MGID

SS SUBRAMANI MASUK PKR


SS SUBRAMANIAM bekas ahli Parlimen dan juga bekas ahli parlimen Segamat yang pernah berkhidmat sebagai naib presiden MIC dan juga ADUN Bukit Raja dan juga pernah menjadi setiausaha parlimen kementerian perdagangan dan industri.beliau mendakwa bahawa pengikutnya seramai 2500 orang akan menyertainya.

TRAGEDI KEMATIAN DI SPRM-PENGETAHUAN CSI KU YANG TIDAK TERLATIH - PART 5

MACC death tragedy – My untrained CSI techniques


TRAGEDI KEMATIAN DI SPRM-PENGETAHUAN CSI KU YANG TIDAK TERLATIH - PART 5


24/07/2009 by drrafick

1. Tulisan saya pada hari ini agak terlewet lerana saya menghadiri satu jamuan makan malam disebuah restoran teman saya di Solaris yang terletak di Mount Kiara.Restoran yang diberi nama Coff & Tea terletak di Solaris Dutamas.Pembukaan sebenarnya akan buat beberapa hari lagi .Makanannya sedap.Sila hadir bila anda senang(Iklan)


2. Semasa dalam restoran tersebut, banyak komen datang ke HP saya. Sesetengahnya meletakkan pandangan yang baik.sesetengahnya meletakkan pandangan yang berbeza tetapi bersifat profesional(bukan pandangan macam sampah dan membuatkan orang menyampah).Ini sesuatu yang bagus.Saya akan cuba untuk menjawab balik sesetengah komen untuk satu perbincangan ilmiah.Saya membuat servey secara rawak pada sesetengah tetamu yang hadir di Coff &Tea dengan sebaik mungkin sebab musabab kematian TBH .Tiada sesiapa pun yang percaya kepada berlakunya kejadian bunuh diri.


3. Ada seseorang yang meberikan komen dalam blog saya bahawa mayat tersebut terletak 20 kaki dari dinding banggunan dan kerana itu adalah mustahil seseorang dapat keluar (terjun,lompat, dsb) dari tingkap .Berdasarkan dari perbincangan di atas kedudukan letak badan terbaring diatas lantai,sesetengahnya percaya bahawa kedudukan badan itu telah diangkat dan diletakkan disitu.Saya merayu bahawa ianya adalah berbeza dari apa yang terjadi.


4. Pertamanya , saya tidak tahu bagaimana pembaca membuat tafsiran dengan membuat andaian bahawa ianya mungkin 20 kaki tinggi.Berdsaarkan dari apa yang tertera dalam internet. Dinding banggunan itu tidak boleh dilihat.Apa yang dapat kita lihat hanyalah lantai,dinding pelindung yang rendah yang terdapat di sepanjang tepi beranda, yang terletak berdekatan dengan tubuh TBH.Mayat itu terbaring dilantai konkrit(simen) yang hanya mempunyai keluasan 3 kaki x 3 kaki .

5.Dalam sesetengah gambar dalam internet.terdapat beberapa batu bata yang dibawa masuk oleh pihak polis dan terletak berdekatan dengan tubuh TBH.Kita tahu bahawa batu-bata kegunaan pembinaaan ini mempunyai saiz yang sama 4inci x 8 inci .berdasarkan kepada saiz batu bata yang ada, saya membuat andaian pengiraan bahawa jarak batu bata dan dinding adalah sekitar 9 kaki. Saya mengangarkan saiz ruang dengan dinding banggunan antara 9-12 kaki berdasarkan kepada gambar yang ditunjukkan di bawah .


jarak bata-9 kaki tinggi ??


mayat dan dinding yang tidak kelihatan 9-12 kaki

6. Saya tidak fikir bahawa tubuh TBH telah didiubah kesitu sebab adanya bukti bahawa kejadian kancing gerbang atau pintu tingkap yang pecah , dan bagaimana kejadian koyakkan pada seluar di bahagian buntutnya.Biar saya jelaskan berdasarkan gambaran photo dibawah.

