ZAHRAIN PENIPU RUPANYA.....PATUT DIA LOMPAT......LOMPAT PUN TIPU ORANG TU

PENDEDAHAN EKSLUSIF HARTA KELUARGA TAIB MAHMUD-TERJEMAHAN WRLR

Tuesday, June 15th, 2010 GMT

Hotel /harta bernilai lebih dari seratus juta dolar di Kanada

Multi-million dollar complex

Multi-million dollar complex

Menara berkembar kaca dan kompleks membeli-belah di Preston Square dalam bentuk pusat bandarOttawa hanya sebahagian daripada portfolio hotel besar asing di Kanada yang dikendalikan oleh keluarga Ketua Menteri Sarawak Abdul Taib Mahmud, mengikut siasatan,eksklusif kami .nilai bangunan ini sendiri patut sekurang-kurangnya berniai seratus juta dolar dan menghasilkan pendapatan sewa yang sihat dari beberapa syarikat atas Kanada, termasuk Xerox, Adobe dan Sun Life, yang menyewa ruang pejabat dan outlet runcit. Banyak Jabatan Kerajaan Kanada juga disenaraikan di bangunan ini .

Preston Square Ottawa – office space and shops


Preston Square yang terletak di pusat kerajaan merupakan sebuah hotel besar di Kanada yang dijalankan oleh pemaju Sakto, yang ditubuhkan pada awal tahun 1980 oleh anak Taib Mahmud Abu Bekir Taib bersama rakan sepengajiannya , putrinya Jamilah dan saudaranya Onn Mahmud. Hal ini terus dikendalikan sebagai usaha keluarga 'sekarang ini di kendalikan oleh menantunya berbangsa Kanada, Sean Murray.

Skyscraper Komersial - Ottawa's 'Xerox Tower' Kompleks. Sun Life dan Adobe adalah diantara beberapa syarikat untuk menyewa ruang dalam hotel prestij di Ottawa.

Pembayar cukai di Sarawak berhak untuk menanyakan bagaimana mudahnya Ketua Menteri' yang bergaji 20.000 Ringgit Malaysia sebulan telah berjaya membantu menghasilkan hotel jutaan ringgit begitu banyak. Hal ini juga diketahui bahawa keluarga Taib memiliki aset yang cukup lebih banyak di Malaysia dan di tempat lain.

Sedozens lebih bangunan di Kanada

Bersebelahan dengan kompleks Square Preston komersil, Laporan Sarawak telah mengenalpasti lebih banyak binaan mewah , bangunan perumahan bertingkat, juga dibina oleh Taib dan membiarkan untuk disewa sejak tahun 2006. Keluarga beliau telah menamakan bangunan Adelaide, sebuah bandar di Australia dengan Taib Mahmud dan mendiang isterinya Laila.

Luxury Living - The Adelaide (left)

Publisiti Sakto berbangga bahawa "penyewaan bandar gaya yang mewah dan dilengkapi semua kemudahan" dengan "semua unsur bakat kontemporari" dan meyakinkan pelanggan bahawa "semua unit berkongsi kemudahan parkir yng berlimpah dan keindahan Preston Square dengan semua tatacara".

PENTADBIRAN YANG ANGKUH

Kami membawa ayat-ayat ini setelah pengakuan Ketua Menteri yang tua itu dipekan beberapa hari lalu bahawa Bumi Kenyalang tetap "miskin dan dalam kesulitan". Dengan cara ini, ia menjelaskan, mereka dapat diandaikan untuk tetap "rendah hati" dan teruskan untuk memilih Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya seterusnya.

Banyak rakyat di Sarawak mempersoalkan mengapa Ketua Menteri telah melakukan begitu sedikit sahaja untuk memperbaiki kehidupan orang selama tiga puluh tahun dalam kekuasaannya dan di mana keuntungan dari dekad lalu dan ekstraksi minyak yang telah dikeluarkan. Sarawak adalah negara Malaysia terkaya dalam hal sumber daya alam, namun tetap rumah tidak mencukupi bagi sebahagian orang termiskin.

