SYARIKAT FILIPINA TELAN ESSO.....NAJIB MEMBISU

Esso surges on San Miguel takeover news

August 17, 2011
KUALA LUMPUR, Aug 17 — Shares in Malaysian oil refiner Esso rose as much as 13.6 per cent today after Reuters reported that Philippine conglomerate San Miguel Corp will buy ExxonMobil's entire 65 per cent stake in company. — Reuters

Reformasi pilihan raya: Najib sekadar untuk menangguh?

Reformasi pilihan raya: Najib sekadar untuk menangguh?

Chan Wei See |

Sekali lagi Perdana Menteri Najib Razak menampilkan dirinya sebagai pembawa perubahan apabila mengumumkan bahawa kerajaan akan meneliti dan mengkaji sistem pilihan raya dan sistem media yang sedia ada, selepas siri program transformasinya. Ia memberi persepsi seolah-olah Najib akur kepada suara rakyat. Bagaimanapun, pemimpin Pakatan Rakyat pula menganggap janji Najib akan berakhir sebagaimana program transformasinya yang lain - semakin lenyap apabila masa berlalu.

Najib (gambar kiri) pernah menjanjikan ruang media yang lebih bebas selepas menerajui tampuk kerajaan, malah melancarkan siri program transformasi untuk mewujudkan "suasana feel good". Tetapi, ruang media tidak terbuka luas, malah semakin sempit berbanding zaman pemerintahan Abdullah Ahmad Badawi. Program transformasinya pula dihalang oleh golongan sayap kanan, misalnya PERKASA - dan akhirnya lari dari rupa bentuk asalnya - mungkin juga kerana tekad politiknya yang tidak teguh.

Perhimpunan BERSIH 2.0 memperlihatkan ketidakpuasan rakyat. "Suasana feel good" yang cuba diwujudkan Najib ranap. Kini, sekali lagi Najib menampilkan diri untuk membawa perubahan, cuma, sejauh manakah keikhlasannya, dan lebih penting, apa niatnya?

Ketiga-tiga orang ahli parlimen Pakatan Rakyat, Tian Chua (Batu-PKR), Liew Chin Tong (Bukit Bendera-DAP) dan Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor-PAS) ketika ditemuramah MerdekaReview, menganggap BERSIH 2.0 memberi tekanan yang besar terhadap kerajaan Najib, dan beliau perlu menyajikan janji reformasinya sebagai reaksi terhadap ketidakpuasan rakyat.

Dzulkefly Ahmad yang juga AJK PAS Pusat berkata, ini adalah kemenangan rakyat, kemenangan BERSIH 2.0 dan kemenangan Pakatan Rakyat. Naib Presiden PKR, Tian Chua turut berkata, ia adalah hasil tekanan yang tercetus daripada perhimpunan BERSIH 2.0. Tian Chua menambah, Najib mengalami tekanan sebelum dan selepas perhimpunan BERSIH 2.0, dan beliau tidak menggunakan cara yang terlalu drastik untuk menindas perhimpunan ini. Ini menunjukkan bahawa Najib tidak berani, malah tidak bersyarat untuk menentang kuasa rakyat. Maka, Najib memilih cara diplomatik untuk menyedapkan hati rakyat.

Sengaja untuk menangguh?

Oleh sebab bidang kuasa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membenarkan institusi itu untuk melakukan kebanyakan tuntutan reformasi, misalnya penggunaan dakwat kekal, pembersihan daftar pemilih dan sebagainya, Tian Chua menganggap pengumuman penubuhan Jawatankuasa Pilihan Parlimen sekadar untuk menangguhkan masa - sebagaimana yang dilakukannya ketika menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat kematian Teoh Beng Hock. Kesudahannya bakal membuktikan, hasilnya jauh lebih kurang daripada apa yang dilaung-laungkan, kata Tian Chua.

Ketika ditanya kemungkinan Najib menyedari bahawa reformasi sistem pilihan raya adalah hasrat rakyat, maka dirinya perlu mengikut arus ini untuk mengembalikan keyakinan rakyat, Tian Chua (gambar kiri) sebaliknya mempersoalkan, "Mengapa perlu Najib berbuat sedemikian? Beliau tak perlu buat sedemikian, itu periuk nasinya."

Tian Chua menjelaskan, kerajaan tetap boleh menjalankan reformasi sistem pilihan raya meskipun tanpa Jawatankuasa Pilihan Parlimen. Tian Chua tetap menganggap bahawa Najib tidak berniat untuk melaksanakan agenda reformasi, yang bakal menjejaskan peluang kemenangan Barisan Nasional dalam PRU ke-13.

Dzulkefly Ahmad dan Liew Chin Tong meskipun mengalu-alukan respon positif Najib terhadap tuntutan BERSIH 2.0, namun meramalkan bahawa janji ini akan berdepan dengan rintangan dalam partinya ketika cuba dilaksanakan.

Umumkan tarikh PRU-ke13!

Dzulkefly Ahmad berkata, Najib tidak menampilkan apa-apa prestasi atau monumen politiknya sepanjang tiga tahun ini, meskipun beria-ia dengan program transformasinya - dan hanya "terkejut dari tidurnya" selepas ditekan BERSIH 2.0. Dzulkefly Ahmad menambah, seandainya Najib ingin meyakinkan rakyat bahawa dirnya memang ikhlas untuk melaksanakan perubahan, maka Najib harus memberitahu rakyat bila PRU ke-13 akan diadakan, selain menetapkan "jadual waktu" dan objektif pelaksanaan reformasi yang jelas.

