WAJIB BACA: MB Khalid bertahan hingga November?

Rabu, 03 September 2014 05:44

oleh: Amirul mukminin
WRLR


Dakwaan Naib Presiden PAS Husam Musa bahawa terdapat pasukan TPM Muhyiddin Yassin yang  menyelinap ke dalam struktur PAS di waktu hubungan parti itu dan sekutu Pakatan Rakyat berada dalam keadaan goyah, mengesahkan potensi berpanjangannya ketidaktentuan politik di Selangor.

MB sepatutnya telah dilantik apabila Dr Wan Azizah mendapat majoriti 30 kerusi DUN. Pelbagai ahli akademik, termasuk pakar Perlembagaan Persekutuan Dr Aziz Bari memberi pendapat bahawa perlantikan MB tidak boleh ditangguhkan sebagaimana dilakukan sultan Selangor sekarang.

Namun tidak mustahil sekiranya anasir Umno campurtangan mencatur politik Selangor sebagaimana didakwa Husam. Anasir itu memang telah kelihatan mencatur politik dalaman PAS sejak dua bulan lalu dan menguasai penasihat-penasihat yang rapat dengan Presiden Hadi Awang sehingga berlakunya keputusan bolak-balik, bersetuju dengan nama Dr Wan Azizah pada mesyuarat 17 Ogos tetapi presiden sendiri menentang Wan Azizah pada 25 Ogos.

Khalid sehingga November


Terbaharu, sumber dalaman yang rapat dengan MB Selangor Khalid Ibrahim mendakwa MB itu akan bertahan sehingga bulan November.

DUN akan bersidang pada November untuk meluluskan belanjawan tahunan. Sekiranya belanjawan itu tidak diluluskan maka sultan tiada pilihan selain membubarkan DUN. Pemerhati politik berpendapat tempoh sehingga November membolehkan pihak BN membuat persiapan pilihan raya yang mantap bagi merampas 29 kerusi DUN dan membolehkan BN membentuk kerajaan baharu pada Disember.

Sumber dalaman itu juga mendedahkan kakitangan dalam agensi yang rapat dengan kerajaan Selangor diarah bekerja seperti biasa kerana tidak berlaku pertukaran MB dalam masa terdekat. Dengan maklumat terbaharu ini, rakyat sangsi proses pertukaran MB dengan menyerahkan nama kepada sultan akan berjalan lancar.

Naik Azmin Ali

PAS boleh dikesan mempunyai agenda akan menentang keras Dr Wan Azizah. Sumber dalaman PAS mendakwa wujud perancangan untuk menaikkan Azmin Ali sebagai calon alternatif. Perkara itu didakwa dirancang oleh Setiausaha Agung PAS Mustafa Ali. Oleh kerana itu Mustafa bertegas untuk tidak mencadangkan calon PAS. Tetapi dalam masa sama, tindakannya pelik kerana mencadangkan nama Azmin.

Kerusi MB diakui milik PKR tetapi PAS akan menentukan calon dari parti itu, bukan PKR sendiri. Usaha ini ditentang oleh PKR dan DAP yang berasa terhina kerana perbincangan dalam Mesyuarat Majlis Presiden PR pada 17 Ogos lalu telah bersetuju meletakkan Wan Azizah sebagai calon tunggal.

Jelas gerakan ini bukan dilakukan oleh PAS secara bersendirian. Tanpa BN di belakang situasi ini tidak mungkin perlantikan jawatan penting untuk mengurus sesebuah negeri boleh ditangguhkan sedemikian lama.

PAS tidak mampu menguasai semua sumber. Rujuk sejarah parti itu di Kelantan pada 1978 apabila usaha mengganti MB yang dihalang oleh Umno berkahir dengan pilihan raya negeri boleh dijadikan tauladan. Hanya dengan campurtangan kerajaan persekutuan semua kemelut di Selangor boleh diheret semaksimum mungkin.

Cuma yang menjadi persoalan, mengapakah puak presiden PAS tidak faham dengan percaturan Umno BN ini? Sudah nyanyukkah mereka hingga terlupa ingatan Mursyidul Am Nik Aziz Nik Mat mengenai bencana bekerjasama dengan Umno pada 1970 – 1978.

Umno hanya inginkan PAS ketika parti itu kuat dan apabila menjadi sekutu, maka mereka akan berusaha melemahkan PAS sehingga tiba peluang untuk menyingkirkan parti Islam itu.

Ingatan bekas MB Selangor Mohammad Taib agar PAS jangan syok sendiri juga perlu dihadam oleh pemimpin PAS. Tanpa sokongan Cina dan India, iaitu gabungan dengan parti-parti dalam PR maka PAS tidak akan mampu berkuasa di negeri pantai barat semenanjung.

