KSN KAKI BODEK:TAAT KEPADA RAJA DAN NEGARA .BUKAN PEMERINTAH.

MALU LA KALAU BANGSA CINA BOLEH MENGHURAIKAN SITUASI INI.DAH BARU DILANTIK BODEK BUKAN KEMAIN LAGI.HARANJADAH SUNGGUH.

KUALA LUMPUR, 30 Jun — Pakatan Rakyat (PR) mengingatkan 1.4 juta kakitangan awam bahawa mereka seharusnya "taat kepada negara, Raja, dan Perlembagaan, bukannya kepada parti memerintah,"dengan peningkatan berat sebelah oleh penjawat kanan kerajaan.

"Mereka perlu ingat kerajaan boleh berubah. Parti politik yang membentuk negara boleh datang dan pergi.
"Jika parti yang memerintah, jadi liar, adakah kita akan jadi seperti mereka? Tidak. Kita perlu kekal sebagai penjawat awam dan berkhidmat untuk rakyat," kata Timbalan Pengerusi Nasional DAP Dr Tan Seng Giaw (left) kepada The Malaysian Insider.

Ketua Setiausaha yang dilantik Datuk Seri Ali Hamsa baru-baru ini telah mengingatkan orang bawahannya supaya "lebih tahu" dan tidak mudah mempercayai "janji kosong" dibuat oleh pembangkang..
Kecewa dengan kenyataan itu, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menegaskan Ali telah memulakan kedudukannya itu dengan "permulaan yang teruk.".
"Ia sudah melampau. Ini kali pertama KSN melakukan perkara seumpama itu. Permulaan yang teruk," katanya kepada The Malaysian Insider.

Setiausaha Agung DAP itu yang juga merupakan ahli Parlimen mengingatkan Ali seharusnya, sebagai pegawai tertinggi penjawat awam, beliau perlu menghormati Perlembagaan.
"Dan pembangkang, yang dikatakan kepada orang bawahannya supaya tidak mempercayai mereka, perlu mendapat penghormatan sama seperti parti memerintah. Kami adalah pembangkang yang setia kepada Raja," jelas Lim.
Ahli Parlimen Bagan itu berkata politik perlu dipisahkan dengan tugas penjawat awam dan menolak kenyataan Ali yang ketaatan penjawat awam bergantung kepada kerajaan hari ini.
"Kita perlu taat kepada negara, Perlembagaan, dan Raja. Kita tidak perlu taat kepada parti. Pada masa sama, mereka tidak boleh campur adukkan dengan politik," katanya.
Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar turut bersetuju dengan Lim, menambah "ketaatan kepada negara" tidak boleh disamakan dengan "ketaatan kepada Umno dan BN."
Beliau turut memuji tugas dan tanggungjawab penjawat awam terhadap kerajaan hari ini, kerana mematuhi arahan pemimpin, namun beliau mengingatkan tugas mereka adalah untuk berkhidmat dengan "professional."
"Mereka bukan alat dan hamba kerajaan ... terutamanya bila mereka bukanlah kepentingan mereka," katanya kepada The Malaysian Insider.
"Mereka perlu menjalankan polisi dengan terurus, efektif, dan telus - itu yang penjawat awam perlu lakukan," turut dipersetujui oleh Dr Tan.
Sejumlah 1.4 juta penjawat awam adalah peti undi untuk BN namun kontroversi berkenaan skim bayaran gaji dan isu utama mungkin memberikan harapan kepada pembangkang dalam pilihan raya akan datang.
Namun, sejak akhir-akhir ini, kakitangan atasan penjawat awam dilihat menjangkaui batas untuk melindungi BN.
Lim bagaimanapun percaya mesej-mesej sedemikian mungkin tidak diendahkan mereka.
"Saya tidak rasa kita perlu memandang rendah keupayaan penjawat awam," katanya kepada The Malaysian Insider.
"Mereka terikat untuk melakukan tugas kerana menjalankan tanggungjawab mereka. Bila mereka bersaraan kita akan lihat mereka menyertai pembangkang," tambahnya lagi.
Lim menjelaskan bukan mudah untuk penjawat awam mengingkari arahan yang diterima dari atas jika mereka rasakan ianya salah.
"Juga sukar untuk mereka meletak jawatan. Itu periuk nasi mereka," katanya.
Namun jelasnya, ia tidak bermakna bila mengundi mereka akan memangkah BN.
"Jangan memperlekehkan kepandaian mereka," tambahnya lagi.