Meskipun mengalu-alukan respon positif daripada Najib, Liew Chin Tong (gambar kanan) berkata penubuhan Jawatankuasa Pilihan Parlimen sahaja tidak mencukupi, kerana negara kini memerlukan reformasi secara menyeluruh dari sistem demokrasinya, termasuk kebebasan media, pemilikan media, kebebasan perhimpunan, pendaftaran warga negara dan sebagainya - dan bukan hanya reformasi yang terbatas kepada bahagian-bahagian tertentu.

Beliau menambah, anggota Jawatankuasa Pilihan Parlimen belum diketahui setakat ini. Malah beliau berkata, seandainya ahli parlimen Pasir Mas merangkap Presiden PERKASA Ibrahim Ali tersenarai sebagai anggota jawatankuasa tersebut, maka usahlah berbicara mengenai reformasi.

Liew Chin Tong menganggap desakan BERSIH 2.0 dan tekanan dalam parti seperti Saifuddin Abdullah, yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, yang menyebabkan Najib terpaksa menampilkan imej pembawa perubahan. Bagaimanapun, kenyataan Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin semalam menunjukkan Najib bakal menghadapi halangan daripada golongan sayap kanan dalam UMNO.

Liew Chin Tong percaya bahawa Najib menyedari perubahan senario yang berlaku dalam kerangka yang lebih besar, malah faham bahawa pengawalan media tidak akan memberi kesan. Namun demikian, golongan kanan dalam UMNO mempunyai pemahaman yang berbeza dengannya dalam hal ini, yang menyebabkan usaha dirinya sentiasa tersekat dalam parti.

Tidak tegas, tidak mempunyai halatuju adalah masalah yang terbesar untuk Najib, sehingga agenda yang dikemukakannya itu sentiasa tidak "tulen" pada peringkat akhirnya, kata Liew Chin Tong. "Beliau tidak tahu untuk berada di posisi mana dalam politik demokrasi, di depan atau di belakang. Adalah bahaya untuk seseorang ketua yang tidak berhalatuju, lebih bahaya daripada membuat keputusan."

Dzulkefly Ahmad (gambar kiri) juga bersetuju dengan pandangan ini, "Najib ditentang partinya sendiri, partinya adalah musuh beliau, bukan Pakatan Rakyat atau rakyat. Dan Najib adalah musuh untuk dirinya, ini kerana beliau tidak bertulang belakang, beliau berdolak-dalik, gagal melakukan apa-apa!"

*Chan Wei See ialah Ketua Pengarang MerdekaReview. Diterjemah dan disunting dari teks asal yang disiarkan pada 16 Ogos 2011.

MANA MAI BANYAK SANGAT PENGUNDI KELAHIRAN LUAR NEGARA NI????

PAS Pulau Pinang mendakwa telah mengesan kira-kira 14,000 pengundi 'kelahiran luar negeri' dalam senarai daftar pemilih di negeri itu dan sedang menyiasatnya, untuk mengemukakan laporan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

NONESetiausaha Pemuda PAS negeri, Afnan Hamimi Taib Azamudden (kanan)
berkata mereka dikesan oleh jawatankuasa pilihan raya parti sewaktu hujung minggu.

Katanya, parti itu mempunyai sistem komputernya sendiri, yang dapat mengesan bilangan orang asing atau penduduk tetap dengan angka status negeri kelahiaran '71 'dalam kad pengenalan mereka.

"Bilangan pengundi ini dalam daftar pemilih sangat tinggi dan muncul dengan tiba-tiba. Juga, kontroversi Mismah membuat kami lebih curiga," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Baru-baru ini, Malaysiakini mendedahkan kes seseorang individu yang bernama Mismah disenaraikan sebagai pemegang PR tetapi dimasukkan ke dalam senarai kemaskini pemilih di negara ini.

Bagaimanapun, status beliau telah ditukar kepada kerakyatan sepenuhnya hanya beberapa jam selepas isu itu dilaporkan.

SPR menjelaskan kes Mismah sebagai "kesilapan teknikal" kerana Jabatan Pendaftaran Negara gagal mengemaskini data walaupun Mismah mendapat kewarganegaraan sejak Januari tahun ini.

'PENDERAAN MENTAL'' PSM Mahu Bahagian Tatatertib PDRM Siasat
KUALA LUMPUR 17 OGOS: Wakil Parti Sosialis Malaysia (PSM) hari ini tampil mengemukakan aduan kepada Bahagian Tatatertib Polis DiRaja Malaysia bersabit salahguna kuasa polis ketika menahan reman 31 aktivis parti itu Julai lalu.

Mereka menuntut satu siasatan dijalankan bagi mengenalpasti tindakan anggota polis yang tidak menghiraukan hak asasi manusia dengan melakukan penderaan dan gangguan seksual terhadap tahanan.

Setiausaha Agung PSM, S.Arutchelvan yang ditemui media menyifatkan polis enggan mengendahkan laporan yang telah dibuat sebelum ini oleh aktivis terbabit.

"Jadi kita rasa polis tidak serius. Mereka lebih serius buat tohmahan fitnah yang tidak ada kena mengena dan kenyataan pun tidak mahu ambil. Jadi kita terpaksa datang ke Bukit Aman untuk mengetengahkan isu disiplin dan siasatan jenayah," ujar beliau.

Antara salahguna kuasa polis yang dinyatakan dalam tujuh laporan yang dibuat di Balai Polis Pusat, Ipoh termasuklah perbuatan meludah ke muka tahanan oleh seorang anggota wanita selain menumbuk muka G. Packialetchumy kerana mempertahankan hak memakai kemeja T 'Udahlah tu... Bersaralah'.

Polis turut mengenakan gangguan seksual terhadap Packialetchumy apabila beliau dipaksa menukar baju di hadapan anggota polis lelaki selain bertanyakan soalan-soalan lucah berkaitan seks.

Laporan tersebut turut menyebut bagaimana P. Jody dan S. Ramasamy dipaksa berdiri sepanjang masa soal siasat tanpa membuka gari dan tidak dibenarkan ke tandas.

