JANGAN SEKALI-KALI ANDA PUKUL RAKYAT:PKR MEMBERI AMARAN KEPADA KERAJAAN DAN POLIS

 Pemimpin belia AMK  PKR memberi amaran kepada kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan polis untuk menjadi profesional dalam tingkah laku mereka dan tidak bersubahat untuk memukul orang yang menghadiri Himpunan Hitam 505 perhimpunan kerana akan diadakan di Padang Merbok Padang berhampiran dengan Parliament House dan Taman Tasik di Kuala Lumpur pada 22 Jun.

"Sebaik sahaja polis mula memprovokasi dan memukul orang-orang, maka demonstrasi menjadi 'teruk' (buruk). Pihak polis mesti memberi kerjasama sepenuhnya dalam memastikan perhimpunan tersebut berjalan lancar dan aman. Jika polis mula bertindak seperti samseng memukul sehingga orang tanpa sebab, maka ia akan menjadi malu bukan sahaja untuk imej negara tetapi juga untuk polis, "Afif Bahardin, seorang pemimpin Pemuda PKR pada sidang akhbar pada hari Jumaat.'Kami sedang bergerak ke peringkat seterusnya demokrasi'Afif, seorang doktor perubatan profesional, juga membidas Suruhanjaya Pilihan Raya kerana  "keangkuhan" SPR   terhadap dakwan  kepimpinan tertinggi supaya berundur dari badan  selepas satu undi yang paling memecah-belahkan dan kontroversi di negara ini, dicemari dengan dakwaan meluas undi penipuan dan penipuan."Kita sudah ada banyak agensi-agensi yang integritinya dipersoalkan oleh rakyat. Mula-mula kita mempunyai SPR (singkatan Melayu untuk Suruhanjaya Pilihan Raya atau SPR), maka PDRM (polis). Contohnya SPR, persoalannya sekarang ialah tidak apakah langkah seterusnya (dari Pakatan), "kata Afif."Langkah pertama yang perlu ada dari SPR - semua ahli jawatankuasa harus berundur melepaskan jawatan , bukan sahaja Pengerusi dan Timbalan Pengerusi cara mereka menjawab soalan-soalan dari pihak media dan juga rakyat adalah seolah-olah mereka mewakili Umno dan BN .  Mereka tidak mewakili jawatankuasa yang bebas dan adil yang dilantik oleh Raja dan mereka mengheret Raja ke dalam perkara itu. Kita tidak mempersoalkan perlantikan mereka oleh Raja. Kami ar mempersoalkan integriti, etika kerja dan integriti professionalism.The daripada SPR adalah kini dalam soalan, jadi jangan mengheret Raja ke dalam perkara itu. Persoalannya adalah anda. Dan saya fikir mereka telah mengakui bahawa mereka gagal untuk memastikan dakwat kekal tinggal kekal selama 5 hari. Itu hanya satu mata. Itulah pertama melangkah bukannya meminta Pakatan Rakyat. Kita sedang bergerak ke atas. Kita mahu untuk bergerak ke peringkat seterusnya demokrasi. Kami mahu mewujudkan masa depan yang lebih baik untuk negara kita, untuk proses demokrasi di negara kita dan untuk melakukan itu, SPR mesti pertama. "
Polis berat sebelah, institusi berat sebelah?Ia mungkin kelihatan ganjil kepada orang luar tetapi keganasan terhadap orang awam dan sikap tunduk kepada tuan-tuan politik yang dikenali ramai pada hari ini adalah antara kelemahan pasukan polis Malaysia telah dituduh selama beberapa dekad.Sebagai Shamsul Iskandar Akin, ketua pemuda PKR yang juga pada sidang akhbar itu, berkata perhimpunan Bersih 1.0, 2.0 dan 3.0 perhimpunan semua menjadi mangsa kepada tindak balas polis kejam.
Walau bagaimanapun, dipukul provokasi tidak berhenti yang bebas dan adil pemilihan pergerakan daripada mewujudkan kesedaran awam yang besar bagi pembaharuan dalam sistem pilihan raya rendang Malaysia, sering dikritik kerana kegelapan dan amalan amalan pengarisansemula kawasan pilihanraya yang meragukan."Parlimen akan bermula minggu depan. Perhimpunan ini akan menunjukkan, hey ini adalah benar. Orang-orang yang marah dengan SPR, mereka mahu tindakan diambil terhadap mereka," kata Shamsul."Apa yang saya perhatikan dalam corak SPR adalah bahawa ia mengambil satu perhimpunan besar untuk mendapatkan beberapa kemajuan dan pembaharuan berterusan. Setiap masa, terdapat rintangan. Bersih 1.0, 2.0 dan 3.0. Kemudian kami membuat sedikit kemajuan selepas setiap perhimpunan tetapi ia tidak mencukupi. Kita perlu pergi. "Tentera? Orang-orang yang mahu pihak polis untuk berkhidmat kepada mereka, bukan untuk "mengalahkan mereka"Ketua pemuda PKR yang turut membidas polis kerana mengancam untuk membawa tentera untuk menyekat 22 Jun Black 505 perhimpunan yang dianjurkan oleh pihak pembangkang untuk membantah penipuan pilihanraya dan kena"Saya fikir mereka mahu menakut-nakutkan rakyat dari segi mengurangkan nombor. Dalam Bersih 2.0, pihak berkuasa juga dikepung Ku keseluruhan (ala Lumpur) kawasan bandar dan mereka berlari klip di TV menunjukkan polis dan tentera dalam sesi latihan. Tetapi orang ramai masih came.So anda tidak boleh menghentikan keyakinan rakyat, kemarahan dan kemarahan selepas mereka mengundi untuk Pakatan dan kita tidak mendapat majoriti kerusi. Jadi saya harap polis akan memainkan peranan sebagai pemudah cara dan tidak menceroboh hak rakyat untuk berhimpun secara aman, "kata Shamsul.PKR menjangkakan ramai antara 300,000 hingga 500,000 pada majlis esok."Orang ramai tidak mahu pihak polis untuk mengalahkan mereka. Rakyat mahu pihak polis untuk berkhidmat kepada mereka, untuk memastikan hasil esok perhimpunan dengan lancar dan aman," mengingatkan Afif.


