UCAPAN AZMIN MENYANGGAH SIAPA?


Bukankah beliau juga membiarkan sahabat sahabat beliau yang dahulunya berjuang bersama mencari pekerjaan di tempat lain..


MASUK BERSATU PILIHAN TERBAIK UNTUK AZMIN?

Image result for azmin dan kartelnya


Dalam kemelut yang melanda hubungan Azmin Ali dengan Anwar Ibrahim sekarang dan meskipun kedua-duanya ada mengeluarkan kenyataan saling sedia bekerjasama, persoalan yang tidak kurang ditanyakan ialah ke mana hala tuju Timbalan Presiden PKR itu selepas ini?
Bolehkah Azmin terus kekal bertahan bersama PKR?
Menyertai parti lain?
Atau menubuhkan sebuah parti baru?
Dengan lagak dan gaya yang ditunjukkan Azmin dalam PKR sekarang, laluan masa depannya terlihat tidak lagi selesa bersama parti itu.
Beliau ternampak semakin mahu menunjukkan kekuatannya, tetapi
makin hari yang lebih tertonjol ialah kekuatan Anwar, bukan dirinya.
Anwar jelas semakin disokong dan diberi kepercayaan untuk menerajui PKR dan negara, manakala Azmin kian tersudut ke tepi.
Sokongan yang diterima Anwar daripada pemimpin yang hadir dalam pemukiman di Port Dickson dan pimpinan negeri-negeri adalah gambaran yang nyata tentang kekuatannya.
Lama kelamaan, keadaan ini tidak memberi kelebihan kepada Azmin. Lebih-lebih lagi dengan Anwar menjadi Perdana Menteri seperti yang dijadualkan selepas ini, masa depan Azmin akan bertambah gelap dibuatnya.
Azmin tentu sedar keadaan itu, maka terus berada dalam PKR adalah pilihan terburuk buat masa depannya.
Azmin juga dilihat sudah lama seolah-olah tawar hati terhadap parti kerana sejak beberapa bulan lalu tidak pernah hadir mesyuarat MPP dan Biro Politik PKR.
Oleh itu, ketidakhadirannya dalam pemukiman di Port Dickson, biar pun ketika Tun Mahathir Mohamad menyampaikan ucapan pembukaan, ia bukanlah sesuatu yang memeranjatkan.
Jika pun tidak diapa-apakan dalam waktu terdekat ini, dalam pemilihan PKR yang seterusnya, laluan Azmin untuk mempertahankan jawatannya tentu merupakan detik yang tidak selamat baginya.
Oleh kerana ia adalah pemilihan PKR, Tun Mahathir, jika masih panjang usia ketika itu, tidak mungkin dapat berbuat apa-apa untuk membantu Azmin.
Detik terbaik untuk Azmin berbuat sesuatu menyelamatkan masa depannya ialah ketika Tun Mahathir masih memegang jawatan Perdana Menteri dan memiliki kesihatan yang masih baik seperti sekarang.
Untuk itu, pilihan terbuka luas baginya ialah cepat-cepat meninggalkan PKR dan menyertai Bersatu.
Hanya Bersatu wadah yang ada jaminan masa depan untuk Azmin, lebih-lebih lagi jika setelah Anwar menjadi Perdana Menteri, Tun Mahathir masih lagi panjang usianya.
Tun Mahathir boleh saja meminta Anwar agar terus mengekalkan Azmin dalam kabinet ketika itu. Tetapi jika Azmin masih bersama PKR dan Anwar menjadi Perdana Menteri, kuasa memilih anggota kabinet daripada PKR adalah menjadi hak Anwar memutuskannya.
Bagaimana dengan menubuhkan parti baru?
Menubuhkan sebuah parti baru barangkali bukan kemampuan Azmin untuk melakukannya, bahkan jika itu pilihannya, penyokongnya sekarang pun tidak akan mengikut jejak langkahnya.
Hanya menyertai Bersatu membolehkan Azmin ada masa depan dalam politik PH selepas ini di mana Anwar semakin sukar dinafikan akan menjadi Perdana Menteri yang seterusnya.
Cerahnya masa depan Azmin akan bertambah lagi jika beliau dapat membawa tujuh atau lapan pemimpin PKR sama-sama menyertainya melompat ke dalam Bersatu. (Shahbudindotcom 22/07/2019)

Anwar-Azmin, Siapa lebih besar?

