SPR potong buang gambar Tun Mahathir


Anggota penguatkuasa Suruhanjaya Pilihan Raya bertindak memotong buang gambar mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dari papan iklan kempen kawasan Parlimen Ayer Hitam.
“Kami diberitahu bahawa papan iklan kami tidak boleh mempunyai gambar Mahathir dan arahan Suruhanjaya Pilihan Raya adalah supaya gambar Mahathir dipotong,” kata calon HARAPAN, Liew Chin Tong, dilaporkan Malaysiakini.
Pengerusi DAP Johor itu juga memberitahu bahawa SPR turut mengarahkannya supaya mengeluarkan atau tidak menaikkan semua poster, sepanduk atau kain rentang yang menampilkan gambar Mahathir.
Saksikan video penuh kejadian terbabit di laman Facebook rasmi beliau:https://www.facebook.com/liewchintong.my/videos/10155398658220911/?t=22Politik air mata Mahathir


Mahathir tidak peduli kalau awak ketawa menonton klip filem pendek dialognya dengan seorang anak kecil yang sedang kian tular di media sosial.
Mahathir tidak menangis untuk tontonan awak. Mahathir menangis untuk mereka yang terkesan dengan politik air mata Mahathir. Dan mereka yang terkesan dengan titis air mata Mahathir akan bertindak di luar jangkaan awak yang ketawa dengan politik air mata Mahathir.
Perdana Menteri Sementara, Datuk Seri Najib Razak beserta aparat media sosialnya berkenduri sakan dengan klip air mata Mahathir itu. Tanpa sedar, mereka menyebarkan rakaman terbabit kepada kumpulan sasaran Mahathir.
Sambil ketawa dan bersuka-ria, Najib Razak, Barisan Nasional dan seluruh jentera yang diberi makan olehnya telah menyebarkan propaganda pihak lawan. Mereka tuduh Mahathir berlakon, mereka ketawakan beliau secara berjemaah.
Apa yang mereka tidak sedar ialah Barisan Nasional tidak ada jawapan kepada politik air mata Mahathir. Mereka cuma tahu ketawa, dan mereka sangkakan itu respon yang betul. Alangkah malangnya mereka ini.Akal melawan hati
Sudah banyak kali kita berbincang tentang bagaimana politik itu adalah pertembungan antara pertimbangan akal dan hati.
Emosi dan logika sering tidak sekata, tetapi dalam pilihan raya kali ini, nampaknya kelaziman itu tertangguh seketika.
Jangan tersalah faham, PRU ke-14 bukan soal memilih wakil rakyat atau mempertimbangkan manifesto siapa yang lebih menarik. PRU ke-14 sebenarnya adalah soal kehendak dan iradat rakyat Malaysia.
Rakyat Malaysia mahu harga barang turun. Kita mahu lebuhraya bebas tol. Kita mahu khidmat kesihatan dan pendidikan yang tidak menjadi beban kewangan. Kita mahu anak muda punya peluang pekerjaan. Kita mahu penjawat awam berhenti makan rasuah, melayan keperluan orang ramai dengan ramah dan tidak marah-marah. Kita inginkan sebuah negara yang aman makmur sentosa bahagia, tanpa rakyatnya bermusuhan hanya kerana berlainan keturunan dan agama.
Kita tidak mahu dibeban cukai di saat pendapatan tidak mencukupi untuk dibuat simpanan. Kita tidak mahu agama dan kaum jadi modal politik murahan. Kita juga tidak mahu kedaulatan negara dijadikan barang gadaian. Rakyat Malaysia mahu melihat mereka yang bertanggungjawab ke atas semua kecelakaan ini dibawa ke muka pengadilan. Dan di atas semua ini, kita pastinya tahu bahawa rakyat Malaysia sudah tidak mahu United Malays National Organisation kekal menerajui kerajaan.
Sentimen akar rumput Melayu-Islam
Kehendak yang paling akhir itu sebenarnya intipati PRU ke-14 ini. UMNO akan terus kekal berkuasa melainkan kuasa politik orang Melayu membuat keputusan untuk membakulsampahkan parti itu.
Inilah faktor yang kita sebut sebagai ‘tsunami Melayu’ – gelombang yang lambat sepuluh tahun.
Air mata Mahathir menitis untuk mereka yang ikut bersama gelombang ini. Bukan sahaja mereka yang sudah ikut serta, bahkan yang masih teragak-agak pun ikut cair sama, berkongsi video itu atau sebahagiannya di media sosial, bertanyakan siapa potong bawang sehingga air mata mereka juga menitis.
Itu belum dicampur faktor Nik Omar dan kesannya terhadap pengundi PAS.
Selain video air mata Mahathir, turut tular dan menyumbang kepada gelombang perubahan ini adalah beberapa rakaman anak sulong Almarhum Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat ini yang berjaya mengusik jiwa mereka yang merindui PAS di zaman mantan menteri besar Kelantan itu.
Pada tutur kata Nik Omar, mereka temukan jiwa Nik Aziz. Jiwa yang telah ghaib dari politik PAS sejak Almarhum meninggal dunia, dan kemudian mengakibatkan PAS mengubah pendekatan politik mereka menjadi mesra UMNO.
Namun soalnya kini, cukupkah air mata Mahathir dan santun kata Nik Omar untuk mendorong tsunami yang lambat sepuluh tahun ini melanggar kubu-kubu Barisan Nasional?
Dengan sembilan hari berbaki, pastinya rakyat Malaysia sudah tidak sabar-sabar lagi untuk memberi jawapan kepada persoalan itu, dan mengusung UMNO keluar dari takhta Putrajaya

