Pilihan raya kecil: PKR akan tanding wakili Pakatan di Batu Sapi

Pilihan raya kecil: PKR akan tanding wakili Pakatan di Batu Sapi

October 10, 2010
Fuziah berkata kerusi Batu Sapi akan ditandingi oleh wakil PKR. — Gambar fail
KUALA LUMPUR, 10 Okt — Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan menurunkan calonnya mewakili Pakatan Rakyat (PR) jika Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memanggil pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Batu Sapi di Sabah meskipun tiada wakil diletakkan dua tahun lalu.

Pilihan raya kecil bagi mengisi kekosongan Batu Sapi yang mempunyai 26,000 pengundi, yang terletak di sebelah timur Sabah, merupakan pilihan raya kecil yang ke-13 sejak 8 Mac 2008.

PR hanya memenangi satu daripada 25 kerusi Parlimen ditandingkan di Sabah pada 2008.

Pengarah Pilihan Raya PKR, Fuziah Salleh berkata, berdasarkan persetujuan PR kerusi itu diperuntukkan kepada parti itu tetapi tidak dapat meletakkan calon kerana sebab-sebab tertentu.

“Memang ia kerusi PKR, diperuntukkan kepada kami tetapi calon tidak dapat diletakkan.

“Oleh itu, PKR akan membuat persiapan untuk bertanding di Batu Sapi (apabila diadakan pilihan raya kecil nanti),” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan berkata, PR Sabah yang dijadual bermesyuarat hari ini dijangka menyentuh isu berkenaan.

“Kami sudah memberi fokus mengenai soal persediaan, dan mesyuarat Pakatan Sabah esok (hari ini) akan membincangkan persiapan,” katanya lagi.

Perkara tersebut juga dijangka akan disentuh pada mesyuarat PR pusat Rabu ini.

“Soal siapa yang akan bertanding, kami akan membincangkan dalam mesyuarat Pakatan Rabu ini,” kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar ketika dihubungi.

SPR akan mengadakan mesyuarat khas sebaik sahaja menerima notis kekosongan daripada Speaker Dewan Rakyat.

Kerusi itu kosong ekoran kematian Ahli Parlimen Datuk Ir Edmund Chong Ket Wah (kiri) akibat kemalangan jalan raya semalam.

Chong, 54, yang juga Bendahari Agung Parti Bersatu Sabah, meninggal dunia apabila motosikal yang ditunggangnya berlanggar dengan sebuah kereta di Jalan Sembulan-Tanjung Aru.

Pada pilihan raya umum lalu, Chong menewaskan calon Bebas Ching Kwong Wing dengan majoriti 3,708 undi. Chong memperoleh 9,479 undi manakala Ching mendapat 5,771 undi. Enam tahun lalu, beliau menang tanpa dicabar.

Kerusi Parlimen Batu Sapi mempunyai sekitar 26,000 pengundi dengan mengikut peratusan kaum, pengundi Melayu dianggarkan 32 peratus, Cina (38 peratus), India (0.5 peratus), Bumiputera Sabah (26 peratus), Bumiputera Sarawak (0.5 peratus) dan lain-lain (2.6 peratus).

Walaupun PKR tidak meletakkan calon di peringkat Parlimen, wakilnnya telah bersaing di kedua-dua kerusi Dewan Undangan Negeri dalam bahagian Parlimen Batu Sapi pada 8 Mac 2008.

Di DUN Sekong, dengan jumlah pengundi 11,308 orang pada 8 Mac 2008, kerusi itu dimenangi oleh Datuk Shamsuddin Yahya dari BN dengan memperoleh 4,271 undi berbanding calon PKR Datuk Nahalan Damsal (2,082) manakala Mansor Mursalim (Bersekutu) (242).

Dalam pada itu, kerusi DUN Karamunting dengan 14,696 pengundi pula dimenangi oleh Peter Pang En Yin (BN) (5,171) yang mengatasi Sak Cheong Yu (Bebas) (1,455), Tan Shu Tee (PKR) (452) dan Chok Kon Tack (DAP) (1,809).

DUN Sekong mempunyai 38 peratus pengundi Melayu, Cina (18 peratus), India (0.5 peratus), Bumiputera Sabah (38 peratus), Bumiputera Sarawak (0.5 peratus) dan lain-lain (3.8 peratus).

Sementara Karamunting pula terdiri daripada 28 peratus pengundi Melayu, Cina (52 peratus), India (0.4 peratus), Bumiputera Sabah (17 peratus), Bumiputera Sarawak (0.7 peratus) dan lain-lain (1.7 peratus).

