PKP2.0: Kuasa beli rakyat berada pada tahap genting, ada yang hidup kelaparan jika tidak dibantu

 

PKP2.0: Kuasa beli rakyat berada pada tahap genting, ada yang hidup kelaparan jika tidak dibantu

Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan memberi amaran, segelintir rakyat berisiko hidup dalam kelaparan tanpa campur tangan segera kerajaan.

Beliau berkata, ketika ini ramai rakyat Malaysia kehilangan mata pencarian serta kuasa beli mereka berada pada tahap genting.

“Tanpa intervensi kerajaan, mereka bukan sahaja akan miskin tetapi juga hidup dalam keadaan lapar dan tidak mempunyai cukup makanan,” kata beliau.

Katanya, bagi golongan rentan, pemberian “kupon” makanan dan barangan runcit boleh dipertimbangkan segera memandangkan negara maju juga sudah lama melaksanakan intervensi “food stamp” dan baucar barangan perlu.

Baucar sedemikian bukan sahaja dapat meringankan beban kewangan keluarga yang paling terhimpit, malah ia juga dapat menjana pendapatan pemilik dan pengusaha kedai runcit, kata beliau.

“Bantuan tersebut secara langsung akan meningkatkan pengguna agregat dan membantu peniaga kecil, pengusaha pasar raya serta restoran,” tambah Mohamad.

Beliau juga menggesa Putrajaya supaya segera mengekang kenaikan berterusan harga barangan susulan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) dalam memerangi wabak Covid-19.

Walaupun bekalan barangan keperluan mencukupi dan mampu menampung keperluan orang ramai, namun kebelakangan ini, rakyat semakin terbeban dengan kenaikan harga, terutamanya makanan mentah, katanya.

“Sesuatu mesti segera dilaksanakan untuk mengatasi masalah ini. Dasar kecukupan dan keselamatan makanan bukan sekadar memasti kecukupan bekalan, tetapi juga memastikan harga makanan selari dengan kuasa beli rakyat,” kata beliau.

Kerajaan juga wajar menyokong dan memberi bantuan bagi menggalakan “pertanian bandar”.

“Penduduk Malaysia, terutamanya mereka yang menetap di bandar, boleh menerima pakai konsep ‘edible garden’ di kediaman mereka.

“Gunakan tanah lapang di persekitaran rumah untuk menanam sayur-sayuran, termasuk menanamnya dalam pasu,” katanya.

Katanya, penanaman sayur-sayuran di rumah mampu mengurangkan kos sara hidup seharian dan memudahkan akses kepada bekalan segar tanpa kebimbangan penyebaran Covid-19 di pasar raya.Presiden MIC akhirnya faham bagaimana pemimpin AMANAH tinggalkan PAS

 


Presiden MIC akhirnya faham bagaimana pemimpin AMANAH tinggalkan PAS


Presiden MIC SA Vignaeswaran menyifatkan Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor sebagai sombong dan mencabarnya untuk bertanding di kerusi campuran pada pilihan raya akan datang.

“Sikap sombongnya punca ramai orang meninggalkan PAS dan membentuk Amanah.

“Tidak ada parti serpihan dari MIC sejak 30 tahun lalu walaupun terdapat banyak isu. Isu terakhir mempengaruhi banyak pengundi, bahkan pengundi Melayu, yang secara tradisional memberikan sokongan mereka kepada BN tetapi tidak melakukannya pada PRU14.

“Menteri besar ini ini tidak bertimbang rasa, seolah-olah PAS sendiri membentuk pemerintahan di Kedah,” kata Vignaeswaran kepada Malaysiakini.

Dia mengulas kenyataan Sanusi yang mengungkapkan “malas layan” MIC dan menggambarkan bahawa PAS tidak memerlukan sokongan MIC, selain menyifatkan MIC yang sebenarnya memerlukan sokongan PAS.

Sanusi juga menyatakan bahawa pada pilihan raya lalu beberapa ahli MIC menyokong Pakatan Harapan.

“Malas layan dah, pada PRU14 pun dia tak sokong kita juga. Kebanyakan mereka mengundi PH, MIC pun tinggal satu kerusi sahaja.

“Hakikatnya MIC yang memerlukan undi daripada bukan India,” katanya seperti dipetik portal BH Online hari ini.

Vignaeswaran mengatakan bahawa sikap seperti itu akan membuat pengundi terasing.

“Saya dapat memahami dengan jelas mengapa dan bagaimana Amanah dibentuk kerana orang seperti MB Kedah yang sombong.

“MB ini tidak mempunyai keberanian untuk bertanding di kawasan bukan Melayu. MIC dan MCA masih akan bertanding dan mengambil risiko,

“Untuk menunjukkan betapa terkenal dan hebatnya dia, saya mencabar Sanusi untuk bertanding di kerusi campuran dan melihat bagaimana pengundi menyokongnya,” katanya.

Pada PRU14, Sanusi menang di Jeneri yang mempunyai 93 peratus pengundi Melayu. Dia memperoleh majoriti 2,455 berbanding penyandangnya dari Umno, Mahadzir Abdul Hamid.

Bagaimanapun, Sanusi hanya memperoleh 38.4 peratus undi ketika Mohd Nazri Abu Hassan dari PH memecahkan undi.

Sebelum ini, Vigneswaran menggambarkan Sanusi sebagai pemimpin yang tidak berpengalaman yang tidak boleh bergaul dengan kaum lain, dan memperingatkan bahawa MIC tidak akan sewenang-wenangnya menyokong Sanusi pada PRU15 demi kepentingan politik.