MIMPI NIK AZIZ HILANG SEBELAH KAKI BUKAN HUJAH – DR MAZA

HARGA MINYAK KEKAL 5 MINGGU JADI BAHAN KEMPEN PH

MAHKAMAH SEHARUSNYA BUAT KEPUTUSAN SEGERA DALAM KES BATU DAN RANTAU, BUKAN SELEPAS 9 MEIDifahamkan kedua-dua calon PKR, Tian Chua dan Dr. S Stream yang tidak dapat atau lebih tepat dihalang daripada menyertai pilihanraya pada 9 Mei depan akan membawa kes mereka ke mahkamah pada esok, 30 April 2018.

Tian Chua ditolak kertas pencalonan semalam kerana didakwa ada sabitan kes mahkamah yang menghukumnya dengan denda sebanyak RM2000, meskipun pada pilihanraya 2013 beliau dibenarkan bertanding oleh SPR atas kesalahan lain dengan hukuman yang sama.

Atas asas yang nyata meragukan itu kerana syarat gugurnya kedudukan sebagai wakil rakyat atau tidak boleh bertanding ialah apabila seseorang dihukum dengan denda tidak kurang RM2000 atau penjara tidak kurang 1 tahun, SPR sebaliknya bertegas menolak kertas pencalonan Tian Chua.

Dr. S Stream pula dihalang daripada memasuki dewan untuk  menyerahkan kertas pencalonan atas alasan tidak memiliki pas masuk yang dikeluarkan SPR, walaupun umum mengetahui perkara itu bukanlah suatu syarat wajib.

Berdasarkan kes duluan yang mana SPR pernah membenarkan Tian Chua bertanding pada 2013 sedangkan ketika itu juga ada sabitan hukuman denda RM2000 melibatkan dirinya serta kedudukannya sebagai Ahli Parlimen yang tidak pernah dilucutkan sepanjang dua kali didenda sebanyak RM2000, secara logiknya beliau mempunyai asas yang kuat untuk memenangi kesnya di mahkamah.

Lebih daripada itu, keputusan mahkamah dalam kes Tian Chua sebelum ini juga jelas menyebut kedudukannya sebagai Ahli Parlimen tidak gugur dengan denda RM2000 tersebut.

Begitu juga dengan Dr. S Stream, selain pas masuk SPR bukanlah suatu perkara wajib, beliau sudah pun berada di luar dewan untuk menyerahkan kertas pencalonan sejak pukul 8.00 pagi lagi beserta borang pencalonan, watikah, wang deposit, pencadang serta penyokong.

Dengan itu, hakikatnya, pasukan keselamatan tiada asas kukuh untuk menafikan haknya daripada menyerahkan kertas pencalonan, seterusnya bertanding dalam pilihanraya kerana ini adalah proses demokrasi yang tidak boleh dinafikan terhadap sesiapa pun jua.

Selain itu, Tian Chua dan Dr. S Stream juga turut membuat laporan polis berhubung apa yang mereka alami itu.

Cuma yang menjadi persoalan, apabila Tian Chua dan Dr. S Stream membawa kes mereka ke mahkamah esok, bilakah hakim akan membenarkan pendengaran dan membuat keputusan?

Berdasarkan kes ini amat penting dan mendesak kerana pengundian akan diadakan pada 9 Mei depan, mahkamah sepatutnya membenarkan pendengaran serta membuat keputusan dengan kadar yang segera.

Sama ada kes Tian Chia dan Dr. S Stream ditolak atau mereka dibenarkan menyertai semula pilihanraya di Parlimen Batu dan DUN Rantau, ia mesti diputuskan dengan segera sebelum 9 Mei.

Dengan itu, jika kes mereka ada asas dan berjaya memenanginya kerana  SPR terbukti melakukan kesilapan dan halangan memasuki dewan semata-mata kerana tiada pas adalah tidak sah, kedua-dua calon berkenaan masih mempunyai masa untuk berkempen dan menyertai pilihanraya.

Jika kes mereka ditolak pula, maka biarlah rakyat akhirnya menghukum keputusan itu melalui penolakan di seluruh negara terhadap BN.

Setidak-tidaknya, sama ada mereka dibenarkan bertanding atau sebaliknya, ia dapat diketahui oleh seluruh rakyat sebelum tarikh pengundian diadakan.

Tiada guna jika kes mereka ini yang dibawa ke mahkamah esok, tetapi akhirnya hanya diputuskan selepas 9 Mei nanti.

Walaupun kiranya Tian Chia dan Dr. S Stream berjaya memenangi kes masing-masing dan pilihanraya kecil perlu diadakan semula atas arahan mahkamah, namun pilihanraya yang diadakan selepas 9 Mei sudah berbeza keadaannya, malah mungkin tidak berguna apa-apa lagi.

Ketika itu, kerajaan baru - sama ada BN atau Pakatan Harapan - sudah pun terbentuk dan sebarang pilihanraya kecil sudah tidak memberi sebarang kesan kepada kedua-dua belah pihak.

Suatu perkara yang harus diingatkan ialah keadilan yang ditangguhkan adalah keadilan yang dinafikan. (ShahbudinHusin 29/04/2018)