Kesemua 31 ahli PSM yang sedang menjalankan kempen 'Udahlah tu... Bersaralah' di seluruh negara ditangkap pada 25 Jun lalu sebaik melepasi tol Sungai Dua, Pulau Pinang, dua minggu sebelum perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai.

Polis kemudian menuduh kesemua mereka mempunyai niat melancarkan peperangan terhadap DYMM Yang DiPertuan Agong selain cubaan untuk menghidupkan semula fahaman komunis di negara ini.

Namun setelah direman kesemua tuduhan bersabit komunis digugurkan dan didakwa membantu organisasi haram di bawah Seksyen 43 dan 48 Akta Pertubuhan.

Manakala enam daripada mereka didakwa sebagai perancang utama perhimpunan Bersih 2.0 yang menuntut pilihan raya bersih dan adil.

Arutchelvan kemudian mengulas sikap berdiam diri oleh polis memperlihatkan perlaksanaan undang-undang dwi-standard pihak berkuasa tempatan yang mengabaikan pihak tidak berkepentingan.

Malah katanya, polis seharusnya menyiasat pihak yang mengemukakan laporan bersabit tuduhan terhadap parti itu sehingga membawa kepada penangkapan dan pencabulan hak asasi manusia.

"Apa yang polis buat setakat ini? Kalau mereka siasat, pertama sekali orang yang membuat aduan itu perlu disiasat. Kenapa dia tidak dipanggil? Adakah ini dwi-standard? Orang cakap bas kita ada senjata, tangkap semua dan duduk beberapa hari dalam lokap dan mereka kata tiada apa-apa," katanya lagi.

DAP Ajak Rakyat Beramai-Ramai Daftar Sebagai Pemilih Di Saat-Saat Akhir....Tumbangkan Barisan Nasional Ganti Pakatan Rakyat
KUALA LUMPUR 17 OGOS : Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua menggesa seluruh warganegara Malaysia yang belum berkesempatan mendaftar sebagai pemilih meluangkan masa untuk berbuat demikian di beberapa lokasi yang akan disediakan di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Menurut beliau, Kempen Pendaftaran Pengundi anjuran DAP yang dijadualkan pada 20 hingga 21 ogos ini adalah peluang terbaik kepada anggota masyarakat untuk mendaftar sebagai pengundi sebelum pilihan raya umum ke 13 - yang dianggarkan berlangsung pada Mac tahun hadapan.

"15 September depan secara rasminya ialah hari terakhir untuk kami mengantar senarai pengundi baru, sekiranya ia telah digazetkan untuk pilihan raya pada suku pertama tahun hadapan yang dijangkakan pada Mac mahupun April hadapan, jadi ini ialah peluang terakhir kepada pengundi yang cukup syarat untuk mendaftar bertindak mendaftarkan diri mereka sebagai pengundi baru untuk sama-sama mengambil bahagian sebagai pengundi pada pilihan raya akan datang,"kata pada satu sidang media khas di Ibu Pejabat DAP hari ini.

Mutakhir ini pelbagai penemuan yang meragukan dalam senarai daftar pemilih didedahkan oleh orang perseorangan dan parti politik.

Nama Mismah menjadi perhatian apabila rekod dalam talian Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) pada 2 Ogos lalu menunjukkannya seorang penduduk tetap (PR) tetapi disenaraikan dalam daftar pemilih untuk pilihan raya.

Lebih banyak kontroversi muncul apabila selepas empat jam dilaporkan Malaysiakini, status baru ibu kepada empat anak itu bertukar daripada kad pengenalan merah (PR) kepada biru (warganegara).

Tidak cukup dengan itu, seorang bernama 'Kg Baru'juga direkodkan sebagai pemilih berdaftar namun apabila diperiksa, nombor kad pengenalan Kg Baru adalah milik Noraini Binti Abdullah.

Malah terdapat juga pendedahan tentang beberapa nombor kad pengenalan dalam rekod SPR, adalah tidak wujud.

Melihat kepada kecelaruan inilah kata Tony, DAP dan Pakatan Rakyat katanya menggesa seluruh warganegara Malaysia yang benar-benar layak mengundi supaya sedar akan kepentingan menjalankan tanggungjawab sebagai warganegara.

"Saya berharap warganegara yang benar-benar warganegara, yang lahir di Malaysia, daftarkanlah diri dalam memastikan suara anda semua dapat disampaikan dengan saluran yang dipanggil pilihan raya,"katanya lagi.

Berikut ialah senarai lokasi pendaftaran di serata Kuala Lumpur dan Selangor yang dibuka bermula 20 hingga 21 Ogos depan :-


1. BANGSAR

UOA Bangsar Carrefour Selatan ~ 10 pagi - 5 petang

2. BATANG KALI

A. Pasar Tani Batang Kali ~ pukul 8 pagi - 12:00 tghari
B. Econsave Batang Kali ~ 12 tghari -7 malam

3. CHERAS

20 Ogos (Sabtu): Pasar Pagi Taman Kenanga ~ 08 pagi - 11 pagi
21 Ogos (Ahad): Pasar Pagi Taman Midah ~ 08 pagi - 11 pagi

4. DESA PETALING (Seputeh)

Ogos 20 (Sabtu): Giant, Desa Petaling ~ 10 pagi - 5 petang

5. KAJANG

Metro Kajang Shopping Centre (Food Court Tingkat 4) ~ 11:30-21:00

6. KAPAR

44, Jalan Besar Kapar, Kapar (per sebelah Bookshop Popular) ~ 09:00-03:00

7. KLANG

Klang Parade (Ren Ren Bookshop, 1st Floor) ~ 10 pagi - 10 malam

8. PANDAN

21 Ogos (Ahad): Pasar Pagi Taman Muda ~ 08 pagi - 11 pagi

9. PETALING JAYA

A. 1Utama Shopping Centre (1st Floor, Oval) ~ 10 pagi - 10 malam
B. Tropicana City Mall (LG, berhampiran hangat Sweet) ~ 10 pagi - 10 malam