Perselisihan antara kedua-dua mereka timbul selepas Sanusi mengumumkan bahawa cuti umum Thaiupusam akan dibatalkan, walaupun acara keagamaan untuk majlis itu masih dibenarkan dengan syarat yang ketat.

Thaipusam sebelum ini merupakan cuti umum di Kedah sejak 2014.

Keputusan untuk menarik semula cuti umum itu mendapat kecaman dari MIC, PH, dan juga bekas presiden Umno, Najib Razak.

Sebagai tindak balas terhadap kritikan itu, Sanusi mengatakan langkah itu tidak bertujuan untuk meminggirkan umat Hindu.

Sebaliknya, Sanusi menggesa MIC harus melobi agar kerajaan persekutuan menjadikannya cuti kebangsaan.


Gempar! Pelaburan asing Malaysia jatuh merudum sehingga 68%

 


Gempar! Pelaburan asing Malaysia jatuh merudum sehingga 68%

Pengaliran masuk pelaburan langsung asing (FDI) Malaysia jatuh 68% ke AS$2.5 bilion pada 2020, menurut laporan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengenai Perdagangan dan Pembangunan (UNCTAD).

Menurut laporan UNCTAD itu, FDI di Asia Tenggara berkurangan 31% kepada AS$107 bilion, dengan FDI Singapura jatuh 37% kepada AS$58 bilion, Indonesia 24% ke AS$18 bilion dan Vietnam 10% ke AS$14 bilion.

Bagaimanapun, katanya, Malaysia melihat kejatuhan ketara FDI sebanyak 68% ke AS$2.5 bilion.

Menurut laporan itu, FDI di kebanyakan negara membangun jatuh sekadar 12% berbanding negara maju yang melihat pengurangan 69%, manakala FDI global berkurangan 42%.

“Di Thailand, FDI mengucup 50% ke AS$1.5 bilion, sebahagian besarnya akibat peralihan pelaburan yang besar. Tesco UK menjual rangkaian pasarayanya kepada kumpulan pelaburan Thai untuk AS$9.9 bilion.

“Aliran FDI di Filipina pula meningkat 29% kepada AS$6.4 bilion,” menurut laporan itu.

“Asia Tenggara melihat lebih AS$70 bilion dalam projek baharu pelaburan ‘greenfield’, iaitu, jumlah terbesar dalam rantau membangun,” kata UNCTAD.

Sementara itu, bekas perdana menteri, Najib Razak kecewa dengan pencapaian Malaysia dalam menarik pelaburan asing dan menegaskan Covid-19 tidak boleh dijadikan alasan.

Beliau berkata, Malaysia pernah menjadi antara negara Asean dengan FDI tertinggi sebelum pilihan raya 2018.

Katanya, FDI Malaysia pada 2017 adalah AS$12 bilion, mengatasi Indonesia (AS$9 bilion) dan Thailand (AS$7 bilion), malah kedua tertinggi selepas Singapura (AS$35 bilion).

“Jangan gunakan Covid-19 sebagai alasan, sedangkan negara Asean lain turut berdepan ancaman sama,” katanya di Facebook. KSN perlu jelaskan penyertaannya dalam mesyuarat politik PN, kata Anwar

 


KSN perlu jelaskan penyertaannya dalam mesyuarat politik PN, kata Anwar


Anwar Ibrahim menjemput Ketua Setiausaha Negara, Mohd Zuki Ali menghadiri mesyuarat majlis presiden kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan datang, susulan kehadirannya pada mesyuarat Majlis Presiden Perikatan Nasional (PN) semalam.

Pengerusi PH itu berkata, Zuki perlu menjelaskan kehadiranya pada mesyuarat pimpinan PN itu demi kewibawaan pentadbiran awam negara.

“Ia (kehadiran Zuki pada mesyuarat PN) tidak selari dengan ketetapan serta peraturan bagi penjawat awam.

“Saya (pun) hendak cuba…apa salahnya dalam mesyuarat PH akan datang, saya hendak menjemput KSN untuk beri taklimat.

“Jika dia kata boleh, mungkin peraturan sudah ditukar, tetapi sekarang ini…saya rasa elok diperbetulkan supaya imej, kewibawaan, kredibiliti penjawat awam tidak terjejas sebagai memihak mana-mana pasukan politik,” katanya di Facebook.

Presiden PKR itu berkata, Zuki seharusnya tidak menghadiri mesyuarat itu, walaupun dijemput perdana menteri.

“Ini saya cuba bagi nasihat kepada KSN, beliau mewakili perkhidmatan awam dan kakitangan awam, jadi walaupun mungkin diarah oleh perdana menteri, KSN patut beri penjelasan,” katanya.

Semalam, Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin mempengerusikan mesyuarat majlis presiden kerajaan PN secara dalam talian.

Muhyiddin berkata, mesyuarat itu dihadiri presiden 12 parti dari PPBM, Umno, PAS, PBB, MCA, MIC, PRS, SUPP, PDP, PBS, STAR dan SAPP, manakala PBRS diwakili timbalan presidennya.

Beliau mengesahkan mesyuarat itu mendengar taklimat proklamasi darurat oleh Menteri di Jabatan Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Takiyuddin Hassan, Zuki dan Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Norhizan Ismail.

Sebelum ini, pemimpin DAP, Hannah Yeoh mempersoalkan kehadiran Zuki dalam mesyuarat majlis presiden kerajaan PN yang menganggap tindakan melibatkan penjawat awam dalam mesyuarat politik sebagai tidak profesional. Panas! Berebut jawatan lantikan politik, PN Kedah bergaduh besar

 

Panas! Berebut jawatan lantikan politik, PN Kedah bergaduh besar

ADAT BERPAKAT, KUATKAN PAKATAN BUKANNYA MAKAN KAWAN

1. Apabila beberapa pihak membentuk sesuatu pakatan atau permuafakatan, kunci utamanya adalah musyawarah dan tolak ansur.

