ALASAN YANG AGAK LOGIK???

Selaras dengan itu, Kabinet telah mengambil keputusan bahawa berkuat kuasa pada 16 Julai 2010, harga bagi bahan api, terutamanya petrol, diesel dan Petroleum Gas Cecair (LPG), dan juga gula, akan diselaraskan semula sebagai sebahagian dari Program Rasionalisasi Subsidi. [tm1] Penyelarasan semula harga barang ini akan membolehkan kerajaan mengurangkan perbea.

BERAPA RAMAI RAKYAT MALAYSIA YANG MEMPU MEMILIKI KERETA MEWAH.ADAKAH SEMUA RAKYAT MALAYSIA MEMAKAI KERETA MEWAH??

Pertama, kesemua subsidi ini tidak menepati sasaran – ia memberi faedah juga kepada pihak yang tidak layak, iaitu warga asing dan rakyat yang berpendapatan tinggi yakni mereka yang mampu untuk membayar petrol tanpa subsidi. Fokus kita sepatutnya ialah bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana bukan mereka yang memandu kereta import yang mewah. Subsidi gula yang berlebihan pula memberi faedah kepada industri-industri dan bukannya keluarga. Hampir dua kali ganda subsidi gula ini digunakan oleh sektor perniagaan berbanding isi rumah. lanjaannya melebihi RM750 juta untuk tahun ini.

KERAJAAN SEHARUSNYA MENGUATKUASAKAN UNDANG-UNDANG KAWALAN YANG LEBIH KETAT DEMI KEPENTINGAN RAKYAT. NAMUN KERAJAAN BEGITU SIBUK DAN CEPAT MENGHARAMKAN AKTIVITI MELARANG PENERBITAN AKHBAR.

b. Kedua, barangan yang bersubsidi tinggi selalunya membawa kepada aktiviti penyeludupan kerana pemberian subsidi telah menjadikan barangan ini paling murah di rantau ini. Pada tahun 2009 sahaja, ramai penyeludup telah ditangkap ketika cuba membawa keluar lebih 200 tan metrik gula. Sebenarnya, jumlah yang tidak dapat ditangkap kerana penyeludupan ini adalah lebih besar. Diesel terus diseludup dan dijual secara haram di negara jiran. Pihak berkuasa telah meningkatkan pengawalan untuk menghalang penyeludupan, tetapi selagi adanya perbezaan harga yang besar, penyeludup akan terus dengan kegiatan haram in

USAHA PATUT DIJALANKAN IAITU DENGAN MENDIDIK MASYARAKAT DAN BUKANNYA MENGHUKUM TABIAT MASYARAKAT DAN RAKYAT.

c. Ketiga, kita perlu menukar cara kita menggunakan bahan bakar dan gula. Penggunaan bahan bakar yang berlebihan akan mengurangkan sumber negara dengan cepat dan tidak menyumbang kepada usaha kita melindungi alam sekitar. Dengan 40 peratus rakyat Malaysia yang berlebihan berat badan atau obes – dan peningkatan jumlah penghidap diabetes – kita perlu menangani apa yang dilihat sebagai satu isu kesihatan. Mengurangkan penggunaan gula di kalangan anak-anak khususnya, adalah langkah yang tepat.i.

KERAJAAN MUNGKIN JIMAT TETAPI IANYA TETAP MEMBEBANKAN RAKYAT DENGAN PENDAPATAN YANG TETAP TIDAK MENINGKAT.DAN ALASAN SEJAK ZAMAN BERZAMAN INI DIDENGARI SEJAK AKU KECIL LAGI.

10. Walaupun harga barang ini diselaraskan, kerajaan masih lagi membelanjakan lebih kurang RM7.82 bilion setahun untuk subsidi bahan bakar dan gula. Harga bahan bakar dan gula di negara ini masih lagi yang paling rendah di rantau ini walaupun adanya penyelarasan harga ini.

URUSAN KEWANGAN KERAJAN TERLALU BANYAK YANG BOCOR KERANA MASALAH KETIRISAN DALAM PENTADBIRAN,PKFZ,PEMBELIAN KEPALTERBANG,PERBELANJAAN YANG PERLU LEBIH BERHEMAH..