7 . Dalam artikel saya yang lepas saya telah membuat andaian bahawa mungkin satu atau 2 orang yang terlibat telah mengangkat mayat TBH ke tepi tingkap yang pada masa itu telah 30 minit mati. Dia telah mengangkat mayat TBH pada sebelah kanan nya dan meletakkan mayat tersebut pada tingkap(ada kunci,selak,benda yang tajam sebagai pengikat tingkap) .Semasa beliau menolak mayat TBH melalui tingkap, kunci,atau benda yang menjadi pengikat pintu yang agak tajam tadi telah tersangkut pada seluar TBH iaitu ditengah-tengah nya (bahagian pinggul).Dengan keberatan dan bebanan TBH serta aksi cara menolak beliau jatuh tadi ,seluar beliau tersangkut sehingga rabak ke poket sebelah kirinya.


8. Pada sebelah kirinya ada sedikit koyakan lurus terus ke bahagian sebelah kanan seluarnya.Berdasarkan kepada gambar, saya percaya “kematian TBH” yang jatuh disebelah kaki kirinya sepatutnya patah sebelah bahagian betis dan bukulali dan berkemungkinan berlaku patah di bahagian pinggang..Ini berdasarkan kepada bukti “hematoma” yang besar pada gambar dibahagian punggung dan juga pergelangan kaki yang terkalih.(lihat pada gambar sebelah kaki kanan)

9. Dalam bahagia ke 4 saya telah menjelaskan bahawa cerita yang di siarkan dalam Malaysiakini, yang mana di laporkan oleh wartawan yang bernama Norma Ghazali, saya cuba untuk bercakap dengan beliau dan mengajukan sedikit pembetulan dalam laporannya yang beliau laporakan bahawa pejabat SPRM telah tutup.


10. Berdasarkan kepada laporan beliau , beliau telah ke pejabat SPRM untuk membuat liputan tentang kenyataan akhbar yang sepatutnya dibuat oleh EXCO kerajaan negeri pada 16 Julai 2009.Beliau telah sampai awal di Plaza tersebut dan terus ke pejabat SPRM pada jam 115 petang,pintu pejabat terbuka dan ada penyambut tetamu(bahagian pertanyaaan) di muka pintu.Menyedari bahawa beliau terawal, lalu beliau pun turun ke lobi.


11. Pada lebih kurang sekitar jam 130 petang, beliau berpatah balik ke pejabat SPRM dan dapati pintu kayu tersebut telah di tutup rapat.beliau merasa pelik kenapa pintu ditutup pada hal ianya tidak sedemikian. Beliau dan beberapa lagi wartawan turun semula ke bawah dan setelah mebeli beberapa barang dan naik semula pada jam 150 petang dan dikatakan bahawa pintu dibuka.
12. Beliau(wartawan Malaysiakini) tidak dapat mengingati seseorang yang berda dalam pejabat SPRM dan pada jam 2 petang YB YLC datang dan membuat kenyataan akhbar .dalam pukull 220 petang seseorang keluar dari pejabat SPRM dan memberitahu bahawa terdapat mayat pada bumbung podium dan kemudiannya wartawan bergegas untuk membuat sisatan.


13. Kunci utama kepada siasatan dan pandangan Norma ialah bahawasanya pintu pejabat itu sebenarnya terbuka pada kebiasaaannya. Kenapa ianya di tutup pada hari itu, pada masa yang sama mayat TBH dijumpai seseorang (orang yang kononnya mengambil berat, penyibuk WRLR ) dalam lebih kurang dalam 20 minit kemudian pintu pejabat SPRM ditutup.Masa tutup pintu dan masa mayat dijumpai adalah hampir sama mayat TBH ditemui oleh si penyibuk. Apa yang sebenarnya terjadi di dala Pejabat SPRM???


14. ianya lebih menarik jika ada seseorang yang mempunyai rakan di Telco’s dan berdasarkan kepada nama pegawai yang bertgas di pejabat SPRM Shah Alam, kita boleh mendapatkan nombor panggilan sebelum beberapa jam mayat TBH dijumpai .Ini tentu lebih berharga.