10. PUCHONG

Ogos 20 (Sabtu): IOI Mall (Ground Floor, Old Wing) ~ 10 pagi - 10 malam
21 Ogos (Ahad): IOI Mall (Ground Floor, Old Wing) ~ 10 pagi - jam 3 petang

11. SALAK SELATAN (Seputeh)

21 Ogos (Ahad): Pasar Pagi Salak Selatan Kampung Baru ~ 09 pagi - 12 tghari

12. SEKINCHAN

21 Ogos (Ahad): Sheng Hui Restaurant ~ 08 pagi - 12 tghari

13. SUBANG JAYA

Empire Membeli-belah Galeri (P1, eskalator berhampiran) ~ 10 pagi - 10 malam

Hanya MP Kerajaan, Pembangkang, Bebas Sertai PSCKUALA LUMPUR 17 OGOS :Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) bagi menambah baik sistem pilihan raya yang mungkin ditubuhkan selepas 3 Oktober, akan hanya dianggotai ahli parlimen (MP) daripada parti pemerintah Barisan Nasional, pembangkang dan Bebas.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz berkata beliau akan membentangkan usul untuk penubuhan PSC dwipartisan itu pada sidang Parlimen akan datang yang bermula 3 Okt dan anggota jawatankuasa itu tidak akan termasuk kalangan bukan anggota Parlimen.

"Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) boleh turut serta sebagai saksi semasa pendengaran dan bukan sebagai anggota PSC. Prosedur penubuhan PSC amat jelas dan ia mesti dianggotai anggota Parlimen. Sebab itu ia dipanggil Jawatankuasa Pemilih Parlimen," katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau berkata PSC bagi menambah baik sistem pilihan raya akan mengkaji isu-berkaitan pilihan raya yang dibangkitkan dan mencari jalan untuk menambah baik undang-undang pilihan raya sedia ada.

"PSC akan draf laporan mengenai isu-isu pilihan raya, kemudian ia akan mengadakan perbincangan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mencapai rumusan. Selepas itu, draf akhir akan dihantar ke Pejabat Peguam Negara untuk semakan sebelum diluluskan oleh Kabinet, dan akhir sekali dibentangkan di Parlimen untuk digubal menjadi undang-undang," katanya.

Nazri menjelaskan bahawa walaupun proses itu mungkin mengambil masa, kerajaan berharap untuk melaksanakannya sebelum pilihan raya umum akan datang kerana mandat sekarang akan berakhir pada Mac 2013.

"Jika pilihan raya umum diadakan pada 2013, kita kemungkinan akan menggunakan undang-undang yang telah ditambah baik seperti dicadangkan oleh PSC.

Bagaimanapun, saya tidak tahu bila pilihan raya umum akan datang diadakan. Hanya Perdana Menteri yang tahu," katanya.

Nazri berkata Kabinet akan membincangkan penubuhan jawatankuasa itu hari ini, termasuk bidang tugas dan jumlah anggotanya yang mungkin antara lapan dan 15 orang.

"Jawatankuasa ini kemungkinan diketuai Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia. Baki anggotanya ialah anggota Parlimen daripada BN, pembangkang dan Bebas," katanya.

Nazri mendedahkan Kabinet, pada mesyuarat mingguannya Rabu lepas, telah membincangkan desakan pakatan pembangkang bagi diadakan sidang tergempar Parlimen bagi membincangkan dakwaan kononnya penduduk tetap diberikan kewarganegaraan dan hak mengundi.

Pakatan pembangkang yang terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan PAS telah menghantar memorandum kepada Perdana Menteri pada 8 Ogos menggesa diadakan sidang tergempar Parlimen pada bulan ini bagi membahaskan apa yang mereka rujuk sebagai "isu penduduk tetap yang didaftarkan sebagai pengundi".

"Keputusan untuk menubuhkan jawatankuasa pemilih Parlimen adalah hasil daripada mesyuarat itu. Oleh yang demikian, tidak perlu diadakan sidang tergempar Parlimen sepertimana diminta oleh parti-parti pembangkang ekoran kerajaan telah memutuskan untuk menubuhkan Jawatankuasa Pemilih Parlimen untuk
mengkaji perkara itu," katanya.

Pengumuman yang dibuat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Isnin lepas mengenai penubuhan jawatankuasa itu mendapat sambutan baik daripada pembangkang dan orang ramai termasuk Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih).

Bagaimanapun, pakatan pembangkang mendesak supaya PSC dipengerusikan oleh anggota Parlimen pembangkang dan kerajaan memberikan jaminan pilihan raya umum tidak diadakan sehingga PSC menyiapkan tugasnya dan penambahbaikan yang dicadangkan itu dilaksanakan.


Pembangkang Mahu Ketuai PSC, Elak Manipulasi-Rafizi
SHAH ALAM 17 OGOS: Meletakkan pemimpin pembangkang mengetuai jawatankuasa khas parlimen (PSC) mengenai reformasi pilihan raya adalah bertujuan untuk mengelakkan manipulasi pihak berkepentingan, kata Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli.

"Kalau jawatankuasa itu diketuai oleh Umno atau orang yang rapat dengan pimpinan kerajaan sekarang, sudah tentu ada risiko (iaitu) agenda jawatankuasa tersebut disalahguna untuk melengah-lengahkan dan juga memberi kelebihan (kepada Umno-BN)," katanya ketika dihubungi Tv Selangor.

