ANWAR PM9 - GAYA, MUTU DAN KEUNGGULANBakal PM rakyat berjalan dengan penuh gaya untuk bertemu dan menjawab semua soalan dari media. Tidak seperti mereka yang syok sendiri menyiapkan drama media dan membaca jawapan yang disediakan. Inilah KUALITI KEPIMPINAN MENTERI PERDANA !!

Nah, jalan itu menggambarkan keyakinan dan kualiti dirinya sebagai pemimpin! Perdana Menteri kita! Inilah masanya untuk

#AnwarIn dan #MuhyiddinOut

#InAnwarWeTrust

*C@P - Terima kasih penyumbang.

TUJUAN SIASATAN MENJURUS UNTUK MENGETAHUI SIAPA MP YANG MENYOKONG BELIAU

 Image may contain: ‎2 people, ‎including Faizul Ismail, ‎text that says "‎Berita Seksye וויור Anwar enggan bocor senarai ahli Parlimen kepada polis Alfian Z.M. Tahir Dikemas kini 13 minit yang lalu Diterbitkan pada 16 Oct 2020 5:44PM 0 Komen Vαγua MALAYSIANINS Kamat Ariffin Anwar Ibrahim berkata tidak membocorkan nama ahli Parlimen yang menyokongnya kepada pihak polis, semasa bercakap dengan media di Bukit Aman, petang ini. - Gambar The Malaysian Insight oleh Kamal Ariffin, 16 Oktober. 2020.‎"‎‎‎

Ternampak jelas bahawa tindakan menyiasat Anwar adalah untuk mengetahui siapa Ahli-Ahli Parlimen PN yang tidak lagi menyokong Muhyiddin.

Tidak sukar untuk menelah siapa di belakang semua ini kerana untuk pihak polis semata-mata, tidak mungkin mereka berminat sangat dengan perkara itu.

Tambahan lagi, ini adalah urusan politik dan Anwar mahu membentuk kerajaan baru pun masih dalam ruang lingkup tindakan yang dibenarkan oleh undang2 dan Perlembagaan.

Tetapi, pihak polis cuma menjalankan tugas dan apabila Anwar enggan berkongsi senarai yang dimilikinya, kecewalah mereka yang berselindung itu.

 

Peguam 'pelik' enam kes disiasat serentak terhadap Anwar.

 

Image may contain: 1 person


Kebiasaannya siasatan tidak dijalankan secara tergesa-gesa, sebaliknya, melibatkan tempoh masa tertentu.

Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ramkarpal Singh meluahkan rasa ‘pelik’ terhadap enam kertas siasatan membabitkan Ketua Pembangkang itu.

Menurut Ramkarpal, kebiasaannya siasatan tidak dijalankan secara tergesa-gesa, sebaliknya, melibatkan tempoh masa tertentu.

Bagaimanapun, kata beliau, Anwar memberikan kerjasama penuh terhadap siasatan tersebut.

“Kami boleh menyatakan bahawa pihak polis mengambil tindakan yang prefesional.

“Tetapi yang pelik adalah kenapa semua enam laporan disiasat secara tergesa-gesa seperti ini?

“Biasanya mereka mengambil masa untuk menyiasat (kesemua kertas siasatan) dan siasatan melalui tempoh masa tertentu,” katanya dalam sidang media di perkarangan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, di sini pada Jumaat.

Jelas Ramkarpal, kebanyakan kes disiasat mengikut Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi Multimedia 1998.

Terdahulu, Anwar selesai memberi keterangan kepada Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman sekitar pukul 5 petang.

Ahli Parlimen Port Dickson itu memberi keterangan bagi enam kes yang disiasat terhadapnya.

Anwar berkata, penjelasan telah diberikan kepada polis yang mana senarai nama telah diserahkan kepada presiden setiap parti dan menjadi urusannya untuk dipersembahkan ke Yang DiPertuan Agong.

Anwar sebelum ini diminta hadir selepas terdapat 113 laporan dibuat terhadap Presiden Parti Keadilan Rakyat itu berhubung penyebaran senarai nama 121 Ahli Parlimen menyokong pimpinannya.

