Mohon maaf tanda Najib setuju inisiatif PH untuk mansuh tol?


Kenyataan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa hanya “golongan gay dan pemabuk” mendapat manfaat bayaran tol percuma mendapat kecaman pelbagai pihak.

Terdahulu, kerajaan Pakatan Harapan bercadang untuk mengambil alih empat lebuh raya daripada Gamuda Bhd.

Lebuh raya berkenaan adalah Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Sistem Penyuraian Lalu Lintas Barat KL (Sprint Expressway), Lebuhraya Shah Alam (Kesas) dan Terowong Pintar (Smart).

Menerusi pengambilalihan itu, kerajaan akan menghapuskan bayaran tol dan memperkenalkan caj kesesakan yang kadarnya adalah sehingga 30 peratus lebih rendah daripada kadar tol semasa.

Selain itu, pengguna yang menggunakan mana-mana empat lebuh raya tersebut di antara jam 11 malam dan 5 pagi tidak dikenakan sebarang bayaran.

Najib yang kini dinobatkan raja “troll” bertindak mengkritik cadangan tersebut yang menurutnya hanya akan menguntungkan “hantu, orang mabuk dan LGBT cari pelanggan yang tidak tidur”.
Kenyataan tidak sensitif itu mengundang reaksi pelbagai pihak khususnya pengguna media sosial yang rata-rata menganggap kenyataan itu menghina rakyat Malaysia yang bekerja syif malam.

Ia memaksa Najib memohon maaf atas kenyataan tersebut di laman Facebook miliknya hari ini.

Adakah pemohonan maaf itu bermaksud Najib sebenarnya bersetuju dengan inisiatif yang diperkenalkan kerajaan berhubung pemansuhan tol?

Najib tidak perlu segan silu untuk menyatakan rasa setuju. Kalau setuju kata ya, “Malu apa bossku” kan? – Roketkini.com

Kenapa Najib Razak boleh begitu popular sekarang


Image result for najib razak  

Dalam dunia ini, kisah kehidupan manusia cuma ada dua kesudahan. Pertama tragedi, kedua komedi. Industri akhbar dan pemberitaan terbina atas puing-puing tragedi. Kerana itu kita sering melihat kisah-kisah tragedi menjadi tajuk utama muka depan akhbar; malah berlarutan hingga beberapa muka surat kemudiannya. Jika tidak ada tragedi, tidak ada berita. Tiada kontroversi, tiada publisiti.

Sebagai contoh, Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Steven Sim Chee Keong.

Steven seorang menteri yang rajin bekerja, selain meminati puisi dan kesusasteraan. Ahli Parlimen Bukit Mertajam ini bahkan menulis beberapa buah buku, termasuk satu buku puisi dalam Bahasa Melayu. Ditanya jika beliau meminati sukan, jawabnya dia hanya gemar berlari. Main golf, jauh sekali.

Secara fitrahnya, orang seperti Steven ini tidak begitu menarik untuk dijadikan tajuk berita utama. Steven contoh ahli politik yang langsung tidak ‘seksi’ di mata media massa. Beliau tidak dianggap seorang ‘newsmaker’. Wartawan mana yang mahu lapor tentang ucapannya mahu memastikan atlet negara mempunyai jaminan perlindungan kesihatan dan peluang kerja. Tajuk seperti ini tidak menarik minat pembaca.

Tidak ada tragedi mahupun komedi dalam cerita seorang Steven Sim.

Sebaliknya, jika kita mengamati perkembangan mantan perdana menteri Najib Razak, tragedi dan komedi dalam naratif beliau seakan tidak pernah habis.

Justeru apabila ramai betul orang risau tentang meningkatnya ‘populariti’ Najib Razak, saya hanya boleh geleng kepala.

Biasalah mantan perdana menteri kaki klepet, semua orang akan kerumun mahu bergambar buat kenang-kenangan. Najib Razak adalah barang langka, yang tidak akan diketemui lagi apabila beliau beransur ke penjara.

Sama halnya dengan barang-barang langka yang lain. Mesin taip, kaset, VHS, piring hitam, keris berpenunggu, bahkan ayam serama berbulu hitam pekat. Semua ini barang langka yang kalau kita temui, kita akan mahu bergambar.

Seperti ciapan saya di laman sosial Twitter. Kalau Iblis menjelma di Tesco Semenyih pun, orang ramai akan ajak berswafoto. “Eh Iblis lah,” kata mereka. “Selalu dengar nama sahaja, tak pernah bersua muka. Jom selfie!”

