NAJIB "KHABAR ANGIN " BUKAN BUKTI...ALAHAI.....SAJA NAK MELAMBATKAN KE SG BULOH KE ?

 

Timbalan Pendakwa Raya V Sithambaram hari ini berhujah di Mahkamah Persekutuan bahawa permohonan penyerahan bukti baru Najib Razak dalam kes SRC International bernilai RM42 juta hanya berdasarkan kenyataan individu tertentu kepada SPRM.

Sithambaram berhujah bahawa Mahkamah Persekutuan harus menolak bukti itu kerana afidavit sokongan Najib berdasarkan keterangan khabar angin atau ‘hearsay’.

Di bawah undang-undang, ‘hearsay’ ialah laporan kata-kata orang lain oleh saksi, yang mahkamah biasanya tidak membenarkan ia diambil sebagai bukti semasa perbicaraan.

Bukti tambahan yang cuba diajukan Najib disokong oleh afidavitnya mengenai apa yang dikatakan oleh tiga pegawai SPRM dan dua pegawai bank kepada suruhanjaya antirasuah itu semasa siasatan.

Sithambaram memberitahu panel lima hakim yang dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat bahawa afidavit Najib menunjukkan bahawa saksi yang didakwa ini tidak memberitahu Najib sendiri mengenai apa yang mereka maklumkan kepada SPRM.

“Saksi-saksi itu (apa yang mereka didakwa katakan seperti yang terkandung dalam afidavit Najib) adalah khabar angin, mereka tidak memberitahu perayu (Najib),” kata Sithambaram.

DPP menentang hujahan awal peguam bela Hisyam Teh Poh Teik berhubung bukti baru ini – yang didakwa dihantar tanpa nama dalam sampul surat kepada Najib antara 9 Mei dan 7 Julai.

Hisyam telah berhujah awal hari ini bahawa jika tidak kerana sampul surat tanpa nama ini, Najib dan pasukan pembelaan tidak akan menyedari tentang dakwaan konflik kepentingan yang melibatkan Nazlan.

Prosiding di hadapan mahkamah akan disambung semula pagi esok, dengan peguam Najib dijangka mengemukakan hujah balas terhadap penghujahan pihak pendakwaan berhubung permohonan menyerahkan bukti baru itu.

Panel hakim lain ialah Hakim Besar Sabah dan Sarawak Abang Iskandar Abang Hashim, Hakim Mahkamah Persekutuan P Nallini, Mary Lim Thiam Suan dan Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Melalui permohonan penyerahan bukti baru yang bertujuan untuk membatalkan sabitan dan hukuman terhadap Najib dalam kes SRC, perayu mendakwa hakim perbicaraan Mohd Nazlan Mohd Ghazali berisiko berat sebelah kerana konflik kepentingan.

Pasukan pembelaan Najib mendakwa terdapat konflik kepentingan disebabkan Nazlan, yang merupakan hakim Mahkamah Tinggi ketika itu memegang jawatan sebagai peguam am di Maybank.

Perayu mendakwa bahawa bank komersial itu kemudiannya terlibat dalam pembentukan SRC, anak syarikat 1MDB ketika itu.

Walaupun secara rasmi telah menarik balik tuntutan rasuahnya terhadap Nazlan, bekas perdana menteri itu tetap menegaskan dakwaan konflik kepentingan terhadap Nazlan.

Sekiranya Mahkamah Persekutuan menolak permohonan menyerahkan bukti baru, ia akan meneruskan untuk mendengar rayuan utama Najib yang bertujuan untuk membatalkan sabitan atas satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan jenayah pecah amanah (CBT), dan tiga pengubahan wang haram melibatkan RM42 juta dana daripada SRC.

Perayu juga memohon untuk membatalkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta.

Mahkamah Persekutuan telah menetapkan sembilan hari mulai hari ini untuk mendengar rayuan Najib.

Pada mulanya ditetapkan selama 10 hari, namun Mahkamah Persekutuan kemudian mengurangkannya, kepada sembilan hari untuk perbicaraan dari 15 hingga 19 Ogos dan 23 hingga 26 Ogos.

Pada 28 Julai 2020, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, melalui hakim perbicaraan Nazlan, mendapati Najib bersalah atas tujuh pertuduhan jenayah membabitkan RM42 juta dana daripada SRC.

