“Hadi lagakan saya dengan Tun M untuk tutup isu RM90 juta”

OLEH NAZLI IBRAHIM
SEMENYIH, 27 FEB: PAS didakwa mengambil kesempatan melagakan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menutup isu RM90 juta yang diterima daripada Umno.
Bagaimanapun, Anwar berkata, percubaan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu tidak memberi kesan kepada hubungan baik beliau dan Dr Maharhir.

“Saya ambil keputusan, saya bagi sokongan penuh kepada Tun sebab tak mahu ganggu kerja dia tetapi Hadi kata, kononnya ada komplot nak jatuhkan Tun Mahathir, dalangnya Anwar.
“Apa ini, kamu Islam jangan fitnah orang, saya bukan orang yang begitu sebab kalau saya lawan, saya lawan betul, secara terang,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada Ceramah Umum Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Semenyih, di Taman Sri Jenaris, di sini, malam tadi.
Katanya, sebelum ini Abdul Hadi mendakwa Dr Mahathir adalah seorang yang tidak layak diangkat sebagai Perdana Menteri sebelum mengubah pendiriannya dan melagakan kedua pihak.
“Saya nak nasihatkan kepada Haji Hadi, jangan main politik. Kalau ada bukti silakan,” katanya

RAFIZI TIDAK BERSALAH FITNAH TABUNG HAJI

Siasatan 1MDB akan libatkan Arab Saudi

Image result for anwar ibrahim

Siasatan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) akan melibatkan penjelasan daripada Arab Saudi, kata Presiden KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Bakal perdana menteri Malaysia itu yakin penjelasan tersebut diperlukan apabila perbicaraan kes-kes bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak bermula kelak.
“Walaupun pihak Arab Saudi pernah menyatakan bahawa ia tidak melibatkan kerajaan mahupun pihak tertentu di sektor swasta, mereka harus dipertanggungjawabkan.
“Mereka harus menjelaskan, kerana Najib dengan jelas berkata wang RM2.6 bilion yang ditemui di akaun bank peribadinya berasal dari Arab Saudi. Beliau telah mengakuinya.
“Tetapi kerana ia melibatkan beberapa personaliti atau pihak berkuasa di Arab Saudi, kita mesti libatkan pihak atau entiti tersebut,” katanya dalam satu temu bual dengan agensi berita antarabangsa Al Jazeera, baru-baru ini.
Menerusi temubual berkenaan, anggota Parlimen Port Dickson itu turut mengulangi komitmen Pakatan Harapan untuk mendapatkan kembali wang berbilion ringgit yang diseleweng menerusi syarikat pelaburan berkenaan.
“Ia adalah satu proses perlahan. Kita beruntung kerana mendapat kerjasama yang baik daripada kerajaan Amerika Syarikat dan Switzerland misalnya. Kita perlukan kerjasama kerana skandal ini merupakan skandal antarabangsa yang bukan hanya melibatkan sesebuah entiti kerajaan malah ia satu jenayah yang kompleks.
“Mungkin tidak sepenuhnya, tetapi kami bertekad untuk mendapatkan semula dana,” katanya.

SAYA MASIH BUJANG-BILA BERSARA JUAL DURIANTERKINI : SAYA BUJANG! Kahwin atau Jual Durian – Ketua Polis Negara

  


KUALA LUMPUR – “Mungkin sebab saya bujang lagi, mungkin saya berkahwin bila tiba masa bersara. Terimalah dengan gembira”.
Itu reaksi Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Mohamad Fuzi Harun apabila ditanya mengenai perancangan beliau selepas bersara wajib pada Mei ini.
“Mungkin saya bujang, mungkin saya berkahwin, jadi banyak benda saya boleh buat (selepas bersara).
“Bukan sahaja saya, bila tiba masa bersara terima.
Gembira, janganlah buat spekulasi bukan-bukan,” katanya pada sidang media selepas Majlis Perbarisan Peringatan Ulang Tahun Pasukan Simpanan Persekutuan Ke-63 di PGA Cheras hari ini.

BERPADA-PADALAH KALAU MAHU TUN MAHATHIR BERKUASA LEBIH LAMA!!!Satu hal yang nampak ketara dan makin berkembang dalam Bersatu, tidak kira ketika ada PRK atau sebaliknya, ialah kecenderungan pihak-pihak tertentu dalam parti itu yang mahukan Tun Mahathir Mohamad terus menjadi Perdana Menteri dalam tempoh yang lebih lama lagi.

Malah, sesetengahnya mahukan kalau boleh biarlah Tun Mahathir meninggal dunia di atas kerusi Perdana Menteri itu sendiri.

Hampir tidak ada yang bersuara bahawa Tun Mahathir, berdasarkan usianya yang mencecah 94 tahun sekarang, sebenarnya lebih wajar memegang jawatan tersebut dalam tempoh singkat saja atau dua tahun pun sudah terlalu lama masanya.

