BERGAMBAR: ANWAR DI PELANCARAN PROGRAM KAMPUNGKU SIHAT DI PD

Imej mungkin mengandungi: 5 orang, orang senyum, orang berdiri
Imej mungkin mengandungi: 10 orang, orang senyum, orang berdiri dan luaran
Imej mungkin mengandungi: 16 orang, orang senyum, orang berdiri, orang ramai dan luaran

Hadiri pelancaran program “Kampungku Sihat” peringkat Parlimen Port Dickson yang dirasmikan oleh Menteri 
Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.
Program ini bertujuan memupuk kesedaran bagi mencegah penyakit tidak berjangkit (NCD) ekoran kesedaran berhubung penyakit itu masih di tahap rendah dalam kalangan masyarakat.


UNTUK APA TUN MAHATHIR AJAK SEMUA PARTI MELAYU SERTAI BERSATU?


Secara tiba-tiba Tun Mahathir Mohamad hari ini mengajak semua parti Melayu, termasuk UMNO, agar menyertai Bersatu bagi memperkasa kuasa politik orang-orang Melayu.
Menurut beliau, kewujudan semakin banyak parti Melayu hanya akan menyebabkan potensi mereka untuk menang pilihanraya semakin tipis.
“Kalau dahulu, cuma ada satu sahaja parti yang mewakili orang Melayu iaitu UMNO, tetapi kerana tamak untuk mendapatkan tempat, maka hari ini orang Melayu berpecah kepada enam (parti).
“Enam, bukan lagi majoriti 60 peratus tetapi setiap parti 10 peratus sahaja,” katanya ketika berucap pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Bersatu Johor di Dewan Serbaguna Johor Jaya, di Johor Bahru petang tadi.
Kenapa tiba-tiba saja Tun Mahathir membuat kenyataan atau pelawaan seperti ini?
Walaupun Tun Mahathir menyebut atau mengajak semua parti Melayu agar menyertai Bersatu, tetapi sudah tentu sasaran sebenarnya ialah UMNO saja.
Untuk Pas misalnya, Tun Mahathir tentu sedar tidak mungkin mereka itu sedia untuk menyertai Bersatu.
Begitu juga dengan parti-parti Melayu kecil yang lain seperti Berjasa, Putra atau Ikatan misalnya, mereka juga bukanlah sasaran yang diidamkan Tun Mahathir.
Hanya UMNOlah sasaran Tun Mahathir dalam soal penggabungan ini, tambahan ini UMNO dan Bersatu adalah dua parti yang ditubuhkan oleh Tun Mahathir sendiri.
Maka, sudah tentu beliau hanya mahu satu parti saja daripada kedua-duanya itu yang terus hidup dan bernyawa.
Apakah kenyataan ini bermakna penggabungan UMNO dan Bersatu semakin hampir menjadi kenyataan?
Bagaimana jika pelawaan ini ditolak oleh UMNO?
Apakah kemudian akan membawa UMNO bakal diharam atau dibubarkan dan dengan yang demikian bekas ahli-ahli UMNO akan dilorongkan untuk menyertai Bersatu?
Lebih pelik, bersama kenyataannya mengajak semua parti Melayu menyertai Bersatu itu, Tun Mahathir juga ternampak bersikap tidak peduli terhadap perasaan parti-parti komponen dalam PH.
Ketika ditanya jika pelawaannya itu mungkin mendapat tentangan daripada parti-parti komponen PH, beliau berkata, “itu masalah mereka, kita tiada kaitan dengan parti-parti lain”.
Amboi…lain macam bunyi nada kali ini?
Adakah jika penyatuan dengan UMNO itu menjadi kenyataan, Tun Mahathir akhirnya akan membawa Bersatu meninggalkan PH?
Kenapa?
Adakah Tun Mahathir tidak mahu lagi bersama dengan PKR dan DAP yang dalam PRU14 lalu sudah berjasa membantunya menjadi Perdana Menteri buat kali kedua?
Ataukah hanya dengan cara menggabungkan semua parti Melayu ini saja akan membolehkan Tun Mahathir kekal sebagai Perdana Menteri dengan lebih lama dan tidak perlu lagi memenuhi janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim? (Shahbudindotcom 05/07/2019)

