SANUSI KATA PALA BAPAK HANG

 

W. Faudzin


Mantop sungguh kebodohan ostat ni.....
SAPAAN DUA SAHABAT
MSO


Anwar Ibrahim beramah mesra dan bersapaan dengan Khalid Yunus sahabat lamanya di malam anugerah sukan negara. Khalid atau Abang Haji malam ini diumumkan tokoh  kepimpinan suka negara.


Melihat gambar mereka berdua ini teringat saya satu insiden di parlimen tahun 1993 dimana dalam insiden itu turut membabitkan saya.


Demikian budi dan hormat tinggi Anwar kepada kawan tidak pernah luntur walau di mana beliau berada atas apa juga status dan martabatnya. Trims.DALAM JKOM ADA PENENTANG KERAJAAN?


Najib Bakar


 Lepas JKOM kena jentik, baru muncul hantu-hantu JKOM yang beramai-ramai serang aku di X. Ini mengesahkan hipotesis aku.


Dalam JKOM, ramai yang berdarah walaun. Banyak yang dapat dibuktikan di sini.


Hampa sebagai penjawat awam di JKOM, serang isu subsidi diesel.


Tau dak yang subsidi diesel ni di bawah MOF, KPDN, dan KPKM?
Sebab tu pengumuman dibuat oleh Menteri Kewangan 2. 


Siapa Menteri Kewangan 1? PMX Anwar Ibrahim sendiri.


Bila hantu-hantu JKOM berdarah walaun ni serang isu diesel, maksudnya hampa serang Perdana Menteri tau dak?


Menteri Ekonomi Rafizi Ramli tak terlibat dengan subsidi diesel.


Kemudian, hampa serang PADU. Itu inisiatif kerajaan yang juga didokong oleh Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil , bos hampa.


Maksudnya, sebagai penjawat awam, hampa boleh dikenakan tindakan tatatertib.


Dan, bila hampa beramai-ramai serang aku, maksudnya hampa ada kemampuan untuk serang walaun dan pertahan Kerajaan.


Tapi, yang aku nampak defend Kerajaan kat X, FB, TikTok mostly aku kenal, kawan-kawan. Kami ni ramai ja probono.


Tapi hampa pi mana?


Awat tak pernah serang Sanusi?Samsuri?Wan Fayhsal?


Sebab hampa sokong depa?


Kalau tak serang pun, sebab jaga imej penjawat awam yang takmau jadi cytro kononnya, pi la beramai-ramai bagi penerangan kat akaun media sosial pemimpin pembangkang yang suka fitnah.


Perbetulkan fakta fitnah depa. Hampa kan ada akses maklumat.


Tapi ada ka hampa buat?


Attack aku yang pro Kerajaan boleh pulak? 😆


Harap YB Fahmi hati-hati dengan JKOM berdarah walaun yang ramai tu. 


Depan muka senyum-senyum tapi tak pernah sokong Kerajaan sekarang.


Ambillah tindakan cepat. Ramai kawan-kawan dah bising.


Ya memang betul dalam JKOM ada dalam 50++ orang yang memang pro Kerajaan.


Tapi yang baki, 250++ lama-lama tu. Kena tapis betul-betul. 


Sebab tu boleh bocor maklumat dalaman JKOM kat Parpukari sebelum ni.


Ha, apa lagi. Bantu la sebarkan status ni sampai top management baca. 


Kemudian depa boleh siasat siapa pegawai kerajaan di JKOM yang boleh dikenakan tindakan tatatertib.


Kepada hantu JKOM berdarah walaun, terima kasih makan umpan aku. 😉ANAI ANAI KERAJAAN MADANI


MSO


Hari ini diviralkan surat dari Ketua Setiausaha Politik Perdana Menteri kepada Setiausaha Politik Menteri Kesihatan yang memberi tahu ada beberapa kontraktor yang dinilai sebabagai pra kelayakan untuk tander sebuah hospital. 


Surat itu sebenarnya perkara biasa dalam urusan atau pun hubungan di antara ketua dengan pegawai bawahannya. Tidak ada apa pun yang perlu di kemusyilkan.