 

27 POSTING HINGGA KINI. LAGI BERITA AKAN MENYUSUL.

 


SILA TEKAN > UNTUK MEMBACA BERITA TERDAHULU. TERIMA KASIH KERANA MELAYARI BLOG WRLR..


BEBASKAN MEDIA

16 HUJAH MENJAWAB MENJAWAB FITNAH KONONNYA DARI TUN HANIFF OMAR

 

Banyak hampas yang tidak bernilai berita dikisar dan diedar merata tempat untuk menjatuhkan imej DSAI. Salah-satunya ialah kononnya tulisan dari Tun Hanif Omar. Kawan baik saya telah menghubungi Tun dan Tun menafikannya.

Apabila ditelusuri ianya ditulis oleh seorang blogger Umno yang memang benci kepada DSAI. Blogger ini ketinggalan zaman kerana pimpinan kanan Umno sudah menyokong DSAI untuk menjadi PM menggantikan TSMY.

Namun begitu fitnah itu perlu dijawab satu persatu.

1. Tuduhan bahawa kawan-kawan lama DSAI seperti Ismail Mina, Sidek Baba/SB dan Yusri telah meninggalkan DSAI. Ini perkara biasa dalam gerakan Islam. Ia dipanggil oleh *Fathi Yakan tokoh gerakan Islam terkenal Lubnan sebagai orang yang *“ jatuh di tengah jalan”.* atau *Mutasaqitun*

2. Dalam Gerakan Islam terkenal seperti Ikhwan dan Jamaat Islami ada tokoh-tokoh seperti Timbalan Amir atau Setiausaha Agung yang meninggalkan jemaah kerana tarikan kilauan tawaran daripada pihak pemerintah.

3. Timbalan kepada Asy Syahid Hassan al Banna meninggalkan jemaah untuk menjadi menteri awqaf. Timbalan kepada Syeikh Maududi juga meninggalkan Jamaat Islam. Begitu juga yang terbaru di Mesir tokoh penting Ikhwan yang menjadi jurucakap Ikhwan di Barat telah menyeberang ke sebelah As-Sisi.

4. Setakat Ismail Mina yang tak pernah pegang apa-apa jawatan dalam ABIM – cuma kawan baik DSAI semasa di Universiti Malaya, tidak lah pelik sangat. Berkenaan Dr. Sidek Baba dan Dr. Yusri, tak payahlah kita aibkan mereka di sini. Banyak yang boleh diceritakan!

5. Penulis juga cuba membangkitkan suatu isu yang beliau tidak reti apa pun dan naif iaitu pluralisme agama (religious pluralism – RP) yang kononnya DSAI terlibat. RP di Barat ini dilihat dari 2 perspektif: sosiologi/sains politik dan pengajian agama (khusus christianity). Dari sudut sosiologi ia bermaksud ‘religious diversity’ – kepelbagaian agama. Ini tiada masalah dan Islam pun terima hakikat ini. Keduanya dari perspektif pengajian agama dan ia merupa subjek penting di kalangan ‘Christian scholars’.

6. Di kalangan mereka pula berpecah dua: satu mengatakan boleh diterima akan kewujudan religious pluralism tapi yang betul hanya agama Kristian.

7. Satu lagi didokongi oleh John Hicks, bekas profesor agama di Universiti Birmingham. Beliau mengatakan semua agama sama sahaja dan agama Kristian tidak lebih daripada agama lain. Tindakannya itu cukup ‘revolutionary’ ketika itu kerana sarjana-sarjana Kristian lain rata-ratanya merasakan Kristian sahaja yang betul.

8. Hujah John Hicks adalah meyakinkan, dan kerana itu Kerajaan Britain mengambil keputusan membenarkan sembelihan dan pengedaran daging halal di United Kingdom akhir tahun 1960an. Org Islam di UK cukup berterima kasih kepada Prof Hicks ini walaupun org Islam itu tetap yakin bahawa Islam sahaja agama yang diredhai Allah Subhanahu wa-Ta’ala.

