Abolish ISA protest in Trafalgar Square 26 June 2010Click on icon on bottom right of frame to toggle to full-screen mode – Photos by Danny Lim

anill netto blog.

SUKARELAWAN GAZA DI RACUN ARSENIK


29/06/2010 7:00pm

PUTRAJAYA 29 Jun – Sukarelawan Malaysia yang ditahan oleh tentera Zionis setelah flotila bantuan kemanusiaan ke Gaza diserang 31 Mei lalu mendakwa sukarelawan misi itu diracun dengan arsenik, yang dimasukkan dalam makanan diberikan kepada mereka sepanjang penahanan itu.

Ketua Misi Lifeline for Gaza Malaysia, Noorazman Mohd. Samsuddin berkata dakwaan itu terbukti benar apabila tiga sukarelawan dari Indonesia disahkan mempunyai kandungan arsenik yang tinggi dalam badan, sekembalinya mereka dari misi itu.

"Bagi sukarelawan dari Malaysia, setakat ini lima hingga enam sukarelawan sudah buat pemeriksaan kesihatan termasuk termasuk petugas media dari Astro Awani dan keputusan mendapati ia negatif.

"Baki sukarelawan yang masih belum membuat pemeriksaan kesihatan akan berbuat demikian dalam masa terdekat,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Perkongsian Pengalaman Bersama Sukarelawan Malaysia ke Gaza, di sini hari ini.

Arsenik adalah unsur bukan logam berwarna kelabu dan sangat beracun yang antara kegunaannya untuk menghasilkan racun perosak, ubat sapu dan peranti elektronik.

Dalam perkembangan lain, Noorazman berkata, satu lagi konvoi penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza akan dilaksanakan selepas Ramadan ini, dengan kira-kira 100 kapal bersedia untuk menyertainya.

Misi kali ini mungkin akan melibatkan penghantaran melalui darat, katanya. – Bernama


Waktu Solat Kuala Lumpur

Subuh 5:42
Zohor 13:18
Asar4
Maghrib 19:27
43
ANJING YANG MULIA BERKAKI 4 ANJING YANG HINA BERKAKI 2
BANYAK AGENDA POLITIK BN/UNO ....

ISU JUDI-MULA LULUS,KEMUDIAN TIPU,KEMUDIAN BARU KATA TARIK BALIK

ISU SURUHANJAYA PILIHANRAYA-KENAPA SPR TAK DAFTAR SEMUA.

ISU ZAID- KERANA PKR BANYAK ORANG BIJAK.KENAPA KETUA PEMUDA UMNO TAK DIANTIK KE SEBARANG JAWATAN--WARTAWAN KANTOI.


BRAVO PEGUAM NEGARA.....YE...YE...YE..JET DAH BOLEH TERBANGGG.....

Mesin jet Dicuri kembali M'sia

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak akan membayar pampasan kepada pihak yang di Uruguay untuk membawa kembali dua enjin pesawat F-5E ke Malaysia kerana mereka mencuri aset nasional.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata enjin pesawat pejuang milik Malaysia, kerana itu, kerajaan tidak bertanggung jawab untuk membayar ganti rugi walaupun enjin telah dibeli oleh sebuah syarikat antarabangsa yang berpusat di negara (Uruguay).

"Tidak ada pampasan perlu dibayar kerana enjin adalah aset yang dicuri dari Tentera Udara Diraja Malaysia (RMAF), dan kerajaan Malaysia mempunyai hak untuk mendapatkan mereka kembali," katanya selepas menyerahkan sijil kepada kakitangan Defence Services Asia (DSA 2010) Pameran dan Persidangan, di sini, Isnin.

Wahid juga didedahkan bahawa mesin telah dibawa kembali ke Malaysia setelah perundingan antara Hakim Mahkamah Agung Tan Sri Abdul Gani Patail dan pihak berkuasa Uruguay.

"Mesin 38 tahun dibawa kembali seperti kargo biasa dan akan dihantar ke bengkel yang telah dikenalpasti, untuk perbaikan akan," katanya namun menolak mengungkapkan saat mesin tiba di Malaysia. Wahid berkata, mesin tidak lagi untuk pesawat garis depan tetapi untuk pesawat yang digunakan dalam latihan.

