Teks penuh Deklarasi Rakyat-MKINI

Dr Siti Hasmah Mohd Ali
Maria Chin Abdullah

S Ambiga
Mustapa Ali
Zaid Ibrahim
Lim Kit Siang
Ling Liong Sik
Muhyiddin Yassin
Mahathir Mohamad
Mohamed Azmin Ali
Sanusi Junid
Muhkriz Mahathir
Mohamad Sabu
Husam Musa
Mahfuz Omar
Khairuddin Aman Razali
Tamrin Ghafar
Hishammudin Rais
Salahuddin Ayub
A Kadir Jasin
Muhammad Muhammad Taib
Elizabeth Wong
Kamaruddin Jaafar
Mujahid Yusof Rawa
Teresa Kok
Tian Chua
Anthony Loke
Hasanuddin Mohd Yunus 
Berikut adalah teks penuh Deklarasi Rakyat yang dibaca oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di majlis deklarasi anti-Najib hari ini:
1. Kami, warga Malaysia seperti nama-nama berikut ingin menyatakan kebimbangan kami terhadap keadaan politik, ekonomi dan sosial datam negara.
2. Kami ingin menarik perhatian rakyat Malaysia terhadap kerosakan yang telah dilakukan kepada negara di bawah pentadbiran Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak.
3. Di bawah pentadbirannya negara jatuh tersenarai sebagai salah satu daripada 10 negara yang paling banyak mengamalkan rasuah mengikut laporan Ernst and Young Asia Pacific Fraud Survey Report Series 2013. Malaysia juga telah jatuh empat anak tangga Indeks Persepsi Rasuah 2015, dari 50 ke 54.
4. Ini adalah kerana dianya percaya yang wang tunai boleh mempastikan kedudukannya sebagai Perdana Menteri Malaysia. Dia percaya bahawa duit adalah segala-galanya-"Cash is King".
5. Peruntukan kepada semua Kementerian dan institusi awam termasuk universiti telah dikurangkan kerana ketandusan kewangan. Walaupun telah diperuntukkan, tidak ada sumber kewangan.
6. Pada tahun 2009, beliau telah menubuhkan satu Dana Kekayaan Negara (Sovereign Wealth Fund) bertujuan untuk menjana pendapatan bagi Kerajaan.
7. Dia menubuhkan 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) yang kemudiannya dibebani hutang sebanyak RM42 bilion yang tidak dapat ditanggung. Tanya tidak lagi menjadi Dana Kekayaan. Sebaliknya Dana Hutang Negara.
8. 1MDB telah meminjam RM20 bilion untuk membeli tiga janakuasa elektrik pada harga yang RM12.1 bilion, melebihi harga pasaran. Walaupun diberi kontrak untuk membina janakuasa baru selain lanjutan bagi konsesi yang hampir tarnat, syarikat-syarikat janakuasa 1MDB ini telah dijual pada harga RM9.83 bilion dengan kerugian berjumlah RM2.27 bilion.
9. 1MDB juga telah melabur atau meminjamkan sebanyak US$1.83 bilion kepada Petrosaudi International (PSI) Limited diantara 2009 dan 2011 di datam projek-projek dan aset yang tidak wujud. Bank Negara Malaysia telah meminta supaya 1 MDB membawa pulang semula wang tersebut ke Malaysia kerana kebenaran yang diberi untuk pelaburan berdasarkan kepada maklumat yang tidak tepat. Daripada jumlah ini, sebanyak US$1.45 bilion telah secara langsung atau tidak langsung disalurkan kepada syarikat Good Star Limited dan lain-lain syarikat dibawah penguasaan Low Taek Jho.
10. Untuk menutup kehilangan wang tersebut, 1MDB telah melupuskan pelaburan dan Pinjaman ke PSI untuk us$2.318 bilion, dengan mendakwa yang ianya telah membuat keuntungan sebanyak us$488 juta. Bagaimanapun, tidak ada sesen pun daripada jumlah ini yang dipulangkan ke Malaysia. sebaliknya 1 MDB mendakwa yang wang tersebut telah dilabur di datam dana di Kepulauan caymans, yang kemudiannya telah di bongkar sebagai sebuah firma pengurusan pelaburan tidak berlesen. KpMG telah disingkir sebagai juruaudit 1MDB kerana enggan mengesahkan nilai pelaburan dana Caymans yang penuh misteri.