2. Tidak boleh ada sifat yang besar ambil semua, yang kecil dapat sedikit. Setiap sesuatu harus disesuaikan dengan keadaan dan berasaskan pertimbangan-pertimbangan yang wajar.

3. Niat terselindung juga harus dikikis. Matlamat utama haruslah mengukuhkan pakatan atau permuafakatan itu secara keseluruhan, bukannya menguatkan diri sendiri.

4. Inilah kepincangan yang berlaku dalam Pakatan Nasional sekarang ini, khususnya dalam pelantikan JPKK. Inilah juga yang amat dirasai oleh kepimpinan PPBM Bahagian Pendang sekarang.

5. Bayangkanlah daripada 101 JPKK di kawasan Parlimen Pendang, hanya 6 yang diperuntukkan kepada PPBM Pendang. Selebihnya diperuntukkan kepada sahabat-sahabat kita dalam PN.

6. Sebagai Ketua PPBM Bahagian Pendang, saya berhak berasa tersinggung dengan peruntukan yang sangat kecil ini. Lebih mendukacitakan lagi apabila saya langsung tidak dibawa berunding dalam soal pengagihannya.

7. Tetapi atas semangat persahabatan dan hasrat untuk melihat PN kekal utuh, saya memilih untuk berdiam diri dan cuba menyelesaikan perkara ini secara senyap dengan menggunakan saluran-saluran sepatutnya.

8. Ia membawa saya kepada pertemuan dengan YAB Menteri Besar, yang sekarang ini merupakan Pengerusi Perhubungan PN Negeri. Alhamdulillah, saya diberi layanan yang cukup baik dan mesra. Terima kasih YAB.

9. Kepada beliau saya nyatakan masalah kami, PPBM Pendang. Kami akur, sebagai parti baharu yang jumlah cawangannya tentulah lebih kecil berbanding dengan PAS dan UMNO, kami tidak berhak menuntut banyak. Kami tak perlukan 50 atau 40 atau 30. Jika dapat 20 pun memadai. Jika tidak dapat 20, 15 pun jadi. Jangan enam. Ia terlalu kecil dan menyinggung.

10. YAB Menteri Besar bersetuju dengan angka 15. Diminitkanlah surat untuk tindakan lanjut pihak lain. Saya balik dengan lega. Sekurang-kurangnya saya dapat meredakan gelora ahli-ahli PPBM Pendang yang jumlahnya tidak sedikit.

11. Tetapi semalam saya dikejutkan dengan panggilan dari pihak berkenaan di Wisma Darulaman. Peruntukan untuk kami kekal enam. Persetujuan menteri besar untuk menaikkan angka itu menjadi 15 tidak mereka pedulikan.

12. Dalam hal ini saya cenderung untuk menyalahkan Kementerian Pembangunan Luar Bandar. Jika kementerian itu dari awal tampil dengan formula khusus mengenai pelantikan JKPP, masalah seperti ini dapat dielakkan. Inilah kaedah yang digunakan oleh kerajaan PH dahulu, dan ia terbukti berkesan.

13. Apabila perkara sebesar ini diserahkan terus kepada kerajaan negeri dan kerajaan negeri pula, tanpa formula tertentu, menyerahkannya kepada pihak yang lebih bawah, mulalah timbul isu yang bukan-bukan. Akan timbullah ikut pandai masing-masing, kroni, pilih kasih dan melebih-lebihkan puak sendiri dan pelbagai lagi.

14. Islam juga telah menyediakan panduan lengkap tentang prinsip-prinsip perkongsian serta hak-hak yang berkaitan. Tentang yang boleh dan yang tidak boleh. Kenapa panduan itu tidak digunakan?

15. Jika memikirkan kepentingan diri, saya boleh diam. Boleh memilih untuk menjadi bacul dengan berpura-pura ‘semuanya okay’. Tetapi bagaimana dengan ahli-ahli dan penyokong PPBM bahagian Pendang? Itu yang PN patut bimbang. – INK

Abdul Razak Khamis

KETUA BERSATU BAHAGIAN PENDANG33 POSTING SEHINGGA KINI LAGI BERITA MENYUSUL .UMNO PAS PPBM BAKAL QUYUB....DENGAR BETUL BETUL
SILA TEKAN   >   UNTUK MEMBACA BERITA AWAL. 

SOKONGAN ANDA AMAT DI HARGAI.

TERIMA KASIH KERANA MELAWAT WRLR.

 

JAHIL DAN JAHATNYA HAJI HADI MEMAHAMI DHARURAT DAN MENYELEWENG TAFSIRAN AL-QURAN DEMI POLITIK..

 ULANG SIAR SUPAYA DAPAT MEMBEZAKAN YANG BENAR DAN BATIL
W.FAUDZIN

Pagi tadi kebetulan Bila aku membaca tulisan Haji Hadi di group whatsapp tentang Dharuat.. aku teringat laporan dari kenyataan Timbalan Presiden UMNO, Dato Mohamad Hassan mengenai Dharurat, Aku keliru yang mana satu Ulama' dan yang Mana jauh lebih amanah dengan Ilmunya... Disini aku lihat Dato Mohammad Hassan jauh lebih jujur dan Amanah dgn Ilmunya dalam urusan Agama dan Politik..


