SUPPORT HINDRAFF

Almost 5k HINDRAF supporters attended the blueprint launch. They gave a ringing endorsement to HINDRAF's blueprint. In the past 3 months or so, around 70k Indians have registered with HINDRAF's 50 or more forums/roadshows held nationwide. Our objective for every one registered supporter to spread the HINDRAF message to 10 others is well on course. They say a picture is worth a thousand words.....
HINDRAF is the voice for the voiceless.
Best regards
Dr Paraman

MUHYIDDIN PEMBOHONG

Entah lah kalau rakyat US,Jerman,England dengar apa menteri pelajaran malaysia perlekehkan sistem pendidikan mereka...Adoiii awat la nak perbodohkan rakyat.Patut-patut ja la.Rakyat Johor pun dah mula cerdik....

 

 

Kedudukan matematik dan sains merudum

Harakahdaily, 12 Dis 2012
KUALA LUMPUR: Baru saja Menteri Pelajaran mengumumkan bahawa sistem pendidikan kita adalah lebih baik dari US, UK dan Jerman, hari ini Trends in International Math and Science Study (TIMSS) mengumumkan kedudukan Malaysia merudum.

Kajian yang dibuat oleh TIMSS 2011 menunjukkan kedudukan Malaysia dalam matematik jatuh dari kedudukan 20 kepada 26 manakala Sains pula jatuh dari 21 ke 32.

Skor purata Matematik Malaysia jatuh dari 474 pada 2007 kepada 440 dan skor purata Sains jatuh pada darjah lebih hebat dari 471 pada 2007 kepada 426 pada 2011.

Keputusan tersebut dirumuskan dalam Jadual 1 di bawah.Sebaliknya, US dan UK masing-masing pada kedudukan 9 dan 10 dengan purata skor Matematik 509 dan 507.

Purata skor Sains sebanyak 533 bagi UK dan 525 bagi US telah meletakkan mereka masing-masing pada kedudukan 9 dan 10.

Kedua-dua skor dan kedudukan adalah jauh yang dicapai oleh Malaysia. (Jerman tidak menyertai kajian tersebut).

Malaysia juga berkongsi perbezaan dengan menjadi satu-satunya daripada 6 negara daripada sampel 42 negara yang menyertai kajian dalam Matematik dan 45 negara dalam kajian Sains yang memperlihatkan kejatuhan kedua-dua skor dan kedudukan dalam Matematik dan Sains!

Kebanyakan negara lain sama ada menunjukkan peningkatan skor dan kedudukan atau kekal pada tahap sebelum ini.

Menurut Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, kejatuhan dalam piawaian Matematik dan Bahasa Inggeris mencerminkan bagaimana ibu bapa kelas menengah di kawasan bandar memilih melalui kaki dan dompet mereka dengan meninggalkan sistem pendidikan antarabangsa dalam kawanan dengan mendaftar di sekolah-sekolah rendah dan menengah persendirian.

Malangnya, para ibu bapa yang tidak mampu menampung yuran tinggi sekolah-sekolah persendirian akan terus terpaksa menghantar anak-anak mereka ke sekolah-sekolah kebangsaan dan menerima kualiti pendidikan yang kurang elok, kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam satu kenyataannya hari ini.

"Saya menyeru Muhyiddin supaya memberi satu penjelasan jelas berhubung keseriusan dan kejatuhan dalam TIMSS kita yang tidak boleh diterima ini dan menarik balik kenyataan sebelum ini yang menyatakan bahawa sistem pendidikan Malaysia adalah lebih baik dari UK, US dan Jerman," kata Guan Eng dalam kenyataannya.

Raja Tua makin galak menyerang Najib (LM)

Musuh Najib yang sebenar ada di dalam Umno

BN sedang menghadapi zaman getirnya. Lagi hampir pilihanraya sampai, lagi banyak masalah yang timbul. Dalam ingin memenangi pilihanraya UMNO mempunyai masalah berpuak-puak yang berusaha untuk memenangi puak yang mereka sokong untuk ke hadapan.

Dalam masa yang sama Najib sedang menghadapi masalah peribadi yang besar hasil dari pembongkaran oleh mereka yang rapat dengan beliau (Najib) dahulu tentang banyak perkara.

Bacaan seterusnya di sini:  Raja Tua makin galak menyerang Najib