Terlajak kata termakan umpan

Sekarang telah kedengaran perbahasan mengenai tindak tanduk dua orang kuat Pas. Melihat kepada keadaan kini dibimbangi akan berlaku keputusan yang akan mengejutkan parti.

Saya memebimbangi dua tokoh ini telah melakukan perkara terlajak kata tidak boleh diundur lagi. Kata yang terpaksa ditunaikan walau dikira tersilap dan terlanjur. Perkiraan mereka dalam menerajui parti untuk membawa parti segandingan dengan Umno menjadi sukar.

Janji telah diberikan tapi tidak disangka ditolak oleh akar umbi. Peranan yang dimainkan mendapat tentangan dari penyokong parti. Mungkin sumbangan telah diambil dan digunakan namun pulangan masih tidak dapat. Kelihatan seolah akan timbul masalah perlaksanaan nanti.

Bagaimana untuk menjawab jika ini berlaku. Bagaimana untuk berundur kerana telah terlanjur. Diterus masalah diundur juga msalah.

Jika benarlah seperti saya jangkan ini, maka perti memang mempunyai masalah dalaman yang teuk. Perlu diselesaikan dengan segera. Mereka ini telah melakukan kesilapan dalam percaturan politik. tujuan asal yang murni tidak disangka menjadi keruh dan gagal. Kemana arah mereka ini nanti. Apa tindakan mereka.

Seperti dapat diramalkan jika cerita telah terbongkar lebih baik berundur. Sebelum orang buang baik kita letakkan diri kita tempat yang kita pilih sendiri.

Kita lihat nanti apakah dapat dibongkar tindakan mereka ini atau mungkin mereka ini tidak melakukan apa apa. Sama sama kita tunggu pembongkaran dibuat untuk melihat perkara sebenar. Jika salah tak lama salah itu sembunyi ia akan diketahui juga.

Harap jangan lama perkara ini berada dalam kancah politik kerana kita semakin hampir dengan pilihanraya. Banyak kesukaran yang akan timbul nanti jika tidak dibendung segera.

Akar umbi jangan dipandang rendah. Mereka tahu buat kerja mereka. Lihatlah hasilnya nanti.


--
Posted By almahdha to Almahdha at 12/15/2011 08:48:00 PM

PANGLIMA PELUDAH

Panglima peludah
Kemarahan yang ditunjukkan tidak menunjukkan sifat sebagai seorang yang berpelajaran dan mempunyai pendidikan. Dia ni lebih kepada mengugut anak muda yang berani menurunkan bendera PM tidak siapa sangka anak muda yang berdemo itu berani dan tergerak hati menurunkan bendera PM.

Apa yang dilaungkan dalam sidang media itu sebenarnya tidak ada apa yang perlu ditakutkan kerana laungan itu bersifat ugutan kosong. Mereka ini mungkin diupah oleh orang tertentu untuk melihat bahawa rakyat marah dengan tindakan anak muda tadi.

Melihat kepada pengikut pengikut dia ni yang sama berada disidang media tidaklah berani sangat menunjukkan kegarangan seperti jurucakap. Mereka kelihatan hanya mengikut dan sebagai hiasan penyokong juucakap tadi.

Tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa sidang media itu hanya dibuat buat saja bukan bermaksud memerangi anak muda yang berdemo. Perkara ini akan diam selepas ini kerana tidak ada apa lagi hendak dilakukan. Mereka ini pun bukan berhajat meneruskan apa yang diucapkan hanya sekadar bertindak menjual nama.

Peluang bagi juru cakap dan pengikut menampilkan diri dalam berita dan menunjukkan bahawa mereka adalah diantara yang menjaga kehormatan PM.

Sayang sekali mereka menunjukkan sifat tidak matang dan gelojoh. Menambahkan kagi gambaran bahawa PM mempunyai penyokong tidak tinggi moralnya.--
Posted By almahdha to Almahdha at 12/19/2011 01:37:00 PM

BERSOPAN DALAM MENULISSaya tidak faham kenapa perlu mengeluarkan perkataan tidak sopan dalam tulisan bagi penulis blog. Kenapa budaya begini digunakan dalam masyarakat kita. Sepatutnya penulis blog lebih menghargai bahasa yang indah untuk memberitahu pembaca walau dalam nada kemarahan.

Banyak blog yang saya baca menggunakan perkataan buruk dan lucah bagi mencapai maksud perkaara hendak disampaikan. Dilihat kebanyakan tilisan mengambarkan penulis ini gila kepada seks. Setiap penulisan mereka tidak dapat ditinggalkan perkataan yang menggambarkan kerakusan dalam seks.

Dari tajuk lagi kita telah faham bahawa penulis ini memaki dan memarahi dengan menggunakan perkataan lucah. Walau itu menunjukkan penulis marah tapi susila dalam penulisan tidak menunjukan bahawa kita sebagai penulis yang menjaga kehormatan.

Sikap begini menunjukkan bahawa penulis seorang yang otak lucah. Banyak becakap pasal kelucahan dan mendorong terlibat dalam kelucahan. Sikap yang amat buruk.

Jangan mengajar pembaca menerima kemarahan dengan mengeluarkan perkataan lucah sebagai perkataan kemarahan penulis. Penulis bersopan, pembaca juga akan bersopan.