Ketika Haji Hadi menggunakan Dalil semahunya bagi mempertahankan Dharurat dalam mempertahankan kuasa Politik, Dato Mohammad Hassan telah memberikan solusi dan makna yang tepat berkenaan Dharurat..
Kata Mohamad Hassan, Mengapa Perlu Dharurat hanya untuk mengurus wabak jika ianya cukup mengguna pakai Pengisytiharan kecemasan kesihatan dengan ordinan lebih khusus dilihat lebih sesuai dalam situasi sekarang bagi memerangi pandemik COVID-19 sebagaimana yang digunakan sepanjang Pandemik bermula Mac 2020 sebelum ini...
Apa alasan untuk mengisytiharkan Dharurat dan mengantung kuasa Parlimen dan akhirnya menyebabkan kesan lebih buruk kepada Ekonomi dan Rakyat sebagaimana diiungatkan Majlis Raja Raja.. Tahun lepas pelbagai pakej bantuan, Undang2 diperkenalkan tanpa perlu Pengisytiharan Dharurat dan menggantung Parlimen..
Saidina Umar ketika menjadi Khalifah dalam ketika menghadapi wabak Amawas, Khalifah tidak mengambil kuasa yang ada kepada Abu Ubaidah Al Jarrah sebagai gabenor Syam, mereka mengekalkan konsep Syura.. Dalam Islam keadaaan Dharurat. Menunaikan hak kita, dalam waktu yang sama tidak boleh menghilangkan hak orang selainnya.. Apalagi hak berpatisipasi di parlimen... kaedah Fiqh menyebut..
الاضطرار لايبطل حق الغير..
"Keadaaan Dharurat tidak membatalkan atau menghilangkan hak selainnya.."
2 - ULAMAK JAHAT YANG MENYOKONG KEDIKTATORAN...
Antara gambaran Ulama Jahat, Adalah mempergunakan ayat Al-Quran dan Dalil bagi mengubah fatwa fatwa bagi tujuan kuasa dan Politik... Apa yang dilakukan Haji Hadi sesuai dengan kata Sheikh Yusuf Qaradawi pada ketika berlakunya rampasan kuasa. boleh jadi ingatan Sheikh Yusuf Qaradawi kita dapat lihat kebenarannya hari ini..
Apa kata Sheikh Qaradawi tentang Gambaran Ulamak Jahat ?...
من دعاة الفتنة علماء السوء، الذين رضوا بأن يمشوا في ركاب الظلمة، ويحرقوا البخور بين أيدي الطغاة، ويحرفوا الكلم عن مواضعه، وأطيعوا القرآن لأهواء المستبدين...
"Di antara penyeru Penyeru fitnah ialah Ulamak jahat, iaitu mereka yang redha berarak bersama gerombolan para penzalim, menghidupkan wangian setanggi di depan pemimpin pelampau, mengubah kalimah Allah daripada maksud asalnya dan melunakkan Al-Quran untuk golongan diktator"
(Yusuf Al Qaradawi 10 Mac 2020)
Kata Yang sama diungkapkan Sheikh Said Ramadhan Al Bhuti dalam Khutbahnya bagi kelompok Agama yang menisbahkan diri mereka dengan gelaran Islamiyyin.. Mereka mengubah Fatwa hanya bertujuan memenuhi selera Politik Mereka...
Apa Kata Sheikh Ramadhan Al- Bhuti..
"وإذا هم اليوم يفتون بإباحتها، يفتون بصحتها، يفتون بجوازها، ونتساءل ألعل هنالك دليلاً غاب عنكم بالأمس وعرفتموه اليوم ومن ثم غيَّرْتم الحكم؟
'Mereka (Islamiyyin) Pada pada Hari ini, mereka Menghalalkannya.. Mereka hari ini fatwakan membolehkannya.. Kata Said Ramadhan, Kami Ingin Bertanya kepada Kelompok ini, Apakah Dalil dalil Ini tidak kamu jumpai waktu dulu, dan baru kamu dapati pada hari ini, lalu kamu mengubah Hukumnya?'
لا. الحكم هو هو والدليل هو هو ولكن المصلحة السياسية هي التي اختلفت... "
"Kata Said Ramadhan, Tidak... Hukumnya tetap sama, Dan dalilnya tetap Sama.. Yang berubah adalah cita cita dan kepentingan mereka (Islamiyyin) Di Dalam Politik..."
3 - KELOMPOK PERAMPAS DAN MAKNA ZALIM
Mengambil hak selainnya, Sebagaimana merampas Kuasa, Biarpun ianya sah disudut Perlembagaan dan Undang Undang, dari sudut prinsip moral mahupun Agama ia satu perbuatan yang Zalim bila ianya tidak diletak pada tempatnya.. ia adalah gambaran Kezaliman...Takkan Ulama seperti Haji Hadi tak faham..
Prinsipnya Sama menggunakan Undang Undang Drakonian yang menekan seperti ISA dan SOSMA bagi tujuan Politik biarpun tujuan asal Undang Undang itu bagi menghadapi ancaman bersenjata dan komunis.. Prinsip Undang Undang itu baik, tetapi tujuannya Salah... Ia jadi salah bila digunakan bagi tujuan Politik..
Bagi Ulama Jahat pula.. Mereka meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya.. dalil Quran diletakkan pada tempat yang salah.. Manakala Undang2 digunakan bagi Tujuan yang Salah..
Pada sudut bahasa zalim atau Az- Zhulmu (الظُّلْمُ ) bermakna meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya... Disebutkan takrif dalam Lisaanul Arab :
الظُّلْمُ: وَضْع الشيء في غير موضِعه..
“Azh zhulmu (Zalim) yakni meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya...”
Manakala Zalim itu juga di ertikan sebagai perbuatan, atau tindakan menggunakan milik orang lain tanpa hak. Al Jurjani mengatakan dari Mausu’ah Akhlaq Durarus Saniyya akan Kezaliman itu juga satu bentuk Maksiat.. katanya..
هو عبارة عن التعدِّي عن الحق إلى الباطل وهو الجور. وقيل: هو التصرُّف في ملك الغير، ومجاوزة الحد...
“Zalim itu diibaratkan melalui jalan kebenaran hingga masuk kepada kebatilan,.. dan ia adalah maksiat (menyimpang)... Disebut oleh sebahagian ahli bahasa bahawa zalim adalah menggunakan milik orang lain, dan melebihi batas..”
(Mausu’ah Akhlaq Durarus Saniyyah)