11. Selain itu, penyelarasan harga barang ini akan menyumbang kepada usaha kita untuk mengukuhkan urusan kewangan kerajaan iaitu mengurangkan defisit kewangan negara. Ia membolehkan kita menyediakan perbelanjaan yang lebih kepada sektor yang lebih penting seperti pendidikan dan kesihatan. Ini termasuklah pengumuman kerajaan baru-baru ini bahawa semua pelajar yang mendapat 9A+ dan pelajar miskin yang layak mendapat biasiswa dan meningkatkan perbelanjaan untuk menyediakan kemudahan kesihatan seperti Klinik 1Malaysia, termasuk klinik bergerak 1Malaysia. Selain itu, kerajaan akan meneruskan Projek Penyeragaman Harga Barang Perlu di Sabah dan Sarawak bagi mengurangkan beban rakyat luar bandar.

APA PUN SEMUA KENA..DAN YANG PASTINYA RAKYAT TETAP MERASAI KENAIKAN HARGA BARANG UTAMA INI.

NAK JUMPA ,TAPI TENTUKAN MASA SENDIRI


Muhyiddin akan tentukan masa pertemuan dengan Nik AzizBila dilihat dari berita di atas nampaknya agak angkuh di situ.Siapa yang nak berjumpa siapa dan siapa pula yang perlu tentukan masa.Ini sudah menjadi pelik kerana kalau seseorang datang nak bertemu dan berbincang, adakah beliau tentukan masa atau kita tentukan masa.
Tapi tidak bagi pemimpin Umno.TPM akan tentukan masa untuk bertemu Tuan guru Nik Aziz dan bukan Tuan Guru Nik Aziz nak berjumpa TPM.

he........


Agen asing: Anwar bakal hadapi cabaran dahsyat
Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Populariti Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin bakal memaksa beliau menghadapi pelbagai cabaran yang lebih dahsyat, termasuk ancaman bunuh.


INGATKAN MINYAK SAHAJA.....SEMUA NAIK UNDILAH BNTADI MAKLUMAT DAPAT JAM 3 PETANG KATA MINYAK NAIK.RUPANYA SEMUA NAIK....LUPA PULA EKONOMI BERPENDAPATAN TINGGI ..MODEL EKONOMI BARULAH KATAKAN ......Jul 15, 10 6:26pm


Harga petrol, diesel, gula dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Petrol RON 95 dan RON 97 serta diesel naik 5 sen.

Manakala harga gula pula naik 25 sen, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram

Kenaikan semua harga tersebut akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Berikut adalah harga baru:

- Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.

- Petrol RON 97 - RM2.10 seliter.

- Diesel - RM1.75 seliter.

- Gula - RM1.70 sekilogram

- Gas LPG - RM1.85 sekilogram

Berikut adalah harga baru gas:

* Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)

* Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)

* Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)


MINYAK NAIK MULAI ESOK???

Kemungkinan minyak naik esok....berkemungkinan

Kerjasama: Kenapa tak ajak Anwar sekali


Mohd Ali Hashim

JERAI, 14 Julai: “Kenapa tidak diajak Datuk Seri Anwar bersama yang ternyata mempunyai sokongan yang begitu kuat juga di kalangan rakyat,” kata Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar.

Baginya, pelawaan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk berbaik dengan PAS adalah antara agenda mereka untuk memecahbelahkan kekuatan yang ada pada Pakatan Rakyat (PR).

"Ini jelas membuktikan Umno dan Barisan Nasional sudah tidak yakin dengan dasar dan perjuangan mereka. Perjuangan PAS yang berlandasakan Islam adalah menjadi alternatif kepada mereka. Rakyat juga harus melihat dari sudut kegagalan Umno dan BN mengurus tadbir negara," katanya yang juga Pengarah Pilihan raya Pemuda PAS Pusat.

Beliau juga melahirkan keyakinan beliau bahawa pilihan raya umum tidak begitu jauh dari jangkaan sebenar.

Mengulas tindakan yang semakin rakus diambil oleh kerajaan khususnya Kementerian Dalam Negeri dalam beberapa isu yang membabitkan akhbar parti pembangkang seperti Harakah, Suara Keadilan dan Roket telah menunjukkan kekangan yang semakin terdesak oleh pihak kerajaan.

"Dengan kekangan ini mereka merasakan maklumat tidak akan sampai kepada rakyat, tetapi itu adalah satu kesilapan yang besar mereka lakukan. Ianya bukan saja menambah kebencian rakyat terhadap sikap yang mereka ambil, tetapi juga melipatgandakan hasrat rakyat ingin mendapatkan bahan yang terlarang pada anggapan mereka,” katanya.

KES KAPAL SELAM.BALA DI SIASAT LEBIH MENDALAM


Bala dan kes penyiasatan yang lebih

besar di Perancis berkaitan DCN

Petugas dari Jabatan Siasatan Kewangan Nasional (DNIF) bertanggung jawab untuk mencari dan menyiasat keadaan dan bagaimana jualan ke Malaysia dari kapal selam, sebuah website Perancis telah mendedahkannya .

