KENYATAAN MEDIA ANWAR IBRAHIM

 Kenyataan Media

22 Julai 2021


Saya terpanggil untuk menyatakan pendirian berhubung pendakwaan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas YB Syed Saddiq yang berbentuk ancaman politik di mana saya dan rakan-rakan lain turut bangkitkan mutakhir ini. 


Untuk memungkinkan negara hukum (rule of law), undang-undang mesti dikuatkuasakan secara objektif. Bilamana politisi atau individu-individu yang rapat dengan koridor kuasa boleh bebas tanpa hukuman manakala pemimpin-pemimpin pembangkang serta pendukung mereka diajukan dengan pelbagai pendakwaan terpilih, maka ternyata aspek penegakan hukum di negara ini telah rosak.  


Babak terkini ini terus merobek kepercayaan dan keyakinan para pelabur terhadap Malaysia dalam keadaan negara hari ini yang kelam dan haru biru dengan ketidakabsahan pemerintah.  


Ia menggambarkan bahawa betapa badan atau jabatan penguatkuasaan hanya mengikut telunjuk politik, dan ini perkembangan yang tidak baik buat negara kerana ia secara tidak langsung memberi isyarat kepada bakal-bakal penjenayah untuk mencipta hubungan yang lebih dekat dengan orang-orang politik yang berkuasa bagi mendapat perlindungan dari pendakwaan. 


Setiap kali sidang Parlimen semakin mendekat, kerajaan ini akan menggunakan atau memperalat apa saja aparat yang ada untuk membuli ahli-ahli Parlimen, berkemungkinan kerana gentar sekiranya undi tidak percaya dilangsungkan. Usaha-usaha jelek ini akan berterusan tanpa henti selagimana mereka masih lemah dan tidak punya majoriti yang cukup di Parlimen. 


Saya juga telah dimaklumkan oleh beberapa ahli-ahli Parlimen bahawa pemerintah turut menggunakan rasuah dan ugutan untuk mendukung kerajaan gagal mereka dengan kedudukan dan perlindungan dari pendakwaan sebagai habuan. 


Masa dan ketika tatkala YB Syed Saddiq didakwa ini sangat membingungkan dan menampakkan wujudnya salahguna kuasa. Saya menggesa agar siasatan mesti dijalankan dengan telus dan profesional. Saya turut mahu beritahu pemimpin-pemimpin PN termasuk Perdana Menteri untuk hentikan salahguna kuasa serta terima hakikat secara bermaruah bahawa dukungan terhadap mereka semakin berkurangan di Parlimen. 


ANWAR IBRAHIM


Kredit foto: BH



YB Syed Saddiq! DEDAH PENDAKWAAN YANG SANGAT PELIK!

Kenapa PM Muhyiddin Masih Belum Tumbang?

LEPAS EBIT LEW DEDAH SEGALANYA, SEKALI SAIFUL APEK PULA BERSUARA BUAT R...

PEMBOHONG

 May be a meme of ‎1 person and ‎text that says "‎5:35 79 Mungkin letih punca suntik 'picagari kosong', kata timbalan menteri له T‎"‎‎



ZULAIFA RAHMAN


alasan yang karut !! dalil mabuk ketum utk perbodohkan rakyat..tapi

 diri sendir(PNSial) yang sebenarnya bodoh kronik.!! bila jadi

 pengkhianat  menipu pun terkial-kial tanpa fakta yang munasabah!!


Ebit Lew serang balas, persoal mana sumbangan RM20 juta rakyat Malaysia

 


Panas! Ebit Lew serang balas, persoal mana sumbangan RM20 juta rakyat Malaysia

Pendakwah bebas, Ebit Lew meminta Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman mengemukakan bagaimana duit sumbangan rakyat Malaysia diagihkan untuk penduduk di Palestin.

Ebit Lew dalam sidang akhbar yang disiarkan secara langsung di Instagramnya tadi berkata, dia tidak membawa duit sesiapa daripada kutipan tabung kerana pihak tidak pernah membuka sebarang tabung Gaza.

“Saya pergi sana dengan duit saya sendiri dan tidak pernah buka satu tabung pun untuk ke Gaza, Palestin. Saya pergi dengan duit saya bersama sahabat yang sangat rapat dengan saya dan juga ada beberapa rakan di Facebook yang menyumbang.

“Ramai maki saya dakwa saya bawa duit Malaysia ke sana, dalam Live Muhammad Nadir Al-Nuri sebelum ini dia pernah sebut beliau mengumpul duit sumbangan yang berjumlah RM20 juta, jadi soalan itu sebenarnya berbalik kepada beliau di mana duit itu?

“Saya yakin dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sana, tetapi saya mahu balikkan soalan itu kepada dia, di mana sumbangan RM20 juta, ada resit ada bukti?,” katanya.

Ebit juga menjawab persoalan yang dibangkitkan Muhammad Nadir Al-Nuri mengapa pihaknya membeli barang keperluan di Cairo, Mesir, di mana katanya persoalan itu sepatutnya tidak dibangkitkan kerana satu-satunya NGO dibenarkan ialah Persatuan Bulan Sabit Merah Mesir.

