AZMIN AKAN KE MELAKA JIKA PRU MENGEJUT?

PROPAGANDA KONONNYA UMNO DAN PAS KUAT. MARI KITA BACA DAN FIKIRKAN.

SERONOK JADI SPEAKER GAJI & ELAUN RM50,000

GERAK 98 AKAN SASAR DIMANA SAHAJA AZMIN BERTANDING


KENYATAAN GERAK 98

1. GERAK98 alu-alukan sikap dan kenyataan negatif beberapa parti utama di Gombak terhadap Mohamed Azmin Ali.
2. Namun, mengenali Azmin yang amat licik, penuh muslihat dan mampu lacurkan prinsip politik demi kuasa, kita tidak boleh leka dan ambil mudah perkembangan ini.
3. GERAK98 akan terus fokus mensasarkan serangan terhadap Azmin Ali malah akan mempertingkatkan gerakan dan tumpuan kami di Gombak.
4. Kita juga tidak menolak kemungkinan beliau beralih ke kawasan lain. Dimana saja kawasan pilihannya kami tetap akan bertempur dan bertarung habis2an menghadapinya.
Mohamad Ezam Mohd Nor
GERAK98
19 Julai 2020.

Buat Tuan Ibrahim Tuan Man 40 tahun itu terlalu lamaNorman Raduan

PAS kena bijak seperti Sarawak...
KASIHANI RAKYAT KELANTAN ATAS KEPERCAYAAN

PAS mempunyai pengaruh yg sgt kuat di negeri pantai Timur seperti di Kelantan dan Terengganu. Pengikut mereka ramai di luar bandar, berpendidikan sekolah2 agama dan minoriti golongan profesional.

Bagi ahli2 politik  (samada UMNO dan mana2 parti)... PAS adalah parti yg senang 'dibuli'. Bukannya pemimpin mereka tidak cerdik tetapi sukar memahami Sains Politik.

Sejak dulu polisi atau agenda mereka maki hamun parti yg memusuhi pemimpin2 mereka dan diakhiri dgn Tabung Tin Milo. Selepas pemergian TGNA segala galanya berubah. Segala maki hamun PAS kpd UMNO khasnya yg menjadi seteru mereka selama ini tiba2 pemimpin PAS menjadi 'bisu'.

Contoh dulu kafir skg UMNO tidak lagi. Dulu serang habis habisan LGBT... hari ini pemimpin mereka sendiri yg mengundi calon yg menyokong atau pertahankan LGBT.

Jika YB Nga Kor Ming itu tidak memakai songkok sebagai Speaker pastilah riuh rendah dikatakan Nga sebagai penderhaka kpd Agong. Tapi kini segala galanya diam membisu.

Baiklah berbalik kpd PAS... sebenarnya PN atau BN sendiri menganggap PAS bukan masalah yg besar. Cukup diberi jawatan maka mereka mudah dialpakan dgn isu2 berbangkit. Sebab itu bukan sahaja wakil PAS tiada sebagai salah seorang Menteri Kanan tetapi hanya diletakkan Kementerian yg dianggap tidak penting.

Bagi saya yg agak mengaibkan PAS apabila TS Muhyiddin tidak memberi jawatan Menteri Agama kpd wakil PAS yg kononnya dihuni oleh ramai 'Ulama'2. Apa salahnya lantik Mohtar Senik sebagai Senator utk diangkat menjadi Menteri Agama? Dia popular dan seorang Ketua Ulama Negeri😝

BN dan PN tahu utk bekerja sama dgn PAS cukup belajar daripada apa yg Inggeris lakukan dlm penjajahan Malaya dahulu. Cukup sekadar menjaga pemimpin2 mereka. Isu ditutup dan berikan sahaja jawatan... maka diam membisu lah mereka.

Tiada lagi dibisingkan kes pramugari bertudung, RUU355, LGBT, Oktoberfest, penutupan kilang arak, perjudian, dana sekolah Cina, Liberal, kedai nombor ekor di Kedah dan bermacam macam lagi.

Yg paling menyedihkan saya ialah mengenai isu bekalan air di Kelantan. Dlm sebuah negara antara terhebat di rantau ini takkan la tidak mampu utk meletakkan satu dana khas bagi menyelamatkan jutaan rakyat Kelantan.

Kadang2 nak juga disalahkan kpd rakyat Kelantan kenapa memilih kerajaan yg hanya menyuruh rakyatnya bersyukur tetapi pemimpinnya bermewahan dgn harta rakyat ( kereta mewah utk MB dan Exco ). Tapi kita fikirkan sifat jumuk ini diracuni kpd org2 kampung atau ekstrim parti tak adil rasanya kita membiarkan rakyat Kelantan berterusan menggunakan air kotor.