The DNIF adalah sebuah division dari Direktor Pusat Polis Kehakiman (DCPJ) yang berpusat di Nanterre berhampiran Paris.

The DCPJ adalah kuasa dari divisi jenayah polis Perancis bertugas memimpin dan menyelaraskan tindakan kekuatan penguatkuasaan undang-undang (Polis Nationale dan Gendarmerie Nationale) terhadap kejahatan terancang (baik jenayah atau aktiviti kewangan). Dalam melaksanakan peniasatan tersebut, yang DCPJ bekerja dengan agensi-agensi lain seperti Bea dan Pejabat Pendapatan, menurut Wikipedia.

Implikasi dari kajian DCN yang serius: rasuah pegawai awam asing boleh dihukum di Perancis sejak Jun 2000 dengan hukuman penjara sepuluh tahun dan denda € 150,000, kata laman Pembebasan.

Para pemimpin dari konsortium senjata sudah disiasat oleh dua penyiasatan kewangan. Sejak Februari 2008, hakim siasatan Françoise Desset dan Jean-Christophe Hullin telah melihat ke dalam "korup dan rasuah" perjanjian yang melibatkan DCN. Awal tahun ini, penyelidikan awal dibuka dalam serangan di Karachi berkaitan dengan jualan pada tahun 1994 kapal selam Agosta kepada Pakistan Liberation website, melaporkan .

Sementara itu, beberapa orang telah ditempatkan di bawah siasatan berkaitan rasuah di DCN yang lebih luas, dilaporkan kumpulan media dihormati Le MondeDCN Fakta: Jean-Marie Boivin didakwa untuk perisikan dan rasuah
Sebuah Agosta kapal selam pada bulan Ogos 2002 di Karachi.
Fakta Karachi: hakim menegaskan kewujudan retro-yuran haram
Fakta Karachi: Para peguam keluarga menuduh pendakwa cuba untuk "melindungi Nicolas Sarkozy"
Fakta Karachi memberatkan email kepada Negara Perancis
Lighting pengeboman Karachi: antara kecurigaan dan bayangan
Fakta Karachi: Sarkozy dikutip dalam laporan polis Luxembourg
Fakta Karachi: Francois triko nikmat balasan "" berkaitan dengan yuran
Karachi: Hakim Trévidic menegaskan rétrocommissions
Langgan Monde.fr: 6 € / bulan
+ 1 bulan tidak

Kedua-dua pegawai dipercayai kewangan DCN Februari 2008, menjadi DCNS, karena menggunakan perkhidmatan perisikan untuk mendapatkan sebahagian daripada prosedur undang-undang tentang DCN, seperti Clearstream atau urusan Taiwan frigat. Namun, hakim menduga bahawa sebahagian daripada Remunerasi dari misi mata-mata telah melewati syarikat Eurolux.

TIGA ORANG SUDAH ditempatkan di TINJAUAN

Jean-Marie Boivin telah dipanggil oleh hakim pada tarikh 16 Jun tetapi ia tidak menghadiri mesyuarat.
Dia akhirnya didakwa pada hari Isnin.

Tiga orang telah didakwa dalam kes ini: Claude Thevenet, perunding dan bekas ahli pengurusan Surveillance Wilayah (DST kontra-perisikan), Gerard Philippe menąí, seorang eksekutif bekas DCN, dan Jean Peter Dentel, seorang juruaudit cukai untuk divisi penyiasatan cukai kebangsaan.

PUSTAKA BOIVIN SURVEY DI KARACHI

Nama Jean-Marie Boivin muncul dalam penyelidikan serangan di Karachi (Pakistan) pada tahun 2002. Yuran yang dibayar atas jualan kapal selam ke Pakistan pada tahun 1994 dikendalikan oleh sebuah syarikat bernama Heine, yang mewakili Mr Boivin telah dibuat dengan sokongan dari Nicolas Sarkozy ketika dia kewangan menteri pada tahun 1994.

Lima belas orang, termasuk pekerja sebelas DCN bekerja pada pembinaan kapal selam, tewas dalam serangan Mei 2002: hakim antiteroris Perancis menduga bahawa pembalasan atas penangkapan bayaran yuran ini ke tentera Pakistan.

Jean-Marie Boivin, wakil syarikat Eurolux Luxembourg, dan yang namanya dikutip dalam kes serangan di Karachi pada tahun 2002, ditempatkan di bawah penyelidikan Isnin, Jun 28 by hakim Françoise Desset dan Jean-Christophe Hullin dalam penyelidikan lain Jabatan Tentera Laut bekas Construction (DCN) untuk perisikan dan rasuah. ...