11. 1MDB mendakwa juga yang pelaburan di Kepulauan Caymans ini telah pun ditebus sepenuhnya. Sebanyak US$1.22 bilion telah dilaporkan ditebus pada 5hb November 2014, tetapi telah digunakan pada hari yang sama untuk membayar ganti rugi kepada Aabar Investments PJS. Ini merupakan gantirugi kerana menamatkan opsyen yang diberi kepada
Aabar untuk membeli 49 peratus saham di datam syarikat-syarikat janakuasa 1 MDB. Ini merupakan satu penipuan kerana, syarikat induk Aabar, International Petroleum Investment Corporation(IPIC), tidak pun menyebut tentang penerimaan pembayaran tersebut di datam akaunnya yang diaudit dan tersiar di London Stock Exchange. Sebaliknya akaun IPIC menyebut bahawa 1MDB terhutang sejumlah US$481 juta kepadanya kerana penamatan opsyen tersebut.
12. 1MDB juga telah mengambil hutang berjumlah US$975 juta daripada konsortium Deutsche-Bank pada bulan September 2014, untuk tujuan yang sama iaitu membayar ganti rugi kepada Aabar. Akhbar the Wall Street Journal membongkar bahawa wang tersebut telah digunakan untuk membayar pihak lain di British Virgin Islands yang mempunyai nama yang lebih kurang sama iaitu,"Aabar Investment PJS Limited", yang dimiliki oleh pihak yang tidak ada kena mengena dengan IPIC. Penipuan licik ini telah berjaya memperdayakan juruaudit 1MDB, Deloitte Malaysia yang mempercayai bahawa bayaran telahpun diterima Aabar kepunyaan IPIC.
13. 1MDB mengumumkan bahawa ia telah membuat tebusan kedua dan terakhir berjumlah RM1.1 bilion daripada pelaburan di kepulauan Cayman pada bulan Januari 2015. Pada mulanya Perdana Menteri memaklumkan kepada Parlimen bahawa jumlah tersebut telah dimasukkan ke datam Bank BSI di Singapura. Dua bulan kemudian, pada bulan Mei 2015, dia memberitahu Parlimen bahawa, ianya bukanlah di datam bentuk wang tunai, tetapi aset. Kemudian, dijelaskan pula yang aset-aset ini merupakan"unit"yang bermakna bahawa tanya tidakpun ditebus. Ini membuktikan yang 1MDB dan Perdana Menteri telah berulang-kali menipu rakyat Malaysia. Ianya juga bermakna bahawa wang yang dilaburkan di datam Petrosaudi yang kemudiannya dilabur semula di Kepulauan Caymans, masih lagi hilang dan tidak dapat diperakukan.
14. Seorang bekas naib ketua bahagian UMNO Batu Kawan telah membuat laporan polis berkenaan kehilangan sejumlah wang yang besar oleh 1MDB. Tiada sebarang siasatan dilakukan polis. Sebaliknya pengadu telah disoal-siasat polis, ditahan dan didakwa di bawah Akta Kesalahan Keselamatan(Langkah-Langkah Khas)2012(SOSMA)kerana mensabotaj
ekonomi negara. Peguam beliau juga ditahan dan didakwa dibawah Akta yang sama. Ini menakutkan sesiapa sahaja yang ingin melapor pada Polis berkenaan dengan 1 MDB.
15. Akhbar Wall Street Journal melaporkan yang Najib mempunyai US$681 juta Dolar di datam akaun peribadinya di Ambank.
16. Najib pada mulanya menafikannya, tetapi kemudian mengakui bahawa dianya mempunyai sejumlah wang yang banyak di datam akaun peribadinya, Dia mendakwa menerima derma dari seorang Arab, kemudian ianya menjadi derma untuknya memenangi Pilihanraya Umum ke-13 kemudian pula menyatakan ianya adalah kerana dedikasi beliau menentang keganasan. Dia kemudiannya mendakwa menerima duit berkenaan daripada seorang Putera Raja Arab Saudi,
dan kemudian daripada Raja Arab Saudi yang telah mangkat.
17. Kemudian seorang Menteri Arab Saudi menyatakan bahawa tidak terdapat apa-apa rekod berkenaan sebarang hadiah daripada Arab Saudi. Beliau mencadangkan bahawa wang tersebut mungkin merupakan peaburan. Tetapi jumlahnya kecil.
18. Najib menyatakan hasrat untuk menyaman Wall Street Journal di mahkamah tetapi dia tidak berbuat apa-apa. Sebaliknya dia meminta peguamnya bertanya kepada Wall Street Journal kenapa akhbar itu menyiarkan laporan tersebut.
19. Hingga ke hari ini WSJ berterusan mengeluarkan laporan demi laporan dengan fakta terperinci berkenaan dengan duit sejumlah US$681 juta yang terdapat di datam akaun peribadinya. Dianya masih tidak mengambil tindakan saman terhadap WSJ, sesuatu yang boleh dilakukan di negara di mana WSJ diterbitkan.
20. Khuatir dan syak dengan jumlah wang banyak dalam akaun peribadi Najib, satu pasukan petugas ditubuhkan di Malaysia untuk menyiasat sumber wang tersebut. Empat institusi Kerajaan terlibat, Polis Di Raja Malaysia, Peguam Negara, Bank Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.
21. Belumpun pasukan petugas berjaya selesaikan penugasan mereka, Peguam Negara disingkir oleh Najib atas alasan beliau sakit dan tidak mampu meneruskan tugasannya. Secara terang Najib telah memberi gambaran yang tidak benar kepada Yang di-Pertuan Agong untuk mendapatkan perkenan Tuanku bagi menggantikan Peguam Negara, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara dilumpuhkan apabila pengerusi serta beberapa ahlinya dipindahkan oleh Najib bagi menghalang penyiasatan keatas 1 MDB. Pengerusi baru, kenalan Najib dilantik dan beliau secara spontan menyatakan yang Najib tidak melakukan apa-apa kesalahan.