Kini BN memiliki 22 kerusi Parlimen selepas dua wakil rakyatnya dari Parti Maju Sabah bertindak sebagai anggota Bebas akhir 2008.

BETUL KE NIE.....Felda berisiko jika BN kehilangan kuasa, memberi amaran Yusof Nor

Felda berisiko jika BN kehilangan kuasa, memberi amaran Yusof Nor
Dengan Yow Hong Chieh
9 Oktober 2010

KUALA LUMPUR, Oct 9 - Tidak ada jaminan bahawa Felda atau syarikat tujuan pemberantasan kemiskinan akan bertahan akibat perubahan kerajaan, ketua Tan Sri Mohd Yusof Noor amaran hari ini.

Amaran di belakang tuntutan oleh Pakatan Rakyat (PR) pembuat undang-undang yang khas keatas badan telah berkurangan dan digunakan untuk kegiatan tidak sesuai dengan tujuan-tujuannya.

"Jika struktur yang ada disemak, kelangsungan hidup yang disokong oleh Felda tidak dapat dijamin," katanya kepada wartawan selepas pertemuan sekitar 700 penduduk di Balai Felda sini.

Sementara penduduk yang ada tidak lagi miskin dan tak bertanah seperti dahulu, Felda harus menjaga ke "agenda terus-menerus" untuk mencari cara-cara untuk membantu generasi berikutnya, Yusof menjelaskan.

"Jika ayah tidak lagi miskin, kita tidak ingin anaknya menjadi miskin," katanya, menunjukkan bahawa Felda sekarang harus bersaing dengan negara-negara membual lebih banyak tanah, tanah yang lebih baik dan tenaga kerja lebih murah.

Yusof menyalahkan "pihak-pihak tertentu" untuk menggunakan penduduk lembaga untuk cita-cita politik lebih banyak datang waktu pemilihan, memberi amaran bahawa kebimbangan jangka pendek seperti itu boleh mengancam kesejahteraan penduduk.

"Mereka (para pihak) mungkin mempunyai agenda lima tahun ... Agenda lima tahun merupakan agenda pilihan raya.

"Mereka berharap untuk mempengaruhi suatu kumpulan (penduduk) untuk menuai keuntungan untuk lima tahun akan datang," katanya, dalam sebuah rujukan jelas ke PR.

Yusof menekankan bahawa baik Felda dan kerajaan persekutuan, sebaliknya, membuat rencana jangka panjang dengan kepentingan penduduk 'terbaik di hati, tanpa memperhatikan pilihanraya umum yang datang sekitar sekali dalam tempoh lima tahun.

pihak PR seperti PAS telah mengambil keuntungan dari ketidakbahagiaan di pemukiman Felda dan telah berkempen dalam beberapa bulan terakhir untuk menyatukan penduduk, tradisional Barisan Nasional (BN) pemilih, ke samping pembangkang.

Yusof, bagaimanapun, berkata bahawa hanya 10 peratus daripada penduduk Felda telah dipengaruhi oleh pihak, dengan sisa 90 peratus tidak terjejas.

Beliau berpendapat bahawa sejumlah kecil penduduk yang membeli ke dalam "agenda lima tahun" adalah bukti bahawa Felda tidak dalam kesulitan.

"Felda adalah 54-tahun-lama ... Jika Felda telah salah urus, Felda tidak akan selamat.

"Ini 54 tahun kita berhutang untuk pentadbiran yang baik, dan kami merumuskan cara untuk memastikan bahawa bertahan hidup sekurang-kurangnya 50 tahun, jika tidak 1,000 tahun," tambahnnya.

Felda Wilayah Jengka mahu tubuhkan Jawatankuasa Pe...

Felda Langgar Syarat Perjanjian Yang Ditandatangan...

(function() { var d = document, w = window; w

AMBOI NUSI...TAK PATUT HANG KATA KE BANG KHAI...DIA BALIK DARI TURKEY BERAPA BILLION WALAUN DOK KATA....DIA BAGI TAU YANG BETOI....TAU LA PARTI HANG NAK PELUK BERSATU DALAM PN- UMNO CERAI HANGPA DAH....

  Sanusi selar Khairuddin ‘haiwan politik’, tak kenang jasa Bersatu Nora Mahpar  - August 9, 2022  Muhammad Sanusi Md Nor menyifatkan Khairu...