Ulama yang pro Umno jangan syok sendiri. Bekas Naib Presiden PAS Nakhaie Ahmad juga telah mengumumkan beliau meninggalkan Umno kerana tidak sebulu dengan perjuangan parti itu. Adakah ‘ustaz-ustaz muda PAS’ yang tidak putus-putus menghentam Anwar kononnya mengamal nepotisme akan mengikut jejak ustaz Nakhaie 20 tahun akan datang?

Walak membuta tuli

Satu perkara yang diakui oleh Timbalan Presiden PAS Muhammad Sabu ialah kurang matang generasi muda parti itu dalam memikirkan masa depan secara berhemah dan rasional. Mereka tidak merasakan detik PAS dihina oleh kerajaan Umno BN ketika parti itu hampir tiada kerusi pada 1980an. Mereka menyertai PAS ketika parti telah kuat selepas era reformasi pada hujung 1990an. Mereka berkata dengan semangat jihad dan pertolongan Allah akan tiba dan PAS boleh menguasai Malaysia secara bersendirian.

Akhir-akhir ini atas nama Melayu mereka merasakan penyatuan dengan Umno lebih baik daripada bersama PR. Ustaz muda PAS perlu sedar diri, mereka tidak mempunyai genetik Umno. DNA mereka lain. Umno sanggp melakukan rasuah besar-besaran, khianat dan pecah amanah.

Ustaz ini jika bersekongkol dengan Umno akhirnya akan mengecam perjuangan Umno. Umno juga tidak sesuai dengan perjuangan PAS yang terlalu islamik. Mereka menganggap PAS parti yang menggelikan. Mereka menahan sesak nafas ketika mempunyai kepentingan, sebaik sahaja kuat maka tubuh badan mereka menggeliat melontar PAS ke dalam semak samun sejarah.
Tiada ijtihad paling mengelirukan dalam  PAS kecuali yang dilakukan ke atas kemelut Selangor. Kesungguhan mereka untuk menghancurkan PR amat dikesali dan bakal dicemuh oleh generasi akan datang kerana menyempitkan peluang rakyat untuk berubah daripada sistem pemerintahan feudal-kolonial kepada kemerdekaan sebenar.

WAJIB BACA: PasMa, gempur puak UG PAS

OLEH: AMIRULMUKMININ WRLR


Sekumpulan ahli PAS sudah memulakan kempen untuk memastikan parti Islam itu kekal dalam Pakatan Rakyat (PR), satu langkah yang boleh dilihat sebagai cabaran kepada kepimpinan konservatif Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) ditubuhkan selepas lebih 100 ahli PAS bertemu di Kota Baru, Kelantan pada Ahad, kata satu sumber dengan sasaran menghalang parti Islam itu meninggalkan PR dan bekerjasama dengan Umno.

"Dalam pertemuan pada hari Merdeka itu, kita berjaya kumpul 100 orang yang datang dari seluruh negara untuk tujuan yang sama iaitu meletakkan perjuangan PAS atas landasan yang betul," kata salah seorang penggerak utamanya kepada sebuah portal berita.

Beliau yang enggan dikenali berkata  kumpulan itu akan memberi penerangan kepada ahli tentang perlunya PAS kekal dalam PR. PasMa menolak ijtihad kumpulan konservatif dalam parti itu tidak boleh bertoleransi dengan perbezaan pendapat.

PasMa yang dianggotai puak profesional dan ulama itu juga akan menggempur idea penyatuan PAS Umno yang kini didakwa sedang dipopularkan oleh puak Unity Government (UG) dalam PAS.

Inisiatif ini bermula selepas Hadi memberitahu Jawatankuasa PAS Pusat pada 25 Ogos beliau mahu bekerjasama dengan Umno untuk menubuhkan kerajaan di Selangor.

Masih belum dipastikan bagaimana pimpinan PAS akan memberikan reaksi terhadap gerakan ini.

Portal The Malaysian Insider melaporkan minggu lepas Hadi mencadangkan PAS, Umno dan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bekerjasama dengan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali sebagai menteri besar.

Bagaimanapun, setiausaha politik presiden PAS itu, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menafikan laporan itu dan menegaskan tiada perbincangan dilakukan di antara Azmin dan Hadi. The Malaysian Insider mempertahankan laporan awalnya itu.

Sumber memberitahu The Malaysian Insider, PasMa akan mengadakan majlis penerangan di seluruh negara untuk menjelaskan mengapa PAS perlu kekal dalam PR dan menolak Umno.