22. Najib kemudian melantik Peguam Negara baru. Peguam Negara baru menolak cadangan Bank Negara untuk tindakan diambil sambil mendakwa yang tidak ada apa-apa di dalam laporan tersebut yang menunjukkan bahawa Najib melakukan kesalahan.
23. Rayuan Bank Negara tidak diendahkan.
24. peguam Negara yang baru juga menolak lagi satu laporan daripada SPRM. Kandungan laporan tidak didedahkan dan ancaman dibuat terhadap pendedahan laporan tersebut.
25. peguam Negara baru juga tanpa penjelasan yang munasabah menolak cadangan dari dua institusi yang mempunyai kuasa dan kepakaran datam bidang mereka.
26. penolakan ini juga menghalang perkara tersebut dibawa ke mahkamah di mana semua bukti dapat diketengahkan dan dibicarakan. Dengan ini Peguam Negara memain peranan sebagai pendakwa dan juga hakim. Proses undang-undang terhalang.
27. Timbalan Perdana Menteri yang disingkir kemudian mendedahkan yang peguam Negara yang lama telah menunjuk bukti kesalahan yang dilakukan Najib bersangkutan skandal- skandal tersebut. Di masa yang sama, beberapa agensi Kerajaan asing, iaitu Switzerland, Singapura, Amerika Syarikat, Hong Kong dan Britain, telah memulakan siasatan ke atas 1MDB.
28. Akhbar di Malaysia ditapis menyebabkan rakyat lebih bergantung kepada laporan media asing. Tetapi apabila rakyat berbincang atau menulis berdasarkan laporan media asing, Kerajaan menerusi Ketua Polis Negara menjemput sesiapa sahaja untuk membuat laporan polis agar polis dapat menjalankan soal siasat terhadap orang itu.
29. Ini bercanggah dengan kegagalan polis menyiasat laporan polis yang dibuat terhadap Najib, Jho Low dan laporan Bank Negara dan SPRM kepada Peguam Negara. Peguam Negara juga mengugut untuk jatuhkan hukuman penjara seumur hidup dan 10 sebatan rotan terhadap sesiapa yang bertindak membocor maklumat Kerajaan. Ini bermakna yang kesalahan jenayah di datam pentadbiran Kerajaanpun akan dilindung daripada pengetahuan awam.
30. Peguam Negara mengumumkan bahawa sebahagian daripada sejumlah RM2.6 bilion (sebanyak RM2.3 bilion)telah dipulangkan kepada Arab Saudi. Selain daripada kenyataan ini tiada bukti lain yang dikemukakan.
31. Rakyat juga semakin menderita.
32. GST yang dikenakan Najib, kenaikan kadar tol lebuhraya, kesemuanya mengakibatkan kenaikan kos sara hidup, memaksa perniagaan ditutup, menyebabkan industri kepunyaan asing menghentikan operasi dan berpindah kepada negara lain. Ini mengakibatkan peningkatan kadar pengangguran.
33. Walaupun rakyat membantah, Najib tetap menyertai Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik(TPP)Amerika yang mengikis hak kita untuk membuat dasar dan undang-undang yang sesuai bagi negara kita.
34. Hari ini imej Malaysia amat buruk sekali. Selain diklasifikasikan antara 10 negara terburuk mengamalkan rasuah, Malaysia juga dianggap tidak demokratik. Hak kebebasan bersuara juga kebebasan akhbar terhalang, dan rakyat hidup datam ketakutan ditangkap dan ditahan. Akta Majlis Keselamatan Negara digubal untuk memberikan Perdana Menteri dan bukan Yang di-Pertuan Agong kuasa mengisytiharkan sesuatu kawasan itu sebagai kawasan keselamatan dimana sesiapa sahaja boleh ditangkap dan ditahan tanpa bicara dan didakwa dibawah prosidur yang melanggar batas keadilan yang diterima.
35. Sebaliknya pula jika berlaku kesilapan datam penggunaan Akta ini oleh pegawai Kerajaan, atau di mana terdapat salahguna kuasa, rakyat tidak boleh mengambil apa bentuk tidakan terhadap mereka. Whistleblowers, atau pemberi maklumat, diganggu dan dihukum, dan bukannya diberi perlindungan. Undang-undang lain digunakan yang menyekat kebebasan bersuara menegur salahlaku. Hak asasi yang termaktub di datam Perlembagaan persekutuan tidak lagi membawa apa-apa makna.
36.0leh kerana sebab-sebab ini, kami rakyat Malaysia seperti yang tertera bersetuju dan menyokong
a) penyingkiran Dato' Sri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia menerusi saluran yang aman dan mengikut undang-undang yang dibenarkan.
b) Penyingkiran semua mereka yang bersekongkol dengannya
c) Pemansuhan semua undang-undang dan perjanjian baru yang Jetas metanggar hak asasi yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan dan melemahkan polisi terpilih, dan
d) Pemulihan integriti institusi yang telah dilemahkan, seperti polis, SPRM, Bank Negara dan PAC
37. Kami menyeru kepada semua rakyat Malaysia, tidak mengira kaum, ugama, politik, kepercayaan atau parti, tua atau muda, marilah bersama-sama kami selamatkan Malaysia daripada Kerajaan yang dipimpin Dato Seri Najib untuk membuka jalan kepada mereformasikan institusi demi proses demokrasi dan memulihkan prinsip pengasingan kuasa diantara eksekutif, legislatif dan kehakiman yang akan memastikan kebebasan, kredibiliti, profesionalisme serta integrity institusi-institusi nasional.
Tandatangan rakyat

