Hishamuddin Rais Kecewa PH Belum Mansuh Akta Hasutan  
18
 
0
Aktivis sosial Hishamuddin Rais hari ini meluahkan rasa kecewa apabila kerajaan Pakatan Harapan (PH) belum memansuhkan Akta Hasutan seperti yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya umum ke-14 (PRU14).
Katanya, beliau masih lagi ditahan di bawah akta tersebut dan Sesyen 233(1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, yang menunjukkan ia bercanggah dengan apa yang dijanjikan kerajaan PH sebelum ini.

TERKINI : “Jho Low Beli Jet Guna Wang Curi” – Tun Dr. Mahathir

TERKINI : “Jho Low Beli Jet Guna Wang Curi” – Tun Dr. Mahathir

 

Tun Dr Mahathir Mohamad memberitahu, kerajaan akan berusaha untuk mendapatkan semula jet peribadi dipercayai milik ahli perniagaan yang ada kaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Low Taek Jho atau Jho Low.
Bagaimanapun, Perdana Menteri berkata, jet itu yang kini berada di Singapura akan disiasat terlebih dahulu sama ada ia dibeli menggunakan wang 1MDB atau sebaliknya.
“Kalau jet itu dibeli dengan wang yang dicuri dari 1MDB, jet peribadi itu akan jadi milik kerajaan Malaysia dan kita akan ambilnya semula,” katanya ketika ditemui wartawan selepas merasmikan Hospital Pakar Cardiac Vascular Sentral (CVSKL) Kuala Lumpur Sentral di sini hari ini.
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil menyangkal laporan beliau akan mengosongkan kerusinya dan mewakili PKR dalam pilihan raya kecil Seri Setia.
“Saya tak pernah dengar, saya tak diberikan apa-apa maklumat,” kata pengarah komunikasi PKR itu di lobi Parlimen hari ini.
The Star memetik sumber sebagai berkata, Fahmi mungkin dicalonkan di Seri Setia dan beliau akan melepaskan Lembah Pantai bagi memberi laluan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding di kerusi Parlimen itu serta memasuki Parlimen.
Kerusi DUN Seri Setia kosong selepas penyandangnya, Prof Dr Shaharuddin Badaruddin, meninggal dunia akibat kanser kolon pada 2 Ogos lalu.

Ahli Parlimen Kapar dakwa lanjutan CEP bukti Dr M enggan berundur
 | August 16, 2018
Abdullah Sani Abdul Hamid berkata, Dr Mahathir Mohamad pernah memberi bayangan hampir sama, apabila mengumumkan beliau akan terus menjadi perdana menteri jika rakyat masih memerlukannya.
Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan Majlis Penasihat Kerajaan tidak akan dibubarkan, walaupun pentadbiran PH akan genap 100 hari kerana khidmat mereka masih diperlukan.
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kapar, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid mendakwa lanjutan perkhidmatan Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) bukti Tun Dr Mahathir Mohamad tidak akan menyerahkan jawatan perdana menteri kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Katanya, Dr Mahathir pernah memberi bayangan hampir sama sebelum ini, apabila mengumumkan beliau akan terus memegang jawatan itu jika rakyat masih memerlukannya.
“Dr Mahathir sendiri bila nak berhenti? Bila nak serah jawatan? Ini perjanjian konsensus, tetapi hari ini beliau sambung (lanjut perkhidmatan) Majlis Penasihat Kerajaan dalam satu jangka masa lagi.
“Maksudnya apa? Maksudnya tidak bersedia menyerahkan kepada Anwar jawatannya,” katanya di lobi Parlimen hari ini.
Terdahulu, Dr Mahathir mengumumkan CEP tidak akan dibubarkan walaupun pentadbiran Pakatan Harapan (PH) akan genap 100 hari kerana khidmat mereka masih diperlukan.
Pengumuman itu bercanggah kenyataannya pada 12 Mei lalu yang CEP akan dibubabarkan selepas 100 hari pentadbiran PH.
Pada 11 Jun lalu, Dr Mahathir dalam lawatan ke Jepun ketika itu berkata, beliau akan terus menjadi perdana menteri, jika itu yang dikehendaki rakyat.