OLEH: Mat Zahari AliImage result for anwar azmin

Pemukiman PKR di PD yang diadakan sejak jumaat lalu adalah platfom terbaik untuk bolehkan Anwar-Azmin selesaikan polimik perselisihan secara terbuka dan harmoni. Sekali gus meleraikan kebimbangan rakyat dan ahli berhubung isu yang sedang berkisar.

Menurut SUA, 120 dari 140 perwakilan hadir. Malangnya watak utama yang menjadi tunggak penyelesaian masih menyepi dan tidak hadir. Dengan mengambil anggap berbaik sangka, mungkin ada tugasan penting yang perlu didahulukan.


Andai Azmin ada tugas yang lebih penting berbanding menghadirkan diri dipermukiman ini yang sekali gus menjernih dan boleh selesaikan krisis yang sedang bersimpang siur ini, rasanya ahli parti mempunyai pandangannya tersendiri berhubung sikap Azmin ini. Tidak perlu untuk disebut kerana akan dianggap boleh mengeruhkan keadaan.


Atau Azmin perlu mengantar orang suruhan terlbih dulu bagi meletakkan prasyarat sebelum beliau menghadirkan diri.
Ulama berkata, untuk menilai adab dan akhlak seseorang ialah ketika ia diberi kuasa dan kekayaan.

Jiwa besar Anwar yang sanggup melunturkn nada, mendengar dan mengamati prasyarat yang dilampirkan seharusnya dihormati.

Pemukiman PD adalah garis pengukur usaha menyatukan pandangan dan kekuatan parti yang perlu di hormati. Oleh itu hormati parti dan kepimpinannya..

Rakyat dan ahli dibawah sedang perhatikan kamu kerana kami adalah mata, telinga, tenaga dan minda yang akan corakkan parti dan pimpinan kami dimasa depaan. Mereka yang sombong dan bongkak kami tolak dan tidak layak disisi kami.


RUPANYA AZMIN TAHU SIAPA DALANG VIDEO SEMBURIT DAN MESTI TAHU SIAPA PASANGAN HAZIQ, MUNGKIN BOLEH BANTU KPN


Imej mungkin mengandungi: 1 orang, orang ramai dan teks


Malam tadi, dua program berlangsung di dua tempat tokoh utama KEADILAN. Program serentak itu berlangsung di kediaman sendiri DSAI, Presiden KEADILAN dan satu lagi di kediaman resmi MB Selangor di mana Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali 'host' utamanya.

