SOI LEK KATA ADA PEMIMPIN UMNO TIDAK CERDIK

MISTERI LAPORAN AWAL YANG HILANG

Pada tahun 2008, polis menggeledeh rumah saya untuk mencari laporan medikal di hospital PUSRAWI, Malaysia Today yang menerbitkan dan yang menyatakan bahawa Bukhari Azlan's bahawa Anwar Ibrahim melakukan sodomi keatas Mohd Safool Bukhari dia. Saya juga dibawa untuk disoalsiasat berkaitan dengan laporan tersebut. Dua tahun kemudian dan bahawa laporan medikal sekarang dikatakan hilang dan pihak pendakwaraya menyatakan bahawa laporan tersebut tidak sama seperti yang di dakwa. Yah, mungkin kita boleh mempublikasikan itu demi badan kehakiman.

THE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin

Pemimpin oposisi Anwar Ibrahim telah menuduh bahawa penuntutan dalam kes sodomi itu telah berbohong atas adanya laporan awal awal setelah tiga doktor telah memeriksa Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Pendakwaraya II Mohd Yusof Zainal Abiden telah mengaku di mahkamah dia tidak tahu dari laporan awal.

Namun, kesaksian/keterangan Dr Mohd Razali Ibrahim hari ini menunjukkan ada laporan awal, yang dibuat sebelum laporan 13 Julai lengkap yang ditawarkan sebagai bukti.

"Ini menunjukkan pihak pendakwaraya telah berbohong dan mendukung argumen kita yang seharusnya diberikan kepada kami sebelum perbicaran.Kami tidak ingin tahan perbicaran, tapi sepertinya mereka (pendakwaraya), "kata dia. -- Malaysiakini - Malaysiakini

*********************************** ***********************************

Pemeriksaan silang/balas Hospital Kuala Lumpur Dr Mohd Razali Ibrahim kembali lagi hari ini setelah peguambela gagal untuk mendapatkan catatan klinikal asli, tapi diberi 10 Julai 2008, laporan perubatan sebagai gantinya.

Peguam Karpal Singh dapat melanjutkan upaya pertahanan untuk mengakses catatan klinis dengan mendapatkan Dr Razali untuk lihat ketika menjawab pertanyaan selama pemeriksaan silang-nya setelah melakukan beberapa kali gagal kemarin.

Karpal hanya dapat mengakses MAKLUMAT yang terkandung dalam catatan jika salah satu saksi memohonnya , setelah putusan hakim Pengadilan Tinggi Mohamad Zabidin Mohd Diah kemarin menolak aplikasi pertahanan untuk dokumen.

Catatan berisi PErincian dari pemeriksaan tiga jam yang dilakukan oleh Dr Razali dan dua lainnya doktOr - ahli patologi Dr Siew Sheue Feng dan PAKAR bedah Dr Khairul Nizam Hassan. -- Malaysiakini - MalaysiakiniMESYUARAT DEWAN UNDANGAN NEGERI


MESYUARAT DEWAN UNDANGAN NEGERI

Adalah dimaklumkan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri bagi Mesyuarat Kedua Penggal Yang Ketiga, Dewan Undangan Negeri Yang Kedua Belas akan diadakan pada:-

1 hb. November 2010

2 hb. November 2010

8 hb. hingga 12 hb. November 2010

Pimpinan Pas di semua peringkat Pulau Pinang dijemput hadir dan dapat gambaran sebenar maklumat terkini kerajaan Pulau Pinang.Sila hubungi Saiful untuk mendapat maklumat dan hadir ke Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.

Daftar pengundi baru naik mendadak, paras mirip pra-PRU 2008


TERKINI @ 05:50:17 PM 28-10-2010
October 28, 2010
Peningkatan bilangan pendaftar baru menandakan orang ramai sudah “dijangkiti” demam pilihan raya. — gambar fail
KUALA LUMPUR, 28 Okt — Seramai 246,962 orang telah mendaftar sebagai pengundi baru sepanjang tempoh suku ketiga tahun ini — antara Julai hingga September lalu — paras mirip suasana setahun sebelum pilihan raya umum 2008.

Perkembangan itu menandakan orang ramai juga sudah “dijangkiti” demam pilihan raya ketika banyak pihak meramalkan pilihan raya umum ke-13 akan diadakan pertengahan tahun depan.

