UNTUK YANG KURANG SEDAR-HISHAMUDDIN RAIS

British telah berjaya dihambat keluar dari Tanah Melayu kerana anak semua semua bangsa telah bangun mengangkat senjata melawan mereka. Perjuangan angkat senjata ini adalah fakta sejarah. Fakta yang selama ini telah cuba ditenggelamkan oleh United Malay National Organisation. Niat busuk menenggelamkan fakta ini bertujuan untuk menipu orang ramai agar percaya bahawa gerombolan United Malay National Organisation ini sahaja yang berhak menjadi 'raja' memerintah Tanah Melayu/Malaysia sampai hari kiamat.

Semenjak tahun 1958 United Malay National Organisation telah ke hulu ke hilir menjajakan ikan busuk - Merdeka dicapai tanpa tumpah darah. Setiap bulan Ogos United Malay National Organsation jadi mamai dengan kisah-kisah dongeng tentang bagaimana mereka menentang gerila Pembebasan Rakyat Malaya yang dipimpin oleh Parti Komunis Malaya (PKM). United Malay National Organisation ini agak bebal kerana kesah kesah dongeng ini membuktikan bahawa mereka - dalam Bahasa Inggerisnya menjadi British's running dog atau budak suruhan British. Rakyat Tanah Melayu bangun menentang British tetapi United Malaya National Organisation menentang orang yang menentang British. Jelas ini perbuatan dan kerja budak suruhan British.

Perjuangan mengangkat senjata melawan British bermula pada 20 Jun 1948. Sebelum angkat senjata melawan British ini dilancarkan, Parti Komunis Malaya telah juga melancarkan gerakan gerila bersenjata menentang kuasa fascis Jepun. Ini adakah jawapan anak semua bangsa terhadap fascis Jepun yang telah menawan Tanah Melayu pada tahun 1941-1945. Ini fakta sejarah.

Babak-babak sejarah sejarah gilang gemilang bermandi darah ini cuba dilupuskan kerana dalam sejarah ini nama United Malay National Organisation tidak pernah muncul. Bau kentut mereka pun tidak terdengar dalam babak-babak sejarah ini. Gerombolan United Malay National Organisation tidak pernah wujud dalam perjuangan antiimperialis.

Kuasa imperialis kulit putih (white colonial power) - Portugis, Belanda dan British - datang ke Tanah Melayu ini kerana mencari harta kekayan. Kuasa imperial ini datang untuk mengambil hasil bumi - bijih, emas, getah dan rempah rampai. Buktinya, gerombolan yang datang awal untuk menjarah harta kekayaan di kepulauan nusantara adalah lanun seperti Raffles dari East India Company.

Semenjak kuasa imperialis ini - Portugis, Belanda, Inggeris dan Jepun - menjejakkan kaki ke Tanah Melayu - mereka terus diserang. Nama seperti Mat Kilau, Datuk Bahaman, Tok Jaggut, Maharaja Lela, Haji Abdul Rahman Limbong - adalah pemula gerakan anti-imperialis di Tanah Melayu. Ini fakta yang tidak mungkin luput hingga hari kiamat.

Mari saya cerahkan para pembaca dengan beberapa fakta-fakta sejarah yang juga tidak mungkin akan berubah hingga hari kiamat. Para pembaca yang budiman , sila buka minda dan pakukan ke dalam otak kita semua bahawa parti dan pertubuhan politik Melayu yang tertua di Tanah Melayu ialah Kesatuan Melayu Muda (KMM) yang ditubuhkan pada tahun 1938 dibawah pimpinan Ibrahim Yacoob. Ini diikuti pula dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang ditubuhkan pada tahun 1945 dengan sayap mudanya Angkatan Pemuda Insaf (API) dan Angkatan Wanita Sedar (AWAS).

