YE...YE...YE....BAPA BALIKKKKK...EKONOMI DAH PULIHHHH..........

KDNK suku keempat 4.5 peratus


Najib Tun Razak menyaksikan tiga buah agensi perladangan terbesar kerajaan iaitu Felda, Felcra dan RISDA memeterai perjanjian persefahaman bagi mewujudkan kerjasama strategik bagi mencapai ekonomi bersakala besar dan bersaing dalam pasaran serantau dan antarabangsa di Putrajaya, semalam.


PUTRAJAYA 24 Feb. - Ekonomi Malaysia kini sudah pulih selepas mencatatkan pertumbuhan di luar jangkaan sebanyak 4.5 peratus pada suku keempat 2009.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, prestasi tersebut jauh lebih tinggi apabila angka itu melepasi unjuran asal iaitu 3.4 peratus.

Beliau berkata, peningkatan itu disumbangkan oleh pertumbuhan penggunaan swasta yang berterusan dan peningkatan perbelanjaan dalam sektor awam yang membawa kepada permintaan dalam negeri lebih baik.

Katanya, pertumbuhan penggunaan swasta disokong oleh pasaran kerja lebih baik, kadar inflasi yang rendah serta perbelanjaan lebih tinggi semasa musim cuti persekolahan dan perayaan pada akhir tahun.

Menurut beliau, dengan prestasi itu, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara hanya menguncup sebanyak 1.7 peratus pada tahun lalu, iaitu lebih rendah daripada sasaran awal -3.0 peratus sebelum ini.

''Pemulihan ini disokong oleh pelaksanaan pesat dan proaktif bagi dasar fiskal yang mengembang, dasar monetari yang akomodatif serta langkah menyeluruh dalam memastikan akses kepada pembiayaan yang berterusan.

''Langkah-langah ini membawa kepada pertumbuhan semula ekonomi dengan pantas,'' kata beliau ketika mengumumkan prestasi suku keempat ekonomi Malaysia di sini hari ini.

Ekonomi negara telah mencatatkan penguncupan sebanyak tiga kali pada suku pertama, kedua ketiga, masing-masing sebanyak -6.2 peratus, -3.9 peratus dan -1.2 peratus.

Ditanya adakah Malaysia sudah bebas daripada situasi buruk ekonomi, beliau menegaskan krisis sudah berlalu kerana tiada sebarang kemelut serius di luar jangkaan di dalam ekonomi global.

''Sebagai contohnya, jika tiada sebarang krisis berlaku, kita boleh menyatakan Malaysia telah pulih daripada krisis dan akan terus berusaha untuk mencatatkan pertumbuhan kukuh bagi 2010,'' tambahnya.

Najib yakin dengan prestasi itu, negara akan terus mencatatkan pertumbuhan kukuh, peningkatan sebanyak satu hingga dua peratus, melebihi sasaran awal sebanyak lima peratus pada tahun ini.

Pada tahun lalu, Perdana Menteri membuat sasaran peribadinya untuk memastikan ekonomi negara mencapai kenaikan sebanyak lima peratus.

''Sebelum ini kita mengunjurkan pertumbuhan ekonomi akan berkembang sebanyak empat peratus tetapi pada tahun ini ia lebih kukuh daripada apa yang saya sasarkan,'' jelasnya.

Beliau berkata, unjuran rasmi baru kerajaan akan diumumkan nanti.

Perdana Menteri menambah, kerajaan akan bekerja keras untuk mengembalikan keyakinan di kalangan pelabur serta memastikan pelaksanaan projek dibuat dengan pantas.

Pada masa yang sama, sektor swasta digalakkan melabur berikutan keyakinan sentimen pengguna yang tinggi, ujar beliau.

Beliau turut menjelaskan, faktor utama keupayaan kerajaan membelanjakan RM1 bilion sebulan dalam pelaksanaan projek-projek di bawah pakej rangsangan adalah dengan wujudnya Unit Khas Pemantauan yang diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri.

''Unit ini akan memastikan semua projek di bawah pakej rangsangan dilaksanakan segera,'' tambahnya.1.....BAJET ASRAMA.....SEMUA MURID BALIK RUMAH SETIAP MINGGU

2.....KAUM PEKERJA KERAJAAN/AWAM KURSUS DI PEJABAT/SIJIL PEJABAT KELUAR/MAKAN MINUM TAK ADA

3.....JALAN-JALAN TAMPUNG....JANGAN DI BAIKI

4.....PERUBATAN....HE...HE..KLINIK 1 MALAYSIA ADA.....DEMAM,NGANDUNG,KENCING MANIS,SAKIT KEPALA,TAK LEH BERAK 2 HARI.........

5......DAN LAIN-LAIN......YANG RAKYAT BOLEH FIKIR-FIKIRKAN


KARPAL DAKWA PERBICARAAN BERMULA,NAMUN NAMA DAN SENARAI SAKSI TAK ADA.


1...Peguam Karpal Singh mengadu bahawa pihak pembela masih belum menerima senarai nama saksi pendakwa dan ini dianggap sebagai "pelakuan tidak wajar" pihak pendakwa bagi memastikan perbicaraan yang adil.Katanya, Anwar telah membawa tiga pakar luar dan mereka tidak dibenarkan untuk melihat bukti tersebut.

"Adakah ini adil?" soal Karpal.


2...."Malah, perbicaraan telah bermula tetapi kami masih lagi belum memperolehi dokumen-dokumen berkenaan," katanya.3...DAN LAIN-LAIN YANG TAK LOGIK..........