Yg menyakitkan hati kita bila disindir mengenai pembangunan... seperti satu penghinaan apabila TMB Kelantan memberitahu ia sengaja dilambatkan???

Beginilah kita tolak isu kepartian. Saya ingin mengajak pemimpin PAS agar bijak berpolitik. Maksud saya bukan hanya memegang jawatan Menteri, Timbalan Menteri dan GLC tetapi yg lebih penting dari itu apa yg rakyat dpt hasil kerjasama dgn PN ini?

Bijaklah seperti Sarawak atau GPS. Mereka bersama mana2 kerajaan yg mendapat majoriti asalkan kerajaan itu bersetuju dgn syarat yg diminta oleh mereka. Mereka tak minta jawatan di Federal tetapi mereka meminta peruntukkan atau hasil minyak bumi Sarawak.

Semua mereka lakukan demi utk rakyat Sarawak. Sebab itu kerajaan Sarawak disenangi rakyatnya. Sebab rakyatnya melihat pemimpin mereka bijak mengambil kesempatan ke atas kerapuhan kerajaan Federal yg acuh tak acuh melayani mereka ketika mereka kuat dahulu.

Jadi apabila Tuan Ibrahim Tuan Man memberitahu rakyat Kelantan hanya mendapat air bersih 40 tahun akan dtg... saya terkejut besar. Apakah negara ini terlalu miskin hingga tiada dana utk membantu rakyat Kelantan? Apakah sanggup pemimpin Melayu membiarkan 95% org Melayu mandi dan minum air sekotor atau sekeruh itu.

Sepatutnya pemimpin PAS yg skg bisu seribu bahasa ini mengambil kesempatan di atas kerajaan PN yg sgt rapuh utk meminta bajet utk air bersih rakyat Kelantan.

Ingat bila BN kuat dahulu selepas pulih dari peristiwa 13 Mei mereka tendang PAS. Bila mereka kuat negeri lain Lebuhraya dibina tetapi berpuluh tahun rakyat Kelantan derita hingga pulang berhati raya malam bertemu malam baru tiba ke destinasi hanya kerana dendam politik.

Saya masih ingat cerita mertua. Waktu beliau diangkat menjadi Menteri Kerja Raya dan Pengangkutan ketika itu dia membawa isu jalan raya ini ke kabinet.

Malah dlm mesyuarat JKR pernah Pengarah JKR bertanya kpdnya..." Apa yg Datuk asyik bercerita jalan raya KK ke Ranau ini. Siapa yg ada di sana... beruk adalah."

Kata2 tersebut menurutnya membuatkan dia hampir ingin bangun dan menampar Pengarah JKR tersebut.

Peluang sering diminta oleh Tun Razak utk berbual bual setiap petang di rumah beliau, mertua mengambil kesempatan beberapa kali mengenai hasrat utk membina jalan raya di Sabah.

"Saya merayu Tun Razak berkali kali samada di Kabinet atau di rumah beliau. Saya katakan Tunku Abdul Rahman melantik saya dahulu sebagai Menteri Sabah iaitu wakil kerajaan Sabah. Apalah guna kini saya menjadi Menteri Kerjaraya tapi di Sabah sendiri era 70 an belum ada jalan raya keluar dari bandar2 besar. Sedangkan di Semenanjung sudah ada jalanraya dari Utara ke Selatan.

"Akhirnya suatu petang Tun Razak beritahu saya beliau menyuruh saya pergi ke Jepun atas kapasiti mewakili kerajaan memohon pinjaman daripada Yen Finance."

"Saya pun terus maklumkan berita gembira itu kpd Tun Mustapha dan Tun Fuad Stephen. Mereka suruh saya segera ke Jepun membuat pinjaman tersebut. Tidak silap saya kos membuat jalanraya dari KK ke Ranau ketika itu bernilai RM 120 juta. Ia suatu jumlah yg byk ketika itu. Ia adalah jalanraya pertama dari KK kawasan pendalaman," ujarnya.

Tuan Ibrahim dan rakan2 ada ramai dlm kabinet dlm PAS. Dulu mertua sorang2 saja perjuangkan nasib Sabah. Jadi ambillah peluang ini utk bangunkan infrastruktur rakyat Kelantan yg tertinggal akibat dendam politik berpanjangan. Apalah guna PAS menjadi kerajaan sdgkan nasib rakyat Kelantan yg 30 tahun menyokong mereka tidak diperjuangkan.

Gambar mertua dan Tun Fuad Stephen adakala terpaksa menarik kereta kerana jalan gravel atau masih berlumpur terutama jika musim hujan. Perjuangan mereka akhirnya berhasil.

