ULASAN DARI SEORANG PEGUAM TERKENAL TENTANG KES VIDEO SEMBURIT
OLEH: Wfaudzin Ns


Point nya adalah:
1. Video disahkan tulen, tetapi KPN menyatakan bahawa si "A" individu yg dikatakan terlibat di dalam video tersebut gagal dikenalpasti (negatif), ini bukan bermakna Polis mengesahkan si "A" tidak terlibat tetapi ujian menyatakan tidak dikenalpasti sesiapa di dalam video berkenaan. Maka, biarkan polis terus menyiasat video berkenaan.


2. Samada ianya konspirasi politik atau tidak, sekiranya dikenalpasti si pelakunya melakukan perbuatan yang menyalahi undang-undang  itu, tidak kira setinggi mana pun jawatannya, maka wajib dikenakan tindakan undang-undang kerana ini merupakan kes jenayah.

3. Bukti ujian ketulenan video yang dibuat oleh pihak lain, samada di Indonesia atau mana-mana tempat, tidak memaksa pihak Polis menggunapakai hasil ujian berkenaan kerana pihak Polis boleh menggunakan kaedah mereka dan ujian mereka tersendiri bagi menyiasat kes video ini. Sekiranya kes ini dibawa ke mahkamah, sidituduh dan pendakwa boleh membawa apa jua hasil ujian terhadap video berkenaan untuk memperkuatkan keterangan dan hujah masing-masing.

4. Haziq mengaku dia terlibat di dalam video berkenaan dan beliau menuduh Azmin juga bersamanya. Manakala Azmin menafikannya dan menuduh itu satu konspirasi politik untuk menjatuhkannya. Untuk berlaku adil, pihak Polis hendaklah menyiasat kedua-dua aduan ini iaitu kes melakukan hubungan terlarang itu (yang didakwa oleh Haziq), dan kes "konspirasi politik jahat" (yang didakwa oleh Azmin). Apakah kejadian itu benar-benar  berlaku atau adakah ianya berlaku tetapi bukan melibatkan si "A" yang dituduh oleh Haziq?

5. Apa pun, mereka yang mengedar video lucah itu tetap bersalah dari segi undang-undang, namun mereka mungkin boleh membela diri untuk menyatakan bahawa mereka mengedar video berkenaan adalah untuk mendedahkan keburukan perangai seseorang yang mereka anggap pemimpin yang tidak sepatutnya didiamkan perbuatan jijik mereka. Hanya mahkamah boleh menentukan alasan mereka yang dituduh mengedar itu boleh diterima atau tidak.
Kesimpulannya, kita harap siasatan telus oleh pihak berkuasa dapat dijalankan dan diselesaikan secepat mungkin demi keadilan kepada semua dan demi imej kerajaan kita.TUN M, TOLONG BERPEGANG PADA JANJI