Jean-Marie Boivin telah dipanggil oleh hakim pada tarikh 16 Jun tetapi ia tidak menghadiri mesyuarat. Dia akhirnya didakwa pada hari Isnin.

Tiga orang telah didakwa dalam kes ini: Claude Thevenet, perunding dan bekas ahli pengurusan Surveillance Wilayah (DST kontra-perisikan), Gerard Philippe menąí, seorang eksekutif bekas DCN, dan Jean Peter Dentel, seorang juruaudit cukai untuk kebangsaan pembahagian penyelidikan cukai.

PUSTAKA BOIVIN SURVEY DI KARACHI

Nama Jean-Marie Boivin muncul dalam penyelidikan serangan di Karachi (Pakistan) pada tahun 2002. Yuran yang dibayar atas jualan kapal selam ke Pakistan pada tahun 1994 dikendalikan oleh sebuah syarikat bernama Heine, yang mewakili Mr Boivin telah dibuat dengan sokongan dari Nicolas Sarkozy ketika dia kewangan menteri pada tahun 1994.

Lima belas orang, termasuk pekerja sebelas DCN bekerja pada pembinaan kapal selam, tewas dalam serangan Mei 2002: hakim antiteroris Perancis menduga bahawa itu sebagai balasan atas penangkapan ini bayaran yuran kepada tentera Pakistan.TIDAK PERLU UMNO DAN PAS DUDUK SEMEJA

APABILA DIRASAI LEMAH UMNO MULA GELABAH


UMNO, Pas perlu duduk semeja - Hishammuddin
Umno dan PAS ti dak perlu untuk duduk semeja dalam membincangkan isu-isu penyatuan kaum atau Melayu.Ini adalah kerana PAS sekarang sudah tidak perlu lagi bergantung kepada Umno dan begitu juga Umno tidak bergantung kepada PAS.Apa isu yang boleh di bincangkan bersama selain dari agama?

Matlamat utama PAS ialah bukan menyatukan bangsa Melayu, tetapi menyatukan agam sebagai Ad Din atau matlamat bagi membentuk masyarakat berbilang kaum menjadi masyarakat yang bersatu berlandaskan agama masing-masing dan islam sebagai Tunjang utama.

Untuk nak membincangkan penyatuan Melayu rasanya elok sahaja menjemput Perkasa membantu Umno dalam menjayakan matlamat Umno kekal berkuasa. Sejak akhir-akhir ini isu kerajaan perpaduan cuba di bangkitkan kembali atas alasan penyatuan Melayu.

Sebenarnya Umno dalam keadaan lemah. Umno tidak dapatmenyangkal akan keadaan ii kerana belum tentu kerajaan negeri Johor akan kekal di tangan Umno. Malah dalam kajian soalselidik yang di lakukan badan khas Pakatan Rakyat , berkemungkinan negeri Johor yang juga Umno akui punya kekuatan yang teguh , bakal menyaksikan penambahan kerusi buat Pakatan Rakyat jika kena cara berkempennya.Mungkin belum sampai tahap mengambil alih seperti di Perak,Kedah, Pualau Pinang ,Selangor, dan Wilayah Persekutuan, namun ramai beranggapan dalam pilihanraya nanti Negeri sembilan,Terengganu, dan juga Sabah serta kawasan lainya menambahkan kerusi Pakatan dan membentuk kerajaan baru.


Ini sebenarnya yang merisaukan Umno. Mursidul am Pas Tuan Guru Dato Nik Aziz mengeluarkan semula kenyataan akhabar kerana adanya ura-ura rundingan akan juga berlansung atau sedang membuatpercaturan. Mungkin ia dan mungkin juga tidak.Kalau Umno mengeluarkan kenyataan , mungkin ada yang menjolok.Namun harus diingatkan bahawa jika tidak adanya angin kenapa pokok masih bergoyang.

PUTRAJAYA 14 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak menolak sebarang dakwaan bahawa UMNO kini berada dalam keadaan terlalu lemah sehingga terpaksa mencari rakan baru termasuk menjalinkan kerjasama dengan Pas. ... Berita Penuh
Sebenarnya jika betul sebagaimana yang dikatakan Najib mengenai kekuatan Umno, maka kita semua maklum ianya adalah di sebaliknya. Umno masih risau, begitu juga Tun Mahathir dan Tun Daim risau mengenai pentadbiran Dato Najib menguruskan negara. Maka kerana itulah Umno memerlukan tongkat untuk dipijak.