MANA KEMPEN BMF

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini melancarkan Kempen Beli Barangan Malaysia Tahun 2020 (KBBM).
Ini tidak selari dengan pemimpin PN khususnya Pas ketika menjadi pembangkang yang sangat bersungguh-sungguh berkempen membeli barangan muslim (BMF).
Muhyiddin berkata, kempen beli barangan Malaysia adalah bertujuan memulih dan mengekalkan daya saing ekonomi pascapandemik COVID-19.

Beliau berkata, pengguna perlu memastikan setiap perbelanjaan adalah lebih nilai untuk wang ke atas produk termasuk produk tempatan yang berkualiti.
Berucap melancarkan Kempen Beli Barangan Malaysia Tahun 2020 (KBBM) dan Program Jualan Mega di pusat beli-belah Suria KLCC di sini, beliau berkata, kerajaan menerusi PENJANA memperuntukkan RM20 juta untuk memastikan kempen itu dapat memberikan impak besar kepada sektor peruncitan tempatan.

Beliau berkata, pengguna perlu memastikan setiap perbelanjaan adalah lebih nilai untuk wang ke atas produk termasuk produk tempatan yang berkualiti.
Berucap melancarkan Kempen Beli Barangan Malaysia Tahun 2020 (KBBM) dan Program Jualan Mega di pusat beli-belah Suria KLCC di sini, beliau berkata, kerajaan menerusi PENJANA memperuntukkan RM20 juta untuk memastikan kempen itu dapat memberikan impak besar kepada sektor peruncitan tempatan.

TIDAK BERDOSAKAH ANDA?


RizDato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mung tak rasa berdosa ke membiarkan pengikut2 mu yg bodoh dgn memfitnah PH jual khazanah negara??

DAH TERJAWAB SIAPA JUAL ASET NEGARA!

Anggota Parlimen Bagan, Lim Guan Eng menjelaskan beliau tidak pernah menjual sebarang aset kerajaan ketika menggalas jawatan sebagai menteri kewangan dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Lim berkata demikian semasaperbahasan di Dewan Rakyat hari ini.

“Saya nak nyatakan di sini, semasa saya menjadi menteri kewangan saya tak pernah luluskan penjualan sebarang aset kjaan.

"Penjualan yang berlaku adalah di bawah kerajaan menteri-menteri lain bukan kementerian kewangan jadi jangan salahkan kementerian kewangan,” katanya.

Kenyataan Lim itu membuat suasana Dewan Rakyat gamat seketika setelah beberapa ahli parlimen dari kerajaan Perikatan Nasional (PN) mula bangkit mempersoalkan kenyataannya.

Abdul Azeez Abdul Rahman (PN-Baling) mencelah dan meminta Lim mendedahkan nama menteri yang menjual aset tersebut.

“YB (yang berhormat) sebutlah nama menteri itu, senang bagitahu mana yang jual itu. YB be gentleman sir dan bagitahu, senang kita.

'Tanyalah MP Gombak'

Tidak ketinggalan, Tajuddin Abdul Rahman (BN- Pasir Salak) turut mencelah dan meminta Lim menjelaskan berkenaan penjualan kepentingan Khazanah Nasional Berhad di dalam IHH Healthcare Berhad kepada syarikat Mitsui & Co Ltd ketika pentadbiran kerajaan PH dahulu.

“IHH dijual ke Mitsui, siapa yang lulus?” kata Tajuddin.

Lim kemudian menjawab penjualan saham IHH Berhad kepada Mitsui yang berpangkalan di Jepun bukan keputusan kementerian kewangan tetapi oleh kementerian hal ehwal ekonomi ketika itu.

“(Penjualan saham) dari IHH ke Mitsui, ia bukan dari Kementerian Kewangan, kalau nak (tahu) menteri mana, tanyalah dari (Anggota Parlimen) Gombak (Mohamed Azmin Ali),” katanya.

Azmin kemudian dilihat bangun namun tidak dapat menyatakan pandangannya ekoran keadaan yang agak kecoh.

Untuk rekod, Azmin merupakan Menteri Hal Ehwal Ekonomi ketika PH menerajui kerajaan.

Azmin kini masih menggalas jawatan kabinet sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri selepas “Langkah Sheraton” yang menyaksikan kerajaan PH tumbang dan kini di bawah pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Pada 29 November 2018, Khazanah Nasional Bhd memeterai perjanjian dengan Mitsui untuk menjual 16 peratus atau 1,403,087,400 sahamnya dalam IHH, pada harga RM8.42 bilion atau RM6 sesaham.

Susulan penjualan itu, pegangan saham Khazanah dalam IHH berkurangan kepada 26.05 peratus.

Ia berdasarkan kepada modal saham diperbesar IHH selepas syarikat itu menyelesaikan pembelian tambahan 30 peratus kepentingan ekuiti dalam Acibadem Saglik Yatirimlari Holding AS.