Mereka yang agak pasif pula, setidak-tidaknya beranggapan biarlah tempoh masa itu ditentukan sama ada berdasarkan pilihan Tun Mahathir sendiri atau sehingga beliau menyelesaikan tugas-tugasnya yang tertentu.

Mengapakah tidak ada yang berasa simpati atau kasihan kepada Tun Mahathir di mana dalam usianya sekarang pun, tetapi beliau masih perlu bekerja sepanjang hari, berfikir, mempengerusikan mesyuarat dan kadangkala terpaksa tidur hanya 4 jam saja dalam sehari?

Dengan sudah dua kali menjadi Perdana Menteri, apakah lagi yang penyokong dan pengagumnya mahu beliau lakukan untuk negara ini?

Bukankah Najib Razak, UMNO, BN dan kerajaan kleptokrasi yang dimusuhinya sudah pun berjaya ditumbangkan?

Kepada mereka yang berkenaan itu, sejujurnya adalah lebih wajar dan munasabah untuk mereka lebih berpada-pada dalam desakan terhadap Tun Mahathir itu.

Kasihan dan simpatilah kepada beliau. Kejayaan beliau mampu menjadi Perdana Menteri sebanyak dua kali adalah rekod yang terlalu sukar untuk diatasi oleh sesiapa juga selepas ini.

Selepas kejayaan itu, yang penting buat kali kedua ini bukanlah berapa lama beliau harus memegang jawatan itu, tetapi yang jauh lebih penting ialah dalam keadaan bagaimanakah karier Tun Mahathir akan berakhir nanti?

Tidak guna Tun Mahathir dipaksa menjadi Perdana Menteri dengan lebih lama jika penamat kariernya berakhir dengan perbalahan, permusuhan dan ramai yang membencinya?

Bagaimanakah Tun Mahathir akan dikenang setelah ketiadaannya nanti jika kerana desakan mereka yang mahukannya berkuasa lebih lama itu, penghujung usianya berakhir dengan permusuhan dan kebencian?

Itukah yang kita mahukan terjadi kepada seorang negarawan yang pernah dua kali menjadi Perdana Menteri?

Sepertimana jika kita ada ibu bapa yang sudah lanjut usia, kita sudah tentu tidak mahu mereka terus bekerja sehingga ke usia tua atau sampai kepada 94 tahun misalnya.

Dalam usia sebegitu, kita biasanya lebih mahukan ibu bapa kita banyak berehat dan mengakhiri sisa-sisa usianya dengan kehidupan yang santai dan penuh keceriaan.

Begitu juga dengan Tun Mahathir ini, mendesaknya terus berkuasa dengan lebih lama adalah sesuatu yang tidak normal sebenarnya, malah boleh dikata suatu bentuk penderaan saja layaknya.

Ini kerana mereka yang mahukan beliau berkuasa lebih lama itu tidak lain mempunyai niat tersembunyi berupa kepentingan peribadi yang dirasakan semua nikmat kehidupan mereka akan segera berakhir jika Tun Mahathir tidak lagi memegang jawatan Perdana Menteri.

Jika mereka berniat suci, ada perassan simpati, menganggap Tun Mahathir seperti bapa sendiri serta mahukan namanya terus harum tanpa sesiapa membencinya selepas ketiadaannya, pilihan yang terbaik ialah tidak mendesaknya lagi untuk terus bekerja dalam usianya seperti sekarang ini.

Beliau sudah pun berjaya membina negara sebelum ini selama 22 tahun lamanya. Sekarang ini beliau berjaya menubuhkan Bersatu serta memimpin PH sehingga menjadi sebuah kerajaan.

Memang negara ada banyak masalah, tetapi meletakkan semua beban kepada beliau untuk menyelesaikannya dan seolah-olah orang lain tidak ada keupayaan, ia hanya merupakan penderaan semata-mata.

Memimpin negara adalah proses yang berterusan. Seseorang pengganti harus diberi peluang membuktikan keupayaan, apalagi jika nama pengganti itu sudah pun ditetapkan atas persetujuan bersama.

Tun Mahathir sudah banyak "membunuh" mereka yang dinamakan sebagai penggantinya, baik sepanjang berkuasa selama 22 tahun, mahu pun setelah berada di luar kerajaan sebelum ini.

Di penghujung usianya ini, adalah zalim jika masih ada yang mahu Tun Mahathir "terus membunuh lagi" penggantinya, tambahan lagi kalau "pembunuhan" itu adalah buat kali yang kedua terhadap seorang pengganti yang sudah pun bersetuju untuk berdamai dan saling berbaik-baik dengannya. (ShahbudinHusin 27/02/2019).

ORANG ISLAM PUN BANYAK HINA NABI TANPA SEDAR

PH BERPELUANG MENANG DI SEMENYIH NAMUN LALUAN AGAK SUKAR