Sepanjang 2007 — tahun demam pilihan raya umum ke-12 — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerima purata 300,000 permohonan setiap suku tahun.

Jumlah semasa itu juga lebih tinggi berbanding 191,970 permohonan baru yang diterima sepanjang suku kedua tahun ini iaitu antara April dan Jun.

Pada suku pertama iaitu Januari dan Mac lalu, suruhanjaya menerima 157,327 permohonan.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof yang turut mengakui peningkatan dalam jumlah pendaftar baru berkata, ia merupakan satu trend biasa atau normal menjelang pilihan raya umum.

“Biasanya jumlah pengundi baru akan meningkat ketika menghampiri atau menjelang pilihan raya umum, saya gembira dengan peningkatan ini,” kata beliau sambil menambah, peningkatan ini membabitkan semua pendekatan yang digunakan untuk mendaftar pemilih-pemilih baru.

“Kesemua pendekatan seperti penggunaan penolong pendaftar, pejabat pos, kaunter-kaunter SPR... semuanya memperlihatkan peningkatan jumlah pengundi baru yang didaftarkan,” katanya.

Jelas beliau, kadar pendaftaran pengundi baru akan menurun selepas sesuatu pilihan raya umum.

“Ini trend normal,” katanya.

Ketika ditanya sama ada SPR menjangkakan peningkatan dua kali ganda pada suku keempat tahun ini berbanding tempoh Julai hingga September, Abdul Aziz: “Sukar untuk dijangkakan, tetapi saya gembira dan berharap boleh mencapai tahap itu.”

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini, SPR berkata, dalam tempoh yang sama — Julai dan September lalu — seramai 32,494 pemilih sedia ada memohon pertukaran alamat pusat mengundi.

Rang Daftar Pemilih Tambahan bagi suku tahun ketiga 2010 telah mula dipamerkan sejak semalam sehingga 2 Novemver di 997 tempat pameran di seluruh negara, kata SPR.

Mereka yang baru memohon menjadi pemilih atau pemilih berdaftar yang telah memohon untuk pertukaran alamat pusat mengundi dinasihatkan untuk menyemak rang tersebut.

“Mana-mana warganegara yang baru mendaftar sebagai pemilih tetapi mendapati nama mereka tidak tersenarai dalam Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Ketiga 2010, boleh membuat tuntutan dengan menggunakan Borang B,” kata kenyataan itu lagi.

Sementara itu, bagi mana-mana pemilih berdaftar di satu-satu bahagian pilihan raya yang hendak membuat bantahan ke atas kemasukan nama mana-mana orang dalam rang itu boleh membuat bantahan dengan mengisi Borang C.

Antara tempat pameran rang daftar pemilih ialah Pejabat Pilihan Raya Negeri (14 tempat), Pejabat Pos Berkomputer (457 tempat), kompleks atau pejabat kerajaan (103 tempat), Pejabat Daerah atau Pejabat Tanah (157 tempat), Majlis Daerah atau Perbandaran (52 tempat), Dewan Serbaguna, Rukun Tetangga, Balai Raya, Kompleks Penghulu, Dewan (183 tempat) dan lain-lain tempat (30 tempat).

Selain itu, SPR juga turut mempamerkan nama-nama pemilih yang akan dikeluarkan daripada Daftar Pemilih.

“Asas SPR mengeluarkan nama pemilih berkenaan daripada Daftar Pemilih ialah kerana mereka ini didapati telah meninggal dunia, lucut hak warganegara dan telah bersara daripada Angkatan Tentera atau polis yang bermakna telah hilang kelayakan sebagai seorang pemilih pos dan sebagainya,” kata SPR.

Justeru, SPR memohon kerjasama waris untuk melaporkan kematian kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dengan segera serta membawa permit mengubur sebagai bukti kematian bagi membolehkan JPN mengeluarkan Sijil Kematian kepada waris.

“Tanpa memperoleh pengesahan daripada JPN bahawa seseorang pemilih itu telah pun meninggal dunia, SPR tidak mempunyai kuasa untuk mengeluarkan nama-nama pemilih berkenaan daripada pengkalan data Daftar Pemilih,” kata kenyataan itu.