Image result for ronnie liew


KUALA LUMPUR – Pakatan Harapan (PH) tidak pernah berjanji dengan kepada pengundi-pengundi bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad akan menjadi perdana menteri sehingga ekonomi dipulihkan.
Sebaliknya, janji yang diberikan adalah pelantikan interim perdana menteri adalah untuk tempoh dua tahun sebelum jawatan tersebut diserahkan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Ahli Jawatankuasa Eksekutif DAP, Ronnie Liu berkata, DAP dan PKR memegang janji yang dibuat tetapi Dr Mahathir sehingga hari ini tidak menetapkan tarikh sebenar untuk peralihan kuasa.
“Sebaliknya, anda memberitahu ia mungkin dua hingga tiga tahun. Dan ada kalanya anda berkata hanya apabila ekonomi dipulihkan (siapa tahu berapa lama)?, katanya dalam satu kenyataan.
Ronnie turut mengungkit bahawa semasa PH memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berpeluang menjadi perdana menteri.
Seperti yang dilaporkan, Yang di-Pertuan Agong telah menawarkan jawatan perdana menteri kerana beliau menggepalai parti komponen dengan memenangi kerusi parlimen terbesar.
“Beliau boleh menerimanya tetapi tidak berbuat demikian. Kenapa?. Sebab beliau berpegang pada janji yang anda akan menjadi perdana menteri,” tambahnya.
Dalam keputusan pilihan raya itu, PKR memenangi 47 kerusi, DAP (42) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) hanya 13.
“Meskipun, Bersatu hanya mendapat sedikit kerusi, PH mematuhi perjanjian dan bersetuju melantik anda sebagai perdana menteri untuk dua tahun. Kenapa? Sebabnya kami berpegang pada janji,” ujarnya.
Tambah Ronnie, baru-baru ini, terdapat beberapa keraguan sama ada perdana menteri berpegang teguh pada janji hinggakan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berfikir Dr Mahathir memihak kepadanya.
“Sekarang, mengapa dan bagaimanakah beliau boleh mempunyai tanggapan sedemikian ? Mungkin kerana anda telah memberikan keyakinan itu dengan tingkah laku anda.
“Bukan hanya Azmin yang mempunyai keyakinan itu. Sesiapa yang mengikuti politik anda mempunyai tanggapan yang sama,” katanya lagi.
Ronnie mempersoalkan apakah yang Dr Mahathir lakukan untuk menidakkan tanggapan itu.
“Tiada, sebaliknya anda mengadakan pertemuan “rahsia” dengan pembangkang, kononnya dihadiri Azmin juga. Mengapa anda melakukannya dan menyebarkan percanggahan dalam PKR?
“Tun, saya harap anda sedar dengan PRU14, anda mempunyai peluang yang sangat jarang untuk menebus diri anda di mata pengundi yang menganggap anda melakukan banyak kesalahan semasa “tahun-tahun Mahathir”.
“Anda memainkan peranan penting dalam membantu PH memenangi pilihan raya. Dan ramai orang sanggup memberikan peluang dan menolak keraguan kerana percaya anda telah berubah menjadi lebih baik.
“Tun, tolonglah menjadi seorang lelaki yang berpegang pada janji untuk melepaskan jawatan itu selepas dua tahun supaya Anwar dapat mengambil alih sebagaimana telah dipersetujui.
“Inilah yang dipilih oleh pengundi. Mereka tidak mengundi untuk 5 tahun lagi anda sebagai PM. Mereka mengundi anda sebagai PM sementara, dengan Anwar kemudian mengambil alih. Sila hormati pengundi dan turun dengan hormat dalam tempoh masa yang telah dipersetujui,” katanya. MG

197 DARI 219 KETUA CABANG SOKONG KEPIMPINAN DSAI


Imej mungkin mengandungi: 15 orang, orang duduk, meja dan dalaman

Kredit fb : Ahmad Albab

197 darii 219 ketua-ketua cabang PKR seluruh Malaysia sokong kepimpinan Anwar Ibrahim ...
22 cabang lagi tak sokong Anwar.

Imej mungkin mengandungi: teksTiada penerangan foto disediakan.

DI MANA HAZIQ
KENAPA SEHINGGA KINI HAZIQ MASIH BELUM DIDAKWA?