Pada bulan Februari, Abdul Gani dilaporkan akan Uruguay membuat perjanjian untuk membawa kembali dua enjin F-5E yang dilaporkan hilang dari Sungai Besi pengkalan udara di Kuala Lumpur dan RMAF Skuadron 12 (Scorpion) pangkalan di Butterworth.

Pada kapal selam Scorpene kedua-dua negara itu, KD Tun Abdul Razak, Wahid berkata telah meninggalkan Sri Lanka dan diharapkan tiba di Malaysia.

BELI SEMUA DENGAN HARGA LEBIH....

SASTERAWAN NEGARA MAHU SIMPAN KARYA BELIAU DI LUAR NEGARA

A.Samad dalam laporan akhbar Ahad lalu yang mahu menempatkan khazanah sastera yang dimilikinya di sebuah rumah seni di New Zealand selepas kecewa terhadap layanan yang diberikan kementerian dalam menyediakan penempatan untuk khazanah seni itu.

Menurut A. Samad, menerusi rundingan bersama beberapa temannya di Negara Kiwi itu, beliau mendapati New Zealand lebih menghargai segala usaha penggiat seni termasuk sasterawan.

Kata sasterawan itu lagi, melalui pemerhatian bersama temannya yang bermastautin di negara itu juga mendapati golongan seni di sana lebih dihargai berbanding di negara ini yang disifatkan 'seperti tidak mahu kewujudan khazanah yang sudah dicipta menerusi golongan sasterawan'.

Berhubung cadangan A. Samad hendak membawa karyanya ke luar negara seperti New Zealand.


KOMEN RAIS

Kata Rais: "Saya masih ingat beberapa tahun lalu Pak Samad (A.Samad) 'balun' Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) atas isu royalti buku beliau."

"Dengan kementerian saya, beliau tidak ada isu royalti. Tapi atas nama perjuangan seorang seniman, rasanya kementerian sudah agak genap juga menjaga kepentingan seniman seperti Pak Samad. Senang-senang jemputlah minum teh," katanya.

Datuk Seri Dr. Rais Yatim menyuarakan rasa hairan tentang apa lagi yang dimahukan oleh Sasterawan Negara, Datuk A.Samad Said setelah terlalu banyak dibelanjakan oleh kerajaan untuk memperoleh bahan atau artifak seni budaya.


ULASAN

Maksud untuk menghargai karya saterawan ialah bukan dengan membeli buku-buku yang akhirnya menguntungkan orang tengah.Bukan semuanya di miliki oleh A.Samad said.Jika negara Kiwi itu sendiri mahu menyimpan khazanah sastera untuk generasi 100 tahun akan datang, maka ianya tidak akan berlaku di Malaysia.maka kerana itu kelak para sasterawan negara perlu ke New Zealand untuk mengkaji sastera/karya A.samad Said di sana.


Namun ulasan yang di kemukan oleh Rais yatim pula ialah mengenai kewangan .beliau tidak menimbulkan tentang bagaimana untuk menghargai karya seni anak tempatan , tetapi di ulas dengan bagaimana kerajaan membeli dengan memberi ganjaran kewangan.


ULASAN PAKAR BAKAR JAMBATAN


Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan itu yang menjawab kekecewaan A.Samad terhadap layanan kementerian beliau dalam menyediakan penempatan untuk khazanah sastera yang dimilikinya berkata, malahan buku-buku hasil karya sasterawan itu sendiri telah banyak dibeli oleh KPKK.

"Melalui Perpaduan Negara Malaysia, hampir RM485,000 buku-buku Samad tidak termasuk hasil tulisan sajaknya yang telah dibeli.

"Semasa pentadbiran Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KEKWA) dulu, kami juga telah membuat pembelian buku-buku beliau. Komen beliau menampakkan sangat pendirian yang sudah berubah.
KALAU SEMUA YANG LAMA DI BENAMKAN,DIRUNTUH,ATAS KEPENTINGAN YANG LAIN, KELAK MALAYSIA AKAN HANYA PUNYA BANGGUNAN PENCAKAR LANGIT TANPA BANGGUNAN LAMA YANG DI PULIHARA UNTUK KAJIAN MASA DEPAN ANAK-ANAK KITA.HE..HE...TAPI SEMUA FAHAM KENAPA IANYA TERJADI....MALAS ULAS...