Bagi saya surat itu tidak membawa apa apa natijah boleh mencemarkan moral kerajaan Madani. Mereka pertikaikan surat itu dan jadikan isu mungkin kerana tidak suka dengan ketua setuausaha politik PM itu.


Isu peribadi jangan bawah ke dalam medsos. Tak baik. Dan mereka bertanggungjawab dedahkan surat itu patut cerminkan diri dan anda boleh dianggap sebagai pengkhianat atau anai anai kerajaan Madani. Trims.PENGAKUAN PENGGUNA DMAX... TIDAK MEMBEBANKAN.


Mohd Redza

 Sebagai seorang pengguna 4x4 Isuzu Dmax berminyak Diesel, 1 benda yang saya suka adalah kereta Isuzu Dmax ni minyak jimat. Saya biasa isi minyak seminggu sekali, full tank sebelum ni RM150. Dengan full tank tu boleh pergi lebih 900km. Dulu 70 liter RM150.50, sekarang 70 liter RM234.50, beza RM84. Kalau kita average sebelum ni sehari RM21.50, dengan harga sekarang ia jadi RM33.50 average sehari, kenaikan RM12 sehari (kalau tak claim BUDI). RM234.50 tu kalau kita kali 4 minggu = RM938 untuk 4 minggu. Harga sebelum ni RM602 untuk 4 minggu. Kemudian ada pulak lagi si BUDI RM200 (yang aku belum claim & belum register pun) maka jadilah RM938-RM200 = RM738. Jadi kenaikan berbanding sebelum ni hanyalah RM136 untuk 4 minggu, bersamaan RM34 seminggu bersamaan RM4.85 sehari (which is tak tepat sangat sebab aku kira 4 minggu sedangkan BUDI RM200 sebulan yang mana sebulan adalah 4 minggu lebih sikit), point dia kena bayar lebih RM5-RM6 la sehari.Anyway last isi minyak full tank pada Ahad malam Isnin 09/06/2024 dengan harga RM2.15 seliter. Minyak masih banyak lagi dan mungkin akan isi balik pada hari Ahad sebelum raya qurban nanti dengan harga baru RM3.35 seliter. Terbeban ke? Untuk aku tidak. Untuk orang lain yang barangkali kereta dia 3000CC 4000CC tu aku tak tahulah, kan. Kereta aku CC 1.9 sahaja. Atau mungkin diorang punya 4X4 jalan 900km sehari.

Ini cerita kenderaan peribadi, kenderaan kerja pulak ambulans, Diesel ambulans sebelum ni RM2.15, sekarang cuma RM1.88 sahaja, turun harga.

Lepas tu orang tanya kenapa aku senyum Diesel mahal. Aku senyumlah sebab aku dah kira, masih menang banyak pakai 4X4 Diesel sebagai kenderaan peribadi 😌SUWEY URUS BOLA PUN KENA SCAM


 

ALAAAH SANUSI OIII...SG BAKAP AYAQ TU LAMA DAH TEKANAN RENDAH..ORANG TAK DAK MASALAHNPUN..BUKAN MACAM TEMPAT HANG AYAQ PUN TAK DAK. PALA BAPAK HANG AIHHH..


 

LAMBAT ISI LAMBAT DAPAT KADMohd Fadli Faddy


 Isi lambat, lambat dapat kad.


Ni baru sampai pulok hok Ambo. Kad subsidi utk Caltex pulok 😬


Sebab tu orang niaga kena alert molek bare lagu ni.
SYAFIK HALIM RELA LEPASKAN BOLA DWMI KELUARGA

 


Saya beritahu isteri saya, keluarga saya termasuk abang saya, saya tidak kisah hilang gaji puluhan ribu dan nak balik kampung. Saya hanya mahu hidup tenang, saya boleh ambil gaji RM50 sehari janji keluarga saya selamat saya tak nak hidup dalam ketakutan.