Setelah menjatuhkan hukuman itu, Nazlan bagaimanapun membenarkan permohonan pembelaan untuk penangguhan hukuman sementara menunggu proses rayuan diselesaikan. Nazlan sejak itu telah dinaikkan ke Mahkamah Rayuan.

Pada 8 Dis tahun lepas, Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan bersalah terhadap Najib.


JOM AKU NAK KENALKAN MAMAT YANG SELALU SOKONG NAJIB DI TIKTOK. KALAU HANGPA DENGAR DIA PUNYA ULASAN KALAU TAK KATA BODO DIA NI ...NAK KATA APA NTHALA


ORANG TANYA MACAM INI.KENAPA LAMBAT. BUKAN NAK P TENGOK BESI BURUK...KAH..KAH...LAIN KALI KALAU NAK BUAT TIK TOK...CAKAP BIAR BIJAK..BARU BOLEH BANTU NAJIB ATAU UMNO /BN....INI ENGKAU MEMBURUK KAN KEBODOHAN MACAI YANG ADA.... 

20220814 Protes Mana Kapal LCS? Tiga tuntutan anak muda :- 1. Siasat dimana kapal 2. H2O letak jawatan 3. Jawab surat Panglima TLDM #manakapallcs #muda #dap #amanah #hishamuddinhussein #ahmadzahidhamidi #najibrazak #fyp #howardlee


 

SIAPA FITNAH....... WAJIDI- HANG...JANGAN DOK BUAT MALU UMNO AIHHH


 

IYALAH..REZEKI BAHAGIA DITEMPAT SENDIRI

RAMZAN AHMAD

ERTI BAHAGIA KAT KELANTAN...Kat tempat sendiri pon boleh bahagia buat apa nak ke Selangor tak giteww???
 

BERTABAHLAH NAJIB...NANTI JAWAB ELOK ELOK KAT KANDANG TERTUDUH YA...

 


Apa salahnya jika Nazlan pernah bekerja di Maybank, soal pihak pendakwaan
Timbalan Pendakwa Raya Kanan V Sithambaram mendakwa Najib Razak hanya mahu mencemarkan nama Hakim Nazlan Ghazali dengan menuduhnya rasuah, namun menarik balik dakwaan itu.

KUALA LUMPUR: Timbalan Pendakwa Raya Kanan V Sithambaram memberitahu Mahkamah Persekutuan bahawa sejarah pekerjaan Hakim Nazlan Ghazali sebagai kaunsel kepada Maybank bukan menjadi halangan untuk mendengar perbicaraan SRC International Najib Razak.

“Maybank ada melakukan beberapa kerja untuk SRC dan mereka dibayar RM800,000 sebagai yuran,” kata Sithambaram.

“Jadi, apa salahnya jika Nazlan pernah bekerja dengan bank,” soalnya.

Sithambaram dalam hujahannya, berkata sejarah pekerjaan Nazlan tidak bermaksud berlakunya konflik kepentingan yang mana boleh menghalangnya mendengar perbicaraan.

Peguam kanan itu yang mewakili pendakwaan menerusi lesen khas, berkata pembabitan Nazlan dalam Kumpulan Maybank sudah menjadi pengetahuan umum sebelum beliau diangkat sebagai hakim, pada 2015.

Sithambaram berkata, adalah benar bank berkenaan memberi konsultasi kepada SRC, namun tidak sampai ke tahap Nazlan memberi nasihat berhubung penubuhan SRC.

Pihak pendakwaan juga merujuk afidavit Najib terdahulu yang difailkannya susulan dakwaan Nazlan menerima rasuah, namun menarik balik dakwaan itu kemudian.

“Ia seperti mahu mencemarkan nama Nazlan sebagai hakim,” tambahnya.

Sithambaram juga berkata, dakwaan konflik membabitkan Nazlan boleh dibangkitkan pihak pembelaan ketika pemeriksaan balas saksi dalam perbicaraan.

Beliau berkata, tidak munasabah bagi pihak pembelaan mencabar keputusan Nazlan bahawa Najib mempunyai kawalan “menyeluruh” ke atas SRC hanya kerana kedudukan terdahulunya di bank berkenaan.

