“Budak-budak baju merah” yang bantu kami, kata mangsa banjir.

Tuan Ibrahim Tuan Man memikul bekalan untuk dihantar kepada mangsa banjir dengan ditemani anggota Unit Amal.Tuan Ibrahim Tuan Man memikul bekalan untuk dihantar kepada mangsa banjir dengan ditemani anggota Unit Amal.
"I really salute ini budak-budak baju merah. Every time ada disaster you boleh nampak dia orang. They come in quietly, do their work, and then quietly they leave. No fanfare, no TV3," komen seorang bukan Melayu yang kini tersebar luas dalam media sosial.

 (Saya sangat tabik budak-budak baju merah ini. Setiap kali ada musibah, awak boleh nampak  mereka. Mereka datang senyap-senyap, buat kerja mereka, dan kemudiannya pergi senyap-senyap. Tanpa laporan media, tanpa TV3).

Budak-budak baju merah adalah anggota Unit Amal Dewan Pemuda PAS. Kini ribuan daripada mereka sedang membantu mangsa banjir khasnya di Kuantan dan Kemaman, kawasan yang paling teruk dilanda banjir.

Selepas bertungkus lumus dengan kerja menyelamat dan membantu mangsa di pusat pemindahan kini mereka bertugas untuk membersih rumah mangsa banjir pula. Malah, mereka juga bersedia untuk menghadapi gelombang kedua banjir ini.

Dalam beberapa kali perhimpunan Bersih, budak-budak baju merah ini yang mengawal orang ramai. Dengan disiplin yang tinggi dan tanpa mengharapkan sebarang upah, mereka menjadi pasukan sukarela yang sangat berkesan.

Dengan moto "Beramal kerana Allah", Unit Amal menjadi barisan depan PAS dalam memberikan bantuan kepada mangsa banjir.

Ketika Squad Sayang Umno sibuk dengan Perhimpunan Agung mereka di Kuala Lumpur, Unit Amal PAS bertugas siang dan malam membantu mangsa banjir.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin terpaksa memohon maaf kepada mangsa banjir berikutan kelewatan bantuan bekalan makanan tiba semasa banjir kali ini di seluruh negara.
Menurutnya,apa yang berlaku adalah perkara yang tidak diduga mengakibatkan penyaluran bekalan bantuan turut terjejas.

"Saya keluarkan arahan kepada pihak MKN (Majlis Keselamatan Negara) supaya menyediakan stok bekalan makanan yang mencukupi untuk sekurang-kurangnya tiga hari. Amaun yang boleh digunakan tidak menjadi isu. Soalnya bekalan yang boleh kita ambil, mesti disimpan di setiap pusat pemindahan dan saya minta supaya perkara ini diteliti, sehalus-halusnya berdasarkan keperluan,” kata Muhyiddin.

Beliau berkata demikian selepas meninjau kawasan dan penempatan mangsa banjir di sekitar Sekolah Menengah Kebangsaan Banggol, Paya Berenjut, Kemaman Jumaat lalu.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said juga mengamuk apabila menyedari kelemahan agensi kerajaan dalam melaksanakan bantuan banjir tambahan lagi apabila beliau mengetahui petugas PAS sangat aktif membantu mangsa.

Di Kemaman, Tuanku Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin turut turun untuk melihat sendiri kemusnahan dan mangsa banjir.


Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi pula turun bertemu mangsa banjir dengan menaiki bot.
Di Kuantan, Pesuruhjaya PAS Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man membantu mangsa dan dilihat mengharungi banjir dan memanjat rumah dengan membawa bantuan untuk membantu mangsa.BERITA BERGAMBAR: AHLI PARLIMEN SUNGAI SIPUT MENGHULUR BANTUAN

sebahagian kanak-kanak yang membantu

Kuantan- Lagi sumbangan dari ahli Parlimen. Kali ini sumbangan di sampaikan oleh Ahli Parlimen Sungai Siput . Difahamkan kutipan dibuat sendiri oleh YB Dr Jayakumar di Pasar Sungai Siput.

Menurut wakil Dr Jayakumar, sumbangan ini dilakukan sebagai tanda persahabatan dari rakyat Sungai Siput terhadap mangsa banjir yang menimpa di Pahang.

 Sementara Datin Khamisah, isteri Dato' Fauzi menyampaikan cek yang diserahkan kepada beliau oleh dermawan. Sumbangan ini dilakukan di pejabat pengumpulan dan agihan di Indera Mahkota


stor keeper

kanak-kanak turut membantu


membantu tanpa mengira umur

Penyelaras Bantuan Banjir Parlimen Indera Mahkota  Dr Azlie Faizal Abdul Rahman menerima sumbangan tunai yang disampaikan oleh wakil DrJayakumar

Sementara Datin Khamisah, isteri Dato' Fauzi menyampaikan cek yang diserahkan kepada beliau oleh dermawan.

Kerja-kerja pembungkusan untuk agihan sedang dilakukan oleh sukarelawan di Pusat Pengumpulan dan Agihan Parlimen Indera Mahkota.

Jika kanak-kanak ini membantu, bagaimana pula anda yang sedang bercakap tentang  banjir , kesusahan , dan kesengsaraan , sedangkan anda sedang bersenang lenang tanpa memberikan bantuan khasnya penduduk pahang dan sekitarnya. Banyak team dari luar Pahang yang hadir membantu,Unit amal dari seluruh Malaysia,AMK,SAMM,Pelajar UIA,NGO's, persendirian, malahan di kawasan kaum Melayu, bangsa Cina bukan sahaja datang bertanya khabar, malahan bertanya apakah keperluan yang diperlukan. Kadang-kadang kita merasa malu dengan bangsa asing yang datang membantu.Tidak ada batas perkauman dan ini amat memalukan,lebih-lebih lagi yang sihat ,tenaga muda, yang seharusnyalah turut membantu dengan sukarela.
Terimakasih kepada yang menderma,membantu dengan tenaga,kepakaran lainnya, Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas apa yang telah anda lakukan.

Pak cik dan Mak Cik yang juga hadir.sedangkan anda yang sihat,segar,yang sering berbual dan bercakap tentang soal kehidupan, masih lagi tidak berbuat apa-apa untuk menyumbangkan tenaga dan wang ringgit anda....Fikir-fikirkan lah.

Agihan sedang dibuat oleh team agihan. Keluarga ini mempunyai 14 anak di mana hanya anak sulong yang bekerja. Di pingir Perkampungan Cenderawasih.