Pelantikan Tengku Adnan Mansor sebagai menteri dipertikaiKUALA LUMPUR, 13 JUN: Datuk Seri Tengku Adnan Mansor yang kini Menteri Wilayah Persekutuan perlu bersih daripada dakwaan terbabit dalam konspirasi skandal Datuk V K Lingam berhubung pelantikan hakim.

Bagaimanapun, segalanya sudah terlambat apabila beliau didapati bersekongkol merosakkan Perlembagaan Persekutuan apabila terbongkarnya rahsia besar sepertimana pendedahan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) yang mendapati beliau berkonspirasi mengatur pelantikan hakim.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam kenyataannya berkata, pendedahan RCI pada 2008 jelas menunjukkan bahawa menteri baru yang dilantik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak itu menjadi satu misteri.

“Saya hairan mengapa pemimpin seperti itu dilantik sebagai menteri kerana ia boleh dipertikaikan.
“Tengku Adnan sudah mengangkat sumpah sebagai Menteri dan Timbalan Menteri sebelum ini berjanji akan “melindungi, memelihara dan mempertahankan” Perlembagaan Persekutuan tetapi beliau sendiri memusnahkan kredibiliti institusi keadilan negara,” katanya.

Justeru itu, katanya, pelantikan itu membuktikan Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak mempunyai pemimpin berkarisma dan lebih baik.

“Ini membuktikan segala pembaharuan yang didakwa Najib tidak akan ke mana. Malaysia tidak akan mampu mengeluarkan dirinya daripada gejala rasuah dan salah guna kuasa selagi orang seperti itu, yang jelas merosakkan perlembagaan dilantik ke jawatan menteri,” katanya.

Pada September 2007, rakyat Malaysia dikejutkan dengan kebocoran rakaman perbualan telefon selama lapan minit VK Lingam dengan seorang hakim kanan membincangkan konspirasi jahat untuk menetapkan pelantikan hakim kanan dalam badan kehakiman Malaysia.

Dalam rakaman selama lapan minit itu, nama Tengku Adnan disebut tidak kurang daripada 11 kali.-Roketkini.com