Namun apa yang lebih penting daripada itu ialah mempersoal siapa sebenarnya yang mendapat manfaat daripada kempen populariti Najib ini?
Umno? Dia bukan siapa-siapa dalam parti. BN? BN sudah hancur bersepai. PAS? Jauh sekali. Maka siapa yang mendapat manfaat?

Ya, orang yang mendapat projek melaksanakan kempen tersebut.

“Datuk Seri, kita kena angkat profile you, kita kena frame you sebagai pembela nasib rakyat marhaen. You kena jadi popular Datuk Seri. Ni saya ada proposal sekali dengan budget. Saya dah ada team, bekas wartawan ramai. We can do it.”

Lebih kurang begitulah, barangkali. Mereka pastinya menyedari bahawa dalam era transisi seperti ini, mantan perdana menteri yang kini memakai baju pembangkang pasti mempunyai tarikan graviti yang kuat dalam kalangan rakyat. Ini fitrah parti pembangkang.

Dahulu, ketika Tun Dr Mahathir Mohamad menyarung jersi pembangkang dan turun ke perhimpunan Bersih 4 pun, beliau menjadi tumpuan kamera masyarakat. Ketika itu beliau juga merupakan barang langka. Mantan perdana menteri yang berkhidmat paling lama tiba-tiba terjun ke lapangan aktivisme politik oposisi. Tolak tepi prejudis dan benci era Reformasi, semua orang mahu bergambar dengannya.

Begitulah juga halnya dengan Najib Razak. Memanglah media sosial dan media massa akan melahap kisah aktiviti Najib Razak ini bagai serigala yang lapar kerana pasca PRU14, media sudah terlepas bebas daripada belenggu kerajaan yang mengikatnya selama ini.

Tidak ada lagi pandu arah daripada pihak ‘atasan’ untuk menulis itu dan ini, dengan cara begitu dan begini. Tidak ada lagi Habibul Rahman Kadir Shah untuk memberi arahan kepada sidang pengarang. Tidak ada lagi sidang pengarang yang perlu takut dan menanti lampu hijau daripada Setiausaha Akhbar Perdana Menteri sebelum menyiarkan sebarang berita yang tidak memihak kerajaan.

Maka aktiviti Najib Razak diberi liputan meluas. Khalayak pastinya akan mahu membaca kisah terbaru bekas perdana menteri yang kini membawa imej ‘mat rempit’. Sekadar untuk ketawa-ketawa.

Di era Malaysia Baharu ini, mana ada media yang bebas akan berminat untuk bercerita tentang usaha dan dasar-dasar kerajaan kecuali jika ada salah silap besar-besaran yang memalukan. Maka tidak hairan kenapa liputan media tentang kerajaan Pakatan Harapan selepas beberapa bulan mengambil alih pentadbiran sering sahaja negatif.

Anjing gigit manusia bukan berita! Manusia gigit anjing; hah, itu baru berita.

Jadi saya sarankan anda yang resah gelisah dengan populariti Najib Razak ini untuk bawa bertenang. Tidak salah untuk merasa kalut dengan lonjakan publisiti beliau, tetapi adalah penting untuk menarik nafas panjang dan melihat bingkai yang lebih besar.
Selalulah bertanya ‘cui bono?’, siapa yang mendapat manfaat.

Kempen populariti Najib Razak hanyalah projek buat duit oleh kumpulan manusia yang hilang kerja dan tidak berpeluang lagi menjarah perbendaharaan negara selepas PRU14. Itu sahaja.

Popular kalah Kim Kardashian pun, suami Rosmah Mansor itu tidak akan jadi perdana menteri semula. 

BENARKAH PAS BAYAR CLAIRE RM 1 JUTA PENYELESAIAN LUAR MAHKAMAH?

AWASI PEMBODEK TUN PUNYA AGENDA JATUHKAN PH


SEMUA BERI SOKONGAN, HARAP TUN M LEBIH LAMA JADI PM DAN DOAKAN PANJANG USIA, TAPI SEBENARNYA.....


Satu demi satu kelompok dalam pembangkang tampil kebelakangan ini dengan kenyataan mahu Tun Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri lebih lama daripada yang sepatutnya.

Image result for hadi awang


Sebelum ini Pas hadir dengan surat sokongan untuk mempertahankan Tun Mahathir jika ada sebarang usul undi tidak percaya hendak dikemukakan terhadapnya.

