PESANAN BUAT IGP. SELESAIKAN DULU KES SEMBURIT.Walaupun sebelum ini Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador pernah berhasrat untuk membawa pulang Jho Low sebelum akhir tahun, tetapi perkembangan terbaru seolah-olah menunjukkan hasrat itu sukar untuk menjadi kenyataan.
Ini berikutan pengakuan Abdul Hamid semalam bahawa negara di mana Jho Low berselindung ketika ini enggan memberi sebarang kerjasama kepada polis Malaysia.
“Antara alasan diberikan mereka, termasuk kononnya dia (Jho Low) sudah mengubah rupanya dengan menjalani pembedahan muka dan menyerupai beruang.
“Muka dia dikatakan sama seperti muka beruang. Saya tidak tahulah, tetapi kononnya dia sekarang sudah mengubah rupa bentuk mukanya.
“Ada ketikanya dia dikatakan berjalan menyerupai seekor tambadau (seladang). Jadi, bila kita lihat dari belakang, begitulah rupanya.
“Adakah logik alasan diberikan ini (oleh pihak berkuasa negara itu)?” kata Abdul Hamid berhubung perkembangan terbaru mengenai pemburuan Jho Low.
Bagaimanapun, beliau menegaskan pihaknya bersikap terbuka dan sedia untuk terus berbincang dengan pihak berkuasa negara luar untuk membawa pulang Jho Low ke Malaysia.
Dalam waktu yang sama, Menteri Dalam Negeri, Muhyiddin Yassin turut menegaskan, meski mengubah wajah dan penampilannya, kerajaan tetap akan memburu Jho Low sehingga ke lubang cacing sekali pun.
“Kita tak akan berhenti sampai kita dapat kerjasama dari negara yang kita agak di mana dia (Jho Low) berada dan kalau ada kerjasama Interpol (polis antarabangsa) bantu, perkara itu akan dapat kita selesaikan.
“Tapi apa pun kita tak akan berhenti untuk cari (Jho Low) walau sampai ke lubang cacing,” katanya lagi.
Sementara tidak dinafikan pentingnya Jho Low dibawa balik, tetapi pihak berkuasa, khususnya polis tidak harus terlalu asyik serta leka dengan perkara itu semata-mata.
Ini kerana sama ada Jho Low dapat dibawa balik atau tidak, kes 1MDB di negara kita sudah pun dibawa ke mahkamah untuk diadili.
Najib Razak kini sedang berdepan puluhan pertuduhan di mahkamah, manakala di beberapa negara lain, rampasan aset serta harta yang dipercayai dibeli dengan wang songlapan 1MDB turut dilakukan.
Dalam bahasa mudah, tanpa Jho Low ditangkap pun, kes berkaitan 1MDB tetap dapat dibawa ke mahkamah.
Hanya, jika Jho Low dapat ditangkap dan dibawa balik, kelebihannya ialah kita dapat mendengar cerita sebenar daripada mulutnya sendiri berkaitan skandal 1MDB itu, di samping mungkin ada kepuasan dapat menghukumnya kerana dialah dianggap dalang yang sebenarnya yang telah merosakkan nama negara.
Maka itu, kepada Abdul Hamid, tidak perlulah terlalu gundah gulana atau pening kepala sama ada Jho Low dapat dibawa balik atau tidak.
Biarlah negara di mana beliau berlindung itu memberi alasan apa sekali pun untuk terus melindunginya kerana dalam dunia ini, wang memang boleh membeli hampir segala-galanya.
Yang penting, kes mahkamah 1MDB sedang berjalan, wang-wang curi berkaitan dengannya sedang diusahakan untuk didapatkan kembali dan UMNO serta BN sudah kehilangan kuasanya kerana skandal tersebut.
Tetapi, bagi rakyat kebanyakan, mereka lebih risau dan gundah gulana dengan polis pimpinan Abdul Hamid sendiri yang sudah banyak bulan masih gagal menyelesaikan kes “video Haziq” yang dikatakan melibatkan menteri kanan, Azmin Ali.
Berbanding membawa balik Jho Low, kes “video Haziq” dirasakan lebih mudah untuk diselesaikan oleh pihak polis kerana ada video yang disahkan tulen sebagai buktinya, ada pengakuan Haziq yang mengaku melakukan hubungan seks sejenis dengan Azmin, ada rakaman CCTV dan pelbagai bukti yang lain lagi.
Oleh kerana kes “video Haziq” sudah berbulan-bulan berlalu tanpa ketahuan bagaimana kesudahannya, sedangkan ia melibatkan seorang menteri kanan dan Tun Mahathir Mohamad pula gemar membawa Azmin sebagai menteri pengiringnya dalam lawatannya ke seluruh dunia, seolah-olah untuk menunjuk-nunjuk inilah menterinya yang dikatakan ada hubungan sejenis itu, hakikatnya lagi lambat diselesaikan, lagi malu negara dibuatnya.
Tidak ada pilihan lain, kes “video Hazip” lebih penting sebenarnya untuk diselesaikan terlebih dahulu berbanding membawa balik Jho Low kerana jika terus dilambat-lambatkan, bererti perangai kita pun sama juga macam negara yang melindungi bilionaire itu.
Maka, pesanan buat Abdul Hamid, selesaikan dahulu kes “video Haziq” yang ada di depan mata dengan segara dan rehatlah seketika daripada bercakap untuk membawa balik Jho Low. (ShahbudinHusin 05/11/2019)