SELAMAT DATANG KE TEMERLOH.HIMPUNAN HIJAU KE PUTRAJAYA

Bukan Cina, tapi semua pengundi Malaysia jadi penentu PRU 13

Bekas Perdana Menteri Dr.Mahathir Mohamad sudah mulakan sandiwaranya semalam apabila mengungkitkan isu perkauman untuk menimbulkan prasangka buruk di antara kaum, ketidakpercayaan dan ketakutan dalam usahanya untuk "menyelamatkan" UMNO dan Barisan Nasional daripada kehilangan kuasa persekutuan apabila ditumpaskan dalam Pilihanraya Umum ke-13 dan digantikan oleh Pakatan Rakyat.

Mahathir (gambar kiri, kiri) telah mengatakan bahawa pengundi Cina akan menjadi penentu dalam pilihanraya umum ke-13, dan bahawa pengundi Cinalah yang akan menentukan pihak mana yang akan membentuk kerajaan baru kerana kaum Melayu berbelah bagi di antara tiga parti.

Katanya,"Majoriti Melayu sendiri telah berbelah bagi kepada tiga dan kini menjadi minoriti" dan pihak pembangkang PKR, PAS serta UMNO terpaksa berserah kepada tuntutan kaum Cina.

Akibatnya,"parti-parti Melayu yang kecil ini perlukan sokongan kaum Cina untuk memenangi pilihanraya yang akan datang".

Katanya lagi, "Mana-mana parti yang mendapat sokongan kaum Cina akan memenangi pilihanraya yang akan datang".

"Hakikatnya, dewasa kini, ketiga-tiga parti Melayu sedang cuba untuk 'menyanjung-nyanjung' pengundi Cina.  Jadi, mereka akan menjadi rasis dan akan berkelakuan rasis."

Apa yang telah Mahathir katakan semalam sudah tentu mendapat tempat di antara kenyataan dan komen yang tidak bertanggungjawab, tidak munasabah dan menjadikan impian Wawasan 2020 itu sesuatu yang karut dan juga Konsep Bangsa Malaysia yang telah memberi satu gambaran di mana rakyat Malaysia sebagai "beretika, berintegrasi dan hidup secara harmoni dengan satu sama lain secara saksama" menjelang 2020.

Mahathir telah mengungkitkan tiga isu perkauman dalam permainan barunya.

Pertamanya, adakah benar MCA, Gerakan dan SUPP akan meraih pengundi Cina yang kurang dalam PRU13?  Dan benarkah MCA, Gerakan dan pemimpin SUPP bersetuju dengan kenyataan Mahathir itu?

Keduanya, rakyat Malaysia berbangsa Cina bukanlah "penentu" dan jelas tidak mahupun untuk menjadi "penentu" dalam pilihan raya umum ke-13.

Realitinya adalah secara lojiknya berdasarkan bilangan nombor, kaum Cina tidak akan menjadi "penentu" keputusan pilihan raya.

Dalam apa-apa keadaan pun, apa yang pengundi Cina mahukan adalah kebebasan untuk melaksanakan kewajipan asas seorang warganegara di bawah Perlembagaan Persekutuan supaya dapat menikmati kesaksamaan di tanahair sendiri daripada dipaksa untuk menyebarluaskan kira-kira dua juta warga Malaysia ke luar Negara disebabkan oleh pentadbiran yang korup, polisi-polisi yang tidak adil dan tidak berdemokrasi.

Kebetulan, Diaspora Malaysia tidaklah terbatas oleh rakyat Malaysia berbangsa Cina tetapi kaum-kaum yang lain juga termasuklah bilangan kaum Melayu yang kian meningkat.

Ketiga, "penentu" yang paling kuat dalam pilihan raya umum ke-13 bukanlah tertakluk kepada pengundi Cina sahaja tetapi kaum Melayu, Cina, India, Kadazan atau Iban untuk bersatu padu dan membawa peralihan kuasa persekutuan secara aman dan tenteram dalam sejarah 54 tahun dalam Negara ini dan mengakhiri jajahan korupsi, kronisme dan penyalahgunaan kuasa.