SETIAUSAHA AGONG GERAKAN KEDAH DI HALAU WARGA EMAS


kiri para wartawa kanan marahkan harakah...

suruh guan eng letak jawatan...lu sapa aminah........


kena halau balik kedah....balik jaga dan tengok kedah....Setiausaha Kedah Tang Hing Lye yang mengkritik pentadbiran Lim Guan Eng kerana memberi peruntukan yang lebih kepada bumiputera di halau oleh para warga emas yang hadir di kawasan dataran pemidato penang.

Ini menyebabkan warga emas yang menjerit dalam bahasa Hikkien, memberitahu dan menjerit terhadap Tang agar “diam dan balik ke kedah”.

“Tempat ini adalah untuk DAP,” mereka berteriak, namun tang teruskan juga mendedahkan bahawa Lim tidak berlaku adil untuk masyarakat lain.

Tang mendakwa bahawa Lim telah memberi kemudahan yang terbaik kepada masyarakat melayu sebanyak RM24 juta melalui peruntukan jabatan agam islam negeri,. better treatment .

Sementara aminah..bekas ketua wanita PKR pula mendesak agar lim guan eng meletak jawatan dan mengadu bahawa semua aduan mengenai masyarakat di jelutong tidak diambil peduli.....Hang buat la aminah oiiiii.....


Apa-apa pun dah lama orang / kaum cina menolak parti GERAKAN.Sama saja macamana Umno lakukan selama ini dengan membiarkan sahaja Gerakan menguasai semua tanpa ada apa-apa usha membantu kaum Melayu. Bila DAP membantu kaum Melayu ,penyokong Umno memainkan peranan kononnya DAP menindas Melayu .Ini adalah contoh bagaimana Gerakan memainkan isu.Kepada penyokong Umno buka mata , telinga...gambar/ artikal : Lucia Lai/amiruddin

Anwar Kemuka Rayuan Di Mahkamah Persekutuan

PUTRAJAYA 28 Jun - Datuk Seri Anwar Ibrahim merujuk kepada Mahkamah Persekutuan bagi mendapatkan semua kenyataan termasuk saksi pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, selepas Mahkamah Rayuan menolak usahanya minggu lepas.

Rayuan kepada mahkamah tertinggi itu difailkan oleh peguamnya Karpal Singh tengah hari Isnin.

Pada Jumaat lalu, Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi pada 12 Mei tahun ini yang menolak rayuan Anwar bagi mendapatkan dokumen-dokumen itu.

Anwar, 63, mahukan kenyataan-kenyataan yang mendakwa wujud percanggahan dalam testimoni Mohd Saiful semasa perbicaraan dan dakwaan liwat yang dibuat ke atasnya.

Katanya Mohd Saiful telah memberi keterangan bahawa dakwaan liwat terhadapnya berlaku tapa kerelaannya tetapi Anwar didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun

Keseksaan iaitu mengadakan hubungan seksual secara rela.

Anwar didakwa meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur, antara 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

Jika sabit kesalahan, Anwar boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat.

Perbicaraan disambung 14 Julai.

Bernama

HAPUSKAN JUDI..

GMJ: Dakwaan Vincent Tan bagaikan meludah ke langit

June 29, 2010

KUALA LUMPUR, 29 Jun — Tan Sri Vincent Tan yang dikatakan mendakwa usaha mereka mendapatkan semula lesen aktiviti pertaruahn sukan gagal, antara lain kerana protes Pakatan Rakyat, diminta tidak menyalahkan pihak lain sebaliknya mencari sumber bisnes alternatif dengan mengambil kira persekitaran sosioekonomi semasa.

Nasihat ini diberikan oleh Gerakan Rakyat Membantah Judi (GMJ), badan yang dianggotai 40 pertubuhan bukan kerajaan dan sayap komponen Pakatan Rakyat.

