Timbalan Presiden PKR : Azmin, Khalid ditolak akar umbi? SIRI 3

Timbalan Presiden PKR : Azmin, Khalid ditolak akar umbi?


Tidak banyak yang dapat dirumuskan dalam beberapa minggu awal selepas pencalonan jawatan tertinggi PKR dibuat pada 29 Mac lalu.

Selain menerima pencalonan terbanyak bagi kerusi Timbalan Presiden, pencalonan kali ini juga menyaksikan beberapa puak dalam PKR cuba menentukan hala tuju parti itu selepas Mahkamah Persekutuan bersidang memutuskan nasib Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim, seawal bulan Jun depan.

Kali terakhir kerusi timbalan presiden dipertandingkan dengan calon melebihi dua orang adalah pada 2010 lalu, apabila Naib Presiden ketika itu Mustafa Kamil Ayub dan bintang baharu PKR Zaid Ibrahim mencabar Azmin Ali.

Pemilihan dimenangi Azmin selepas dua bulan kempen yang memenatkan. Namun kali ini kerusi timbalan dicabar oleh lima pemimpin. Sesuatu yang asing dalam parti politik tanah air. Umno tidak membenarkan kerusi Presiden dan Timbalannya dipertandingkan. MCA yang agak bebas hanya membenarkan satu lawan satu. PAS paling hebat pun tiga penjuru. Belum ada parti membenarkan pertandingan enam penjuru bagi jawatan sepenting itu.

Strategi belakang tabir

Tentu sekali pemilihan kali ini mempunyai strategi belakang tabir yang kompleks. Secara umumnya mungkin kelihatan demokrasi berkembang biak dalam PKR namun secara halusnya terdapat perancangan tertentu untuk meletakkan pemimpin yang disukai menerajui parti.

Terdapat dakwaan beberapa pemerhati politik pemilihan kali ini dirancang agar Azmin Ali tidak berkuasa sekiranya Anwar didapati bersalah dan dimasukkan semula ke dalam penjara. Dakwa sumber tertentu Azmin dilihat tidak memainkan peranan k politk sebagaimana Anwar yang disenangi oleh sekalian ahli parti.

Corak politik Azmin lebih kepada puak yang rapat dengannya dan kurang mesra dengan ahli-ahli biasa. Azmin juga didakwa mengamalkan kepimpinan yang kurang toleran terhadap pelbagai rencam kerenah ahli dan tidak senang dikritik. PKR akan menjadi parti yang elit sekiranya Azmin memegang jawatan Presiden.

Barangkali itu juga sebabnya Anwar dan Azizah bertanding jawatan presiden. Azmin tidak akan mencabar Anwar tetapi akan mencabar Wan Azizah. Anwar menghantar borang pencalonan terlebih dahulu agar Azmin berundur. Kemudian Azizah menghantar pencalonan.

Akta pertubuhan

Pada ketika yang sesuai Anwar yang sukar melepaskan diri daripada Akta Pertubuhan yang melarang seseorang disabitkan hukuman penjara lebih setahun memimpin sesebuah parti akan menarik diri dan mengekalkan Wan Azizah sebagai presiden.

Banyak penganalisis politik meramalkan taktik menarik diri juga akan berlaku dalam persaingan kerusi Timbalan. Sekurang-kurangnya dua calon yang tidak dikenali diramal menarik diri ketika kempen bermula. Selepas itu, proses penarikan diri akan melibatkan YB Batu Tian Chua, satu-satunya pencabar Azmin dari era Reformasi.

Kemasukan mengejut setiausaha agung PKR Saifudin Nasution memang merancakkan persaingan tetapi sebenarnya beliau adalah pemain utama dalam pemilihan kali ini. Pada hari pengundian persaingan hanya akan berlegar di sekitar Azmin, Saifudin dan Khalid Ibrahim.

Saifudin didakwa adalah orang pilihan Anwar sekiranya tokoh itu kembali mendekam di penjara. Bagaimanapun, langkah Saifudin agak sukar apabila Khalid turut bertanding. Sekurang-kurangnya undi PKR selangor tidak akan memihak kepadanya. Selangor mencatat 20 peratus keahlian PKR dan tertinggi di seluruh negara.

Khalid Ibrahim dijangka akan mendapat undi terbanyak dari Selangor sekiranya beliau mampu menyenangkan hati ahli parti dan tidak kedekut meluluskan dana kerajaan negeri dalam tempoh dua bulan ini.

Azmin pula  mempunyai simpanan tetap, PKR Sabah banyak memberi sokongan kepadanya pada 2010. Namun agak rumit apabila bekas sekutu Anwar dalam BN Datuk Lajim Ukin menjadi MPP Sabah. Kemungkinan undi Sabah akan berpecah kepada Saifudin atas arahan Anwar.

Pengaruh saifudin

Kekuatan Saifudin di sebelah utara Semenanjung; Kedah, Perlis dan Perak. Ketika ini persaingan dilihat seimbang antara Saifudin dan Azmin. Bagaimanapun Azmin yang telah lama memimpin PKR dan mempunyai banyak sokongan akar umbi dilihat mempunyai kelebihan mempertahankan jawatan biar pun dengan majoriti yang kecil.