LIVE SIDANG MEDIA KHAS JAM 3 PTG


SILA REFRESH KOMPUTER ANDASUMBER M'KINI N SGOR TV

2.45pm: Naib Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) Salahuddin Ayub dan bekas pemimpin akar umbi Umno Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan sudah kelihatan sudah hadir.
Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah juga sudah hadir.Pengerusi BERSIH Maria Chin Abdullah, wakil rakyat PAS Datuk Mahfuz Omar dan wakil PKR Kamaruddin Jaafar juga sudah hadir.
3.18pm: Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah tiba di Rumah Kelab PAUM. Turut hadir ialah tokoh wartawan Datuk Kadir Jasin.

Ketika Mahathir tiba para penyokongnya melaungkan "Hidup Tun".
Sementara itu, seorang lagi anggota PAS Ketua Penerangan Dewan Ulama Datuk Khairuddin Aman Razali turut menghadirkan diri pada majlis deklarasi anti-Najib pada hari ini walaupun parti Islam itu semalam mengeluarkan kenyataan untuk tidak menyokong deklarasi tersebut.
3pm: Pemimpin lain kelihatan setakat ini:
  • Tan Sri Muhyiddin Yassin
  • Datuk Zaid Ibrahim
  • Datuk S Ambiga
  • NGO antirasuah C4 Cynthia Gabriel
  • Naib Presiden PKR Tian Chua
  • Presiden AMANAH Mohamad Sabu
  • Pengarah Pilihan Raya PAS Datuk Mustafa Ali
2.57pm Salahuddin meminta orang ramai melupakan perbezaan sesama sendiri untuk satu misi bersama.
"Ini satu sejarah negara," katanya.