Setiausaha GMJ Suhaizan Kaiat berkata, mengambil kira pandangan pengerusi Kumpulan Berjaya itu, kewujudan bookie haram dalam negara adalah berpunca daripada penguatkuasaan lemah dan permintaan judi yang memberangsangkan.

“Permintaan yang tinggi terhadap judi adalah datangnya daripada rangsangan syarikat-syarikat judi itu sendiri.

“Syarikat judi yang diberi lesen oleh kerajaan yang telah memberi peluang kepada rakyat berjudi dan menyebabkan mereka ketagih judi,” kata beliau.

Beliau yang juga Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS berkata jika negara ini bersih daripada judi, penguatkuasaan undang-undang yang ketat dan rakyat terdidik membenci judi maka tiadalah permintaan terhadap judi seterusnya bookie haram tidak akan wujud dalam negara.

“Ini bermaksud salah satu punca kehadiran bookie haram itu sendiri berpunca daripada aktiviti judi yang dihalalkan oleh kerajaan.

“Oleh kerana syarikat Berjaya mempunyai pelaburan judi yang besar maka tuduhan Tan Sri Vincent Tan itu bagaikan meludah ke langit,” kata beliau.

Suhaizan menambah Tan harus melihat kehendak rakyat khususnya anak muda Malaysia sudah berubah sekarang.

Grab a Celcom Blue Bear(TM) and stand to walk away with RM10,000!

“Mereka mahu melihat negara ini bebas daripada nilai-nilai yang tidak sihat. Anak muda Malaysia menolak rasuah, salah guna kuasa, pembaziran, perjudian dan lain-lain lagi.

“Oleh itu pelaburan syarikat Berjaya dalam perjudian sudah tidak sesuai di Malaysia pada masa kini dan akan datang.

“Tan Sri Vincent Tan perlu mencari pelaburan lain di negara ini yang boleh memacu negara ini menjadi sebuah negara yang maju, aman dan damai,” katanya lagi.

Sehubungan itu kata beliau, GMJ akan meneruskan kempen tahap kedua iaitu Kempen Tak Nak Judi ke seluruh negara bagi mendesak kerajaan mendidik masyarakat membenci judi, memperketatkan penguatkuasaan undang-undang judi, mengurangkan lesen judi dan melancarkan Kempen Tak Nak Judi, Sabtu ini.

Suhaizan mengulas laporan The Malaysian Insider semalam yang memetik penganalsis aktiviti pertaruhan sukan berkata, Tan mendakwa bookie haram membiayai kempen untuk menggagalkan rancangan Kumpulan Berjaya daripada memperoleh lesen pertaruhan sukan, dan kini menunggu masa yang sesuai untuk menghidupkan usaha itu.

Pengerusi Kumpulan Berjaya ini juga mendakwa Pakatan Rakyat wajar dipersalahkan atas keputusan pentadbrian Najib menarik balik keputusan mengeluarkan lesen minggu lalu.

Tan mendakwa bookie haram telah membelanjakan antara RM100 hingga RM300 juta untuk menjejaskan usaha memperkenalkan perjudian sukan di negara ini.

Tan dipercayai mengatakan perkara ini ketika majlis makan tengah hari bersama kira-kira 40 penganalisis pertaruhan di ibu negara.

Sebelum ini Kumpulan Berjaya menyatakan bahawa kerajaan telah mengeluarkan semula lesen bagi membolehkan Ascot Sports Sdn Bhd milik Tan selepas lesen asal telah dibatalkan oleh kepimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Jumaat lalu, kerajaan mengambil keputusan untuk tidak mengeluarkan lesen pertaruhan sukan kepada Ascot Sports.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata keputusan itu dibuat setelah mengambil kira pandangan pelbagai pihak yang jelas menunjukkan bahawa sebahagian besarnya tidak bersetuju lesen itu dikeluarkan.

Najib yang juga Presiden Umno berkata keputusan itu dipersetujui dengan sebulat suara oleh anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno yang bermesyuarat Jumaat lalu.

(function() { var d = document, w = window; w

Anwar doesn’t rule out possibility of working with Umno