Di Bukit Segambut, program salawat dan zikir serta tazkirah agama memang setiap bulan diadakan oleh DSAI. Malam tadi, program diisi seperti biasa, tiada ceramah politik jauh sekali bercerita pasal Semburit.
Menariknya di kediaman resmi kerajaan iaitu kediaman resmi MB Selangor, lokasi ini digunakan bukan sahaja untuk solat dan berdoa, bahkan turut menampilkan pemidato hebat Azmin Ali. Beliau banyak 'bertazkirah" tentang dirinya dan perjuangannya. Baca sejarah diri sendiri yang baik-baik kecuali mungkin beliau terlupa mahu baca sejarah keluarga dan adik beradiknya serta hubungan beliau adik beradik. Sesekali nama Anwar disentuh, disebut beberapa orang yang kononnya 'bekas orang kuat' Anwar yang kini berada dalam majlisnya. Apa kaitannya majlis itu untuk kaitkan Anwar?
Tazkirah yang banyak berkisar tentang semburit itu dihadiri juga oleh beberapa pimpinan yang dua tiga hari lalu tidak dapat hadir Reatret KEADILAN di PD kerana mereka sibuk. Azmin secara terbuka menyatakan beliau kenal siapa dalang video semburit yang disahkan tulen itu. Jika beliau sudah tahu dan kenal siapa 'Pengarah" drama "Semburit Sandakan", sudah tentu dan pasti beliau lebih kenal siapa "pelakunnya" dan siapa "heroin" berpasangan dengan Haziq yang wajahnya mirip rupa beliau itu. Tentu beliau tahu.
Ini berita baik buat kita semua. Berita baik buat KPN yang masih gagal untuk kenal pasti "pelakun-pelakun" yang manco dan pasangannya yang lembut dan kekal tenang itu. KPN mungkin perlu jemput Azmin untuk bantu PDRM di dalam kes video Semburit yang semakin serabut ini. Hanya Azmin nampaknya yang boleh bantu isu semburit yang serabut sekarang. Penahanan Haziq dan Farhash dengan agak lama nampaknya tidak banyak membantu, begitu juga penahanan beberapa yang lain sebelum ini. Apa kata, PDRM cuba minta bantuan Azmin yang tahu siapa dalang itu untuk membantu dan sekaligus boleh bantu kenal siapa pasangan Haziq yang menyerupai Azmin tersebut.
Bak kata orang tua-tua, di dalam dunia ini ada tujuh orang muka yang serupa. Mungkin ada orang Sandakan yang sebiji sama dengan orang Gombak. Tidak mustahil.
WFAUZDIN NS

ANWAR MAKIN KUKUH, TUN M SEMAKIN TIADA RUANG LINDUNGI AZMIN

Ketika mula-mula timbul isu video seks sejenis yang didakwa melibatkan Azmin Ali, Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad secara terbuka mempertahankan Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu dengan mengatakan video tersebut adalah palsu.
Kata Tun Mahathir, ramai orang yang ada kepandaian sekarang ini boleh melakukan perkara-perkara palsu seperti itu.
Beberapa ketika kemudian dan video yang lebih terang tersebar, Tun Mahathir terus mempertahankan Azmin dengan mendakwa, ia betul-betul dirancang untuk menjatuhkan seseorang.
“Saya nampak ini polical move (gerakan politik), bukan sebab jenayah.
“Jenayahnya sebab ada pakatan nak jatuhkan Azmin,” tambah Tun Mahathir lagi.
Bagaimanapun, sejak polis mengesahkan video tersebut tulen, meskipun tidak dapat dikenalpasti siapa pelakunya, Tun Mahathir belum kedengaran lagi memberi reaksi mempertahankan Azmin.
Cuma, masyarakat umum menilai apa yang dinyatakan oleh polis itu seolah-olah mahu mengikut rentak yang ditunjukkan oleh Tun Mahathir dalam melindungi Azmin.
Kata mereka, kenyataan polis itu terlihat janggal, sedangkan semua orang, meskipun dengan mata biasa dan tanpa apa-apa peralatan canggih, mudah saja mengenal pelaku dalam video tersebut.
Di waktu yang sama Azmin terus menunjukkan perbalahan terbuka dengan Anwar Ibrahim berhubung isu video tersebut, terutama apabila Presiden PKR iru menyebut Azmin hendaklah meletakkan jawatan jika terbukti dirinya adalah pelaku dalam video itu.
Dalam majlis retreat (pemukiman) yang melibatkan 140 para pemimpin PKR yang berakhir petang tadi, Azmin dan penyokongnya telah memulaukan program selama tiga hari itu.
Malah ketika Tun Mahathir hadir memberi ucapan pembukaan pun, Azmin tidak menampakkan wajahnya.
Di hari kedua di mana beliau sepatutnya memberikan ucapan selaku Timbalan Presiden PKR, Azmin sekali lagi tidak memunculkan dirinya.
Pendek kata, Azmin memang dengan sengaja memulaukan program itu, walaupun PKR sebenarnya merancang program pemukiman di Port Dickson ini sejak tiga bulan yang lalu.
Meskipun demikian, di sebalik tanpa kehadiran Azmin dan kumpulannya, pemukiman kali ini jelas menyaksikan kedudukan Anwar semakin kukuh sebagai Presiden PKR.
Dalam resolusi yang ditandatangani oleh 120 pemimpinnya (20 lagi tidak hadir), mereka memberikan sokongan penuh kepada Anwar dan melahirkan keyakinan kepada beliau untuk memacu dan memimpin PKR supaya terus menjadi tonggak kepada PH.
Dengan resolusi yang ditandatangani oleh 120 pemimpin PKR menyokong kepimpinan Anwar, tidak syak lagi beliau sama sekali tidak tergugat dalam perbalahan yang berlaku antaranya dengan Azmin.
Pimpinan PKR jelas masih menaruh kepercayaan kepada kepimpinan beliau, bukan saja untuk menerajui parti, bahkan juga untuk menjadi Perdana Menteri yang seterusnya.
Sebaliknya, Azmin menjadi semakin lemah dan tersudut dalam PKR sekarang ini.
Dengan kedudukan ini, Tun Mahathir juga semakin tiada ruang lagi untuk terus membela, melindungi dan mempertahankan Timbalan Presiden PKR itu.
Bahkan, jika polis selepas ini sekali lagi mengeluarkan kenyataan yang ditafsirkan ramai seolah-olah cuba melindungi Azmin, polis sendiri akan turut menerima kecaman ramai.
Jika Tun Mahathir mahu melihat PH kukuh dan tidak bermasalah, beliau tidak harus terus membuang masa melayan karenah kebudak-budakan yang ditunjukkan Azmin.
Tindakannya memulaukan pemukiman PKR dan tidak hadir ketika Tun Mahathir sendiri sanggup datang untuk menyampaikan ucapan, ia adalah ukuran yang seharusnya boleh dinilai sendiri oleh Perdana Menteri siapa Azmin sebenarnya. (Shahbudindotcom 21/07/2019)