“Apa yang berlaku ini di luar jangkaan, saya tak boleh terima keluarga saya dalam ketakutan,” kata tonggak utama pasukan bola sepak Selangor FC, Faisal Halim.


📷: Astro AWANI/ Shahir Omar 


#AWANInewsTAKTIK PENYAMUN MENYELUDUP MINYAK


 

WOII PALA BAPAK HANG..PENYELESAIAN DAH DITANGGANI...TAK KEBULOQ BELI AYAQ DARI NEGERI HANG...KEDAH PUN MERATA TAK DAK AYAQ HANG NAK MAI MOHONG ORANG PENANG...WOIII...KEPALA BAPAK HANG ..BLAH LA BALIK NAIK GEREK TEMPAT HANG NU....PALATOYA...


 

KETUA PEMUDA...TAK CERDIK RUPANYA..YANG HANG NAK PAKSA SEKOLAH PASAIPA...


 

 


Calon Kerajaan Perpaduan Sungai Bakap.Anak Jati bukan tunggul kayu mati macam calon ISRAEL PN,ZIONIS PAS.Melayu Islam dan Ahli ABIM.Tengok CV memang padu.Entah apa agaknya kempen racist dari geng² pembangkang kali ini ya.Sama² kita nantikan.STRATEGI WALAUN,MACAI PN TERSAKITI:


PRK Kuala Kubu Bharu galas Ubi Kayu ❎ 

PRK Sungai Bakap guna Tong Diesel dia galas ❎😅🤣😜KES WALAUN MELOMPAT WALAU BUKAN KONTRAKTOR... TOYAMATMIN PUNYA WALAUN.


 Gelak aku baca berita ni. https://tinyurl.com/yef9v9rmBukan apa, sehari dua lepas ada yang DM aku cerita walaun bising 𝗵𝗮𝗿𝗴𝗮 𝗸𝗼𝗻𝗸𝗿𝗶𝘁 𝗻𝗮𝗶𝗸 𝗱𝗶𝘀𝗲𝗯𝗮𝗯𝗸𝗮𝗻 𝗵𝗮𝗿𝗴𝗮 𝗱𝗶𝗲𝘀𝗲𝗹 𝗱𝗶𝗮𝗽𝘂𝗻𝗴𝗸𝗮𝗻. Menjerit-jeritlah walaun macam dia pun tauke buat rumah.


Kemudian lalu di 𝘧𝘦𝘦𝘥 aku posting seorang usahawan yang mengatakan syarikat pembinaan memang cuma dibenarkan 𝗴𝘂𝗻𝗮 𝗱𝗶𝗲𝘀𝗲𝗹 𝗶𝗻𝗱𝘂𝘀𝘁𝗿𝗶 𝘀𝗮𝗵𝗮𝗷𝗮. Mereka kena ada tangki sendiri.


Aku ada 𝘴𝘩𝘢𝘳𝘦 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘪𝘯𝘨 tersebut.


Jadi bila harga diesel diapungkan, industri pembinaan sepatutnya 𝘁𝗮𝗸 𝗮𝗱𝗮 𝗸𝗲𝘀𝗮𝗻 𝗹𝗮𝗻𝗴𝘀𝘂𝗻𝗴. Sebab itulah industri tersebut tak diberikan subsidi. Sebab memang dari dulu lagi tiada subsidi untuk mereka.


Jadi yang mereka bising 𝗻𝗮𝗸 𝗻𝗮𝗶𝗸𝗸𝗮𝗻 𝗵𝗮𝗿𝗴𝗮 tu dah kenapa? Ambil kesempatan? Atau selama ni mereka isu guna diesel bersubsidi? Maknanya mereka 𝗰𝘂𝗿𝗶 𝘀𝘂𝗯𝘀𝗶𝗱𝗶 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗿𝗮𝗸𝘆𝗮𝘁!


Dah curi subsidi, lepas tu marah bila subsidi dah tiada di pam. Apa jenis ni? Dia macam jiran kita curi pakai wifi kita, lepas tu bila kita lambat bayar, wifi kena 𝘣𝘭𝘰𝘤𝘬 𝗱𝗶𝗮 𝗺𝗮𝗿𝗮𝗵 𝗸𝗶𝘁𝗮 𝗽𝘂𝗹𝗮𝗸.


