
Lainlah bagi mereka yang mengundi Pas atau mengundi BN dan masih bersama parti-parti tersebut atau mereka yang menyertai mana-mana parti dalam PH setelah tidak sanggup hidup sebagai pembangkang bersama dengan UMNO selepas PRU14 berakhir, nawaitu mereka mungkin berbeza apabila menyokong agar Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dengan lebih lama.
Mereka ini sama ada mahu melihat UMNO dan Pas pula menjadi kerajaan atau kepentingan poket dan perut melebihi segala-galanya dan pandangan mereka tak boleh pakai sama sekali.
Seperti kata A Kadir Jasin, Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri merangkap Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, pendirian Pas dan UMNO yang mahu Tun Mahathir berkhidmat sehingga habis penggal bukanlah merupakan sokongan kepada Perdana Menteri.
Ia, tegas beliau, hanya bertujuan untuk memecahkan PH. (Shahbudindotcom 02/08/2019)