SPR juga menasihatkan pemilih-pemilih berdaftar untuk membuat semakan maklumat pendaftaran pemilih bagi memastikan pemilih-pemilih ini didaftarkan di lokaliti yang betul.

Bagi pemilih-pemilih berdaftar yang sudah bertukar alamat tempat bermastautin, mereka digalakkan membuat permohonan pertukaran alamat pusat mengundi bagi membolehkan mereka mengundi di satu pusat mengundi berdekatan dengan tempat kediaman masing-masing.

Permohonan pertukaran alamat pusat mengundi boleh dibuat di mana-mana pejabat pos berkomputer, kaunter-kaunter bergerak SPR, kaunter ibu pejabat SPR di Putrajaya atau di kaunter-kaunter pejabat pilihan raya negeri.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari laman web SPR atau menghubungi ibu pejabat SPR di talian 03-88856500 atau melalui faks 03-88889117 atau menghubungi mana-mana pejabat pilihan raya negeri.

Kes liwat: Rektum Saiful ‘kosong’, kata pakar bedah

Kes liwat: Rektum Saiful ‘kosong’, kata pakar bedah

October 28, 2010
Dr Razali berkata rectum Saiful kelihatan kosong semasa diperiksa. — gambar fail
KUALA LUMPUR, 28 Okt — Pakar bedah Am Dr Razali Ibrahim yang memeriksa Mohd Saiful Bukhary Azlan untuk mengenal pasti kesan-kesan diliwat memberitahu mahkamah, beliau mendapati rektum pengadu itu “kosong.”

“Rektum kelihatan kosong, jadi saya mencatatkan sebagai kosong,” kata pegawai perubatan dari Hospital Kuala Lumpur (HKL) ini ketika disoal balas oleh peguam pasukan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Sankara Nair.

Razali juga memberitahu, pemeriksaan dubur dijalankan pada 28 Jun 2008 bukan pemeriksaan klinikal yang pertama dikendalikan ke atas Saiful.

Disoal bertubi-tubi oleh Sankara, beliau yang kini berkhidmat dengan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) mengaku, bukan mudah untuk menjalankan pemeriksaan “proctoscopy” ke atas Saiful meskipun dengan menggunakan bahan pelincir.

Penggunaan sebarang instrumen secara tiba-tiba di dubur boleh menyebabkan kecederaan ke atas bahagian-bahagian yang sensitif, kata Razali.

Pada akhir Jun 2008, Saiful mengunjungi Hospital Pusrawi, pusat perubatan swasta, untuk pemeriksaan ekoran sakit di bahagian dubur sebelum dirujuk kepada HKL.

Laporan perubatan dari Pusrawi, yang bocor tahun lalu, mendedahkan bahawa Saiful tidak buang air besar selepas dia diliwat.

Semalam, Razali tegas dengan pendiriannya untuk tidak merujuk nota klinikal bagi menyegarkan ingatannya.

Walaupun diasak berulang kali oleh Karpal, Razali mendesak bahawa beliau tidak merujuk nota yang diambil semasa pemeriksaan perubatan ke atas Saiful selama tiga jam pada malam 28 Jun 2008.

Mahkamah Tinggi kemudian menolak permohonan lisan Karpal, yang mewakili Anwar, untuk mendapatkan nota mengenai sejarah dan pemeriksaan perubatan ke atas Saiful.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah dalam penghakimannya berkata pasukan pembelaan tidak berhak mendapatkan nota-nota tersebut kerana ia tidak dirujuk oleh Razali dalam pemeriksaan utama oleh pihak pembelaan.

Anwar didakwa meliwat Mohd Saiful Bukhari, 25, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No. 99 Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di sini, antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

HARUSSANI DIMANA DIKAU

Skrip lama isu agama, kerjasama PAS-DAP muncul lagi di Galas

Skrip lama isu agama, kerjasama PAS-DAP muncul lagi di Galas. Isu lapok ini dugunapakai semula oleh Umno dalam setiap pilihanraya.

October 28, 2010
Kain rentang mempersoalkan kerjasama DAP-PAS dan pendirian Pengerusi DAP Karpal Singh yang digantung di kawasan Gua Musang. PAS dakwa taktik itu digunakan oleh BN.