UNTUK JADI PENGGANTI TUN MAHATHIR, ANWAR HARUS BANYAK BERSABARIsu kedudukan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ke-8 dan bakal pengganti kepada Tun Mahathir Mohamad tidak seharusnya menjadi perdebatan, apatah lagi diragui oleh mana-mana pihak.

Ini kerana soal itu sebenarnya sudah pun selesai sebelum PRU14 lagi di mana telah ada permuafakatan dan persefahaman di kalangan semua parti dalam Pakatan Harapan untuk Tun Mahathir menyerahkan jawatan Perdana Menteri itu kepada Anwar Ibrahim.

Malah seperti pernah diakui oleh Anwar sendiri,  permuafakatan itu juga dibentuk dalam satu perjanjian yang bertulis.

Dalam erti kata lain, kedudukan Anwar sebagai bakal Perdana Menteri kali ini adalah berbeza dengan ketika beliau dalam UMNO dan memegang jawatan Timbalan Presiden dan Timbalan Perdana Menteri dahulu.

Ketika itu tidak ada langsung persefahaman atau perjanjian bahawa beliau mesti menjadi Perdana Menteri selepas Tun Mahathir.

Kedudukan Anwar sebagai orang nombor dua dalam parti dan kerajaan ketika itu hanyalah secara konvensyen saja dianggap sebagai bakal Perdana Menteri.

Jadi, berdasarkan itu memang tidak logik jika masih ada pihak berasa bimbang sama ada Anwar dapat jadi Perdana Menteri atau sebaliknya.

Jika pihak UMNO atau Pas yang mereka-reka cerita berkenaan perkara itu, ia mungkin boleh difahami kerana mereka ada perasaan dengki dan cuba melaga-lagakan bukan saja antara Anwar dengan Tun Mahathir, bahkan jika boleh, mahu melihat hubungan mesra antara parti dalam Pakatan Harapan turut berkecai sama.

Lebih anih, mengapa pihak yang risau dan bimbang tentang kedudukan Anwar itu datang daripada PKR sendiri?

Apakah mereka tidak percaya kepada parti sendiri yang terlibat secara langsung dalam persefahaman tersebut?

Di mana logiknya Azmin yang sejak dalam UMNO lagi bersama dengan Anwar dan kemudian menjadi sebahagian tulang belakang PKR, tiba-tiba dikaitkan dengan usaha menolak Presiden PKR itu daripada menjadi Perdana Menteri?

Adakah juga mereka tidak percaya kepada Tun Mahathir dalam menunaikan janji persefahaman itu?

Jika Tun Mahathir yang tidak dipercayai, mampukah beliau seorang diri menolak persefahaman dan permuafakatan tersebut?

Ataukah mereka tidak percaya lagi kepada DAP dan Amanah untuk berpegang kepada persefahaman itu?

Mungkinkah pula ia semata-mata bahan kempen kem Rafizi Ramli untuk memenangi pertandingan jawatan timbalan presiden PKR menentang Azmin Ali?

Namun, adakah sesuatu yang sihat jika Rafizi membenarkan perkara itu berlaku dan berterusan sedangkan dalam masa yang sama beliau telah mencemarkan nama  baik Tun Mahathir, Tun Daim Zainuddin, Anwar dan Azmin sendiri?

Rafizi seharusnya bertanding dengan cara yang sihat dan tidak dengan menjual nama Tun Mahathir, Tun Daim dan Anwar atau mengaitkan Azmin dengan komplot yang sebenarnya tidak wujud.

Beliau sewajarnya menawarkan diri dan ideanya sebagai pertimbangan untuk ahli-ahli PKR memilihnya sebagai pemimpin untuk bersaing dengan Azmin bagi merebut jawatan timbalan presiden PKR.