United Malay National Organisation hanya ditubuhkan pada tahun 1946. Sila baca betul-betul. Buka mata dan buka kepala: KMM 1938, PKMM, API dan AWAS pada tahun 1945. United Malay National Organisation ditubuh pada tahun 1946. Baca sekali lagi, sembilan belas empat puluh enam United Malay National Organisation ditubuhkan dan bukan sembilan belas tiga puluh lapan. Tarikh 1946 ini pun untuk United Malay National Organisation telah ditalkinkan. United Malaya National Organisation yang baru ini ditubuhkan pada tahun 1988. Ini fakta sejarah yang tidak akan berubah hingga hari kiamat.

Kemudian mari kita lihat garis-garis perjuangan parti-parti ini. Kesatuan Melayu Muda dan Parti Kebangsaan Melayu Malaya telah memekikkan slogan merdeka! Laungan ini telah menghantui kuasa imperial British. Tuntutan kemerdekaan ini telah mengampuh dan ini menakutkan kuasa kolonial British.

United Malay National Organisation bukan sahaja tidak berani melaungkan merdeka malah gerombolan ini telah mengeluarkan slogan lawak seram yang berbunyi: Hidup Melayu! Slogan lawak seram ini seolah-olah orang Melayu 'kurang oksigen'. Masih tidak jelas, apakah pada tahun 1946 dahulu orang Melayu sedang nyawa-nyawa ikan atau kurang oksigen untuk bernafas sehinggakan perlu dilaungkan ‘hidup Melayu'. Atau kerana hakikatnya United Malay National Organisation ini satu gerombolan yang bebal dan tidak dapat memikirkan slogan yang masuk akal.

Lawak seram , hidup Melayu, masih ditakbirkan ke hulu ke hilir hingga ke hari ini. Adalah satu fakta bahawa yang masih lantang melaungkan hidup Melayu hari ini adalah kaum mamak yang semakin disangsikan teromba dan salasilah kerurunan mereka. Kenapa mereke ini suka melaungkan hidup Melayu memerlukan satu kajian yang lebih rapi.

Adalah juga fakta sejarah bahawa United Malay National Organisation tidak - diulangi sekali lagi dengan huruf besar: TIDAK - berjuang untuk mendapat kemerdekaan. Apabila kuasa imperial British merasa tekanan senjata dan gerakan masa politik di Tanah Melayu semakin melonjak dan mengampuh maka kuasa imperial memerlukan budak suruhan yang setia. Justeru, diwujudkan satu gerombolan yang dipanggil United Malay National Organisation. Nama Inggeris kumpulaan ini masih dipakai hingga ke hari ini. Nama Inggeris ini sahaja sudah memadai sebagai bukti bahawa gerombolan ini ditelor, dieram dan dinetaskan oleh British.

Pada 20 Jun 1948 kuasa kolonial British telah mengistiharkan apa yang dipanggil ‘darurat'. Perkataan ‘darurat' ini adalah kelentong besar dari pihak British. British dengan licik telah menggunakan perkataan ‘darurat' agar orang Melayu tidak sedar bahawa apa yang sedang berlaku pada tahun 1948 sebenarnya ialah perjuangan bersenjata untuk menghalau British. Tidak ada warga Tanah Melayu dalam darurat. Yang darurat ialah kuasa kolonial dan soldadu British yang telah diserang oleh gerila Pembebasan Rakyat Malaya.

Apabila darurat diistiharkan, kuasa kolonial British telah mengharamkan KMM, PKMM, PKM, API, AWAS, Hisbul Musliman dari bergerak bebas di Tanah Melayu. Ramai pemimpin parti, kader politik dan aktivis dalam gerakan nasionalis ini telah di tangkap oleh soldadu British. Nama-nama seperti Burhanuddin al- Helmy, Ishak Haji Muhamad, Chin Peng, Rashid Maidin, Shamsiah Fakeh, Ahmad Boestaman, Kamaruzaman Teh, Abdullah Sidi adakah nama-nama nasionalis yang dikehendaki oleh British.