Langkah politik terakhir Dr Mahathir?

"Lewat petang Jumaat ini nanti, bekas perdana menteri paling lama berkhidmat dan paling banyak jasanya kepada negara akan mengadakan sidang media bersama musuh politiknya, demi hendak memaksa perdana menteri sekarang berundur dan meletakkan jawatan.

Khabarnya Tun Dr Mahathir Mohamad sudah mengadakan beberapa pertemuan dengan tokoh masyarakat sivil dan pemimpin parti pembangkang kerana beliau secara tulus ikhlas 'sudah tidak tahu hendak buat apa lagi'.

Pemimpin pembangkang juga nampaknya berlapang dada dengan tawaran Dr Mahathir itu dan bersetuju untuk menyertai sidang medianya nanti.

Naib Presiden PKR yang juga anakanda kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Izzah Anwar dilaporkan semalam sebagai berkata langkah yang diambil 'bukan isu peribadi, bukan isu dendam, dan marah'.

Bahkan Nurul Izzah berkata penggabungan dengan Dr Mahathir ialah tentang 'bagaimana untuk merungkai permasalahan dan skandal yang melanda Malaysia menerusi langkah konkrit untuk menjalankan dan melaksanakan reformasi'.

Nampaknya Dr Mahathir akan terus diasak sehingga tersudut, hatta menanggung sendiri agenda reformasi antara 2 pundak tuanya.

Selasa lalu, saya menulis mengenai dua jalur pemikiran tentang bagaimana kita harus menanggapi tawaran kerjasama daripada Dr Mahathir.

Saya beri penekanan tentang bagaimana liciknya beliau sebagai seorang ahli politik yang sudah begitu lama bersilat dan mengalahkan habis semua musuhnya.

Datuk Seri Najib Razak, barangkali sebagai musuh terakhirnya sebelum bersara daripada politik, nampaknya memerlukan kesaktian tahap tinggi untuk ditewaskan hatta terpaksa meminjam kaliber dan pengaruh pihak lain termasuk lawan politiknya sejak azali, antaranya tidak lain Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang.

Benarlah kata-kata mendiang Karpal Singh, tidak ada kawan atau musuh yang kekal dalam politik. Bagi Dr Mahathir yang sudah begitu terdesak dan hilang punca, kalau terpaksa bersekutu dengan Kit Siang demi melengser Najib, maka bersekutulah.

Untuk siapa genta bergema

Semalam, Ketua Umno Bahagian Pagoh yang dahulunya dikenali sebagai timbalan presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk ke sekian kalinya menegaskan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah mempunyai cukup bukti untuk mendakwa Najib.

Beliau memberi penekanan sekiranya tidak wujud bukti yang cukup dan kukuh, Panel Penilaian Operasi SPRM tidak akan mencadangkan supaya kertas siasatan terhadap perdana menteri dikemukakan semula kepada peguam negara bagi tujuan menjalankan pendakwaan.

Muhyiddin sudah lebih daripada sekali menyatakan beliau ditunjukkan bukti tentang aliran wang ke akaun peribadi suami Datin Seri Rosmah Mansor, tidak lain mantan peguam negara sendiri Tan Sri Abdul Gani Patail.

Selasa lalu, sambil menanti tindakan saman, akhbar The Wall Street Journal sekali lagi membuat pendedahan tentang tuduhan korupsi terhadap Najib, yang bukan setakat disiasat pihak berkuasa dalam negara, bahkan sedang disiasat pihak-pihak berkuasa di beberapa negara lain.

Pendedahan terbaru itu memetik sumber siasatan antarabangsa yang mendakwa percaya Najib menerima lebih AS$1 bilion yang bersumberkan syarikat dana bermasalah negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB), yang diubah-alih berkali-kali entiti berbeza di luar negara.

Sekiranya Najib itu bukan perdana menteri negara ini, maksudnya beliau perdana menteri negara lain, sudah lama beliau meletakkan jawatannya tanpa perlu disuruh-suruh kerana berat rasa malu yang ditanggung.

Namun barangkali kerana begitu yakin apa yang dilakukannya betul dan tidak perlu malu melakukan perkara betul, maka beliau kekal di situ, dan disokong kuat para pengampu.

