Menteri Dan Ketua Polis Harus Dihakimi Dalam Insiden Hospital Tung ShinKUALA LUMPUR 05 OKT : Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara adalah individu yang tepat untuk dihakimi dalam tindakan penyuraian perhimpunan BERSIH 2.0 di sekitar Hospital Tung Shin (HTS) dan Hospital Bersalin Cina (CMH) di Jalan Pudu pada 9 Julai lalu.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar berkata langkah Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk mengambil tindakan tatatertib terhadap anggota polis yang bertindak di luar garis panduan operasi polis (SOP) pada operasi tersebut adalah suatu yang tidak wajar.

"Walaupun tindakan polis itu satu benda yang salah, tetapi mereka hanya melakukan arahan atas provokasi dan arahan pihak atasan iaitu Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri dan juga Ketua Polis Negara."

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media ringkas di lobi Parlimen bagi mengulas tindakan KDN ke atas anggota polis yang menyalahi SOP ketika menjalankan tugas.

Berita Harian dalam keluarannya hari ini melaporkan bahawa KDN akan mengambil tindakan tatatertib terhadap anggota polis yang menjalankan tugas di luar garis panduan operasi polis (SOP) dalam operasi penyuraian perhimpunan BERSIH lalu.

Ketua Setiausaha KDN, Tan Sri Mahmood Adam dilaporkan berkata wujud tindakan tidak beretika dan di luar garis SOP oleh anggotanya dalam menangani orang ramai yang menyertai perhimpunan yang secara salah menggunakan premis hospital berkenaan.

“Susulan daripada laporan hasil siasatan ini, KDN akan merujuk senarai kakitangan berkenaan kepada Jawatankuasa Tatatertib Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk pertimbangan dan tindakan selanjutnya,” jelas Mahmood Adam.

Mengulas lanjut isu ini, Mahfuz dengan tegas berpendapat bahawa kerajaan berlaku tidak adil dengan meletakan seluruh kesalahan ke atas anggota bawahan sedangkan pemimpin dan golongan tertinggi terlepas dan cuci tangan.

"Pemimpin cuci tangan, ini suatu penganiayaan kepada anggota polis yang pada akhirnya anggota polis takut untuk menjalankan tugas mereka kerana khuatir akan melakukan kesilapan" jelas Mahfuz.

Projek MRT Selamatkan Rumah VIP Tetapi Harta Rakyat Marhaen Diambil.KUALA LUMPUR 05 OKT: Ahli Parlimen Pakatan Rakyat mendakwa Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bersikap berat sebelah apabila sanggup menukar laluan terowong Mass Rapid Transit (MRT) untuk menyelamatkan rumah seorang kenamaan.

Walhal pemilik rumah dan perniagaan lain di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur, seperti di Taman Tun Dr Ismail, Jalan Bukit Bintang dan Jalan Sultan diberi notis yang tanah mereka akan di ambil bagi laluan projek tersebut.

Perkara ini dibongkar Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua yang berkata pelan asal terowong MRT akan merentasi rumah kenamaan itu tetapi laluannya telah dirombak bagi menyelamatkan kediaman tersebut.

Arahan supaya laluan itu dilencongkan dikeluarkan meskipun kerja-kerja sudah dijalankan. Kontraktor yang terlibat diarah supaya mengubah laluan terowong daripada menghampiri hartanah tersebut,Tony Pua berkata demikian pada sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.

Tony Pua yang mewakili gagasan pembangkang mendesak kerajaan agar menjelaskan perkara tersebut yang sedia maklum projek tersebut menggunakan wang rakyat.Kerajaan mesti menjelaskan hiprokrasi dan sikap dwi-standard,katanya.

Projek prasarana terbesar itu telah menerima tentangan dari beberapa pihak, terutama pemilik kediaman dan perniagaan yang terpaksa memindahkan hak-milik hartanah mereka kepada kerajaan bagi memberi laluan.