9. DSAI membincangkan ‘religious pluralism’ dalam konteks perdebatan John Hicks dgn sarjana-sarjana lain yang menggoncangkan seluruh premis kekuatan pengakuan/klaim agama Kristian. Memang DSAI mengambil pandangan terbuka John Hicks sebagai positif (dan menguntungkan masyarakat Islam di Barat apabila Islam juga mulai diakui sah) itu, tetapi dalam penjelasannya kepada kawan-kawan senior ABIM, beliau sekalipun tidak berniat mengatakan Islam itu sama sahaja dan agama-agama lain. Jadi, kalau nak quote, jangan quote di luar konteks. *Itu ‘intellectual dishonesty’ dan satu penipuan yang nyata.*

10. Bab DSAI dan DAP juga sengaja diputar-belitkan. Tidakkah Ku Li tahun 1980an dahulu membuat pakatan seperti PH di mana Semangat 46 bergabung dengan DAP untuk membentuk kerajaan, tapi kecundang dalam pilihan raya ketika itu.

11. Begitu juga dalam PRU 14, *DSAI berada dalam penjara tetapi yang mengetuai perundingan dengn semua parti dalam PH (termasuk DAP) ialah Tun M dan TSMY.* Kenapa tindakan mereka ini tak pernah diungkit? Yang diungkit ialah kononnya DSAI bersekongkol dengan DAP dan menjadi ‘tali barut DAP.’

12. Dalam PRU 1999 dulu – DAP, KeADILan dan PAS pun pernah bergabung dalam Barisan Alternatif. *Tidak ada siapa yang menyerang PAS/Ustaz Fadzil Noor ketika itu. DAP dulu dan sekarang serupa sahaja, hakikatnya dipimpin oleh Lim Kit Siang!* Dan orang lupa siapa yang mendapat projek raksasa di Pulau Pinang sehingga LGE dihadapkan ke mahkamah, kerana tuduhan rasuah daripada projek itu. Nazri Aziz lah yang berunding dgn LGE sehingga projek berbilion itu diperolehinya!

13. Akhir sekali tuduhan “Anwar berkawan (oleh yang demikian talibarut) Barat.” Mereka ini lupa Anwar ini pernah menjadi orang besar Malaysia (TPM), jadi takkan dia tak berjumpa dan berkawan dgn orang-orang besar/hebat dalam bidang politik, bisnes, korporat dsb nya.

14. Ada yang berkenalan begitu-begitu sahaja, dan ada yang menjadi kawan rapat. Ini lumrah manusia. Tak kisah orang itu dari Barat, Timur dsb nya. Memang Anwar berkawan dengan semua orang. Tapi kenapa disebut nama-nama di Barat sahaja?

15. Kawan-kawan baiknya termasuk Joseph Estrada dulu Presiden Filipina, Pak Suharto (seperti bapanya) dan Pak BJ Habibie (seperti abangnya sendiri), Manmohan Singh bekas PM india, PM Kanada dan Australia.

Ingat tak Margaret Thatcher yang cukup mgkagumi Anwar bila dia berkata, “…kalau dia ini (Anwar) seperti pemain bola professional, semua negara akan membelinya untuk menjadi menteri kewangan mereka!”.

16. Ketika Anwar menjadi Menteri Pendidikan (masih muda ketika itu), dia menang dalam pimilihan menjadi Presiden Unesco kerana para Menteri Pendidikan dari seluruh dunia adalah kawan-kawan sezaman dalam pergerakan belia khususnya World Assembly of Youth (WAY) yang mana *Anwar adalah anggota Jawatankuasanya. Itulah hebatnya Anwar. Cukup disayangi oleh Syeikh Dr. Yusoff al Qaradawi dan Almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz.*

Kalau nak attack dan nak berbohong tentang Anwar, buatlah homework terlebih dahulu, jangan hentam kromo sahaja. *Nampak sangat tulisan picisan walaupun mencuri nama Tun Hanif Omar.*

*#AnwarPM9*

*#apakhabaranwar?*

*I S L A H M E D I A*

Menanti berakhirnya ‘Tragedi Oktober’?