Bontot Najib sudah melekat kuat dengan kerusi empuk pejabat perdana menteri, dan hampir tidak ada kuasa yang akan mampu mengumpil bontot tersebut daripada kerusi miliknya; biar apa pun yang terjadi.

Lagikan Dr Mahathir keluar Umno pun Najib tidak goyang, ini kan pula sekiranya bersekutukan pembangkang.

Najib sesungguhnya tidak akan goyang, biar apa pun yang Dr Mahathir lakukan. Dan tidak ada apa yang boleh Dr Mahathir lakukan untuk membikin Najib goyang.

Sebenarnya apa sahaja yang boleh dibuat kartel Dr Mahathir bagi memaksa pelengseran Najib? Apa sahaja usaha Dr Mahathir yang belum diusahakan orang lain?

Bikin usul tidak percaya, usul pun tidak temukan cahaya matahari. Mahu dituntut letak jawatan dari jalan raya, diberi ancaman keras pihak keselamatan negara.

Mahu digagalkan belanjawannya, majoriti masih dipegang koalisi yang diketuainya. Malah mahu didakwa atas salah laku, dengan peguam negara sekali digantinya.

Jadi sambil kita menanti langkah politik terakhir Dr Mahathir petang nanti. Mari sama-sama kita fikirkan sebenarnya orang tua ini hendak buat apa?" - Izmil Amri, 4 Mac, 2016 ‪#‎tmi_voices‬
* Ini ialah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

MASAKLAH NAJIB....

MASAKLAH NAJIB....


Di bawah ini adalah kenyataan media oleh Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim berhubung usaha Tun Mahathir Mohamad yang sedang mengumpul kekuatan pelbagai pihak bagi menyingkirkan Najib Razak yang dianggap telah membawa banyak kerosakan kepada negara ini.

Walaupun pernah dipecat dan dipenjarakan kerana perseteruan politiknya dengan Tun Mahathir, nyata Anwar seorang yang berjiwa besar dan mendahulukan kepentingan negara melebihi segala-galanya.

Apa pun, masaklah Najib kali ini....(SH 04/03/2016)
Saya menyokong pendirian rakan-rakan dari masyarakat sivil, parti politik dan individu-individu​ termasuk Tun Dr Mahathir, Tan Sri Muhyiddin Yasin dan lain-lain untuk menggembleng kekuatan dan persefahaman bersama seperti disuarakan oleh Ketua Pembangkang baru-baru ini.

Persefahaman bersama ini ​akan​ menumpukan untuk menuntut perletakan jawatan Dato’ Sri Najib selaku Perdana Menteri yang telah nyata gagal mentadbir negara. Beliau bertanggungjawab meneruskan tindakan-tindakan politik rakus, merosakkan institusi pemerintahan dan membebankan rakyat dengan kegawatan ekonomi yang berterusan.

​Pada masa yang sama, tuntutan perubahan ini semestinya akan melibatkan reformasi institusi utama dalam negara yang sudahpun retak dan parah di bawah pentadbiran Dato’ Sri Najib.

Selama ini kita mewakili suara nurani hati rakyat  telah berikrar untuk memperjuangkan pengembalian hak rakyat di sebuah negara merdeka dan berdaulat. Tuntas dengan kesedaran ini maka hak rakyat harus dikembalikan melalui sistem pilihanraya yang bersih serta badan kehakiman dan media yang bebas. Dasar ekonomi harus diubah untuk mengutamakan semula usaha ke arah pertumbuhan yang segar dan pengagihan kekayaan yang saksama.

Skandal 1MDB yang melibatkan Perdana Menteri adalah skandal terparah dalam sejarah dan turut menjejaskan imej negara. Ini hanya mungkin berlaku apabila terdapat pemusatan kuasa kepada seorang Perdana Menteri serta kegagalan institusi kewangan, keadilan dan penguatkuasaan menjalankan tugas dengan bebas.

Kita juga telah belajar dari pengalaman sejarah bahawa peralihan kuasa yang bermakna ​bukanlah peralihan tokoh semata tetapi perubahan sistem.

Justeru itu saya tegas menggesa rakan-rakan dan rakyat bersama dalam usaha ini tanpa membataskan ia sebagai agenda peribadi mahupun permusuhan peribadi. Kita harus merangka halatuju baru bagi menyelamatkan negara.

Dato’ Seri Anwar​ Ibrahim​
3 Mac 2016.