Menggunakan isu Anwar serta menjual nama Tun Mahathir dan Tun Daim langsung tidak relevan kerana soal perlantikan Perdana Menteri ke-8 sebenarnya sudah pun selesai dan dimuktamadkan melalui Pakatan Harapan sebelum pilihanraya 9 Mei lagi.

Cuma yang harus difahami, sebaik saja Pakatan Harapan menang dan Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri, ruang masa secukupnya mesti diberikan kepada Pengerusi Pakatan Harapan itu untuk mentadbir negara dalam tempoh waktu yang munasabah bagi merealisasikan janji memulihkan ekonomi dan menyelamatkan negara yang dirosakkan akibat kepimpinan kleptokrat Najib Razak sebelum ini.

Ruang masa itu boleh jadi dua tahun, tiga tahun atau lebih daripada itu. Ia terpulang kepada Majlis Presiden Pakatan Harapan yang mana Anwar beserta Dr. Wan Azizah Wan Ismail adalah antara anggota majlis tersebut.

Tapi, tentulah tidak munasabah, malah akan menjadi bahan ketawa dunia jika sekiranya Tun Mahathir hanya menjadi Perdana Menteri bagi tempoh kurang dua tahun atau setahun atau enam bulan dan kemudian terus menyerahkannya kepada Anwar kerana tidak banyak pembaharuan yang dapat dilakukan dalam tempoh sesingkat itu.

Tempoh dua tahun dan kurang juga barangkali tidak cukup untuk memberi kepuasan kepada Dr. Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam menabur khidmat baktinya kepada rakyat setelah menjadi Presiden PKR demi menjulang perjuangan Anwar selama kira-kira 20 tahun sebelum ini.

Dalam ini, Anwar juga harus menghargai pengorbanan Dr. Wan Azizah yang mana sifat sabar dan sedia berkorbannya tidak banyak dimiliki oleh isteri-isteri lain dengan turut memberi masa yang munasabah untuk isterinya itu memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri selama mungkin yang boleh.

Oleh yang demikian, semua pihak, termasuk kem Rafizi dan Anwar sendiri, sebaik-baiknya haruslah 'alun-alun', banyak bersabar dan lebih memahami realiti sebelum tergesa-gesa mahu mengambil alih jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir. (ShahbudinHusin 16/08/2018)

