MGID

ANTI ISA DICANTAS-PRO ISA DIBENARKAN- DIMANA KEADILAN DEMOKRASI PEMERINTAH


KUALA LUMPUR-Lebih 20 ribu rakyat menyertai GMI yang di anjurkan hari ini.Malah ada yang mendakwa ianya mencapai sasaran 100,000 berdasarkan kumpulan yang berpecah di beberapa tempat di Kuala Lumpur.

Namun berlainan pula rancangan yang dianjurkan juga oleh pihak pro ISA yang disaat akhir menyertai perhimpunan.Jika perkara ini tidak di provokasi oleh puak pro ISA,sudah tentu perhimpunan ini akan berjalan aman.Polis menahan di 41 lelaki 37 wanita ditahan termasuk pelajar.

Menurut Menteri Di JPM Dato Nazri Aziz menyatakan bahawa selagi kerajaan Bn memerintah akta tersebut akan diteruskan.Para pemimpin Pakatan Rakyat DSAI,Presiden PAS Dato Hj Hadi Awang dan Pengerusi DAP Lim KIt Siang tidak dapat menyerahkan memorendum kepada Yang di Pertuan Agong, dan kemudiannya berpatah balik ke ibupejabat PAS di kuala Lumpur.

Namun dalam masa yang sama agak memeranjatkan apabila pihak polis membenarkan penasihat undang-undang yang pro ISA Mohd Khairul Azamdin, untuk terus melepasi pagar polis untuk menyerah memorendum ke pihak istana yang menyokong akta yang menahan tahanan tanpa bicara itu.


Menurut Salehuddin Ayub , memang kita merancang ini sejak sekian lama, namunia nya perhimpunan aman.Namun apabila ada pihak yang satu lagi cuba untuk masuk campur,polis mula memberi amaran yang menyaksikan bahawa kejadian ini cuba di provokasi untuk kepentingan kerajaan.


200 ditahan berhimpun secara haram(?????)

01/08/2009 5:22pm
KUALA LUMPUR 1 Ogos - Kira-kira 200 orang yang mempunyai kaitan dengan perhimpunan haram Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ditahan di sekitar ibu negara sehingga pukul 4 petang ini, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.


Beliau memberitahu Bernama bahawa keadaan di ibu kota buat masa ini terkawal.
Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Wira Mohammad Sabtu Osman sebelum ini berkata, antara lokasi tangkapan ialah berhampiran Masjid Negara, Padang Merbok, Dataran Merdeka, Pasar Seni, Istana Negara, Masjid Jamek dan kompleks membeli belah Sogo.


Badan bukan kerajaan (NGO) iaitu Gabungan Mansuhkan ISA (GMI), yang membantah undang-undang itu mengadakan perhimpunan di ibu negara hari ini bagi menyatakan pandangan mereka berhubung perkara itu.

Polis terpaksa melepaskan gas pemedih mata bagi menyuraikan kira-kira 10,000 orang yang menyertai perarakan Gerakan Mansuh ISA (GMI) itu.
Majlis Permuafakatan Ummah (Perwaris) yang sebelum ini merancang mengadakan perhimpunan di Pasar Seni menyokong ISA dikekalkan, membatalkan perhimpunan mereka kerana akur dengan arahan.


Jurucakap kumpulan itu Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berkata Pewaris hanya akan menghantar kira-kira 10 wakil untuk menyerahkan memorandum menyokong ISA kepada Yang di-Pertuan Agong.

— BERNAMA

(function() { var d = document, w = window; w

CERITA MATA LEBAM ANWAR ANGKARA TUN/ANWAR DI PUKUL [PIDATO DATUK EZAM GE...