Beliau diminta mengulas respon terhadap tujuh syarat yang dikemukakan Pakatan Rakyat semalam bersabit penubuhan PSC yang diumumkan Perdana Menteri Najib Razak Isnin lalu bagi mengatasi kepincangan dalam sistem pilihan raya.

Menurut Rafizi, kesangsian terhadap ketelusan Najib semakin meningkat apabila perdana menteri itu gagal mengotakan janjinya terhadap tuntutan rakyat untuk berkumpul di Stadium Merdeka ketika himpunan Bersih 9 Julai lalu.

Malah beliau turut menyatakan kekhuatirannya sekiranya jawatankuasa 'bi-partisan' itu nanti hanya bertujuan untuk meredakan kemarahan rakyat yang sedang memuncak terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) walhal berniat melengah-lengahkan reformasi pilihan raya.

"Rakyat mahukan jawapan dan tindakan daripada mereka (kerajaan). Jadi saya rasa Najib sekurang-kurangnya perlu memberi tindakbalas. Tapi tindakbalas yang bagaimana? Kalau ianya hanya pengumuman, kemudian tidak ada tindakan konkrit dan melangkah ke pilihan raya umum tanpa melakukan perubahan yang dituntut oleh Bersih.

"Ini yang dikatakan tindakan melengah-lengahkan sehingga rakyat terlupa sehingga mengalihkan pandangan rakyat daripada terus fokus untuk mendedahkan penipuan yang berlaku," ujarnya.

Pakatan Rakyat semalam mengemukakan tujuh syarat sebelum menyokong penubuhan jawatankuasa khas itu bagi tujuan reformasi pilihan raya termasuk melantik pemimpin pembangkang mengetuainya, memberi kuasa dan kewangan secukupnya kepada jawatankuasa itu.

Selain itu, gagasan itu turut mencadangkan agar siasatan melibatkan badan audit bebas antarabangsa, pengutaraan lapan tuntutan Bersih 2.0, kajian tatacara pilihan raya, wujudkan unit pengurusan program dan penambahbaikan ini mestilah ditamat, diumum dan dilaksanakan secara menyeluruh sebelum pilihan raya umum.

Sementara itu Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Nazri Aziz dalam kenyataannya memberi jaminan bahawa kerajaan akan menyelesaikan ketempangan sistem pilihan raya secepat mungkin melalui jawatankuasa itu nanti.

Jawatankuasa itu katanya akan menyediakan laporan masalah pilihan raya untuk dibincangkan dengan SPR sebelum dihantar kepada pejabat Peguam Negara untuk disemak.

Seterusnya rombakan tersebut akan diluluskan oleh kabinet sebelum dibentangkan ke parlimen untuk dijadikan undang-undang.

Sambil menyifatkan ia satu proses yang panjang, Nazri bagaimanapun berkata, Pilihan Raya Umum ke 13 perlu dilaksanakan sebelum bulan Mac 2013, dan tarikh penting itu hanya ada dalam pengetahuan Perdana Menteri.

Dalam pada itu, Razifi turut berpendapat kredibiliti SPR yang berkait rapat dengan Umno-BN menyebabkan parti pemerintah itu berusaha untuk mengalih perhatian rakyat dari terus menyalahkan agensi berkenaan.

"Bagi saya mereka bukan peduli pandangan rakyat terhadap SPR tapi peduli bagaimana kesan kemarahan rakyat tentang manipulasi pilihan raya, kesannya terhadap undi Umno-BN nanti," katanya lagi.

Oleh itu katanya, Najib katanya haruslah menunjukkan komitmen sepenuhnya dalam membaik pulih sistem pilihan raya negara ini melalui jawatankuasa khas yang dibentuknya ini terutama dalam aspek daftar pemilih sebelum parlimen dibubarkan.

Pinjaman RM6 Bilion Felda : ANAK Bawa Ke SPRM


KUALA LUMPUR 17 OGOS : Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) akan mengemukakan laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan salah guna wang oleh Felda berjumlah lebih RM6 bilion.

Pengerusinya, Mazlan Aliman berkata, sehingga kini, masih belum ada sebarang penjelasan berhubung dana itu yang disalurkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kepada syarikat milik kerajaan itu.

"Kita mengharapkan penjelasan daripada Datuk Ahmad Maslan dan sekiranya sampai selepas hari raya ini penjelasan kami tidak perolahi, kita berhasrat untuk mengemukakan satu laporan kepada SPRM supaya satu siasatan terperinci dapat dilakukan terhadap pinjaman RM6 billion,"katanya pada satu sidang media di ibu pejabat PAS, di sini, hari ini.

"Kebimbangan kami ialah sekiranya sejumlah RM6 bilion ini disalurkan dengan tidak berhemah dan memberi implikasi, bagaimanakah Felda harus membayar (pinjaman) kepada KWSP. Ini memberi satu igauan buruk kepada warga Felda,"tambahnya lagi.

Oleh itu katanya, pihaknya akan menyerahkan laporan itu selepas sambutan Aldilfitri ini supaya siasatan terperinci boleh dijalankan.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini mempersoalkan bagaimana pinjaman dengan jumlah besar itu tidak pernah dibentangkan di parlimen.

"Siapakah yang mengarahkan KWSP untuk meminjamkan jumlah besar wang tersebut kepada Kumpulan Felda? Kami juga percaya pelaburan luar negara yang dibuat oleh Kumpulan Felda dengan menggunakan wang yang dipinjam daripada KWSP itu semuanya mengalami kerugian.

"Dengan kerugian yang dialami Felda Global Ventures dalam pelaburan luar negara itu, kami difahamkan pinjaman daripada KWSP itu tidak akan dibayar tetapi akan dilanjutkan tempoh pembayarannya yang sudah tentu ditanggung oleh rakyat,"kata Anwar.