Sejak lebih seminggu kebelakangan ini, perbualan dalam negara nampaknya lebih terisi dengan isu kedudukan atau tempoh masa jawatan Perdana Menteri.
Sehingga kita kadang-kadang teralpa dengan isu lain yang tidak kurang pentingnya untuk turut sama diketahui apa kesudahannya.
Sebelum ini isu paling hangat diperkatakan ialah berkenaan penyebaran video seks sejenis yang didakwa melibatkan seorang menteri.
Haziq Abdullah Abdul Aziz secara terbuka mengaku beliau adalah lelaki dalam video tersebut sambil mendakwa pasangannya ialah Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Azmin Ali.
Sementara Azmin menyifatkan penyebaran video itu sebagai cubaan membunuh karier politiknya, Haziq sebaliknya telah ditahan reman selama 10 hari oleh pihak pihak polis atas pengakuannya itu dan dipecat sebagai Setiausaha Sulit Kanan di pejabat Timbalan Menteri Industri Utama.
Turut ditahan ialah Setiausaha Politik Anwar Ibrahim, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak dan beberapa lelaki lain untuk disiasat berhubung penyebaran video berkenaan.
Sebelum itu, Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador mengumumkan bahawa berdasarkan analisa Cyber Security, video seks sejenis itu disahkan tulen, namun pelakunya gagal dikenalpasti.
Tetapi, selepas Haziq dan Farhash dibebaskan daripada tahanan reman pada 23 Julai ini, sehingga kini masih tidak terdengar sebarang perkembangan mengenai kes tersebut.
Apa sudah jadi sebenarnya hasil siasatan polis berhubung kes itu?
Adakah Haziq dan Farhash akan didakwa serta kertas siasatan sudah dihantar ke Pejabat Peguam Negara?
Atau semua yang pernah disiasat dan ditahan reman akan dilepaskan begitu saja?
Kenapa senyap saja dan masih tiada apa-apa pengumuman daripada pihak berkuasa sehingga ini?
Kalau kes-kes yang rumit pun selalunya pihak polis negara kita selalu cekap dalam menjalankan tugasnya, mengapakah dalam kes ini terlihat begitu lembab, sedangkan pengakuan Haziq sudah pun ada sebagai asasnya?
Apakah oleh kerana kes ini turut melibatkan seorang menteri kesayangan Perdana Menteri, maka semuanya akan tersimpan dalam fail saja buat selama-lamanya?
Benarkan seperti tanggapan umum bahawa Haziq juga tidak mungkin akan didakwa demi untuk mengelakkan kebenaran akan terdedah ketika perbicaraan di mahkamah nanti?
Sekarang ini Malaysia Baru atau masih Malaysia Lama? (Shahbudindotcom 04/08/2019)

‘Saya pernah pelajari sendiri tulisan jawi ketika ditahan ISA’ – Kit Siang


Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang hari ini mendedahkan bahawa beliau pernah mempelajari sendiri tulisan Jawi semasa ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 1969.
Katanya, usaha beliau mempelajari tulisan tersebut tidak menjadikan beliau “kurang Cina” sebaliknya mengukuhkan jati dirinya sebagai seorang rakyat Malaysia. 
“Soalan lain yang mungkin akan ditanya sama ada seseorang yang mempelajari jawi itu mengkhianati kaum, bahasa dan budaya Cina. 
“Bagi saya, jawapannya tidak,” katanya dalam kenyataan, hari ini.
Menteri Pendidikan, Maszlee Malik dalam wawancara bersama portal Malaysiakini, semalam, menegaskan langkah kementerian itu memperkenal tulisan khat dalam sukatan mata pelajaran Bahasa Melayu Darjah 4 bukan bertujuan mewujudkan proses Islamisasi di sekolah vernakular.
Katanya lagi, masyarakat tidak harus melihat pengenalan Jawi sebagai suatu bentuk asimilasi budaya sebaliknya sebagai usaha untuk mengenali warisan dan identiti negara. 
Tambah Maszlee, kerajaan tidak mengarahkan pembelajaran tulisan Jawi secara menyeluruh, malah ia turut tidak dimasukkan dalam mana-mana peperiksaan.
Mengulas lanjut, Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Iskandar berkata, beliau sentiasa menyokong integrasi, namun berpandangan terdapat kaedah pembentukan negara yang lebih baik iaitu masyarakat majmuk hidup bersebelahan tetapi berasingan di bawah satu sistem politik yang sama. 
Tambahnya lagi, beliau tidak bersetuju jika masyarakat majmuk di negara ini terperuk dalam kelompok masing-masing, sebaliknya menegaskan bahawa mereka perlu saling berinteraksi, mempelajari, menghargai dan menerima hakikat bahawa Malaysia mempunyai kepelbagaian kaum. 