--
Posted By almahdha to Almahdha at 12/19/2011 01:58:00 PM

Kenyataan Media oleh wakil Majlis Pimpinan Negeri dan Jabatan Pilihanraya Parti KEADILAN Rakyat Pulau Pinang – YB Sim Tze Tzin

Kenyataan Media oleh wakil Majlis Pimpinan Negeri dan Jabatan Pilihanraya Parti KEADILAN Rakyat Pulau Pinang – YB Sim Tze Tzin

15 Disember 2011

Majlis Pimpinan Negeri Parti KEADILAN telah mengemukakan 15 point Memorandum kepada Jawatankuasa Pilihan Khas (PSC) berhubung dengan Penambahbaikan Proses Pilihanraya. Ini adalah hasil penyelidikan mendalam yang dijalankan oleh Parti KEADILAN Rakyat. Bersama-sama dengan Kenyataan media ini, dikepilkan memorandum yang berjumlah 53 mukasurat dan CD yang memaparkan ratusan ribu kes ragu.

Antara 15 cadangan utamaParti KEADILAN adalah seperti berikut:

1. Tiga sesi Debat Perdana antara calon Perdana Menteri dari Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional.

Debat Perdana mengenai dasar ini seharusnya disiarkan secara langsung dalam kesemua TV dan Radio milik kerajaan dan Swasta. Setiap sesi tidak harus kurang daripada 1 jam. Ini akan menjamin bahawa semua rakyat mempunyai maklumat yang sewajarnya apabila membuat pilihan.

2. Bersihkan Daftar Pengundi

Kami ingin menarik perhatian terhadap kes Kg Bagan Serai, Permatang Pauh yang mempunyai 91 pengundi didaftarkan dirumah bernombor alamat 1155 manakala 67 pengundi didaftarkan dirumah bernombor alamat 1138. (rujuk m/s 13-17)

3. Mereformasikan Undi Pos (m/s 40-42)

Kami ingin mengadukes DUN Batu Maung yang pengundi pos meningkat mendadak sebanyak 1400 undi dalam suku tahun ke-3 2011.

4. Penggunaan Dakwat Kekal. (m/s 43)

Kami telah sertakan bukti bahawa Majlis Fatwa telah menghalalkan penggunaannya pada 8 Ogos 2007. Oleh itu, SPR tidak lagi perlu untuk menunggu Fatwa sekali lagi.

5. Tempoh Kempen minimum 21 hari. (m/s 43)

6. Akses Media yang Adil. (m/s 45)

Kami ingin menonjolkan kes Mutiara FM yang merupakan satu-satu Radio untuk negeri Pulau Pinang. Sejak Kerajaan Pakatan Rakyat memerintah, tidak pernah seorang Exco Pakatan Rakyat dibenarkan wawancara dengan radio Mutiara FM. Tetapi semua pemimpin BN dibenarkan sehinggakan NGO-NGO berdemo anti Kerajaan Negeri diwawancara. Mengapa tidak diberi wawancara seimbang?

7. Kukuhkan institusi Awam (m/s 46)

8. Hentikan Rasuah Politik Wang (m/s 46)

Kami ingin mencadangkan system kewangan pilihanraya untuk parti politik ala Negara Jerman dimana kerajaan pusat akan menyalurkan kewangan untuk sebahagian daripada perbelanjaan parti politik

9. Hentikan Politik Kotor dan Lucah. (m/s 47)

10. Hentikan sekatan polis dan FRU semasa tempoh berkempen (m/s 47)

11. Pemantau Antarabangsa dan Tempatan dibenarkan. (m/s 48)

12. Tarikh Pilihanraya ditetapkan lebih awal secara rundingan bersama Ketua Pemimpin Pakatan Rakyat

Kami menyeru kerajaan BN menjamin kestabilan politik dan ekonomi dengan menetapkan tarikh PRU13 dengan lebih awal dengan cara bermuswarah dengan pemimpin Pakatan Rakyat umpamanya ketua Pembangkang supaya Parlimen dan Dewan Undangan Negeri Kerajaan Pakatan Rakyat dibubarkan sama sekali.

13. Deposit dikurangkan (m/s 51)

14. Umur layak Pengundi diturunkan ke umur 18 tahun (m/s 52)

15. Jangkamasa pameran pengundi dipanjangkan ke 21 hari. (m/s 52)

16. Pendaftaran Automatik menjadi pengundi selepas umur layak

Parti KEADILAN Pulau Pinang menerima baik beberapa cadangan yang baru diterima dalam Parliament, tetapi ingin menyeru supaya Pilihanraya hanya boleh diadakan selepas kesemua cadangan PSC dilaksanakan umpamanya cadangan hari ini di Pulau Pinang. Kerajaan UMNO/BN harus menunjukkan keikhlasan terhadap janji-janji Transformasi politik dan bukan sekadar berselindung disebalik PSC. Segala cadangan-cadangan PSC akan menjadi sia-sia jika parlimen dibubarkan dalam masa terdekat seperti diramalkan.

Parti KEADILAN Pulau Pinang juga ingin merakamkan rasa kesal terhadap kerajaan UMNO/BN atas kelewatan melaksanakan beberapa perubahan yang dianggap senang untuk dilaksanakan terutamanya akses media yang adil. Ini boleh dilaksanakan dengan serta merta.Adakah ini menunjukkan bahawa kerajaan BN langsung tidak berminat untuk memastikan Pilihanraya yang adil serta bebas?

YB Sim Tze Tzin

Jurucakap, Mewakili Majlis Pimpinan Negeri

Parti KEADILAN Rakyat Pulau Pinang

(function() { var d = document, w = window; w

PMX DEDAH ISU RASUAH. PN CUBA MAINKAN ISU. TAPI BELUM LAGI SAMAN. CUBA SAMAN, SUPAYA PMX BOLEH BAWA BUKTI.