Semalam, Mahathir telah memaklumkan bahawa pilihanraya yang akan datang adalah berdasarkan isu perkauman.

Inilah apa yang dimahukan oleh Mahathir, pemimpin UMNO dan para strategis yang mahukan pilihanraya umum yang akan datang didalangi isu perkauman agar mereka boleh terus menakut-nakutkan para pengundi.

Rakyat Malaysia, tidak kira kaum, agama, status mahupun negeri mesti membuktikan kepada Mahathir bahawa tanggapan beliau, pemimpin UMNO dan para strategis adalah salah sama sekali walaupun Mahathir sendiri telah menolak konsep "Bangsa Malaysia" seperti sindiran terhadap konsep 1Malaysia oleh Perdana Menteri kita sendiri Najib Razak.  Dan rakyat Malaysia kini berpeluang untuk membuktikan yang rakyat Malaysia lebih patriotik sekarang berbanding dengan pemimpin UMNO dan Barisan Nasional dan akan menyahut seruan Pakatan Rakyat untuk menunaikan kewajipan mengundi sebagai rakyat Malaysia dan bukan sebagai Melayu, Cina, India, Kadazan atau Iban.

Pilihan raya umum yang akan datang ini bukanlah satu pertempuran di antara kaum Melayu dan bukan Melayu, tetapi di antara golongan rasis yang tetap membahagi-bahagikan rakyat Malaysia berdasarkan kaum berbanding dengan perjuangan warga nasionalis dan warga patriotik Malaysia yang mendahagakan kerajaan yang bersih, kemaslahatan ekonomi, demokrasi, hak asasi manusia dan perpaduan sebagai isu utama dalam pilihanraya umum yang akan datang.
*Kenyataan media oleh Lim Kit Siang (gambar kanan) selaku Ketua Parlimen DAP dan Ahli Parlimen Ipoh Timur.

AMK: Kassim Ahmad jadikan Anwar sebagai sasaran kemarahan

Masyarakat di luar sana terutamanya orang Melayu terus disogok dengan kenyataan-kenyataan yang rendah nilai kemanusiaan meskipun kadang-kala ianya datang dari wawancara seseorang yang bergelar intelektual; atau sekurang-kurangnya yang menganggap diri mereka seorang intelek.

Kenyataan terbaru dari seseorang yang kononnya mengaku intelek ini adalah daripada Kassim Ahmad yang menempelak Anwar Ibrahim (gambar kanan) seperti yang diterbitkan dalam Malaysiakini edisi Bahasa Melayu yang dengan jelas menyebut tajuk Kassim Ahmad: Anwar patut dihukum gantung.

Angkatan Muda Keadilan Selangor menganggap kenyataan berbaur kebencian ini tidak wajar keluar daripada mulut seorang intelek Melayu, apatah lagi AMK Selangor melihat ini sebagai satu serangan peribadi yang tidak wajar dilakukan oleh Kassim Ahmad kerana siri-siri kegagalan beliau sendiri untuk mendapat sokongan umum dalam setiap perkara yang beliau lakukan.

Kassim Ahmad juga dilaporkan menyebut sering bernada tegas dengan Anwar Ibrahim dan berniat untuk "meludah. menempeleng, memancung dan mengantung" Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat itu.

Dendam dan tekanan emosi melampau


Angkatan Muda Keadilan Selangor percaya kenyataan seumpama itu hanya akan didengari daripada individu yang mempunyai tingkah laku dan pemikiran penuh dendam dan berbaur emosi.  Kassim Ahmad dalam rungutannya telah menuduh Anwar Ibrahim sebagai dalang yang mengharamkan buku kontroversinya yang bertajuk Hadis: Satu Penilaian Semula pada 1986.

Kenyataan ini wajar disanggah kerana melihat situasi pada 1986, Anwar Ibrahim bukanlah seseorang yang mempunyai kuasa; untuk mengharamkan atau sekurang-kurangnya mempengaruhi sebarang tindakan Kementerian Dalam Negeri untuk mengharamkan buku tersebut.  Ini jelas satu tuduhan melulu, penuh emosi dan dendam dari seorang penulis yang kecewa dan lara akibat penulisannya yang diharamkan oleh kerajaan.