Berita dan inisiatif menarik kerajaan PH yang penyokong UMNO-PAS tak hebahkanBanyak berita dan inisiatif menarik yang dilaksanakan kerajaan Pakatan Harapan sepanjang Julai lalu, yang mungkin anda terlepas pandang. Justeru, kami rangkumkan berita tersebut di sini. 
1. Tabung Haji semakin kukuh di bawah kerajaan PH
Pelan rasionalisasi dan langkah penyusunan semula kewangan Lembaga Tabung Haji (TH) di bawah kerajaan Pakatan Harapan berjaya mengukuhkan asetnya melebihi liabiliti.
Perkembangan itu menunjukkan situasi kewangan TH sudah hampir pulih seterusnya memberi manfaat kepada pendeposit TH.
Kredit: Bernama
Ia turut merekodkan keuntungan bersih berjumlah RM440 juta bagi suku pertama berakhir 31 Mac 2019.
TH juga merekodkan pendapatan berjumlah RM623 juta bagi tempoh dikaji dan jumlah asetnya juga melebihi jumlah liabiliti RM1.2 bilion. 
2. Pengerusi NGO pro-UMNO mohon maaf, bayar ganti rugi pada Teresa Kok kerana kenyataan fitnah
Teresa Kok yang merupakan Menteri Industri Utama memfailkan saman fitnah pada 9 Januari lalu terhadap Presiden Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia (JMM) Azwanddin Hamzah berhubung satu kenyataan fitnah. 
Azwanddin memfitnah Teresa kononnya mempunyai hubung kait dengan syarikat One City yang ketika itu didakwa terlibat dalam insiden kuil Sri Maha Mariamman, Seafield, Subang Jaya.
Menteri Industri Utama, Teresa Kok.
Dua-dua pihak bersetuju untuk selesaikan kes tersebut di luar mahkamah. 
Azwanddin juga bersetuju untuk mengemukakan permohonan maaf kepada Teresa yang akan diterbitkan di tiga surat khabar iaitu Sinar Harian, The Star dan Sin Chew Daily. 
Azwanddin juga membayar sejumlah wang kepada Teresa, namun jumlahnya tidak didedahkan. 
Kisah UMNO atau simpatisannya kalah fitnah di mahkamah atau akhirnya perlu cari jalan selesai luar mahkamah bukan perkara baru. Sebelum ini sudah banyak kes saman fitnah yang telah dimenangi pemimpin DAP. 
3. Harga Streamyx turun
Sebelum ini rakyat mengeluh kerana harga Streamyx, iaitu salah satu paket jalur lebar yang ditawarkan Telekom Malaysia, tidak turun meskipun produk lain seperti Unifi yang mempunyai kelajuan yang lebih tinggi sudah turun harga selepas Gobind Singh Deo mengambil alih Kementerian Komunikasi dan Multimedia.
Streamyx masih menjadi pilihan kerana liputan Unifi masih belum meluas di seluruh negara. Pelan tersebut kebanyakannya masih digunakan di kawasan luar bandar. 
Kredit: Bernama
Pakej jalur lebar dengan kelajuan 8Mbps yang sebelum ini berharga RM160 sebulan diturunkan kepada RM89 sebulan bagi pelanggan baharu. Sementara pelanggan sedia ada akan menikmati pakej saya dengan harga RM69 sebulan. 
Semua ini membuktikan bahawa semangat kerajaan Pakatan Harapan selari dengan denyut nadi rakyat. Ini juga adalah kejayaan Kementerian Komunikasi dan Multimedia yang diterajui Gobind dalam melaksanakan Pelaksanaan Standard Mandatori Mengenai Harga Capaian (MSAP) yang seterusnya membawa kepada penurunan harga-harga jalur lebar di negara ini. 
4. Kit Siang kutuk pihak hina Nabi Muhammad
Jangan terkejut, ini adalah Lim Kit Siang yang hari-hari penyokong UMNO-PAS selalu fitnah kononnya anti-Melayu. 
Jika benar fitnah tersebut, mengapa Kit Siang yang merupakan pemimpin veteran DAP mengutuk dalang yang menulis hantaran menghina Nabi Muhammad itu. 