SEJARAH 1998 AKAN BERULANG

AMK Beri Amaran Sejarah Akan Berulang

Sejarah bakal berulang jika Umno-BN tidak mengambil iktibar dari kebangkitan rakyat 1998.

Tanggapan itu disuarakan Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Shamsul Iskandar Md Akin mengulas perbicaraan konspirasi dua yang dihadapi pemimpin reformasi, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau menjelaskan perbicaraan sama 10 tahun lalu menyaksikan gagasan pembangkang, atau Barisan Alternatif, berjaya membongkar kubu-kubu utama Umno-BN dalam pilihanraya 1999.

Shamsul tidak menolak konspirasi ini akan memakan tuan, seraya menganjak kemaraan Pakatan Rakyat dalam Pilihanraya Umum Ke-13 nanti sependapat dengan ahli parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusuff.

“ Kes Anwar Ibrahim ini sekali lagi mampu memecahkan kita panggil kemelut, isu medianya, kemelut isu kehakimannya, kemelut isu pilihan rayanya, dan ini akan memberi ruang gelombang kedua kebangkitan rakyat dan saya mahu kita mencuri peluang ini dan memberitahu signal yang kuat kepada Najib, you have make a wrong decision, jika kamu meneruskan kes Anwar Ibrahim ini. Saya yakin ini belum terlambat kalau mereka betul-betul yakin ini satu keputusan yang salah, saya mahu Najib fikir semula, masih belum terlambat” ujar Yusmadi.

Dalam pada itu Shamsul melahirkan keyakinan bahawa rakyat semakin kritikal dengan tindak-tanduk pemerintah mutakhir ini.

Apa yang jelas, kata Shamsul, nafas reformasi merentasi generasi 1998 hingga ke hari ini, dan menambah masyarakat makin peka dengan apa juga kecurigaan yang berbangkit sepanjang perbicaraan ini, terutamanya di ruang maya.

“ Apa perkara yang mereka belajar waktu itu, apa pengalaman yang boleh kita kongsi, mereka berkata ada elemen yang disebut unintended consequences, sesuatu tindak balas yang kita tidak jangka, yang ini yang membantu proses kebangkitan rakyat itu. Apabila isteri-isteri tentera misalnya dari konteks kebangkitan rakyat di Filipina, tidak lagi pergi mengundi tetapi keluar bersama-sama rakyat di jalan raya. Itu mesej yang ingin saya sampaikan kepada pimpinan UMNO-Barisan Nasional” katanya.

SALAHUDDIN AYUB DAKWA POLIS MENAKUT-NAKUTKAN PIMPINAN PAKATAN


Naib Presiden PAS PAS Salahuddin Ayub menyalahkan pihak berkuasa kerana cuba untuk menakut-nakutkan pimpinan PakatanRakyat dengan cuba menahan dan menyoal berhubung dengan laporan yang di buat di beberapa tempat.

Menurut YB Salahuddin yang juga merupakan MP bagi Kubang Kerian, tindakan tersebut adalah bertujuan agar para pimpinan Pakatan Rakyat tidak mendedahkan segala kepincangan yang berlaku yang di buat beberapa pimpinan kerajaan dan agar perkara ioni tidak dio dedahkan kepada umum.

Beliau juga mendakwa bahawa jika perkara ini berterusan berlaku, ianya bukan sahaja akan menjadikan kerja-kerja wakil Pakatan untuk memberikan khidmat kepada msyarakat tergendala kerana perlu mengadap pihak polis berulang kali.

"Mereka cuba untuk menakut-nakutkan pimpinan Pakatan Rakyat supaya kami dapat dihalang dari mendedahkanpenyelewengan yang berlaku " demikian jelas beliau.

"Rakyat melihat semua gelagat ini dimana kita dapati bahawa sama ada pihak berkuaa sendiri yang melakukan laporan atau pun penyokong.Namun kenapa mereka begitu sibuk melihat akan kita dan tidak menangkap begitu ramai "penyagak" yang lain" jelas beliau lagi.Salahuddin dan Sivarasa telah di tahan polis untuk disoalsisat pagi semalam, kerana berceramah di tapak expo Seberang Jaya pada 7 Februari lepas.Sebanyak 7 laporan polis dibuat ke Ketua Menteri Lim Guan Eng.


Menurut Salahuddin lagi, beliau bercakap mengenai isu Allah yang boleh di guna oleh agama samawi yang lain dan juga kes Anwar Ibrahim yang mana mendapat cemuhan masayarakat antarabangsa mengenai perjalanan proses pengadilan tersebut langsung memburukkan pentadbiran DS najib Razak.

"Saya juga bercakap mengenai Dasar Ekonomi Baru yanghanya menguntungkan sebahagian kecil orangMelayumelainkan penyokong dan pimpinan Umno." dekian ujar beliau lagi.

Manakala Sivarasa juga menjelaskan bahawa beliau ada membuat andaian yang aman ianya bukan sahaj membuka mata masyarakat, tetapi masyarakat boleh membuat andaian berhubung dengan kes tersebut.

" Saya tidak nampak apa-apa kesalahan yang boleh berlaku dengan ceramah saya selagi saya dapat menyedarkan masyarakat dan membenarkan mereka berfikir mengnai kes yang akan berlaku"

(function() { var d = document, w = window; w

Rafizi dedah syarikat palsu pindah wang dari projek LCS

SHAH ALAM - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli mendakwa Alizes Marine Limited merupakan syarikat yang ditubuhkan un...