Berparti atau tanpa parti, Husam tetap harapan Malaysia, kata Wan Ji


Wan Ji Wan HussinWan Ji Wan Hussin
Dipecat dari parti bukan titik noktah bagi tokoh pembela rakyat seperti Adun Salor, Datuk Husam Musa kata pendakwah muda yang kini ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR), Ustaz Wan Ji Wan Husin.
Husam menurut beliau adalah satu simbol kepada perjuangan menegakkan kebenaran dan pembela rakyat tertindas di negara ini yang sepatutnya jadi idaman kepada mana-mana parti atau kumpulan untuk duduk bersama mereka.
Sebuah parti yang mengaku berjuang Islam dan memecat orang seperti Husam adalah pelik dan luar biasa," katanya.
Bagi Wan Ji, rakyat Malaysia mula melihat bintang Husam ketika beliau berada di parlimen sesi 1999 - 2004.
"Ketika itu beliau satu-satunya ahli parlimen yang dilihat mampu berhadapan dengan kelicikan dan kemampuan Dr. Mahathir Mohamad yang berjaya mengekalkan dirinya sebagai perdana menteri hingga 22 tahun," katanya yang lebih dikenali sebagai Ustaz Maqasid.
Pendedahan-pendedahan Husam di parlimen kata belaiu bukan sahaja menjadi perhatian dan kepuasan rakyat umum kerana membela mereka malah sekali sekala menarik perhatian Mahathir sendiri yang melihat Husam kerkebolehan tinggi.
Menurutnya lagi sebaik di bawa balik oleh arwah Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk menjadi Exco Kelantan pada 2004, Husam melakar sejarah demi sejarah mengemudi ekonomi Kelantan yang disisih dan ditekan dari segenap penjuru oleh kerajaan pusat Barisan Nasional.
"Dengan sumber terhad khususnya dinafikan royalti minyak, beliau telah menggerakkan program kebajikan untuk rakyat dan inisiatif-inisiatif ekonomi negeri yang jelas luar biasa dan bukan jenis berfikir secara biasa-biasa," katanya.
Semua ini katanya diakui banyak pihak dan hampir semua setuju bahawa kerajaan Kelantan yang tinggal majoriti satu kerusi selepas pilihan raya 2004, berjaya menang selesa pada 2008 hasil inisiatif-inisiatif kebajikan dan ekonomi yang diketuai Husam.
"Saya langsung tidak risau pemimpin jenis berfikir luar biasa seperti ini untuk bergerak dengan parti atau tanpa parti," kata beliau ketika ditemui selepas program pelancaran tiga cawangan sulung Amanah kawansan Kubang Kerian malam tadi.
Semasa menyampaikan ceramah pada majlis itu beliau yakin rakyat Kelantan mampu membuat pilihan terbaik dalam pilihan raya akan datang.
"Saya yakin Pakatan Harapan, yang tentunya akan diketuai Amanah di Kelantan akan turun bertanding di semua kerusi bagi memastikan Umno dihalang dari berkuasa di Kelantan.
"Kalau kerajaan negeri sekarang telah gagal meyakinkan rakyat untuk meneruskan legasi Tok Guru Nik Aziz, Pakatan mesti turun menawarkan sebuah kerajaan Islam yang lebih baik menggantikan pentadbiran yang semakin tidak disukai rakyat di negeri ini," katanya.