Tapi itu tak kelakar lagi. Paling kelakar bila walaun beriya sangat bela nasib dorang. Nak jadi apa walaun ni? 𝗣𝗲𝗻𝗴𝗸𝗵𝗶𝗮𝗻𝗮𝘁 𝗻𝗲𝗴𝗮𝗿𝗮? Sibuk sangat nak bela nasib 𝗽𝗲𝗻𝘆𝗲𝗹𝘂𝗱𝘂𝗽 𝗱𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗻𝗰𝘂𝗿𝗶 𝘀𝘂𝗯𝘀𝗶𝗱𝗶!


Pengapungan harga diesel ni dah berjaya kantoikan beberapa pihak. Antaranya mereka yang tak ada lesen berniaga yang mana 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝗹𝗮𝗿𝗶 𝗱𝗮𝗿𝗶 𝗰𝘂𝗸𝗮𝗷 dan juga 𝗽𝗲𝗺𝗮𝗶𝗻 𝗶𝗻𝗱𝘂𝘀𝘁𝗿𝗶 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗰𝘂𝗿𝗶 𝘀𝘂𝗯𝘀𝗶𝗱𝗶.


Lebih jelas terkantoi adalah walaun. Melalui isu ni kita boleh nampak yang 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻 𝘀𝗲𝗯𝗲𝗻𝗮𝗿𝗻𝘆𝗮 𝘁𝗮𝗸 𝘁𝗮𝗵𝘂 𝗽𝘂𝗻 𝗮𝗽𝗮 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮 𝗽𝗮𝗻𝗴𝗴𝗶𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗷𝘂𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻. Mereka cuma buat bising apa saja yang kerajaan buat.


Ibarat anjing yang jaga rumah. Asal ada orang lalu je, semua dia salak dan kejar. Sampaikan posmen yang cuma nak hantar surat pun dia hambat. Demikianlah walaun. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


PENYOKONG PN TAKUT NAK NAIK PENTAS TANYA


 

PUNYA TAKSUB WALAU..KALAU ALIM ULAMA TAK JADI AHLI PAA..SAHIH KENA KAW KAW DWNGAN WALAUN. 

KETUA PEMUDA, OTAK WALAUN Dr Akmal ni sesuai jadi chief Walaun je. Kjaan TIDAK tarik subsidi tapi cara salur ditukar dari pukal kpd bersasar ke account pengguna. Kesian Umno ada Ketua Pemuda otak Walaun. 🤣🤣🤣.  Kalau Khairi kena cantas, apalah sgt Akmal racist ni Wak Zahid 💪💪💪
Bila Pakar Ekonomi Separuh Masak Berhujah: Tukang Batu Api Lebih Sudu dari Kuah


 Bila Pakar Ekonomi Separuh Masak Berhujah: Tukang Batu Api Lebih Sudu dari Kuah✍️ Norman Radzuan


Seperti dijangka, muncul lah pakar-pakar ekonomi ‘separuh masak’ menggila di ruang Facebook semalam. Pagi ini saya nak menulis guna bahasa mereka supaya senang mereka faham.


Terdapat 3 kategori, ada yang bijak sikit, bijak ikut-ikutan dan paling teruk tak tahu apa-apa main hentam atau orang Melayu kata main belasah sahaja.


A) Yang Bijak Sikit


Mereka ini mempersoalkan adakah pemberian RM200 itu mencukupi atau tidak. Sebenarnya, RM200 itu untuk kegunaan personal bukan untuk perdagangan. Namun jika perlu dibuat kajian semula, mungkin pemberian RM300 juga boleh difikirkan selepas melihat dua tiga bulan pelaksanaan subsidi bersasar ini.


Ini kita anggap mereka yang memberi pandangan yang agak bijak sikit. Hujahnya logik walaupun fakta masih belum ada lagi kerana baru bermula semalam.