Cc walaunbodo
Encik Kenangan
Lan Laga
Ahmad Durah
Mohd Salleh Ismail
Con Faisol
Annuar Arip
Fais Al-Hajari

SEMBANG KARI LA...


Ibrahim Mat Isa

Sembang! Letak jawatan lepas tu kalut namakan diri jadi PM semula. Pengalaman kami tak lah sampai 95 tahun, tapi reti jugalah kalau orang nak kelintong..


DAH TERJAWAB SIAPA JUAL ASET NEGARA!Zain Azman

Anggota Parlimen Bagan, Lim Guan Eng menjelaskan beliau tidak pernah menjual sebarang aset kerajaan ketika menggalas jawatan sebagai menteri kewangan dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Lim berkata demikian semasaperbahasan di Dewan Rakyat hari ini.

“Saya nak nyatakan di sini, semasa saya menjadi menteri kewangan saya tak pernah luluskan penjualan sebarang aset kjaan.

"Penjualan yang berlaku adalah di bawah kerajaan menteri-menteri lain bukan kementerian kewangan jadi jangan salahkan kementerian kewangan,” katanya.

Kenyataan Lim itu membuat suasana Dewan Rakyat gamat seketika setelah beberapa ahli parlimen dari kerajaan Perikatan Nasional (PN) mula bangkit mempersoalkan kenyataannya.

Abdul Azeez Abdul Rahman (PN-Baling) mencelah dan meminta Lim mendedahkan nama menteri yang menjual aset tersebut.

“YB (yang berhormat) sebutlah nama menteri itu, senang bagitahu mana yang jual itu. YB be gentleman sir dan bagitahu, senang kita.

'Tanyalah MP Gombak'

Tidak ketinggalan, Tajuddin Abdul Rahman (BN- Pasir Salak) turut mencelah dan meminta Lim menjelaskan berkenaan penjualan kepentingan Khazanah Nasional Berhad di dalam IHH Healthcare Berhad kepada syarikat Mitsui & Co Ltd ketika pentadbiran kerajaan PH dahulu.

“IHH dijual ke Mitsui, siapa yang lulus?” kata Tajuddin.

Lim kemudian menjawab penjualan saham IHH Berhad kepada Mitsui yang berpangkalan di Jepun bukan keputusan kementerian kewangan tetapi oleh kementerian hal ehwal ekonomi ketika itu.

“(Penjualan saham) dari IHH ke Mitsui, ia bukan dari Kementerian Kewangan, kalau nak (tahu) menteri mana, tanyalah dari (Anggota Parlimen) Gombak (Mohamed Azmin Ali),” katanya.

Azmin kemudian dilihat bangun namun tidak dapat menyatakan pandangannya ekoran keadaan yang agak kecoh.

Untuk rekod, Azmin merupakan Menteri Hal Ehwal Ekonomi ketika PH menerajui kerajaan.

Azmin kini masih menggalas jawatan kabinet sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri selepas “Langkah Sheraton” yang menyaksikan kerajaan PH tumbang dan kini di bawah pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Pada 29 November 2018, Khazanah Nasional Bhd memeterai perjanjian dengan Mitsui untuk menjual 16 peratus atau 1,403,087,400 sahamnya dalam IHH, pada harga RM8.42 bilion atau RM6 sesaham.

Susulan penjualan itu, pegangan saham Khazanah dalam IHH berkurangan kepada 26.05 peratus.

Ia berdasarkan kepada modal saham diperbesar IHH selepas syarikat itu menyelesaikan pembelian tambahan 30 peratus kepentingan ekuiti dalam Acibadem Saglik Yatirimlari Holding AS.

JANGAN MENGGELABAH.


Zaimi Saad

KELUAR PARTI

Tak perlu melankolik. Tak ada apa lagi perlu saya perjuangakan. Saya sudah cukup makan. Saya tak perlu mengais. Tak perlu menjilat orang politik untuk secupak beras. Saya sertai politik tidak lain hanya untuk survivor agama, bangsa dan negara saya dan terpenting; menolak apa saja kerjasama dengan pendokong korupsi dan kleptokrat.

Ketika mana parti yang saya dan rakan-rakan bina tidak lagi menyokong aspirasi saya, saya perlu undur. Tinggalkan isteri sarat mengandung anak pertama untuk bina parti, korbankan bukan sedikit wang untuk mobilisasi parti, pimpin gerakan media bawah tanah dalam memenangi pilihanraya dan menumbangkan Barisan Nasional adalah kenangan yang tak mungkin saya lupa.

