PR Pulau Pinang untuk Semua Guan Eng: Wifi juga untuk Semua

"Pakatan Rakyat (PR) Pulau Pinang untuk semua, Wifi untuk semua" dalam usaha menjadikan Pulau Pinang sebagai negeri wifi pertama di Malaysia yang berani dan inovatif dalam inisiatif memperluaskan kepintaran digital untuk seluruh rakyat Pulau Pinang. Sebagai negeri yang pertama di Malaysia menyediakan wifi percuma di tempat tumpuan umum, beberapa keperluan dan penjelasan diperlukan dalam usaha untuk melaksanakan konsep baru ini.

Kerajaan negeri Pulau Pinang ingin menekankan di sini bahawa kita bersedia untuk mempertimbangkan mana-mana syarikat yang tersenarai dalam Bursa Saham Malaysia yang mempunyai lesen perkhidmatan ICT, sepertimana syarat yang telah ditawarkan kepada Redtone International Bhd. Dalam erti kata lain, syarikat-syarikat ini mesti bersedia untuk memasang dan menyenggarakan 1,500 kawasan hotspot wifi percuma untuk dibekalkan kepada seluruh rakyat Pulau Pinang selama lima tahun dengan kos RM8.5 juta yang ditanggung oleh Kerajaan Negeri.

Sebagai bukit komitmen terhadap inisiatif wifi percuma, mana-mana syarikat itu hendaklah mengikut jejak langkah Redtone, iaitu dalam memasang dan menyenggarakan sebanyak 750 kawasan hotspot yang pertama atas kos pembiayaan sendiri. Ini bermakna Kerajaan Negeri tidak akan mengeluarkan walau satu sen perbelanjaan untuk fasa pertama ini.

Sekiranya syarat diatas dipenuhi, barulah syarikat tersebut layak untuk ditawarkan fasa kedua iaitu pemasangan tambahan 750 lagi kawasan hotspot yang akan ditanggung sebahagiannya oleh Kerajaan Negeri.

Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang kesal dengan sikap tidak bertanggungjawab Barisan Nasional yang telah mengelirukan dasar yang diamalkan dengan menuduh kerajaan negeri PR Pulau Pinang mengenepikan dasar tender terbuka kerajaan negeri. Jelas, BN hipokrit dengan mengkritik Pakatan Rakyat tidak mengamalkan tender terbuka sedangkan BN sendiri gagal melaksanakannya.

Saya ingin menegaskan di sini bahawa dasar tender terbuka merupakan keutamaan urustadbir CAT (Cekap, Akauntabiliti dan Telus) yang diamalkan oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang. Atas urustadbir CAT dan dasar tender terbuka yang senantiasa diamalkan ini, Pulau Pinang telah pun menjadi negeri pertama yang dipuji oleh Transparency International.

Urustadbir CAT sememangnya berdasarkan sistem tender terbuka tetapi mustahil Pakatan Rakyat untuk melaksanakan sistem tender terbuka sekiranya hanya satu syarikat tersenarai yang sudi memenuhi syarat yang ditetapkan.

Syarikat yang tersenarai dalam Bursa Malaysia akan ditawarkan dengan syarat yang sama sepertimana yang dikenakan kepada Redtone International Bhd untuk memasang dan menyenggarakan 1,500 hotspot wifi percuma untuk seluruh rakyat Pulau Pinang selama lima tahun dengan kos RM8.5 juta.

Inisiatif wifi percuma di Pulau Pinang ini melibatkan dua fasa. Fasa pertama melibatkan pemasangan 750 hotspot wifi percuma di tempat tumpuan umum oleh syarikat tersenarai dengan kos ditanggung sepenuhnya oleh pihak syarikat tanpa mengenakan satu sen pun kepada Kerajaan Negeri. Pelaburan syarikat tersebut akan ditebus balik melalui pulangan pengiklanan.

Pada fasa pertama, kerajaan negeri hanya membantu menyediakan kemudahan dalam proses pemasangan. Hanya satu syarikat (Redtone) yang menyatakan kesudian dalam menyediakan 750 hotspot wifi percuma di tempat tumpuan umum dengan kos pembiayaan ditanggung sepenuhnya oleh pihak syarikat. Tiada syarikat lain yang berminat untuk tampil menyediakan perkhidmatan 750 wifi percuma dengan kos pembiayaan sendiri.