Dalam waktu yang sama, Pas secara terbuka berharap Tun Mahathir akan terus memimpin negara ini sehingga PRU15 akan datang.
Image result for KULITENGKU
Terbaru, Tengku Razaleigh Hamzah yang pernah bermusuh dengam Tun Mahathir juga turut mendoakan agar Perdana Menteri sentiasa diberikan kesihatan yang baik serta dipanjangkan usianya.

Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO itu berkata, jika berlaku sesuatu kepada Tun Mahathir dalam waktu terdekat ini, negara pasti akan huru-hara jadinya.

Dua sebab yang diberikan yang menyebabkan berlakunya huru-hara menurut Ku Li ialah kerana wujudnya pergelutan dalaman dalam PH serta serta kedudukan DAP yang menguasai beberapa kementerian penting sekarang ini.

Oleh sebab itu, kata Ku Li, banyak orang berdoa supaya Tun Mahathir terus sihat dan dipanjangkan usianya.

Ehh..ehh..betulkah semua ini?

Kenapa tiba-tiba begitu ramai yang mahukan Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri lebih lama, siap dengan mendoakan kesihatannya sekali?

Jujur dan ikhlaskah mereka ini?

Realitinya, Pakatan Harapan adalah kerajaan yang stabil dan tiada apa-apa daripada dalam yang sedang menggugat kestabilannya sebagai sebuah kerajaan.

Ini kerana, tidak seperti dalam BN sebelum ini, proses peralihan kuasa sudah pun dipersiapkan sebelum pun PH berjaya memperolehinya kuasa mentadbir Putrajaya lagi.

Sudah jelas disebut bahawa Tun Mahathir hanyalah Perdana Menteri sementara untuk tempoh sekitar dua tahun saja dan selepas itu beliau hendaklah melakukan peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim sebagaimana yang sudah sama-sama persetujui.

Image result for anwar ibrahim

Dengan langkah peralihan kuasa yang teratur ini, PH bukan saja lebih dipercayai rakyat, malah akan terus aman, stabil dan kukuh untuk menghadapi PRU15 akan datang yang dijangka diadakan pada tahun 2023 nanti.

Jika peralihan kuasa itu berjalan dengan baik dan mengikut masa yang dijanjikan, inilah yang sebenarnya paling menakutkan pembangkang, khususnya UMNO dan Pas kerana ia akan memberi ruang paling terbaik untuk PH terus berkuasa dengan lebih lama mentadbir negara ini.

Dengan UMNO dipimpin Zahid Hamidi serta ramai pemimpinnya hanya menunggu masa untuk masuk penjara, manakala kepimpinan Hadi semakin membuatkan Pas bercelaru serta tidak dipercayai, harapan pembangkang untuk berkuasa hanya akan sedikit terbuka jika PH berbalah dan bergaduh sesama sendiri, seterusnya berlaku perpecahan.

Satu-satunya yang paling mungkin membuatkan PH berbalah dan berpecah ialah hanya kiranya Tun Mahathir tidak mematuhi janji peralihan kuasa, mahu kekal berkuasa sehingga PRU15 atau lebih buruk, jika enggan sama sekali melakukan penyerahan kuasa kepada Anwar.

Tidak ada sebab-sebab lain yang boleh memungkinkan PH berpecah selain daripada itu.

Maka, itulah sebabnya Pas dan UMNO ternampak begitu bersungguh-sungguh mahu Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dengan lebih lama, siap dengan memberikan contoh surat sokongan serta mendoakannya.

Bukankah selama selama ini kerja pembangkang ialah memaki hamun dan mendoakan "KO" kepada kerajaan?

Kenapa pula sekarang mereka mendoakan yang baik-baik serta memberi sokongan?

Niat mereka tidaklah seikhlas mana sebenarnya, melainkan dengan harapan agar PH berpecah dan selepas itu akan terbuka peluang untuk mereka berkuasa semula.

Selagi PH tidak berpecah, tiadalah peluang mereka untuk berkuasa. (ShahbudinHusin 26/02/2019)

NAZRI KATA MCA BUKAN LAGI BN

KEMENANGAN PH KERANA KESEPADUAN RAKYAT – DR AFIF

CAJ KESESAKAN DIAMAL NEGARA MAJU, SESUAI UNTUK P PINANG

KERAJAAN PH P PINANG LALUI LONJAKAN PARADIGMA