GUA MUSANG, 28 Okt — PAS menuduh Barisan Nasional (BN) sanggup melakukan apa sahaja bagi mencari kemenangan termasuk menggunakan isu agama sebagai alat dalam kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Sebagaimana pernah disaksikan ketika beberapa pilihan raya terdahulu termasuk di Hulu Selangor, kerjasama PAS dan DAP di bawah Pakatan Rakyat muncul lagi kali ini.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan Abdul Fatah Harun berkata, BN akan menggunakan isu agama untuk menjatuhkan PAS dan mendapatkan sokongan daripada pengundi.

“BN bukan sahaja akan gunakan isu agama untuk jatuhkan PAS tetapi sanggup gunakan apa sahaja cara dan isu termasuk isu perkauman.

“Bukan ada peraturan dalam BN, bagi mereka semuanya halal.

“Ini menunjukan BN sudah ketandusan isu apabila sanggup menggunakan isu agama dalam kempen mereka. Kita sudah tahu budaya BN, mereka sanggup gunakan agama untuk jatuhkan lawan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai satu kain rentang yang dipamerkan di tepi jalan tertulis “’Karpal Singh Hina Perjuangan Islam’, Kenapa PAS masih menyokong DAP (Harbi)?”

Kain rentang itu juga mempamerkan laporan akhbar yang dibuat oleh Karpal Singh bertajuk “Mahu wujudkan negara Islam langkah mayat kami dulu — Karpal Singh”.

Dalam ceramah pertama kelmarin selepas kempen bermula, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan, parti itu dan DAP menjalankan kerjasama selama ini adalah untuk membawa perubahan kepada negara.

Dalam mencapai matlamat itu kata beliau, Parti Keadilan Rakyat (PKR) menjadi “jambatan” antara kedua-dua parti komponen Pakatan Rakyat itu.

“Walaupun DAP bukan parti Islam tapi PAS menjalin kerjasama dengan DAP kerana mahu melakukan perubahan terhadap pimpinan kerajaan sekarang,” kata beliau.

Kerjasama PAS dan DAP menjadi kritikan Umno termasuk ketika Perhimpunan Agung Umno minggu lalu.

Abdul Fatah juga berkata isu yang dibangkitkan ini adalah perkara lama dan rakyat sudah mengetahui perkara sebenar kerjasama antara PAS dan DAP.

“Itu cerita lama, buat apa nak bangkitkan perkara lama. Kalau nak bangkitkan juga susahlah.

“Terpulang kepada BN nak buat macam mana pun, ia tidak beri kesan kepada PAS. Rakyat sudah tahu perkara itu, mereka sudah cerdik. Saya percaya mereka tidak akan tertipu dengan taktik BN ini,” katanya.

Kerusi Galas kosong berikutan kematian penyandangnya dari PAS, Che Hashim Sulaima, 46, pada 27 September lepas akibat barah. Pengundian diadakan 4 November ini.

Pilihan raya kecil kerusi DUN Galas menyaksikan pertarungan satu lawan satu yang mana BN meletakkan Setiausaha Umno Gua Musang Abdul Aziz Yusoff manakala PAS pula menurunkan pemangku Yang Dipertua PAS Gua Musang Dr Zulkefli Mohamad.

Tambah Abdul Fatah, PAS dan BN sepatutnya berperang dengan menggunakan isu, bukan menggunakan agama sebagai alat untuk menjatuhkan lawan.

“Kalau sebelum ini BN kata PAS ketandusan isu tapi sekarang nampaknya lain pula ceritanya.

“Jadi mari kita lawan siapa yang mempunyai lebih banyak isu, tengok siapa yang menang,” katanya.

LAPORAN PAHANG DAILY DI NAFIKAN OLEH HJ SUHAIMI SAID

TEMUBUAL BERSAMA HJ SUHAIMI SAID:


wrlr: Betulkah Tn Hj melepaskan jawatan?

Hj Suhaimi Said: Eh dimana sdr dengar dan baca??

wrlr: Dalam Pahang Daily

Hj Suhaimi Said: Eh tak ada pula saya buat sebarang press Conferen mengenai sebarang perletakan jawatan.Semalam pun banyak yang telefon saya...saya kira laporan ini tak betul ...dia tak telefon saya pun.....