Oleh kerana tahap pertama adalah tawaran pemasangan secara percuma, Kerajaan Negeri tidak dapat memaksa Redtone untuk meliputi seluruh kawasan di Pulau Pinang. Inilah sebabnya beberapa kawasan terpaksa diketepikan termasuk kawasan Parlimen Bukit Gelugor, Pengerusi DAP Karpal Singh.

Untuk memastikan liputan wifi percuma merangkumi semua kawasan, Kerajaan Negeri harus membiayai fasa kedua, iaitu pemasangan dan penyenggaraan 750 hotspot wifi tambahan untuk ditempatkan di tempat tumpuan umum dengan bayaran RM8.5 juta untuk tempoh lima tahun. Fasa kedua ini bukan sahaja meningkatkan jumlah hotspot wifi percuma kepada 1,500 malah akan memastikan bahawa semua kawasan di Pulau Pinang mempunyai liputan wifi percuma ini. Fasa kedua ini jugalah yang menyebabkan BN terus mengkritik kerajaan negeri kononnya kerajaan negeri tidak mengamalkan dasar tender terbuka.

BN seperti hilang arah untuk terus mengkritik tanpa asas. Tanpa mengambil keseluruhan fasa 1 dan fasa 2, BN mengabaikan terus fasa 1 dan hanya mengambil kira fasa kedua. Ini salah. Untuk layak ke tahap 2, syarikat tersenarai harus memenuhi syarat menyediakan 750 hotspot wifi percuma di peringkat fasa pertama dengan kos ditanggung sepenuhnya tanpa bayaran walau satu sen pun oleh kerajaan negeri. Maka hanya itu dapat memenuhi syarat bagi membolehkan Kerajaan Negeri meluluskannya untuk ke fasa kedua.

Pada permulaan, ketika mencari syarikat-syarikat yang tersenarai dalam Bursa Malaysia untuk menyediakan perkhidmatan ini, tidak ada syarikat yang berminat kecuali Redtone. Oleh itu, disebabkan hanya Redtone yang layak dan sudi memenuhi syarat yang dikenakan, mustahil kerajaan negeri melakukan tender terbuka dalam inisiatif ini.

Kerajaan negeri Pulau Pinang masih bersedia untuk mempertimbangkan syarikat-syarikat tersenarai yang lain, selagi mereka sudi memenuhi syarat menyediakan 750 hotspot wifi percuma dengan kos ditanggung sendiri. Syarat untuk fasa kedua adalah seperti berikut:

Nota Penting Perjanjian Kerjasama untuk Perkembangan Intenet Mudah Alih antara PDC Telecommunication Serviced Sdn Bhd (PDCT) dan Redtone International Berhad (Redtone)

Pakatan Rakyat Pulau Pinang untuk semua, Wifi juga untuk Semua

Syarat Umum
- Perjanjian adalah untuk pemasangan 750 hotspot wifi percuma di tempat tumpuan umum dibiayai oleh kerajaan negeri melalui PDCT.
- Sebanyak 750 hotspot wifi telah dipasang oleh Redtone Internatiomal Bhd (Redtone) di tempat tumpuan umum. Dengan tambahan 750 hotspot wifi percuma yang dibiayai oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang, keseluruhannya 1500 hotspot wifi percuma akan dipasang di kawasan-kawasan tumpuan umum meliputi seluruh negeri Pulau Pinang.
- Redtone juga akan menyediakan 50 hotspot tambahan di atas 750 yang sudah tertera dalam kontrak fasa kedua, di mana PDCT tidak akan dikenakan bayaran lebih lanjut bagi sebarang pemasangan atau penyelenggaran.
- Pemasangan 750 hotspot yang dicadangkan dan tambahan 50 kawasan baru harus diselesaikan dalam masa 12 bulan dari tarikh perjanjian.
- Redtone perlu menyediakan 50 Mbps sebagai "backhaul" untuk perkhidmatan internet di 750 kawasan pertama dan 750 kawasan baru.

Syarat Bayaran
- Perjanjian ini mengambil tempoh lima tahun dengan jumlah RM8.490.000. Selepas lima tahun, baik PDCT mahupun Kerajaan Negeri mempunyai pilihan untuk meneruskan perkhidmatan ini untuk tahun-tahun berikutnya dengan bayaran RM900, 000/- per tahun.
- Penyenggaraan ke atas 750 kawasan hotspot yang siap dipasang oleh Redtone harus dilakukan secara percuma tanpa membabitkan kos kepada PDCT. Sekiranya Redtone gagal untuk menjaga kawasan liputan, Redtone telah dianggap melanggar perjanjian.
- Dalam hal pelanggaran perjanjian, PDCT mempunyai hak mutlak untuk menuntut pemilikan penuh ke atas 750 kawasan hotspot yang sedia ada, 750 kawasan hotspot baru dan 50 kawasan tambahan selain pampasan/ kerosakan dari Redtone.