“Sebenarnya soalan ini tidak patut wujud, kerana satu-satunya NGO yang dibenarkan ialah Persatuan Bulan Sabit Merah Mesir.

“Hal-hal bantuan memang melalui persatuan Bulan Sabit Merah Mesir. Saya beli barang perubatan empat lori di Mesir, semua sudah masuk. Di Gaza juga saya ada beli barang sumbangan. Saya guna juga duit saya beli barangan di Mesir,” katanya.


Semakin dekat sidang Parlimen, wakil rakyat pembangkang dibuli

 


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyelar kerajaan Perikatan Nasional (PN) berhubung dua pertuduhan pecah amanah berjumlah lebih RM1 juta terhadap Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Presiden PKR yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu berpendapat PN mengeksploitasi kuasa untuk menakutkan pihak pembangkang menjelang sidang Parlimen minggu depan.

“Setiap kali sidang Parlimen semakin mendekat, kerajaan ini (PN) akan menggunakan atau memperalat apa saja aparat yang ada untuk membuli ahli-ahli Parlimen, berkemungkinan kerana gentar sekiranya undi tidak percaya dilangsungkan,” tegasnya.

Menerusi kenyataan hari ini, beliau menyifatkan pendakwaan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas Syed Saddiq sebagai berbentuk ancaman politik seperti yang dibangkitkan oleh beliau dan pembangkang mutakhir ini.

Anwar berpendapat aspek penegakan hukum di negara ini telah rosak apabila ahli politik yang rapat dengan kerajaan boleh bebas tanpa hukuman manakala pemimpin-pemimpin pembangkang serta pendukung mereka dikenakan dengan pelbagai pendakwaan terpilih.

“Babak terkini ini terus merobek kepercayaan dan keyakinan para pelabur terhadap Malaysia dalam keadaan negara hari ini yang kelam dan haru biru dengan ketidakabsahan pemerintah.

“Ia menggambarkan bahawa betapa badan atau jabatan penguatkuasaan hanya mengikut telunjuk politik,” tegas Anwar lagi.

Untuk rekod, Syed Saddiq yang juga Pengasas bersama Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) hari ini mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan pecah amanah berjumlah lebih RM1 juta.

Bekas Menteri Belia dan Sukan itu didakwa atas tuduhan pecah amanah membabitkan wang parti politik ketika menjawat jawatan sebagai Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada), Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).


AKHIRNYA EBIT LEW BUKA BICARA

[TERKINI] Ebit Lew beri penjelasan mengenai fitnah terhadapnya

RAKYAT DEGIL KERANA MENTERI LANGGAR SOP. MENTERI BOLEH BEBAS..KAMI TIDAK BOLEH..


Antara Menteri yang didakwa melanggar SOP termasuk Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa, Menteri Hal Ehwal Agama (jabatan Perdana Menteri) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad, dan Menteri Industri Perladangan dan Komoditi, Dato' Dr Mohd Khairuddin Aman Razali. Malah Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah dilihat oleh seorang warganet seorang melanggar SOP dengan memandu uji kereta di sebuah pusat jualan dan pameran kenderaan di Autocity Juru, pada bulan lalu.

PAS PEROSAK "IMEJ ISLAM" DALAM NEGARA MALAYSIA | Dato' Mahfuz Omar



PEMBOHONG KUAT


Lihatlah gelagat pimpinan Pas ketika ini. Mereka menggunakan segala macam dalil untuk "menghalalkan" perkara yang mereka sendiri katakan salah ketika menjadi pembangkang dahulu.

‘TH jahanam kerana orang politik’, Anwar juga tak setuju kawal selia BNM


PENYAMUN MENCURI, WALAUN DAN WLAUNCAI SIBUK MEMFITNAH TABUNG HAJI DENGAN BERBAGAI ISU. AKHIRNYA NAK MELINGKUP......PENYAMUN DIAM DAN PEMFITNAH SOROK DALAM TEMPURUNG.


 


Anwar Ibrahim berpendapat Lembaga itu perlu dikemudi oleh individu yang bebas daripada kawalan mana-mana parti politik.

PETALING JAYA: Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim mendakwa pengurusan Lembaga Tabung Haji (TH) pincang kerana campur tangan orang politik yang mempunyai kepentingan peribadi.

Presiden PKR itu berpendapat Lembaga TH itu perlu dikemudi oleh individu yang bebas daripada kawalan mana-mana parti politik.

“Mustahil tidak ada orang yang layak mengurus TH dalam kalangan jutaan orang Islam. Tiadakah yang boleh urus dengan baik tanpa campur tangan politik?” katanya pada sidang media di Facebook.

“Yang menjadi jahanam institusi ini campur tangan orang politik. Keluarkan orang politik daripada pengurusan TH, selamatkan wang rakyat,” tambahnya.

Anwar Ibrahim.

Beliau berkata, tindakan segera perlu diambil jika Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mendapati berlakunya salah urus dalam pengurusan dan operasi Lembaga Tabung Haji.

Kerajaan pada 14 Julai bersetuju untuk menubuhkan RCI bagi menyiasat isu berbangkit, merangkumi hasil pengauditan perunding seperti PricewaterhouseCoopers (PwC), Ernst & Young (EY), dan Roland Berger dari 2014 hingga 2020.