Saya berterima kasih kepada Sdr. Hasnizam Nizam Adham dan Timbalan President Datuk Rashid Asaari kerana memberi kepercayaan kepada saya dalam membina asas parti di Selangor terutama di Shah Alam dan Kota Raja.

Saya, dengan nama Allah dan hati yang lapang mengumumkan bahawa diri saya bukan lagi ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan secara sendirinya terlucutlah segala jawatan parti yang saya sandang.

Semoga Allah rahmati kita semua. Amin.

¡Hasta la victoria, siempre!

Mohammad Zaimi Saad
00000981
Shah Alam
19 Julai 2020

DAH TERJAWAB SIAPA JUAL ASET NEGARA!


DAM RYUNG

Anggota Parlimen Bagan, Lim Guan Eng menjelaskan beliau tidak pernah menjual sebarang aset kerajaan ketika menggalas jawatan sebagai menteri kewangan dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH).
Lim berkata demikian semasaperbahasan di Dewan Rakyat hari ini.
“Saya nak nyatakan di sini, semasa saya menjadi menteri kewangan saya tak pernah luluskan penjualan sebarang aset kjaan.
"Penjualan yang berlaku adalah di bawah kerajaan menteri-menteri lain bukan kementerian kewangan jadi jangan salahkan kementerian kewangan,” katanya.
Kenyataan Lim itu membuat suasana Dewan Rakyat gamat seketika setelah beberapa ahli parlimen dari kerajaan Perikatan Nasional (PN) mula bangkit mempersoalkan kenyataannya.
Abdul Azeez Abdul Rahman (PN-Baling) mencelah dan meminta Lim mendedahkan nama menteri yang menjual aset tersebut.
“YB (yang berhormat) sebutlah nama menteri itu, senang bagitahu mana yang jual itu. YB be gentleman sir dan bagitahu, senang kita.
'Tanyalah MP Gombak'
Tidak ketinggalan, Tajuddin Abdul Rahman (BN- Pasir Salak) turut mencelah dan meminta Lim menjelaskan berkenaan penjualan kepentingan Khazanah Nasional Berhad di dalam IHH Healthcare Berhad kepada syarikat Mitsui & Co Ltd ketika pentadbiran kerajaan PH dahulu.
“IHH dijual ke Mitsui, siapa yang lulus?” kata Tajuddin.
Lim kemudian menjawab penjualan saham IHH Berhad kepada Mitsui yang berpangkalan di Jepun bukan keputusan kementerian kewangan tetapi oleh kementerian hal ehwal ekonomi ketika itu.
“(Penjualan saham) dari IHH ke Mitsui, ia bukan dari Kementerian Kewangan, kalau nak (tahu) menteri mana, tanyalah dari (Anggota Parlimen) Gombak (Mohamed Azmin Ali),” katanya.
Azmin kemudian dilihat bangun namun tidak dapat menyatakan pandangannya ekoran keadaan yang agak kecoh.
Untuk rekod, Azmin merupakan Menteri Hal Ehwal Ekonomi ketika PH menerajui kerajaan.

Imej mungkin mengandungi: 4 orang, orang duduk dan sut

Azmin kini masih menggalas jawatan kabinet sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri selepas “Langkah Sheraton” yang menyaksikan kerajaan PH tumbang dan kini di bawah pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.
Pada 29 November 2018, Khazanah Nasional Bhd memeterai perjanjian dengan Mitsui untuk menjual 16 peratus atau 1,403,087,400 sahamnya dalam IHH, pada harga RM8.42 bilion atau RM6 sesaham.
Susulan penjualan itu, pegangan saham Khazanah dalam IHH berkurangan kepada 26.05 peratus.
Ia berdasarkan kepada modal saham diperbesar IHH selepas syarikat itu menyelesaikan pembelian tambahan 30 peratus kepentingan ekuiti dalam Acibadem Saglik Yatirimlari Holding AS.INI KISAH AZMIN DAN DITOLAK DI GOMBAK


HAMDAN TAHA


Imej mungkin mengandungi: ‎1 orang, ‎teks yang berkata '‎Belum Apa-Apa Lagi Dah Kena Reject. Hihihi.. PPum Pas tolak Azmin di Gombak OlhIAINE July18,202012:35pm 0ם Pas Kawasan Gombak telah memutuskan hanya akan bekerjasama secara politik dengan Umno Gombak atas nama Muafakat Nasional (MN).‎'‎‎