Bila Dharurat ini mengambil tempat ia bukan saja menjejaskan kuasa parlimen.. tetapi ekonomi dan Akhirnya Menjejaskan Rakyat.. Ia juga sebagai gambaran merampas hak berparlimen ..
Ghasb secara bahasa di ertikan dengan mengambil sesuatu secara zalim. Sedangkan menurut istilah fuqaha adalah mengambil atau menguasai hak orang lain secara zalim dan aniaya dengan tanpa hak.. mereka adalah Al-ghaasib الْغَاصِبِ (perampas) ..
Perkataan Al Ghasb atau merampas itu sendiri digambarkan di dalam Quran dalam Surah Al Kahfi akan sifat seorang raja yang merampas ( غَصْبًا ) Bahtera rakyatnya yang miskin....
4 - KATA SAIDINA UTHMAN DISELEWENG HAJI HADI
Antara yang disentuh Haji Hadi bagi menghalalkan pengisytiharan Dharurat adalah dari bait dari kata kata Sadina Uthman..
"إِنَّ اللَّهَ لَيَزَع بِالسُّلْطَانِ مَا لَا يَزَعُ بِالْقُرْآنِ"
"Sesungguhnya Allah benar-benar mencegah (perbuatan dosa) melalui kekuasaan hal-hal yang tidak dapat dicegah melalui Al-Qur’an..."
Sedangkan dalam Tafsir Ibnu Katsir, Hadis ini disentuh dalam menafsirkan ayat 80-81 Surah Al Israa yakni tentang kekuasaan.. Sebagaimana firman Allah SWT..
..وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا..
"Dan berikanlah kepadaku dari sisi Engkau kekuasaan yang menolong..."
(Surah Al-Israa: Ayat 80)
Apa yang dimaksud tentang Ayat ini, Kekuasaan adalah penting bagi menjalankan dan menegakkan Agama Allah.. Sebab kekuasaan ini antara permintaan Nabi ﷺ dalam menyebarkan Agama Allah.. Dipetik dalam Ibnu Katsir berkata Qatadah..
إن نبي الله ﷺ أن لا طاقة له بهذا الأمر إلا بسلطان فسأل سلطانا نصيرا لكتاب الله ولحدود الله ولفرائض الله ولإقامة دين الله...
"Sesung­guhnya Nabi ﷺ menyedari bahawa dia tidak mempunyai kekuatan un­tuk mengembangkan risalah ini kecuali dengan kekuasaan (Pemerintahan). Maka beliau memo­hon kekuasaan yang menolong kepada Allah untuk membela Kitabullah, batasan-batasan Allah (Hudud), hal-hal yang difardukan Allah (Syariat), dan untuk mene­gakkan agama Allah.."
Jelas keperluan kuasa dan Pemerintahan untuk melaksanakan Syariat Allah.. Bukan menggunakan kuasa untuk Politik.. Lalu Haji Hadi telah menyalah tafsirkan kata kata Saidina Uthman lalu memburukkan Wajah Islam... Seolah olah Allah dan Quran membenarkan penyalahgunaan kuasa..
Dalam Kata Saidina Uthman Ini, ditulis dalam Kitab Ibnu Katsir..
الآية وفي الحديث إن الله ليزع بالسلطان ما لا يزع بالقرآن أي ليمنع بالسلطان عن ارتكاب الفواحش والآثام ما لا يمتنع كثير من الناس بالقرآن وما فيه من الوعيد الأكيد والتهديد الشديد وهذا هو الواقع..
"Dengan kata lain dalam Hadis ini, dapat disebutkan bahawa sesungguhnya berkat dari kekuasa­an (pemerintahan) dapat dicegah banyak perbuatan keji dan dosa-dosa yang tidak dapat dicegah melalui Al-Qur'an di kalangan orang kebanyakan (Rakyat), memberi peringatan dan ancaman yang keras bagi para pelanggarnya benar-benar dilaksanakan, dan memang demikianlah kenyataannya (reality Kehidupan)..."
5 - HAJI HADI.. BERHENTILAH MEMBURUKKAN AGAMA..
Haji hadi berhentilah kamu dalam memburukkan wajah Agama.. Jangan kaitkan YDP Agong atau Istana atas tindakan yang dibuat atas tujuan Politik.. Dan jangan pula Memburukkan Agama dengan menayndarkan dalil dan Nas Al-Quran bagi tujuan yang salah.. Kerana itulah Gambaran Ulama Jahat yang menjual ayat Ayat Allah dengan harga yang Murah..
Tindakan Menggunakan Dharurat bagi mempertahankan Kuasa, Ianya Sah disisi perlembagaan sama seperti Gaji dan Elaun sebagai Duta Khas yang diterima Haji Hadi.. Ianya Sah disudut Undang Undang tetapi menyalahi prinsip Moral dan Agama..
Tidakkah pernah ada rasa Malu kepada Haji Hadi mempertahankan salahguna kuasa menggunakan Agama... Sebagai mana peringatan Sheikh Yusuf Qaradawi dan Sheikh Said Ramadhan Al Bhuti,, Jelas Sifat Ulama jahat ini pernah disentuh Imam Al Ghazalie.. kata Imam Ghazalie tentang kelompok Ulama ini....
يدخل بعلمه كل مدخل رجاء أن يقضى من الدنيا وطره، ن وهو مع ذلك يضمر في نفسه أنه عند الله بمكانة، لاتسامه بسمة العلماء، وترسمه برسومهم في الزى والمنطق، مع تكالبه على الدنيا ظاهرا وباطنا...
"Ilmunya menjadi jalan meraih kepentingan duniawi. Dan bersama dengan dia itu Perasaan Bangga seolah olah hanya dia adalah kelompok yang di redhai disi Allah dengan cara dia berpakaian, dan ke­pandaian berbicaranya yang mana seperti ulama, padahal ia begitu tamak kepada zahir Dunia dan Jiwanya.."
Bila aku baca tulisan Haji Hadi.. Jelas lah ianya jauh menyimpang dari tafsiran yang sebenar, dalam kaedah Fiqh ia boleh dikatakan perbandingan yang menyimpang “qiyas ma’al fariq ”... Malah Haji Hadi telah menjual ayat2 Allah dengan harga yang murah sebagaimana ahli Kitab dan institusi gereja dizaman kegelapan Eropah.....
sebagaimana firman Allah..
وَلاَ تَشْتَرُواْ بِآيَاتِي ثَمَنًا قَلِيلاً..
"Dan janganlah kamu menukar ayat-ayat-Ku dengan harga yang sedikit...."
(Surah Al-Maidah: Ayat 44)
Bertaubatlah Haji Hadi dari terus melakukan Fitnah dan merosakkan Ummat Islam.. 🙂