Apabila pemimpin dan kader dari gerakan nasionalis ini ditangkap, diburu atau dibunuh maka barulah United Malay National Organisation dapat berkembang. Gerombolan United Malay National Organisation dapat bernafas dengan slogan hidup Melayunya kerana ramai pemimpin rakyat telah memulakan kerja dibawah tanah atau masuk ke hutan mengangkat senjata untuk menjadi gerila Pembebasan Rakyat Malaya.

British dengan licik telah lebih awal merancang satu strategi untuk memastikan United Malaya National Organisation dapat mara ke hadapan. Strateji ini cukup senang: Dua tahun sebelum darurat diistiharkan kuasa kolonial British telah menimbulkan konsep politik yang dinamakan Malayan Union. Ini adalah taktik Britsih untuk mematahkan gerakan nasionalis Melayu yang anti- British. Dengan mencadangkan konsep Malayan Union ini British telah memberi nafas kepada United Malay National Organisation untuk mengumpulkan orang-orang Melayu.

Justeru apabila darurat diisytiharkan dua tahun kemudian pada tahun 1948, pucuk pimpinan nasionalis Melayu dari KMM, PKMM, PKM telah dipatahkan. Gerakan yang tidak diganggu gugat malah mendapat sokongan British hanyalah United Malaya National Organisation, Malayan Indian Congress dan Malayan Chinese Association - semuanya menggunakan nama Inggeris. Ketika pemimpin gerakan nasionalis dalam penjara atau kini di hutan bergerila maka ketika inilah United Malay National Organisation mencelah masuk menawarkan diri untuk menjadi barua British yang setia. Ini fakta sejarah yang sampai kiamat pun tidak akan berubah.

Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman bukan perjuang menentang Britsih. Mereka berebut-rebut menawarkan diri untuk menjadi budak suruhan British yang setia. Justeru, kuasa kolonial British memiliki dua pilihan. British akan memilih kuda yang lebih setia. Akhirnya Tunku menjadi pilihan British.

Dengan kemunculan budaya internet segala pembohongan United Malay National Organisation telah diketahui umum. Satu demi satu tipu helah dan fakta songsang tentang perjuangan kemerdekaan Tanah Melayu telah mula dibongkar. Anak-anak muda semakin sedar kenapa pada ketika ini United Malay National Organisation sedang bermati-matian cuba memesongkankan fakta perjuangan bersenjata melawan British.

Hari ini, pada September 2011, United Malay National Organisation sedang bernafas dalam lumpur untuk mempertahankan babak serangan gerila Pembebasan Rakyat Malaya keatas rumah pasung Bukit Kepong. United Malay National Organisation melihat serangan ini sebagai detik sejarah perjuagan mereka.

Serangan gerila ini telah dipimpin oleh Mat Indera - seorang guru agama, seorang kader dari Parti Komunis Malaya dan aktivis API. Kemunculan Mat Indera pada tahun 2011 telah meledakkan mitos bahawa Parti Komunis hanya dianggotai oleh orang China. Roh Mat Indra juga telah meledakkan mitos bahawa kaum komunis tidak ada agama. Roh Mat Indra yang muncul tahun ini telah juga mensahihkan bahawa United Malay National Organistaion adalah budak suruhan setia British. Ini kerana sarjan ketua rumah pasung Bukit Kepong pada malam serangan itu ialah Ray Dancey. Sila baca namanya sekali lagi. Namanya bukan Mat Rais bin Lebai Dasi tetapi Ray Dancey - seorang Mat Salleh yang sebelum ini kerjanya mengharubirukan rakyat Palestin.

United Malay National Organsation ini bukan sahaja budak suruhan yang setia malah telah menjadi amat bebal. Tidakkah mereka sedar bahawa serangan ke atas rumah pasung Bukit Kepong ini berlaku pada 23 Februari 1950. Tahun seribu sembilan ratus lima puluh Tanah Melayu masih dibawah British. Bendera yang berkibar di rumah pasung Bukit Kepong ialah bendera Union Jack. Lagu yang dinyanyikan ialah lagu God Save the Quen.