Majlis penerangan pertama akan diadakan di sebuah hotel di Shah Alam pada 8 September dan akan menampilkan tiga ahli panel iaitu Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa, Ahli Jawatankuasa (AJK) Pusat Datuk Dr Mujahid Yusof dan bekas ahli Majlis Syura Ahmad Awang.

"Kita akan gabungkan semua pihak dalam majlis penerangan ini, khasnya  profesional dan ulama," kata sumber itu.

Hubungan dalam PR menjadi kucar kacir kebelakangan ini disebabkan Langkah Kajang untuk menggantikan Khalid sebagai menteri besar Selangor.

Presiden, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan diikuti dengan Majlis Syura Ulama PAS menentang langkah itu dan mempertahankan Khalid.

Tetapi selepas PKR memecat Khalid, PAS menerima keputusan untuk menggantikannya dengan calon lain.

Bagaimanapun PAS tidak berapa senang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk menggantikan Khalid walaupun mesyuarat Jawatankuasa PAS 17 Ogos lalu mencalonkan beliau dan Azmin untuk menggantikan Khalid.

Dalam usaha untuk memastikan Dr Wan Azizah menjadi menteri besar Selangor, PKR berjaya mendapatkan sokongan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS untuk mencukupkan sokongan majoriti dalam Dewan Undangan Negeri (DUN).

Sesetengah pihak dalam PAS tidak berpuas hati dengan perkara ini dan bertindak memujuk Azmin untuk bersama mereka dalam gabungan 13 Adun PAS, 12 Adun Umno dan beberapa Adun PKR.

Baru-baru ini, khabar angin mula tersebar kononnya seorang pemimpin kanan PAS membawa tiga Adun PKR Selangor bertemu dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mesyuarat itu bertujuan membuka jalan kerjasama antara tiga Adun PKR itu dengan PAS dan Umno bagi membentuk kerajaan baru di Selangor.

Semalam Husam dalam kenyataannya berkata, matlamat utama Umno dalam kerjasama ini adalah untuk mendapatkan kembali majoriti dua pertiga di Parlimen bagi membolehkan persempadanan pilihan raya baru dilakukan.

"Selangor adalah umpan terdekat mereka," kata Husam dalam artikelnya dan menambah beliau yakin usaha Umno akan menemui kegagalan.

Struktur Organisasi Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) sessi 2014/16.

Mursyid Am Pasma : Ust Hj Ahmad Awang (Perak)
Timb Mursyid Am Pasma : Ust Muhammad Husin (Kel)
Presiden Pasma : Yb Dato’ Husam Musa (Kel)
Timb. Presiden Pasma : Dr Hatta Ramli (Sel)
Naib Presiden Pasma : Dr Dzulkifli Ahmad (Sel)
Naib Presiden Pasma : Dr Mujahid Yusuf Rawa (Png)
Naib Presiden Pasma : Yb Khalid Samad (Sel)
Ketua Pemuda : Sheikh Omar (Joh)
Ketua Muslimat : Aiman Athirah (Sabah)
Ketua Ulamak : Ust Mohamad Nor (Mel)

AJK Pasma :
Nordin Majid (PGS – Phg)
Dato Wan Rahim (Kel)
Ust Taib Ahmad (Ked)
Ust Nasir Zakaria (Ked)
Ust Fuad Othman (N9)
Hanipa Maiden (Sel)
Syed Azman (Trg)
Mohamad Sabu (Png)
Ust Dzulqarnain (Per)
Sayuthi Basirun (Sel)
Abd Fatah Harun (Kel)

AJK Tambahan :
Rahman Talib
Hazmi Hassan
Sayuthi Omar
Hisyamudin Ghazali

: TERKINI.WAJIB BACA ; Muslihat politik PAS tidak boleh diterima

Jumaat, 05 September 2014 07:43

oleh: Amirulmukminin WRLR

Tidak diketahui siapakah yang menjadi dalang sehingga terlepasnya satu surat yang tidak diketahui oleh kepimpinan tertinggi PAS mencalonkan nama Iskandar Samad, Sallehen Mukhyi dan Yunus Hairi sebagai MB baharu Selangor.

Media hanya diberitahu surat itu dihantar melalui seorang Exco Pemuda PAS bersama seorang kerabat diraja Selangor. Surat tersebut menimbulkan kemarahan pemimpin kanan PAS sehingga surat kedua dihantar secara rasmi mengandungi nama Dr Idris Ahmad, Dr Yaakob Sapari dan Iskandar Samad sebagai calon MB.