Namun semua itu akan berubah jika Anwar memberi isyarat untuk memilih Saifudin menggantikan Azmin. Perancangan untuk meletakkan Saifudin bukanlah diatur secara spontan tetapi setelah melihat tahap sokongan di negeri-negeri.

Tokoh yang dijangka kalah teruk adalah Khalid Ibrahim yang tidak mempunyai sokongan menyeluruh kecuali di Selangor. Sekiranya Khalid kalah teruk dalam pemilihan kali ini maka jalan terbuka lebih luas untuk menyingkirkannya dari kerusi MB Selangor.

Seseorang yang tidak popular dalam parti pasti akan digantikan. Azmin pula tidak berupaya mendesak jawatan MB diberikan kepadanya sebagaimana sebelum ini sekiranya tewas dalam pemilihan. Maka Wan Azizah akan mudah mengisi kekosongan.

Bagaimanapun keadaan akan lebih rumit jika Azmin berjaya mempertahankan jawatan dan inginkan kerusi MB. Kini, terdapat pemikiran jalan tengah yang menolak Azmin dan Khalid dalam PKR dan menaikkan muka baharu, Saifudin. Hanya dengan Saifudin krisis yang berlarukan sejak 2010 akan selesai. Pemikiran  Jalan Tengah ini semakin menguasai ahli PKR terutama di Semenanjung.

Pemilihan PKR: Calon Timbalan Presiden Paling Banyak Dalam Sejarah siri 2

Pemilihan PKR: Calon Timbalan Presiden Paling Banyak Dalam Sejarah


Penamaan calon PKR yang berakhir 5 petang tadi di ibu pejabat PKR di Tropicana, Petaling Jaya mencatat sejarah apabila jawatan Timbalan Presiden dicabar oleh 6 calon selain azmin Ali yang mempertahankan kedudukan.
Sama ada parti itu mempraktikan demokrasi terbuka atau pun mula wujud perpecahan di peringkat bawahan, tiada siapa yang pasti apabila nama-nama yang tidak terkenal juga turut mencalonkan diri, seolah-olah senario pilihan raya umum yang meletakkan calon bebas untuk mengacau undi parti-parti besar yang bertanding.
Bagaimanapun diramal Azmin Ali akan mempertahankan kedudukan pada pemilihan kali ini berdasarkan pengaruh kuat beliau di Selangor dan Sabah, dua negeri mencatat keanggotaan PKR paling banyak.
Saifudin Nasution yang didakwa banyak pihak merupakan calon pilihan Anwar dalam misi menyingkir Azmin dijangka menghadapi laluan sukar apabila Khalid Ibrahim turut mengambil undi PKR Selangor.
Sementara Khalid Ibrahim mungkin hanya sekadar memanaskan suasana pemilihan ketika tidak jelas sokongan yang memihak kepadanya.
Manakala Tian Chua mungkin menarik diri selepas beberapa hari dan menumpukan kepada kerusi Naib Presiden yang lebih selamat untuknya.
Bagi kerusi Naib Presiden pula kemunculan semula Mustafa Kamil Ayub yang pernah menjadi orang kuat Anwar mungkin membawa semula sentimen reformasi ke dalam parti. Beliau yang pernah menjawat Naib Presiden sebelum tewas dalam pemilihan Timbalan Presiden pada 2010 lalu dijangka akan menjadi tumpuan ketika PKR melancarkan Reformasi 2.0 yang membawa kembali kenangan ahli ke era kegemilangan reformasi 1.0 lalu.

Presiden PKR (2 calon)
1) Datuk Seri Anwar Ibrahim
2) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

Timbalan Presiden (6 calon)
1) Mohamed Azmin Ali
2) Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim
3) Tian Chua
4) Datuk Saifuddin Nasution Ismail
5) Datuk K Rama
6) Ganusegaran


Naib Presiden (16 calon)
1) Fuziah Salleh
2) N Surendran
3) Rafizi Ramli
4) Nurul Izzah Anwar
5) Mustafa Kamal Ayub
6) Baru Bian
7) Mansor Osman
8) Suresh Kumar
9) Elizabeth Wong
10) Dr Shamugan
11) Sresram
12) Mohd Yahya Sahri
13) Lee Chin Cheh
14) Dr Sritaram
15) Dr Xavier Jayakumar
16) Tian Chua

Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) (78 calon)

Angkatan Muda KEADILAN (AMK)

Ketua AMK (3 calon)
1) Amiruddin Shaari
2) Nik Nazmi Nik Ahmad
3) Mohd Nazree Yunus

Timbalan AMK (4 calon)
1. Chang Lih Kang
2. Dr Afif  Bahardin
3. Ramesh
4. Sarman

Naib Ketua AMK (9 calon)

Exco AMK (62 calon)

Wanita Pusat

Ketua Wanita Pusat (2 calon)
1) Rodziah Ismail
2) Zuraida Kamaruddin

Timbalan Ketua Wanita Pusat (3 calon)
1. Haniza Talha
2. Tengku Intan Tengku Abdul Hamid
3. Prof Madya Dr Rosnah Azraai

Naib Ketua Wanita Pusat (6 calon)

AJK Wanita Pusat (14 calon)