“Kalau ada yang salah berdasarkan beberapa laporan polis, ambil tindakan. Tetapi lantik pengurus yang mampu kendalikan dengan baik,” kata Anwar.

“Ini sesetengah orang yang cakap bergegar-gegar soal pertahan hak Islam dan marah kalau wang TH disalah guna dan sekarang pun kelu membisu.”

Anwar bagaimanapun tidak bersetuju dengan langkah meletakkan TH di bawah kawal selia BNM kerana bank pusat itu bertanggungjawab mengurus sistem kewangan, sedangkan TH mengurus dana orang Islam untuk mengerjakan haji.

Kerajaan pada 18 Julai bersetuju untuk menyenaraikan TH sebagai institusi kewangan Islam di bawah Seksyen 223 Akta Perkhidmatan Kewangan Islam.

Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata, kerajaan komited mengangkat TH sebagai “syarikat pelaburan berkaitan kerajaan” di peringkat global.

Tambahnya, pendekatan yang sama telah diguna pakai dalam mengawal selia institusi kewangan pembangunan seperti Bank Simpanan Nasional dan Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad.

“Oleh yang demikian, cadangan rangka kerja pengawalseliaan oleh BNM ke atas TH akan disesuaikan berdasarkan ciri-ciri dan risiko model perniagaannya, iaitu ‘fit-for-purpose regulation’, tidak semestinya sama dengan institusi perbankan lain,” kata Tengku Zafrul.

MENDAPAT HABUAN KERANA KURANG AJAR DAN TUNJUK SAMSENG : Lelaki didakwa tak pakai pelitup muka, bercakap kesat di gerai nasi lemak

 

J Shyamalan (bersinglet hitam) ditegur kerana tidak memakai pelitup muka di sebuah gerai nasi lemak di Taman Desa, Kuala Lumpur Ahad lalu. (Gambar Facebook Lyn Centino)

PETALING JAYA: Seorang ahli perniagaan didakwa di Mahkamah Majistret hari ini kerana tidak memakai pelitup muka ketika berada di tempat awam lima hari lalu.

J Shyamalan, 33, didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah gerai nasi lemak di Jalan Desa Bakti, Taman Desa, Kuala Lumpur, kira-kira 10.30 pagi 18 Julai lalu.

Dia didakwa di bawah Peraturan 17(1) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2021 kerana gagal mematuhi SOP Covid-19.

Jika sabit kesalahan, dia boleh didenda sehingga RM50,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya.

Majistret Wong Chai Sia menetapkan ikat jamin RM1,500 dengan seorang penjamin.

Di mahkamah sama, Shyamalan turut mengaku tidak bersalah kerana mengeluarkan kata-kata kesat terhadap Cherrilyn De Centino di tempat dan masa sama.

Tertuduh didakwa di bawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya.

Wong menetapkan tambahan jaminan RM2,500 dengan seorang penjamin.

Peguam John Das mewakili tertuduh, manakala pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Wan Ahmad Hakimi Wan Ahmad Jaafar.

Majistret menetapkan kedua-dua kes disebut pada 24 Ogos ini. Tertuduh dibebaskan selepas membayar wang jaminan itu.

Satu laporan polis dibuat selepas tertuduh kerana memarahi penjual nasi lemak dan seorang pelanggan yang memintanya memakai pelitup muka.

Dalam satu klip video tular, tertuduh yang memakai singlet hitam dan berseluar pendek dilihat mencemuh seorang lagi pelanggan berbaju jingga supaya menghubungi polis bagi melaporkan dia tidak memakai pelitup muka.

Selasa lalu, polis mendapatkan perintah reman dua hari terhadapnya sebelum dia didakwa dengan dua pertuduhan hari ini.

ISLE TERANCAM NIH....MANA WALAUN WALAUNCAI..WALAUNTIT.....ISLE TERANCAM NIH...WOIIII...ISLE TERANCAM

 May be an image of ‎2 people, people standing and ‎text that says "‎三ョミ ت LOKAP POLIS VKAP OUS mStar FOLLOW SEMASA Langgar SOP, 49 jemaah solat sunat Aidiladha ditahan JULY 21, 2021 AT 12:23 PM SERAMAI 49 lelaki ditahan atas dakwaan melanggar prosedur operasi standard (SOP) kerana menunaikan solat sunat Aidiladha di Taman Pelangi, Bukit Mertajam, Pulau Pinang pada Selasa.‎"‎‎


HAMZAH RIE NA


Korang lebai jangan ingat kami nak lepaskan korang dengan kehangatan isu pejuang-pejuang ummah nih.

Woiiii mana pejuang mujahid cyber Pas korang ok ker pasal marhaen ditangkap, digari, disarung baju oren dan berkaki ayam mcm lakukan jenayah berat. Tetapi sebenarnya langgar sop solat Aidil Adha sahaja.

Sedangkan kenduri durian oleh pemimpin2 pn tu lagi besar punya lahabaunya. Seronok seronok kenduri durian. Berduka ria. Ok ker bai? Islam Tak terancam ker bai?