Reformasi Parlimen agenda utama Nga Kor Ming


Kejayaan atau kegagalan pelaksanaan dasar sesebuah kerajaan bergantung kepada sejauh mana kualiti keputusan yang dicapai melalui perbahasan anggota-anggota Dewan Rakyat sejajar dengan keperluan rakyat dan negara.
Justeru, profesionalisme dan ketertiban pengendalian sesi Parlimen memainkan peranan besar yang boleh mempengaruhi sebarang kesan langsung kepada negara dan itu yang ditekankan oleh Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat penggal ke-14, Nga Kor Ming.
Menurutnya, bagi mencapai maksud itu, pasukan speaker perlu bersikap adil dan profesional sama ada bagi pihak kerajaan mahupun pembangkang.
“Jika ada MP masih berdegil, atau sengaja mengundang kekecohan, dia kena terimalah hukuman daripada tingkah laku sendiri.
“Mengenai sikap, sikap ini mencerminkan watak seseorang. Watak seseorang ini bukan senang nak ubah semalaman,” katanya ketika ditemui Roketkini.
Nga yang juga Ahli Parlimen Teluk Intan segera menarik perhatian umum sejurus dilantik ke jawatan itu. Selain dikenali sebagai pemimpin yang lantang, berani dan tegas, kepetahan peguam berusia 45 tahun menggunakan Bahasa Melayu dengan baik mengendalikan sesi dewan rakyat mendapat pujian.
Namun, ada sesuatu yang ramai terlepas pandang; Nga Kor Ming juga memiliki pesona stamina yang tinggi. Apa rahsianya?
“Kena jaga kesihatan mental dan kesihatan tubuh badan. Kena berdisiplin. Saya jogging lima kilometer setiap hari sebelum pegang jawatan ini, tiap hari saya akan jogging,” ujarnya mengakui jadual ketat sebagai Timbalan Speaker telah menghadkan aktiviti riadah tersebut.
‘Perubahan tak boleh dibuat dengan petik-petik jari sahaja’
Peralihan tampuk kuasa daripada kerajaan Barisan Nasional (BN) kepada Pakatan Harapan (HARAPAN) pada pilihan raya lalu memberi tamparan hebat kepada parti yang tewas.
Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Nga Kor Ming menekankan aspek keadilan dalam mengendalikan sesi perbahasan. Foto: Hasful Zainuddin
Selain memomokkan sentimen perkauaman dan agama, pembangkang mendakwa kerajaan gagal melaksanakan janji manifesto 100 hari antara lain melibatkan reformasi instirusi kerajaan termasuk Parlimen.
Bagi Nga, segala tohamahan tersebut jelas menunjukkan pembangkang terdesak dan mereka perlu berlaku adil sebelum membuat sebarang tohmahan.
“Sebagai contoh, sekarang kita nak buat reformasi Parlimen, salah satu langkah yang paling utama adalah pastikan Parlimen adalah badan bebas.
“Nak jadi badan bebas kita mesti luluskan akta perkhidmatan parlimen (1963) yang telah dimansuhkan sejak tahun 1992. Sekarang kita nak hidupkan semula akta yang dimansuhkan,” jelasnya.
Walaupun ia perkara yang baik kata beliau, Artikel 65 Perlembagaan Persekutuan perlu dipinda bagi meluluskan akta tersebut.