HISHAMUDDIN PETUALANG DALAM UMNOPAS*

*HISHAMUDDIN PETUALANG DALAM UMNOPAS*

Hishammuddin Hussein sebenarnya pengkhianat pada perjuangan UMNOPAS dan orang Melayu&Islam.

Pendedahan Anwar bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Apa yang dinyatakan oleh Anwar telah lama diketahui oleh kalangan pemimpin UMNO.

Hishammuddin ialah watak utama yang menawarkan hampir 14 ahli Parlimen UMNO yang bersekutu dengannya kepada Tun Mahathir dan Tuan Mohammad Sabu  bagi memperkuatkan Pakatan Harapan.

Tawaran ini datang dengan cita-cita besar beliau untuk dilantik sebagai TPM. Itulah yang dijanjikan oleh Hishammuddin kepada sekutunya. 

Malah Hishammuddin lah yang bertanggungjawab menyebabkan ramai ahli Parlimen UMNO meninggalkan parti, terutamanya di Sabah untuk menyertai Bersatu dan Amanah.

Pergilah ke pejabat Hishammuddin di Flamingo, Ampang. Bersusun Ketua UMNO Bahagian menunggu dedak dari Hishammuddin setiap bulan.

Itulah cara politik bangsawan Hishammuddin berjuang dalam UMNO. Membeli sokongan dengan sogokkan kepada ketua bahagian dan ahli Parlimen. 

Walau pun UMNO sudah kalah tetapi amalan politik wang untuk Hishammuddin masih tidak berubah. Hishammuddin adalah kecelakaan paling besar untuk UMNO. 

Mereka ini telah menjadikan UMNO ini dipandang jijik dengan politik tidak bermoral melalui kewangan maha berkuasa. 

UMNO memerlukan pemimpin yang membawa kebaikkan kepada orang Melayu. 

Pemimpin yang perilakunya hanya demi kesejahteraan rakyat, negara dan bangsa, serta tidak terpalit apa jua dengan krisis moral dan integriti. Apatah lagi bersekongkol secara jijik melalui jalan belakang dengan musuh politik UMNO.

Hishammuddin telah hilang kelayakan untuk memimpin UMNO dan bangsa Melayu. 

Dia gagal menawarkan jawapan yang menyeluruh dan mampu menawarkan reformasi total yang positif untuk membina semula parti.

Apa yang beliau lakukan selama ini ialah merencana pembentukan Kerajaan tanpa DAP dan Amanah,  dengan musuh UMNO, melalui jalan tidak demokratik.

Kerana itulah dia dan penyokongnya bermati-matian mahukan Hishammuddin dilantik sebagai Setiausaha Barisan Nasional. 

Melalui BN, Hishammuddin bercadang menyediakan parti yang akan menjadi naugan semua ahli Parlimen yang keluar UMNO. 

Melalui BN juga, dia akan pergi menjaja jawatannya dengan keluarga diraja Saudi dan UAE untuk dana politik. Kononnya dia akan menjadi TPM Malaysia dalam sedikit waktu lagi jika perancangan politiknya berjaya. 

Lalu kepada Hishammuddin dan penyokongnya, anda adalah pengkhianat kepada UMNO dan perjuangan bangsa Melayu.

Kepada semua petualang parti, perbuatan hina kamu ini akan kami akar umbi UMNO tentang sehabisnya. 

Orang Melayu akan kami ingatkan dengan sifat munafik kamu. Namun sebenarnya, apa yang diimpikan adalah kuasa, kedudukan dan wang, dan peninggalan legasi bangsawan turun-temurun semata-mata.

Kepada Hishammuddin, Datuk dan Ayah kamu pada akhir hayatnya keluar meninggalkan UMNO. 

Maka UMNO juga tidak rugi jika satu legasi Hussein Onn keluar UMNO. Itu akan membersihkan UMNO dari imej politik bangsawan.

