Demo Bersih lebih 30 jam desak Najib letak jawatan

Demo Bersih lebih 30 jam desak Najib letak jawatan

(Oleh: Nadia Hanafi)

PETALING JAYA, 30 JULAI- Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) sekali lagi akan menghimpunkan ratusan ribu rakyat untuk turun ke jalan raya dalam himpunan kali keempat yang akan diadakan di tiga bandar di Malaysia.
Pengerusinya, Maria Chin Abdullah berkata, himpunan tersebut bagi mendesak Datuk Seri Najib Razak berundur sebagai Perdana Menteri dan akan dilakukan serentak di Kuala Lumpur, Kuching Sarawak dan Kota Kinabalu, Sabah.
bersih demoHimpunan itu  akan diadakan bermula jam 2 petang pada 29 Ogos dan berlanjutan sehingga melepasi tengah malam 30 Ogos, selama lebih 30 jam.
“Masanya sudah tiba untuk rakyat Malaysia kehadapan bagi menuntut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak meletakkan jawatannya dan menamatkan rasuah yang berlaku sejak zaman Dr Mahathir.
“Najib mengambil pelbagai tindakan yang boleh bagi melindungi rasuah. Beliau dengan keras menolak harapan rakyat demi keadilan dan integriti. Beliau sudah pun hilang kelayakan untuk terus berada di pejabatnya,” katanya dalam sidang media hari ini.
Maria Chin berkata, terdapat empat tuntutan BERSIH 2.0 dalam himpunan ini iaitu membersihkan pilihan raya, kerajaan, menyelamatkan ekonomi dan menyatakan hak membantah.
“Bersih 2.0 juga berpandangan bahawa rasuah di peringkat tertinggi di Malaysia adalah disebabkan oleh tiga perkara, pilihan raya dimanipulasi, penumpuan kuasa di eksekutif, dan penindasan terhadap golongan penentang,” katanya.
Jelasnya, Bersih 2.0 juga menuntut 10 pembaharuan antaranya termasuk institusi pilihan raya, institusi Parlimen, menjadikan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) badan berperlembagaan yang menjawab kepada Parlimen dan menghalang perdana menteri memegang jawatan menteri kewangan.
Oleh itu Maria menyeru rakyat Malaysia menyertai himpunan ini bagi melakukan pembaharuan terhadap institusi negara dan menamatkan rasuah yang dikaitkan dengan perdana menteri.
Turut hadir dalam sidang media tersebut beberapa badan bukan kerajaan NGO seperti Institut rakyat, Lensa, Sisters in Islam, Association of Women Lawyers, Lawyers For Liberty (LFL) dan beberapa NGO lain.

KENALI PENGGERAK WANITA GHB
DARI KIRI ATAS

Wan Aishah Wan Ariffin -Selebriti Tanahair

YB Dr Siti Mariah Mahmud -Ahli Parlimen Kota RajaUstazah Mariam Ab Rashid

Ustazah Mariam Ab Rashid -Aktivis Yayasan Amal Malaysia dan WanisCare

 Hjh Aida Yusuf Rawa-Aktivis NGO di Pulau Pinang

Saudari Anis Afida Mohd Azli-Aktivis NGO Pengerang

Aiman Athirah Al Jundi-
Aktivis Rakyat


Ustazah Jamilah Ibrahim


SOLAT HAJAT SELAMATKAN PAS?

Eh... Khabarnya dah kuat bila bersendirian tanpa DAP dan PKR..
Eh... khabarnya semakin kukuh apabila jebon, barua, broker, Anwarinas, tolol, anjing, serigala sudah dihambat keluar...
Solat hajat selamatkan Pas cuma akan menggambarkan pas makin tenat..... Menuju kehancuran yg secara tak langsung mcm diakui oleh pimpinan sendiri.. Yg sebelumnya begitu angkuh menghalau dan melebel ahli sendiri...
Innalillahiwainnailaihiraji'un..

PASMA ANJUR KOYAK HARAKAH?