 

Apakah jihad yang paling sukar untuk Kita semua tewaskan, dari sudut pandang Baginda Rasul saw?

Jihad melawan hawa nafsu adalah Jihad terbesar menurut Rasulullah saw. Terutama diakhir zaman ini dgn segala godaan harta benda dan wang ringgit.

Bila geng pejuang ummah bergaduh, kakak terus teringat satu peristiwa. Kakak terpaksa letak nama samaran demi kemaslahatan persahabatan.

Memandangkan beliau pun berada didlm list saya. Tapi kakak dah minta izin utk menulis throw back ini.

Kami sama umur, saya dan kawan saya satu Hari ambil keputusan utk belajar mengaji.

Kebetulan guru mengaji ni berlainan jantina, tetapi bila mengaji ibu ayah kawan saya selalu ada tapi Tak lah dekat2 sangat.

Kadang2 diruang atas kadang2 didapur. Saya paling banyak ponteng, sebab waktu tu saya Masih baru mulakan kerjaya saya sebagai pramugari.

Satu Hari kawan saya si eton cerita pada saya, yg dia Tak nak mengaji dah. Saya marah pada dia, sebab Tak tahu cerita.

Bila kawan saya cerita apa terjadi, saya tergamam dan sokong tindakkan kawan saya itu. Saya suruh dia cerita dgn mak ayah dia, kawan saya cakap MUSTAHIL MAK AYAH ATAU ORANG PERCAYA orang alim mcm tutttt tu meraba raba tangan saya.

Saya ni siapa, Tak berjubah Dan tak bertudung. Sekarang baru saya faham. Jom kita lihat dan kaji beberapa ulamak muktabar yg tersesat akibat pentadsub2 mereka. Sehingga mereka menjadi bongkak Dan sombong sehingga mencipta agama baharu kerana menganggap agama Allah ini tidak sempurna buat mereka.

Jgn manipulasikan article ini. 

KHIANAT MAHATHIR SEPANJANG HIDUP

 

HAMZAH RIE NA

Berapa ramai laaaaa atok ni menikam belakang orang yg menjadi kayu peyokong dia agaknya.

Nak naik punya pasal mcm2 DRAMA atok saka ni buat dari dulu sampai lah la niiiii.

Rasa2nya apalah kesudahan hidup atok ni. Kakak nak tengok sangat2. Minta Allah makbulkanlah.

 May be an image of 1 person and text that says "'Mahathir khianati saya' MUKADIMAH ERIKUT luahan hati Perdana Menteri pertama yang juga Bapa Kemerdekaan negara. Allahyarham Tunku Abdul Rahman terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad yang boleh dükuti menerusi video https://www.youtube.com/ wotch?vBnSgROwFDBQ Krisis hubungan antara Tunku dan Dr. Mahathir yang sebelum tu adalah rahsia, terdedah apabila ditulis oleh Dr. Mahathir kepada pertengahan 1969 tersebar luas dalam kalangan rakyat. Bagi Tunku sendir surat Dr Mahathir kepadanya itu ABDUL RAHMAN"

Selamat Datang Ke Kluster Mahkamah



MOHD MUKHLIS


Nampaknya SS sudah di tuduh di mahkamah di bawah akta wang haram/pecah amanah di bawah 2 pertuduhan.

1. Antara 8 April 2018 dan 21 April 2018, di Maybank KL, dana yang disalahgunakan menyumbang untuk PRU-14 sebanyak RM120k yang dikeluarkan dari akaun maybank ARMADA PPBM. Oleh itu, melakukan kesalahan di bawah s.403 Kanun Keseksaan.

2. Pada 6 Mac 2020 di CIMB KL, sebagai Ketua ARMADA Malaysia, telah melakukan pecah amanah jenayah di mana anda telah menarik balik RM1 juta melalui cek tanpa kebenaran Majlis Tertinggi PPBM, dan dengan itu telah melakukan kesalahan di bawah Kanun Keseksaan s.405, boleh dihukum di bawah s.406 (penjara tidak melebihi 10 tahun dengan sebatan dan juga denda)

Yang paling menarik pertuduhan pertama berlaku sebelum PRU14; tapi sepanjang pemerintahan PH kenapa tak ada orang siasat? Atau ada orang siasat tapi saja simpan sebab sokong dia?

SS tak boleh kata ini semua pertuduhan politik terhadap dia sebab kalau macam itu, kluster mahkamah yang lain pun akan kata tuduhan pada mereka adalah konspirasi politik. Lagi satu semasa 22 bulan pemerintahan PH, ada tak SS bersuara tentang manifesto PH untuk letak SPRM sebagai badan bebas dan bukan di bawah Perdana Menteri?

Atau ada tak dia bising bila Mahathir lantik rival politik Anwar jadi KP SPRM yang langsung tak profesional. Lepas itu manifesto tentang asingkan jawatan Peguam Negara dan Pendakwaraya Negara? Yang pasti dalam audio sebelum Shereton, SS nampak sangat ingin mempertahankan Mahathir dan tidak mahu transisi berlaku pada Anwar.

Tak guna kita bising pada benda yang kita sendiri tak mahu buat bila ada kuasa. Sebab itu, kita kena laksanakan manifesto walaupun dia tak favour kita untuk berkuasa selama-lamanya.