You can download images for greater clarity

akan bersambung............part 6

WartawanRasmiLR: CSI Ku Yang Tidak Terlatih (Terjemahan) 4

WartawanRasmiLR: CSI Ku Yang Tidak Terlatih (Terjemahan) 3

WartawanRasmiLR: CSI Ku Yang Tidak Terlatih (Terjemahan) 2

WartawanRasmiLR: CSI Ku Yang Tidak Terlatih (Terjemahan) 1

TRAGEDI KEMATIAN DI SPRM-PENGETAHUAN CSI KU YANG TIDAK TERLATIH - PART 4

MACC death tragedy – My untrained CSI techniques Part


TRAGEDI KEMATIAN DI SPRM-PENGETAHUAN CSI KU YANG TIDAK TERLATIH - Bahagian 4


24/07/2009 by drrafick
1. Hari ini(bukan tarikh terjemahan-tarikh 24)Saya menerima panggilan dari seorang teman lama yang sama kelas di era zaman persekolahan tahun 80an.Kami sudah lama tidak berbual sejak keluar dari Universiti 1988.Hari ini beliau adalah merupakan seorang doktor pakar di salah sebuah hospital terkemuka di Utara tanahair .Sebenarnya ada orang yang mengemailkan kepada beliau tulisan saya dan menyatakan adakah adanya logic dari apa yang telah saya terangkan dalam tulisan saya dan mengikutinya, dan kemudianya diikuti dengan satu panggilan telefon.


2. Perkara pertama yang keluar dari mulut beliau ialah salam, kemudiannya bertanyakan kepada saya adakah saya menerima kunjungan pihak polis.Saya ketawakan akan soalan beliau.Saya katakan kepada beliau bahawa , saya tinggal tidak jauh dari rumah Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail dan polis melihat saya setiap hari, dan untuk tidak merepek terlalu jauh , dia berkata bahawa rasa respek dengan apa yang telah saya tuliskan mengenai seorang yang berbangsa cina yang saya tidak langsung mengenalinya.Beliau menyatakan bahawa beliau tidak akan sanggup untuk melakukannya.
3.Untuk rekod , saya ingin juga menjerit menyatakan bahawa saya sebenarnya dibesarkan didalam sebuah masyarakat yang tidak ada penghadangnya.Saya dibesarkan dimana warna kulit dan bangsa bukan menjadi penghalang kepada seseorang untuk bercakap benar.Semua manusia tanpa mengira warna kulit dan bangsa akan juga berbuat kesalahan jika kesalahan ingin dilakukan.Saya di besarkan di sebuah kem di Batu 9 Kuantan.Bapa saya seorang anggota tentera.Dalam tahun 70an banyak di kalangan bukan Melayu yang menjadi tentera , dan kami ketika kanak-kanak membesar bersama dalam suasana berbagai agama dan bangsa.
4. Saya menulis kerana dalam pandangan saya merasakan bahawa apa yang terjadi itu adalah tidak betul . Hari ini ianya berlaku kepada TBH, esok lusa mungkin kepada sanak saudara atau anak-anak kita.Ianya adalah fardhu kifayah untuk saya bekongsi dan mendapatkan jawapan kepada perkara yang masih didalam keadaan gelap gelita untuk di jelaskan.

5. Berbalik kepada episod saya dalam bahagaian ke 5,salah seorang yang memberikan komen , berdasarkan kepada imej yang telah saya masukkan, dan besarkan terdapat sebuah jam tangan yang boleh menjelaskan keadaan dan waktu . Beliau memberikan 4 cadangan yang berkemungkinannya boleh digunapakai.Ia membuatkan saya berfikir bahawa jam tangan akan terhenti bila terkena kesan hentakan pada tingkap,(bukan masa kematian)Saya emailkan kepada beliau dan bertanyakan gambar yag dibesarkan , dan saya sendiri belum mendapatkannya.6. Bagaimana pun saya tidak pasti beliau mempunyai gambar tersebut, walaubagaimana pun dengan adanya teknologi, sesebuah gambar dapat di besarkan dan dijelaskan lagi .Kita mempunyai 26 juta rakyat Malaysia.Jika ada 1 juta orang yang betul-betul peka dengan kematian TBH dan sanggup juga untuk bersama-sama mendapatkan kebenaran tentang kematiannya .Saya percaya dalam sejuta orang itu akan ada lagi kawan-kawan mereka yang berada di dunia ini.Mungkin dalam berjuta orang ini akan ada yang pakar dengan hal-hal gambar dan imej dan menjadi komuniti internet mengkaji dan membesarkan lagi imej TBH ini untuk kita mengkaji dan ini amat kita hargainya.