Oleh Liew Chin Tong

(Ahli Dewan Negara, Pengerusi DAP Johor dan Pengarah Pendidikan Politik DAP)

‘Tragedi Oktober’ di Malaysia telah sampai ke tahap di mana sama ada kerajaan Muhyiddin akan tumbang dahulu, atau Umno berpecah sebelum rampasan kuasa oleh Najib-Zahid terhadap Muhyiddin dilancarkan.

Minggu-minggu seterusnya sehingga Belanjawan 2021 diputuskan Parlimen, akan menentukan nasib Tan Sri Muhyiddin Yassin. Kerajaan Sheraton beliau yang begitu rapuh boleh tumbang dalam masa beberapa minggu, kalau pun tidak beberapa hari mendatang. Puak utama dalam Umno yang dipimpin Najib Razak dan Zahid Hamidi sedang cuba menjatuhkan Muhyiddin dengan menarik balik sokongan terhadap kerajaan beliau. Namun langkah Zahid ini mungkin juga mempercepatkan kehancuran Umno.

Pemimpin-pemimpin utama Umno tidak begitu gembira, terutamanya selepas pengalaman pahit bersama Bersatu dalam pilihan raya negeri Sabah baru-baru ini. Sekiranya Muhyiddin kehilangan kuasa akibat langkah-langkah Umno, ini adalah semata-mata disebabkan oleh kegagalannya memahami bahawa keseluruhan usaha Hamzah Zainuddin di Sabah – yang dirumitkan oleh beberapa kesilapan oleh Azmin Ali yang menambah kemarahan beberapa pihak yang mewakili Muhyiddin – adalah satu usaha selingan yang tidak diperlukan.

Apa yang pemimpin Umno marah sangat?

Tanpa kerusi Umno, Langkah Sheraton tidak mungkin berlaku. Tetapi sejak mula, objektif utama Muhyiddin, Hamzah, Azmin dan operator mereka adalah untuk memecah-belahkan Umno.

Kebencian Umno terhadap Bersatu

Rungutan utama Umno ialah hakikat bahawa walaupun mempunyai 39 kerusi, parti Muhyiddin (yang mempunyai 31 kerusi) telah diberikan portfolio kementerian yang paling penting.

Bersatu mendapat dua daripada empat jawatan Menteri Kanan yang diberikan kepada Azmin Ali dan Radzi Jidin. Bersatu juga mendapat portfolio dianggap penting seperti Menteri Dalam Negeri (Hamzah Zainuddin), Pembangunan Luar Bandar (Abdul Latif Ahmad), Hal Ehwal Ekonomi (Mustapha Mohamad), Pertanian (Ronald Kiandee) dan Komunikasi (Saifuddin Abdullah).

Perdana Menteri juga melantik dua orang bukan ahli politik sebagai proksi peribadinya untuk menjaga portfolio kewangan (Tengku Zafrul) dan agama (Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri), kedua-duanya jawatan idaman Umno. Malah PAS pun turut kecewa kerana tidak diberikan portfolio agama.

Daripada sembilan pimpinan Umno yang dilantik sebagai menteri dalam Kabinet Muhyiddin, empat daripada bukan Ahli Majlis Tertinggi: Hishammuddin Huessein (menteri luar), Khairy Jamaluddin (sains dan teknologi), Halimah Sadique (perpaduan) dan Adham Baba (kesihatan).

Menteri Wilayah, Tan Sri Annuar Musa adalah AMT lantikan. Enam daripada tujuh timbalan menteri Umno juga bukan AMT. 

Selain daripada kumpulan Azmin dalam Bersatu, pimpinan Bersatu yang lainnya adalah bekas pimpinan Umno. Ada yang meninggalkan Umno sebelum pilihan raya 2018, selebihnya pengkhianat yang menyertai Bersatu selepas Umno hilang kuasa.

Parti Muhyiddin itu turut mahu memecahkan Muafakat Nasional, gabungan setahun jagung antara Umno dan PAS. Jika dipaksa memilih antara Umno dan Bersatu, PAS tentunya akan memilih Bersatu.