JIKA PEMILIHAN SEBELUM PRU15, ZAHID HAMIDI HARUS DIKEKAL ATAU UMNO PERLU PEMIMPIN BARU SEBAGAI PRESIDEN?

 

Siapa yang harus menerajui UMNO jika pemilihan parti diadakan sebelum tarikh PRU15 diumumkan?

Dengan pelbagai desakan mahukan Ahmad Zahid Hamidi berundur sebagai Presiden UMNO, ia adalah gambaran yang mudah difahami bahawa beliau pasti akan dicabar dalam pemilihan parti yang akan datang ini.

Kiranya PRU15 diadakan sebelum pemilihan UMNO, Ahmad Zahid dengan sendirinya akan terus mengetuai parti dalam PRU15 dan bagaimana pilihanraya dihadapi tentunya tidak lagi menjadi persoalan.

Sebagaimana ketetapan sedia ada, disertai pula usul bahagian-bahagian tentang putus hubungan dengan Bersatu telah diluluskan, bermakna UMNO dalam PRU15 nanti akan betanding tanpa sebarang kerjasama dengan Bersatu dan PN.

Hanya yang belum pasti ialah sama ada Pas mahu terus bermuafakat dengan UMNO atau tidak.

Kiranya Pas memilih untuk bersama Bersatu dalam PN, maka UMNO hanya akan bersama parti komponen dalam BN saja.

Masalah kepimpinan UMNO akan timbul jika pemilihan UMNO perlu diadakan sebelum tarikh PRU15 diumumkan.

Setiausaha Agung UMNO, Ahmad Maslan sebelum ini ada memberi kenyataan bahawa Ahmad Zahid setuju untuk tidak menangguhkan pemilihan parti 2021 yang dijadualkan sama ada Jun atau Julai depan ini.

Maka, kiranya pemilihan UMNO diadakan sebelum tarikh PRU15 diumumkan, siapakah pemimpin yang harus UMNO pilih untuk menerajui parti itu?

Adakah Ahmad Zahid masih perlu dikekalkan?

Atau pemimpin seperti Mohamad Hasan, Hishammuddin Hussein, Khairy Jamaluddin, Annuar Musa dan seumpamanya perlu dipilih sebagai peneraju baru UMNO?

Dalam hal ini, harus difahami bahawa sejak kalah PRU14 lalu, matlamat dan keinginan tunggal UMNO ialah untuk kembali berkuasa sebagai parti yang dominan dalam pentadbiran negara.

Pendekatan yang difikirkan relevan bagi tujuan itu ialah berbaik dengan Pas atas nama Muafakat Nasional.

Melalui hubungan kerjasama dengan Pas, UMNO berjaya bangkit semula dan diterima rakyat sehingga menang beberapa pilihanraya kecil dengan selesa.

Bagaimanapun, kekuatan dan cerahnya masa depan UMNO mula terjejas apabila ia menyertai kerajaan PN di mana selain Muhyiddin ternampak secara perlahan-lahan “membunuh” parti itu bagi memastikan kedudukan dominan Bersatu dalam pegangan kuasa kerajaan tidak terjejas, Pas juga sedikit demi sedikit dijinakkan untuk lebih memihak kepada Bersatu berbanding UMNO melalui pelbagai tawaran jawatan serta kedudukan.

Dengan keselesaan dan nikmat dunia melalui jawatan dalam kerajaan yang tak pernah terbayangkan untuk dinikmati, meski kalah PRU14 lalu, pendirian Pas ialah mahu mengukuhkan MN bersama UMNO dan di waktu yang sama ingin pula memperkasakan PN bersama Bersatu.

Dengan kata mudah, maksud di sebalik pendirian Pas itu ialah mereka mahu ketiga-tiga parti Melayu – Pas, UMNO dan Bersatu – terus berpakat dan bekerjasama dalam PRU15 dengan mengekalkan lagi Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Pendirian Pas ini tentu saja bertentangan dengan matlamat UMNO yang mahu kembali berkuasa dan meletakkan pemimpinnya sendiri sebagai Perdana Menteri.