Masalahnya, surat pencalonan MB pastinya ditandatangani oleh Presiden PAS Hadi Awang supaya ia sah dan boleh dipertimbangkan sultan. Adakah Hadi terlibat dalam menandatangi surat pertama itu? Jika terlibat maka kewibawaannya dalam parti telah hancur.

Pada 17 Ogos, dalam mesyuarat AJK PAS Pusat, Hadi sendiri mencadangkan nama Wan Azizah dan Azmin. Sewajarnya Hadi berpegang pada janji untuk menamakan mereka berdua sebagai calon MB. Namun apabila nama kedua-duanya diganti dengan nama lain maka Hadi telah melanggar janji.

Peristiwa besar ini menambah kecurigaan rakan PR terhadap PAS. Adakah PAS sengaja ingin mencetuskan kekecohan agar komponen lain memecat parti itu dari PR?

Dalam kalangan penyokong PAS sendiri semakin banyak yang mempertikaikan kewibawaan Hadi memimpin PAS. Hadi hilang kawalan terhadap institusi yang dipimpinnya. Tidak mungkin terdapat surat yang tidak diketahui isi kandungannya oleh mana-mana pemimpin tertinggi PAS tetapi melibatkan pejabat Hadi boleh dihantar dalam organisasi berusia lebih 50 tahun.

PAS memaparkan imej parti itu sangat tidak teratur. Malah lebih buruk berbanding JKKK Umno yang menguruskan sebuah kampung kecil.

Sebelum 4 September, masih banyak penyokong puak ulama menentang golongan profesional PAS yang pro PR. Mereka juga menyokong Dewan Ulama mengecam dua Adun PAS yang menandatangani pengakuan bersumpah mencalonkan Wan Azizah sebagai MB.

Namun selepas 4 September, mereka tidak lagi mempercayai ulama mampu mentadbir PAS. Malah PAS dianggap membuat keputusan yang tidak rasional, tidak bertrategi dan tidak bertindak sebagai sebuah organisasi dalam isu perlantikan MB Selangor.

Sukar untuk sesiapa yang waras mempercayai PAS berupaya memerintah negara jika di antara sesama mereka pun berlaku tikam belakang rakan sendiri. Surat-surat penting boleh dibuat tanpa melalui prosedur standard dan janji boleh dimungkiri sesuka hati.

Bagi Cina dan India, mereka bertegas untuk tidak lagi mengundi PAS selagi mana isu kebolehpercayaan para pemimpinnya tidak ditangani.

Cara paling baik memanggil semula kepercayaan rakyat ialah dengan mengundurkan beberapa pemimpin lama yang menimbulkan ketidak tentuan itu sejak dua bulan lalu, seperti Hadi Awang, Mustafa Ali dan beberapa yang lain dalam Dewan Ulama serta Majlis Syura. Tanpa mengetepikan mereka PAS akan kembali ke zaman kepimpinan Asri Muda dan dipencilkan rakyat.

WAJIB BACA Majlis Syura lebih tinggi tapi tak mesyuarat bersama PR

Jumaat, 05 September 2014
OLEH: AmirulmukmininWRLR


Rakyat bingung dengan permainan politik PAS yang menghantar dua surat kepada sultan Selangor berhubung perlantikan Menteri Besar baharu.

Lebih memeningkan kepala apabila Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS Datuk Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh mengakui tidak mengguna pakai nama-nama yang dipersetujui oleh wakil PAS, Timb. Presiden Mohammad Sabu dan Setiausaha Agung Mustafa Ali dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat, 17 Ogos lalu.

"Ya... ya betul. Majlis Syura yang putus nama. Majlis Syura ini badan tertinggi (dalam PAS)," kata Zawawi ketika dihubungi Malaysiakini, 5 September lalu.

Pengakuan yang menyebut Majlis Syura merupakan kuasa pemutus tertinggi memilih nama yang dihantar kepada sultan dan ia adalah badan lebih tinggi daripada AJK PAS Pusat seolah-olah mempersendakan persekutuan PAS bersama PR selama ini. Dalam pilihan raya, Majlis Syura digunakan untuk menapis calon-calon yang akan bertanding, bukannya untuk membatalkan nama-nama yang telah dipersetujui.

Dalam hal persekutuan dengan komponen Pakatan, Majlis Syura sepatutnya tidak boleh menggunakan kuasa veto mereka sebagai badan tertinggi. Sekiranya majlis itu ingin memutuskan calon mereka sendiri maka wakil Majlis Syura perlu berbincang bersama wakil PR.

Jawatan Menteri Besar Selangor adalah keputusan konsensus ketiga-tiga parti dan bukannya keputusan yang melibatkan PAS secara individu. Memang benar surat sultan ditujukan kepada PAS secara individu tetapi sebagai parti ulama, PAS seharusnya menunjukkan toleransi sebagai pendakwah.