Tahniah kepada Umno bahagian Gombak dan Pas kawasan Gombak atas usaha menolak Azmin Ali satu usaha yang betul dan tepat
Tetapi mengenali Azmin Ali dan wataknya dia tidak peduli Umno dan Pas kawasan kerana dia tahu di peringkat atasan dia mudah beli dengan macam macam cara...
Saya di beritahu semasa dalam PH dia menteri tetapi hampir setiap malam jika ada di KL akan ke rumah Hishamudin atau di mana tempat yang dia boleh berjumpa Hishamudin berbincang. Dalam Pas pula dia akan jumpa secara kerap dengan Takiyuddin dan Samsuri MB Terengganu jika ada di KL..
Baru baru ini semasa PKP dia menaja ramai MP kerajaan dari Pas dan Umno balik ke kawasan masing masing dengan menaiki Heli yang di bayar oleh beliau...begitu lah cara Azmin Ali berpolitik licik dan halus....janji cita cita tercapai....
Jadi dia akan berusaha keras untuk dia bertanding di gombak jika merasakan gombak itu selamat bagi beliau. Jika dia rasa tak selamat dia akan cari tempat selamat termasuk di kelantan atau pun terengganu yang Pas boleh beri laluan kepada dia bertanding ....ini bukan mustahil...
Orang yang boleh pujuk rayu perempuan bagi saya biasa biasa sahaja...itu ada lah lumrahhhh jika dia boleh goda 10 orang sehari pun saya tak hairan....
Tapi jika boleh goda lelaki....tu kira baru handai....bukan senang yop....tak tahu lah zaman sekarang ni udah senang pujuk lelaki dari perempuan kalah le teman....orang boleh pujuk lelaki ni mulut cukup manis....sabar dan tenang.....dan bijak....


NEGERI MAJU RAKYAT CELIK


Mohd Shah Rim

Imej mungkin mengandungi: 5 orang, orang berdiri, teks yang berkata 'Shar Sinar Harian 3h Dewan Muslimat Pas Selangor dan Wanita UMNO Selangor menerusi Muafakat Nasional Wanita Selangor bersiap sedia melaksanakan program bersama di peringkat negeri dan bahagian. SINARHARIAN COM. MY Muafakat Nasional Wanita Selangor perkukuh kerjasama SHAH ALAM Dewan Muslimat Pas Selangor dan Wanita UMNO Selango...' Selain P.Pinang, Selangor adalah negeri yang tidak mungkin dimenangi UMNO/PAS,  bukan kerana UMNOPAS tak kuat diSelangor, atau jentera kedua parti tidak berfungsi, malah jentera mereka, lebih baik berbanding negeri yang dominan Melayu seperti di Pahang dan Kelantan..

Jadi.. kenapa Selangor tidak mungkin jatuh ditangan PAS/UMNO.?

Selangor, adalah negeri maju, hampir semua DUN dan Parlimen diletakkan dikategori bandar.. Parlimen luarbandar tak banyak, Kuala Selangor, Sabak Bernam, Hulu Selangor dan Tanjung Karang.. disini kekuatan PAS/UMNO seimbang dgn PH.. PH boleh menang dan PAS/UMNO juga boleh menang di sini.. tapi bagi Parlimen dibandar, peluang PAS/UMNO almost zero, 99% PH akan menang dengan undi yang besar.

Jika ada yang berbeza pandangan, tak jadi masalah, tunggu PRU15 nanti..

AZMIN SUDAH TAK RELEVAN DI GOMBAK

Anwar Ibrahim: Jangan Ambil Komisen Dari Peruntukan Rakyat Miskin, Nak Cari Makan, Cari Kerja Lain


Anwar Ibrahim: Apa Yang Orang Muda Mahukan?


“Bersatu Blackout” Bersama Tun Dr Mahathir


RENTASAN MINGGUAN 074 | KINI PIMPINAN UMNO JUAL NAMA ISTANA?MENARIK DALAM RENTASAN MINGGUAN 074
1. JUAL ASET KERAJAAN - SIAPA SYAITAN BISU? 2. ‘HARAM’ UNTUK ORANG LAIN, ‘HALAL’ BUAT MEREKA: SHAZNI MUNIR 3. PAS HANYA TUNGGANG AGAMA, KATA AMANAH 4. KERAJAAN PINTU ISTANA ATAU TEBUK ATAP?AZMIN MENINGGAL DI GOMBAK. UMNO DAN PAS TOLAK BELIAU