NGO Melayu, Teras Keupayaan Melayu (TERAS) juga pernah mendesak KWSP memberi penjelasan berhubung pemberian jumlah pinjaman tersebut kepada Felda.

Dalam pada itu, Mazlan memberitahu beliau turut mendengar cakap-cakap belakang kononnya sejumlah RM1.5 juta daripada jumlah pinjaman itu digunakan untuk membeli kilang gula oleh seorang individu.

Malah para peneroka juga kebelakangan ini katanya tertanya-tanya tentang 900 unit saham yang ditawarkan oleh anak syarikat Felda, Felda Venture yang diagihkan kepada segelintir kakitangan Felda atas pelaburan kilang gula itu.

Dakwanya, 900 unit saham tersebut ditawarkan kepada 2,500 kakitangan kumpulan Felda dan 600 unit ditawarkan kepada 400 orang kakitangan Felda Global Venture.


KUALA LUMPUR 17 OGOS : Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) akan mengemukakan laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan salah guna wang oleh Felda berjumlah lebih RM6 bilion.

Pengerusinya, Mazlan Aliman berkata, sehingga kini, masih belum ada sebarang penjelasan berhubung dana itu yang disalurkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kepada syarikat milik kerajaan itu.

"Kita mengharapkan penjelasan daripada Datuk Ahmad Maslan dan sekiranya sampai selepas hari raya ini penjelasan kami tidak perolahi, kita berhasrat untuk mengemukakan satu laporan kepada SPRM supaya satu siasatan terperinci dapat dilakukan terhadap pinjaman RM6 billion,"katanya pada satu sidang media di ibu pejabat PAS, di sini, hari ini.

"Kebimbangan kami ialah sekiranya sejumlah RM6 bilion ini disalurkan dengan tidak berhemah dan memberi implikasi, bagaimanakah Felda harus membayar (pinjaman) kepada KWSP. Ini memberi satu igauan buruk kepada warga Felda,"tambahnya lagi.

Oleh itu katanya, pihaknya akan menyerahkan laporan itu selepas sambutan Aldilfitri ini supaya siasatan terperinci boleh dijalankan.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini mempersoalkan bagaimana pinjaman dengan jumlah besar itu tidak pernah dibentangkan di parlimen.

"Siapakah yang mengarahkan KWSP untuk meminjamkan jumlah besar wang tersebut kepada Kumpulan Felda? Kami juga percaya pelaburan luar negara yang dibuat oleh Kumpulan Felda dengan menggunakan wang yang dipinjam daripada KWSP itu semuanya mengalami kerugian.

"Dengan kerugian yang dialami Felda Global Ventures dalam pelaburan luar negara itu, kami difahamkan pinjaman daripada KWSP itu tidak akan dibayar tetapi akan dilanjutkan tempoh pembayarannya yang sudah tentu ditanggung oleh rakyat,"kata Anwar.

NGO Melayu, Teras Keupayaan Melayu (TERAS) juga pernah mendesak KWSP memberi penjelasan berhubung pemberian jumlah pinjaman tersebut kepada Felda.

Dalam pada itu, Mazlan memberitahu beliau turut mendengar cakap-cakap belakang kononnya sejumlah RM1.5 juta daripada jumlah pinjaman itu digunakan untuk membeli kilang gula oleh seorang individu.

Malah para peneroka juga kebelakangan ini katanya tertanya-tanya tentang 900 unit saham yang ditawarkan oleh anak syarikat Felda, Felda Venture yang diagihkan kepada segelintir kakitangan Felda atas pelaburan kilang gula itu.

Dakwanya, 900 unit saham tersebut ditawarkan kepada 2,500 kakitangan kumpulan Felda dan 600 unit ditawarkan kepada 400 orang kakitangan Felda Global Venture.

Lagi Bekas Tentera Mengaku Diarah Pangkah Kertas Undi PosKUALA LUMPUR 17 OGOS : Lagi pendedahan mengenai salah guna kuasa oleh pegawai atasan dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang meminta anggota bawahannya memangkah ribuan kertas undi pos.

Membuat pengakuan pada satu sidang media di ibu pejabat PAS hari ini, Nasir Ahmad memberitahu, beliau bersama beberapa lagi rakannya diarahkan supaya berbuat demikian oleh pegawai atasannya dan terpaksa patuh kerana tiadak kuasa untuk melawan.

Menurut Nasir, beliau melakukan perbuatan itu ketika berkhidmat di Sandakan Sabah pada tahun 1986, ketika pilihan raya umum ke-7 sedang berlangsung.

Katanya, beliau diarahkan untuk memangkah undi sebanyak 900 kertas undi yang dibahagi dua bersama rakannya dan diselesaikan dalam masa 3-4 jam sebelum diserahkan.

"Salah guna kuasa berlaku di sini apabila pihak atasan memberi arahan sedemikian, di mana telah berlaku manipulasi terhadap undi pos berkenaan dan terdapat kemungkinan karung beg itu mungkin tidak sampai kepada SPR,"katanya.

Menurut Nasir lagi, beliau juga khuatir untuk menentang arahan pihak atasan kerana tentera tidak dibenarkan sama sekali untuk terbabit dalam politik dan jika perkara itu berlaku negara akan berantakan.

Selain Nasir, turut menceritakan pengalaman masing-masing ialah Mej (B) Risman Mastor, Mohd Kamil Omar dan Kamarulzaman Ibrahim.

Kamarulzaman pula mengaku berbuat demikian bersama beberapa pegawai yang lain sepanjang tiga hari ketika bertugas di Kem Terendak, Melaka.

Katanya, beliau telah menanda kertas undi berkenaan "sehingga lenguh tangan" dan turut menandatangan setiap borang yang dikepilkan bersama kertas undi tersebut.