Do the right thing at the right time in the right way.

Ingat, kalau kita sudah asingkan AG/SG, merdekakan SPRM sudah tentu perkara ini tidak akan berlaku, tapi you reap what you sow, your silence finally haunt you back.

Cuma nak tanya, since Syed Saddiq sudah jadi kluster mahkamah, geng-geng suci yang tak mahu kerjasama dengan UMNO sebab ada kluster mahkamah dulu, bolehkah berkerjasama dengan SS sebab SS juga sudah maqam inherit kluster mahkamah?

 

KERJA AMAL EBIT LEW SEPATUTNYA DISOKONG, BUKAN DIBUBUH RACUN

 

Pada mulanya saya agak malas untuk melibatkan diri menulis sebarang kata berkaitan isu yang muncul kebelakangan ini melibatkan pendakwah budiman, Ustaz Ebit Lew.

Bagi saya, sama ada apa yang dibangkitkan oleh Caprice atau Nadir Al Nuri tentang misi bantuan Ebit Lew ke Gaza, ia tidak lebih “gelagat budak-budak baru nak up” cuba menumpang publisiti daripada populariti pendakwah tersebut.

Isu-isu yang mereka bangkitkan terlalu remeh berbanding pengorbanan masa, tenaga dan wang ringgit yang sanggup Ebit Lew lakukan selama ini.

Begitu pun, dengan sampai beliau membuat laporan polis terhadap mereka yang dianggap memfitnahnya, luka hatinya ternampak begitu dalam rasa pedihnya.

Meski pertama kali memberi bantuan untuk Gaza, tetapi beliau telah banyak menabur bantuan di seluruh pelusuk negara sebelum ini sehingga peranannya kadangkala melebihi wakil rakyat atau menteri.

Barangkali boleh dibilang dengan jari mereka yang berkemampuan dan kaya, namun sanggup ke sana sini mengorbankan masa, tenaga serta wang ringgit mencari orang susah, lalu menghulur bantuan kepada mereka.

Kebanyakan yang kaya, sementara ramai yang suka hidup dengan kekayaan mereka, yang berhati mulia pula kebanyakannya lebih suka memilih jalan mudah dalam menderma iaitu hanya dengan memberi wang atau membelikan apa yang diperlukan.

Tetapi, Ebit Lew lebih daripada itu, beliau memberi wang untuk menolong orang susah hasil rezeki kekayaan daripada perniagaannya, sambil memberikan sama masa dan tenaga untuk pelbagai misi bantuan yang dilakukannya.

Tidak dinafikan mungkin ada penderma atau rakan-rakannya yang pemurah turut sama menghulur bantuan kepadanya, namun mereka melakukannya secara ikhlas tanpa perlukan publisiti atau mahu dikenali oleh sesiapa.

Maka dengan itu, asalkan bantuan yang dilakukannya ternampak sudah disampaikan, itu sebenarnya sudah memadai tanpa perlu ada pihak yang gila publisiti menuntut agar audit dilakukan pula.

Baik untuk Gaza atau segala bantuan yang dilakukannya selama ini, Ebit Lew tidak pernah menadah tin milo untuk meminta sumbangan daripada orangramai atau daripada syarikat korporat tertentu.

Jika tiada dana awam yang dikutip, sepertimana Pas yang mengutip berjuta-juta ringgit untuk Gaza baru-baru ini tapi sehingga ini senyap begitu saja, di mana perlunya audit dilakukan terhadapnya?

Kenapa tidak diminta audit dilakukan terhadap parti dan NGO yang banyak mengutip dana awam itu?

Selain itu, sekali baca apa yang Caprice dan Nadir bangkitkan juga dengan mudah terlihat adanya unsur-unsur dengki dan iri hati di dalamnya.

Soal agen yang digunakan untuk masuk ke Gaza, berapa bayarannya dan di mana barang keperluan untuk bantuan itu dibeli, itu bukanlah urusan pihak lain untuk campurtangan dan menentukannya.

Barang di rumah kita dan teksi apa yang perlu kita gunakan, kenapa orang lain yang sibuk-sibuk melihat tepi kain kita?

Soalnya juga, adakah mereka yang menceceh berkenaan Ebit Lew itu mampu memberi sumbangan masa, tenaga dan wang ringgit melebihi atau menyamai apa yang pendakwah itu lakukan?

Jika kita sendiri tidak mampu dan mempunyai keupayaan terhad, janganlah dengki atau iri hati.

Kerja-kerja amal Ebit Lew adalah misi kemanusiaan yang secara sukarela dilakukannya dengan hanya satu tujuan sebagaimana kerap disebutnya di mana-mana – semoga Allah sayang kita semua.

Maka, berhentilah mempertikai atau mencari pasal terhadap apa yang dilakukannya jika derma atau amal jariah kita sendiri sekadar menderma seminggu sekali saja di tabung masjid pada hari Jumaat atau pemergian kita sendiri ke Gaza melalui dana orangramai.

Kerja amal dan menolong orang susah yang dilakukan Ebit Lew kadangkala melebihi kemampuan wakil rakyat yang bergaji mewah dan berkereta Mercedes atau kebanyakan orang kaya yang kita sendiri kenali.