B) Bijak Ikut-ikutan


Mereka ini ikut apa yang orang cakap. Harga barang akan naik. Nampak macam cerdik tapi sebenarnya MALAS membaca dan hanya ikut ikutan. Apa orang tulis mereka akan tulis. Atau mungkin tak faham apa dibaca.


Dengar sini, BACA di bawah Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi 2.0 penyasaran subsidi juga diperluaskan kepada 23 jenis kenderaan diesel termasuk kenderaan mengangkut hasil pertanian, buah-buahan dan sayur-sayuran. Jenis kenderaan ini diberikan Fleet Card untuk mendapat diesel yang bersubsidi.


Ikutkan tiada sebab harga barang naik. Sedangkan lori itu ada subsidi melalui Fleet Card. Jika ada barang naik, pengguna please report untuk diambil tindakan.


Kelompok jenis ini sentiasa melihat perkara negatif. Cakap macam Profesor Diraja… Sedangkan sebenarnya mereka ini bukan berhujah dengan PMX tetapi pakar-pakar ekonomi dan penasihat ekonomi negara yang mereka telah berkhidmat dengan 5 Perdana Menteri.


Sebab itu kesemua Perdana Menteri sejak zaman Najib Razak bersetuju untuk subsidi bersasar cuma tiada keberanian melakukannya.


Ia perlu dilakukan atas beberapa faktor. Pertama, kerana kecurian berpuluh billion, kedua, subsidi dinikmati orang kaya dan ketiga, kewangan negara tidak mampu dengan hutang yang tinggi hingga sukar untuk kerajaan membina pembangunan untuk rakyat.


C) Kategori Ketiga


Kategori ketiga yang paling kritikal. Jenis tak tahu apa-apa tapi main tulis atau main hentam sahaja. Kalau berhujah bukan dengan fakta tapi kata-kata kesat.


Mereka jenis yang akan tulis komen:


- “Bangang Madani…”

- “Jangan jadi penjilat waliwat…”

- “Harga minyak naik barang mesti naik...”

- “Kau buat perbandingan bongok…”


Lepas itu main video 2008, kalau PH naik, esok harga turun. Itu sebab mereka tidak faham politik ini dinamik.


Faham apa itu dinamik? Maksudnya asal namanya politik ianya tidak statik. Ia sentiasa bergerak dan berubah. Walaupun sebuah parti politik mungkin mempunyai prinsip-prinsip asas yang dipegang teguh, namun akhirnya terpaksa akur dan mengalah dengan tuntutan perubahan dalam masyarakat.


Ia termasuk perkembangan ekonomi dan faktor lain yang sering kali mendorong kepimpinan untuk beradaptasi dan berubah dalam sikap dan pendekatan mereka.


Jika nak main video lama… Hadi kata UMNO kafir, Hadi suruh pangkah DAP, PAS kata nak bagi percuma PTPTN, PAS kata nak buat RUU355… SEMUA itu tidak dilakukan ketika PN menjadi kerajaan malah pendirian Hadi juga berubah-ubah.


Kategori ketiga ini antara yang dikesan memberi komen yang mencerminkan tiada pemikiran intelektual. Saya sendiri berhujah dengan mereka, kita bicara soal ekonomi, dia kata saya Wahabi. Pengsan.


Mereka jenis apa sahaja akan ‘menyalak’. Ingat dulu bila harga ayam diapungkan dan tiada subsidi, menyalak siang malam. Terbukti harga ayam stabil.


Mereka ini jenis bila kerajaan naikkan gaji kakitangan awam pun mereka menyalak nanti harga barang akan naik.


Sejak bila harga barang akan turun? Jadi jangan naikkan gaji kakitangan awam biar sahaja mereka begitu? Bercakap guna akal.


Saya tidak hairan mereka berkata begitu sebab pemimpin mereka sendiri membodohkan rakyat dengan mengatakan langkah kerajaan nak beri makanan jualan Rahmah pun mereka hentam sampai sanggup kata tidak baik untuk kesihatan boleh akibatkan autism.