Untuk itu, jika UMNO benar-benar ingin mencapai tujuan asalnya serta mengembalikan maruah parti dengan merebut kembali jawatan Perdana Menteri, pemimpin seperti Zahid Hamidi dan mereka yang sealiran dengannya hendaklah dipilih untuk menerajui UMNO.

Bertanding bersendirian tanpa bantuan Pas, laluan memang agak sukar bagi UMNO dan BN untuk memenangi PRU15 kerana kuasa banyak berpusat dalam genggaman Muhyiddin dan PN.

Tetapi, betapa pun ia sukar, peluang untuk mengembalikan maruah dan menang pilihanraya tetap ada dan terbuka, lebih-lebih lagi jika PRU15 nanti menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara BN, PN dan PH.

Berbeza jika UMNO memilih pemimpin lain yang pro Bersatu, terutama yang duduk sebagai menteri dalam kerajaan sekarang untuk menjadi peneraju barunya, peluang parti itu menebus maruah kekalahan PRU14 lalu boleh dikira terpadam sama sekali.

Pemimpin yang setuju membawa UMNO terus bekerjasama dengan Bersatu dalam PRU15 akan datang, mereka itu dengan sendirinya sama pemikiran dengan Pas yang setuju Muhyiddin dikekalkan lagi sebagai Perdana Menteri.

Tidak dinafikan bergabungnya UMNO, Pas dan Bersatu dalam sebuah pakatan akan memberi laluan lebih mudah untuk mereka memenangi PRU15, namun dengan setuju mengekalkan lagi Muhyiddin, ia juga bermakna menutup terus peluang UMNO untuk merebut kerusi Perdana Menteri dan mengembalikan semula maruahnya sejak hilang kuasa pada 2018 lalu.

Bersetuju Muhyiddin diberi peluang sepenggal lagi sebagai Perdana Menteri, persoalan utama yang harus difikirkan oleh ahli-ahli UMNO ialah apakah parti selepas itu masih mampu terus hidup atau ia lumpuh buat selama-lamanya, kalau pun tidak dimatikan untuk Bersatu dijadikan penggantinya?


 (Shahbudindotcom 25/01/2021)
KALAU DAH TAK MAMPU ATASI...BAGI LAH PADA ORANG LAIN PULA.

 

Hamdan Taha


Dalam FB ketua pengarah KKM menyebut setelah setahun berdepan covid dia tak nampak lagi jalan akan berkurangan dan tak jumpa jalan penyudah...

Jika dia pun tak nampak berat kita ni....rakyat lagi lah tak nampak....

Saya percaya muhyuddin dan kabinet lagi tak nampak jika KP pun tak nampak...

Saya fikir kena bagi orang lain mencuba lah pula. Baik tempat di KKM dan PM(Live) Sesi Live Bersama Anwar Ibrahim

Persatuan pengusaha restoran minta kerajaan benarkan pelanggan makan berdua semeja

 


Persatuan pengusaha restoran minta kerajaan benarkan pelanggan makan berdua semeja


Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) merayu kepada kerajaan agar mempertimbangkan untuk membenarkan pelanggan makan di kedai dengan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ketat termasuk dua orang satu meja.

Presidennya, Datuk Jawahar Ali Taib Khan berkata, dengan kebenaran tersebut, ia sedikit sebanyak dapat membantu meringankan beban peniaga yang terkesan teruk akibat pandemik Covid-19.

“Peniaga kini mempunyai banyak beban seperti membayar gaji pekerja, sewa premis dan pelbagai bil utiliti.

“Saya rasa ramai pelanggan yang ingin makan di kedai kerana lebih mudah dan selesa. Kita rayu dapat dibenarkan SOP satu meja untuk dua orang.

“Pelanggan sekarang pun hanya mahu makan, bukan untuk melepak,” katanya kepada Sinar Harian pada Sabtu.

Jelasnya, ramai orang terutama golongan pekerja mengeluh terpaksa makan di pejabat dan tepi jalan sebab tidak dibenarkan makan di kedai.

“Saya sedih apabila lihat ada antara golongan pekerja yang penat bekerja sebagai contoh penghantar makanan terpaksa duduk di kaki lima, tepi jalan dan ada juga yang duduk di atas motosikal untuk menjamu selera.

“Mereka sepatutnya disediakan tempat makan yang selesa setelah penat bekerja,” katanya.

Sementara itu, beliau turut memohon agar kerajaan mempertimbangkan lanjutan moratorium tanpa syarat kepada golongan peniaga untuk menampung pendapatan perniagaan yang terjejas sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0.FULL LOCKDOWN ? DIPERSILAKAN WAHAI KERAJAAN TEBUK ATAP..

 

Kerajaan PN nak laksanakan full lockdown bulan depan?

Kerajaan PN nak laksanakan full lockdown bulan depan?

Tadi tengok ada sahabat kongsikan perbezaan PKP yang lebih ketat pada Mac 2020 berbanding hari ini yang tidak berkesan.. rasanya ia bersumberkan Page Najib.. dan Najib minta PKP diperketatkan.. pandangan ini Salah.. Nak tangani wabak bukan semudah tengok Chart.. ia perlu kebijaksanaan pemerintah..

Situasi PKP pertama dan kali ini cukup berbeza.. Tidak sama, Sebenarnya pada MAC 2020 Kerajaan tak perlupun laksanakan PKP.. ianya hanya dijadikan alat Kerajaan mencengkam pemikiran rakyat, semua rakyat tertumpu ke kaca TV dengan gambaran ketakutan.. lalu dibacakan jampi serapah dan Doa oleh pak maun.. PKP pertama ibarat SCAM..