Jadi, kita patut bersyukur ada manusia seperti Ebit Lew di sekeliling kita.

Kerja-kerja amalnya perlu disokong sambil kita juga harus mendoakan kemurahan rezeki untuknya kekal berpanjangan agar misi bantuannya, di dalam negara, Gaza atau di mana saja, sentiasa berterusan.

Durjana sangatlah jika ada di kalangan kita yang sanggup meletak racun terhadap kerja amalnya, walhal kita sendiri, jangankan mahu berkorban masa, tenaga dan wang ringgit, menulis di FB dan mengangkat tangan berdoa untuk Gaza pun hanya sesekali dan sambil lewa saja. 


(ShahbudinHusin 22/07/2021)



KEYATAAN SYED SADDIQ SEBELUM KE MAHKAMAH


 

Amanah sedia peguam bela untuk Syed Saddiq

 


KUALA LUMPUR – Parti Amanah Negara (Amanah) turut menyediakan khidmat guaman kepada Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang berdepan dengan dua pertuduhan di Mahkamah Sesyen pagi ini.

Presidennya, Mohamad Sabu berkata, parti itu akan bersama Syed Saddiq dan dibela oleh pasukan peguam yang hebat bagi membuktikan beliau tidak bersalah dalam pertuduhan

“Ahli Parlimen Muar akan didakwa pagi ini, saya tidak pasti adakah ia tuduhan yang benar atau tekanan politik menjelang sidang Parlimen.

“Saya yakin beliau akan dibela oleh pasukan peguam yang hebat dan parti Amanah akan bersama memberikan khidmat guaman untuknya,” katanya menerusi ciapan Twitternya.

Syed Saddiq yang diteman bapa dan ibunya menghadapi dia pertuduhan mengikut Seksyen 405 Kanun Keseksaan berhubung dakwaan pecah Amanah dana sebuah parti politik dan Seksyen 403 Kanun Keseksaan berkaitan menyalahgunakan harta iaitu wang.

Jumlah keseluruhan penyelewengan yang terlibat dianggarkan RM1.2 juta melibatkan wang milik parti politik.

Kesalahan itu dipercayai dilakukan pada 2018 dan 2020. – MalaysiaGazette

Jangan mimpi, pintu Umno dah tutup buat Bersatu, Shahidan diberitahu

 

Semalam, Ahli Parlimen Arau Shahidan Kassim mencadangkan agar Umno bersikap terbuka untuk bekerjasama dengan Bersatu, namun kenyataan itu disanggah ahli MKT Umno, Puad Zarkashi.

PETALING JAYA: Seorang ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno mengecam kenyataan Ahli Parlimen Arau Shahidan Kassim yang mencadangkan agar parti itu bersikap terbuka untuk bekerjasama dengan Bersatu.

“Umno memang mahu bekerjasama dengan mana-mana parti politik Melayu tetapi bukan dengan Bersatu. Dengan Bersatu sudah tutup pintu,” kata Puad Zarkashi.

“Keputusan telah pun dibuat dalam PAU 2020 dan mesyuarat MKT pada 7 Julai yang lalu.

“Maka Shahidan tak perlu bermimpi. Umno boleh bekerjasama dengan parti lain, termasuk PAS dan mereka di Sabah dan Sarawak.”

Semalam, Shahidan dilaporkan berkata, parti itu patut bekerjasama dengan Bersatu dan PAS jika ingin menang selesa pada pilihan raya akan datang (PRU15).

Beliau mempersoalkan sama ada Umno akan bekerjasama dengan PKR dan DAP, tetapi bukan dengan Bersatu dan PAS.

Keengganan bekerjasama dengan Bersatu bukan bermaksud Umno ingin bergerak solo, kata Puad.

Namun tambahnya: “Tidak payah gunakan isu ‘No Anwar No DAP’. Itu hanya muslihat supaya Umno menjadi defensif sedangkan tidak pernah ubah keputusan.

“Patut Shahidan jawab kenapa dia boleh berlembut dengan Bersatu sedangkan timbul dakwaan DAP telah ada persetujuan perjanjian keyakinan dan perbekalan (CSA) dengan kerajaan PN?

Beliau mendakwa perkara itu didedahkan sendiri oleh Timbalan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dalam mesyuarat MKT Umno.

Katanya, Shahidan dan beberapa individu lain harus berhenti membenarkan diri mereka digunakan oleh Bersatu yang kini berada dalam kedudukan sukar setelah Umno menarik balik sokongan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Tindakan Muhyiddin melantik TPM dalam kalangan ahli Umno menunjukkan PN memerlukan Umno untuk terus berkuasa, tambahnya.

“Bukan Umno yang perlukan PN,” katanya.

Ketua Penerangan Pemuda Umno Wilayah Persekutuan Wan Agyl Wan Hassan juga “menghentam” Shahidan dengan berkata, beliau “tiada sebarang erti” buat parti itu.

“Ini individu yang menjadi ketua penyokong PN, walaupun partinya Umno dan BN (Barisan Nasional), bukan sebahagian daripada PN,” kata Wan Agyl.