7. Jika ada seseorang yang betul-betul tahu akan bagaimana untuk membesarkan imej terutamanya yang melibatkan jam tangan TBH , kita mungkin akan dapat melihat dan mengkaji akan kes jam tangan beliau.Ini mungkin dapat menolong.Bagaimana pun maklumat jelasnya ialah beliau sebenarnya mati diketika dalam tahanan SPRM dan semasa disoalsiasat.Pegawai SPRM telah membebaskan beliau pada jam 345 pagi.Pada pandangan kita pula adakah beliau mati sekitar jam 6 pagi dan begitu teruja untuk berada di tingkap tingkat 14 banggunan SPRM selama 20 -30 minit selepas beliau mati.Biar kita jangan membuang masa meneka dengan kejadian teori membunuh diri tambahan pula ianya tidak disokong dengan bukti-bukti yang jelas lagi nyata.8.TBH telah jatuh dari salah satu tingkap pejabat SPRM.SPRM merupakan sebuah jabatan kerajaan.Ini bermakna ada kakitangan SPRM di pejabat ketika itu.Pejabat kerajaan tidak pernah lenggang dari orang ramai. Jika pun adanya seseorang yang ditahan dalam lokap pun akan ada orang yang akan menjaganya. Ini membuktikan TBH tidak keseorang di ibu Pejabat SPRM Selangor . SPRM sepatutnya menjaga saksi utama kes kajadian ini. Jika ada sebarang kematian yang melibatkan saksi semasa dibawah tanggungjawab mereka (SPRM) khasnya menjadi satu kewajipan dan tanggungjawab mereka untuk mendedahkan kajadian dengan lebih terbuka dan telus. Inilah yang dikatakan menghargai satu nyawa dan bukan nyawa satu-satu bangsa itu.
9. Saya mengalu-alukan maklumat dari mana-mana pembaca yang mahu memberikan pendapat yang mana akan membawa kita untuk menyelesaikan masalah tersebut.Biar pihak polis melakukan kerja mereka dan kita pula mencari maklumat tambahan untuk mendapatkan jawapan kematian TBH.Kita Cuma mahu keadilan dilaksanakan dan ianya tidak akan berulang lagi dan juga tidak terjadi keatas kita ,anak kita saudara mara dan juga rakan-rakan kita.Marilah kita bekerjasama untuk menangkap berdebah dalam SPRM yang melakukan kerja-kerja bajingan ini dan menangkap mereka untuk diadili dan tidak merosakkan nama sebuah jabatan kerajaan dan nama baik individu yang jujur dan bermaruah di SPRM. Sesiapa diantara anda yang tahu dan tidak mahu tampil kehadapan akan menyesal seumur hidup kerana tidak mahu menjelaskan perkara sebenar malah akan menghantui seumur hidup anda dan akhirnya akan dihukum dengan seadil-adilnya di akhirat nanti.akan bersambung...........part 5


BUKAN LAMAN BLOG TAK BOLEH DIPERCAYAI KAH????


Berita Utama 24 Julai
SPRM terima maklumat

Masih terngiang-giang kononnya laman blog banyak yang menipu,menghasut, dan langsung tidak boleh dipercayai???kini apabila ada maklumat yang menghengtam pembangkang..laman blog pula dirujuk....

ishh..ishhh...ishhh macamana rakyat nak faham...faham...akhirnya rakyat menjadi meluat dan undilah Pakatan Rakyat.....walau pun tak semua betul tetapi nampak lebih telus....

(function() { var d = document, w = window; w

CERITA MATA LEBAM ANWAR ANGKARA TUN/ANWAR DI PUKUL [PIDATO DATUK EZAM GE...