Setelah kehilangan pemimpin-pemimpin progresifnya pada tahun 2015, PAS tidak lagi bercita-cita besar untuk meluaskan pengaruhnya di peringkat nasional. Objektif yang realistik bagi PAS ialah untuk mendominasi di Kelantan, Terengganu, Kedah Utara dan Pahang Timur. Bersatu tiada masalah untuk menyerahkan kawasan-kawasan ini kepada PAS; sedangkan Umno tidak boleh berbuat demikian kerana mereka telah bertanding di kawasan-kawasan tersebut sekian lama dan masih terus mempunyai kehadiran akar umbi yang signifikan di sana.

“Apa lagi UMNO mahu?”

Secara asasnya, apa yang sedang kita hadapi sekarang ialah kesan berpanjangan daripada kejatuhan Umno pada 2018.

Selepas kekalahan Umno, pemimpin yang kurang dicemari dana Najib Razak seperti Mohamad Hassan dan Khairy Jamaluddin memasang cita-cita untuk bangkit menerajui parti. Mereka berharap Najib dan Zahid Hamidi akan meninggalkan parti kepada pelapis baharu untuk membina semula parti dari kerusi pembangkang dan seterusnya menang dalam PRU akan datang.

Tetapi Najib dan Zahid belum bersedia untuk melepaskan. Mereka memerlukan wadah politik yang boleh digunakan untuk mendapatkan sokongan ramai supaya mereka boleh kekal relevan dan kembali berkuasa untuk mengelak daripada masuk penjara. Mereka gunakan isu ICERD dan kemudian rusuhan Seafield untuk menghangatkan suasana.

Umno di bawah Najib dan Zahid beralih ke arah PAS dan mereka sama-sama menjalankan ‘strategi bumi hangus’ untuk membakar negara dengan isu kaum dan agama. PAS dan Umno mempermainkan keresahan umat Islam dan memperkukuh persepsi bahawa kerajaan Pakatan Harapan dikawal oleh DAP, dan orang Cina memegang tampuk kuasa.

Tujuan kumpulan ini ialah untuk menyusahkan pentadbiran Pakatan sehinggakan PRU perlu diadakan dan kemenangan akan berpihak kepada PAS dan Umno, manakala Najib dan Zahid boleh terlepas daripada kes-kes mahkamah.

Pada masa yang sama, faktor-faktor lain turut menyumbang. Azmin tidak mahu Anwar menjadi Perdana Menteri, lalu beliau bekerja keras untuk membentuk gabungan baharu yang tidak akan mencalonkan Anwar sebagai PM. Segala-galanya memecut laju setelah beberapa klip video muncul pada Jun 2019 yang mendakwa Azmin melakukan hubungan seks bersama seorang lelaki.

Cubaan rampasan kuasa Oktober tahun lalu

Gabungan yang cuba dibentuk oleh Azmin melibatkan dua lagi perencana utama: Hamzah Zainuddin dan Hishammuddin Hussein. Hamzah membawa sejumlah 15 Ahli Parlimen untuk melompat menyertai Bersatu, mengurangi kerusi Umno daripada 54 menjadi 39. Hishammuddin pula didakwa mengawal 17 orang Ahli Parlimen Umno.

Rancangan pada Oktober 2019 ialah untuk membentuk sebuah kerajaan perpaduan Melayu dengan tambahan kumpulan Hishammuddin (17), Gabungan Parti Sarawak, GPS (18) dan PAS (18) untuk mencukupkan angka 53, bagi menggantikan angka-angka Amanah (11) dan DAP (42).

Kongres Maruah Melayu pada 6 Oktober 2019 direncana oleh Hamzah Zainuddin, bersama-sama Azmin Ali dan Hishammuddin Hussein di belakang tabir. Serangan berterusan terhadap DAP sepanjang Oktober bertujuan untuk memecahkan Pakatan Harapan.