Lokasi
- Semua 40 daerah di Pulau Pinang harus diliputi sekurang- kurangnya 10 wifi.

Pembahagian Pendapatan
- Pendapatan bersih yang diperolehi dari perkhidmatan pengiklanan harus dibahagikan antara PDCT dan Redtone.

Naik taraf Teknologi
-Setiap pengguna wifi percuma Pulau Pinang diberikan sambungan intenet 1 mbps dan apabila perlu, pengguna boleh meningkatkan sambungan sehingga 5 mbps, 10 mbps atau sehingga 54 mbps oleh Redtone International tanpa kos tambahan.

Baca: Ketua Pemuda Gerakan Kedah: PR gagal laksana tender terbuka bagi SEMUA projek

*Kenyataan media oleh Lim Guan Eng (gambar kiri) selaku Ketua Menteri Pulau Pinang.

Surendran: Siasatan polis terhadap Anwar bermotif politik

Pada 30 Mac 2011, pihak polis telah mengemukakan satu notis di bawah Seksyen 111 Kanun Acara Jenayah ke atas Ketua Pembangkang Malaysia, Anwar Ibrahim. Notis tersebut mengarahkan beliau untuk hadir ke Pejabat Polis Daerah Ampang untuk disoal siasat polis berkaitan ceramah yang beliau sampaikan pada hari Jumaat, 25 Mac 2011 di Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Gombak.

Polis, secara salah telah mengacau-ganggu ceramah sebaik saja Anwar memulakan ceramah, melakukan tangkapan tidak sah dan mengasari Ahli Parlimen Gombak yang juga Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali (gambar kiri). Penyiasatan terbaru ke atas Anwar ini di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 27(5) Akta Polis 1967. Kedua akta zalim dan bercanggah dengan perlembagaan ini, lazimnya digunapakai oleh kerajaan Barisan Nasional untuk menghalang kebebasan bersuara dan berhimpun.

Kami memerhatikan BN secara terus menerus bertindak di luar batas moral dan undang-undang untuk merendahtarafkan keluhuran undang-undang dan menjadikan negara ini sebagai negara polis.

Jelas terbukti, BN sedang bersedia untuk menggunakan apa jua kaedah-kaedah yang jelek dan berniat jahat untuk mengetatkan cengkaman mereka ke atas negara untuk kekal berkuasa. Di dalam sistem demokrasi berparlimen, adalah merupakan satu hak yang sah dalam konteks perlembagaan mengenai peranan Ketua Pembangkang untuk membuat kritikan dan menyediakan peranan "semak dan imbang" ke atas semua tindakan dan dasar kerajaan.

Menyalahguna dan memanipulasi kuasa untuk mensasar, mencabul dan menakuti Ketua Pembangkang lebih bersifat satu bentuk serangan ke atas sistem demokrasi kita. Penyiasatan terbaru ke atas Anwar ini jelas bermotifkan politik, berniat jahat dan satu bentuk penyelewengan kuasa polis yang terang dan jelas.

Kami mendesak agar siasatan tidak berasas ini dihentikan pada kadar segera dan semua yang bertanggungjawab menginstitusikan penyelewengan ini dihadapkan ke muka pengadilan, tanpa mengira setinggi mana kedudukan ataupun kuasa mereka.

Kami juga mendesak agar sebuah Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bertujuan untuk menyiasat penyalahgunaan dan penyelewengan Barisan Nasional atas pihak polis dan kuasa pendakwaan dalam menyerang, memalukan, menjatuhkan hukuman dan memenjarakan politisi pembangkang, aktiviti masyarakat, dan pihak-pihak yang kritis ke atas pemerintah.

*Kenyataan media oleh N Surendran (gambar kanan) selaku Naib Presiden PKR.

Hasil Mahsul Bumi Sarawak Bukan Milik Elit Pemerintah, Kata Anwar


SAMARIANG 31 MAC : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata misi utama beliau berkempen sepanjang pilihanraya negeri Sarawak yang akan diadakan pada 16 April ini adalah untuk membuka minda masyarakat seterusnya membebaskan mereka dari cengkaman penindasan Barisan Nasional.