Bukan sekadar kecam perbuatan keji itu, Kit Siang juga gesa tindakan paling tegas dikenakan terhadap pihak yang terlibat. 
5. Pinjaman mudah kelapa sawit
Mulai 15 Ogos ini, pekebun kecil persendirian yang mahu lakukan penanaman semua sawit boleh memohon dua skim pinjaman muda untuk ringkan beban kewangan mereka. 
Dua skim itu adalah Skim Pinjaman Mudah Tanam Semula Pekebun Kecil Sawit (TSPKS) dan Skim Pinjaman Mudah Input Pertanian Pekebun Kecil Sawit (IPPKS) membabitkan peruntukan dana sebanyak RM550 juta.
Kredit: Bernama
Kini, pekebun kecil persendirian mampu menarik nafas lega, kerana kerajaan Pakatan Harapan sememangnya prihatin terhadap nasib pekebun kecil. Dengan bantuan tersebut, mereka kini boleh memperluaskan tanaman dan seterusnya mengaut hasil yang lumayan. 
6. Panggilan ke Befrienders kini percuma
Apa itu Befrienders? Befrienders merupakan pertubuhan bukan berasaskan keuntungan menyediakan khidmat sokongan emosi 24 jam sehari, tujuh hari seminggu kepada mereka yang mengalami kemurungan dan mempunyai niat untuk membunuh diri.
Mulai Ogos ini, semua membuat panggilan ke Befrienders tidak akan dikenakan sebarang caj. Ini adalah usaha sama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) dan lapan syarikat telekomunikasi.
Grafik: Bernama
Syarikat telekomunikasi yang terlibat ialah Celcom Axiata Berhad, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Maxis Berhad, Telekom Malaysia Berhad, TIME dotcom Berhad, U Mobile Sdn Bhd, Webe Digital Sdn Bhd dan YTL Communications Sdn Bhd.
Kerjasama ini sebagai satu inisiatif bagi menangani isu kemurungan dan mempunyai niat membunuh diri dalam kalangan masyarakat Malaysia.
7. Perbicaraan kes Najib
Semakin banyak pendedahan yang kita dengar di mahkamah dalam perbicaraan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Najib, 66, didakwa atas tiga pertuduhan pecah amanah, satu pertuduhan salah guna kedudukan dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta. – Roketkini.com
Kredit: Bernama

HUBUNGAN MALAYSIA – CHINA BERKEMBANG DI ERA PH

PERALIHAN KUASA - ANTARA KESABARAN ANWAR DAN KETERDESAKAN AZMIN

Image result for anwar azmin

Oleh Muammar Gaddafi

Walaupun merupakan seorang menteri penuh, dan juga timbalan presiden sebuah parti politik terkuat dalam Pakatan Harapan, nasib politik Azmin Ali sebenarnya bagai telur dihujung tanduk, satu satunya faktor yang boleh memanjangkan riwayat politik bekas Menteri Besar Selangor itu adalah jika Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad memungkiri janji beliau kepada Pakatan Harapan.

Walaupun tiada perjanjian bertulis berkenaan tempoh masa Tun Mahathir memegang jawatan sebagai perdana menteri, namun janji terbuka kepada pendokong Pakatan Harapan adalah beliau akan memegang jawatan Perdana Menteri hanya selama 2 tahun sebelum diserahkan kepada Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Janji terbuka ini adalah lanjutan dari konsesus awal parti parti dalam Pakatan Harapan yang terdiri daripada PKR, AMANAH, PPBM dan DAP menetapkan sekiranya Pakatan Harapan menang PRU14 ;

1. Tun Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri.
2. Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Timbalan Perdana Menteri.
3. Anwar sebagai Perdana Menteri ke-8 menggantikan Tun Mahathir.
4. Membebaskan Anwar dengan kadar segera daripada penjara.
5. Memohon pengampunan penuh buat Anwar daripada Yang Dipertuan Agong agar beliau boleh kembali aktif dalam politik dan seterusnya mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

Bukanlah perkara yang menghairankan apabila Azmin Ali tidak tahu mengenai perjanjian ini kerana pada waktu itu beliau merupakan penentang penubuhan Pakatan Harapan dan menjadi teman baik PAS.