Sebagai bekas menteri besar dan bekas menteri, Shahidan perlu sedar bahawa BN mempunyai pengalaman yang cukup dalam mentadbir negara, katanya.

“Saya ingin tanya Shahidan, menteri PN mana yang telah menyumbang dalam melawan Covid-19.

“Menteri BN yang banyak buat kerja,” katanya.

Tambahnya, PN yang memerlukan BN dan Ahli Parlimennya untuk mengharungi krisis ini.

“Kerajaan ini gagal, itu hakikatnya. PN nampaknya perlu talian hayat dan Umno tidak perlu turut,” katanya.

Penganalisis Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura baru-baru ini berkata, peluang PN memenangi PRU15 tipis kerana tidak mendapat sokongan.

Katanya, Bersatu bukan sahaja akan ditolak oleh penyokong PH tetapi juga harus bersaing dengan Umno yang kini memiliki momentum yang tidak dimilikinya tiga tahun lalu.

Seorang penganalisis politik lain, Mustafa Ishak berkata, tiada jaminan BN boleh menang sendiri disebabkan perpecahan dalam Umno.

“Semua menteri dan timbalan menteri BN menyokong Muhyiddin, bertentangan dengan pendirian Umno dan menurut laporan, kebanyakan Ahli Parlimen BN juga tidak setuju dengan pendirian parti itu,” tambahnya.

Beliau mengakui bahawa Umno lebih kuat daripada Bersatu tetapi katanya, BN dan PN saling memerlukan untuk membentuk kerajaan yang kuat dan stabil, terutamanya apabila PAS bersama PN.

“Berbeza jika PAS meninggalkan PN dan bergabung dengan Umno,” katanya.

“Tetapi jika parti-parti Melayu ingin bentuk kerajaan yang kuat, mereka perlu mengetepikan perbezaan dan berunding bagi mewujudkan aturan politik permuafakatan yang stabil,” katanya.

RCI TABUNG HAJI BERMOTIF POLITIK?


Terkini! Dr Mahathir kata mahu Anwar jadi PM, tapi Muhyiddin ‘sailang’

 

Terkini! Dr Mahathir kata mahu Anwar jadi PM, tapi Muhyiddin ‘sailang’

Dalam “pendedahan” mengejutkan, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau mahu Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri, tetapi Muhyiddin Yassin memintas Presiden PKR itu bagi mendapatkan jawatan berkenaan.

Bekas perdana menteri itu mendakwa Muhyiddin menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) supaya beliau boleh menjadi Perdana Menteri.

Katanya, Muhyiddin tahu beliau tiada peluang menjadi Perdana Menteri, jika Anwar mengambil alih jawatan nombor satu itu.

“Muhyiddin tahu beliau tidak akan menjadi Perdana Menteri kerana saya sudah berjanji kepada Anwar untuk mengambil alih jawatan itu selepas saya berundur.

“Jika Anwar menjadi Perdana Menteri, saya tidak rasa beliau akan melantik Muhyiddin sebagai timbalannya dan Muhyiddin tidak akan mempunyai peluang untuk memimpin negara,” kata Pengerusi Pejuang itu dalam sidang media maya.

Beliau berkata, ini sebabnya Muhyiddin merasakan dengan menggulingkan PH, beliau boleh menjadi Perdana Menteri.

Katanya, Muhyiddin juga tahu beliau (Mahathir) tidak mahu bekerjasama dengan Umno, tetapi “dirinya (Muhyiddin) sedia bekerjasama degan mereka”.

Disebabkan itu, apabila Mahathir meletak jawatan Februari tahun lalu, Muhyiddin “melihatnya sebagai peluang” kerana orang seperti bekas perdana menteri, Najib Razak atau sesiapa dari Umno tidak boleh menjadi Perdana Menteri.

Umno, katanya, di bawah tanggapan ia boleh menggunakan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri untuk melepaskan diri daripada kes mahkamah, tetapi Muhyiddin sudah menytaakan beliau tidak akan campur tangan.

“Walaupun dia tidak campur tangan dalam kes Najib, (ahli politik seperti) Musa Aman dan Tengku Adnan Mansor terlepas.”

Beliau berkata, mereka sekarang mahu “kenakan Lim Guan Eng, tetapi ia bergantung kepada undang-undang”.

Mahathir berkata, beliau tidak akan campur tangan dalam kes mahkamah Lim dan ia patut dikendali berdasarkan undang-undang.

Gerakan Bendera Hitam

Mahathir turut diminta mengulas tindakan Secretariat Solidariti Rakyat (SSR) memberi tekanan kepada Muhyiddin untuk meletak jawatan dengan menganjurkan bantahan.

Mahathir berkata, rakyat menderita dan tidak tahu hendak ke mana mendapatkan bantuan.

“Kerajaan berminat menjadi kerajaan dan Perdana Menteri berminat menjadi Perdana Menteri.”

Bandar Malaysia

Mahathir berkata, tidak wajar untuk mengambil wang dan kemudian membatalkan projek mega itu.

“Jika anda buat macam ini, orang lain tidak mahu melabur. Anda (kerajaan) berjanji dan kemudian tidak teruskan kontrak.”