Rafizi dakwa diserang dalam kumpulan Whatsapp PAS

BAPAK BOREK ANAK RINTIK
Rafizi dakwa diserang dalam kumpulan Whatsapp PAS
Pada 01-03-2016 07:03
SHAH ALAM: Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli menasihati PAS menjaga 'akhlak' ahlinya setelah beliau mendakwa diserang oleh sebuah kumpulan Whatsapp.
Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan berkata kumpulan berkenaan memasukkan nama beliau tanpa persetujuannya lalu untuk memaki hamunnya.
Menurutnya kumpulan Whatsapp itu turut disertai ahli PAS termasuklah ketua pemuda parti itu, Nik Mohamad Abduh Nik Mat.
Beliau bertindak meninggalkan kumpulan tersebut namun namanya dimasukkan semula - juga tanpa kebenarannya.
"Dalam Whatsapp yang maki hamun itu ada juga pimpinan PAS seperti @nikabduh (merujuk kepada Ketua Pemuda PAS, Nik Mohamad Abduh), Razman PJ Perak dan lain-lain. Tolong nasihat akhlak ahli.
"Selepas diserang di media sosial oleh penyokong PAS, kini mereka sibuk add (masukkan) saya dalam Whatsapp untuk dimaki hamun. Bila keluar 'add' balik ‪#‎getalife‬," tulis beliau dalam entri Twitternya.
"Dengan YB PH (Pakatan Harapan) lain boleh diorg buli macam ini. Saya akan kongsi akhlak penyokong PAS ini sambil diperhati pimpinan mereka," jelas Rafizi lagi.
Rafizi mengambil langkah itu ekoran nasihat rakan Twitternya yang mahu beliau mendedahkan kandungan mesej berkenaan kepada umum.
Antaranya Mamalia/Joni @_joni_joni_joni yang mahu Ahli Parlimen Pandan itu supaya berbuat demikian.
"Printscreen la sikit. Biar orang tengok akhlak orang parti (jaja) Islam," katanya.
Status berkenaan menerima komen daripada netizen.
Luqman Suharni @mlms_0711 turut menulis "Maaf YB, saya pun tak bersetuju dengan kenyataan YB, tapi tindakan daiorg (mereka) itu tidak patut sebenarnya, agree to disagree,no maki hamun," katanya.
Teuku Zacharyah Iskandar
Admin FB : Anak Muda Bangkit Hancurkan UMNO & PAS

SWITZERLAND MINTA BANTUAN MALAYSIA SIASAT SKANDAL AS$4 BILION, LAPOR THE GUARDIAN

SIAPAKAH PENGGANTI ANWAR IBRAHIM?’