Ujarnya, sudah sekian lama rakyat Sarawak hidup dalam kesengsaraan dan melihat pimpinan rakus Taib Mahmud bergelumang dengan rasuah dan salah guna kuasa sehingga kekayaan negeri dipunggah sesama kroni.

"Negeri ini negeri kita, tanah ini tanah kita, balak negeri ini balak rakyat kita, minyak dan gas negeri ini, minyak dan gas rakyat kita,bukan hak dua tiga kerat pemimpin di atas,"ujar Anwar ketika merasmikan bilik gerakan N7 di Samariang, malam tadi.

Anwar yang juga Ketua Umum PKR menambah, setelah 48 tahun di bawah pentadbiran rakus BN, rakyat Sarawak harus bangkit untuk mengambil hak mereka kembali.

Justeru, beliau menyifatkan pilihan raya peringkat negeri ke-10 di Sarawak ini adalah pertembungan antara rakyat yang ditindas dan golongan penguasa yang zalim.

"Rakyat kalau jadi hamba kita kalah, kalau tak pernah (jadi) hamba (kita) tak pernah menang,tapi kalau rakyat itu merdeka, ada jiwa yang merdeka, anak muda yang berfikir, anak muda yang rasa bebas maka kita boleh bawa perubahan,"kata Anwar lagi.

Beliau juga turut mengkritik pentadbiran BN yang tidak mampu memberi hak kepada rakyat sebagaimana yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan walaupun negara sudah mencapai kemerdekaan separuh abad lamanya.

"Bagi ruang rakyat fikir, kita dah 50 tahun merdeka jaganlah perbodohkan rakyat takkan lah tak boleh fikir,tak boleh bincang, apa yang kerajaan Barisan Nasional kata hukumnya adalah benar berlaka, "politik kita,politik pembangunan" ya betul taniah, pembangunan untuk siapa?,"soal Anwar.

Oleh itu katanya, untuk merealisasikan politik untuk membangunkan negara, beliau menyeru pengundi menjadi golongan cerdik dan berfikir untuk membuat keputusan terbaik demi masa depan mereka.

" Mana ada manusia sokong rasuah, ambil tanah kita (tapi kita masih) sokong, itu bodoh namanya,sebab dapat RM400 masa pilihanraya. Ini apa? Mana fikiran kita?," tegas Anwar mengingatkan rakyat Sarawak akan kezaliman yang dilakukan regim BN selama ini.

Mahasiswa Khuatir Skim Rumah Pertamaku Tambah Beban Hutang Graduan


SHAH ALAM 31 MAC : Skim Rumah Pertamaku (SRP) dikhuatiri akan membebankan graduan yang ingin memulakan kehidupan baru selepas tamat pengajian.

Hal ini kerana, tawaran menarik yang disediakan kepada golongan muda mampu mencairkan hati mereka tanpa menyedari akan terikat dengan beban hutang yang tinggi walaupun baru bergelar pekerja.

Menurut Ahli Majlis Tertinggi Solidariti Mahasiswa Malaysia, Hilman Idham ketika dihubungi TV Selangor, tawaran SRP ini sekaligus membebankan lepasan graduan yang sepatutnya memberi tumpuan untuk membangunkan negara dan bukannya memikirkan tentang beban hutang yang ditanggung.

"Saya melihat skim ini, yang pertama dia meletak kebertanggungjawaban kepada pemerintah.

" Walaupun skim ini dilihat baik tapi dalam masa yang sama sangat membebankan mahasisiwa kerana mahasiswa akan juga dibebankan dengan hutang-hutang tambahan yang lain seperti hutang pinjaman yang harus dibayar seperti Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan sebagainya," katanya.

Meskipun tidak menolak kebaikan skim yang disediakan oleh kerajaan ini, namun menurut Hilman, kerajaan perlulah memikirkan hutang-hutang lain yang ditanggung
oleh graduan yang mengambil pinjaman pelajaran untuk menanggung sesi pengajian mereka.

Jelas Hilman lagi, selain memberi tawaran pinjaman 100 peratus, tangga gaji RM3,000 ke bawah yang melayakkan golongan ini disifatkan tidak selari dengan tawaran gaji yang diberikan syarikat untuk mereka yang baru bekerja.

"Tingkat gaji yang diletakkan RM3000, saya tak fikir jumlah graduan yang baru grad hari ini boleh mencapai tahap gaji yang sebegitu tinggi, paling mewah pun boleh dapat hingga RM 2,000, maksudnya mereka memang benar-benar mahu graduan ambil skim ini dan kemudian terbeban lagi,"tambah Hilman.