Baru-baru ini, Kementerian Kewangan dan IWH-CREC Sdn Bhd (ICSB) diumumkan saling bersetuju menamatkan perjanjian membeli 60% saham dalam projek Bandar Malaysia di bekas pangkalan tentera udara di Sungai Besi pada harga RM7.4 bilion.

Peranan Peguam Negara

Mahathir berkata, kerajaan semasa mendapati Peguam Negara sekarang “agak berguna”.

Disebabkan itu, cadangan meminta Peguam Negara menghadiri sidang Parlimen untuk menjawab soalan berhubung Ordinan Darurat sebenarnya bukan kerana beliau akan mengikut kehendak kerajaan.

Justeru, katanya, terma dan rujukan Peguam Negara perlu dikaji semula kerana beliau bukan sahaja pendakwa raya, tetapi juga peguam cara.

“Ada sesuatu yang tidak kena dengan terma dan rujukannya.”



KEBIN ED PERGI CHECK-UP- KAH...KAH....ADHAM ELOK TENGOK LA YA...MEMALUKAN ADA MENTERI KESIHATAN PALING BODO DALAM SEJARAH NEGARA

DAH TAK ADA KEBIJAKSANAAN KAH MELAYAN MARHAEN ?

 May be an image of 1 person, car, outdoors and text

HAMZAH RIE NA

Yang makan durian beramai ramai hari tu apa cerita? Kena kepada rakyat sampai pakai baju pesalah dan siap bergari!!!!! Kesalahan besar sangat ker? Sampai Tak ada timbang tara!!!!


May be an image of ‎2 people, people standing and ‎text that says "‎三ョミ ت LOKAP POLIS VKAP OUS mStar FOLLOW SEMASA Langgar SOP, 49 jemaah solat sunat Aidiladha ditahan JULY 21, 2021 AT 12:23 PM SERAMAI 49 lelaki ditahan atas dakwaan melanggar prosedur operasi standard (SOP) kerana menunaikan solat sunat Aidiladha di Taman Pelangi, Bukit Mertajam, Pulau Pinang pada Selasa.‎"‎‎



PENJELASAN KERAJAAN : 'Agak mustahil berlaku suntikan tanpa vaksin' - JKS




NORMAN RADZUAN

Pesanan yg masih belum divaksin...

VAKSIN & VAKSINASI.


Tanya saya kesan sampingan vaksin... saya hanya pening2 sedikit walaupun dah hari ketiga. Berbual kosong kami bercerita isu panas Ebit Liew, vaksin dan vaksinasi. Sgt pelik daripada pembelian vaksin hingga ke vaksinasi. Dari org atasan hingga bawahan kita ragu2 dgn ketelusan mereka.

Awalnya kita merasa hairan mengapa kos pembelian vaksin dirahsiakan. Kemudian kita tertanya tanya kenapa vaksin lewat tiba dari negara jiran. Selepas itu dikhabarkan pemberian percuma dari Europe 5 juta dos, US 1 juta dan China 1 juta dos....so berapa byk sebenarnya yg kerajaan beli?

Selepas itu kita dikejutkan vaksin kosong atau vaksin angin yg diterima rakyat. Menteri ambil mudah dgn mengatakan siapa yg dpt vaksin kosong boleh dtg segera. Itu bukan persoalannya... skg kita nak tahu berapa ribu rakyat yg hanya mendapat vaksin kosong???

Siasatan bukan setakat di situ, kita mahu tahu adakah ada unsur rasuah/jenayah . Adakah berlaku sindiket menjual vaksin tersebut kpd golongan elit? Perkara itu mesti disiasat secara serius. Ini soal nyawa.Jahat sungguh dan tidak berperikemanusian petugas yg diamanahkan utk pemberian vaksin sanggup menipu. Sepatut dihukum sekeras kerasnya.

Saya juga ingin beritahu kpd yg belum divaksin... pertama seperti SOP KKM, anda mestilah minta melihat jarum suntikan ( picagari berisi vaksin ) mempunyai cairan vaksin, kedua lihat bagaimana ia disuntik dan terakhir pastikan jarum suntikan tersebut mereka buang di dlm tong sampah dlm keadaan kosong.

Jika petugas menyimpan semula jarum tersebut dgn penutup yakinlah ada penipuan di situ. Mulai hari ini beritahu petugas, anda ingin ia dirakamkan walaupun ada yg petugas yg tidak benarkan. Katakan ia perlu utk keselamatan diri anda.

Terakhir kita mahu penjelasan dari kerajaan... hari ini Pharmaniaga dikatakan akn menjual berbelas juta vaksin kpd klinik swasta. Persoalannya adakah pembelian itu menggunakan wang rakyat? Mengapa tidak diberi percuma dan klinik hanya mengenakan charge suntikan...? Akhirnya golongan elit juga yg mendapat perlindungan kerana mereka berwang.

Ok la nak santai2... dah la pening kena vaksin... pening fikirkan masalah negara yg tak habis2.


(function() { var d = document, w = window; w

PERBAHASAN RANCANGAN MALAYSIA KE 12 OLEH KETUA PEMBANGKANG JAM 12 TENGAHARI 28 SEPTEMER 2021