Turut hadir pada sidang media sama ialah Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kaiat.

SU Agung PAS Ada Bukti Campur Tangan Umno Dalam Operasi Jais

KUALA LUMPUR 17 OGOS : Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali tetap dengan pendiriannya tidak akan memohon maaf kepada Umno berhubung dakwaan campur tangan parti itu ke atas Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dalam serbuan Gereja Methodist Damansara Utama, baru-baru ini.

Menurut Mustafa, beliau mempunyai bukti sahih sebelum membuat kenyataan tersebut kelmarin.

“Saya kekal dengan apa yang saya katakan di Kuala Terengganu, jadi soal minta maaf itu tidak berbangkit.

“Saya ada maklumat dan info yang sangat boleh dipercayai bahawa ada elemen campur tangan Umno dalam pemeriksaan itu,” katanya, dipetik dari portal The Malaysian Insider.

Umno Selangor semalam memberikan tempoh tiga hari kepada Mustafa untuk membuat permohonan maaf kepada parti itu bermula hari ini.

Menurut Setiausaha Umno negeri itu, kenyataan Mustafa itu jelas berniat jahat dan bertujuan memburukkan Umno yang merupakan salah sebuah parti komponen Barisan Nasional.

Pada sidang akhbar di Kuala Terengganu kelmarin, Mustafa mendakwa Umno berperanan dalam pemeriksaan yang dilakukan oleh Jais ke atas Gereja Methodist Damansara Utama pada 3 Ogos lalu.

Mustafa turut mengatakan Umno memainkan peranan dalam mempolitikkan isu itu ekoran tindakan Jais yang sehingga kini belum mendedahkan hasil siasatan mereka ke atas gereja itu.

Tambah Mustafa, beliau sedia mendedahkan maklumat campur tangan Umno kepada Pengarah Jais, Marzuki Hussin.

“Saya sedia dedahkan maklumat ini kepada Pengarah Jais sekiranya berjumpa dengan beliau.

“Memang ada elemen campur tangan Umno di belakang operasi Jais,” katanya.

Gereja Methodist Damansara Utama menjadi tumpuan sejak beberapa minggu lalu selepas Jais melakukan pemeriksaan ke atas satu majlis makan malam muhibah anjuran Harapan Komuniti di premis itu.

Jais berkata tindakan mereka hanya bersifat pemeriksaan tetapi pengurusan gereja mendakwa agensi itu melakukan serbuan.

Pemeriksaan itu mendapat bantahan banyak pihak dan kerajaan negeri Selangor di bawah Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim meminta satu laporan daripada Jais.

Jais juga telah mengambil keterangan dan memberi kaunseling kepada 12 individu beragama Islam yang berada dalam gereja semasa pemeriksaan itu dilakukan.

Pertemuan PAS dengan Jais dan Gereja Methodist Damansara Utama ditangguhkan.

TI-M : Jawatankuasa Khas Parlimen Perlu Fokus Selesai Masalah Pilihan Raya


SHAH ALAM 17 OGOS : Dalam usaha melakukan pembaharuan pilihan raya, Tranparency International Malaysia (TI-M) menyambut baik keputusan Perdana Menteri berhubung penubuhan jawatankuasa khas parlimen yang bakal diadakan tidak lama lagi.

Presiden TI-M, Datuk Paul Low berkata, jawatankuasa khas terbabit yang melibatkan wakil kerajaan dan pembangkang merupakan satu langkah positif untuk mengkaji semula sistem pilihan raya di negara ini dan pada masa sama boleh melakukan penambahbaikan pada sistem sedia ada.

Menerusi satu kenyataan media, Paul Low bagaimanapun berkata, jawatankuasa khas tersebut haruslah diberi mandat dan kuasa untuk mengesyorkan semua tindakan yang perlu bagi memastikan pilihan raya di Malaysia dijalankan secara bebas, adil dan telus.

"Bagi memastikan adil, Suruhanjaya Pilihan Raya perlu satu kriteria penting.

"Lantaran itu, TI-M percaya bahawa ia adalah penting untuk jawatankuasa berkenaan mengembalikan keyakinan awam terhadap proses pilihan raya di negara ini,"katanya.

Dalam pada itu, Paul berkata langkah berkenaan juga akan meredakan politik reformasi pilihan raya dengan memastikan pihak berkaitan terbuka dalam perbincangan berhubung penyelesaian masalah yang bersangkutan dengan proses pilihan raya di negara ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, penglibatan langsung semua pihak yang berkepentingan semasa perbincangan jawatankuasa juga adalah penting untuk memastikan bahawa kajian semula yang menyeluruh mengenai semua perkara yang berkaitan dengan pilihan raya dapat disempurnakan dengan baik.

Pada Mei 2011, TI-M telah menyerahkan memorandum kepada Najib Razak yang merujuk kepada Pembaharuan Pembiayaan Politik di Malaysia.

Antara 22 syor TI-M yang disarankan ialah reformasi segera meningkatkan autonomi dan kebebasan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), memperkenalkan pembiayaan negeri bagi parti-parti politik, memperkenalkan peraturan untuk melaporkan pembiayaan politik, pendedahan sepenuhnya parti politik dan pembiayaan calon serta mengawal selia sumbangan derma politik.

Datuk Seri Najib Razak sebelum ini mengumumkan kerajaan akan menubuhkan jawatankuasa khas parlimen bagi mengkaji cadangan-cadangan bagi mengadakan reformasi dalam sistem pilihan raya negara ini.

Tindakan Najib itu sebahagiannya dilihat ekoran desakan berterusan reformasi pilihan raya yang mencapai kemuncaknnya melalui perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu dan isu-isu yang membabitkan keselamatan negara terutamanya pemberian hak kerakyatan kepada warga asing tanpa mengikut prosedur yang sepatutnya.