Kononnya bila wabak berjaya dikawal..mereka akan diangkat sebagai Hero Rakyat.. Itu Allah izinkan, tetapi hanya seketika..lalu menaburkan pelbagai bantuan bertujuan mendapat laba Politik dan matlamat akhirnya Pilihanraya pada Hujung tahun 2020.. MAC 2020 sebenarnya cukup Kerajaan mengesan semua Jemaah Tabligh..

Kali ini berbeza, Ia bukan lagi jangkitan dalam Komuniti..tetapi dah masuk dalam sektor pekerjaan, Industri dan Kilang.. pada PKP pertama hanya melibatkan jemaah Tabligh. seperti himpunan Kristian di Korea Selatan.. Itu sebab Singapura memerlukan 4 Bulan untuk saring lebih 500 Ribu pekerja asing mereka.. sedangkan kes negaranya tidak tinggi..

Bila ada lonjakan pada awal PKP kali ini ia sebenarnya dah dijangka.. dan bagi aku realistik..aku dah tulis sebelum ini.. dia boleh jadi tinggi bilamana mereka yang dijangkiti tempat kerja akhirnya berkumpul di rumah dan domitori dan asrama pekerja..

Sebenarnya perlaksanaan PKP 2.0 pada masyarakat awam yang takda kena mengena dengan kewujudan kluster adalah tindakan yang salah.. yang perlu Lockdown Industri dan asrama pekerja asing dan Kilang..rakyat hanya perlu dilarang aktiviti sosial dan perkumpulan.. begitu juga rentas daerah dan negeri..

Pada MAC 2020 jika tidak PKP pun.. Wabak akan dapat dikawal dengan baik.. di Vitenam, Taiwan dan Korea Selatan telah membuktikan bagaimana kebijaksanaan mereka mampu mengawal wabak atas kebijaksanaan biarpun tanpa locdown… Korea Selatan antara satu satu tidak melakukan Lockdown..

pada bulan disember lalu Kerajaan Korea Selatan hampir lakukan Lockdown bila kes mencecah lebih 1000 kes, Tetapi ia berjaya dikawal dengan baik selepas mereka berjaya mengawal rentas daerah, Perkumpulan pada percutian krismas dan tahun baru, Kes turun dibawah 500 kes..

Sejak awal aku kata PKP 2.0 ini akan gagal..sebab apa kita gagal.. ? Ketika kita menghadapi kes lebih 3 digit..mereka bukan sempadan bertepatan pada cuti krismas dan Tahun baru..Kesilapan ini datang dari Kerajaan.. aku dah tegur sejak awal rentas daerah dan Negeri harus terus dikawal..

Apapun ini aturan Allah untuk menjahannamkan Kerajaan Pengkhianat.. kalau depa nak Full Lockdown Bulan depan.. Silakan..Lebih teruk Ekonomi..ia baik bagi PH pada perkiraan aku..boleh jadi ini juga rencana terbaik dari Allah untuk kita.. Jadi silalah buat full Lockdown .. 🙂

Ipohmali

APA MACAM SANDAKAN ?

 Image may contain: 1 person, text that says "Ibrahim Mat Isa 38 Atas dunia lagi Allah dah bayar cash kerana mulut cabul. Itupun masih ramai lagi sahabat dalam PAS duk sokong pengkhianat! FSRHI 678 2021 KEMATIAN Sejak PN Memerintah FAKTA: Tiada kematian kes COVID-19 ketika PH memerintah Kalau PH masih memerintah, lebih ramai yang mati kerana Covid-19 Azmin Ali, 24 Ogos 2020"

MACAI MASIH KATA KERAJAAN TAK SALAH?

 ZUS DIN


Yang ni yang aku marah. Macai-macai ni sampai tahap tu nak pertahankan MO1 walau dia dah mengaku 1MDB ada masalah pengurusan? Berlapiklah tu ego taknak mengaku yang 1MDB tu mcm SIAL??

Kerajaan tak salah kata macai?? Hanya pengurusan syarikat?? Oooo..tapi...Yang bertanggjawab sign semua benda tu sedang mengetuai kerajaan. Dia lah kena bertanggjawab. Takde sape suruh dia buat 1MDB pun, kecuali Jho Low.

Klau urustadbir salah, dia lah bertanggjawab. Dah dia buat silap, buat 1MDB tanpa kelulusan kabinet, pinjam dan hilagkan duit sukahati mak bapak dia, lepastu libatkan kerajaan. Kerajaan pulak, jamin masa dia buat pinjaman, last-last kerajaan yang kena ambik alih 1MDB dan dijadikan milik penuh MoF.

Rakyat pulak yang kena tanggung hutang walhal Jho Low, Reza Aziz, MO1 dan Kak Semah serta mereka-mereka yang share "ghanimah" dah joli katak?? Lepastu kata kerajaan tak salah?? Wooii...yang benda bermasalah, tapi sejak awal kerajaan jamin kmudian kerajaan p ambik alih tggung masalah apa ke jadah? KERAjaan tak salah??

Fuuhhh....habis tu salah sape? Salah pembangkang? Salah rakyat?? Nak kata salah pengurusan yg lalu tak nampak plak sape yang kena dakwa kena penjara??

Sudah-sudahlah macai...cukup-cukuplah hgpa jahanamkan negara ni dengan menyokong Kleptokrat. Berapa lama lagi hgpa nak seksa majoriti 32 juta rakyat Malaysia semata-mata nak pertahankan kelompok elit berketuakan sorang mat kepit berbibir merah?? Sampai bila?