Menteri MITI, Azmin Ali yang merupakan Ahli Parlimen Gombak nampaknya awal-awal lagi sudah ditolak oleh UMNO dan Pas untuk terus bertanding di kawasan tersebut.
Kata UMNO dan Pas, walaupun Azmin berada bersama kedua-dua parti itu dalam kerajaan PN, tetapi di Gombak hanya ada Muafakat Nasional saja.
Ini bermakna, Azmin yang tidak berparti sekarang berada dalam keadaan sukar untuk mengekalkan kerusi Gombak yang sebelum ini dimenanginya atas tiket PKR.
Tanpa UMNO dan Pas setuju memberi laluan, malah salah satu daripada parti itu akan meletakkan calonnya di Gombak, manakala PH juga pasti akan bertanding sama di situ, Azmin hampir tiada peluang lagi mengekalkan kedudukannya di kerusi itu.
Bakal meninggalkah Azmin?
Salah satu sebab mengapa Azmin Ali diketepikan adalah kerana beliau didakwa cuba membelakangkan UMNO dan PAS di Selangor dengan tidak melibatkan mereka dalam mesyuarat penyelarasan pembangunan peringkat daerah dan negeri itu.
Kritikan itu disuarakan oleh Yang di-Pertua PAS dan Ketua UMNO Bahagian Gombak sendiri.
Yang di-Pertua PAS Gombak, Salehuddin Mohd Nasir berkata, tindakan Azmin itu seolah-olah terdapat usaha untuk mengetepikan Muafakat Nasional di Selangor.
“Saya perasan ada gerakan yang halus dan saya pun tidak tahu Azmin ini parti apa dan dia bergerak untuk parti apa,” katanya.
Salehuddin seterusnya berkata, keputusan PAS Gombak tidak ingin bekerjasama dengan Azmin itu telah dimaklumkan kepada Setiausaha Politiknya, Hilman Idham.
“PAS kawasan Gombak telah bermesyuarat dan memutuskan serta memaklumkan kepada Hilman bahawa kami hanya akan bekerjasama secara politik dengan UMNO Gombak saja atas nama Muafakat Nasional,” tambah beliau lagi.
Ketua Umno Gombak, Megat Zulkarnain Omardin pula berkata, tindakan Azmin sebagai pelik dan menyifatkannya sebagai keliru sama ada bersama Perikatan Nasional (PN) atau masih dengan PH.
“Apabila Azmin dilantik sebagai Pengerusi Majlis Tindakan Pembangunan Negeri (MTPNg) Selangor, beliau seorang saja buat benda pelik.
“Pengerusi MTPNg di tiga negeri… Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Sabah panggil Ahli Parlimen dan Adun PN untuk mesyuarat tetapi Azmin tak panggil langsung wakil PN
“Yang dipanggilnya adalah Menteri Besar Selangor Amirudin Shari daripada PH.
“Tetapi tidak apa, jika dia tidak akui PN di Selangor, kami juga tidak mahu berurusan dengan bekas ahli PKR itu di Gombak,” katanya dengan tegas.
Akhirnya, di mana Azmin akan bertanding nanti atau ke mana beliau akan membawa haluannya?
Kesian…walaupun seolah-olah berkedudukan nombor dua dalam kerajaan, malah tempat duduknya di Parlimen pun bersebelahan dengan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin tetapi nampaknya awal-awal lagi masa depannya telah digelapkan oleh UMNO dan Pas.
Apakah ini balasan atas pengkhianatannya selama ini? 

(Shahbudindotcom 18/07/2020)


Pilihan lebih praktikal: Terus berusaha rebut Putrajaya atau fokus persiapan PRU15?

Pilihan lebih praktikal: Terus berusaha rebut Putrajaya atau fokus persiapan PRU15?