ISYTIHAR HARTA TIADA DALAM BUKU KOMUNIS – ANWAR

ANWAR USIK HADI

Presiden PKR Anwar Ibrahim hari ini mengusik rakan sejawatannya dari PAS, Abdul Hadi Awang apabila mendakwa pengisytiharan harta merupakan idea komunis dan sosialis.
"Pertama, dia kena bagitahu teori yang mana yang dalam (buku Karl Marx) Das Kapital yang menyebut ada asset declaration?
"Kalau isytihar harta itu bermaksud (dalam al-Quran) untuk bermewah, berbangga-bangga, tentulah ditolak," katanya ketika ditanya pemberita mengenai kenyataan Abdul Hadi.
Anwar berkata demikian ketika ditemui pemberita dalam satu majlis anjuran PKR di Seremban.
Das Kapital merupakan buku yang dikarang oleh pengasas komunis, Karl Marx pada lewat abad ke-19 dan diterima sebagai asas dalam ideologi berkenaan.
Awal hari ini, Abdul Hadi mendakwa pengisytiharan harta bagi anggota parlimen merupakan sebahagian daripada teori komunis dan sosialis.
Anggota Parlimen Marang itu juga berkata cadangan untuk mengisytiharkan harta "dibayangi" oleh pengaruh DAP dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH).
Sementara itu, Anwar berkata beliau mendapati adalah aneh apabila PAS enggan menyokong usaha kerajaan mewajibkan anggota parlimen mengisytiharkan harta.
"Di parlimen ia cakap pasal ketelusan, cakap pasal antirasuah. Tapi takut (isytihar harta). Dia beri alasan komunis. Saya pernah baca Das Kapital saya tidak dapat lihat ada (sebut tentang isytihar harta)," ujarnya.
Tambahnya, tujuan mewajibkan anggota parlimen mengisytiharkan harta adalah untuk memastikan kekayaan yang dikumpulkan mereka dilakukan secara sah.
Beliau berkata apabila Umar Abdul Aziz dilantik sebagai khalifah, perkara pertama dilakukan adalah merekodkan harta keseluruhan keluarganya untuk menunjukkan ketelusan.
"Isytihar harta ini untuk memastikan harta yang diperoleh itu adalah secara halal dan teratur. Dan tidak ambil tanah, balak, saham atau projek. Sama ada dia itu Umno, PKR, DAP atau PAS.
"Kalau kita enggan untuk isytihar, orang akan tanya kenapa ada beberapa pemimpin PAS bimbang kerana bila didedahkan kekayaan itu terlalu banyak.
"Ada tanah? balak? saham?" soalnya sambil menambah beliau menyokong usul pengisytiharan harta dibentangkan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

KEMPEN TARIK AHLI UMNO SERTAI BERSATU BUKAN SESUATU YANG PELIK


Akhbar Utusan menyiarkan tulisan Roslan SMS yang merasa tindakan Pengerusi Bersatu, Tun M mengajak ahli-ahli Umno untuk menyertai Bersatu sebagai usaha Tun M menyekat kemaraan Anwar sebagai PM ke 8.

Nampaknya begitu dangkal pemikiran Roslan SMS seolah-olah beliau merasakan Tun M masih mengetuai Umno kerana di era Bn sememangnya sesiapa yang berada di atas berpeluang untuk menjadi PM. Maka di dalam.

Umno pemimpinnya akan mengumpul seramai mungkin ahli-ahli dan penyokongnya untuk membawanya naik ke atas. Roslan SMS tidak faham, di dalam PH jumlah keahlian sesebuah parti komponennya tidak diambil kira untuk menentukan jawatan di dalam kerajaan. Kesemuanya dibuat secara muafakat di dalam Majlis Presiden. Contohnya, Parti Amanah tidak mempunyai keahlian yang ramai kerana Amanah parti baru berbanding dengan KEADILAN atau Dap. Wakil Parlimen Amanah pun tidak seramai wakil dari KEADILAN dan Dap.

 Namun, hampir kesemua Ahli Parlimen Amanah diberi jawatan di dalam Kabinet. Bersatu juga sedemikian, bahkan Bersatu dapat jawatan PM. Ertinya, proses di dalam PH lebih harmoni berbanding dengan Bn yang dimonopoli oleh Umno sehingga parti tersebut tersungkur di dalam PRU14 yang lalu.

Pelikkah Tun M mengajak ahli-ahli Umno sertai Bersatu? Semua parti sudah tentu akan mempromosikan parti masing-masing. KEADILAN juga sejak awal penubuhannya ramai disertai oleh bekas ahli-ahli Umno. Apatah lagi di dalam keadaan Umno secara jelas menampakkan kejelikannya dengan berbagai skandal besar melibatkan pemimpinnya, amat wajar ahli-ahli parti tersebut diberikan tawaran untuk berhijrah asalkan bersedia menerima dasar parti yang ingin disertainya. Buat apa tunggu lama di dalam tong taik?

Perkiraan kononnya tindakan Tun M itu adalah untuk menggagalkan usaha mengangkat Anwar sebagai PM ternyata tidak masuk akal. Anwar bakal menjadi PM ke 8 bukan ditentukan oleh ahli-ahli KEADILAN semata-mata, jauh sekali oleh Bersatu. Keputusan untuk meletakkan Anwar sebagai PM ke 8 adakah keputusan Majlis Presiden PH dan termaktub di dalam manifesto PH. Tiada sesiapa boleh mengubahnya kecuali Majlis Presiden yang diwakili oleh pimpinan utama keempat-empat parti dan akhirnya dengan izin yang Maha Esa.

Tidak perlu gusar dengan kemaraan Anwar. Rakyat sememangnya menanti detik Anwar menjadi PM kerana detik itulah menjadi penentu di mana makam yang sesuai untuk disemadikan jasad umno dan Pas.

WFAUZDIN NS

PRESIDEN AMANAH KELANTAN MENANG JAWATAN PENGERUSI KAFA


PENANTIAN siapa pengganti Bibi Ramjani Ilias Khan berakhir apabila Wan Rahim Wan Abdullah diumumkan sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) dalam Kongres Luar Biasa bagi penggal 2019-2023 yang diadakan hari ini.

Wan Rahim yang juga Presiden Amanah Kelantan pada pengundian awal memperoleh sebanyak 25 undi mendahului Datuk Seri Amril Aiman Ab Aziz dengan 20 undi.

Bagaimanapun, pengundian semula terpaksa dilakukan kerana tidak memenuhi kehendak perlembagaan persatuan yang memerlukan undian majoriti 2/3 untuk jawatan presiden.

Menerusi undian kedua, Wan Rahim memperoleh 28 undi dan Amril hanya mendapat 16 undi sekali gus memberi kemenangan kepada Pengerusi Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN) itu.

ISYTIHAR HARTA MP KEMBALIKAN KEYAKINAN PEMODAL ASING