Undi bergantung sejauh mana janji ditunaikan

Sepanjang tempoh sebulan ini, rakyat dijanjikan "transformasi politik" dan "gula-gula" dalam Belanjawan 2012. Daripada pemansuhan akta yang mencabuli hak asasi manusia, sehinggalah bonus kepada penjawat awam, "durian runtuh" untuk peneroka FELDA, semuanya ditafsir sebagai strategi untuk memikat hati pengundi.

Bagaimanapun, penganalisa politik berpendapat, sesungguhnya janji Najib boleh memperbaiki imej dirinya, tetapi rakyat akan mengundi berdasarkan "sejauh manakah janji-janji Najib ditunaikan". Justeru itu, penganalisa politik meramalkan bahawa PRU 13 akan diadakan selepas Disember 2011 atau Mac 2012, selepas Barisan Nasional menunaikan janjinya untuk membayar bonus setengah bulan kepada penjawat awam.

"Rakyat perlu merasai wang itu terlebih dahulu," kata Zulkifli Sulong (gambar kiri), Ketua Pengarang Harakah Daily yang menjangka bahawa PRU 13 akan diadakan selepas Disember 2011, iaitu setelah penjawat awam menerima bonus. Zulkifli Sulong menambah, PRU akan diadakan selepas peneroka FELDA mendapat "durian runtuh", sebagaimana yang dijanjikan dalam Belanjawan 2012.

Kawasan FELDA kini menjadi medan pertarungan antara UMNO dengan PAS, yang menyasarkan undi Melayu. Justeru itu, Najib sanggup menaburkan wang agar menguasai dan meraih sokongan pengundi kawasan FELDA. Dewasa ini, PAS cuba menembusi FELDA dengan Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK), yang membangkitkan banyak masalah yang dihadapi generasi kedua peneroka FELDA, termasuk pendapatan rendah, perumahan, hasil yang kurang dan sebagainya. Menurut anggaran, pengundi di FELDA dijangka mencecah kira-kira sejuta orang.

Tidak semestinya raih sokongan dengan mansuh ISA

Ketika dihubungi MerdekaReview, Zulkifli Sulong berkata janji Najib untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) mungkin menambah "political score" untuk dirinya, namun ia tidak semestinya diterjemahkan kepada undi sokongan, jika dilihat daripada pengalaman perjuangan PAS sepanjang tahun ini. Oleh itu, Zulkifli menganggap isu ekonomi masih kekal sebagai isu yang penting.

Menurut analisa Zulkifli Sulong, masih ramai orang yang menganggap bahawa kewujudan ISA sesuatu yang diperlukan. Pemansuhannya mungkin meraih sokongan daripada golongan intelektual dan kelas menengah - namun ia masih bergantung kepada sejauh manakah janji ini ditunaikan.

Najib mengundang kritikan ketika menangani isu perhimpunan BERSIH 2.0. Selepas 9 Julai 2011, kewibawaan Najib dicabar di ruang internet, misalnya penubuhan laman "100,000 rakyat mendesak Perdana Menteri Najib Razak letak jawatan" di Facebook, malah ada warga internet yang meninggalkan komen "Diamlar" pada laman Perdana Menteri itu sendiri.

Sememangnya Najib cuba memperbaiki situasi dengan pengumuman pemansuhan beberapa akta yang zalim, termasuk ISA yang dikutuk sekian lama. Selepas hampir sebulan, Najib membentangkan usul pemansuhan Akta Kediaman Terhad 1933 dan Akta Buang Negeri 1959, namun hanya akan membentangkan usul pemansuhan ISA dalam sidang parlimen pada Mac tahun depan. Lebih-lebih lagi, dua akta sebagai pengganti mungkin mengekalkan "penahanan tanpa bicara", menyebabkan keikhlasan Najib dipertikaian.

Selain itu, pindaan terhadap Akta Penerbitan dan Mesin Cetak 1984 pada bahagian "pembaharuan permit setiap tahun" yang dijanjikan juga tidak disusuli dengan perkembangan terbaru, malah tiada jadual waktu untuk pelan pembaharuan tersebut.