Sithambaram memberitahu mahkamah atasan itu, bahawa kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan pegawai bank tidak boleh didedahkan memandangkan ia merupakan dokumen terlindung.

“Ia tidak tertakluk kepada pendedahan (kedua-duanya) sebelum dan selepas perbicaraan,” katanya.

Dalam permohonannnya, Najib berhujah Nazlan sepatutnya menarik diri daripada mendengar perbicaraan susulan konflik kepentingan kerana hakim itu pernah menjadi kaunsel dan setiausaha syarikat Kumpulan Maybank.

Bekas perdana menteri itu mendakwa Nazlan gagal mendedahkan pembabitannya dalam penubuhan SRC dan pinjaman diluluskan dan pemberian kemudahan pinjaman dan kredit untuk manfaat SRC dan 1MDB.

Pihak pendakwaan, bagaimanapun, berkata hujah dibangkitkan berhubung sejarah pekerjaan hakim itu bersama bank sudah menjadi pengetahuan umum sejak 2018, sebelum bermulanya perbicaraan SRC, pada April 2019.

Najib mengemukakan permohonan berkenaan dua bulan lalu yang dipinda dengan kebenaran Mahkamah Persekutuan, awal hari ini, memohon memasukkan keterangan baharu dalam bentuk dokumen tambahan yang diperoleh, pada 16 Jun dan 7 Jul tahun ini, selepas perbicaraan dan rayuan di Mahkamah Rayuan selesai.

Beliau juga memohon mahkamah membenarkan tambahan testimoni lisan diambil dari bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB, Shahrol Azral Ibrahim Halmi, pegawai penyiasat kes SRC, Rosli Hussein dan tiga pegawai SPRM yang merakam keterangan Nazlan, baru-baru ini.

Pada 28 Jul 2020, Najib disabit bersalah terhadap tujuh pertuduhan salah guna kuasa, pengubahan wang haram dan pecah amanah jenayah ke atas dana SRC International berjumlah RM42 juta. Beliau dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta.

Pada 8 Dis tahun lalu, Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan terhadapnya. Bagaimanapun, Najib bebas sementara menunggu keputusan rayuan terakhir di Mahkamah Persekutuan.


Lantik Timbalan, Naib Presiden pengerusi negeri, KEADILAN bangkit lebih meyakinkan - Anwar
 Pelantikan Timbalan dan Naib Presiden KEADILAN sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) dibuat atas dasar strategi dan taktikal bagi menghadapi cabaran getir Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15.


Menurut Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim, lantikan sedemikian dibuat di seluruh Semenanjung Malaysia melainkan di Sabah dan Sarawak yang mengikut pendapat majoriti Ketua ketua Cabang.


"Saya memilih melantik Timbalan Presiden dan Naib naib Presiden untuk mengetuai pasukan negeri menghadapi PRU-15.


"Sabah dan Sarawak terkecuali kerana Pengerusi Negeri dipilih majoriti Ketua Cabang.


"Saya juga telah melantik Pengarah dan Pengerusi Biro yang terdiri daripada barisan pelapis dan kalangan muda bagi menggalas tanggungjawab meneruskan agenda reformasi dan membela nasib rakyat.


"Maka, dalam sidang Majlis Pimpinan Pusat semalam (Sabtu) saya menggesa pimpinan bergerak sederap dalam pasukan jemaah," katanya dalam satu kenyataan.


Pasukan KEADILAN kali ini dianggap paling mantap dalam sejarah dua dekad

Seterusnya, Anwar menegaskan agar pimpinan dan anggota KEADILAN melancarkan serangan intensif ke atas lawan BN dan PN sepanjang beberapa bulan mendatang.


Katanya, elit pemerintah ketika ini telah terdesak dengan pelbagai skandal maka gerak kerja yang kuat di samping berhati hati terhadap serangan balasan musuh akan memastikan sokongan rakyat memihak kepada Pakatan Harapan dalam pilihan raya nanti.


"Elit pimpinan negara kian tertekan dengan penggeledahan dan pembongkaran isu rasuah dan penyalahgunaan kuasa.


"Para pejuang perlu tingkatkan ikhtiar dan waspada terhadap segala muslihat musuh yang kelihatan gelabah dan terdesak," katanya lagi.