Panas: Pengerusi Biro Felda Dan Hal Ehwal Orang Asal PKR Pahang, "Suhaimi Said" Mengumumkan Perletakkan Semua Jawatannya Daripada Negeri !

Berita paling panas yang diterima hari ini ialah berhubung dengan perletakkan jawatan Hj.Suhaimi Said (foto), daripada kepimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Negeri Pahang. Khabarnya, SMS berhubung perkara itu sudah dihantar dan disebarkan mulai semalam. Tidak dapat dipastikan apakah punca yang menyebabkan beliau melepaskan jawatannya. Sebelum ini, PKR Pahang pernah dikejutkan dengan perletakkan jawatan Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail sebagai Timbalan Pengerusi II PKR Pahang. Beliau bagaimana pun menang jawatan Ketua Cabang Indera Mahkota baru-baru ini. Perletakkan jawatan beliau telah mendapat liputan meluas media massa, hingga ada yang menyangkan Azan akan meninggalkan PKR ketika itu. Namun, khabar angin itu tidak berlaku apabila Azan masih terus selesa menjadi Ketua Cabang berkenaan. Beliau menang mengalahkan Razali Alias (Setiausaha Kerja PKR Pahang) dengan majoriti tipis 35 undi dalam pemilihan 2010 itu. Kini, jika benar andainya Hj. Suhaimi Said juga melepaskan jawatannya maka sudah pastilah ia merupakan satu tamparan hebat buat PKR Pahang sebenarnya. Apa tidaknya, Hj.Suhaimi ialah Ketua Cabang Kuala Krau dan merupakan Pengerusi Biro Felda & Orang Asal PKR Pahang. Menurut sumber, beliau juga seperti Azan hanya melepaskan jawatan peringkat negeri sebaliknya masih meneruskan hubungan dengan pusat. Malah, beliau juga memegang jawatan yang sama di peringkat pusat sebenarnya. Jika Azan, membawa keluar Cabang Indera Mahkota untuk berada dibawah pusat maka apakah Hj.Suhaimi akan mengikut jejak langkah yang sama agaknya?. Inilah yang menjadi persoalan sekarang ini. Di fahamkan, Hj.Suhaimi mungkin berbuat demikian selepas beliau kecewa akibat dikritik hebat oleh pimpinan dan ahli PKR Pahang selepas dia begitu lantang menyatakan pendiriannya secara terbuka untuk menolak Datuk Zaid Ibrahim sebagai Timbalan Presiden PKR dalam pemilihan 2010 ini. Hj.Suhaimi adalah merupakan penyokong tegas seorang lagi calon iaitu Azmin Ali. Beliau begitu berani menyatakan penolakannya terhadap Zaid di pentas ceramah dan menerusi laman sembang sosial di Facebooknnya. Mungkin itu yang menyebabkan beliau mengambil keputusan demikian agaknya?.

[Jika benar keputusan ini, maka ia pasti mengejutkan ramai pihak terutamanya penyokong Pakatan Rakyat dan PKR di Pahang. Tambahan pula Hj.Suhaimi dilihat sebagai salah seorang pemimpin lama yang banyak berjasa kepada politik pembangkang di Pahang. Biarpun beliau pernah menjadi "katak lompat" sebelum bersama PKR, namun pengaruhnya tidak harus dinafikan. Namun, ramai pihak yang dihubungi menyatakan bahawa mereka amat menyokong perletakkan jawatan Hj.Suhaimi itu. Menurut mereka, Hj.Suhaimi terlalu bernafsu dan terlampau excited berkempen bagi pihak Azmin Ali hingga menimbulkan kebenciaan dikalangan yang lainnya. Sikap beliau yang gemar mencemuh dan mengutuk Zaid itu amatlah mengecewakan ramai pihak. Tambahan pula beliau mengaku bersahabat dengan Zaid sejak sekian lama. Beliau mahu Azmin dinobatkan sebagai Timbalan Presiden PKR dan tidak mahu Zaid naik atas alasan pemimpin itu gemar mengkritik pucuk pimpinban parti terutamanta Anwar Ibrahim sendiri. Bagi Hj.Suhaimi dia lebih gemar Azmin Ali yang mungkin pandai "mengipas Anwar" agaknya. Hj.Suhaimi yang sebelum ini beriya-iya mahukan Dato' Fauzi bertanding jawatan Majlis Pimpinan Negeri (MPN) akhirnya terpaksa akur apabila pemimpin terbabit tidak bersedia untuk itu. Team beliau yang disokong oleh Man Kadir (Temerloh) dan beberapa kerat pemimpin AMK Pahang itu kini sedang sibuk menghentam serta mengutuk mana-mana pihak yang menyokong Zaid Ibrahim. Malah, team mereka sanggup mengeluarkan perkataan berbaur lucah demi melempiaskan hawa nafsu politik mereka].