“Jadi, untuk pinda Perlembagaan misalnya takkan boleh pinda dalam masa 100 hari? Tolonglah. Sila berlaku adil kepada semua. Nak pinda perlu ada proses dia. Ini undang-undang tertinggi. Bukan petik jari boleh pinda sewenang-wenang – itu bukan perlembagaan, itu macam Laksamana Do Re Mi punya cerita,” kata beliau.
Membebaskan agensi-agensi awam
Selain meletakkan Parlimen sebagai badan bebas, Nga memiliki beberapa visi lain dalam meneruskan agenda mereformasikan institusi Parlimen.
“Pertama kita nak hidupkan akta parlimen supaya Parlimen jadi badan bebas. Kedua yang sudah kita lakukan iaitu pembangkang dilatik jadi pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC). Ketiga, kita nak wujudkan Jawatankuasa Khas yang bertanggungjawab,” jelas beliau.
Jawatankuasa khas ini katanya bertujuan untuk memantau Sembilan agensi yang bakal diletakkan di bawah Parlimen iaitu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Audit Negara (JAN), Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), Pejabat Pendakwa Raya Negara, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP), Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman, Parlimen Malaysia dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
“Sebagai langkah pertama, wajib wujudkan jawatankuasa khas ini supaya mereka boleh memantau badan-badan ini. Jawatankuasa ini pula akan dianggotai kedua-dua pihak daripada pembangkang dan pihak kerajaan, ini adil.
“Jadi, mereka akan buat pemantauan dan wajib buat laporan, bentangkan di Parlimen dan dibahaskan. Sebab itu pada masa kehadapan ini Parlimen kita akan sangat aktif,” katanya.
Cadangan keempat kata Nga ialah mewujudkan sesi soal jawab bersama Perdana Menteri atau ‘Prime Minister question time’ di mana Perdana Menteri wajib hadir sekurang-kurangnya sekali dalam setiap minggu seperti diamalkan oleh House Of Common United Kingdom.
“Kita juga bercadang untuk wujudkan Hari Pembangkan (opposition day). Ini semua kita tak pernah buat. Sekarang, semua agenda mesyuarat ditetapkan oleh kerajaan. Melalui Oposition Day ini agenda akan mesyuarat akan ditetapkan oleh pembangkang sendiri,” ujarnya.
Beliau juga mencadangkan untuk mewujudkan Jawatankuasa Terpilih yang akan memantau kesemua 25  kementerian.
“Satu Jawatankuasa Terpilih akan pantau tiga kementerian. Contohnya Kementerian Kewangan, Kementerian Ekonomi dan Perdagangan Antarabangsa kerana saling berkaitan. (Kementerian) Belia Sukan dan Perpaduan Nasional misalnya satu jawatankuasa. Kementerian Luar Negeri, MITI dan Hubungan Antarabangsa, satu jawatankuasa,” kata Nga.
Beliau juga mencadangkan persidangan penuh yang dihadiri kesemua 222 orang Ahli Parlimen dan sesi tersebut disusuli persidangan peringkat jawatankuasa.
“Saya bagi contoh, selesai sesi minggu ini, pada bulan September hingga Oktober pula Parlimen akan bersidang peringkat jawatankuasa, semua laporan hantar kepada pejabat Speaker. Kemudian dibentangkan di kamar utama dan bahaskan serta luluskan cadangan-cadangan,” kata beliau menjelaskan melalui kaedah ini, Parlimen akan lebih aktif dan produktif. –