Bagaimanapun, Pakatan Rakyat semalam mengemukakan tujuh syarat sebelum menyokong jawatankuasa itu termasuk melantik pemimpin pembangkang untuk mengetuainya.

Tiada PRU hingga panel Parlimen selesai misi, Najib susun strategi


August 17, 2011

ANALISIS, 17 Ogos — Di sebalik Himpunan Bersih 2.0 yang menuntut pembaharuan sistem pilihan raya ekoran dakwaan terlalu banyak kepincangan dan kekurangan terutama menyentuh daftar pemilih, pentadbiran Najib yang pada awalnya menolak tuntutan itu akhirnya cuba melakukan perubahan.

Walaupun cuba tidak melaksanakan tuntutan Bersih 2.0 secara langsung, namun pengumuman Datuk Seri Najib Razak kelmarin dilihat usaha memperbaiki “kesilapan” pentadbirannya mengendalikan perhimpunan bulan lalu.

Bagaimanapun langkah Najib itu dilihat masih belum memberi isyarat jelas sama ada pilihan raya umum ke-13 akan diadakan dalam tempoh terdekat.

Penganalisis politik melihat ia bergantung kepada gerak kerja Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menjawab teka-teki ini, Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya Prof Dr Redzuan Othman berpandangn, Najib akan memanggil pilihan raya umum sekiranya “suasana sokongan” tidak memihak kepada Barisan Nasional (BN).

Jelas beliau, pilihan raya umum ke-13 tidak mungkin akan diadakan tahun ini kerana suasana politik negara tidak memihak kepada BN.

“Langkah Perdana Menteri mahu menubuhkan jawatankuasa pilihan khas Parlimen wajar kerana agenda mahu bersihkan sistem pilihan raya adalah agenda semua parti baik BN atau Pakatan Rakyat, termasuk juga rakyat.

“Kalau anda tanya bila pilihan raya umum akan diadakan, pada saya Perdana Menteri akan lihat suasana sokongan, kalau sokongan itu ada sudah pasti beliau akan mengadakan pilihan raya umum ke-13 secepat mungkin tapi saya tidak lihat ia akan diadakan tahun ini,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Kelmarin, Najib mengumumkan penubuhan jawatankuasa pilihan khas Parlimen mengenai pembaharuan pilihan raya dalam masa terdekat bagi mengelakkan sebarang syak wasangka wujudnya manipulasi oleh kerajaan.

Jelas Redzuan, “suasana sokongan” pada Najib dan BN pada masa ini tidak memihak kepada pemerintah dan sudah tentu ia akan memberikan kesan sekiranya pilihan raya umum ke-13 diadakan dalam tempoh terdekat.

“Bergantung kepada suasana sokongan itu, buat masa sekarang ia tidak memihak dan saya tidak nampak pilihan raya umum ke-13 akan diadakan dalam tempoh terdekat.

“Saya percaya kalau suasana itu memihak kepada beliau (Najib), pilihan raya umum ke-13 akan dipanggil,” katanya.

Di sebelah lain, pensyarah kanan Universiti Utara Malaysia, Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani pula berpendapat pilihan raya umum berkemungkinan akan diadakan pada suku pertama tahun depan. Namun ia bergantung kepada pembaharuan yang dilakukan SPR, katanya.

Jelas beliau, adalah wajar Najib tidak memanggil pilihan raya umum sehingga SPR melaksanakan pembaharuan yang sepatutnya.

“Kalau nak kata pilihan raya umum ke-13 awal tahun saya rasa ia bergantung kepada SPR, kalau proses penambahbaikan itu mengambil masa saya tidak nampak ia akan diadakan pada awal tahun.

“Tapi kalau betul nak buat perubahan, saya rasa kalau SPR cepat lakukan pembaharuan dan penambahbaikan sistem yang ada baru pilihan raya umum boleh diadakan awal tahun depan, semuanya bergantung kepada SPR,” katanya.

Sehubungan itu kata Azizuddin, pentadbiran Najib perlu serius dan membuktikan kepada rakyat bahawa BN benar-benar komited mahu melakukan perubahan sistem pilihan raya.

“Kerajaan perlu tunjukkan bahawa kerajaan betul-betul telus mahu lakukan pembaharuan sistem pilihan raya, kerajaan perlu tunjukkan kerajaan betul-betul komited dan saya percaya kerajaan cuba pulihkan imej,” katanya.

Jelas beliau, pilihan raya umum ke-13 boleh diadakan pada suku pertama tahun depan, namun ia tetap bergantung pada SPR.

“Boleh diadakan pada suku tahun pertama tapi sekurang-kurangnya SPR dapat selesaikan isu-isu yang penting, jika tidak kerajaan kena tunggu.

“Kalau tidak selesai apa maknanya kerajaan panggil pilihan raya,” katanya.

Pensyarah Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Madya Dr Ghazali Mayhuddin berkata, banyak perkara yang perlu diselesaikan oleh SPR dan Najib tidak boleh memanggil pilihan raya umum ke-13 sekiranya ia belum selesai.

Justeru beliau percaya, pilihan raya umum ke-13 tidak akan diadakan pada suku pertama tahun depan.

“Mungkin tidak juga kerana kalau kita lihat banyak pembaharuan yang perlu dilakukan dan ia mengambil masa... dan sudah tentu masa yang akan diambil itu agak panjang.

“Ia juga bergantung kepada bentuk pembaharuan itu, kalau nak buat secara menyeluruh sudah tentu pilihan raya umum tidak akan diadakan dalam tempoh terdekat kecuali kalau ia melibatkan perkara-perkara yang kecil,” katanya.

(function() { var d = document, w = window; w

PERANGAI BUSUK HATI DIA PADA ANWAR SUDAH BERAKAR LAMA