BERGAMBAR: MALAM ZIKIR DIRUMAH ANWAR IBRAHIMAlhamdulillah, malam ini sekali lagi majlis zikir dan selawat Nurul Anwar telah diadakan.
Majlis ini diadakan setiap hari Ahad malam Isnin sejak enam bulan yang lalu.
Terima kasih kepada semua yang hadir.
Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang senyum, meja dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang senyum, orang berdiri dan luaran
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, tersenyum, dalaman
Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang ramai dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang ramai dan dalaman

Semua nak politik, ini majlis mengaji, solat – AnwarBy

Foto: ANWAR IBRAHIM
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, tersenyum, dalaman
KUALA LUMPUR – Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan majlis zikir dan selawat serta solat Maghrib dan Isyak berjemaah malam ini di kediamannya merupakan rutin yang diadakan setiap minggu sejak enam bulan lalu.
Justeru Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata, tiada isu yang perlu dipolitikkan kerana ia melibatkan majlis keagamaan.
“Saya tiada mahu komen. Tiada apa-apa. Saya buat majlis ini setiap minggu malam Isnin sejak enam bulan lalu. Tiada isu pun.
“Saya tidak faham semua hendak dipolitik. Ini majlis mengaji dan solat. Nak datang boleh, jemput makan serta boleh solat sekali,” katanya kepada pihak media dalam nada kurang senang di luar kediamannya di sini.
Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang senyum, meja dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang senyum, orang berdiri dan luaran
Anwar yang agak emosi tiba-tiba meminta pihak media jangan merakam kenyataan itu sebelum nadanya kembali menjadi lembut.
Beliau diminta mengulas majlis tersebut yang dikatakan menyaingi majlis doa kesyukuran membabitkan Menteri Hal Ehwal Ekonomi yang juga Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor yang turut diadakan malam ini.
Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang ramai dan dalaman
Sementara itu, lebih 300 tetamu menghadiri majlis bacaan Yasin serta solat Maghrib dan Isyak berjemaah itu yang sebelum ini menimbulkan pelbagai dakwaan liar.
Dalam pada itu, program rumah Anwar bermula sejak pukul 7 petang tadi itu dengan bacaan zikir dan selawat sebelum diteruskan solat Maghrib dan bacaan surah Yasin sebelum dihabiskan dengan solat Isyak.