Objektif utama rancangan untuk menggunakan 53 Ahli Parlimen daripada kumpulan Hishammuddin, GPS dan PAS bagi menggantikan 53 kerusi Amanah dan DAP ialah untuk menafikan peluang Anwar menjadi Perdana Menteri. Azmin percaya bahawa apabila DAP dan Amanah tidak lagi sebahagian daripada sifir terbabit, beliau akan dapat mengawal majoriti Ahli Parlimen PKR, atau tiada sesiapa akan menyokong Anwar sebagai PM.

Pada 14 Oktober 2019, akhbar New Straits Times menyiarkan laporan muka depan tentang idea besar Hishammuddin untuk membina sebuah ‘Bangsa Malaysia’ tanpa DAP dan Amanah. Itu merupakan serangan yang pertama.

Namun pada waktu itu, Muhyiddin Yassin dan Tun Dr Mahathir Mohamad tidak berkenan dengan cubaan sedemikian.

Pada 15 Oktober 2019, saya berjaya meyakinkan Setiausaha Pakatan Harapan, Saifuddin Abdullah untuk menandatangani kenyataan bersama Majlis Setiausaha PH bersama empat setiausaha parti: Hatta Ramli (Amanah), Saifuddin Nasution (PKR), Marzuki Yahya (Bersatu ketika itu) dan Anthony Loke (Setiausaha Agung DAP menganggotai Majlis Presiden manakala orang nombor dua, Setiausaha Organisasi menganggotai Majlis Setiausaha).

Sehingga hari ini saya masih tertanya-tanya kenapa Saifuddin Abdullah, yang begitu rapat dengan Azmin dan mempunyai peranan besar dalam Langkah Sheraton, tidak teragak-agak untuk menandatangani kenyataan yang mendedahkan rencana Hishamuddin-Azmin-Hamzah. Mungkin beliau tidak tahu mengenainya pada waktu itu.

Kenyataan Pakatan itu disiarkan akhbar-akhbar utama pada 16 Oktober 2019, genap setahun hari ini. Saya berani sebut bahawa kita berjaya menggagalkan rampasan kuasa 53 ganti 53 (Hishamuddin, GPS dan PAS menggantikan Amanah dan DAP) pada hari itu.

Langkah Pasca-Sheraton

Pakatan gagal mengelakkan rampasan kuasa seterusnya pada 23 Februari 2020 apabila Muhyiddin menyokong rancangan terbabit dan Zahid membawa keseluruhan blok Umno ke meja rundingan dan mendesak bahawa beliau satu-satunya jurucakap bagi pihak Umno.

Pada Februari, dengan sokongan 39 kerusi Umno, rancangan mereka adalah untuk menendang keluar kumpulan Anwar dalam PKR, DAP dan Amanah. Mereka beranggapan bahawa parti Warisan pimpinan Shafie Apdal bersama Dr Mahathir dan kerajaan Sheraton akan berkuasa dengan sekurang-kurangnya 125 kerusi, kalau pun bukan 130. Mereka terkejut apabila Dr Mahathir dan Shafie enggan masuk campur dengan rancangan terbabit dan sejak itu, kerajaan Sheraton ini hanya mampu mentadbir dengan majoriti kurang daripada bilangan jari di sebelah tangan.

Apa yang penting, Umno tidak mampu bertindak secara berpadu sejak kekalahannya pada 2018. Rancangan Hishammuddin ialah supaya Umno berpecah pada Oktober 2019. Kita menanti apa yang bakal terjadi pada Oktober 2020.

Cubaan Zahid dan Najib untuk bercerai dengan Muhyiddin akan menyebabkan Umno bercerai-berai terlebih dahulu. Kita masih memerhatikan apakah peranan Naib Presiden Umno merangkap menteri paling kanan dalam Umno, Ismail Sabri. Beliau mungkin menjadi penentu pihak yang mana akan terakam sejarah.

Banyak kejutan mendatang dalam Tragedi Oktober kali ini. 

KU LI UMNO TOLAK DISOGOK, PAS PULA MACAM MANA?


DSAI DIHADAPAN BALAI PC


 

Soal nama dan bilangan sokongan MP antara saya dan Agong - Anwar

 
Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan tindakan beberapa pihak yang menggesanya supaya mendedahkan bilangan dan nama ahli parlimen yang menyokong beliau sebagai perdana menteri merupakan satu tekanan politik semata-mata.