Agamawan juga masuk neraka


Kita sering merasakan agamawan adalah orang yang sangat mudah masuk ke syurga. Dalam hadis nabi juga ada menyebut bahawa ulama adalah pewaris nabi yang sering di sebut oleh ramai orang. Adakah tidak kita terfikir akan ada ulama yang bukan pewaris nabi? Ulama yang tiada akhlaknya? Orang yang alim tapi tiada tawadhu?
Imam Al-Muhasibi (meninggal dua pada 234H) ada menyebut pada zamannya ada golongan agamawan yang gilakan dunia.  Ada juga agamawan yang hanya mencari kehormatan diri. Malah ada juga golongan agamawan yang telah hilang sifat wara dan taqwa. Ini menunjukkan bahawa sejak zaman dulu lagi memang wujud agamawan yang bukan pewaris nabi.
Kita tidak pernah membenci agamawan.  Tapi kita membenci agamawan yang tiada akhlaknya. Adakah agamawan tidak pernah dengar tentang hadis supaya menjaga tutur kata mereka?
Daripada Abu Hurairah, bahawasanya dia mendengar Nabi (SAW) bersabda, “Sesungguhnya seorang hamba berbicara dengan suatu perkataan yang tidak dia fikir, sehingga dengannya dia terjerumus ke dalam Neraka yang jaraknya lebih jauh daripada timur dan barat.” (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim, hadis no. 6477)
Hari ini terdapat agamawan bahkan golongan yang menggelarkan diri mereka sebagai ‘daie’ sering kali menghukum manusia yang lain seolah-olah dirinya lebih mulia dah sudah pasti masuk ke syurga.
Ada satu kisah  menarik dari satu hadis Nabi. Pada zaman Bani Israel dahulu, hidup dua orang lelaki yang mempunyai sikap yang berbeza. Lelaki yang pertama suka berbuat dosa sementara yang kedua rajin beribadah. Setiap kali ahli ibadah itu melihat temannya berbuat dosa, ia meminta rakannya itu untuk berhenti daripada perbuatan dosanya itu.
Suatu hari, ketika rakannya itu sedang melakukan suatu dosa, ahli ibadah itu berkata “Berhentilah daripada membuat dosa.” Rakannya itu menjawab “Jangan pedulikan aku, terserah Allah untuk menilai perbuatan ku. Adakah engkau diutuskan oleh Allah untuk mengawasi apa yang aku lakukan?”
Ahli ibadah itu menjawab “Demi Allah, dosamu tidak akan diampuni oleh Nya dan kamu tidak akan dimasukkan ke dalam syurga Allah.”
Setelah kedua-duanya meninggal dunia, Allah s.w.t telah menghakimi kedua-duanya dihadapanNya. Allah menyoal lelaki ibadah itu ” Adakah kamu lebih mengetahui daripada Ku? atau adakah kamu dapat mengetahui apa yang telah berada dalam kekuasaan Ku?”
Kemudian kepada ahli maksiat itu Allah s.w.t berkata “Masuklah kamu kedalam syurga berkat rahmat Ku”. Sementara kepada ahli ibadah itu “masuklah orang ini kedalam Neraka.” (Riwayat Abi Daud)
Adakah golongan agamawan yang suka menghukum ini tidak pernah dengar akan hadis ini?
Setiap hari agamawan perlu untuk memperbaharui niat mereka untuk mengajar tentang keindahan agama ini.  Mengajar agama ini untuk Tuhan, bukan untuk kemasyhuran.
Nabi ada menyebut, “Berikutnya orang (yang diadili) adalah seorang yang menuntut ilmu dan mengajarkannya serta membaca Al-Quran. Ia didatangkan dan diperlihatkan kepadanya kenikmatan-kenikmatannya, maka ia pun mengakuinya. Kemudian Allah menanyakannya: ‘Amal apakah yang telah engkau lakukan dengan kenikmatan-kenikmatan itu?’ Ia menjawab: ‘Aku menuntut ilmu dan mengajarkannya, serta aku membaca Al-Quran hanyalah karena engkau.’ Allah berkata : ‘Engkau dusta! Engkau menuntut ilmu agar dikatakan seorang ‘alim (yang berilmu) dan engkau membaca Al-Quran supaya dikatakan (sebagai) seorang qari’ (pembaca AlQuran yang baik). Memang begitulah yang dikatakan (tentang dirimu).’
Kemudian diperintahkan (malaikat) agar menyeret atas mukanya dan melemparkannya ke dalam neraka” (Riwayat Muslim, hadis no. 1905)
Ada juga agamawan yang lupa bahawa nabi berkata; dari Anas bin Malik r.a:
Rasulullah s.a.w bersabda: “Barangsiapa yang sengaja berdusta atas namaku maka hendaknya dia mengambil tempat duduknya di neraka.”(H.R. Bukhari dan Muslim).  
Berapa ramai agamawan yang tanpa berhati-hatj mengambil hadis palsu ini dalam ceramah-ceramah mereka? Sedar tak sedar, neraka sedang menanti mereka.
Agamawan ini beruntung kerana mereka ini lahir dalam keluarga yang baik, membesar dalam golongan yang baik dan beragama. Tapi apabila jumpa dengan yang bukan-muslim, terus pantas menerakakan mereka. Sedangkan tidak pernah ada rasa kesedaran untuk berdakwah kepada mereka.
Agamawan yang jahat ini apabila berjumpa dengan orang yang bermasalah, terus melabel mereka itu munafik, masuk neraka dan sebagainya sedangkan mereka ini ada yang lahir dalam keluarga yang bermasalah, mak ayah bercerai, salahguna dadah dan pelbagai latar belakang yang tidak menyebelahi mereka.  Hanya kerana agamawan ini lahir dalam keluarga yang baik, mereka rasa mereka itu lebih mulia.
Kita tidak membenci agamawan yang baik.  Tapi bagaimana kita ingin mencintai agamawan yang setiap kata-katanya penuh cacian dan makian? Bagaimana aku ingin mencitai agamawan yang kata-katanya buat pendosa lari dari agama?
Agamawan perlu bertanggungjawab apabila pendosa dan non muslim menjauhkan diri daripada agama kerana sikap-sikap agamawan. Kita tidak pernah menafikan jasa agamawan yang baik pada ummat islam hari ini. Tapi kita perlu ingat, agamawan ini bukan nabi untuk menjadikan mereka maksum.
Jika agama ini bukan untuk pendosa , maka untuk siapa lagi? 

PROGRAM BAHARU GANTI BTN, PLKN LEBIH MEMBINA – MENTERI

71% RAKYAT PUAS HATI PRESTASI TUN MAHATHIR SEBAGAI PM