Kewajiban berada di dalam satu Jamaah atau Harakah Islamiyyah ini dapat dilihat di dalam Al Qur’an, sebagaimana firman Allah Taala yang bermaksud:
"Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk menegakkan agamanya di dalam satu Jamaah yang tersusun rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh."
Di dalam hadis, Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud:
" Wajiblah kamu bersama-sama dengan jamaah Muslimin dan pimpinan mereka."
Di dalam hadis yang lain pula, baginda bersabda yang bermaksud:
" Sesungguhnya syaitan itu serigala kepada manusia, seperti serigala kambing juga. Dia menangkap mana-mana yang jauh dan terpencil. Maka janganlah kamu memencilkan diri dan hendaklah kamu berjamaah dan mencampuri orang ramai serta menghadiri masjid."
Kaedah fiqh ada menerangkan tentang wajibnya menyertai Jamaah Islamiyyah. Antara lainnya ialah yang maksudnya :
" Sesuatu yang tidak sempurna yang wajib melainkan dengannya maka ianya juga menjadi wajib."
Daulah Islamiyyah hanya dapat ditegakkan dengan adanya Jamaah Islamiyyah dan ianya mustahil dapat ditegakkan secara individu. Oleh itu mewujudkan Jamaah Islamiyyah menjadi satu kewajiban ke atas ummat Islam dan menyertainya Juga adalah satu tuntutan yang mesti ditunaikan.
Minggu mengoyakkan akbar HARAKAH dilancarkan oleh di Ipoh siang tadi. Semua ahli GHB, PKR, DAP dan NGO-NGO pro PR diwajibkan membeli harakah dan mengoyakkanya bermula minggu ini. Hancur Pas hancur Umno. Takbir

Fokus #KitaLawan untuk turunkan dan tangkap NajibOleh: Azuan Ab Rahman)

KUALA LUMPUR 30 JULAI- Anggota Sekretariat #KitaLawan, Fariz Musa berkata fokus untuk menumbangkan Perdana Menteri, Datuk seri Najib Razak merupakan keutamaan kepada gerakan itu pada masa ini.
Katanya, kredibiliti Najib yang terpalit dengan skandal 1Malaysia Development berhad (1MBD) semakin diragui apabila merombak kabinet bagi menyingkirkan timbalannya baru-baru ini.
Fariz Musa“Kita fokus dengan tema ‘Kita Lawan Najib’ kerana kita melihat apa yang berlaku pada negara berpunca dari kelemahan pentadbiran Najib.
“Sebab itu untuk selamatkan negara, kita tidak ada cara lain selain memastikan Najib ditangkap dan diambil tindakan undang-undang,” tambah Fariz dalam sidang media hari ini.
Fariz turut mengingatkan pihak polis supaya tidak mengganggu himpunan pada 29 Ogos ini. Tegasnya, rakyat hanya menuntut hak mereka dan bukan musuh kepada negara.
Sementara itu, Adun Teja, Chan Li Kang berkata, rakyat Malaysia sudah tiada pilihan selain mendesak Najib melepaskan jawatan.
Katanya, rakyat sudah memberi peluang terlalu lama, namun Najib gagal memperbaiki keadaan ekonomi, sebaliknya bertindak menggugurkan pemimpin yang mengkritik pentadbirannya.
Sementara itu, Pemimpin Pemuda Gerakan Harapan Baru, Mohd Fakhrul Razi Mohd Mokhtar berkata, rakyat Malaysia kini menuntut perubahan menyeluruh terhadap kerajaan.
Chang Lih Kang“Rakyat bukan nak melihat perubahan kabinet, tetapi nak melihat perubahan kerajaan. Bukan nak lihat timbalan perdana menteri baru, tetapi nak melihat semua menteri baru termasuk Perdana Menteri yang baru dan bertanggungjawab.
“Kita sebagai anak muda tiada masa untuk bertangguh atau hanya melihat, kita perlu memainkan peranan kita,” tambah beliau.
Mereka sebelum itu hadir dalam satu sidang media oleh #kitaLawan yang mengumumkan sokongan kuat terhadap himpunan Bersih 4.0 yang dijadualkan akan diadakan pada Ogos.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=67252