 

Malah, rata-rata 6 laporan polis yang dibuat menjurus kepada perihal nama dan bilangan ahli parlimen yang menyokong beliau.

 

"Saya beri kerjasama sepenuhnya kepada pihak polis dalam semua siasatan ini. Yang diminta mereka adalah nama ahli parlimen.

 

"Saya beritahu saya sudah bagi surat pengesahan dari presiden parti masing-masing dengan mewakili nama masing-masing.

 

"Justeru, urusan ini adalah urusan saya untuk dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong, bukan urusan polis atau orang politik atau menteri dalam negeri yang mengerahkan pihak polis untuk mengetahui nama tersebut," katanya.

 

Anwar berkata demikian selepas selesai memberikan keterangan di unit Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman bersama peguamnya, Ramkarpal Singh.

 

Dalam 6 laporan polis tersebut, ada antaranya dibuat oleh ahli UMNO, Armada Bersatu dan individu-individu tertentu.

 

Ramkarpal berkata, kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

 

"Yang pelik kenapa semua 6 laporan disiasat tergesa-gesa seperti ini, sangat aneh.

 

"Semua laporan disiasat dengan sekali gus, biasanya ia akan mengambil masa, pelik mengapa ia disegerakan," katanya.

 

Anwar turut meluahkan rasa terkilan terhadap kesungguhan pihak tertentu yang mahu mengetahui bilangan dan nama ahli parlimen yang menyokong beliau.

 

"Ini satu perkara yang amat membimbangkan dan menghairankan mengapa nombor 121 dan bilangan ahli parlimen menjadi fokus.

 

"Saya beri kerjasama penuh tetapi isu ini sudah dipersembahkan oleh presiden parti yang membuktikan bahawa kami mempunyai lebih dari 121 ahli parlimen. Saya bukan berada di sini untuk tunduk kepada kuasa politik dengan memberikan nama yang terlibat.

 

"Ini bukan urusan mereka, ini urusan saya dan Agong. Ini hanya satu rencana politik untuk menekan saya dalam saat-saat genting. Apa yang polis tanya pun menjurus kepada politik, bilangan ahli parlimen dan pertemuan dengan Agong," katanya.

 

Namun, Anwar bertegas bahawa beliau tidak akan mendedahkan nama dan bilangan sebenar ahli parlimen yang menyokong beliau selagi belum tiba masanya.

 

"Ini antara saya dan Agong, tidak munasabah untuk mengetahui dengan terperinci apa yang berlaku antara saya dan Agong.

 

"Saya beri kerjasama penuh, pihak polis pun berpuas hati dengan keterangan saya. Ini tindakan licik, campur tangan politik, malah penyalagunaan kuasa politik kepada polis dengan mempersoalkan isu seperti nama dan bilangan ahli parlimen.

 

"Ini bukan urusan mana-mana pihak lain, ini adalah tugas saya sebagai ahli parlimen untuk mempersembahkannya kepada Agong," katanya.

 

Anwar juga menafikan beliau gagal mempersembahkan bilangan dan nama ahli parlimen yang menyokong beliau.

 

"Saya tidak pernah kata saya persembahkan nombor atau nama seluruh ahli parlimen yang menyokong saya.

 

"Kalau ingat balik kenyataan saya, saya persembahkan surat dan dokumen bukan nama. Apa yang dipersembahkan adalah sokongan dari ahli parlimen KEADILAN. Saya sebagai presiden KEADILAN mempersembahkan 38 ahli parlimen KEADILAN dan mereka memberi sokongan penuh kepada saya.

 

"Soal bila nama dan bilangan akan diumumkan, setakat ini perkara ini belum berbangkit tapi sedang diuruskan," katanya.

 

EKONOMI MALAYSIA MASUK FASA KEMELESETAN?


GANDINGAN ANWAR – KU LI MEYAKINKAN


TIDAK MUSTAHIL WARISAN PLUS KEMBALI PERINTAH SABAH


FAKTOR KU LI, MEDAN BARU POLITIK DIBUKA