Akhirnya kualiti pengikut bercakap yang bukan-bukan. Sepatutnya apabila PAS sendiri menyokong mereka beri maklum balas yang positif. Jadi pembangkang yang bijak dengan beri nilai tambah positif kepada subsidi bersasar.


Berikan solusi dan bila saya berhujah dengan mereka yang mengkritik apa solusi kamu? Diam atau mula memaki hamun saya.


Tentang pencen mudah sahaja mereka kata… ”Pandai-pandailah kerajaan nak cari duit bayar pencen…” Wah wah hutang dah sampai RM1.5 trillion, solusi mereka pandai-pandailah. Macam uruskan duit kutu mereka buat.


Moralnya, bagi saya mereka yang mengkritik membuta tuli ini adalah mereka yang MALAS membaca dan berfikir secara intelektual.


MALAS itu terbawa-bawa hingga suruh isi:


- E-Wallet - Malas Nak Mohon

- STR - Malas Nak Mohon

- PADU - Malas Nak Mohon

- BUDI - Malas Nak Mohon


Lepas itu mereka kata kerajaan ZALIM sedangkan mereka yang MALAS. Jika bab ini pun nak kena suap sampai dalam mulut, payahlah.


Bila kita membaca dan berfikir baru kita faham bahawa subsidi bersasar ini bukan maksud hapuskan subsidi. Konsepnya mudah je, kerajaan beri bantuan kewangan tapi hanya kepada mereka yang benar-benar perlukan.


Hidup ini kena rajin… Rajin membaca, rajin berfikir, rajin mencari fakta, rajin bekerja… TIADA manusia yang malas akan berjaya dalam hidup.


Ingat nak masak telur dadar pun kena potong bawang, cili padi, pecahkan telur, kacau dalam mangkuk, panaskan minyak, masukkan telur dan masak dalam masa 1-2 minit. Ambil nasi dengan kicap kena suap sendiri… Faham?


#RakyatBijak #KekalPerpaduanBAYAR HUTANG MELALUI TOLAK DUIT ROYALTI. TAK PANDAI CARI DUIT KE TEW.,


 

KENA BANYAK LAGI BELAJAR NAK BUAT DEMO NI


 

PENIAGA HARAM MINYAK DIESEL GULUNG TIKAR.


 

JOM HILANGKAN STRESS. KISAH ORANG SEDANG BERCINTA DIANGKASA.

 


NI WALAUN TAK KERIAU LAK.

 


TERBAIK PH.

 

Menitik Malam
Dr Johari Ariffin telah diumum sebagai calon mewakili Harapan dipilihan raya Sungai Bakap. Dr Johari merupakan anak jati Sungai Bakap berpengalaman luas dalam bidang kependidikan.


Nama Dr Johari diumumkan Timbalan Presiden Keadilan Rafizi Ramli sekejap tadi dihadapan tibuan penyokong Harapan. Trims.NINDIA....

 

1 by 1. Sangat gentleman. Berdamai 🤝

CALON DUN SG BAKAP..

 


WALAUN... TAK KAN HANGPA LEBIH BIJAK DARI DR SAM.

 

Jamzuri Ardani


Ini kenyataan dari orang yang disebut-sebut sebagai bakal PM jika PN menang PRU16. 


Maknanya kalau rakyat tolak PH kerana marah atas isu perlaksanaan subsidi diesel pun tidak mengubah polisi kerajaan.
Bekas Pengarah Institut Aminuddin Baki, Dr. Joohari Ariffin Calon PH di Sungai Bakap

 


Bekas Pengarah Institut Aminuddin Baki, Dr. Joohari Ariffin Calon PH di Sungai Bakap


✍️ Saiful Nizam


Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah memilih calon profesional dengan latar belakang agama untuk bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap dalam pilihan raya kecil (PRK) yang akan datang. Calon tersebut adalah bekas pengarah Institut Aminuddin Baki Cawangan Utara, Dr. Joohari Ariffin.