Kalau kita lihat, selepas keputusan PRU14 diumumkan, Azmin Ali tergesa gesa supaya beliau dilantik kembali menjadi Menteri Besar Selangor, kerana dia begitu bimbang kesan penentangan dan kelunakan beliau terhadap keputusan memilih Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri menutup peluang dia di peringkat nasional. Lojiknya, Mahathir tidak akan mengangkat Azmin Ali yang menjadi penentang utama beliau dari diangkat sebagai Perdana Menteri dari dalam kalangan pemimpin Pakatan Harapan,

Namun Azmin Ali boleh dikatakan bernasib baik kerana kegagalan BERSATU memperoleh kerusi terbesar dalam Pakatan Harapan mencipta ruang kepada beliau untuk diangkat sebagai menteri kanan. Disinilah "Kebijakan politik" bermain peranan.

Hal yang demikian kerana Mahathir tahu, PKR mempunyai angka dan kekuatan yang cukup untuk menabalkan Wan Azizah sebagai Perdana Menteri, bahkan ada cakap cakap mengatakan Wan Azizah ditawarkan jawatan terbabit namun beliau menolak kerana mematuhi konsensus Pakatan Harapan.

Jadi Azmin menjadi buah catur kepada Mahathir untuk mengekalkan keseimbangan kuasa, ini bermakna, Anwar perlu berdepan dengan saingan dalaman yang mana akhirnya meletakkan Mahathir sebagai individu yang paling berkuasa.

Anwar adalah "deep state" kepada kerajaan Mahathir, (Baca: kerajaan Mahathir) bukan kerajaan Pakatan Harapan.

Namun sehingga kini secara terbuka Anwar Ibrahim mengekalkan sokongan beliau kepada Tun Mahathir sebagai perdana menteri dan Tun Mahathir sendiri berulang kali mengakui bahawa beliau akan berundur apabila tiba masanya. Kerana kedua mereka tahu dan faham , kestabilan dan kekuatan Pakatan Harapan adalah pada komitment kedua dari mereka untuk melaksanakan konsensus Pakatan Harapan, sekiranya, konsensus ini dikhianati, maka kestabilan itu secara terang terang akan mengalami kehancuran.

Jadi, suara suara, termasuk dari Azmin Ali, Zuraidah Kamarudin, pemimpin pemimpin Bersatu negeri yang mahu membelakangi konsensus  adalah pengkhianat yang secara tidak sedar mahu hancurkan kestabilan Pakatan Harapan.

Mereka gagal melihat peri penting konsensus sebagaimana Mahathir sendiri melihat konsensus itu, mungkin Mahathir mahu kekal penuh , namun beliau faham tiada siapa yang untung sekiranya Pakatan Harapan kacau bilau, jadi beliau ulangi, berkali kali bahawa beliau akan berundur sebagaimana dijanjikan.

Pandangan dan cadangan mereka ini tiada kena mengena dengan kekaguman mereka dengan Tun Mahathir, ia semua berkait rapat dengan survival politik mereka, jika dari Bersatu mereka melihat itu untuk survival politik parti mereka, masih ia pertimbangan yang wajar walaupun bermasalah. Namun, Azmin Ali, Zuraidah, berbeza, mereka tidak melihat kepada kepentingan parti, bukan juga kepentingan rakyat, sebaliknya yang mereka lihat adalah pada survival politik mereka sendiri.

Sekiranya, Anwar Ibrahim menjadi perdana menteri, mungkin Azmin terpaksa melalui apa yang pernah beliau katakan kepada Saari  Sungib dulu,ubah sikit Exco kepada Menteri,  "Mahu mengemis jawatan menteri ke?" Keangkuhan dan kesombongan yang dia tahu bakal memakan diri, kerana itu "kekal tenang" itu sudah kita lihat "Makin Desprate".