Najib mengabaikan protes anti-menara yang mana bahaya bagi kerajaannya

Terjemahan :WRLR

Para analis telah memperingatkan bahawa mengabaikan tumbuh anti Menara Warisan 100-tingkat di Facebook dapat mengikis sokongan BN) mendukung Barisan Nasional's (di kalangan generasi muda dalam pemilihan umum.

Hampir 200.000 rakyat Malaysia telah mendaftarkan protes mereka terhadap (PNB) projek gedung pencakar langit bernilai 5 billion dengan menggunakan duit Permodalan Nasional Berhad di jejaring sosial (facebook) yang luas di tengah spekulasi bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dapat panggilan untuk mengadakan pilihanraya dalam enam bulan ke depan.

Jumlah fans/sokongan pada "1M Malaysia menolak menara warisan 100 tingkat " di dalam fecebook di mana ianya bermula dari saat perdana menteri melancarkannnya dalam bajet belanjawan 2011 baru-baru ini.

"Najib dapat mengabaikannya tetapi itu adalah bahaya bahwa ia mengabaikan oposisi," kata analis politik James Chin The Insider Malaysia.

" katanya, seraya menambahkan bahawa pengguna Facebook cenderung kepada orang-orang muda."

Hingga saat ini, ada 8.679.160 pengguna di Malaysia yang merangkumi 33,18 per persen dari populasi negara itu, menurut situs statistik dapat disebut Facebakers.com.

Para kelompok yang berusia 18-24 tahun terdiri dari 38 persen dan kelompok usia 25-34 tahun terdiri dari 33 persen, sebesar 71 persen dari populasi rakyat Malaysia.

Dengan pemilih Malaysia lebih dari empat juta berhak untukmengundi tapi masih belum mendaftar,para parti politik berlumba untuk mendapatkan mereka pada daftar pemilih.

Tahun lalu, UMNO mendaftar jumlah tertinggi pemilih baru iaitu 24.818, diikuti oleh DAP dengan 17.756 dan PAS dengan 16.987, menurut Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (EC).

Komisi Eropa juga menyatakan bahwa saat ini terdapat 11.381.193 pemilih terdaftar nasional, dengan 191.970 pemilih baru yang terdaftar selama suku kedua tahun ini.

Chin, seorang profesor Universiti Monash, menunjukkan bahawa menulis dari protes online akan melemparkan "cahaya buruk pada gambar Najib" sebagai perdana menteri yang telah cuba membawa berbagai idea di masa pentadbirannya.

"Ini akan terlihat buruk seperti dia seorang yang munafik karana dia meminta orang untuk menyarankan sesuatu akan tetapi tidak mendengarnya," katanya,

Pada tanggal 24 Agustus, perdana menteri telah membuat satu posting penyataan pada halaman Facebook-nya berjudul "Najib Razak" memanggil semua orang Malaysia untuk menyumbangkan ide-ide untuk Anggaran Belanjawan 2011.

Dia juga menyatakan bahawa pada halaman Facebook, yang memiliki 450.112 penggemar pada hitungan terakhir, bahawa ada minat yang yang mendalam meyokong menara Warisan Merdeka.

"Melihat minat online yang kuat menyokong pembinaan banggunan Warisan Merdeka . Bangunan ini akan membawa keuntungan ekonomi yang besar bagi kita semua. "kata Najib pada tanggal 20 Oktober.

Para penggemar Sebagian besar halaman anti-Merdeka Warisan, bagaimanapun, telah mencemoohkan projek sebagai inisiatif boros, antara lain, dengan beberapa plakat digital menggunakan dari koleksi 165-gambar halaman sebagai gambar profil mereka.

