BBC interview: Tunjuk akaun kamu Najib


Penyertaan empat anak muda beri suntik kepada PKR

 

MSO

ULASAN                                                                                                            

Rafizi mengumumkan kemasukan empat anak muda ke PKR.
Pengumuman secara rasmi penyertaan seorang penceramah bebas dan tiga pimpinan mahasiswa ke dalam PKR hari ini memberi petanda jelas bahawa perkembangan dan pergolakan dalam Pas waktu ini tidak menjadi perhatian golongan muda.

Hari ini Wan Jin Wan Husin penceramah bebas dan bekas ahli jawatankuasa Dewan Ulama Pas Selangor bersama Ahmas Syukri Razab, Mohammad Zaki Abdul Shukor dan Muhammad Hasny Hasni diumumkan menyertai PKR.

Kemasukan rasmi mereka itu diumumkan Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli.

Penyertaan keempat mereka itu terutamanya tindakan Wan Ji meninggalkan Pas memberi kesan kepada Pas secara tidak langsung menggambarkan parti agama itu tidak diminati oleh golongan muda.

Paling merujakan beberapa hari lalu dua aktivis pemuda Pas, telah mengumumkan keluar dari parti itu dan menyertai DAP. Penyertaan Zulhazmi Sharif dan Sheikh Omar Ali ke dalam DAP itu satu pukulan buah Pas. Dipercayai tindakan mereka sebagai protes kepada perubahan kepimpinan dalam Pas yang kini dimonopoli seratus peratus golonagan agama, konsevertif yang dipilih secara "seraga ayam".

Pembawaan kepimpinan baharu Pas yang kuat berpegang kepada "fakeh politik" menjadikan anak-anak muda takut untuk menyertainya kerana berasakan mereka tidak layak untuk berada dalam parti agama kerana berpendidikan bukan Islam pure yakni tradisi dan keluar dari pengajian institusi Islam.

Mungkin mereka terfikir kalau pemimpin hebat seperti Mohamad Sabu, Salahuddin Ayub, Husam Musa dan lain-lain sanggup diketepikan kerana beranggapan mereka tidak Islamik apa lagi mereka, golongan muda yang mempunyai fikiran terbuka dan kontamporari, makin tidak mendapat tempat.

Paling ironis lagi dengan tindakan mereka itu, tidak ada mana-mana anak muda yang boleh dianggap pimpinan golongan muda menyertai parti agama itu sebagai mengalu-alukan kehadiran kepimpinan baharu Pas dan juga kejayaan Pas mengembalikan Pas kepada tapak asal yang penuh kosevertif dan menjadikan Pas sebagai elit agama.

Sehubungan dengan penyertaan empat anak muda ke dalam PKR itu ia memberi aset tambahan kepada PKR kerana penyertaan mereka itu akan menjadi ikutan anak-anak muda lain. Penyertaan mereka itu juga menafikan tuduhan bahawa PKR parti yang kian mengecil dan melukut di tepi gantang.

Sebaliknya sekiranya PKR berjaya menguruskan kekuatan parti itu ia boleh muncul sebagai parti pilihan anak-anak muda yang sudah cuak dan cemuh dengan parti penguasa khasnya Umno
. [wm.kl.3:21 pm 

 
Dalam kenyataannya juga, Rafizi turut mengumumkan bahawa Ketua Srikandi PKR Siti Aishah Sheikh Ismail yang kini dilantik sebagai senator ditugaskan membawa isu wanita muda dan menambahkan penyertaan golongan itu dalam PKR.

Rafizi juga berkata Ketua Pegawai Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor Dr Fahmi Ngah (kiri) diberi tanggungjawab untuk menarik lebih ramai penyertaan pimpinan profesional bersama parti itu.

Sebelum ini Fahmi pernah bertugas sebagai saintis kanan Agensi Penyelidikan Pertahanan United Kingdom, sebelum menyertai sektor korporat di negara itu dan di CIMB.

Beliau juga bertanggungjawab khusus kepada program 'Profesional in Politics (PIP) yang bakal dilancarkan PKR.

 

08/07/15]

Siapa untung jika Najib berundur?Siapakah yang bakal mendapat manfaat daripada krisis dihadapi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sekarang?
Siapakah bakal dilantik perdana menteri sekiranya Najib terpaksa melepaskan jawatan ekoran skandal syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang sudah menjadi perhatian antarabangsa.
The Malaysian Insider cuba menyenaraikan tokoh yang mungkin mendapat manfaat sekiranya anak kepada perdana menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussein berundur.

1. Tun Dr Mahathir Mohamad
Sebagai pemain utama, Dr Mahathir sudah tentu mendapat manfaat yang paling banyak kerana menyerang Najib secara konsisten hampir setiap hari.
Namun apakah manfaat yang beliau dapat? Bolehkah beliau dilantik sebagai perdana menteri semula?
Agak sukar kerana beliau bukan ahli parlimen, tiada jawatan dalam Umno, sudah terlalu tua dan zamannya sudah berlalu.
Namun, Dr Mahathir boleh mencaturkan siapa orang yang dikehendaki menggantikan Najib sebagai perdana menteri. Buat masa ini beliau memilih Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Dr Mahathir juga boleh memastikan orang yang beliau sayang dan suka mendapat tempat yang sewajarnya selepas kejatuhan Najib.

