DISKAUN TIADA DALAM PERUNTUKAN MEMBELI RUMAH.PENDIDIKAN ADA

INI KATA-KATA TUNKU ABDUL AZIZ


“Adalah jelas mereka yang digelar pemimpin Umno ini mempunyai fahaman sifar ataupun terhad, berhubung perlembagaan persekutuan kerana seboleh mungkin yang saya cuba, saya gagal mencari sebarang peruntukan dalam perlembagaan yang mengatakan bahawa Melayu atau bumiputera perlu diberikan hak untuk mendapat diskaun bagi membeli hartanah.

“Yang pasti, perlembagaan persekutuan tidak memperuntukkan bahawa Melayu berhak mendapatkan diskaun untuk membeli hartanah mewah yang bernilai jutaan ringgit,” kata Abdul Aziz.


INI PULA APA YANG JELAS TONY PUA KATAKAN

Semasa sesi dialog belanjawan kerajaan negeri Selangor pada Julai lalu, Pua berkata diskaun bumiputera sepatutnya dihapuskan kerana ia langsung tidak berkaitan dengan usaha untuk membasmi kemiskinan di kalangan golongan itu.


Berapa ramai pula yang dapat dikaun tersebut dan pemimpin Umno tidak membeli rumah kerana mereka membuat rumah yang lebih besar.


Yang aku tahu ialah peruntukan untuk mendapat pendiddkan secara percuma dan ini ada dalam perlembagaan persekutuan.Malangnya peruntukan ini tidak di aplikasikan kerana ramai pimpinan menjadi pengerusi berbagai institusi penddiikan swasta.

Maka Mahathir , pada waktu menjadi perdana menteri dengan dasar penswastaan yang melingkupkan hampir 30 billion dengan berbagai projek yang gagal,terutamanya mengangkut besi dan perwaja, mengunakan isu bahawa Melayu tidak perlu bergantung kepada kerajaan untuk mendapatkan peruntukan pendidikan , dan dalam masa yang sama kroni menjadi dan membuka kolej yang menjadikan orang melayu di kampung terpaksa menjual tanah untuk menghantar anak-anak ke Universiti.


Rasanya dasar kerajaan inilah yang patut di perdebatkan . Maka kerana itu PR membuat dasar bahwa jika di berikan kuasa untuk memerintah , dengan dasar berjimat dan berhemah tanpa ada korupsi, bukan sahaja orang Melayu akan mendapat pendidikan percuma , malahan golongan bukan melayu yang bijak dan cerdik akan di berikan bantuan untuk mendapatkan pendidikakn percuma di Universiti. Rakyat adalah aset besar untuk negara tanpa mengira kaum.


“Diskaun pembelian hartanah mewah adalah antara perkara utama yang disalah-gunakan di bawah Dasar Ekonomi Baru yang memerlukan pembaharuan bagi memastikan 40 peratus daripada bumiputera yang berpendapatan rendah mendapat manfaat daripada dasar afirmatif.

(function() { var d = document, w = window; w

SEBELUM NAK LENA..JOMM KITA FIKIR SEJENAK....AGAK AGAK NAK GELAK KA TERSEDAK SAGON