“RM5 billion. Banyak "plakat" pesan tertulis pada gambar karton menyerukan penggunaan alternatif RM5 billion , seperti: "RM5 billion untuk membantu menghentikan kekerasan pada anak"; "RM5 billion . Memperbaiki fasiliti bagi OKU cacat ";" Tidak menara mega! kami mahu sistem pengangkutan bertaraf dunia “RM5 billion untuk rakyat di pedalaman ”. (RM5 billion untuk masyarakat perdesaan) ".

Analis politik Dr Sivamurugan Pandian menyokong pandangan Chin dan mengatakan bahwa kegagalan pemerintah untuk lebih menjelaskan tujuan dari projek pembangunan dengan menggunakan duit PNB akan mengurangkan sokongan rakyat kepada Bn.

"Jika tidak ada penjelasan yang diberikan, saya pikir orang akan menghukum mereka dalam pemilihan berikutnya," kata Sivamurugan, menerangkan mengenai pilihanraya umum berikutnya.

“With the RM5 billion, how will it benefit the masses? "Dengan RM5 miliar, apa manfaatnya bagi rakyat? It (the government) needs to give further explanation on how the building functions, its use towards physical infrastructure, and whether it will be a tourist attraction,” he added. Ini (pemerintah) perlu memberikan penjelasan lebih lanjut tentang bagaimana fungsi bangunan, penggunaannya terhadap infrastruktur fisik, dan apakah itu akan menjadi daya tarik wisata, "tambahnya.

Pada ucapan belanjawan tahun 2011 itu, Najib mengatakan menara Warisan Merdeka tertinggi negara setelah selesai pada tahun 2015, bahkan melebihi Petronas Twin Towers.

. Dia juga mengatakan bahwa alasan untuk membina banggunan pencakar langit itu mirip dengan ikon Petronas Twin Towers, dalam hal ini akan berfungsi sebagai simbol dari Malaysia modern dan berkembang.

Perdana menteri juga menunjukkan bahwa proyek ini akan memiliki "multiplier effect" pada perekonomian dan membantu mendorong ke depan, di samping memberikan merupakan pusat komersial yang menarik bagi Bumiputera dan bisnis non-Bumiputera sama.

Sivamurugan, seorang pensyarah USM , lebih lanjut memperingatkan bahawa mengabaikan demonstrasi online Malaysia akan menyebabkan di popularitas pemerintah.

"Jika mereka mengabaikan 176.000 fans di Facebook, ia akan menjadi pemerintah sangat tidak popular," katanya.

Protes bina Warisan Merdeka ‘muncul’ dalam kempen PAS di Galas

Protes bina Warisan Merdeka ‘muncul’ dalam kempen PAS di Galas

October 28, 2010
Hadi Awang memberikan ceramah di Kampung Baru Gua Musang malam tadi. — Gambar oleh Choo Choy May

GUA MUSANG, 28 Okt — Pelan membina satu lagi bangunan tertinggi — Warisan Merdeka — yang kini mendapat bantahan banyak pihak termasuk hampir 200,000 orang menerusi online, turut dibangkitkan dalam kempen DUN Galas dengan Presiden PAS menegaskan, pengumuman kerajaan BN itu tidak akan memberi sebarang manfaat kepada rakyat khususnya pengundi Gua Musang.

Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan, adalah lebih baik kekayaan yang dimiliki negara itu diagihkan secara adil kepada rakyat di negara ini tanpa mengira kaum dan agama.

“BN cakap nak buat bangunan 100 tingkat (menara Warisan Merdeka), apa matfaatnya kepada rakyat di Gua Musang? Adakah ia untuk pelancong?

“Pelancong datang bukan nak tengok bangunan 100 tingkat, bukan nak tengok kapal selam tapi nak tengok alam semula jadi,” kata Hadi ketika memberikan ceramah di padang Kampung Baru Gua Musang di sini malam tadi.

Dalam Bajet 2011 yang dibentangkan dua minggu lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pembinaan projek bersepadu Warisan Merdeka dengan menara 100 tingkat tertinggi di Malaysia bernilai RM5 bilion yang dijangka siap pada 2015.

Warisan Merdeka akan menjadi menara tertinggi di Malaysia. Projek itu akan mengekalkan Stadium Merdeka dan Stadium Negara sebagai warisan negara.