Beliau turut menyarankan kerajaan supaya membuat kajian terperinci mengenai permohonan yang dibuat graduan sebelum memberi kelulusan untuk mengelakkan mereka menanggung bebanan hutang yang banyak.

"Kerajaan juga harus lihat apakah pemohon mempunyai hutang dengan PTPTN, hutang bank, kad kredit dan sebagainya, itu juga harus disemak dan saya fikir yang mampu milik ada individu yang tidak mempunyai hutang atau bebanan kepada negara yang tinggi," ujar beliau.

Skim Rumah Pertamaku diumum Najib dalam pembentangan Bajet 2011, tahun lalu.

Skim ini mendapat kerjasama 25 institusi kewangan untuk rumah berharga antara RM100,000 dan RM200,000 dengan tempoh pinjaman sehingga 30 tahun.

Shuib Akui Dalang Sebenar Video Fitnah


KUALA LUMPUR 31 MAC : Anggota ketiga kumpulan yang menamakan diri mereka 'Datuk T' - Datuk Shuib Lazim mengaku bertanggungjawab di sebalik tayangan video seks baru-baru ini yang menujukkan aksi seorang pemimpin kanan pembangkang mengadakan hubungan seks dengan seorang pelacur.

"Saya bertanggungjawab sepenuhnya berhubung video ini,” katanya kepada Malaysiakini, ketika dihubungi.

Sebelum ini, ahli parlimen PKR Sungai Petani, Datuk Johari Abdul mendakwa Shuib yang juga bendahari PERKASA dan bapa saudaranya, tidak terlibat dengan video itu.

"Masa kami turun dalam lif. Dia (Shuib) kata, Pak Njang juga tidak percaya," dakwa Johari, Khamis lalu.

Namun, Shuib yang dihubungi semalam berkata segala-galanya yang didedahkan sebelum ini adalah betul.

"Saya tahu ia (video itu) adalah kebenaran. Saya tahu semua ini adalah betul dan sebab itu saya sertai kumpulan Datuk T. Jika tak betul, saya tak akan setuju,” katanya.

Ditanya mengenai dakwaan Johari yang menafikan peranannya, Shuib berkata ahli parlimen itu mungkin membuat kenyataan tersebut kerana ingin “melindungi bossnya”.

Rakaman video 21 minit itu ditayangkan kepada beberapa wartawan terpilih pada 21 Mac lalu oleh seorang lelaki misteri yang menamakan dirinya 'DatukT'.

Selang beberapa hari, Datuk T diperkenalkan sebagai kumpulan tiga anggota yang terdiri daripada ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah, bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Shuib.

Bagaimanapun Shuib tidak hadir pada sidang akhbar Rabu lalu dan ini menimbulkan spekulasi bahawa mungkin beliau menyertai secara tidak rela.

Shuib, yang suaranya menunjukkan keletihan ketika perbualan telefon juga berkata beliau ada menerima ancaman bunuh.

Namun, beliau menolak laporan New Straits Times, semalam yang mendakwa beliau secara sukarela mengenakan tahanan rumah ke atas dirinya. Katanya, beliau masih keluar dari rumah.

"Polis hanya beritahu saya supaya berhati-hati,” katanya sambil menafikan juga beliau diberi perlindungan polis.

Shuib juga berkata polis telah mengambil keterangannya sebanyak dua kali, yang terbaru adalah dua hari lalu.

Beliau berkata masih menghuni di rumahnya di Kuala Lumpur tetapi bergurau bahawa beliau akan 'bersembunyi' di kampung halamannya di Sungai Petani, tidak lama lagi.

"I nak sembunyi dah. I dah nak lari,” katanya sambil bergelak.

Pimpinan Umno Hanya Pertahan Agama Bila Ada Kepentingan
SHAH ALAM 31 MAC : Sikap membelakangkan peranan dan teguran dari mufti dan pemimpin agama jelas menunjukkan wajah sebenar Umno dalam meneruskan kelangsungan politik mereka yang kian dilupakan rakyat, kata Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat, Dr Muhammad Nur Manuty.

Menurut Muhammad, walaupun teguran dan peringatan telah diberikan dari kalangan ahli agama kepada parti pemerintah namun sikap tidak ambil pusing yang dipamerkan membuktikan, pimpinan Umno-BN hanya mendokong agama apabila ia selari dengan agenda mereka.