Najib asingkan diri dari golongan konservatif

Menurut Pengurus Kajian Merdeka Centre Tan Seng Keat, pengundi bandar di atas pagar kini menjadi "cerdik", setelah melalui pengalaman di zaman Abdullah Ahmad Badawi. Abdullah meraih sokongan pengundi dalam PRU pada tahun 2004, dengan janjinya untuk melakukan pembaharuan. Bagaimanapun, janji beliau akhirnya tidak dikotai - mengundang kekecewaan pengundi yang akhirnya menjurus kepada kekalahan BN dalam PRU ke-12 pada tahun 2008. Justeru itu, rakyat kini hanya akan percaya setelah reformasi dilaksanakan.

Bagaimanapun, Tan Seng Keat (gambar kiri) berkata, agak sukar untuk menyimpulkan bahawa pengumuman pembaharuan ini tidak membawa kesan setakat ini. Ini kerana ia sekurang-kurangnya menunjukkan bahawa Najib sedang mengasingkan diri dari golongan konservatif dalam UMNO, dan tidak terikut-ikut dengan telunjuk PERKASA.

"Najib kini mendominasi halatuju dasarnya. Pasukannya mula mendominasi agenda dan isu," kata Tan Seng Keat. "Sekurang-kurangnya Najib menunjukkan 'gaya' untuk melakukan perubahan. Sesetengah pengundi akan mencurigai sama ada ia benar atau sekadar gerak-geri untuk memancing undi. Tiada yang mahu ditipu selepas zaman Pak Lah. Bagaimanapun, analisa yang sama turut sesuai digunapakai ke atas Pakatan Rakyat."

Di samping itu, pakar perundangan Profesor Abdul Aziz Bari ketika dihubungi MerdekaReview melalui email, berkata, "Susah nak kata dia (Najib) serius (melakukan reform) sebab itu hanya boleh kita sahkan dengan melihat akta baru yang dia hendak buat. Apa ertinya mansuh ISA (yang sedia lapuk) tetapi ganti dengan akta yang lebih teruk? Saya lihat Najib hendak meyakinkan pengundi atas pagar. Ya, saya lihat ada tentangan dan ini dinyatakan oleh Hishamuddin sendiri. PERKASA sudah menjelaskan sekiranya akta baru itu lain dari ISA mereka akan tentang."

Mengulas apakah rakyat sudah masak dengan cara BN memancing undi, selepas melalui siri PRK pasca 8 Mac 2008, yang menyebabkan mereka mengambil sikap untuk tidak mudah terpercaya dengan janji yang ditaburkan, Tan Seng Keat berkata, sesetengah pengundi muda atau atas pagar mungkin jelas dengan peraturan tersurat dan tersirat sepanjang proses politik ini, namun ideologi dan pilihan politik telah tetap untuk kebanyakan pengundi yang telah lanjut usianya.

Beliau berkata, keputusan PRU 8 Mac 2008 menunjukkan Melayu generasi "Reformasi", iaitu antara usia 30 hingga 40 tahun lebih cenderung kepada Pakatan Rakyat, sementara pemuda Melayu yang berusia antara 21 hingga 30 tahun lebih cenderung kepada BN. Keputusan PRK Manek Urai pada tahun 2009 memperlihatkan kecenderungan pengundi muda terhadap BN.

Isu Hudud

Selain itu, Aziz Bari menganggap "isu Hudud nampaknya membimbangkan UMNO. Sebab itu NGO pro-UMNO seperti Pembela sudah memulakan perhimpunan anti-murtad untuk menyaingi isu Hudud yang mendedahkan komitmen sebenar UMNO kepada Islam. Orang bukan Melayu, termasuk dalam BN sendiri, makin jauh dari UMNO."