Projek itu bagaimanapun ditentang hebat pelbagai pihak, terutama pemimpin Pakatan Rakyat.

Menurut Hadi, hasil kekayaan negara yang dimiliki tidak diagihkan dengan adil sebaliknya ia hanya memberikan faedah pemimpin-pemimpin BN sahaja.

“Kita tahu hasli negara kita banyak tapi kekayaan itu hanya berpusing di kalangan orang besar dan kaya sahaja.

“Tidak banyak hasil tersebut turun kepada rakyat. Dalam Islam harta dari negeri itu adalah satu amanah bukan milik pemimpin.

“Jadi ia perlu diagihkan bersama rakyat,” katanya.

Sebahagian penduduk tempatan yang mengikuti ceramah kempen PAS di Kampung Baru malam tadi. — Gambar oleh Choo Choy May
Ahli Parlimen Marang itu bagaimanapun mengakui hak keistimewaan orang Melayu dan Bumiputera yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan tidak boleh dipertikaikan.

“Walaupun dalam Perlembagaan (Persekutuan) kata hak keistimewaan orang Melayu dan Bumiputera tidak boleh disentuh tapi kita tidak boleh nafikan hak kaum lain juga.

“Kita mahukan kekayaan itu diagihkan dengan adil, dengan itu baru kerajaan boleh membantu rakyat. Tapi dalam kerajaan BN ia tidak berlaku kerana pemimpin mereka tidak amanah dan mengamalkan rasuah,” katanya.

Beliau juga menekankan soal keperluan menukar kerajaan menerusi pilihan raya.

“Dalam Islam tiada kerajaan yang kekal, kita boleh tukar kerajaan. Kerajaan buat macam mana pun kita boleh jatuhkan juga,” kata beliau dalam ceramah hari kedua berturut-turut di sini.

Justeru bekas menteri besar Terengganu ini mahu semua rakyat di negara ini bersatu untuk menjatuhkan kerajaan BN yang diperintah Najib sekarang.

“Kalau Melayu nak jatuhkan BN tidak boleh, Cina nak jatuhkan juga tidak boleh dan India nak jatuhkan juga tidak boleh; kita semua Melayu, Cina dan India perlu bersatu untuk jatuhkan BN.

“Kita perlu beri mesej dengan jelas di Galas, BN modalnya mudah tabur duit, tabur janji. Itu sahaja, kita perlu bersatu untuk jatuhkan BN,” tegasnya.

Dalam ceramahnya itu, Hadi turut menjelaskan Pakatan Rakyat yang dianggotai PAS, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP mampu menjadi sebuah kerajaan yang lebih baik daripada BN dengan berlandaskan kepada prinsip keadilan semua kaum.

“Justeru untuk Pakatan Rakyat memerintah Malaysia kita perlu menang dan kita tidak boleh perintah negara ini hanya dengan satu kaum.

“Semua kaum Melayu, Cina, India dan Asli berhak untuk mendapatkan keadilan yang sepatutnya. Inilah yang menjadi perjuangan bersama Pakatan Rakyat.

“Di Galas jelas menunjukkan pemimpin Pakatan Rakyat dari PAS, PKR dan DAP bekerjasama untuk memastikan kemenangan. Sama seperti kita membantu DAP di Sibu begitu juga sama seperti kita menolong PKR dulu. Kali ini rakan-rakan lain pula bantu kita di Galas,” katanya.

Beliau berkata walaupun kerajaan negeri Kelantan menghadapi sekatan daripada kerajaan pusat, namun PAS mampu memerintah negeri itu selama 20 tahun.

“Semua tahu PAS adalah parti Islam tapi dalam politik Islam perlu adil kepada semua. PAS telah memerintah selama 20 tahun di Kelantan walaupun menghadapi sekatan dan kepungan dari kerajaan pusat tetapi masih tetap bertahan.

“Walaupun banyak perkara tidak dapat dilakukan dalam tempoh 20 tahun ini kerana sekatan tapi PAS telah melakukan yang terbaik,” katanya.

(function() { var d = document, w = window; w

Rafizi dedah syarikat palsu pindah wang dari projek LCS

SHAH ALAM - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli mendakwa Alizes Marine Limited merupakan syarikat yang ditubuhkan un...