2. Tan Sri Muhyiddin Yassin
Sebagai timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno, sudah menjadi tradisi Muhyiddin akan menggantikan Najib sekiranya apa-apa berlaku.
Najib juga pada 2009 menggantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi selepas bekas presiden Umno itu didesak meletakkan jawatan.
Umno sudah pun membuat keputusan menangguhkan pemilihannya selama 18 bulan. Jadi dengan secara automatik, Muhyiddin akan memegang jawatan itu sehinggalah mandat untuk Barisan Nasional (BN) tamat.
Tetapi bagaimana kalau hasil penyiasatan mendapati beliau turut terlibat dengan skandal 1MDB?
Tidak mungkin sebagai seorang timbalan perdana menteri dan juga timbalan presiden Umno, beliau tidak tahu jika duit yang dimasukkan ke akaun peribadi Najib itu duit parti atau untuk kegunaan parti dalam pilihan raya ke 13.
Beliau berada dalam kabinet Najib dan berada dalam Majlis Tertinggi Umno bersama Najib.

3. Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan naib-naib presiden Umno
Orang paling popular dalam Umno sekarang ialah Zahid. Ini kerana beliau mendapat undi tertinggi bagi naib presiden dalam pemilihan lepas.
Perlu diingat, jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan dalam pemilihan Umno lepas.
Juga berpeluang adalah dua lagi naib presiden Umno kerana tidak semestinya naib presiden paling kanan terpilih sebagaimana berlaku ketika Dr Mahathir terpilih menggantikan Tun Hussein Onn.
Jika pelantikan seorang perdana menteri baharu juga memerlukan sokongan pembangkang, Zahid mungkin boleh menjadi calon kompromi.
Ini kerana hubungan pribadi beliau dengan beberapa tokoh pembangkang terutama Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Saifuddin Nasution Ismail.
Namun kes beliau sama dengan Muhyiddin, mungkin terpalit, kerana beliau berada dalam Kabinet Najib dan Majlis Tertinggi Umno.

4. Datuk Seri Anwar Ibrahim
Anwar mungkin mendapat manfaat daripada kejatuhan Najib.
Pembebasan beliau dari penjara mungkin menjadi tawaran timbal balas daripada kemelut politik dalam negara pada hari ini.
Ini kerana, gabungan pembangkang yang dahulunya dikenali sebagai Pakatan Rakyat, walau sedang dalam perpecahan juga, mendapat sokongan 52% rakyat Malaysia dalam Pilihan Raya Umum ke 13 lalu.

5. Tengku Razaleigh Hamzah
Nama ahli Parlimen Gua Musang ini sentiasa naik apabila berlaku krisis dalam Umno sebagai calon alternatif.
Jika benar wang dimasukkan ke dalam akaun Najib itu adalah wang Umno untuk kegunaan pilihan raya bagi membantu calon BN dalam pilihan raya umum lalu, Razaleigh adalah calon yang tidak terlibat.
Beliau tiada dalam Kabinet Najib dan Majlis Tertinggi Umno. Jadi beliau calon alternatif untuk dilantik sebagai perdana menteri.
Di samping itu, jika nama Razaleigh yang dikenali sebagai Ku Li dibawa, beliau sudah tentu mendapat sokongan daripada pembangkang dan ahli politik dari Sabah dan Sarawak yang mempunyai saham besar dalam politik Malaysia. – 8 Julai, 2015.

Harapan Baru bergerak dari Perlis selepas raya

Terbaik dan rakyat ternanti nanti wadah perjuangan baru....tinggalkan yang lama kerana ianya tidak menguntungkan perjuangan rakyat.....mereka lebih redho kalah dari memperjuangkan dan harapan melaksanakan hudud melainkan dipermainkan oleh Umno..dan PAS tidak perlu bimbang kewujudan Harapan Baru kerana PAS kuat bersendirian...


 


Kumpulan progresif dalam PAS - yang kini digelar Gerakan Harapan Baru - bersama rakan dalam DAP dan PKR akan mengadakan perhimpunan besar-besaran di Perlis pada hari raya ketiga untuk memulakan momentum ke arah entiti pembangkang baru.

Perhimpunan tersebut dijangka menampilkan bekas timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dan pemimpin progresif lain yang tewas dalam pemilihan muktamar parti itu di Selangor awal Jun lalu.

Hampir semua pemimpin progresif - kecuali Mazlan Aliman - gagal mendapat tempat dalam Jawatankuasa Pusat PAS serta sayap parti itu.

Secara keseluruhan PAS kini dikuasai oleh kumpulan konservatif.

Mohamad berkata, mereka mahu memulakan gerakan gabungan baru bermula di utara semenanjung selepas Pakatan Rakyat dianggap terbukur dengan terputusnya hubungan antara PAS dan DAP.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, berkata perhimpunan itu adalah yang pertama daripada siri yang dirancang bermula selepas Aidilfitri nanti.

"Janji untuk membentuk gabungan baru adalah realiti, bukan angan-angan," katanya  ketika ditemui selepas menghadiri perbicaraan di Butterworth, Pulau Pinang hari ini.

Menurut Mohamad, mereka akan mengadakan jelajah ke setiap negeri untuk menjelaskan kepada rakyat mengapa gabungan ini penting dan perlu.

"Kita juga akan jelaskan bagaimana bentuk gabungan itu nanti," katanya.