Ketika mengulas kekuatan dan kelemahan Pakatan Rakyat, Aziz Bari (gambar kanan) berkata, "Mereka telah menunjukkan kemampuan mentadbir negeri meskipun mereka disabotaj oleh persekutuan yang dipimpin UMNO. Kelemahan mereka ialah ketiadaan media yang bebas dan ini menyulitkan komunikasi dengan rakyat. Isu Hudud menguatkan kedudukan PAS di Kelantan dan di kawasan-kawasan Melayu."

Bagaimanapun, beliau mengakui bahawa isu Hudud mungkin mengundang persepsi yang berbeza di kalangan bukan Islam. "Kesannya mungkin lain di kalangan orang bukan Islam. Tetapi kita perlu ingat bahawa UMNO mengalami masalah imej dan kredibiliti dan ini lebih serius dari Hudud. Orang bukan Islam mungkin menentang Hudud tetapi ini tidak semestinya menyebabkan mereka lari dari PAS," katanya.

Pakar Ekonomi: Belanjawan Kerajaan Persekutuan Banyak KelemahanSHAH ALAM, 12 OKT : Terdapat berbagai kelemahan belanjawan kerajaan persekutuan terutama membabitkan pembayaran sekali (one-off payments) seperti RM3,000 kepada sesetengah pegawai, kata Ketua Ekonomi Bank Islam Berhad Azrul Azwar Ahmad Tajuddin.

Jelasnya, bayaran sekali bukan langkah penyelesaian yang bersifat kekal didalam menangani masalah ekonomi.

“Ia tidak diinstitusikan sebagai “safety-net mechanism” atau mekanisme jaringan keselamatan yang rakyat boleh bergantung harap,” katanya dalam rancangan “Terus Terang” di TV Selangor hari ini.

Di dalam belanjawannya kerajaan persekutuan antaranya memperuntukan bayaran khas RM3,000 kepada kakitangan Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) dan Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) yang telah tamat kontrak.

Azrul berkata dari segi keseimbangan belanjawan, pembayaran sekali yang terlalu banyak akan meningkatkan perbelanjaan mengurus kerajaan sekaligus melambatkan lagi proses mengurangkan defisit fiskal negara.

“Pemberian one-off kepada rakyat perlu mempunyai alasan dan rasional yang kukuh serta pada kadar atau jumlah yang munasabah,” katanya.

Sebagai contohnya, Azrul mempertikaikan jusifikasi memberi RM100 kepada semua 5.3 juta pelajar sekolah rendah dan menengah dari Tahun 1 hingga ke Tingkatan 5, kerana ia boleh berlaku ketirisan.

Antara ketirisan yang dilihat Azrul ialah, anak-anak bukan warga Malaysia juga akan mendapat bantuan ini dan yang mungkin dapat untung adalah syarikat-syarikat telekomunikasi.

Menurut Azrul peruntukan sebanyak RM530 juta itu sebaik-baiknya disalur ke tabungan biasiswa atau pinjaman pendidikan.

Rancangan “Terus Terang” akan disiarkan di TV Selangor pada Jumaat 12 tengahari dengan ulangan pada hari Ahad jam 6 petang.Kerajaan Habiskan RM94 juta bayar perunding media

KUALA LUMPUR 11 OKT : Dewan Rakyat hari ini digemparkan dengan pendedahan terbaru bahawa kerajaan telah membelanjakan sejumlah 19.6 juta Euro (RM94 juta) kepada syarikat perunding, FBC Media untuk menaikan profil pentadbiran Barisan Nasional di mata dunia.

Menurut jawapan perdana menteri di Dewan Rakyat hari ini, FBC Media kini sedang disiasat oleh pengawal media Britain atas dakwaan melanggar etika media.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua menyifatkan perkembangan ini sebagai suatu yang memalukan negara kerana kerajaan terlibat dengan firma seperti itu.