"Mereka hanya memperalatkan mufti, mereka tidak menghormati mufti pada hakikatnya, apabila kepentingan mereka memihak kepada politik, mufti tidak digunakan, apabila kepentingan dari segi agama, (barulah) mufti diutamakan," katanya.

Muhammad berkata demikian apabila diminta mengulas kenyataan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang menegaskan pendedahan rakaman video seks yang didakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim mengaibkan Ketua Pembangkang itu kerana ia belum dibuktikan kebenarannya.

Pendedahan mengenainya dibuat oleh tiga individu yang menggelarkan diri mereka sebagai "Datuk T" pada 21 Mac lalu.

Mereka terdiri daripada bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim.

Shuib dalam perkembangan terbaru mengakui bahawa beliau bertanggungjawab dalam pendedahan video seks fitnah ke atas Anwar.

Selain Harussani, Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya juga menggesa umat Islam menyiasat dahulu akan kesahihan klip video 21 minit itu sebelum membuat tuduhan membuta tuli dan menjatuhkan maruah individu lain.

"Nasihat saya, dalam al-Quran, Allah berfirman dalam surah al-Hujurat, apabila datang berita daripada orang fasik, hendaklah kamu selidik dahulu berita itu.

"Dan kalau tidak cukup empat orang saksi, sepatutnya penuduh dikenakan hukuman Qazaf. Hukum orang fasik ini, dia tak layak lagi jadi saksi untuk sebarang kes kerana sudah hilang kredibeliti,"kata Dr Juanda yang dipetik dari portal Malaysiakini.

Mengulas kenyataan mufti yang tidak mendapat respon balas dari pimpinan Umno-BN, Muhammad berkata, ia perbuatan normal bagi mereka yang hanya mengejar kekayaan dunia, pangkat dan darjat sehingga sanggup melakukan apa jua untuk menjatuhkan seteru mereka.

"Mereka tahu Anwar tidak melakukan perkara itu, tetapi oleh kerana mereka rakus dengan politik untuk menjatuhkan karier poltik Anwar di bumi Malaysia, memang Umno tidak kisah dosa pahala demi kepentingan kegelojohan, ketamakan dan kerakusan politik, mereka sangup buat apa sahaja," katanya.

Muhammad turut menyatakan kekesalannya terhadap media di negara ini yang dilihat semakin terhakis ketelusannya apabila hanya memberi liputan yang memihak kepada parti pemerintah.

"Media itu tidak lagi menjunjung kebenaran, media bukan lagi alat untuk memperkatakan lagi kebenaran, sebaliknya ahanya menjadi alat kepada warga politik Umno yang rakus, inilah hakikatnya di negara kita sekarang, ianya amat mendukacitakan,"tambahnya lagi.

Selangor dapat pelaburan industri tertinggi . Pulau Pinang di tempat kedua

Kejayaan yang di capai oleh kerajaan Pakatan Rakyat dalam usaha menarik pelaburan bukan sahaja di cemburui oleh kerajaan negeri pimpinan Umno yang selama ini dilihat terlalu kerap melabur fitnah mengenai keadaan kewangan kerajaan negeri pimpinanPakatan Rakyat.

Usaha ini bukan sahaja mendedahkan betapa usaha kerajaan Pakatan Rakyat bagi mendapatkan kejayaan yang dibuat oleh Kerajaan Pakatan Rakyat malahan ianya di lihat sebagai satu usaha memburukkan keadaan dimana kejayaan yang di capai oleh pimpinan Kerajaan Pakatan Rakyat membuktikan kejayaan pimpinan kerajaan negeri dan seterusnya menafikan usaha Barisan Nasional untuk menawan kembali kerjaan yang telah di rampas.SHAH ALAM, 30 Mac: Selangor telah mencapai jumlah nilai pelaburan perindustrian yang tertinggi iaitu sebanyak RM29.3 billion bagi tempoh 2008 hingga 2010 berdasarkan data Malaysia Industrial Development Authority (Mida).

"Ini merupakan nilai pelaburan yang tertinggi di Malaysia berbanding dengan negeri-negeri yang lain," kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan negeri, Teresa Kok Suh Sim.

Katanya, Selangor diikuti oleh Sarawak dengan jumlah nilai pelaburan perindustrian yang berjumlah RM27.6 billion dan Pulau Pinang dengan RM24.6 billion.

Beliau menambah, Selangor juga telah berjaya mencapai bilangan projek perindustrian tertinggi iaitu 905 projek dan bilangan peluang pekerjaan yang tertinggi dengan jumlah 80,000 berbanding dengan negeri-negeri lain bagi tempoh yang sama.

