Tiada penertrasi, dakwaan liwat terhadap Anwar harus diketepi
23/11/2009 8:11pm


KUALA LUMPUR 23 Nov. — Dakwaan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim berniat jahat dan tidak boleh diterima memandangkan ketiadaan penemuan perubatan berhubung penetrasi, Mahkamah Tinggi di sini diberitahu hari ini.


Peguam R.Sivarasa, yang mewakili Anwar berkata, bukanlah satu perkara baru bahawa untuk melakukan dakwaan liwat mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan, penetrasi merupakan perkara utama dan teras.


Beliau berkata, dalam kes ini, tiada bukti perubatan yang pasti bagi mencadangkan berlaku penetrasi ke dalam dubur pengadu, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.


"Berdasarkan laporan perubatan oleh pegawai perubatan dari Pusrawi yang mula-mula sekali memeriksa pengadu, dinyatakan bahawa dubur itu tidak berdarah, tidak cedera, tidak bernanah dan ia adalah bersih, kering serta kelihatan normal,” katanya, sambil menambah perkara itu turut disokong oleh laporan perubatan Hospital Kuala Lumpur yang menyatakan bahawa penetrasi tidak berlaku. - Bernama
Dakwaan Terhadap Anwar Satu Konspirasi Jahat
Pada 10 Mac, Anwar mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan meliwat Mohd Saiful Bukhari, 24, bekas pembantu peribadinya, di sebuah kondominium di Bukit Damansara di sini pada 27 Jun tahun lalu. Sivarasa turut berhujah bahawa dakwaan terhadap Anwar tidak berasaskan bukti sebaliknya berat sebelah, menyalahi undang-undang, berniat jahat, bermotifkan politik dan menyalahgunakan proses mahkamah. Beliau berkata mahkamah mempunyai hak dan kuasa sedia ada untuk membenarkan permohonan membatalkan atau menangguhkan dakwaan itu bagi mengelak pendakwaan yang menindas dan mempunyai niat buruk terhadap Anwar. Sivarasa berkata pembabitkan Peguam Negara, Gani Patail dalam kes itu jelas menunjukkan niat jahat terhadap Anwar, memandangkan beliau disiasat oleh Badan Pencegah Rasuah (kini SPRM) berikutan laporan polis terhadap beliau oleh Anwar membabitkan pemalsuan keterangan dalam insiden "mata lebam" ketika Anwar ditahan polis pada 1998.VIDEO TEMURAMAH BERSAMA BALA PART 1 OF 3

TEMURAMAH BERSAMA BALA-MALAYSIA TODAY PART 1
TEMURAMAH BERSAMA BALA- PENJARA TANPA JARING BESI PART 2
TEMURAMAH BERSAMA BALA-PIHAK POLIS BERTEMU BALA PART 3.
TEMURAMAH BERSAMA BALA-BALA MULA MERASAI HIDUP TERUMBANG AMBING PART 4

TEMURAMAH BERSAMA BALA-SAYA HANYA MAHUKAN KEHIDUPAN NORMALSAYAPART 5

TERJEMAHAN WRLR

RANGKUMAN BERITADIISLAMKAN BAPA SENDIRI

Surirumah S Banggarma atau nama Islamnya Siti Hasnah Vangarama Abdullah yang mendakwa status agamanya ditukar ketika kecil, adalah seorang Islam, kata Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP), Datuk Shabudin Yahaya.

Shabudin diminta mengulas kenyataan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) hari ini yang siasatannya mendapati Banggarma telah diislamkan bapanya sendiri sebelum dimasukkan ke Rumah Kanak-kanak Taman Bakti, Kepala Batas 20 tahun lalu.
"Terdapat dua keadaan, sama ada perkahwinan itu tidak sah atau suaminya diberikan peluang memeluk Islam. Hakim akan putuskan perkara ini,"katanya.
PILIHANRAYA DI TERUSKAN
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) gagal mendapat perintah untuk menangguhkan keputusan mengisytiharkan kerusi DUN Kota Siputeh di Kedah sebagai kosong.

Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) hari ini menolak permohonan SPR bagi mendapatkan perintah penangguhan itu tetapi suruhanjaya itu telah merujuk perkara berkenaan kepada Mahkamah Rayuan dengan mengemukakan satu lagi permohonan untuk perintah penangguhan.

ULASAN: UMNO YAKIN MENANG DI KAWASNNYA DENGAN MUKRIZ MUNGKIN MENJADI CALON ATAS KETOKOHAN DAN KAWASAN PEKATY BIRU.NAMUN BELUM LAWAN BELUM TAHU..LAWAN TETAP LAWAN,KERAAN KERAJAAN NEGERI ADALAH KERAJAAN PAKATAN RAKYAT....SEKIRANYA KALAH PASTINYA MEMALUKAN UMNO LAGI.
JANAGAN GANTUNG KES PERAK TIDAK BERTALI

IPOH, 23 Nov: PAS Perak mendesak supaya kes semakan keputusan SPR yang difailkan oleh Speaker Dun Perak, V Sivakumar yang digantung tidak bertali dan masih belum dibicarakan mestilah diputuskan segera.

Ketua Penerangan PAS Perak, Drs Khalil Idham Lim berkata, keputusan penghakiman kes Kota Seputeh oleh Mahkamah Tinggi perlu disemak oleh SPR yang sebelum ini menolak keputusan Speaker Dun perak.

Bagi beliau, SPR mestilah menyemak kembali keputusan silapnya dalam kes tiga Adun Perak itu dan memaklumkan kekosongan tiga kerusi tersebut secepat mungkin.

MANA NAK LETAK MUKA JIKA PILIHANRAYA KECIL /NEGERI INI AKAN MENGEMBALIKAN KEMENANGAN KEPADA PAKATAN RAKYAT

SABM IN PENANG


Saya Anak Bangsa Malaysia (SABM) held a forum at Hu Yew Siah school, Penang attracting about 70 participants. SABM invited speakers Fahmi Reza, Mustaqeem, Goh Kiat Peng and Dr Azmi Sharom. Subjects presented were "Sepuluh tahun sebelum merdeka", "Human beings, all born free and equal", "The founding of the nation : The truth" and "Nation in distress? Did we let it happen?".


Video by Jimmy Leow

(function() { var d = document, w = window; w

KERAJAAN GAGAL..KAU SEMBANG BAB BIJIK

  Orang sibuk pasal tak boleh beraya kat Kg angkara kegagalan kerajaan tebuk atap, ko plak sibuk sembang pasal bijik....