Senarai Eksklusif menunjukkan Kerajaan Kanada dan syarikat yang menyewa atas harta bena Taibs

Sakto De

Top rents

Pembangunan Corporation ditubuhkan pada bulan Ogos 1983, menurut catatan rasmi Ontario, dua tahun selepas merebut kekuasaan Taib Mahmud. Pengarah adalah saudara Taib itu, Onn Mahmud, putra Mahmud Abu Taib's Bekir (umur hanya 20) dan puteri Taib's Jamilah, keduanya masih mahasiswa.

Tiga bulan kemudian Onn juga mendirikan Richfold Investment Limited di Hong Kong. Dia melakukannya pada hari yang sama , Bupati Star Company Limited, ditubuhkan dengan pengarah bersama, Kin Kwok Shea, di alamat pejabat yang sama. Saat itu Bupati Bintang Syarikat yang dikenalpasti oleh Direktorat Jenderal Pajak Jepun pada tahun 2007 sebagai telah menerima 32.000.000 Ringgit Malaysia di rasuah daripada pengeksport kayu Jepun selama tujuh tahun sebelumnya terlibat dalam siasatan mereka. Kartel penghantaran Jepun diketahui telah membuat bayaran tersebut sejak awal 1980-an, sebanyak jumlah keseluruhan ratusan juta ringgit.

Mengesankan Pelaburan

publisiti Sakto menjelaskan bahawa mereka melakukan pelaburan yang besar pada tahun pertama (1983), "mendapatkan lebih dari 400 unit rumah tinggal" sesuai dengan halaman website sebelumnya.

Salah satu sifat
perumahan Taib

nota Kewangan juga menunjukkan bahawa syarikat pelaburan lebih daripada $ 7.000.000 Dolar Kanada selama dua belas bulan pertama kegiatannya, $ 4.500.000 yang dibangkitkan dari pemegang saham. Dalam Kanada pemegang saham yang dibenarkan untuk tetap tanpa nama. Pada akhir dekad pertama (tahun 1993) Sakto Laporan Kewangan menunjukkan syarikat mempunyai aktiva dari Dolar Kanada hanya di bawah $ 40 juta. Mereka Akuisisi ini disokong oleh lebih daripada $ 25 juta pinjaman tidak bunga pemegang saham, yang "jangka waktu pembayaran yang belum ditubuhkan". Selain itu, Sakto telah menerima $ lebih 3 juta bukan-pinjaman tanpa bunga, $ 1.5 juta yang "hutang syarikat yang berkaitan dengan pemegang saham". Di antara perkembangan Sakto pekerjanya dalam pembangunan adalah apa yang digambarkan sebagai syarikat A "Class Office Tower", diselesaikan pada jadual dan anggaran pada bulan November 1989.

Dikenali sebagai 333 Preston Street, rumah, gedung ,pusat perusahaan saat ini. Di semua kecuali satu daripada tahun-tahun syarikat itu menyatakan rugi dan tidak membayar cukai.

One of the Taib residential properties


Sakto Financial Report 1993

IAquired pada tahun 2000 - Pejabat Kerajaan

Selama tahun 1990, syarikat mendakwa i "banyak membentuk [portfolio hotel] melalui pengambilalihan dan penjualan aktiva pelbagai" dan sejak tahun 2000 telah terlibat dalam beberapa urus niaga terbesar Ottawa's hotel. Ini termasuk membuat berita pembelian lebih dari seperempat juta kaki persegi ruangan komersial di daerah perniagaan berkembang berteknologi tinggi dari Kanata dan bangunan lain selama lebih dari $ 31.000.000 Dolar Kanada. Sebahagian besar

tanah ini kemudian dijual kepada sebuah 'calon' syarikat, namun terus Sakto sewa dan mengatur bangunan, ternyata di atas nama pembeli baru.Aquired in 2000 -


Getting Bigger - Perluasan Plaza Komersial

Syarikat baru saja menyelesaikan pembangunan tahap kedua yang kompleks Street Preston Perdagangan Plaza, yang merangkumi 16 blok cerita kedua-dua menara dan pusat komersial yang besar. Halaman Sakto berbangga bahawa pusat mewakili "sangat definisi ruangan usaha Class A".
Getting Bigger – Commercial Plaza Expansion


Onn Mahmud (Taib's brother) Directed the company with Jamilah until 2004

Sean Murray, the current Director of Sakto, is a Canadian of Irish Catholic extraction. Records show he became involved in Sakto’s affairs in 1987, having reportedly met Jamilah Taib at University. After marrying Jamilah, a process that involved his conversion to Islam, Sean Murray took over as a Director of a number of the Taib property interests, however there is no indication that he has become an actual shareholder. Mahmud Abu Bekir Taib ceased to be listed as a Director of Sakto some years ago, however Onn Mahmud, Taib’s brother only resigned as a Director in 2004.