Dalam kalangan pemimpin Pakatan Harapan saya tidak pasti apakah keutamaan mereka sekarang?
Mungkinkah masih bergelut dan sibuk berunding “ke sana ke sini mencukupkan nombor” untuk merebut kembali Putrajaya yang di rampas itu?
Atau memberi tarikh akhir untuk Anwar Ibrahim membuktikan beliau mempunyai sokongan minimum daripada ahli-ahli Parlimen bagi melayakkan dirinya sebagai calon perdana menteri?
Bagaimana pula dengan opsyen menamakan Ketua Menteri Sabah, Shafie Apdal sebagai alternatif kepada pilihan awal Dr Mahathir Mohamad atau Anwar, yang dilihat menemui jalan buntu? Atau, apakah Pakatan Harapan tidak lagi berpegang kepada cadangan yang disuarakan Mahathir itu, dengan hanya berminat kepada Anwar sahaja?
Meneliti perbahasan dan reaksi yang hangat di media sosial, penyokong pembangkang seperti terbahagi dua. Pertama, tetap menekankan keperluan untuk segera mengambil alih kuasa – berdasarkan mandat rakyat PRU14 – yang dirampas itu, apa lagi kerajaan pintu belakang Perikatan Nasional terbukti mempunyai majoriti terlalu tipis. Kedua, memusatkan tumpuan gerak kerja bagi memperkemas persiapan PRU15 yang dijangka diadakan secara mengejut.
Bagi kelompok yang bersetuju agar kerajaan tebuk atap – yang didirikan atas komplot pengkhianatan – direbut semula, peluang yang terbuka mesti dimanfaatkan sebaik mungkin. Dengan itu, siapa calon perdana menteri boleh dirundingkan, asal tokoh tersebut mampu “mencukupkan nombor”. Tidak sepatutnya timbul serang- menyerang di antara kem Mahathir atau Anwar. Malah, kedua-dua tokoh itu sendiri harus proaktif menenteramkan situasi.
Diakui tidak mudah mendekatkan jarak yang semakin jauh di antara dua kelompok itu. Masing-masing sudah nampak hilang kepercayaan dan dihantui buruk sangka, yang ada kalanya cukup keterlaluan. Semasa bertekad memandang ke hadapan, bagasi sejarah yang memisahkan Mahathir-Anwar sentiasa dibangkitkan. Sehingga setiap gerak langkah sentiasa dicurigai.
Justeru, langkah Mahathir yang dikira menarik diri daripada perebutan calon PM boleh meredakan sedikit ketegangan. Sama ada cadangan nama Shafie dibuat oleh Mahathir ataupun DAP-AMANAH itu tidak penting. Yang mustahak usaha “mencukupkan nombor” belum terhenti dan masih terbuka kepada perbincangan. Namun proses lobi atau rundingan itu mestilah ada tarikh akhirnya. Jangan sampai harapan terus diberi sehingga tiada kesudahan.
Berdasarkan respons Shafie, cadangan namanya sebagai calon PM seperti mengandungi kesamaran. Mahathir mendakwa cadangan awal membabitkan Shafie datang daripada DAP-AMANAH, tetapi selepas mesyuarat Majlis Presiden PH yang terakhir, ketetapan dibuat mengekalkan pencalonan Anwar. Namun masa masih diberikan kepada Anwar untuk berunding lebih lanjut dengan Shafie. Dan Shafie seperti tidak mahu terikat dengan teka-teki itu.
Masa yang sama, lebih ramai pihak yang melahirkan rasa tidak senang dengan polemik pencalonan PM ini. Ya, rakyat lebih terkesan dengan krisis kehidupan seharian yang membelit mereka. Impak korona virus masih di peringkat awal, tetapi sudah cukup menakutkan. Negara dihimpit masalah ekonomi yang serius dan tidak menentu. Kadar pengangguran dijangka melonjak. Kerajaan Muhyiddin Yassin pula selesa berselindung di sebalik pandemik ini. Natijahnya permainan kuasa elit politik tersembunyi di celah-celah pelbagai inisiatif popular atas nama kepentingan rakyat.
Ramai penyokong pembangkang yang bosan menunggu mandat rakyat PRU14 dimartabatkan kembali nampaknya cenderung menggesa PH mempersiapkan jentera pilihan raya. Bagi mereka, lupakan sahaja impian merebut Putrajaya kerana apa juga hasil akhirnya kerajaan tetap tidak stabil. Apa lagi apabila pertelingkahan di antara kem Mahathir dan Anwar seakan-akan tiada penghujung. Kedua-dua tokoh besar itu nampak sukar sekali memilih pendekatan damai. Seolah-olah ada cerita personal yang tidak terungkap menghalang kompromi di antara mereka.
Kelompok ini menggesa agar segala sumber dan potensi yang ada di pihak oposisi difokuskan untuk persiapan PRU15. Berterusan tenggelam dalam polemik calon PM dianggap membuang masa dan memungkinkan perpecahan lebih serius pada barisan pembangkang.
Berbanding situasi menjelang PRU14 dua tahun lalu, koalisi pembangkang kini dilihat agak tertekan dan berada di posisi defensif. Pakatan Harapan tinggal tiga parti. Bersatu pecah dua, manakala nasib dan masa depan kem penyokong Mahathir masih tidak menentu. Faktor bekas perdana menteri itu dalam PRU14 tidak kecil. Ia mencetuskan gelombang. PKR pun tidak sekompak dahulu. Kumpulan Azmin Ali tidak dapat dipastikan sekuat mana, namun dipercayai ia turut memberi impak yang agak serius.
Lebih daripada itu, pentadbiran 22 bulan PH di bawah Mahathir-Wan Azizah berakhir umpama pesawat terhempas dengan tiba-tiba. Sekiranya ia mendarat secara baik – yakni sehingga habis penggal – saya kira banyak pembetulan dan penambahbaikan dapat dilakukan, yang memungkinkan PH dapat memenangi perang persepsi khususnya dalam kalangan masyarakat Melayu-Muslim.
Dalam tulisan berikutnya nanti, saya akan menghuraikan pandangan peribadi saya, di antara dua pilihan, iaitu terus berusaha menangkap peluang untuk kembali berkuasa tanpa menunggu PRU15 ataupun melepaskan impian itu dan menumpukan fokus kepada persiapan memantapkan jentera pilihan raya barisan pembangkang?