PEMIMPIN BELIA KATA NAJIB AKAN MUSNAHKAN NEGARA

Sarawak: BN lama perintah, negeri masih mundur


juliantankokping_sarawak
KUCHING, 4 MAC: Walaupun sudah lebih setengah abad memerintah, Sarawak di bawah kekuasaan Barisan Nasional masih merupakan negeri yang mundur berbanding negeri-negeri lain meskipun kaya dengan sumber asli.
Sehubungan itu, Ahli Parlimen DAP Stampin, Julian Tan Kok Ping, menempelak dakwaan seorang pemimpin Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Datuk Idris Buang yang mendakwa cabaran DAP supaya parti itu tidak menggunakan logo BN dalam pilihanraya negeri akan datang sebagai tidak peduli terhadap nasib rakyat Sarawak.
“Saya terkejut dengan tuduhan beliau yang dilihat cuba mengelirukan rakyat. Kegagalan membela kebajikan rakyat bukan sahaja dari kerajaan persekutuan BN tetapi juga dari kerajaan negeri.
“Malah sebab itu selama ini DAP terus menjuarai isu-isu melibatkan pembelaan terhadap kepentingan dan kebajikan rakyat Sarawak khususnya mereka di luar bandar,” katanya dalam satu kenyataan.
Dalam satu laporan media sebelum itu, Idris mendakwa cabaran DAP supaya komponen BN Sarawak  tidak menggunakan logo BN merupakan sebuah perangkap yang boleh menjerumuskan rakyat Sarawak kepada kesusahan sambil menegaskan bahawa isu yang melanda UMNO di Semenanjung tidak kena mengena dengan Sarawak.
“Apa yang beliau tidak faham ialah apa yang berlaku bukan sekadar pertelingkahan dalaman tetapi mempunyai kesan besar terhadap rakyat seluruh negara dan dunia. Beliau cuba mengalihkan perhatian rakyat.
“Perdana Menteri yang merupakan pengerusi Barisan Nasional (dan presiden UMNO) telah terpalit dengan banyak dakwaan salah laku dan skandal  mega termasuk 1MDB, skandal derma RM2.6 bilion dan  dakwaan terbaru melibatkan USD1 bilion dimasukkan dalam akaunnya,” ujar beliau.
Dengan segala isu yang timbul, kata Julian, ia secara langsung memberi kesan terhadap keyakinan pelabur dalam dan luar negara sekaligus memberi impak negatif terhadap pertumbuhan negeri.
“Semasa Perdana Menteri Najib Razak melawat Sarawak, beliau dipuji oleh Ketua Menteri Adenan Satem dengan mengatakan bahawa beliau merupakan Perdana Menteri yang terbaik kerana hatinya dekat dengan Sarawak.
“Tetapi adakah kita lupa bahawa beliau (Adenan) juga mengkritik peruntukan Bajet 2016 yang disifatkannya tidak mencukupi untuk (Sarawak) bersaing dengan Semenanjung?” soal beliau.
Bagi Julian, satu undi untuk BN Sarawak adalah satu undi untuk BN Najib yang telah menyebabkan negara dilanda krisis kerana skandal kewangan dan salah urustadbir negara oleh BN pimpinan Najib.
Menjelaskan lanjut, beliau berkata,  jika Najib benar-benar jujur kepada Sarawak, beliau sepatutnya memberi peruntukan yang mencukupi dan bukan sekadar datang dan menabur janji.
“Tetapi, apa yang berlaku, janji hanya tinggal janji. Begitulah yang banyak terjadi.
“Mereka hanya bercakap tetapi tidak mempunyai kemampuan untuk menunaikan segala janji,” ujarnya lagi. – Roketkini.com

DAP gesa Petronas pertimbang semula keputusan untuk buang 1,000 pekerja


Teo_Nie_Ching_16072013_620_412_100
KULAI, 4 MAC: Petronas perlu menimbang kembali keputusannya untuk menamatkan perkhidmatan hampir 1,000 pekerjanya di bawah rancangan penstrukturan semula kerana ia akan memburukkan ekonomi keluarga serta menambah masalah pengangguran.
Penolong Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan, Teo Nie Ching, berkata tindakan Petronas tidak wajar kerana syarikat milik kerajaan itu patut mengambil langkah alternatif, dan bukan menjadikan pekerja sebagai mangsa, untuk terus berdaya saing ketika kejatuhan harga minyak mentah dunia hari ini.
“Apa yang dilakukan Petronas itu terlalu drastik dan bakal memberi kesan buruk kepada ramai pekerja. Sepatutnya Petronas cari alternatif lain seperti melakukan penjimatan dan pengurangan bonus kepada kakitangan, bukan bertindak membuang pekerja.
“Semasa harga minyak tinggi sebelum ini, Petronas sepatutnya mengambil langkah berhati-hati dengan menjimatkan perbelanjaan. Situasi melanda Petronas hari ini amat sesuai dengan bidalan ‘disangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari,” katanya kepada Roketkini.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Kulai mengulas pengumuman Petronas baru-baru ini bahawa syarikat itu akan menghentikan perkhidmatan hampir 1,000 pekerjanya di bawah rancangan penstrukturan semula dalam tempoh enam bulan akibat penurunan harga minyak mentah dunia dan kelembapan ekonomi negara.
Sementara kakitangannya akan dibuang, Petronas mengumumkan pula bahawa ia akan terus membayar RM16 bilion dalam bentuk dividen kepada Kerajaan Persekutuan walaupun harga minyak mentah dunia kian rendah.
Menurut Nie Ching, Kerajaan Persekutuan dan Petronas patut menjangkakan kejatuhan harga minyak mentah itu dan tidak harus terlalu bergantung kepada sumber minyak negara.
“Sampai bila kerajaan mahu bergantung kepada sumber minyak sahaja. Kita tahu sumber itu pasti habis satu hari nanti.
“Kerajaan dan Petronas sepatutnya meneroka dan mencari alternatif lain bagi menjana pendapatan tambahan negara, lebih-lebih lagi dalam kelembapan ekonomi seperti hari ini,” katanya. – Roketkini.com