Fahmi Rashid
Penentang Kartel Hishammuddin

 *SANGKAANKU  MELESET* 
                 
 Aku sangka aku  alim
    warak solat saf depan
   jadi orang masjid.
  Istiqomah ibadah tapi
 aku tak sedar anak anak
 aku tak solat pun masa
      aku solat..
       *ALLAH HINA AKU...*

      aku sangka akulah
     orang yang paling
     bagus siang malam
   pergi masjid... tapi
 bini/suami aku dok
 mengumpat mengata
 jaja cerita orang merata-
         rata...
       *ALLAH HINA AKU...*

     aku sangka aku
       hebat baca al-Quran
    setiap hari.. khatam
 tiap tiap bulan rupanya
   anak pompuan aku  dedah aurat slamber jaa..
    belakang aku..
       *ALLAH HINA AKU...*

    aku sangka seronok
  hari hari sedeqah... tapi
 aku lupa ambik tau
    sanak saudara aku
     kesempitan dalam
      hidup.. berhutang
 meminjam merata-rata...
       *ALLAH HINA AKU...*

    "Ya ALLAH tutupilah
 aibku, amankanlah ketakutanku, ampunilah kesalahanku.."

    adakalanya kita tak
sedar yang *ALLAH  HINA DIRI KITA* ..
    dengan kekhilafan
 isteri/suami kita, anak2
 kita, saudara mara kita,
 jiran tetangga kita
 mahupun masyarakat
 kita..
         tanpa kita sedar..
  melihat kejahilan orang
  lain muhasabahlah...
 jadikan ikhtibar buat diri
 sendiri dan keluarga..
     agar jadi pedoman
  buat peringatan..
      Sama samalah ingat...

 Semoga Ada Manfaatnya.

*HIDUP INI JANGAN SOMBONG*

BENARKAH MCA PARTI SEDERHANABerkata Presiden Pas, Hadi Awang bahawa pembangkang memerlukan parti bukan Islam seperti MCA yang dianggapnya bersifat sederhana.
Atas sebab itu, selain akan turun berkempen berkempen di Tanjung Piai, Hadi juga dilaporkan telah memberi arahan kepada penyokong parti itu agar memberikan undi kepada calon MCA dalam pengundian pada 16 November nanti.
Benarkah MCA sebuah parti yang sederhana?
Berdasarkan rekod, MCA adalah parti yang keras menentang perlaksanaan hukum hudud yang diperjuangkan oleh Pas.
Tidak cukup dengan itu, ketika perjuangan Pas berubah daripada hudud kepada RUU355, MCA juga bertegas tidak menyokongnya.
Maka, di mana sederhananya MCA? (ShahbudinHusin 04/11/2019)

TUN MAHATHIR TEGAS PENGGANTINYA ANWAR IBRAHIM

JHO LOW LABUR €10J MILIKI PASPORT CYPRUS

TG PIAI: BANYAK CALON, MAJORITI KEMENANGAN MUNGKIN BAWAH 100 UNDI

MAKI HAMUN BOLEH DAPAT PAHALA?

SIAPA YANG NGOK NGEK KENA MAIN JAUH JAUH...ANWAR TETAP PM 8Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad sekali lagi mengulangi janjinya untuk menyerahkan jawatan yang disandangnya sekarang kepada Anwar Ibrahim.
Dalam waktu yang sama, beliau juga menegaskan tentang komitmennya untuk berhenti sebelum PRU15 akan datang.
Kata-kata Tun Mahathir ini tidaklah ada apa-apa yang pelik sebenarnya kerana ia sudah pun kerap diulang-ulangnya sebelum ini.
Cuma, kali ini beliau secara spesifik menyebut penggantinya tetap Anwar dan bukan Azmin Ali.
Maka, dengan penegasan ini, baik Azmin mahupun para penyokongnya, berhentilah berangan-angan atau terlebih perasan untuk memintas jawatan Perdana Menteri mendahului Anwar.
Ia adalah sesuatu yang hampir-hampir mustahil pada hakikatnya, bukan saja kerana adanya janji penyerahan kuasa yang sudah lama dipersetujui yang kuasa mutlaknya terletak pada Majlis Presiden PH, tetapi juga disebabkan kes “video Haziq” yang masih membelenggu Timbalan Presiden PKR itu.
Kenyataan terbaruTun Mahathir ini dengan sendirinya selaras dengan apa yang Anwar sebut dua hari lalu bahawa satu dua orang yang selalu ngok-ngek dalam parti mempertikaikannya sudah tidak relevan lagi sekarang ini.
Yang nyata, di sebalik kegemaran mereka suka mempertikaikan Anwar, berdasarkan sambutan di negeri-negeri dalam konvensyen parti yang dihadirinya, Anwar tidak dinafikan mendapat sokongan sekurang-kurangnya 90 peratus daripada ahli-ahli PKR sendiri.
Lalu, bagaimanakah mahu dinafikan kedudukan Anwar sebagai bakal PM8 untuk menggantikan Tun Mahathir?
Sebaliknya, dengan hakikat yang ada di depan mata beserta penegasan Tun Mahathir sendiri bahawa penggantinya tetap Anwar dan bukan Azmin, baik Menteri Hal Ehwal Ekonomi atau para penyokongnya, “pergilah main jauh-jauh” untuk terus bermimpi dan berangan-angan bagi mengejar kerusi Perdana Menteri.
Anda semua sudah tidak relevan lagi sekarang ini. (ShahbudinHusin 04/11/2019)