"Britain telah dapati FBC melanggar etika kerana program yang dibuat, iaitu dokumentari berbayar yang disara kerajaan Malaysia, perkara ini perlu dijawap kerajaan kerana melanggar etika media ini."
Apa yang tak dibenarkan oleh undang-undang Britain adalah mana-mana pihak membayar kepada media untuk buat berita.Saya bangkitkan perkara ini bukan kerana Kerajaan membuat bayaran yang besar terhadap FBC, malah kerajaan juga perlu menjelaskan tentang syarikat perunding itu yang terlibat dalam scandal terbesar dengan BBC, CNBC dan CNN."ujarnya.
Tian berkata demikian pada sidang media di lobi parlimen hari ini.

Jawapan bertulis perdana menteri pada 6 Jun lalu menjelaskan bahawa usahasama kerajaan dengan FBC Media adalah untuk menyedikan khidmat rundingan, nasihat serta pengurusan kempen komunikasi kepada kerajaan.

“Penerbitan dan penyiaran program mengenai Malaysia di media antarabangsa merupakan sebahagian dari usaha meningkatkan profil Malaysia di peringkat antarabangsa sebagaimana yang diperuntukkan di dalam kontrak kerajaan dengan FBC Media,” katanya.

Perdana Menteri juga menjelaskan FBC Media bertanggungjawap mendapatkan waktu penyiaran di media antarabangsa dan kerajaan tidak mempunyai kawalan ke atas perkara ini.

"Ini merupakan perundingan di antara FBC Media dengan pihak BBC"katanya.

Melihat kepada perkara tersebut, Tian menzahirkan rasa kesal atas tindakan kerajaan membayar perunding tanpa pengetahuan rakyat Malaysia.

Kerajaan juga bergelut dengan kontroversi sebelum ini ekoran tindakannya menggunakan khidmat firma Apco Worldwide dengan bayaran sebanyak RM94 juta.


Semakin Ramai Pemuda Bankrap

KUALA LUMPUR 12 OKT : Sekurang-kurangnya 41 belia Malaysia berumur lingkungan 21 hingga 40 tahun dianggarkan menjadi muflis setiap hari akibat kurangnya pengetahuan berkaitan pengurusan kewangan.

Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Marimuthu Nadason berkata, pengetahuan pengguna yang cetek berhubung perancangan kewangan yang sihat adalah punca utama rakyat Malaysia bergelar muflis pada usia muda.

"FOMCA percaya dan yakin bahawa pendidikan kewangan mampu membantu pengguna kerah kesejahteraan hidup.

"Maka jelaslah pengurusan kewangan bukan sahaja penting untuk kesejahteraan kewangan malah untuk kebahagiaan diri dan keluarga, antara amalan yang membawa kepada situasi ini adalah kerana tiada tabungan, penyalahgunaan kad kredit, perbelanjaan melebihi pendapatan," beliau berkata demikian dalam pada majlis pelancaran program 'RINGGIT Pertama Saya' di sini, baru-baru ini.

Bulan Kewangan Berhemat merupakan inisiatif FOMCA untuk menggalakkan tabiat kewangan yang sihat di kalangan rakyat Malaysia.

Oktober dipilih untuk dijadikan Bulan Kewangan Berhemat Nasional dengan temanya ‘Tanggungjawab Kewangan Bermula Dengan Saya'.

Sebagai rekod, kajian FOMCA mendapati 60 peratus pekerja muda berdepan masalah hutang yang serius, manakala 72 peratus pula tidak mempunyai perancangan untuk menghadapi pesaraan.

Mengulas lanjut, Marimuthu mengesa pengguna agar mengkaji dan mempertimbangkan terlebih dahulu asas-asas belanjawan, cara untuk menguruskan kredit, membina simpanan, melindungi aset, bersedia untuk persaraan dan melindungi diri demi masa depan yang lebih sejahtera dan terjamin.

(function() { var d = document, w = window; w

TAK MAU TOLONG ULAMA NI KAH ?

 Aku dok perhati nak faham warna merah tu apa. Rupanya bil eletrik dah kena warning. Alahai... Sian ulama PAS ni. Pelik juga la. PAS boleh s...