Memetik ulasan Ahmad Awang iaitu bekas Naib Presiden PAS yang menyebut bahawa Kassim Ahmad pernah diberi peluang untuk berdebat 26 tahun lalu dan tidak ada apa yang perlu didebatkan lagi memandangkan beliau sangat degil untuk mempertahankan hujahnya walaupun dengan jelas ianya bertentangan dengan ajaran Islam.

AMK Selangor percaya masyarakat Islam Melayu terutamanya boleh mengabaikan kenyataan keras Kassim Ahmad kerana ianya jelas beremosi dan penuh kecelaruan kerana pandangannya tidak diterima oleh umum sejak sekian lama.

Kassim Ahmad seharusnya cermin diri dan menyalahkan diri sendiri kerana tidak berjaya meyakinkan pihak lain untuk menerima ideanya, dan mengambil jalan mudah untuk menjadikan Anwar Ibrahim sebagai kambing hitam.

Kemungkinan juga Kassim Ahmad inginkan sesuatu sebagai imbuhan dari kerajaan sesuai dengan arahan Kementerian Dalam Negeri pada 20 Jun lalu agar kajian semula pengharaman buku kontroversinya dan menjadikan platform ini untuk menentang Anwar Ibrahim.

Seharusnya Kassim Ahmad selaku ahli akademik dan seorang mantan Presiden sebuah parti politik mempunyai jiwa yang lebih besar dan menerima perbezaan pendapat serta menghormati mana-mana pandangan yang tidak menyebelahinya.  Tetapi agak mengecewakan apabila beliau mengambil jalan pintas untuk menjadikan Anwar Ibrahim sebagai sasaran mudah kemarahan beliau.

AMK Selangor percaya Kassim Ahmad perlu belajar menjadi lebih terbuka serta merendah diri dan boleh mengambil Syed Husin Ali sebagai contoh terbaik.  Terimalah kenyataan bahawa dunia masih menghormati dan mengagumi peribadi pemikiran dan sahsiah Anwar Ibrahim, tetapi Kassim Ahmad menghabiskan hujung usianya untuk menjadi alat pihak-pihak berkepentingan dan akhirnya menemui segala usahanya akan berakhir sia-sia.

*Kenyataan media oleh Azmizam Zaman Huri (gambar kiri) selaku Ketua AMK Selangor merangkap Naib Ketua AMK Malaysia.

PKR Buat Laporan Polis Kontrak Projek 1.1 Bilion


PETALING JAYA 29 JUN : Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli membuat laporan polis berhubung penganugerahan kontrak mengenai projek kerja-kerja sambungan LRT Ampang yang bernilai lebih RM1.1 bilion.
Laporan berhubung kes itu dibuat di Balai Polis Tropicana di Merchant Square,di sini kira-kira jam 11 pagi tadi.
Menurut Rafizi laporan itu dibuat kerana menimbulkan pelbagai kegusaran kerana projek besar dan penting ini dianugerahkan kepada sebuah konsortium yang tidak mempunyai apa-apa pengalaman.
Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada minggu lalu melahirkan hasratnya untuk menganugerahkan kontrak terbabit kepada Konsortium George Kent, seperti yang dilaporkan oleh Business Times pada 22 Jun lalu.
Rafizi juga memberitahu sebelum ini beliau sudah didatangi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk membeuat siasatan terhadap pendedahannya sebelum ini.
‘Tetapi laporan polis dibuat kerana lebih percaya kepada pihak Jabatan Siasatan Jenayah Bahagian Dagangan yang lebih professional,” katanya.
Jelas Rafizi, beliau akan mendedahkan skandal ini sedikit demi sedikit dari masa kes semasa agar pihak lain juga tampil untuk memberikan ulasan dan bukti berkenaan skandal ini.
“Kita menunggu untuk pihak Perdana Menteri memberikan komen berkenaan perkara ini,” katanya dalam satu sidang media di ibu pejabat PKR pagi ini.
Sementara itu, Ketua Biro Undang-Undang PKR, Lateffa Koya berkata SPRM tidak perlu menunggu laporan dibuat kepadaSPRM kerana suruhanjaya itu mempunyai bidang kuasa yang lebih meluas untuk melaksanakan siasatan.