Kerusi DUN Sungai Bakap menjadi kosong susulan kematian penyandangnya daripada PAS, Nor Zamri Latiff, pada 24 Mei lalu. Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan PRK tersebut akan diadakan pada 6 Julai.


Dr. Joohari Ariffin diharapkan dapat membawa perubahan dan memperjuangkan isu-isu tempatan dengan kepakaran serta pengalaman yang dimilikinya. PKR yakin bahawa latar belakang profesional dan agamanya akan menjadi aset penting dalam menarik sokongan pengundi di Sungai Bakap.


#RakyatBijak #PilihPerpaduanMUKA NI DIAM SAJA BILA ADA MASAALAH... SEMBANG JA LEBIH.

 


Abu Mishkhat


Adakah juak-juak PN Pas boleh beri alternatif lebih baik? 


Jawabnya tidakkk..
WALAUN TAK LULUS MATEMATIK TAPI BERLAGAK PANDAI
 Untuk rakyat semua, kalau harga barangan naik lepas ni, 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗵𝗸𝗮𝗻 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻. Jangan salahkan kerajaan tau. Kenapa?


Sebab walaun yang 𝗯𝗮𝗴𝗶 𝗹𝗲𝘀𝗲𝗻 peniaga naikkan harga barang. Walaun yang susah payah 𝗿𝗲𝗸𝗮 𝗰𝗲𝗿𝗶𝘁𝗮 𝗽𝗮𝗹𝘀𝘂 konon ada kenaikan kos. Dia kasi pusing cerita bagi tunggang terbalik. Contohnya dalam gambar ini.


Peniaga, kenderaan yang membaca barangan makan, 𝗺𝗮𝘀𝗶𝗵 𝗹𝗮𝗴𝗶 𝗱𝗶𝗯𝗲𝗿𝗶𝗸𝗮𝗻 𝘀𝘂𝗯𝘀𝗶𝗱𝗶. Pemberian subsidi ini dalam bentuk 𝘧𝘭𝘦𝘦𝘵 𝘤𝘢𝘳𝘥. Bila mereka isu guna kad tu, automatik akan dapat subsidi macam harga dulu.


Aku ada 𝘴𝘩𝘢𝘳𝘦 gambar resit dalam posting semalam. Jadi tak timbul pun cerita kos bertambah. Sebab tu la 𝗽𝗮𝗿𝗮 𝗽𝗲𝗻𝗴𝘂𝘀𝗮𝗵𝗮 𝘀𝗲𝗻𝘆𝗮𝗽 𝗷𝗲. Tapi walau yang bising terlajak. 𝗪𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻 𝘆𝗮𝗻𝗴 𝗻𝗮𝗸 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 𝗵𝗮𝗿𝗴𝗮 𝗻𝗮𝗶𝗸.


Fahamkan betul-betul. Ini bukan subsidi ditarik. Bukan. Sebaliknya subsidi 𝗱𝗶𝗯𝗲𝗿𝗶 𝘀𝗲𝗰𝗮𝗿𝗮 𝗹𝗮𝗻𝗴𝘀𝘂𝗻𝗴 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗽𝗶𝗵𝗮𝗸 𝘁𝗮𝗻𝗴 𝘀𝗲𝗽𝗮𝘁𝘂𝘁𝗻𝘆𝗮 𝗱𝗮𝗽𝗮𝘁. Tapi walau punya 𝘴𝘱𝘪𝘯 jauh tersasar cerita. Ya la. Itu memang kepakaran dia.


Syarikat yang ada lesen, boleh memohon 𝘧𝘭𝘦𝘦𝘵 𝘤𝘢𝘳𝘥. Kalau tak dapat tu maknanya tak ada lesen. Baguslah tak dapat sebab 𝘀𝗲𝗹𝗮𝗺𝗮 𝗻𝗶 𝘀𝘆𝗮𝗿𝗶𝗸𝗮𝘁 𝘁𝘂 𝗹𝗮𝗿𝗶 𝗱𝗮𝗿𝗶 𝗯𝗮𝘆𝗮𝗿 𝗰𝘂𝗸𝗮𝗶. Padan muka tauke dia. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.