Azmin Ali berada dalam keadaan cukup terdesak, hanya politik Mahathir yang mampu menyelamatkannya, namun dia perlu juga tahu bahawa dia adalah buah catur, tiada jaminan keselamatan untuk dirinya. Mahathir juga perlu fikir beberapa kali juga untuk "mengkhianati" orang yang membantunya dan mengangkatnya, adakah beliau mahu dua kali terpahat dalam sejarah 'khianati' orang yang menjulangnya, apabila Hussein mengantikan Tun Razak, Razaligh Hamzah adalah orang pilihan beliau sebagai timbalan namun Razaligh mencadangkan sahabat akrab beliau, Mahathir sebagai TPM kerana usianya yang masih muda ketika itu (39 tahun), namun sejarah menjadi saksi beliau dibelakangkan atas nama demokrasi.

Ia adalah sejarah yang mana sebagai negarawan, pastinya tidak mahu dikenang begitu, jadi banyak pertimbangan perlu Mahathir lakukan sekiranya beliau ingin ingkari janji dan konsensus Pakatan Harapan.

Azmin tahu dia sangat terdesak dan tersepit, tidak hairanlah kenyataan membelakangi presiden parti bahkan parti serta konsensus Pakatan Harapan dikeluarkan, ini sudah menjadi pertandingan kalah mati, sekiranya beliau berjaya, maka Anwar akan tersingkir, sebaliknya jika dia gagal, maka tamatnya riwayat politik Azmin Ali. Menjelang 2020.

KERJASAMA UMNO – PAS TIDAK MUNGKIN KUASAI PRU 15

WAJIB BACA : TEORI KONSPIRASI. KAPITALIS MENCATUR AGENDA POLITIK MALAYSIAOLEH : FBI
Image result for ANWAR DAIM MAHATHIR


Saya ingin mengajak rakyat menilai seorang pemimpin berdasarkan prestasi bukan di atas pembunuhan karektor. Saudara Anwar mempunyai sejarah yang hebat sebagai seorang menteri kewangan. Tiada siapapun dapat menafikan perkara tersebut. Zaman saya sebagai pelajar dihiasi rekod pentadbiran dan kemajuan ekonomi yang diurus oleh saudara anwar. Semua golongan masyarakat mendapat bahagian mereka dari dasar fiskal dan kewangan yang diperkenalkan oleh beliau. 

Malah, ramai yang lupa bahawa ekonomi malaysia muram sepanjang pemerintahan Tun Mahathir dan hanya menerima lonjakan ketika era 1991-1998 apabila Anwar menjadi menteri kewangan. Kejayaan Anwar mungkin juga disebabkan ASEAN ketika itu dikatakan bakal menjadi harimau Asia. BSKL ketika itu menjadi pasaran modal terbesar di ASEAN. Namun serangan penyangak matawang telah menghancurkan segala impian tersebut.

Mereka melihat pergerakan masuk modal secara besar-besaran di dalam pasaran ekuiti menjadikan nilai pasaran berbanding nilai perolehan dividen tidak seimbang dan terdapat unsur-unsur wang panas yang bertujuan untuk melakukan aktiviti appresiasi modal dan churning harga pasaran. Ia bukan untuk mengatakan kegagalan menteri kewangan tetapi aktiviti kewangan yang tidak terkawal menyebabkan pasaran sukar dikawal.

Namun dalam tempoh tersebut kita dapat melihat pasaran kita ditadbir secara berhemah dengan pengenalan beberapa Akta sekuriti seperti Akta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia 1993.Akta Kewangan 1991, Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1991, Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 dan Akta Kumpulan Wang Amanah Pencen 1991. Akta ini ada kaitan usaha menteri kewangan untuk mengukuhkan dasar kewangan kita dan Akta terakhir yang cuba dibentangkan adalah Akta 575 iaitu Akta Pencegahan RAsuah 1997 yang akhirnya kita dapat lihat beliau dipecat.

Mungkin ia ada kaitan jerung-jerung besar yang berkeliaran di pasaran saham dan mereka ini juga terkesan kerana dasar kewangan Anwar dan serangan penyangak matawang sehingga mereka yang terlibat di dalam konspirasi menjatuhkan Anwar cuba mengunakan dana awam untuk menyelamatkan perniagaan mereka. Maka, Akta 575 tidak memihak kepada mereka.

