Fitnah jelik PM: AMK buat laporan qazaf kepada JAWI
 Angkatan Muda Keadilan (AMK) Malaysia petang ini membuat laporan qazaf di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) Kuala Lumpur berhubung fitnah yang dilemparkan oleh pihak pembangkang terhadap Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak sidang Parlimen pada Selasa minggu lalu.


Menurut Ustaz Ashraf Hadi (gambar, kanan) dari Jabatan Pemahaman dan Pemantapan Agama AMK Malaysia, fitnah jelik yang dilemparkan oleh ahli politik, kemudian diikuti penyokong mereka di media sosial tidak boleh dibiarkan berleluasa dan sewajarnya diambil tindakan oleh pihak berkuasa agama demi menjaga maruah PM.


"Bila kita lihat keadaan amat mendukacitakan kerana melampaui adat masyarakat Malaysia yang terkenal berbudi bahasa, maka AMK Malaysia membuat satu laporan qazaf pada petang ini kepada 2 individu yang mana menulis secara terang terangan berkenaan isu liwat dan sebagainya


"Kenyataan yang dibuat itu merupakan satu tuduhan qazaf, iaitu apabila seseorang menuduh seseorang berzina atau meliwat mestilah dia mengemukakan 4 saksi. Namun (dalam kes ini) pihak yang menuduh atau melakukan qazaf mengeluarkan fitnah kepada PM (tanpa 4 saksi), yang mana akhirnya menyebabkan masyarakat kita yang berbeza pandangan dengan pihak kerajaan telah mempercayai tuduhan tersebut.


"Sedangkan perkara ini (tuduhan liwat) dalam Islam amat menitik beratkan soal maruah seseorang yang perlu dipelihara. Malangnya pihak pembangkang yang berbeza pandangan, mereka gunakan isu ini untuk dijadikan modal politik dan akhirnya melakukan qazaf kepada Anwar," kata Asraf dalam sidang media di hadapan pejabat JAWI petang tadi.


Bersama beliau adalah Timbalan Pengerusi Pusat Usahawan, Datuk Badrul Hanif (gambar, kanan) yang turut serta membuat laporan qazaf.


Menurut Badrul, JAWI sewajarnya bertindak tegas berhubung jenayah qazaf kerana jika dibiarkan maka lebih banyak pihak yang akan bermudah mudah menuduh orang lain melakukan perkara keji tanpa membawa saksi.


"Qazaf ini satu fitnah menggugat maruah seseorang, pihak pelaku (Ahli Parlimen Putrajaya) walaupun membuat kenyataan dalam parlimen tetapi benda ini telah ditularkan, disebarkan dan kita melihat ini suatu yang mendukacitakan.


"Kita minta YB Radzi Jidin fokus kepada kerja Ahli Parlimen dan tidak perlulah membuat fitnah. Jadilah pembangkang berkaliber membuat semak imbang.


"Kita minta juga ulama Pas beri nasihat kepada YB Radzi, kerana mereka lebih arif dengan hukum qazaf ini," katanya.


Laporan qazaf dibuat berdasarkan Seksyen 41 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997.

KETERJAMINAN MAKANAN AKAN DIPERKUKUH MELALUI PERTANIAN MODEN Menteri Ekonomi, Mohd Rafizi Ramli memaklumkan kerajaan akan melaksana anjakan besar dalam sektor pertanian dan industri asas tani.

Menurut Ahli Parlimen Pandan itu, langkah tersebut bagi mengukuhkan kemandirian serta keterjaminan makanan sekaligus meningkatkan daya saing sektor agrikomoditi.

“Penyertaan sektor swasta untuk mempergiat kegiatan pertanian pintar akan digalakkan. Langkah memperkasa amalan pertanian mampan, termasuk membangunkan model pertanian rendah karbon akan dimulakan secara rintis dalam subsektor padi sebelum diperluas kepada subsektor lain.

“Keterjaminan makanan akan terus diperkukuh melalui pengeluaran pertanian moden yang berskala besar, baru-baru ini, Perdana Menteri telah meluncurkan projek penanaman padi lima musim dalam tempoh dua tahun di kawasan pertanian Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA), Kedah dengan pelaburan sebanyak RM3 bilion,” katanya.

Rafizi turut menjelaskan, bagi tujuan itu kemandirian pengeluaran makanan tempatan akan ditingkatkan melalui automasi dan pendigitalan manakala penggunaan tanah pertanian akan dioptimumkan melalui pengurusan yang lebih cekap.

Sementara itu, pelaksanaan projek Inisiatif Usahawan Tani (INTAN) dalam program Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) akan dipergiat bagi mengurangkan kebergantungan kepada import makanan, mengukuh rantaian bekalan makanan dan menggalakkan penerimagunaan teknologi dalam pertanian selain menoktahkan kemiskinan tegar.

“Industri getah akan ditransformasikan untuk terus berdaya saing. Ini termasuk melalui penggalakan aktiviti hiliran, mencontohi pengeluaran sarung tangan yang telah berada pada kedudukan pertama di dunia.