Aged 23 Jamilah Taib became Director of Sakto Development Corporation (between studies) then President

Society Family

A number of Sean Murray’s family members are now employed at Sakto, which they describe as a family business. Some of Canada’s biggest commercial names rent space at their commercial and office properties, as well as numerous Canadian Government Ministries. Now prominent members

Major Shopping Mall – includes Chapters Bookstore

Syarikat baru saja menyelesaikan pembangunan tahap kedua yang kompleks Street Preston Perdagangan Plaza, yang merangkumi 16 blok cerita kedua-dua menara dan pusat komersial yang besar. Halaman Sakto berbangga bahawa pusat mewakili "sangat definisi ruangan usaha Class A".

dari elit sosial Ottawa, Sean Murray dan Jamilah Taib sering difoto di kesempatan masyarakat dan disenaraikan sebagai penderma ke kota Galeri Nasional Kanada. Fungsi di rumah mewah Rockcliffe mereka telah memasukkan pengumpulan dana untuk sekolah Kanada atas, Ashbury College dan bagi badan amal beberapa Ireland, termasuk Katolik St Patrick's Home dan Dana Ireland Kanada.

Pasangan ini menarik perhatian ketika mereka baru-baru ini pindah ke rumah baru mereka, tercatat sebagai rumah peribadi kedua paling mahal di Ottawa dengan kos mereka lebih dari $ 9.600.000 Dolar Kanada. Para tetamu telah diketahui jenaka bahawa begitu besar sehingga sayap yang berbeza harus mempunyai kod pos yang berbeza.

Sean dan Jamilah - Pasangan Ottawa's Golden
Sambungan Politik


Pasangan itu, secara berasingan dan melalui Sakto, juga telah penderma biasa ke Ontario Parti Liberal. Ini sudah termasuk sumbangan sebanyak $ 6,000 untuk belanjawan kempen Premiere McGuinty Dalton pada tahun 2003. Pada tahun 2007 telah diumumkan bahawa sebelas Ontario Ministries adalah relokasi ke gedung Sakto's Square Preston. "Membawa bersama 11 kementerian di Preston Square, di jantung masyarakat kita, akan membuat kerajaan kita lebih mudah diakses masyarakat Ottawa dan lebih hemat

biaya," jelas Yasir Naqvi, MPP untuk Ottawa Pusat. Pejabat-pejabat secara rasmi dibuka oleh Dalton McGuinty sendiri pada bulan April 2008.Sean and Jamilah - Ottawa's Golden


Pink Palace – Jamilah’s ‘tacky’ Ottawa Mansion

From trees to tower blocks

Sarawak Report’s exclusive revelations are likely to draw fierce criticism from Canadian environmentalists and human rights campaigners, who have highlighted the devastation caused by unsustainable logging in Sarawak. Over US$25 billion worth of timber has been exported from the state as a result of the rampant, unsustainable logging promoted by Taib Mahmud and the former Chief Minister, who was his uncle. Less than 3% of the original rainforest remains and many of its indigenous peoples are now destitute as a direct result.


TARIKH PILIHANRAYA HAK MUTLAK PM

Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan tidak akan membubarkan parlimen untuk mengadakan pilihan raya umum akan datang semata-mata berdasarkan kepada satu pendapat bahawa semakin ramai rakyat menyokong beliau.

Bagaimanapun, kata Perdana Menteri, tarikh pilihan raya akan datang akan "mengejutkan semua pihak".


Inilah dia Malaysia.Tarikh pilihanraya jadi hak mutlak PM..negara Jakun kata Mat Sabu.Negara Thai dan Indon nak pilihanraya rakyat dah setahun tahu tarikh..Malaysia jadi hak mak bapak Bn.

(function() { var d = document, w = window; w

WING'S HUKUM KARMA { OFFICIAL VIDEO } KHAS BUAT ATOK 96..