Mereka itu juga saya lihat cuba membentuk satu usaha untuk membawa masuk dana mereka ke dalam negara dengan mencadangkan beberapa inisitif kewangan seperti mengambilalihan PLUS dari kerajaan Malaysia dan dikatakan juga sejumlah RM1 billion sudah berjaya dibawa masuk melalui mengambilalihan sebuah hotel bertaraf 6-7 bintang di Langkawi. Bagaimana mungkin Maju holdings cuba mencadangkan pengambilalihan PLUS dengan harga 36 billion. Hebat Maju Holdings ini, pada 2012 mereka cuba jual MEX Highway pada EP manufacturing berhad pada harga RM1.7 Billion. Bila Tun Mahathir menjadi semula PM mereka seperti mendapat suntikan dana yang sangat besar untuk mengambil satu konsesi lebuhraya terbesar di Malaysia.

Lebuhraya di Malaysia selalu dikaitkan dengan dana politik. Adakah pengambilalihan Plus oleh MEX Highway sebagai satu usaha mewujudkan satu dana politik oleh sebuah komponen parti di dalam PH atau satu usaha memindah asset-asset UMNO ke dalam sebuah entiti baru mirip UMNO di dalam PH. Saya menjangkakan jika usaha pengambilalihan itu berjkaya sebuah parti junior di dalam PH akan menjadi senior dengan pemindahan sejumlah ahli parti politik dan hasilnya sebuah parti yang kuat akan membentuk gabungan pakatan baru yang diketuai oleh seorang pemimpin yang selalunya terkenal dengan  jalan belakang.

Saya juga merasakan kementerian ekonomi diwujudkan adalah satu kesilapan besar kerajaan PH kerana pemusatan kuasa akan menyebabkan banyak dasar PH tidak dapat dilaksanakan. Jika diamati, kementerian itu sebenarnya diwujudkan oleh jerung besar yang terlepas pada era kejatuhan ekonomi malaysia era 1998-1999. malah, jerung tersebut sudah melebarkan sayapnya secara legal di dalam pelbagai agensi kerajaan melalui kementerian ekonomi. Mana mungkin seorang menteri yang tiada dalam senarai PH menjadi menjadi menteri yang paling berkuasa dalam PH jika tiada tangan-tangan hitam jerung-jerung ini.

Saya tidak menyalahkan Tun Mahathir dalam kisah kembalinya jerung besar dalam politik Malaysia. Justeru, saya namakan era 2018-2023 adalah era “Mahaqarun” yang mentadbir melalui jalan belakang. Dalam keadaan fizikal beliau itu, beliau sudah tidak mampu menghalang era 1999 berulang kembali dan politik malaysia akan bergolak semula. Prophesy berkaitan kenaikan semula Anwar sebagai PM sangat berkait rapat dengan jerung-jerung ini. Selagi majlis PH tidak membuat satu keputusan yang tuntas dan tetap bahawa tempoh Tun Mahathir sebagai PM yang dua tahun. Selagi itu, rakyat dan masyarakat Malaysia akan bermain dengan politik kosong yang membuang banyak masa banyak ahli politik malaysia di sebalah PH dan PP (Pakatan Penyamun).

Kumpulan jerung disokong oleh sekumpulan sikitol yang tidak mengenang jasa. Mereka ni sebenarnya bukannya hendak membantu rakyatpun. Matlamat politik mereka hanyalah tembolok mereka sahaja. Tingkah laku mereka ini adalah seperti karakter “Scar” dan sekumpulan “Hiena” di dalam filem "Simba". Mereka sanggup membunuh individu yang memberi mereka peluang untuk hidup, apatah lagi membunuh cita-cita rakyat yang memberi mereka peluang untuk sebuah Negara Malaysia yang baru. Semoga, pelantikan Anwar sebagai PM8, karakter hiena dan scar dalam politik melayu dan malaysia akan lenyap. Kepada yang mengkagumi puppet si jerung dan hienanya. Lihatlah diri kembali dalam diri anda. adakah berbaloi memberi sokongan kepada Scar dan hiena ini.