“Di samping itu, penghasilan produk getah yang mempunyai nilai ditambah yang tinggi serta kegiatan pengkomersialan hasil R&D dan pemindahan teknologi akan diperhebat bagi memperkasa industri getah negara,” ujarnya.

NOKHTAHKAN KEMARAAN GELOMBANG HIJAU DI PRK DUN PELANGAI

Gelombang hijau yang menerjang seluruh kawasan Melayu di Semenanjung Malaysia berjaya disekat di Johor dengan kekalahan PN dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram.

Tiba giliran gelombang sama yang banyak merosakkan mental dan spiritual orang Melayu Pahang disekat di PRK DUN Pelangai.

Pengerusi BN Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata demikian dalam majlis pengumuman calon di Dewan Majlis Daerah Bentong, malam tadi.

“PRK Pelangai amat penting bagi kita. Walaupun di atas kertas kita nampak cantik, majoriti Allahyarham Datuk Seri Johari 4,000 lebih, pengundi ada 16,456, ada 9 PDM, 12 cawangan (UMNO), ada 3 kawasan Felda, lebih kurnag 50% daripada pengundi adalah dari Felda.

“(Namun) kita tidak boleh ambil kira angka di atas kertas. Atas kertas 4,000 (ahli UMNO) campur 2,000 dari Amanah atau PH, ada 6,000. Ia tidak jadi begitu.

“Ini disebabkan Pilihan Raya Negeri baru baru ini terutama di Kelantan, Terengganu dan Kedah jelas menunjukkan ada perubahan di kalangan orang Melayu, terdapat kekurangan undi. Ini dikaitkan dengan gelombang hijau,” katanya di hadapan kira kira 1,000 hadirin dan para pimpinan dari BN dan PH.

Sehubungan itu, Wan Rosdy mengimbau sejarah PRK Cameron Highlands, Pahang pada 2019 lalu yang menjadi titik mula BN menang dan kemudiannya mencatat beberapa kemenangan dalam PRK berikutnya, perlu berlaku sekali lagi di Pelangai.

Tegas beliau, gelombang hijau mesti dinokhtahkan kerana DUN Pelangai dikepung oleh kawasan parlimen Temerloh, Maran dan beberapa lagi yang jatuh ke tangan PN dalam Pilihan Raya Umum 2022 lalu.

“Pada kali ini saya menyeru kepada semua jentera parti, ahli ahli parti, supaya kita nokhtahkan kemaraan gelombang hijau (di Pahang) bermula di DUN Pelangai.

“Ahli UMNO ada 3,040 di Pelangai, saya harap kita dapat keluarkan. Tidak mungkin 100% tetapi harap dapat keluar 90% paling kurang. Kalau boleh yang putih yang bukan ahli UMNO kita keluarkan seramai mungkin,” katanya.

Pada majlis itu Wan Rosdy mengumumkan Datuk Amizar Abu Adam sebagai calon BN di DUN Pelangai

Majlis malam tadi turut menyaksikan Presiden Amanah, Datuk Seri Mohamad Sabu turun padang bagi mengotakan janji untuk membalas budi jentera UMNO membantu di dua PRK Johor yang dimenangi oleh Amanah awal bulan ini.

Untuk rekod, calon BN DUN Pelangai Datuk Amizar pernah bertanding di kerusi DUN Ketari pada PRU 15 lalu.

PRK DUN Pelangai akan diadakan pada 7 Oktober ini ekoran kematian Johari Harun, 53, akibat nahas pesawat terhempas berhampiran bandar Elmina, Shah Alam, Selangor pada 17 Ogos lalu.

Allahyarham Johari sebelum ini menang dengan majoriti 4,048 undi menewaskan calon PN Kasim Samat, calon PH Ahmed Wafiuddin Shamsuri dan calon Pejuang Isa Ahmad.


HAIYAAA...DEPAN DEPAN KITA TIBAI CINA- SANA BILAKANG KALU..KITA BAGI TANAH MUSANG KING, KITA KASI LOMBONG EMAS..KITA KASI JANA WIBAYA...KITA KASI SEMUA...HAIYAA..BO CIAK BO POI OOOOO....SIKALIEOW....


 

KEH..KEH...


 

RAKYAT BANGGA,TAPI NUSI CELA.


 

PI TENGOK KAT OUTLET FAMA- LPP- ADA KA AKAI KERAJAAN NAK SOROK ?


 

KEH..KEH....BUKAN SAJA KENA SAMAN. ISU 3 R-TAPI DIA DAH DISIASAT SPRM ISU REE DI KEDAH .KESIAN HANG SANUSI.


 

KEH..KEH...LEBAI LEBAI


 

MAAF LAH ABANG- ABANG ADA TITLE DR KA ? PROFF KA ? KALAU ABANG TAK ADA...ABANG BUAT KONTEN SUDAH. ITU LEBIH MEMADAI. BAIK JADI PROBONO BANG....