Menurutnya, empat negara pelabur asing yang utama di Selangor dalam tempoh tersebut ialah Amerika Syarikat dengan jumlah modal pelaburan RM4.7 billion, Jerman (RM3.5 billion), Japan (RM3.4 billion) dan Singapura (RM1.8 billion).

“Data Mida ini jelas menunjukkan bahawa tohmahan yang dilemparkan oleh sesetengah pihak bahawa pelaburan di Selangor telah jatuh semenjak kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan negeri Selangor adalah tidak berasas,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini.

Kesimpulannya, tegas beliau ekonomi Selangor masih lagi mantap di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan masih lagi merupakan destinasi pelaburan nombor satu bagi pelabur asing dan tempatan.

Jumlah modal pelaburan perindustrian yang diluluskan mengikut negeri bagi tempoh 2008 -2010

Negeri

2008

2009

2010

Jumlah

Selangor

11,870,910,013

6,759,590,951

10,641,835,401

29,272,336,365

Sarawak

15,168,880,681

8,450,751,719

3,945,046,973

27,564,679,373

Pulau Pinang

10,156,301,413

2,165,240,934

12,237,958,878

24,559,501,225

Johor

11,711,672,847

4,063,441,520

7,464,914,643

23,240,029,010

Sabah

964,375,892

5,664,295,498

1,325,610,877

7,954,282,267

Perak

3,130,017,250

893,872,874

3,039,706,315

7,063,596,439

Melaka

3,634,515,677

892,711,918

1,631,129,805

6,158,357,400

Kedah

2,567,345,854

1,496,062,950

1,960,636,097

6,024,044,901

Terengganu

992,259,227

505,834,968

2,327,931,930

3,826,026,125

Negeri Sembilan

1,115,791,287

857,598,018

1,292,607,042

3,265,996,347

Pahang

1,080,749,835

604,841,416

1,038,737,181

2,724,328,432

Kelantan

83,600,000

126,929,520

169,555,000

380,084,520

W. P. Kuala Lumpur

117,786,590

155,664,320

55,046,132

328,497,042

Perlis

170,250,000

0

31,440,000

201,690,000

W. P. Labuan

20,540,508

0

14,866,935

35,407,443

Jumlah

62,784,997,074

32,636,836,606

47,177,023,209

142,598,856,889

Data projek-projek pelaburan perindustrian yang diluluskan bagi negeri Selangor bagi tempoh 2008 - 2010

Tahun

Projek

Peluang Pekerjaan

Pelaburan Tempatan (RM)

Pelaburan Asing

(RM)

Jumlah Modal Pelaburan

(RM)

2008

302

30,980

2,866,163,788

9,004,746,225

11,870,910,013

2009

278

20,753

2,752,526,768

4,007,064,183

6,759,590,951

2010

325

27,865

5,494,986,553

5,146,848,848

10,641,835,401

Jumlah

905

79,598

11,113,677,109

18,158,659,256

29,272,336,365

Pelaburan asing yang melabur di Selangor bagi tempoh 2008 - 2010

Negara

Projek

Pekerjaan

Jumlah Modal Pelaburan (RM)

1. United State

21

15,320

4,709,718,393

2. Germany

19

2,462

3,510,271,205

3. Japan

56

4,039

3,385,845,663

4. Singapore

62

4,795

1,839,575,053

5. United Kingdom

27

2,143

802,077,346

6. Thailand

8

1,121

483,361,299

7. Others

76

8,589

477,532,941

8. Sweden

9

434

366,317,970

9.Netherlands

19

1,155

289,096,542

10. Switzerland

8

652

249,024,246

11. India

11

573

204,538,458

12. British Virgin Islands

6

473

190,915,611

13. United Arab Emirates

8

252

181,019,460

14. Hong Kong

6

1,226

175,636,364

15. Iran

3

168

163,838,933

16. Taiwan

20

1,474

125,882,298

17. Finland

1

12

123,795,000

18. China

24

1,295

122,871,206

19. Korea, Rep

9

459

112,428,428

20. Cyprus

3

225

104,308,500

21. Australia

16

505

101,577,031

22. Denmark

6

243

92,668,603

23. France

6

174

62,015,177

24. Austria

4

189

51,199,500

25. Cayman Islands

2

37

40,600,000

Azmin Cabar Polis Saman Muhyiddin


AMPANG 30 MAC : Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali mempersoal tindakan berat sebelah polis yang membenarkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin untuk berceramah di Kampung Pandan, semalam .