Di sebalik PRN Sarawak, Ilham Centre buktikan mereka sangat berwibawa
Ilham Centre kini menjadi pusat kajian yang dipercayai, PRN Sarawak menambahkan kewibawaan mereka.Ilham Centre kini menjadi pusat kajian yang dipercayai, PRN Sarawak menambahkan kewibawaan mereka.Ilham Centre, sebuah firma kajian bebas terus meningkatkan namanya apabila ramalan yang mereka buat tentang pilihan raya Sarawak hampir 100% tepat.
Beberapa jam sebelum pengundian bermula, Ilham sudah membuat ramalanbahawa Barisan Nasional (BN) akan menang besar dalam pilihan raya ini dengan DAP mempunyai enam kerusi selesa dan empat kerusi berpotensi.
PKR pula diramalkan mempunyai dua kerusi selesa (Krian dan Batu Lintang) dan dua kerusi berpotensi menang iaitu Telang Usan dan Ba'kelalan.
PAS dan Amanah pula diramalkan akan gagal memenangi sebarang kerusi.
Keputusan yang diumumkan oleh SPR membuktikan ramalan awal Ilham Centre berdasarkan kajian mereka ini benar apabila BN mendapat 72 dari 82 kerusi yang dipertandingkan, DAP mendapat tujuh kerusi berbanding 12 dalam pilihan raya lalu manakala PKR mendapat tiga kerusi.
Dalam ramalan awalnya yang disiarkan oleh Malaysia Dateline pagi semalam, Pengarah Eksekutif Ilham Centre, Hisomuddin Bakar meramalkan, DAP selesa di enam kerusi iaitu  Padungan, Bukit Assek, Pelawan, Dudong, Pending dan Kota Sentosa.
Beliau juga meramalkan, DAP berpotensi menang di Meradong, Senadin, Bawang Assan dan Batu Kitang.   PKR pula diramalkan selesa di Kerian dan Batu Lintang dan berpotensi menang di Telang Usan dan Ba'kelalan.
Dalam ulasannya, 10 jam sebelum mengundi, Hisomuddin meramalkan, TeamAdenan bakal memberikan hasil yang lumayan untuk Barisan Nasional (BN) walaupun momentum mereka sedikit terganggu dengan tragedi yang melanda sebuah helikopter VIP.
Hisomuddin BakarHisomuddin Bakar"TeamAdenan cukup popular untuk dikalahkan dalam pilihan raya ini dan mereka terlalu dominan," kata Hisomuddin kepada Malaysia Dateline.
Beliau menjangka, DAP terpaksa berjuang keras di hari pembuangan undi hari ini untuk mengekal bilangan 12 kerusinya manakala PKR pula terpaksa berusaha keras untuk mempertahankan 3 kerusinya.
Sebagai sebuah parti baru, Parti Amanah Negara (Amanah) pula sekurang-kurangnya berjaya memperkenalkan diri mereka dalam pilihan raya negeri Sarawak ke 11 kali ini sahaja walaupun sukar untuk menang ekoran populariti yang dimiliki oleh Ketua Menteri Tan Sri Adenan Saten, ulas Hisomuddin.
Selain membuat kajian lapangan, Pengerusi Eksekutif Ilham, Hisomuddin Bakar (gambar)turut menjadi penal tetap dalam Astro Awani bagi membuat analisis segera dalam banyak kali pilihan raya.
Ilham Centre mula membuat kajian pilihan raya bermula pilihan raya kecil Kuala Terengganu pada tahun 2008 ketika calon PAS, Mohamad Abdul Wahid Endut menang dalam pilihan raya kecil pertama selepas pilihan raya umum 2008 itu.
Telahan beliau PAS akan menang dengan angkanya tepat sekali.
Selepas itu, Ilham juga membuat kajian tentang pilihan raya Bukit Gantang dan Bukit Selambau, Permatang Pauh, Kuala Selangor dan lain-lain lagi yang menunjukkan kajian mereka hampir tepat kalau tidak tepat 100% pun.
Ilham yang dimiliki dan diuruskan oleh sekumpulan anak muda lepasan Universiti Malaya (UM) bukan sahaja membuat kajian politik dan pilihan raya tetapi juga menerbitkan buku-buku yang berkaitan dengan politik dengan jenama Ilham Books.

SUATU PENGAJARAN AWALshahbudin.com


Sebagaimana yang dijangka, Pas dan Amanah kalah di semua kerusi yang ditandinginya dalam pilihanraya negeri Sarawak kali ini. Pas bertanding di 11 kerusi, manakala Amanah sebagai parti baru bertanding di 13 kerusi.

Kekalahan Amanah mungkin tidak mengejutkan, bagaimanapun bagi Pas sebagaimana yang dituturkan oleh Setiausaha Pas Sarawak, Mukhtar Suhaili, parti itu menang moral dan semangat, meskipun belum menang kerusi.
Ohhh, begitu...

Tetapi PKR dan DAP barangkali mendapat pengajaran paling berguna apabila kedua-duanya dikalahkan oleh BN di enam kerusi bertindih yang mereka bertembung sesama sendiri.

Walaupun belum pasti BN dapat dikalahkan jika pertandingan satu lawan satu di kerusi-kerusi tersebut, ia terbukti memberi imej yang tidak baik dari segi konsep permuafakatan dan untuk meyakinkan rakyat.
Oleh itu, jika benar-benar ingin menjadi alternatif kepada kerajaan di peringkat Pusat, adalah penting untuk kedua-dua parti tersebut mengukuhkan lagi persefahaman dan tolak ansur sesama sendiri dan tidak membiarkan apa yang berlaku Sarawak berterusan sehingga ke pilihanraya umum kira-kira dua tahun lagi.

Ini adalah pengajaran awal dan belum terlewat untuk melembutkan keegoan masing-masing. (SH 07/05/2016).

[LIVE][040516] Sihatkah Jantung Kita? - Dr Safari Elis

BN KEMBALI MEMERINTAH, MASA DEPAN RAKYAT DALAM DILEMA