 


Beri peluang reformis tarik anak muda sokong Kerajaan Perpaduan
Gerakan Reformasi yang tercetus 25 tahun lalu pada September 1998 terkenal dianggotai majoritinya oleh anak muda di bawah usia 40an.

Malah pada ketika itu terdapat juga pelajar sekolah menengah yang tertarik menyokong Reformasi dan sebahagiannya hari ini telah pun menjadi pimpinan KEADILAN atau Pakatan Harapan

Bagi Presiden Penaja Otai Reformis, Mustapha Mansor Amer Mohd Isa, para reformis yang berpengalaman menarik anak muda untuk turun ke jalan raya dua dekad lalu itu seharusnya digunakan pengalaman mereka bagi menarik minat anak muda hari ini dalam menyokong Kerajaan Perpaduan.

"Saya setuju kalau otai ini diserap masuk (ke badan khas atau NGO). Mereka ini misalnya dikenalpasti oleh NGO, atau badan tertentu yang dibangunkan oleh kerajaan untuk mengenalpasti (keupayaan dan tugas) mereka.

"Kemudian diserap masuk ke dalam bentuk apa sahaja. Di waktu sama, mereka ini harus diberikan peranan mengikut kemampuan masing masing.

"Saya banyak terima teguran dari veteran. Sebahagian penyokong Reformasi adalah veteran tentera. Kenapa tidak mereka ini diserap masuk, kita buat program yang boleh menarik anak muda cintakan negara, semangat patriotisme misalnya. Dulu ada Program Latihan Khidmat Negara (untuk patriotisme), ubahsuai macam mana bentuknya supaya otai Reformasi ini boleh berperanan," katanya kepada Suara Keadilan.Tegas Mustapha Mansur, kepakaran reformis yang kini bergabung di bawah lebih 20 persatuan boleh digunakan bagi memberi penerangan atau melawan berita palsu di peringkat bawahan kerana mereka adalah rakyat biasa yang mempunyai kebolehan menyebar agenda Reformasi menyokong kepimpinan Anwar Ibrahim selama 25 tahun."Cara macam macam boleh dilakukan. Kalau mahir media cara media, kalau dengan latihan ketenteraan untuk semangat patriotisme lantik mereka yang mahir (sebagai pelatih)

"Reformis ini kalau betul caranya, kita ada puluhan ribu orang yang boleh kita tarik bersama sama membuat kerja amal.

"Kita siapkan tempat, siapkan wacana. Pada waktu sama kita programkan untuk menarik seramai mungkin anak muda.

"Mungkin tidak sesuai dengan cara kita dulu tetapi dengan kepakaran yang ada itu, digembleng untuk tarik anak muda dengan cara baharu.

"Atau tubuh pasukan melawan fitnah, macam Mapim buat Sekretariat Anti Fitnah. Itu satu inisiatif yang baik," katanya lagi.

Aktivis reformis sejak dua dekad lalu terkenal sebagai jentera sebaran am yang ampuh menyebar luas agenda Reformasi kepada rakyat Malaysia.

Khidmat mereka begitu penting menjelang pilihanraya untuk mengedar risalah, mengadakan ceramah kelompok dan menjadi perayu undi.

Skil tersebut berguna sekiranya diolah untuk menarik minat generasi muda menyokong agenda kerajaan.


NAK BUAT MACAM MANA- LASKAR CYBER TAK TERLAWAN OLEH JENTERA KERAJAAN.Pelbagai content atau kandungan media askar siber upahan pro pembangkang menjelang Pilihan Raya Kecil DUN Pelangai dikesan.


Kandungan terbaharu melibatkan isu kekurangan bekalan beras putih tempatan (BPT).


Beberapa akaun di media sosial terutama Facebook telah dikesan melakukan modus operadi copy and paste seperenggan ayat yang sama mengenai kononnya maklumat dalaman daripada 'CEO Yayasan Albukhary' milik Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary mendakwa Perdana Menteri (PM) mendesak Syed Mokhtar melepaskan konsesi beras miliknya.


PM ditohmah telah memberikan konsesi itu kepada syarikat Cina. Hal itu didakwa sebagai punca masalah BPT di pasaran pada waktu ini.


Sebelum ini taktik copy and paste sedemikian telah dikesan dalam beberapa isu penting negara untuk menghentam Kerajaan Perpaduan. Cuma kali ini melibatkan isu yang sensitif iaitu bekalan makanan.


Bagaimanapun daripada siasatan yang dilakukan, tidak wujud tindakan melepaskan konsesi beras seperti yang ditohmah.


Malah Yayasan Albukhary juga tidak mempunyai jawatan CEO sebagaimana yang ditulis dalam kandungan fitnah terbabit.


Sejak Pilihan Raya Umum ke 15 lalu kenyataan fitnah sering dijadikan sebahagian daripada alat sebaran am pembangkang dan menyasarkan anak muda Melayu yang kurang membaca atau mendengar berita rasmi, dan hanya bergantung kepada maklumat di media sosial terutama FB dan Tiktok.