Umno: Dari Pendita Zaaba ke Pendita Syed Putera

Umno: Dari Pendita Zaaba ke Pendita Syed Putera — Sakmongkol AK47

April 11, 2012

11 APRIL — Pada 7 April, saya berjumpa dengan Oracle Syed Putera atau dalam bahasa Melayu kita boleh sebut sebagai Pendita dari Syed Putera.

Kali ini nasib saya baik. Saya di jemput masuk untuk berjumpa bukan sahaja dengan Sang Pendita Syed Putera tapi juga dengan tokoh halimunan, Tun Daim Zainudin.

Dahulu di pinggirkan oleh Umno, sekarang di cari cari untuk memberi jampi serapah penguat semangat.

Tun Daim jadi macam bomoh besar menggantikan swami ji atau bomoh dari Indonesia yang selalu di rujuk oleh pimpinan tertingi Umno.

Bomoh tak bomoh, macam mana ya, Najib sang general tanpa soldadu. Soldadu nya soldadu upahan, pengikut nya, pengikut bayaran.

Wah, memang nasib saya baik pada hari itu. malam nanti, saya akan berceramah di markas Tarbiyyah PAS , Taman Melewar. Ada modal mahu cakap.

Sang Pendita: You boleh tanya direct segala kemusykilan dari Tun sendiri. Dia baru pulang dari Tokyo. He went there after memberi temu ramah Utusan Meracau dan beberapa akhbar Cina yang lain. Isnin ini Tun akan ke Afrika untuk suatu tempoh yang agak panjang. Tun kata dia mahu jumpa Sakmongkol yang sudah masuk DAP itu. Kami semua ketawa.

Sakmongkol: Saya tukar wadah Tun, bukan tukar aqidah. Orang Umno hari ini, kalau agama boleh mereka jual, sudah lama mereka lakukan. Tanah, bangunan, saham, akhirnya lembu pun mereka balun.

Funny Tun that you are going to Africa. Our country is becoming what Africa was 30 years ago. Kita ada menteri bawak lari orang dan puukul setengah mati.

Kita ada anak menteri dulu di kata menembak seorang rakan dan kini suruh bodyguard pukul orang. Tanpa membuang masa saya pun bertanya dari Tun kontradiksi antara memberi markah A++ kepada Najib dan pandangan yang selalu disampaikan kepada saya melalui Sang Pendita bahawa Najib has lost the plot on how to run the country.

TDZ: Tidak ada kontradiksi. No contradiction. He got A++ dari segi membuat pengumuman berentetan pengumuman. Dia sudah perfect the art of doing everything and accomplishing nothing. You ke yang kata, much thunder, no rain? My take is BN is comfortable with Johore, Pahang and Melaka sahaja, ulangi Tun.

Sakmongkol: Tapi Johor is in trouble too, Tun. Ghani has intimated to some Umno confidantes that he fears that up to 9 parliamentary seats will be lost. And up to 16 DUN seats are going to the other side. Ong Kar Ting pun ada menggalakkan orang kuat DAP bertanding di Kulai, sure menang kata nya. Ini bereti Ong Ka Ting pun tidak yakin dia boleh mengekalkan kerusi parlimen nya.

Tun Daim kelihatan terkejut dengan pemakluman saya.

TDZ: Hmm, Ghani didepan kita kata semua ok. Tapi saya ingat mungkin ada kebenaran jugak, the seats now held by MCA are good as gone. Areas with a sizeable number of Chinese voters are also in danger. In Segamat unless BN can create another flood like the last time, the seat will also be yilek. No floods means, BN boats cannot carry only BN voters and also cannot begin counting votes on military and police lorries.

Sakmongkol: Biasalah lah Tun kata saya. Orang Umno ingat Allah pun ahli Umno. Sebab itu mereka yakin Tuhan hanya mendengar doa mereka. Doa rakyat yang sengsara lagi mujarab Tun.

Dan saya dengar doa mereka ialah supaya BN bungkus kali ini dan Umno jadi parti pembangkang. Saya pun Tun, mahu bantu najib untuk kalah supaya dengan kekalahan Umno, bolehlah dia lakukan transformasi yang di laung laungkan.

You know, all the rats will desert the sinking ship. Unfortunately, Tun, Najib says he is a driver and not a ship’s captain. Most likely he will also jump ship.

Sampai sini dahulu perbualan saya dengan Tun Daim. Lain kali kita sambung.

Mari kita bincang mengenai pembohongan pimpinan Umno. Kita fikirkan pandangan seorang lagi Pendita — the original Pendita bangsa Melayu — Zaaba.

Dalam tahun 1927, iaitu pada 16 haribulan bulan Mac dalam majallah Al Ikhwan, pendita pertama Melayu iaitu Zaaba menulis tentang sebab musabab Melayu bernasib malang.

Adat kebiasaan dan keadaan hidup yang dasyat yang telah di tanggung oleh datuk nenek mereka pada zaman sebelum kedatangan British, dan oleh sebab adat kebiasaan yang telah jadi pusaka itulah hingga perkataan pun tiada kita dapati dalam bahasa Melayu bagi menamai kebanyakan daripada sifat-sifat kemuliaan perangai. Apa makusd Zaaba?

Maksud Pendita Zaaba ialah orang Melayu tidak ada sifat kemuliaan perangai yang menjadikan mereka bangsa yang robust dan rugged dan mempunyai minda tangkas untuk memajukan diri. Atau dalam bahasa yang mudah, orang Melayu mewarisi perangai captive mind atau jiwa hamba.

Dan pada bulan April 1927 dalam Majallah Al Ikhwan Pendita Zaaba menyambung menulis… dan ini yang menjadikan mereka waris kepada beberapa tabiat perangai dan kebiasaan yang lemah dan rendah yang telah menjadi lazim pada zaman nenek moyang dahulu kala itu, beratus ratus tahun lama nya mereka telah di perabdikan dan kena picit dan perah dan ramas di tangan pemerintah-pemerintah yang pada zaman dahulu itu, iaitu pemerintah-pemerintah dari bangsa mereka sendiri…

Saya macam ingat Zaaba menulis mengenai parti Umno yang mahu mengembalikan orang Melayu ke zaman dulu kala dimana orang Melayu kena picit, perah dan ramas dan mengabidkan fikiran orang Melayu. Inilah sifat dan perangai rendah Umno.

Inilah yang di lakukan oleh Umno hari ini yang tersangat cemas dan ketakutan, mengembalikan orang Melayu kepada zaman gelap dengan cerita cerita seram mengenai ancaman terhadap mereka.

Inilah pembohongan besar Umno keatas orang Melayu yang bertujuan untuk memicit, meramas dan memerah jiwa orang Melayu supaya orang Melayu terus di perabdikan.

Kita jangan sekali kali lupa bahawa Najib, is at heart a feudal person. His objective is to keep the Malays in servitude under Umno hegemony. — sakmongkol.blogspot.com

* Sakmongkol AK47 is the nom de plume of Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz. He was Pulau Manis assemblyman (2004-2008).

(function() { var d = document, w = window; w

WING'S HUKUM KARMA { OFFICIAL VIDEO } KHAS BUAT ATOK 96..