Pendakwah tidak mengambil jalan singkat dalam membuat keputusan. Majlis Syura tidak boleh berkata Wan Azizah tidak sesuai kerana beliau wanita atau Azmin tidak sesuai kerana mempunyai kepentingan perniagaan misalnya. Jika PAS bersikap demikian India dan Cina tidak lagi akan mengundi parti itu kerana sebarang perlantikan melibatkan pemimpin bukan Islam kelak akan ditentang oleh Majlis Syura atas faktor agama, jantina dan budaya.

PAS yang sejak 2008 semakin moderat kini telah kembali ke alam jumud dan tidak toleran terhadap perkembangan politik moden.

Namun perkara paling dikesalkan ialah sikap ulama yang tidak berpegang pada janji. Apabila wakil PAS telah bersetuju untuk meletakkan Dr Wan Azizah sebagai calon tunggal MB pada 17 Ogos lalu, sebarang pindaan perlulah melalui mesyuarat serupa.

Islam mengajar untuk berpegang pada janji. Nabi Muhammad saw berpegang pada perjanjian Hudaibiyah dengan kafir Mekah, walaupun dalam hal melibatkan nyawa penganut Islam yang berhijrah dari Mekah ke Madinah. Perjanjian adalah perjanjian.

Bagaimanakah ulama PAS yang memiliki ilmu tinggi sehingga ke tahap boleh berijtihad memutuskan hukum tiba-tiba dalam perkara asas - menghormati perjanjian - tidak melakukannya sebagaimana diperintahkan Allah.

Maka tidak hairanlah kutukan semakin banyak diterima dari penyokong PAS berhubung bolak-balik politik yang dilakukan oleh kepimpinan ulama ini. Tindakan PAS ini adalah pemusnahan diri sendiri dan bukannya dimusnahkan oleh musuh parti itu.

Timb Presiden PAS tak tahu senarai calon MB tak ikut meeting

Jumaat, 05 September

OLEH: Amirulmukminin WRLR

Jawatankuasa Pusat PAS tidak mengetahui senarai nama calon menteri besar Selangor lain yang telah dihantar kepada pihak Istana.

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berkata beliau dan ahli jawatankuasa pusat lain tidak mengetahui laporan bahawa nama yang dihantar kepada Istana bukan sepertimana yang dipersetujui dalam mesyuarat 17 Ogos lalu.

"Saya ingin menyatakan bahawa dalam perkara yang disebut Setiausaha Agung PAS, Dato Mutapha Ali semalam seperti laporan pelbagai media, bahawa nama Datuk Seri Dr Wan Azizah dan Azmin Ali tidak ada dalam senarai pencalonan PAS adalah tidak dalam pengetahuan saya.

"Laporan tentang kenyataan itu juga ada menyebutkan bahawa Setiausaha Agong (Datuk Mustafa Ali) mengakui PAS telah menyenaraikan salah seorang exco PAS sebagai calon MB.

"Kami, AJK PAS Pusat tidak tahu menahu akan nama baru ini kerana ia tidak diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat sebagai Badan Eksekutif yang mengendalikan urusan harian pentadbiran dan strategi parti," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohamad yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu mengakui perkembangan terbaru ini memberi persepsi negatif kepada PAS dan Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun beliau menegaskan PAS komited dengan semua keputusan mesyuarat yang disepakati pimpinan pusatnya.

"Mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat pada 25 hb Ogos pula mengambil keputusan bahawa kami sepakati atas nama yang diputuskan pada mesyuarat 17 hb Ogos dan menyerah kepada Kuasa Budibicara Tuanku Sultan untuk membuat pilihan calon Menteri Besar Selangor itu," kata beliau.

Semalam, beberapa pemimpin kanan PKR memberitahu Malaysiakini bahawa PAS tidak mengemukakan nama Wan Azizah dan Azmin kepada pihak istana.

Ini bertentangan dengan pendirian PAS pada 17 Ogos lalu yang memutuskan menyokong Azizah di samping Azmin sebagai calon menteri besar.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali semalam mengesahkan bahawa parti itu menghantar dua nama calon MB – seorang ADUN PKR dan seorang lagi dari PAS.

Walaupun beliau tidak menyebut nama ketiga-tiga ADUN berkenaan, laporan yang muncul setakat ini menunjukkan bahawa Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengemukakan tiga nama exco Selangor dari parti itu – Iskandar Ab Samad, Sallehin Mukhyi dan Ahmad Yunus Hairi.