Walhal katanya, ceramah anjuran Pakatan Rakyat sebelum ini yang diadakan di Taman Melawati, Gombak Jumaat lalu, mendapat tentangan hebat pihak polis, malah turut mendapat ancaman keras dari Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU).

" Mengapa tidak ada sebarang laporan polis dibuat ke atas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dimana melakukan perhimpunan politik secara terbuka di Kampung Pandan malam tadi?

"Program yang saya anjurkan itu adalah satu program yang aman di Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Gombak, iaitu di pejabat saya sendiri dan bukan di tempat yang terbuka seperti mana yang dianjurkan Muhyiddin,"

"Tetapi soalan ini tidak dapat dijawab oleh polis," katanya.

Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak itu hadir di IPD Ampang pagi tadi bagi memberi keterangan berhubung ceramah yang diadakan di Gombak, Jumaat lalu.

Hadir sama memberi kenyataan kepada polis ialah Adun Hulu Kelang, Saari Sungib dan Adun Batu Caves, Amiruddin Saari.

Jumaat lalu, polis bertindak ganas apabila menyerbu dan menghalang ceramah kempen ‘Tolak Fitnah’ anjuran Pakatan Rakyat di Pusat Khidmat Rakyat Ahli Parlimen Gombak, Taman Melawati, yang turut dihadiri Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bagaimanapun, polis hanya membenarkan Anwar berucap 15 minit sahaja, sebelum mematikan pembesar suara dan memaksa Ketua Umum itu turun dari pentas, sehingga menimbulkan kemarahan hampir 5,000 yang hadir.

Selasa lalu, sepasukan polis ‘mengepung’ rumah Azmin di Ampang bagi menyerahkan notis mengikut Seksyen 111 Kanun Prosedur Jenayah supaya beliau memberi keterangan kepada polis berhubung ceramah tersebut.

Kerajaan Selangor Fail Tangguh Prosiding Pekeliling Terhadap SPRMSHAH ALAM 30 MAC : Kerajaan Selangor memfailkan permohonan untuk menangguh sementara perbicaraan melibatkan surat pekeliling yang menghalang kakitangan kerajaan negeri Selangor disoalsiasat oleh pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di luar waktu pejabat, sehingga selesai siasatan Suruhanjaya Diraja Siasatan (RCI) kematian bekas setiausaha politik EXCO Selangor, mendiang Teoh Beng Hock.

Permohonan ini disertakan dengan afidavit yang disokong oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Permohonan menangguh prosiding tersebut difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam pagi tadi.

Menerusi afidavit ini, Khalid menjelaskan terma rujukan dan inkuiri yang dijalankan RCI mempunyai kaitan langsung sama ada SPRM bertindak secara sah dalam menjalankan penyiasatan khususnya dalam soal siasat individu sewaktu menjalankan tugas- tugas statutorinya.

Afidavit ini juga menyatakan berdasarkan laporan media massa, keterangan telah diberikan kepada RCI berkenaan kekurangan dan pelanggaran yang berlaku sewaktu SPRM menjalankan tugas- tugas penyiasatan khususnya ketika menyiasat mendiang Teoh.

“Saya percaya bahawa laporan RCI adalah sangat material dan relevan kepada isu- isu yang dipertikaikan," kata Khalid.

Khalid turut berkata mahkamah akan mempunyai rekod bahawa, setakat ini siasatan yang dilakukan SPRM tidak mengikut lunas undang- undang.

"Mahkamah akan mempunyai fakta bahawa prosedur siasatan SPRM yang setakat ini tidak ikut lunas undang- undang,” ujarnya lagi.

Khalid juga menyatakan maklumat ini perlu untuk memutuskan sama ada pengeluaran Pekeliling oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, yang mengehadkan pemeriksaan pegawai pada waktu pejabat sahaja, adalah sah.

Peguam Negara memfailkan permohonan itu bagi memohon mahkamah mengisytiharkan Pekeliling No 4, 2009 bertarikh 28 Julai itu adalah batal dan tidak sah kerana melanggar Akta Pencegahan Rasuah Malaysia yang baru dikuatkuasakan.

(function() { var d = document, w = window; w

PENJUALAN DATA PERIBADI RAKYAT TIDAK SELAMAT

Kumpulan penggodam ini turut mengatakan lagi bahawa pangkalan data bersaiz 160GB itu mahu dijualnya pada nilai US$10,000 atau RM43,903 dalam...