Penyokong Pas juga memahami keadaan ini. Tidak mungkin penyokong Pas mengikut segelintir pimpinan yang masih juga inginkan kepada kerajaan perpaduan ini.Mungkin para penyokong boleh meyiasat perkara ini dengan lebih dekat dan perhatikan perkembangannya.

Sdr Mat Sabu selalu memperingatkan dalam ceramah beliau bahawa jangan lupa akan cerita tentang buaya dengan kancil atau kisah anjing tersepit. Apabila di tolong, kemudiannya mengigit kembali. Itu lah perumpamaan yang di ucapkan oleh Mat Sabu dalam memperingatkan bahawa Umno ini tidak pernah mengenal kawan dan rakan hatta sahabat sekalipun.

Baru-baru ini saya ada memberikan sedikit maklumat bahawa diantara yang perlu di "hapuskan" ialah DSAI,Khairy Jamaluddin dan juga Husam Musa supaya pelakon-pelakon yang di luar sana jangan sesekali mengambil pendekatan bahawa kononnya akan ada penyatuan antara PAS dan Umno. PAS adalah parti besar bagi orang Melayu, dan bukan lagi Umno.

Isyarat gelombang penyatuan - Pemuda

Khairy timbang lepaskan jawatan Ketua Pemuda tahun depan

KUALA LUMPUR 15 Julai — Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin mengesahkan yang beliau sedang mempertimbangkan dengan serius untuk tidak mempertahankan jawatannya pada pemilihan ... Read M
KENYATAAN TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ

Sukacita saya merujuk kepada laporan beberapa akhbar hari ini (14 Julai 2010), khususnya menyentuh permasalahan hubungan PAS dengan Umno.

Sukacita dinyatakan, isu berunding antara PAS–Umno sudah selesai. PAS sudah menolak untuk berunding dengan Umno. Sekarang PAS sudah menerima kerjasama dalam Pakatan Rakyat.

Kalau Umno ingin sangat menjaga perjuangan orang Melayu, lebih baik Umno menukar dasarnya kepada Islam. Kerana Islam yang menyelamatkan manusia dan KITA HARUS INGAT penghujung hidup manusia adalah Akhirat. Sebab itu, Islam mengajar hidup manusia mesti berpandukan ad-Din, iaitu cara hidup berpandukan agama. Hanya agama diambil kira di Akhirat.

Atas maksud untuk memenuhi tuntutan hidup beragama, maka setiap kali umat Islam sembahyang, hendaklah membaca al-Fatihah yang di dalamnya mengandungi perkataan “maliki yaumiddin” yang bermaksud hari agama, hari berlakunya pembalasan mengikut neraca agama. Sementara agama itu pula terkandung di dalam 30 juzuk al-Quran. Oleh sebab itu, Islam mengajar kita supaya menerima pakai semua ayat al-Quran sebagai panduan hidup. Kita tidak boleh pilih untuk pakai ayat-ayat tertentu, sementara ayat-ayat tertentu pula kita tolak.

Atas prinsip agama begini, maka PAS selama 20 tahun mentadbir Kelantan adalah hasil daripada sokongan semua bangsa dan agama dan merekalah yang mengundi PAS atas nama Islam. Kalau tidak masakan PAS dapat menang besar tahun 1990 dan 2008 lalu.

Apa yang berlaku di Kelantan adalah sebagai bukti bahawa dasar Islam diterima oleh majoriti rakyat yang terdiri daripada pelbagai latar belakang politik, termasuklah orang Umno turut menyokong dasar Islam yang dibawa oleh PAS.

Pada saya, kalau Umno tukar dasarnya daripada Melayu kepada Islam, maka Umno boleh bersama PAS dalam Pakatan Rakyat. Bila Umno boleh bersama PAS atas dasar Islam, orang Islam makin kuat dan politik Melayu bertambah kukuh.

Sekaranglah masanya untuk Umno menukar dasar Melayunya itu. Jangan terikut-ikut dengan puak Yahudi. Kerana pengasas perjuangan bangsa itu adalah puak Yahudi. Ia disambung pula oleh puak Arab. Sedangkan perjuangan atas dasar kaum atau bangsa tidak diterima di sisi Nabi Muhammad SAW. Sedangkan di akhirat kelak kita akan masuk syurga. Untuk masuk syurga mestilah dengan syafaat Nabi. Macam mana untuk mendapat syafaat Nabi sekiranya kita berjuang tidak mengikut seruan Nabi.

Wallahu’alam.

YAB Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat,

Mursyidul Am PAS merangkap Menteri Besar Kelantan.

(function() { var d = document, w = window; w

WING'S HUKUM KARMA { OFFICIAL VIDEO } KHAS BUAT ATOK 96..