Dalam perkembangan sama, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar menyifatkan insiden itu secara tidak langsung mencerminkan sikap sebenar SPAD yang bertindak seolah-olah di bawah pengaruh politik.

Lebih malang lagi, Nurul berkata, perlakuan SPAD ini menunjukkan bahawa individu yang mempunyai hubungan diberi pertimbangan istimewa oleh kerajaan dengan mengabaikan nasib beratus-ratus pemilik hartanah yang turut tersenarai dalam pengambilan tanah sewenang-wenangnya oleh SPAD.

Negara Bakal Jimat Lebih Wang Dengan Bajet Pakatan Rakyat

KUALA LUMPUR 05 OKT : Pemimpin Pakatan Rakyat menegaskan bahawa belanjawan 2012 mereka yang memperuntukan RM220 bilion adalah lebih baik daripada apa yang bakal dibentangkan oleh Barisan Nasional.

Ini kerana defisit 4.4 peratus di dalam bajet Pakatan jauh lebih rendah daripada apa yang bakal ditawarkan oleh kerajaan persekutuan, kata Jawatankuasa khas Belanjawan Pakatan Rakyat Rafizi Ramli.

"Kalau Barisan Nasional hanya mampu mengumumkan belanjawan RM14 - 15 billion lebih tinggi daripada angka yang dikemukan oleh kita, adalah tidak munasabah bagi Barisan Nasional untuk mempersoalkan sama ada kita mampu atau tidak lunaskan janji RM220 billion ini, kerana sudah tentu kita mampu, belanjawan kita lebih baik."

Merujuk kepada rekod belanjawan BN selama ini, Rafizi meramalkan Barisan Nasional tidak mampu mengurangkan kadar defisit lebih rendah daripada 4.4 peratus.

Perbezaan jurang defisit ini memungkin kerajaan persekutuan mengumukan belanjawan jauh lebih besar sehingga mencecah RM235 billion berbanding RM220 billion yang dikemukan oleh Pakatan.

"Berdasarkan kutipan cukai yang agak baik kebelakangan ini, mereka (BN) merasakan ada tambahan pendapatan kerajaan untuk tahun hadapan, sebab itu mereka begitu yakin untuk mengumumkan belanjawan mencecah lebih RM230 billion," katanya dalam satu sidang media di Bilik Taklimat Dewan Rakyat di Parlimen hari ini.

Hadir sama, Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad dan Ahli Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong.

Mengulas lanjut, Rafizi menjelaskan bahawa perbezaan unjuran pendapatan antara Pakatan dan BN ialah pada dasar dividen Petronas. Dividen Petronas adalah sebahagian daripada keuntungan syarikat itu yang diberi kepada kerajaan.

"Kutipan cukai dengan petumbuhan yang agak sihat menyaksikan jumlah pendapatan keseluruhan sekitar RM 181 billion.

"Bezanya ialah RM181 billion yang kita unjurkan itu adalah berdasarkan kepada maksima RM26 billion dividen yang kita akan kenakan ke -atas petronas, ini lebih rendah daripada BN yang selama ini mengenakan RM30 billion.

Rafizi menjelaskan pendekatan BN yang mengenakan dividen yang tinggi sehingga RM30 billion menyebabkan kadar pelaburan semula Petronas merosot.

Pendekatan yang dibawa Pakatan dengan mengenakan dividen yang lebih rendah mampu membantu Petronas dan menarik syarikat-syarikat minyak seluruh dunia dalam mencari rezab pelaburan baru dengan melaburkan sekurang-kurangnya 60 peratus dari keuntungannya.

Pakatan juga memperuntukan subsidi sebanyak RM22 bilion untuk dikekalkan dengan mengambil kira unjuran harga minyak mentah terkini.

Ini dijangka akan mengelakkan sebarang kenaikan harga minyak di dalam tahun 2012.

(function() { var d = document, w = window; w

MENU RAHMAH MEREBAK KE MELAKA